Kickoff

HP vaknar

Publicerad 2006-11-28 11:10:10 i Allsvenskan,

Skönt att se att även Hallandsposten börjat nysta i Carlzon-affären.

I dag skriver de om Sella-miljonerna och att HBK:s klubbdirektör Mikael Kaller varit på förhör hos Ekobrottsmyndigheten i Halmstad i fjol.

Med tanke på hur många HBK:are som haft Carlzon som agent vid försäljningar utgår jag från att dagens två artiklar bara är början. Det finns, som jag skrivit flera gånger vid det här laget, mycket att gräva i.

Cannavaro vann när utmanarna försvann

Publicerad 2006-11-28 00:42:43 i Fotboll,

Fabio Cannavaro fick som väntat (läs; som förhandsryktena gjorde gällande) Ballon d'Or i kväll. Personligen tycker jag det känns lite sådär, men har man vunnit två av världens tyngsta titlar samma säsong (VM och Serie A) och man får behålla åtminstone en titel så är man kanske värd priset.

Kan inte heller egentligen peka på vem som skulle fått Guldbollen i stället. Utmanarna var samtliga, med undantag för Lehmann, svaga antingen i ligaspelet när det avgjordes i våras eller i VM.

Undrar förresten hur Niklas Gudmundsson ser på priset. Hösten 1995 sprang han sönder både Cannavaro och Parma i en magisk HBK-match på Gamla Ullevi. Jag menar, det måste ju ändå vara kul att kunna säga att man lekt bort världens bästa fotbollsspelare. Även om han på den tiden "bara" var blivande.

Med tanke på Zlatans form just nu så passar jag även på att utse honom till nästa års mottagare av Ballon d'Or. Förhoppningsvis i knivskarp konkurrens efter ett fantastiskt fotbollsår.

Vart tog Rooney vägen?

Publicerad 2006-11-27 02:12:47 i Fotboll,

Sir Alex såg hyfsat nöjd ut. Mourinho satt lakoniskt i sin stol under 90 minuter och tackade för poängen. Efter 90 minuters skönspel blandat med krig stod det 1-1på resultattavlan och fortfarande skiljer tre poäng ner till Chelski i tabelltoppen.

Allt väl så långt då? Knappast. Chelsea tilläts ta över matchen helt i andra halvlek trots att United hade initiativet in i halvtidsvilan. Dessutom fanns det rejält med outnyttjat sparkapital kvar eftersom vare sig Saha, Rooney eller Carrick var nära den nivå man kan begära av dem. Tveksamt om Carrick ens var svettig efter matchen. Nästan 15 omgångar in i ligaspelet är det fortfarande svårt att se varför Ferguson la 300 miljoner på Spurs-mittfältaren med det fina passningsspelet och det usla tempot. Jag menar, det fanns ju en anledning att ingen köpte honom när han slog igenom i Hammers.

Desto roligare då att Vidic, Scholes, Ronaldo och Heinze var fantastiska i 90 minuter. Förhoppningsvis är det inte längre något snack om att Heinze är tillbaka från sin skada och ska ha vänsterbacken före mini-Evra. Fantastisk är ju nästan ett underbetyg för hans insats mot Den ihopköpta ondskan.

Ännu roligare: Nästa gång United spelar stormatch i The premiership så är jag på plats på Emirates i London. Stort.

Roooooney! Roooooney!

Publicerad 2006-11-26 11:22:36 i Fotboll,

Dagens bästa nyhet kommer från Manchester. Wayne Rooney har signat för sex år till i Man United och därmed lever hoppet om nya sköna ligatitlar de kommande åren på allvar. Den första får så klart komma redan i vår, men då gäller det nog att vinna mot Den ihopköpta ondskan senare i eftermiddag.

Och vilken match det känns som på förhand. Äntligen utmanar ett lag på allvar Mourinhos skrytbygge. Äntligen är ett lag i paritet med laget som köpts ihop för världsherravälde. Äntligen kanske Den ihopköpta ondskan kan sättas under press. I min värld samlas nu i alla fall Englands gemensamma ansträngningar för att oavsett klubblojalitet, även om det kanske sker under ett mentalt pistolhot, heja fram United till seger. Åtminstone borde de det.

I fjol såg i alla fall Darren Fletcher till att vinna hemmamötet genom att lobbnicka in Ronaldos långa inlägg över Petr Cech. Reprisen ligger inte långt borta om United bara kan kontrollera nerverna i eftermiddag. I går skrattade och skämtade Sir Alex Ferguson. Men det hjälpte inte. Nervositeten lyste igenom - och det gör även mig nervös. När var arbetarsonen från Skottland nervös senast. Champions League-finalen 1999? Är det just Champions League-spelet som spökar även denna gång? Två raka förluster mot, på sin höjd, mediokert motstånd, stärker inte skotten. Eller är det helt enkelt så att arbetarsonen börjar känna doften - av seger igen? När Old Trafford i eftermiddag åter blir drömmarnas arena och ropen ekar ut: Roooooney! Roooooney!

Världens bästa 5-åring?

Publicerad 2006-11-23 09:48:44 i Fotboll,

Fem år och redan en blandning av Maradona, Ronaldinho och Leo Messi. Visst låter det otroligt, men så verkar också colombianske Juan David Torres vara en talang utöver det vanliga. Kolla videon och se själv.

Och tänk på spelarfaktan nedan när du ser honom.

Namn: Juan David Torres Henríquez.
Född: 31 mars 2001 
Bor:  Barranquilla, Colombia
Position: Anfallare
Favoritlag: Barcelona (Spanien) och Atlético Junior (Colombia)
Favoritspelare: Lionel Messi (Argentina)
Längd: 1,07 m
Vikt: 17 kilo
Skostorlek: 28

Expressen förstod grejen

Publicerad 2006-11-18 10:57:24 i Fotboll,

Expressen/GT har två bra uppföljningar på Kent Carlzon-affären på temat som jag skrev om i går.

En artikel där Anders Svensson berättar att han och Carlzon gått skilda vägar nu när den sistnämnde riskerar fängelse och att övriga spelare också kommer lämna/har lämnat Carlzons stall.

Och en artikel om hur mycket cash som Carlzon tjänat på vissa övergångar vilket inte är så lite med svenska mått mätt.

* * *
Och i dag (söndag) har Getingen en genomgång av hur flera av Carlzons spelare ställt sig. Vilket var exakt den genomgång jag efterfrågade. Konstigt bara att inte fler, både rikspress och lokalpress, gjort samma sak.

Vad gör Kent Carlzons spelare nu?

Publicerad 2006-11-17 14:49:16 i Fotboll,

Spelaragenten Kent Carlzon åtalas för skattefusk, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll under åren 2001 till 2005, enligt GP.

Då undrar jag, hur reagerar hans spelare? Carlzon är antagligen den agent som har flest västsvenska spelare i sitt stall (Stefan Selakovic, Anders Svensson, Dusan Djuric bla) och flera utlandsproffs på det (Petter Hansson, Mikael Nilsson, Kalle Svensson bla).

Jag snackade med både Kalle Svensson (då i IFK) och HBK:s Tommy Jönsson om detta i våras när det stod klart att Carlzon figurerade i förundersökningen mot IFK Göteborg, men då sa båda spelarna att de inte tyckte det spelade någon roll så länge han inte var dömd för något.

Han är såklart fortfarande inte dömd för något, men chefsåklagare Lars Lithner verkar övertygad om att det blir ett fängelsestraff på minst ett år för Carlzon. Så hur reagerar hans spelare då? Anders Svensson är ju het på transfermarknaden igen och det borde skada hans chanser att flytta iväg igen om hans agent är upptagen med lagens långa arm. Likadant med HBK:s Dusan Djuric, antagligen den unga svenska spelare som flest toppklubbar i Allsvenskan vill ha. Själv vill han bli utlandsproffs, medan HBK verkar vilja förhandla fram ett nytt kontrakt. Det är bara två aktuella exempel.

För nog måste några spelare ändå fundera på om de ska byta agent och lämna Carlzons Sport Agency? Och vilken framtid har Carlzon som agent över huvud taget om han fälls? Fortsättning följer.

Sorgebandet på

Publicerad 2006-11-17 09:04:19 i Fotboll,

Enligt ett tio minuter gammalt TT-Reauters-meddelande så har den förre detta ungerske storstjärnan Ferenc Puskas avlidit efter en längre tid på sjukhus. Puskas, en av världens bästa spelare genom tiderna blev 79 år gammal och det känns märkligt att legendaren inte längre är i liv även om hans bravader på fotbollsplanen och utanför sträcker sig till ett antal Eurosport Classics-program och liknande för min del.

Meritlistan är dock imponerande: 83 mål på 84 landskamper, Europacupmästare med Real Madrid och OS-mästare med Ungern, som Puskas och hans generation gjorde till en stormakt inom fotbollsvärlden.

För er som vill läsa mer om Puskas så är det bara att läsa Lasse Sandlins dokument.

Dagens citat

Publicerad 2006-11-15 22:51:57 i Allmänt,

Står handbollsklubben Lindesbergs olycklige målvakt Richard Larsson för.
- Jag spelade som en kasse blöta muffins, suckade han efter 53 insläppta bollar mot Hammarby när elitserierekordet i antal mål slogs - 93 (53-40).

Antar att det inte är så kul att komma med i rekordböckerna om man är på fel sida av det rekordet. Men så mycket mer än så förstår jag inte av liknelsen.

Källströms ande vilade över Le Mans

Publicerad 2006-11-15 21:12:55 i Landslaget,

Kim Källström var inte med, men nog låg det en hel del Källström över Sveriges mittfältsspel mot Elfenbenskusten om man ska vara lite elak. För om Lagerbäck har haft svårt att köpa att Kim tappar så ofta som han gör i positionsspelet på mitten så måste kvällens match varit en veritabel mardröm för förbundskaptenen. Det var inte konstigt att Daniel Andersson, som skötte sig helt okej som Linderoth, fick kramp efter 65 minuter. Men så går det också när mittfältet består av idel överskott merparten av matchen.

Men trots vad många anser så fick Lagerbäck och vi andra faktiskt några svar från kvällens sömnpiller.
  • Martin Ericssons landslagkarriär blir nog inte så värst mycket längre än så här. Spelmotorn hade soppatorsk redan innan matchen blåstes igång.
  • Chippen var ruskigt sugen på att visa att han duger än och såg bra ut innan han tyvärr blev tvungen att lämna matchen på grund av skada. Men Chippen kommer igen, både i Nantes och Blågult. Var så säkra.
  • Däremot är frågan vad Lagerbäck ska göra för att få en bra vänsterback i landslaget. Erik Edman är ofta skrämmande övervärderad, och få verkar fatta riktigt hur dålig Edman är i defensiva situationer bara för att han slog ett inlägg mot Bulgarien för två år sen. Mot Elfenbenskusten visade han än en gång skrämmande likhet med Norges motsvarighet John Arne Riise. Ingen av de två vänsterbackarna kan markera och Edman får helt ta på sig Drogbas mål när han hamnade flera meter ifrån ivorianen. Dessutom gjorde han om exakt samma miss när 2-0 vinkades av för offside. Speciellt när det kostar baklängesmål är det en för dyrköpt läxa och något som borde kosta nattsömn för Lagerbäck.
  • Men Stefan Ishizaki var helt okej. Speciellt med tanke på att han dras med allsvenskt tempo.

Ljungbergs upprättelse

Publicerad 2006-11-13 23:29:21 i Fotboll,

Fredrik Ljungberg vann Guldbollen för andra gången och det var helt enkelt - rätt. Ljungan har varit och är mest bäst och bäst på mest ett år då svensk fotboll haltat sig fram under våren och sommaren för att nå en klassisk renässans under hösten. Själv misstänkte jag på förhand att Linderoth skulle bli inkvoterad som vinnare, men det slapp vi se och därmed glänste Guldbollen lite extra i ljuset inne på Hovet.

Egentligen känns det som en personlig upprättelse för Ljungberg. Många var åren när krönikörerna inte såg hans storhet. Under tiden fick vi läsa i tidningarna och höra i tv och radio hur Ljungberg inte varit bra i landslaget. Världsklass i Arsenal, medelmåtta i landslaget löd domen. Att skillnaden egentligen var ett par mål brydde sig få om. Att han spelade bättre än någon annan svensk på planen var inte heller vatten värt. Till råga på allt så var han ju skadad när det vankades träningslandskamper och i landet där alla ska stå i samma led så dög inte det.

Jag vet inte om så mycket har förändrats egentligen på den sista punkten. Han är med mot Elfenbenskusten och det tror jag mest är för att han behöver matchträning efter sin vadskada. Men helt klart är att synen på Fredrik Ljungberg har förändrats. Även om han inte gör mål. I dag tvekar få om vilken världsklasslirare han är. Men frågan är hur många som fattar vilket unikum Ljungan samtidigt är. En prototyp för en modern mittfältare, med en jämnhet som borde göra alla andra svenska spelare gröna av avund. Som ena dagen glänser i Premier League, nästa spelar Champions League-final och den tredje går på catwalken i New York. Lägg till att han klarar av den enorma utmaningen som många landslagsspelare (och stjärnor över huvud taget) tycker det är att prata med pressen, låta bli att gå på nattklubbar under landslagssamlingar och bära lagkaptensbindeln - med ett leende.

När det väl är dags så kommer Fredrik Ljungberg kunna se tillbaka på en karriär och en personlighet som gjort honom till en av våra allra största. I mina ögon är han redan där.
Därför tror jag också att även en butter Lars Lagerbäck gladdes lite extra när hans lagkapten vann Guldbollen. Det såg så ut.

För Fredrik Ljungberg är bäst. Både i dag och i morgon.

En dålig gala avverkad ...

Publicerad 2006-11-13 00:31:35 i Fotboll,

Den alternativa fotbollsgalan med Wenström och Ekwall skulle vara alternativ och rolig. Den var bara riktigt dålig och det är inget alternativt med det över huvud taget i dag.

Snarare var den så dålig att den riktiga galan fick sig en välbehövlig skjuts. Om de nu bara kan kapa bort alla malplacerade och allt annat än fotbollsorienterade artister (och låtar) som de lurat dit som vanligt så kanske det går att se på den utan att behöva zappa över till text-tv var femte minut.

Och till nästa år så borde den alternativa galan nöja sig med fem fartfyllda minuter med det bästa av det sämsta där skämten har punchlines, Nicklas Carlsson har ledigt och dryghet blir humor.

För i kväll såg i alla fall jag att lagom lite kan vara lagom mycket - i vissa fall.

Grattis BP och Ekan!

Publicerad 2006-11-12 22:12:05 i Allsvenskan,

Grattis Brommapojkarna! Och välkommen tillbaka till Allsvenskan Martin "Ekan" Ekström!

Det är riktigt riktigt stort att Brommapojkarna klarade det. Och som väntat var det ett (två) bortamål som gjorde susen på Rambergsvallen.

Men lika uselt som det är stort att BP faktiskt fixade steken är förstås Häckens nu fullbordade fiasko. Betyget osannolikt uselt är nästan milt uttryckt för Hisingsgänget som hade material för övre halvan, men slarvade bort såväl poäng, säsong som den allsvenska existensen. Få lär säkert sakna klubben som drar 1000 personer i snitt till sina hemmamatcher, men med tanke på den friska fläkt som sportchefen Carl Fhager ändå visade sig vara i fjol känns det faktiskt lite tråkigt att Häcken åker ur.

Och Häckens anhängare har nu ett år på sig att fundera över om en envis, aggressiv och rutinerad dansk verkligen betydde så mycket för deras lag som dagens resultat verkar visa.

Samtidigt är det ändå att förlora snyggt när klubbens hemsida direkt efter slutsignalen har Grattis Brommapojkarna! som topprubrik.

Newcastle och Milan måste sparka

Publicerad 2006-11-12 09:49:40 i Landslaget,

Det är dags att låta sågen gå i europeisk klubbfotboll. Första anhalterna: Newcastle och Milano.

Det är för mig obegripligt hur Newcastle, med Englands kanske trognaste fans i ryggen, kunde satsa på Glenn Roeder som tränare. Lika obegripligt som det är att de fortfarande låter honom stå kvar vid tränarbänken. Visst kan man skylla på skador, att Shearer slutade, eller att Newcastle av tradition aldrig når ända fram i någonting, men nu är de nästan framme - vid tabellens botten. Och felet ska tillskrivas Roeder i första hand och styrelsen i andra. Glenn Roeder gjorde ingen succé i West Ham, och Newcastle är en alldeles för stor och fin klubb för en tränare som är bäst i världen på att få sina lag att se identitetslösa och virriga ut. Priset hittills är en placering på nedflyttningsplats efter tolv omgångar, en poäng från jumboplatsen, och fyra poäng bakom nykomlingen Reading - som har en match mindre spelad. Avgå Roeder? Sparka Roeder!


Gårdagens majestätiska stormatch i Italien mellan Milan och Roma (1-2) visade på tre saker.
  • Italiensk fotboll när den är som bäst är också bäst. Milan och Roma bjöd på en magisk föreställning i härlig offensiv fotboll där chanserna och de tekniska prestationerna avlöste varandra, liksom träffarna i trävirket (3). Och då var försvarsspelet långa stunder nästan lika bra.
  • Francesco Totti är en spelare av yppersta världsklass oavsett om onyanserade kritiker ofta hellre hånar il principino a Roma för hans fallenhet att trilla lätt eller att han är italienare (hmm). I går visade Totti att han även lärt sig att spela som ensam forward. Då kanske ändå en mans axlar (hur odödlig han än är i Rom) räcker för att bära ett talangfullt blivande världslag hela vägen till Scudetton.
  • Milan-tränaren Carlo Ancelotti borde ha gjort sitt i klubben. För mig är han en tränare som hamnar tvåa, sällan etta, och det visade han inte minst i Juventus. I Milan har det resultatmässigt gått bättre (ligamästare 03/04, Champions League-mästare 02/03), men Milan har aldrig lyft spelmässigt som lag. Taktiken har ofta varit defensiv och avvaktande hellre än offensiv och attackerande, vilket har fått president Berlusconi att reagera flera gånger. I år fick Milan förvisso starta säsongen med -8 poäng, men den poängdifferensen till (träto)brodern Inter har i skrivande stund ökat till 17 och vid seger för Inter i kväll så är den 20 poäng - efter 11 omgångar. Därmed kan man med största sannolikhet räkna bort Milan från Scudetto-striden och egentligen också Ancelotti från klubben. För Milan behöver en nystart och någon annan än Ancelotti vid rodret. Annars är risken stor att glappet till toppen bara fortsätter att öka - match för match och år för år.

Guldbollen 2006: Och vinnaren heter ...

Publicerad 2006-11-10 10:10:23 i Fotboll,

Det känns närmast omöjligt att inte snacka Guldbollen bara dagar bort från 2006 års vinnare. Kan inte tänka mig annat än att varje beundrare av svensk fotboll har sin vinnare klar redan nu. Frågan är mer vem det blir. Och som förväntat så har jag min kandidat klar.

Men först …
Kim Källström kan vi redan räkna bort. Inte bara på grund av hans insatser som varit allt mellan himmel och jord under året. Kim är ung, 22 år, och får Guldbollen när han verkligen förtjänat den. Så har juryn resonerat tidigare och så resonerar de med all säkerhet i år igen.

Anders Svensson kan vi också plocka bort på ett tidigt stadium. Bra, stundtals bättre, men inte ens bäst i Allsvenskan ger inga Guldbollar. Inte ens Fredrik Ljungberg, som i mina och Mattias Jonsons ögon verkligen förtjänade den 1998, fick den. Då ”tokdominerade” Ljungan ändå Allsvenskan, avgjorde EM-kvalet mot England i sin riktiga landslagsdebut via sitt respektlösa spel och lobbade över Peter Schmeichel i sin PL-debut. Det är Svensson inte ens nära.

Henke Larsson är som alltid ett namn, men han har vunnit två gånger redan och då tror inte jag att ens två assists i en Champions League-final räcker. Jag kan givetvis ha fel, men det är det också att ge den till en spelare för en europacupmatch ett VM-år. Och där var inte Henke bra. Tidernas Guldboll i fjol var en passande slutpunkt.

Zlatan är Zlatan och lär väl erfara att landslagbojkotter, hur innovativa de än må vara, inte genererar Guldbollar. Men Ibra kommer tillbaka och kanske hämtar sin nästa i egen hög person.

Så valet, om inte Hedman får en till för att han är ende svensk i dagsläget som är aktuell för Chelsea, står mellan Allbäck, Ljungberg och Linderoth. Det är ett val som jag trodde var smått givet (Linderoth). Men jag börjar bli alltmer osäker. Ljungberg har ändå varit bäst i landslaget i år igen. Det tog några år innan svenska krönikörer insåg att Ljungberg oftast gör mer nytta för vårt anfallsspel än övriga landslaget tillsammans, men numera ser alla det uppenbara. Han är samtidigt den ende som håller världsklass match efter match i landslaget. Enkelt räknat borde han vara självskriven efter ett VM där i stort sett han ensam glänste (jo, Isaksson också och till viss mån Linderoth), men så enkelt är det sällan med Guldbollen.

Dess blotta natur verkar vara att inte falla för det uppenbara. Själv har jag ett par gånger läst mellan raderna att juryn fallit för ”tvåan” ett jämnt år bara för att det kanske är enda riktiga chansen framöver och spelaren börjar nå en viss ålder. Kalla mig konspiratorisk, men i år är ett sådant år. Och därför heter vinnaren Tobias Linderoth – nästbäst i landslaget i år på en position där man sällan får chans att glänsa.

Jag tror till och med att det är varningsläge på Markus Allbäck. Han är trots allt 33 i år.

Tio senaste vinnarna:
2005 Zlatan Ibrahimovic
2004 Henrik Larsson
2003 Olof Mellberg
2002 Fredrik Ljungberg
2001 Patrik Andersson
2000 Magnus Hedman
1999 Stefan Schwarz
1998 Henrik Larsson
1997 Pär Zetterberg
1996 Roland Nilsson
Källa: www.svenskfotboll.se

BP förhoppningsvis inte bara en one match-wonder

Publicerad 2006-11-09 23:26:15 i Allsvenskan,

Brommapojkarna tog ett jättesteg mot nästa års allsvenska genom att hemmaslå flopplaget Häcken på Söderstadion i kväll med 2-0.

BP saknar någon historia att snacka om, men har en ungdomsverksamhet (Anders Limpar, Putte Rahmberg, Pascal Simpson bla) som gör dem minst lika spännande som lag som Trelleborg och Häcken är i mina ögon. Jag kommer absolut hålla en tumme för att Martin Ekström & Co. tar sig till svensk fotbolls finrum på söndag eftermiddag.

Tyvärr talar statistiken för att stora skälvan knackar på omklädningsrumsdörren och det lär krävas en rejäl kämpainsats och troligen ett bortamål för att BP ska klara av uppgiften. Häcken visade mot HIF att de kan när det krävs som mest. Men BP har i alla fall givit sig själva ett uppmuntrande utgångsläge.

Hedman en FM-värvning

Publicerad 2006-11-09 16:39:14 i Fotboll,

Magnus Hedman provspelar för Chelski. Det känns spontant bara onaturligt och overkligt oavsett tidigare rutin Tv4-experten har i bagaget.

En polare uttryckte ändå det bäst.
- Det känns som en FM-värvning.

Japp. Exakt så känns det.

Fotnot: FM = Football Manager.

Märklig kritik

Publicerad 2006-11-08 22:45:03 i Allsvenskan,

HBK har gjort klart med finländske landslagstrean Magnus Bahne som ny målvakt de kommande tre åren. På tiden att Klubben ser om målvaktssidan som varit av sviktande klass sedan Håkan Svensson lämnade klubben.

Magnus Bahne ser ut att ha alla förutsättningar för att åter låta lugnet sänka sig över HBK:s försvarsled som i år sviktat rejält om man bortser från de första sex omgångarna i våras. Framför allt är det en målvakt och en värvning som HBK väldigt gärna sett, och försökte lösa redan i somras.
Därför är jag också förvånad när jag läser flera inlägg i HBK:s Svenskafans-forum där vissa anser att HBK handlat konstigt och behandlat nuvarande ettan Marcus Sahlman på fel sätt.
Inte minst Sahlman själv verkar vara av den uppfattningen eftersom han "gråter ut" i Expressen och säger att han ska lämna HBK.

Men fakta är att vare sig Sahlman eller Conny Johansson har hållit allsvensk klass under 90 minuter i sina matcher och det har stått HBK dyrt i form av uteblivna poäng. I Sahlmans fall har han helt enkelt inte klarat steget till allsvensk målvakt fullt ut och HBK har inte råd att ha målvakter som kostar poäng om laget ska klättra upp från de senaste två säsongernas placeringar på den nedre halvan. Av Janne Anderssons uppmärksammade kommentar om "hyfsade allsvenska målvakter" i Hallandsposten utläser jag att Janne inte anser sig ha råd att leka mys-farbror om han vill visa att silvret 2004 inte var ett chansskott som rullade i mål. Klokt.

Själv tycker jag det är synd på en egen produkt som länge spåddes en stor framtid. Sahlman visade i sina bästa stunder klass i höst. Men det är som en HBK:are som nu lämnat laget, sa till mig för fyra-fem år sen.
- Han kan göra de mest fantastiska räddningarna, men också alltid någon jättemiss som han bara inte ska göra.

Svensson årets intervjuperson?

Publicerad 2006-11-05 23:35:51 i Allsvenskan,

Det var kanske inte intervjun där mest och bäst blev sagt, men att få se Mathias Svensson i Tv4:s Fotbollskanalen, klart rund under fötterna och med stora problem att få fram orden, var ändå en av årets mest underhållande allsvenska intervjuer.

Får mig att minnas Stefan Selakovic på HBK:s guldfest 2000. Ett par glas in ...

Allsvenskan 2006

Publicerad 2006-11-05 17:52:45 i Allsvenskan,

Dags att göra bokslut av årets Allsvenskan. Och man kan fortsatt konstatera att det sällan är stiltje runt vår älskade fotbollsserie. Inte ens under den mörka och allsvenskt befriade vintern. Som tur är. Men enjoy!
Här är årets …


… elva:

Johan Wiland, Elfsborg - Markus Jonsson, AIK, Jon Jönsson, Elfsborg, Max von Schlebrügge, Hammarby, Johan Karlsson, Elfsborg - Stefan Ishizaki, Elfsborg, Anders Svensson, do, Sebastian Eguren, Hammarby, Jeffrey Aubynn, do – Jonathan Johansson, Malmö FF, Björn Runström, Hammarby.
Flest nollor och Wiland har dessutom minimerat sina tidigare obligatoriska tavlor i år. Jon Jönsson är en blivande A-landslagsman även som försvarare. Jeff har bjudit på Allsvenskans bästa insatser i höst där tidigare lagkompisen Runström gjorde det i våras. Jonathan Johansson kan vara Allsvenskans bästa nyförvärv med tanke på vad MFF ville att han skulle leverera – mål.

… tränare:
Rikard Norling, AIK. En minspelets mästare. Även om han inte blev svensk mästare så är Norling en frisk fläkt som bryter mark i den vanliga svenska tränarkåren, och då inte bara med sina kryptiska svar. Det är i mina ögon en större bedrift att göra ett nästan-mästarlag av en nykomling än det är att träna ett stjärnfyllt guldlag som bara ska vara ett av seriens två bästa lag.

… hemvändare:
Henrik Larsson, Helsingborg. Henke kom hem och även om han hade lite svårt med både spel och media så höll han till slut ändå Henke-klass.

… fynd:
Ajsel Kujovic, Halmstad. Med Pascal Simpsons spelsätt och en än större talang blir Ajsel den store än mer spännande att följa nästa säsong. När han är fulltränad.

… svenske målskytt:

Markus Jonsson, AIK. Med sina åtta mål så blev Gnagets straffsäkre högerback bäste svenske målskytt, tillsammans med Henke Larsson. På en delad åttonde plats i skytteligan.

… dyraste maskot:
Quirino, Djurgården. Kostade 14 miljoner kronor – per allsvenskt mål. Var inte ens nära att leda DIF till Champions League eller för den delen DIF:s 16-mannatrupp stundtals.

… revansch:
Pablo Pinones-Arce, Hammarby. Vilka skott, vilka mål, vilka insatser – och vilket sätt att hantera en petning från favoritlaget. Dessutom Allsvenskans ende chilenare. Stort bara det.

… slöseri:
Joakim Sjöhage, Elfsborg. Visst, resultaten för Boråsklubben går inte att snacka bort, men för Joakim Sjöhage, en av Allsvenskans största talanger på senare år, var inte bänken den bästa utvecklingen. Nog borde det ha gått att spela Sjöhage i mer än 20 minuter varje match i höst Haglund.

… skandal:
Välj själv. Skandalderbyt mellan Hammarby och Djurgården. Eller att Bajen tappade tre redan vunna poäng som straff. Måttstockarna är olika, men likafullt skandaler.

… roligaste:
Nicklas Carlsson, AIK. För kommentaren om var Anders Svensson tog honom efter den första uppmärksammade punktmarkeringen och idén att följa med Aílton till sidlinjen mot Öis. Humor.

... jobbigaste tidningsrubrik:
Norlings taktikkupp. SNÄLLA!

… matchtröja:
Jan Andersson, Halmstad. Som efter halva säsongen kastade ut träningsoverallen för färgstarka tröjor i bland annat illgrönt och brunt i stället.

... tråkigaste guldkommentar:
"Vi vann för vi hade flest poäng". Nähä. Du vill inte utveckla kanske?

… gala:
Tv4:s alternativa med Wenström och Ekwall. Den lär slå den riktiga med hästlängder.

… hands:
Andreas Augustssons mot DIF. Hur missade Fröjdfeldt den? Och hur bitter kommer Nesjo vara?

… röda kort:
Canal Digital som lockade med samtliga allsvenska matcher i sitt säsongskort fast de visste att de inte skulle sända alla.

… expert:
Jag? Varför var det så överraskande för så många ”förståsigpåare” att Elfsborg hade ett guldlag på gång. 2x Svensson, Holmén, Ishizaki, Augustsson, Sjöhage …

Svagt RIN

Publicerad 2006-11-04 15:08:08 i Allsvenskan,

Utan att ha all fakta så tycker jag nog att RIN (Riksidrottsnämnden) borde ha prövat Hammarbys överklagan. Alla hade sovit lugnare efter årets säsong om samtliga kort var på bordet och alla möjligheter avgjorda. Nu är risken stor att beslutet att inte pröva blir "prejudicerande" i stället.

Själv tycker jag att det är helfel att Hammarby tappar tre poäng som de vunnit i en match som inte hade något som helst med Skandalen på Söderstadion att göra. Varför gillade ingen i TU (Tävlingsutskottet) tanken på spel inför tomma läktare. Då hade vi sluppit denna fars som ingen är nöjd med.

Svagt var ordet.

Rasism-regler

Publicerad 2006-11-02 16:45:27 i Fotboll,

Wisla Krakows Nikola Mijailovic stängs av i fem matcher eftersom han smädade Blackburns sydafrikanske anfallare Benni McCarthy i en Uefacupmatch den 19 oktober. Det bör SvFF ta till sig i fallet med Gideonsbergs lagkapten Pernilla Åkerlund (se tidigare inlägg).

Samtidigt skönt att läsa på text-tv i dag att Svenska fotbollförbundet ändå verkar tänka i rätt banor framöver och ska föreslå en rasism-regel från och med nästa säsong.

Ett kanonförslag och inte en dag för tidigt med tanke på utvecklingen på läktare och planer. Däremot ser jag gärna att en av de föreslagna straffpåföljderna försvinner, den om poängavdrag. Spel inför tomma läktare funkar ännu bättre liksom böter om det är någon spelare eller ledare som får för sig att höja sin etnicitet gentemot andras.

Lata Hallandsposten

Publicerad 2006-11-02 11:18:34 i Journalistik,

Först en vecka efter att nyheten kom ut på Fotbollskanalen skriver lokaltidningen Hallandsposten i dag om HBK:s nye assisterande tränare Jonas Wirmola. Anledning: ett avtal som gör att HP-sporten får sina HBK-nyheter av klubben och aldrig undersöker något själva.

Vad är det för journalistik egentligen? Produktion först vid leverans. Jag blir bara förbannad när jag ser det och HP:s trovärdighet är löjligt låg i mina ögon eftersom nyanserad (och berättigad) kritik lyser med sin frånvaro i kölvattnet av avtalet.
Gör ert jobb, ring källor, följ med i Internet-svängen som alla andra sportredaktioner gör och snacka med HBK efter det. Så kan ni lägga ner reglerade avtal och börja producera riktig journalistik i stället. Som det en gång var och som det fortfarande borde vara.

Det är något skumt med Norrland

Publicerad 2006-11-02 02:15:43 i Ishockey,

Var på division I-matchen i ishockey mellan Kovland och Härnösand i kväll och efter två ishockeymatcher på kort tid nu så förundras jag över framför allt en sak:
Norrlänningarnas musiksmak.
Varför i hela fridens namn spelar de folkdansmusik i pauserna i spelet och mellan perioderna? Var är den halvkassa rock som man lärt sig vara lika sammankopplad med ishockey som italienare och gester, snö och kyla, Lars och Roland?

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela