Kickoff

Norling och jag

Publicerad 2006-10-31 16:45:43 i Allsvenskan,

Med tanke på att guldstriden står mellan AIK och Elfsborg inför sista omgången av Allsvenskan minns jag en smårolig händelse från min tid på Sportbladet.

Inför mötet lagen emellan på Råsunda i våras ringde jag Rikard Norling, AIK:s tränare (som vanligt) för att höra hans tankegångar inför matchen. När vi nästan är klara så frågar Rikard mig:
- Varifrån kommer du?
- Hur så?
- Du låter inte som en stockholmare.
- Nä, det är jag inte heller. Varifrån tror du jag kommer?
- Jag vet inte. Det låter som Borås.
- Det är det inte. Jag är från Halmstad, så nästan rätt.
- Jag tycker ändå att det låter mer som att du är från Borås-trakten.
- Du behöver inte oroa dig. Jag håller inte på Elfsborg.
- (skratt) Nä, okej då.

Så kan det gå om föräldrarna är från Västergötland och man blandar det med svag halländska. Antar jag.

Skandalen som blev ett skämt

Publicerad 2006-10-28 01:17:31 i Fotboll,

I dag reviderade en idrottsdomstol i Italien domarna mot de fotbollsklubbar som varit inblandade i den skandal som skakat italiensk fotboll och som bland annat såg Juventus bli degraderade till Serie B.

Det är andra gången sedan straffen utdömdes som de ändras till det bättre för de skyldiga klubbarna och skandalen har så smått gått över till att mest likna en dålig buskis-fars av något slag. Att klubbarna överklagar och överklagar är väl fullt förståeligt, men det italienska idrottsväsendet måste snart börja fungera som en homogen förvaltning om den italienska idrotten ska kunna rädda någon form av ansikte.

Själv undrar jag om straffen från början låg på en sådan absurd nivå, med ett enskilt syfte att stämma i bäcken, men som samtidigt saknade förankring i lagen. I sådana fall har man inte bara misslyckats grovt från fotbollförbundets sida, utan även skjutit sig i benet på ett sätt att såren blir rejält svårläkta.

Jag älskar Italien som land, med dess rika kultur, men den idrottsliga förvaltningen har blivit så smutsig att den kan få svårt att tvätta sig ren. Historien, såväl då som nu, talar nämligen sitt tydliga språk. Och med den senaste revideringen som facit är det bara en tidsfråga innan det är dags för en ny skandal igen. 2025 senast om man följer tidscykeln.

De nya straffen
Juventus: från -17 till -9 poäng
Fiorentina: från -19 till -15 poäng
Lazio: från -11 till -3 poäng

Fotnot: Domen mot Reggina omprövas i ett senare skede. Milan fick ingen ny strafflindring och står kvar på -8 poäng.

Få hemma hos Com Hem

Publicerad 2006-10-25 18:22:19 i Fotboll,

Som uppföljning på Säsongskortsskandalen (se nedan) ringde jag upp min kabel-tv-leverantör Com Hem i går.

Inte många hemma där inte. Så här lät det när jag undrade varför jag inte kan se Gefle-Halmstad i morgon.

Hur kommer det sig att jag inte kan se alla allsvenska matcher trots att det uttryckligen står att alla matcher ska sändas i Säsongkortet?
- Det är kanske så att Säsongskortet inte har full täckningsgrad.

Det står ju att alla matcher sänds.
- Jo ...

Betyder inte alla matcher att det måste vara full täckningsgrad?
- Jo ... Så måste det ju vara. Vänta lite.

(Paus medan han kollar med sin närmaste chef)

- Det är så att något annat företag sänder matchen säger chefen.

Jaha. Men Canal Plus sänder en annan match och Tv4 har bara rättigheter för lördagsmatchen. Och i avtalen som skrevs i våras finns inga andra företag inblandade.
-
Nä ... Det är klart. Jag ska bara kolla på Tv4:s hemsida om de sänder matchen. Vänta lite.

De sänder inte, bara på lördagar.
- Vänta lite. Jag har visst ett slött bredband ... Nähä, de sände visst inte.

Nä. Som sagt. Så vad gör ni åt detta med tanke på att det uppenbarligen strider mot det avtal jag tecknade med er?
- Vänta lite. Jag ska kolla med min högste chef.

(paus)

- Han säger att det bara är så och att du får ta det med Canal Digital eftersom vi köper paketen av dem.

Så det är inte ert problem. Jag köpte trots allt Säsongskortet från er.
- Det bästa är om du pratar med dem.

Trots att de inte har något ansvar för vad jag kan se eftersom jag är abonnent hos er?
- Ja, det är bäst så.

Och vad ska ni göra så att det inte blir så här i fortsättningen?
- Jag kan säga till min chef att prata med Canal Digital. Det är det enda.

Kan jag få hans mejladress så jag kan påpeka det själv för honom också?

- Jag ska säga till honom. Vi får nog inte lämna ut mejladresser.

Kan du ta min mejl så han kan svara mig vad han tycker?
- Nja ... Han kommer ju ta kontakt med Canal Digital ändå.

Och hur får jag reda på vad de kommer fram till?
- Det får du.

Hur?
- Om du bara ringer Canal Digital och tar detta med dem. Vänta så ska du få deras nummer.


Ska bli väldigt intressant att se hur de hanterar sista omgången där minst två matcher försvinner på grund av täckningsbrist. Samtidigt så är det ju inte deras problem så de kanske inte bryr sig alls. Avd. Konsumentvänlighet.

Fotbolls ... *gäsp*... galan

Publicerad 2006-10-24 20:56:18 i Landslaget,

Oktober, höst på gränsen till vinter här i norr (typ) och snart är det dags för den årliga Fotbollsgalan. Knappast en värdemätare för svensk fotboll, den floppar ju mer och mer för varje år (vilket iofs de allsvenska lagen också gör i Europa), men samtidigt går det inte att låta bli att titta under de två plågsamma timmarna. Trots usel underhållning i form av diverse malplacerade artister och haltande, färglösa tacktal.

Priserna ser som vanligt mer eller mindre givna ut på förhand. Henke får helt säkert ge ett Henke-blekt tack till anfallspriset. Guldbollen tar Linderoth precis som årets mittfältare av bara farten. Säkert en måste-prisa-AIK-överdrift för nykomlingens säsong där Örlund får pris som årets målvakt trots att den är vikt för VM-suveränen Isaksson, men där Norling rättvist kan titulera sig själv årets tränare och Ola Toivonen är given som årets nykomling. Nä, det blir inte mer spännande än så i år heller.

Vem som blir årets back i år är lika upphetsande som ... tja, Häckens publiksiffror. Och det enda jag ärligt kan finna intresse i på damsidan är om Frida Östberg, hyllad landslagsmittfältare för något år sen, är en bättre försvarsspelare än landslagsstjärnan Hanna Marklund. Lite kul i så fall.

Precis som det mest uppseendeväckande. Att juryn med Lagerbäck i spetsen tycker att Alexandersson har varit bättre än Kim Källström. Det är att ta Kim-kan-inte-spela-när-det-regnar-sågningen lite för långt. Faktiskt.

Så varför man bänkar sig är egentligen svårt att förklara. Tiden då Jörgen Mörnbäck imiterade och underhöll mellan spännande kategorier där endast allsvenska spelare var nominerade är svunnen. Med den också intresset och spänningen. I dag är det mest en högljudd glitterprodukt och man kan ju undra vem som ligger bakom det beslutet. Men jag kommer likt förbannat att sitta där under de där två timmarna. I år igen. Precis som ni andra.

Skandal!

Publicerad 2006-10-23 10:42:28 i Allsvenskan,

Det är inget mindre än en j**la skandal att inte samtliga torsdagens allsvenska matcher sänds i ppv eller Säsongskortet som det så fint heter. Där det uttryckligen står att samtliga matcher ska sändas.

Jag vet att jag antagligen är en obotlig fotbollsnörd, men jag har fan betalat för att få samtliga matcher och då SKA jag ha dem. Det eller ansvarig utgivares huvud på ett fat med en miniteve i munnen med resten av matcherna som inte verkar sändas.

Ge mig min fotboll!

HBK ser om truppen

Publicerad 2006-10-22 22:46:15 i Allsvenskan,

Enligt uppgift så jobbar HBK för högtryck med att signa Hasse Mattisson för ytterligare en säsong. Samtidigt är Southamptons unge mittfältare Tim Sparv en spelare som HBK gärna ser i klubben till nästa säsong och där lär förhandlingar snart vara ett faktum.


Vidare ett rykte som nämnts i veckan: IFK Göteborgs Thomas Olsson till HBK. Är inte helt utan sanning, men inte heller något som är  speciellt aktuellt. HBK har siktet inställt på ett par unga mittfältare i första hand i Öhagen (se längre ned på sidan) och Sparv som sagt. En värvning av en etablerad spelare beror helt på om en av Klubbens stjärnor, vars kontrakt går ut nästa höst, lämnar under vintern. Det finns en hel del som talar för det.

Dessutom kommer en nyhet som jag redan skrivit om bli officiell inom kort när en mångårig tidigare landslagsmittfältare i HBK meddelar att han lägger skorna på hyllan. Bara att scrolla neråt för att se vem det är eftersom jag redan skrivit den nyheten.

Puck över högtalarna!

Publicerad 2006-10-21 00:18:19 i Ishockey,

Mycket har jag hört, men i går på division II-matchen mellan Njurunda och Ånge var det första gången jag fick se och höra en domare blåsa av spelet för ... Puck över högtalarna.

Räck upp en hand om du har hört den förut.

Utöka Allsvenskan!

Publicerad 2006-10-20 11:18:00 i Allsvenskan,

Allsvenskan går mot en utökning från dagens 14 till 16 lag från och med 2008 som det verkar enligt Aftonbladet. Kanon eftersom fler matcher per automatik är utvecklande för såväl spelare som klubbar och det innebär förhoppningsvis att fler svenska talanger får chansen på den högsta inhemska nivån.

Egentligen inget chockerande med den troliga utökningen (allt bestäms vid representantskapsmötet i december). I stället ställer jag mig frågande till varför IFK Göteborg och Malmö inte ser vikten av en utökning. Eller är det rädslan (läs; omkostnaderna) för att möta BP och TFF som skrämmer. Inga intäkter = inget skoj?

16 lag låter bra, men låt oss så snart som möjligt glömma idén om ett danskt upplägg där vi möter varje lag tre gånger. Och fortfarande är det så att så länge svenska klubbar inte har ekonomin att rusta sina arenor för att hålla Uefa-standard så är det bara idiotiskt att föreslå en övergång (anpassning till övriga Europa) till spel höst-vår även i Sverige. Så kul är det inte att skjuta sig själv i foten. Och då behöver vi inte ens snacka väder. Brr ...

* * *
Gårdagens stora bedrift stod tennisspelaren Robin Söderling för. 6-7 6-7 innebar visserligen förlust, men det är inte många spelare över huvud taget som pressat suveräne världsettan Roger Federer så pass i år. Framför allt har de inte varit från en svältfödd tennisnation som Sverige numera är.

Stort Robin! Och kanske kan även Pim-Pim bjuda på något liknande framöver. Tendenserna finns. Liket lever igen.

Lagrell måste markera mot Åkerlund

Publicerad 2006-10-19 18:01:47 i Fotboll,

Gideonsberg väljer att inte straffa spelaren Pernilla Åkerlund som skrek "Jag är så trött på den där jävla negern" till en spelare i Danmarks IF i Norrettan varpå den attackerade spelaren i fråga avbröt matchen.

- Vi tycker uppmärksamheten är straff nog. Både klubben och Pernilla har bett om ursäkt. Det räcker så, säger Thomas Lindgren, ordförande i Gideonsbergs sportkommitté, till VLT.

I Thomas Lindgren har vi alltså en så jäkla korkad klubbledare att han faktiskt tycker att det är okej att skrika rasistiska saker till en person av annan etnicitet och komma undan med det eftersom medias nyhetsrapportering är straff nog. Vilket uselt skämt. För visst är det Åkerlund som det är synd om, inte spelaren i Danmark som tvingades höra hennes inskränkta j**la kommentar.

Jag har god lust att göra persongräv på både Lindgren och Åkerlund och publicera varenda liten detalj om deras liv i bloggen bara för att ge dem en liten försmak på vad ett mediedrev kan göra.

Men för tillfället ska jag låta bli och hoppas i stället att SvFF med Lars-Åke Lagrell i spetsen, tar ton rejält, markerar även inom damfotbollen och tilldömer ett bötesbelopp som känns för att visa den avsky som borde finnas mot dessa kommentarer. I herrallsvenskan och i övriga Europa pågår en kampanj mot rasism som i högsta grad är välkommen. Kanske att Uefa borde skicka en delegation till Gideonsbergs damfotbollsförening också. Det verkar behövas privatundervisning för att vissa människor ska fatta i Västerås.

Giff(l)arna klarar sig trots allt

Publicerad 2006-10-15 22:04:11 i Fotboll,

Fotbollens vedermödor kan onekligen vara svåra. Speciellt för lag som trillar ner från Allsvenskan till Superettan. Fråga GIF Sundsvall som i dag efter många om och men slutligen såg till att få spela i även nästa års Superettan genom att hemmaslå Umeå med 6-0 (har 3 poäng och 15 plusmål ner till kvalplatsen med en omgång kvar).

Fast jag tror nog att lättnaden är betydligt större än glädjen inom väggarna på Norrporten Arena i dag. För inte var det i botten av Superettan som den allsvenska skutan skulle sjösättas igen.

Nästa säsong blir den stora prövningen för klubben. Ekonomiskt går det inte att ligga så högt som Giffarna gör mer än två säsonger, sen måste man ta till sig den nya verkligheten.

Turbo lägger av

Publicerad 2006-10-15 21:50:44 i Allsvenskan,

Så verkar det slutligen vara klart. HBK:s mittfältskämpe Magnus Svensson gör sin sista säsong som elitfotbollsspelare. När hans kontrakt går ut i slutet av november lägger han med all säkerhet skorna på hyllan.

- Det blir nog sista säsongen. Mitt kontrakt går ut sista november och kroppen är sliten, svarar Turbo på min fråga på sin hemsida.

Redan i fjol var det nära att Turbo la skorna på hyllan efter komplikationer med sitt opererade knä. I år har det sagts både att det är sista säsongen och att han kanske ska fortsätta. Nu verkar det alltså slutligen vara klart och nådastöten kom nog när han skadade knäet igen i b-laget förra veckan.

Ofta utan uppskattning för sitt slit och spelstil utanför Halmstad och Stavanger av massorna. Men en hjälte i väl så mångas ögon.

Populistiska Fifa slår till igen

Publicerad 2006-10-13 12:22:26 i Fotboll,

I går nominerade det internationella fotbollsförbundet, Fifa, de 30 herrspelare som världens förbundskaptener och landslagskaptener ska rösta bland för att utse årets spelare 2006.

Rätt eller fel spelare? Valet av dessa 30 var nog rätt lätta (läs; populistiska). Men mellan raderna läser i alla fall jag att:
  • Fifa uppenbarligen anser att Europa är bäst i test eftersom 23 av de 30 bästa är just européer.
  • Att spel i VM räcker långt för en nominering. Bara en av 30 var inte med i VM, Kameruns och Barcelonas anfallsstjärna Samuel Eto'o.
  • Fredrik Ljungberg borde fortsätta ägna sig åt kalsongreklam trots en ny bra säsong för en av världens bästa tvåvägsspelande mittfältare (bland annat).
  • Fifa inte sett Inter eller Brasilien spela alls den gångna säsongen och därför lät Adriano vara kvar bland de nominerade sedan i fjol. Avd. Enklast så.
  • Att spanjorer, som David Villa, Carles Pyuol och Fernando Torres, är lika populära hos Sepp Blatter som Aragones är bland det spanska folket.
  • Fifa inte heller har sett Juninho Pernambucano, Lyon, spela eftersom han annars minst hade blivit inkvoterad i stället för Adriano.
  • Fifa missade tidernas mest omskakade Serie A-säsong. För var är Luca Toni? Guldbollenvinnare med 31 mål för Fiorentina och världsmästare räcker alltså inte? Avd. En svårtolkad ekvation.
  • En månads VM-spel väger tyngre än en säsong med klubblaget. Därför blev Florent Malouda Franck Ribery.

Ett drömlag (3-1-4-2) på dessa 30 får ändå följande subjektiva utseende:
Gianluigi Buffon - Fabio Cannavaro, Alessandro Nesta, Philipp Lahm - Gennaro Gattuso - Cristiano Ronaldo, Kaká, Michael Ballack, Ronaldinho - Miroslav Klose, Thierry Henry.
Kommentar:
Tveksamt om mittfältets stjärnparad kan underordna sig laget, men jag räknar kallt med att om laget tappar bollen så fixar "Ringhio" Gattuso tillbaka den. Fast jag tror ju i och för sig inte att de tappar den.

Årets spelare presenteras i Zürich den 18 december. Själv hade jag röstat på Henry.

Heja *gäsp* Sverige

Publicerad 2006-10-11 23:31:29 i Landslaget,

2-1 mot Island i kvällens EM-kval var för svensk vidkommande ...

... extremt viktigt för fortsättningen på kvalet.
... en mini-orgie av vackra mål.
... Chippens biljett tillbaka till Lagerbäcks goda sida.
... en påminnelse om att mittfältet är statiskt i överdrift utan Ljungberg.
... en fingervisning om att Kim skjuter rätt hårt även i motvind.
... en erinran om att Lagerbäck som ingen annan kan konsten att kvala.
... en enda plågsamt lång gäspning utöver målen.

Perfekta förutsättningar för Blågult?

Publicerad 2006-10-11 18:34:45 i Landslaget,

Det blåser tydligen orkan på Island inför EM-kvalet i kväll. Antar att Lagerbäck jublar. Blågult måste ju vara vana vid att det blåser snålt numera.

Visst, askasst skämt, men vad fan, nån var ju tvungen att säga det.

Island-Sverige 0-2 i kväll? Elmander och Allbäck igen? Eller sätter Bjärreds brorsa en strut?

Lite om HBK:s näste nyförvärv

Publicerad 2006-10-11 16:41:19 i Allsvenskan,

Division II-laget Sandvikens 21-årige mittfältare Hjalmar Öhagen har bestämt sig för att spela i HBK  från och med kommande säsong, trots konkurrens från Gefle och Kalmar, enligt Gefle Dagblad.

Här kommer lite matnyttigt om Hjalmar som kollegan på GD mejlar.

Hjalmar har spelat mestadels till höger på mittfältet, är snabb i både fötter och tanke, är en bra passningsspelare och har ett väldigt bra skott. Ganska liten, men ändå bra i närkampssituationer när det behövs. Bra spelsinne.
Har dock aldrig spelat högre än division II och är därmed ett talangfullt, men också oprövat kort. Anses vara Sandvikens klart bäste spelare den här säsongen när klubben var med och nosade på förstaplatsen i tvåan.

Hur bra det går i Allsvenskan nästa säsong får vi vänta och se.

Dags att rasa

Publicerad 2006-10-10 21:08:32 i Landslaget,

I fredags jublade jag högt över 3-0 borta mot svårspelade Serbien i kvalet till U21-EM nästa sommar.

I dag följer jag returmötet på svensk mark via text-tv och förundras. 0-5 och eländet är knappt slut än. Det är däremot alla förhoppningar om EM-slutspel nästa sommar och det är ett hårt slag mot svensk fotboll. Ska vi ha någon vettig chans att forma storspelare till A-landslaget ska vi vara med när det gäller även på nivåerna strax under. Den mästerskapsrutinen är ovärderlig när det gäller att ta steget fullt ut även på den högsta internationella nivån.

Nu är det bara för jävla dåligt att förlora en avgörande och viktig match på hemmaplan där till och med förlust med två mål hade räckt för avancemang på detta vis. Snacka om att kasta bort flera års hårt arbete.

Floskeltoppen?

Publicerad 2006-10-10 13:24:46 i Allmänt,

Kan bara inte låta bli att bjuda på dagens mest klockrena rubrik hämtad från Svt:s text-tv. s. 300. Det enda man vet med säkerhet är att den redaktionen knappast är dopad.

Dopeffekt sitter i under flera år
Avd. Inget namn i framtiden?

Populäre Aragones

Publicerad 2006-10-08 23:53:45 i Fotboll,

Om 120 000 får välja. Ja, då ska Luis Aragones avgå som spansk förbundskapten. I kväll är domen hård på tidningen Marcas hemsida mot den en gång så populäre tränaren. Av 137 000 röstande så tycker nära 90 procent att Aragones ska lämna sitt uppdrag.

Läge att inte ställa upp i några popularitetstävlingar den närmaste tiden kanske?

Humor med Puyol och Aragones

Publicerad 2006-10-08 13:22:21 i Fotboll,

Kan inte undgå att imponeras av Carles Puyols järnvilja. Killen som numera personifierar den katalanska vägen. I går mot Sverige hade han inte en av sina bästa dagar, men han demonstrerade i alla fall sin enorma vilja när Marcus Allbäck slog in 2-0.

Först kom han springade i högsta fart och slängde sig fram för att täcka skottet. I samma stund som han inser att Allbäck skottfintat och att han missat sin tackling, försöker han slänga sig åt andra hållet trots att han inte landat från den första satsningen än. När vändningen i luften inte funkar och Allbäck ska slå in bollen i mål ser man i vänstra hörnet av tv:en hur en liggandes Puyol göra en sista ansträngning och slänger sig efter bollen med armarna utsträckta. Utan att komma mer än några cm närmare.

Om inte det är vilja så säg. Det är i alla fall humor. Stor sådan.

* * *
Det är det förresten också när förbundskapten Aragones, som enträget har försökt avgå två gånger de senaste månaderna, nu helt plötsligt är motiverad att stanna. Efter Spaniens sämsta kval-inledning på decennier. Friskt ... vågat?

Viva Sverige! Hasta la vista Spanien!

Publicerad 2006-10-07 23:56:27 i Landslaget,

2-0 mot Spanien och stundtals lysande spel. Vilken härlig present som Blågult skickade i höstmörkret. Men framför allt, vilket enormt styrkebesked av Lasse Lagerbäcks ifrågasatta manskap. Utan Henke, utan Zlatan, utan Lucic, men med både Mellberg och Wilhelmsson tillbaka i leden.

Och om Lagerbäck satt på en halvsöndrig stol förut så sitter han på en pedistal de närmaste dagarna. Han har struntat i Zlatan och han bänkade Kim (helt rätt för övrigt). Antagligen är han jäkligt lättad, för känner jag drevet rätt så låg krigsrubrikerna redo att tryckas vid en förlust. Nu blir det allsång om segern i stället och lugn och ro fram till på onsdag. Medan det spanska förbundet antagligen i detta nu letar efter det fat som de ska servera Aragones huvud på. Läge att surfa in på Marcas hemsida i morgon bitti.

Förresten, så otroligt skönt att Johan Elmander äntligen, efter jag vet inte hur många säsonger som lovande, tagit steget till internationell nivå slutligen. Jag har väntat och väntat, våndats och våndats på att killen som tokdominerade U21-EM 2004 och var klasser bättre än Tysklands Podolski då, äntligen skulle ta steget även på A-landslagsnivå. Vilken klasspelare vi får, sent om sider.

Förresten 2. Kul att våra mest ifrågasatta backar Petter Hansson och Mikael Nilsson också visade sig ha klassen i sig. Efter många om och men. På tal om men, var håller Erik Edmans form hus?

Förresten 3. Marcus Allbäck. Vilket mål! Världsklass.

Förresten 4. Danmark tappade poäng hemma mot Nordirland. Lysande - för svenskt vidkommande. Men hur bra är egentligen Nordirland? Måtte de tappa i form till den 28:e mars. Annars blir det en rysare till match.

Spela 4-2-3-1 mot Spanien utan Allbäck

Publicerad 2006-10-04 00:28:53 i Landslaget,

Han är vår bästa mittfältare och spelare över huvud taget, och om inte Marcus Allbäck (magmuskel) kan spela mot Spanien, så borde Lagerbäck spela Fredrik Ljungberg som släpande forward. En roll, av många, som han visat att han klarar galant i Arsenal. Nu med Elmander framför sig i 4-2-3-1-uppställningen som totalfloppade mot Tyskland, då utan Ljungan.

Några vettiga alternativ finns inte i dag.  Vare sig Berglund eller Rosenberg håller mot de bästa landslagen. Och materialet på mittfältet är klart mycket bättre än anfallsalternativen, samtidigt som Ljungberg och Elmander med sin snabbhet är våra bästa anfallsvapen mot spanjorernas ofta höga backlinje. Kan Healy så ...

Startelvan som jag vill se (om Allbäck inte kan spela):
Shaaban - Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Erik Edman - Tobias Linderoth, Anders Svensson - Niclas Alexandersson, Fredrik Ljungberg, Chippen Wilhelmsson - Johan Elmander.

Kommentar:
  • Maestro är kvickare än Petter i vändningarna (läs; David Villa) och har bättre uppspel.
  • Kim är betydligt sämre än Anders i positionsspelet på mitten och för långsam för att klara den släpande rollen. Sverige har aldrig råd att tappa på det centrala mittfältet mot Spanien med Fabregas och Xabi Alonso. Bland andra.

Söders Jeff glöder

Publicerad 2006-10-03 11:05:40 i Allsvenskan,

En joker eller a joker? Lite för etablerad för det första, fråga MFF:s högerback Vinzents om det andra. Men jo, Jeffrey Aubynn kan bli tungan på vågen när Hammarby ändå räddar "guldsäsongen" med en Royal League-plats. I går mot Malmö var Jeff grym (igen), skojade friskt med hela MFF och slog en världsklass-passning som inte ens Paulinho kunde missa till 1-0.

Lägg det till en fullständigt mästerlig insats i derbyt mot AIK så är frågan bara om det är någon i Allsvenskan som visar bättre form just nu. Inte i mina ögon i alla fall.

Finns förresten en (minst) jävligt rolig historia om Jeff som nog alla i Halmstad kan utantill, men den får vi ta en annan gång.

Bajen-MFF var förresten en jäkligt bra match. Målchanser i överflöd och två lag som båda borde vunnit. Prestationen var egentligen att ingen gjorde det.

* * *
Som väntat orkade inte ett tamt AIK slå ett kämpande ÖIS i går. Guldfrossa frågar sig Sportbladet. Tja, jag har inte tyckt att AIK varit bra nog för guld någon gång egentligen i år så ganska väntat säger jag. Men lite kul att ryggsäcken Nicklas Carlsson faktiskt gick in för sitt uppdrag så till den grad att han följde med Ailton till sidlinjen när Börjesson ville taktiksnacka. Norlingsk noggrannhet kallas väl sånt.

Ett annat tecken på att AIK inte vinner guld i år: Måste verkligen ett guldjagande lag punkta en spelare i ett bottenlag. Anders Svensson kan jag möjligtvis köpa, men mot ÖIS. Kom igen.

* * *
Nu är det klart. Inte ens vinst mot Djurgården hade hjälpt. Med fem omgångar kvar att spela så är Halmstad definitivt avsågade i striden om SM-guldet. Även matematiskt. Tungt.

Vänta med att hylla Grönhagen

Publicerad 2006-10-02 01:36:14 i Allsvenskan,

Comeback och vinst direkt för nygamle tränaren Anders Grönhagen i Djurgården i dag mot Halmstad (2-1). Succé så klart? Grönhagen-effekten? Sakta i backarna nu.

Jag tänker drista mig så långt att det var HBK:s brister, och en stundtals usel Ukalovic, som tillät DIF vinna matchen, inte att de var bättre som lag.
För Grönhagens 4-4-2 var trögt, kantigt och spelarna såg rätt bortkomna ut, Markus Johannesson och Daniel Sjölund de lysande undantagen.
Självklart var förutsättningarna inte de bästa, och det är en styrka att kunna vinna även då, men någon Grönhagen-effekt i positiv bemärkelse såg inte jag, trots att laget vann igen.

I dag fanns inget kvar av det DIF som de senaste säsongerna imponerat med den bästa bollkontrollen i högst fart, som pressat högre och smartare och varit bättre än något annat lag i Allsvenskan de senaste åren. Jag tycker att det är beklagligt att DIF har vänt ryggen till sig själva genom att utse en 4-4-2-spelande tränare. De hade en modell och ett nyskapande tankesätt som de var värda all respekt för. Synd att lite motgångar förstörde det perspektivet för DIF-ledningen.


Halmstad då?
Nej, bra var det verkligen inte. HBK borde kunnat utmana ett vilset DIF om tre poäng, men det saknas alldeles för mycket i årets Halmstad till och med när Ajsel Kujovic, en blivande storstjärna, orkar 90 minuter.

Ett par exempel på vad som gick snett i dag.
* Den ocean av yta som finns mellan ytterback Rosén och mittback (i dag Peter Larsson). Minst tre frilägen kom i den ytan mot DIF och det vara bara ren tur att det inte blev mål på ett enda av dem. Just ytorna runt och bakom "Gus" måste HBK se upp med och åtgärda. De finns i varje match.
* Bristen på kommunikation till Rosén. Ingen snack och ingen hjälp. Han ser snart mer vilsen ut än en febersjuk svampplockare i skogen på sin vänsterback. I sammanhanget hjälper det ju inte att Martin Fribrock knappt deltar i försvarsspelet.
* Offensiva idéer. I dag stod det rejält stilla när DIF hade 1-0 och matchminut 70 blev 82 och 2-0 innan Janne valde ett dubbelbyte. Då undrar iaf jag varför Dusan blev kvar på kanten och inte fick gå in i mitten för att styra uppspelen. Med Ingelsten som en running wing-man i stället för en stel Delani. Nu blev det i stället en orgie av statiska långbollar på slutet som inte gav ett smack.
* Häcken-vinst.

Nä, kontraktet är långt ifrån klart. Och dagar som denna är det bara förbannat frustrerande att vara från Laxastan.

Grattis Svante!

Publicerad 2006-10-01 22:33:04 i Personligt,

Blev brutalt påmind om att jag missat min katt Svantes födelsedag tidigare när pappa ringde och påpekade detta. Klantigt, även om jag inte tror att en förpackning Sheba hade funkat att skicka per post.

Ryktet säger att Svante trots detta missöde firade tio år med stil: Bakelse och Radiosportens referat av Djurgården-Halmstad.
Men så har man ju uppfostrat honom rätt också.

Grattis!

Kul med Trelleborg?

Publicerad 2006-10-01 22:12:19 i Allsvenskan,

Trelleborg klara för Allsvenskan 2007 i dag. Knappast något att hurra för.

Är redan rädd för att publiksiffror som dagens 1087 mellan Häcken och Gefle blir vardag i Allsvenskan. Trots att TFF tokdominerat årets Superettan.

Med Dinho på plan blir Råsunda utsålt

Publicerad 2006-10-01 12:17:55 i Fotboll,

Brasilien spelar landskamp mot Ecuador på Råsunda. Om en och en halv vecka, den 10:e oktober. Det skriver både Sportbladet och DN i dag.

Frågan är dock om brassarna får med sig de allra bästa till Sverige. Det är trots allt skillnad på att spela i varma Barcelona, där landskampen egentligen skulle gått, och kyliga Sverige. Men en fotbollsfest med Ronaldinho, Kaká och Robinho bland många måste väl ändå fylla Råsundas läktare. Lars-Åke Lagrell gör i alla fall ingen hemlighet av att han vill se vad en landskamp utan Sveriges medverkan kan dra i publik.

Skithäftigt egentligen, men jag väntar nog tills jag sett brassarnas trupp innan jag bokar någon biljett.

* * *

Redan 2008 kan det faktiskt bli aktuellt med en match mellan Sverige och Brasilien på Råsunda. Som ett led i att förbundet firar 50-årsjubileet av VM-finalen på hemmaplan 1958. Fast där är inget klart än.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela