Kickoff

Den nya sanningen om Allsvenskan

Publicerad 2006-09-30 13:06:36 i Allsvenskan,

Antagligen är statistiken internationellt gångbar i europeisk klubbfotboll, jag har inte kollat det, men frågan är om den är gångbar i svensk historia. För det måste vara en historisk händelse att de sju (!) bästa målgörarna i Allsvenskan inte är svenskar efter 20 omgångar. Och när bäste svensk kommer så är han inte ens en anfallare. (Bäste svenske anfallare är för övrigt Hans Berggren på 5 mål)

Här är skytteligans 10 i topp (efter omg. 20):
1) Paulinho 11 mål
2) Jonathan Johansson 10 mål
3) Wilton Figueiredo 9 mål
4) James Keene 9 mål
5) Olivier Karekezi 8 mål
6) Ari da Silva Ferreira 8 mål
7) Luton Shelton 7 mål
8) Anders Svensson 7 mål (varav två straffar)
9) Mikael Blomberg, 7 mål (varav tre straffar)
10) Markus Jonsson, 6 mål (varav fem straffar)
Källa: SvFF

Den nya sanningen om Allsvenskan? Åtminstone borde det ge luft åt dem som hävdar att antalet utlänningar i Allsvenskan kväver de egna talangerna.

Elvan: Allsvenskans bästa - hittills

Publicerad 2006-09-30 00:09:40 i Allsvenskan,

20 omgångar har gått, sex återstår. Här kommer elvan med de bästa spelarna hittills. Efter sista omgången presenterar jag en ny elva från Allsvenskan, då återstår det att se hur många av de här spelarna som är kvar när matcherna som räknas är klara.


Som alltid, anser du att jag förbisett någon, var inte rädd för att kommentera det. Men det är lika fullt en subjektiv elva som jag står för.


4-4-2

Målvakt:
Daniel Örlund, AIK
19 insläppta mål på 20 omgångar, som nykomling. Örlunds stabila spel, med derbyt senast som undantag, är en stor anledning till att AIK är med i toppen av Allsvenskan och bara har förlorat tre matcher i serien. Ger backlinjen lugn och är bäst hittills – om än inte så landslagsmässig som många hävdar. 


Backlinje:

Markus Jonsson, AIK
Seriens bäste straffskytt? Hur som helst har det blivit fem mål från punkten. Deltar gärna offensivt, men värderar lägena innan han sticker och det hindrar många potentiella kontringar. Har haft en bra samspel med Pavey hela säsongen. Jobbar alltid stenhårt och är en av de spelare som Norling bygger sitt lag kring.


Jon Jönsson, Elfsborgs IF
Bildar Allsvenskans bästa mittbackspar tillsammans med Andreas Augustsson. Den tidigare talangfulla mittfältaren som fick ont om speltid i MFF ser mer och mer ut som en blivande landslagsspelare som mittback. Grym i huvudspelet och ett av Elfsborgs farligaste vapen på offensiva fasta situationer. Har spelat nio matcher i gulsvart.


Andreas Augustsson, Elfsborgs IF
Bildar Allsvenskans bästa mittbackspar tillsammans med Jon Jönsson. Har med sin rutin lugnat ner Elfsborgs tidigare så oroliga försvarsspel som nu är seriens tätaste. Ser aldrig stressad ut utan promenerar enkelt fram och tar helt sonika bollen. Har dessutom stått för tre mål och faktiskt hela 17 skott. Inte illa för en mittback. 


Max von Schlebrügge, Hammarby IF
Värd en VM-plats före VM och nästan en landslagsplats efter. Schlebrügge håller ihop Bajens defensiv via magiskt presspel, starkt huvudspel och kanske mest hjärta i hela Allsvenskan. Det kan man inte annat än att beundra honom för. Mästerlig och dessutom stor i motgången när hans ”givna” plats i VM-truppen landade i Göteborg. 


Mittfält:

Niclas Alexandersson, IFK Göteborg
Allsvenskans bästa inläggsfot kallas han och det är svårt att säga emot. Inte lika bra i år som i fjol, men sen har IFK också som lag varit mer upp och ner under säsongen. Alexandersson har ändå visat, oavsett var han spelat, att han är Allsvenskans mest mångsidiga spelare. Bara att uppleva en ny vår i landslaget vid 34 års ålder är respekt.


Stefan Ishizaki, Elfsborgs IF
Skjuter antagligen bäst i hela serien, men helt säkert är att Ishi är bästa målpassaren i år. Hittills har det blivit nio assist och dessutom fyra mål utöver det. Har stor del i att Elfsborg är seriens målfarligaste lag, och tillför med sin precisa långpassningar en dimension som ser till att plottriga Elfsborg även kan spela rakt och snabbt. Det kan vara guld värt om sex omgångar.


Henrik Rydström, Kalmar FF
Tjötar som ingen annan sönder huvudet på motståndarna. Fråga spelarna i Hammarby. Men frispråkige Rydström gör också ett stort jobb på mittfältet som gör att till exempel Ari har råd att missa friläge efter friläge. Rydström jagar ändå tillbaka bollen igen. Tack, säger Nanne.


Rene Makondele, Gefle IF
Med Tobbe Hysén i England hade Rene Makondele antagligen varit precis vad Djurgården behövt. I stället är den ratade vänsteryttern hyllad i Gävle. Makondele ger defensiva Gefle alternativ i offensiven. Utan honom är Gefle statiskt och lättläst, med Makondele på plan ett kontringslag med förkärlek för skrällar. Fem mål + fem assist - hittills.


Anfall:

James Keene, Gais
”Allsvenskans backar är för snälla i närkamperna.” Yrvädret från Portsmouth varnade motståndarna redan innan seriestarten att han var här på allvar. Trots det har nästan alla försvar haft svårt att komma åt Keene i år. Med nio mål och tre assist har han varit bäst i Gais, grym i Allsvenskan, men tyvärr förlorad nästa säsong. Jag saknar honom redan.


Jonathan Johansson, Malmö FF
”Vi vill ha mål, mål, mål, mera mål, och mål, det kommer det att bli”. Det hade lika gärna kunnat handla om finländaren Jonathan Johansson och hans tio omgångar i Malmö. Hittills ett snitt på ett mål/match. Visst, Jonathan kostade många miljoner för MFF, men så fick de också för en gångs skull precis vad de betalade för.

Kommer AIK få skäll nu?

Publicerad 2006-09-28 13:14:04 i Allsvenskan,

Har funderat på det under flera veckor nu, och i dag kom de första indikationerna på att AIK inte kommer att storsatsa med spektakulära värvningar för att nå Champions League - om de vinner Allsvenskan vill säga.
Klokt såklart eftersom erfarenheterna från tidigare svenska mångmiljonsatsningar (Quirino någon?) inte slagit speciellt väl ut. Samtidigt som AIK är nykomlingar, precis har sanerat sin ekonomi sen tidigare utsvävningar och har en konkret femårs-plan att arbeta med.
- Det blir inga tokvärvningar om vi vinner Allsvenskan nu, vi följer vår strategiska satsning för att få stabilitet i toppen över flera år. Hellre en långsiktighet och kontinuitet än att värva stort och sedan falla ihop som ett korthus, säger Charlie Granfelt, vd i AIK Fotboll, till Aftonbladet.

Självklart har Granfelt och AIK rätt i att inte toksatsa. Men frågan jag undrar över är vilket ben som storstadsmedia (inte bara kvällstidningarna), snabba som f-n att såga mindre lag som Halmstad, Kalmar och till viss mån Helsingborg när de inte satsat stort för att nå finrummet när de varit i Europaspelet, nu ska stå på. 1997 och 2000 vann inte HBK några popularitetstävlingar när de inte tänkte på "svensk fotbolls framtid" och riskerade både ekonomi och framtid för att nå Champions League.

I sammanhanget är det viktigt att se att IFK Göteborg och Rosenborg faktiskt nådde sina största framgångar med en samspelt lag över flera säsonger, inte en plötslig storsatsning (det var så de sabbade sin framgång i stället). Likaså att det tog FC Köpenhamn väldigt många år med tanke på utlagda övergångssummor för att vara nära att kvala in till CL:s gruppspel.

Men det är ju så lätt att peka finger när det handlar om någon utanför den egna sandlådan. Som det nästan alltid blir när stor(stads)lagen inte per automatik prenumerar på von Roséns eller numera Lennarts pokal. Frågan är vad som händer nu då när stjärnvärvningarna uteblir även i AIK och det blir kompletteringsvärvningar i stället? Mediestorm? Rasar någon (Majlard)?

Jaja, tur för Elfsborg att de tänker fortsätta storsatsa. Ur medieaspekt vill säga.

Zlatan ska inte bära hundhuvudet

Publicerad 2006-09-27 23:48:34 i Fotboll,

Inter förlorade, mitt tips på Bayern-seger höll och Zlatan blev utvisad vid ställningen 0-0 i andra halvlek.

En händelsefattig match blixtrade till i några valda sekvenser, men, och det är lika bra att säga det direkt, Zlatan Ibrahimovic ska inte behöva bära hundhuvudet för kvällens tunga Inter-förlust. Visst Zlatan blev utvisad när matchen stod och vägde, eller snarare bara stod, och det var naturligtvis inte bra. Signore Mancini pekade mot huvudet som en signal till Ibra att han måste tänka innan han går in med dubbarna före med ett gult kort i ryggsäcken, men det var inte där Inter förlorade matchen.

Det gjorde man genom att inte göra sin läxa ordentligt och därigenom inse att Bayern bara kan besegras genom stenhårt arbete. Att ta löpningar för varandra och få tyskarnas ramstarka zonförsvar att röra på sig. Men Inter valde den bekväma vägen. I kväll är det en dyrköpt läxa som Mancini, Zlatan och Inter helst hade varit utan och som de säkert kommer få bannor av president Moratti för, liksom den italienska pressen.

Men förlusten var inte Zlatans fel. Visst, en onödig stämpling är alltid onödig och det röda kortet givetvis tungt. Men det var ändå bara en tidsfråga innan Bayern skulle avgöra. Eftersom Inter tillät det. Och det är mer Mancinis och lagets fel än Zlatans.

Diplom eller hemläxa?

Publicerad 2006-09-27 18:56:59 i Fotboll,

I brist på annat kan man alltid kolla sin kunskaper om årets Premier League genom att göra ett tröjtest på Expressens webbsida.

Känns som att man ska kunna ta 20 av 20 om man ska vara ens halvvägs till självutnämnd expert på fotboll.

Och jo, jag hade alla rätt.

Varför förvånar Chippen?

Publicerad 2006-09-27 00:11:20 i Landslaget,

Landslagstruppen togs ut i dag och den största överraskningen är att Chippen i truppen är - en överraskning. Förstår inte alls vinklingarna från dagens PK med Lagerbäck. Alla vet väl att Chippen och även Mellberg var tillgängliga igen. Och att konkurrenterna om platserna inte är nära i kvalité. Så varför är det en överraskning? Löjligt.

Kul i alla fall att Maestro (Daniel Majstorovic) är med. Hans starka mittbacksspel behövs i ett landslag som nu verkar ha sett det sista av Teddy Lucic. Förhoppningsvis är han bättre i spelet efter backen nu efter ett par år utomlands än han var i Allsvenskan. Då räckte det oftast att rulla vid sidan om honom och springa så var han borta. För skulle Maestro få chansen mot Spanien (borde konkurrera på samma villkor som Petter Hansson) så får vi inte tappa David Villa så lätt.

Samtidigt, vem av våra mittbackar är riktigt bra i spelet på marken? Någon?

Noterar i övrigt att ...
... 6 av de 21 uttagna inte gjort 10 landskamper ännu.
... Bengt Andersson, 40, inte blev en av två målvakter trots sitt ambitiösa uttalande om att Shaaban och Alvbåge kan ha hittats bakom fiskpinnarna i en frys någonstans.
... bara FC Köpenhamn och Panathinaikos bidrar med fler än en spelare i truppen, tre respektive två.
... mittfältarna Ljungberg och Svensson numera är näst bäst i landslaget på antalet gjorda mål (13). Bara Allbäck är bättre (26).

Bajen bäst i Stockholm

Publicerad 2006-09-26 23:38:39 i Allsvenskan,

"Söders bröder glöder" skanderade Bajen-klacken och så väl det stämde i kvällens Stockholmsderby. Hammarby gjorde allt rätt och AIK såg ut som den nykomling man faktiskt är. Men det berodde till stor del på att Hammarby spelade i trans. Eguren (som inte är från Farsta, Lindeborg) och Marteinsson tokdominerade det centrala mittfältet medan Pablo Pinones-Arce och Paulinho sprang på allt och lite till.

AIK spelade korkat, försökte enträget spela sig fria från pressen på egen planhalva utan att vara nära att lyckas, och straffades för sin inkompetens. Och taktikkuppernas mästare (kvällstidningarnas favoritvinkel) Norling hade ingen bot. Han såg faktiskt riktigt förbryllad ut långa stunder och ville efter matchen hem och analysera innan han vågade säga exakt vad som var fel. Kanske klokt det i och för sig.

Själv är jag rejält svag för en forwardsduo som korslöper, möter och drar i djupled, och aldrig slutar sätta press - tillsammans. Det är en skönhet i sig när en forwardsduo spelar som just en duo. Och Paulinho och Pablo var precis så bra som Runström och Paulinho var i våras. Då räckte det till serieledning länge och väl. Fortsätter det så här så ska det räcka till Royal League.

I och med dagens seger är Bajen bäst i stan även tabellmässigt. Ja, i Stockholmslagens interna derbyuppgörelse vill säga.

* * *
På en punkt var AIK bäst i kväll. I klackmatchen före matchen. Den vann de överlägset.

Jonevret ut - Hamrin in?

Publicerad 2006-09-26 14:40:21 i Allsvenskan,

Enligt Sportbladet är det klart att Kjell Jonevret lämnar sin post som tränare i Djurgården under sommaruppehållet.

Ett väntat beslut, och när man läser diverse fan-forum så förstår man snabbt att Kjelle inte varit speciellt populär de senaste veckorna. Kan bero på att han med en dåres envishet vägrat se sjukdomstecknen i Djurgårdsspelet hela säsongen och mest varit grinig när journalister, inklusive undertecknad, frågat hur det står till i DIF.

Nu återstår det att se vem som tar över tränarsysslan och om det blir en permanent ersättare direkt. Tveksamt tror jag, eftersom "rätt" tränare sällan är ledig direkt om man inte vill betala en massa. Men alla som hoppas på Hasse Backe kan glömma det. Backe vill inte träna i Norden den närmaste tiden och söker jobb utomlands i stället.

Jag tror det blir Erik Hamrén, tidigare i ÖIS, som tar över. Från och med december/januari. När DIF, efter en rejäl utrensning får ta ett nytt avstamp nästa säsong.

Biljetterna till Arsenal-Man Utd är bokade

Publicerad 2006-09-26 00:31:55 i Fotboll,

Så var det klart. I januari åker jag och polaren Lasse till London för stormötet Arsenal-Manchester United. Det har varit svårt att få tag i biljetter och resan kostar minsann, om inte hela skjortan, så stora delar av den. Men visst är det värt det. Vilken kanonmatch och det ska bli förbaskat kul att spana in både Londons nöjesliv och nya skrytbygget Emirates Stadium.

Frågan är bara vilken match som blir hetast. Den på planen eller den på läktaren med Lasse, Arsenalsupportern i ena ringhörnan och jag, United-anhängaren, i den andra. Jag säger bara oj oj oj.

Den 20:e januari smäller det.

Heja Sverige!

Publicerad 2006-09-26 00:25:02 i Tennis,

Som gammal tennisspelare så måste jag glädjas över att Sverige, mot förmodan, lyckades slå Brasilien på bortaplan och därmed stannar kvar i Elitdivisionen i Davis Cup. Trots grus, trots brinnande grus och trots allt.

För även om vi inte har några lysande stjärnor längre, så hör Sverige hemma i tennisens finrum. Vi ska inte behöva mäta oss med afrikas bästa och kvala för att komma tillbaka. Så är det bara och så ska det också förbli. Åtminstone om jag får bestämma.

Så i dag, hatten av för Wilanders grabbar. Härligt!

Ekwall sågar Mattisson och Halmstad

Publicerad 2006-09-25 23:19:36 i Allsvenskan,

Enligt en källa i Halmstad så ska TV4:s expert Patrik Ekwall ha sågat HBK-nyförvärvet Hasse Mattisson rejält under en kväll/natt på utestället Bond i Halmstad i lördags.
- Hasse Mattisson är så dålig att han hade inte platsat i något annat allsvenskt lag, sa Ekwall.

Visar väl bara att Ekwall helst hänger på uteställena i Stockholm. Och att han, trots sin påstådda expertis på Allsvenskan, inte sett vare sig Öster, Örgryte, Häcken eller Gais spela alls i år.

Hellre nej än bänken?

Publicerad 2006-09-25 15:01:28 i Fotboll,

Real Madrids forne (?) ikon Raúl lägger av i landslaget, i alla fall så länge Luis Aragones är förbundskapten. Det avslöjar spanska Canal Plus i dag.

Någonstans kan jag inte låta bli att undra om inte den gamle lobbmästaren tänkte: Hellre nej innan jag blir petad.

Inte så konstigt kanske när konkurrensen heter Fernando Torres, David Villa och en born again Fernando Morientes.

Men en kille som nästan alltid gör snygga mål kommer i alla fall jag att sakna på den internationella scenen. Men sen kanske inte Aragones sitter kvar efter Sverige-matchen heller.

Tung dag för televisionen

Publicerad 2006-09-25 00:27:15 i Fotboll,

Jens Fjellström på (villo)vägar.
Sladjan på toa.
Nya Sportspegeln 45 minuter avbrutna och återupptagna inslag med en ilsken Jihde i studion.
Det såg ut att bli en tung och jobbig sportsöndag framför teven.

Men vad visste jag? Då hade ju inte ens TV4:s Fotbollskanalen haft premiär. 30 minuters olidligt hetsande mot allt och alla.
Först genom att såga svenska fotbollstränare (Svennis, Backe, Prahl). Jo, bokstavligt talat med en såg i inslaget. Lite makabert faktiskt.
Sedan ännu ett i raden av försök att plocka ner damfotbollen (samma dag som de kvalat in till VM, man undrar ju om TV4 är smått schizo när de samtidigt gör sitt bästa för att promota damfotbollen). Det blev egentligen höjdpunkten i programmet när landslagsmålisen Caroline Jönsson effektivt tog ner en övertänd Ola Wenströms och Hedmans alla argument för hur dålig damfotbollen är och intresset den INTE genererar.
- Det är viktigt att damfotbollen hinner hänga med i utvecklingen också. Jag tror bara det är bra att det inte går supersnabbt, sa Jönsson.
Det bästa någon sagt i den uttjatade diskussion på flera år. Banne mig.

Men då hade Hedman, Sveriges senaste pseudo-expert (Nej, man är inte kunnig per automatik bara för att man kan kasta sig bättre och mota en boll bättre än andra) bara kommit igång. Efter att ha sågat damfotbollen, svenska tränarkåren och Magnus Haglund i synnerhet (Som om vi inte såg Hedman i Matchen?), upphöjt sig själv och sin mediokra proffskarriär lite till som vanligt (vad handlar det om?), misstrott Zoran Lukic på exakt allting han sa, så valde Hedman att "avslöja" att ett topplag i Premier League minsann vill ha honom.
- Ska lämna besked i morgon, njöt Hedman.

Jo jo, tänkte jag. Men sen slog det mig. Skotska ligan heter ju också Premier League.
Det enda jag är helt säker på är att någon snart måste sticka hål i ballongen Hedman och få ner honom från det blå. Han är snart för mycket.

* * *
Förresten, vad sysslade Fotbollskanalens kameraman med? Kameran gick upp och ner, och när man zoomar in Olof Lundhs knä (Jo, han som jobbade svart bredvid sitt knäck på Expressen) undrar man ju vad som pågår.

Betyget för nysatsningen blir: Rött kort och avstängning nästa söndag. Hoppas jag.

Miljoner skäl att INTE vara i Superettan

Publicerad 2006-09-24 16:27:10 i Fotboll,

Var inne på jobbet i går och skrev om den ekonomiska krisen i GIF Sundsvall. Klubben ligger just nu efter med nära en miljon kronor i obetalda hyror till kommunen. Bland annat för planhyran på hemmaarenan Norrporten.

Passade på att ta ett snack med Fotbollförbundets generalsekreterare Tommy Theorin om vilka summor klubbarna i Allsvenskan, men framför allt Superettan får i avtalspengar via förbundet.

Visade sig att de fasta tv-pengarna som de allsvenska klubbarna får i år ligger på sex miljoner kronor per förening (tack vare det nya tv-avtalet, i fjol var den summan betydligt lägre). Medan den summan i Superettan är ca 1,5 miljoner. Dessutom ger tv-avtalet även placeringsbonusar både i Allsvenskan och Superettan.

Klart att klubbarna är rädda för degraderingsspöket då.

Avtalspengar kommer för övrigt från fyra olika avtal (Tv, radio, reklam, och Svenska Spel) och fördelas ut under fyra omgångar per år. Men TV-avtalet genererar mest såklart.

Frontalkrock för Fjellström

Publicerad 2006-09-24 16:12:58 i Fotboll,

Oj oj oj Jens Fjellström. I somras flyttade Canal+-experten ner till Italien. I dag levererade han i Supersöndag, kanske det mest smärtsamma tv-reportaget sedan SVT:s Katarina Hultling började göra hemma hos-reportage i Sportspegeln.

Med fyra stora röda koner och två små gula framför ett knattemål på en tom träningsplan försökte Jens förklara italienska backars storhet: Omkörningen. Efter den svårsmälta inledningen hamnade vi snabbt på de italienska vägarna där Fjellström försökte demonstrera sin teori. Först genom att berätta en formel 1-liknelse om aggressiva omkörningar, sedan genom att  visa personbilar köra om i max 50 km/h. Jävlar vad likt det var.

Är detta vad vi kan förvänta oss i fotbollspedagogik sedan Rit-Ola blev sportchef får jag nog hålla till godo med text-tv i pauserna i fortsättningen.

Och Canal+ tjänar nog på att skicka en inslagskunnig kille eller tjej till Italien för att hjälpa Jens från en rejäl frontalkrock i tv.

Pinsamt var ordet.

Elvan: Engelska ligans fulaste spelare 1980 och framåt

Publicerad 2006-09-22 13:20:55 i Fotboll,

Det är alltid roligt med listor så jag tänkte bjuda på ny varje vecka med start i dag. Först ut, en lite annorlunda genom att helt enkelt lista Englands värsta busar i en stenhård elva. Kriterierna för att bli vald i denna startelva är helt enkelt att du spelat i Englands högre divisioner någon gång från 1980 till i dag. Därmed kvalificerar sig inte Charlton-polarna Derek Haynes och Mick Flanagan som gav ansikte åt lagkamrater i slagsmål under en FA-cupmatch mot Maidstone redan 1979.


Startelvan i en 4-4-2 diamant-formation


Målvakt:
Edwin van der Sar
- Målvakter bråkar sällan, men säg det till Winston Bogarde som fick sig en rejäl snyting när en ”landskampshög” blev lite för mycket för van der Sar under ett mästerskap.


Backlinje:
Danny Mills - Totalt kompromisslös och satsar fortfarande mer ofta än sällan på att sätta sina tacklingar i knähöjd. Helt enkelt en av de mest vårdslösa spelarna i dagens engelska fotboll.


Jonathan Woodgate
- Backtalangen har egentligen inte varit speciellt ful i spelet på fotbollsplanen, men att misshandla en asiatisk utbytesstudent på fyllan är ingen höjdare heller precis.


Ben Thatcher
- Senast i raden att bli uppmärksammad och avstängd för brutalt spel. För ingen som sett armbågen mot Pedro Mendes, utan tanke på boll, kan tycka att den här killen ska få gå fritt på en fotbollsplan. I slutet av augusti slog Thatcher portugisen medvetslös med en armbåge så ful att hans egen klubb Manchester City aldrig tvekade att stänga av backen från spel, trots att utredningen från FA:s sida inte var avslutad. Men domaren, han gav bara Thatcher gult kort.


Graeme Le Saux -
Att slåss om ett inkast med en lagkamrat (David Batty) är inte smart. Att göra det när klubben (Blackburn) för första gången spelar i Champions League är om möjligt ännu dummare.


Mittfält:
Patrick Vieira - Älskad i Arsenal, hatad i övriga England. Vieira var en ångvält under sin tid i England och drog sig inte för att ta stryptag på motståndare som kört för hårt mot honom, trots sin egna spelstil. Och de flesta kommer nog ihåg när han i en match mot Leeds, i duell med landsmannen Olivier Dacourt, mottade och träffade med en spark mot strupen på Dacourt. Vansinnigt farligt och fult. Kanske ingen överraskning att Vieira redan blivit utvisad två gånger i Inter-tröjan ändå.


Vinnie Jones
- Under karriären blev han utvisad tolv gånger, och en gång blev han varnad efter endast tre sekunders spel. Spelade alltid fullt och har själv erkänt att hans mål i matcherna var att plocka bort motståndarnas farligaste spelare. Och det var sällan han menade genom tät markering. En av de mer kända incidenterna är förstås när han distraherade Paul Gascoigne genom att greppa dennes testiklar. En av de värsta busar och profilerna, all time.

Roy Keane
- Fråga norrmannen Alf-Inge Håland vad han tycker om Keane så får du troligen två svarta ögon som svar. Stentuffe Keane vek aldrig en millimeter i närkamper och han glömde heller aldrig en oförrätt. Så när Håland tacklade Keane så att han bröt benet var det bara en tidsfråga till hämnden skulle komma. Och den kom. I en ligamatch tog Roy Keane helt enkelt sikte på Håland i slutet av en match, sparkade sönder hans knä och så var norrmannens karriär över. Vilket Keane utan omsvep erkänt i sin biografi. Öga för öga, tand för tand. 


Lee Bowyer
- Woodgates brother in crime i misshandelsfallet i Leeds. Men Bowyer har visat fler gånger vilken hyvens kille han är, bland annat genom att börja slåss med lagkamraten Kieron Dyer i Newcastle efter ett par dåliga spelsekvenser. Mitt under match. Det krävdes spelare i motståndarlaget för att sära på ”lagkompisarna”. 


Anfall:
Eric Cantona - En vacker snidare på plan, trots sitt kraftfulla spel. Men King Eric var också en spelare med hett temperament. Det fick en åskådare erfara när han hetsade Cantona på väg av planen och Cantona svarade med att ta sats och hoppsparka åskådaren. Vilket bland annat ledde till en ganska lång avstängning, men inte något dal i popularitet på Old Trafford.


John Hartson
- Stenhård och hårdför på plan, men det var vid sidan om som Hartson skapade ett allvarligt rykte om sig som bråkstake. Under en West Ham-träning 1998 karatesparkade Hartson israeliske lagkamraten Eyal Berkovic i ansiktet - mitt framför tv-kameror. Hartson fick böta 260 000 kronor och såldes ganska omedelbart till Celtic.


Håller du med? Har jag glömt någon? Skriv och kommentera.


Och kolla in nästa lista nästa fredag.

Numera hyllade Tjerna

Publicerad 2006-09-21 23:58:54 i Allsvenskan,

På tal om AIK så går tankarna till målskytten i gårdagens derby, lagkaptenen Daniel Tjernström. Hyllad i dag, men för något år sen var läget annorlunda. Jag läste på ökända supporter-falangen Firman Boys hemsida i går ett inlägg gjort för flera år sedan, att Tjerna var nära att få en tågbiljett hemskickad till sig. Det vill säga Firmans sätt att säga att spelaren i fråga har gjort sitt i klubben.

I dag är det scenariot långt långt borta. Både AIK och genomsympatiske Tjerna gör ju de facto succé. Sent om sider.

HBK igen

Publicerad 2006-09-21 23:51:41 i Allsvenskan,

- De kör med en extrem offside-fälla, tyckte Kalmars Nanne Bergstrand.

- Vi måste plocka bort Jari Litmanen, sa HBK:s Janne Andersson som avslöjar att han inte tänker använda en Norlingsk punktmarkering trots det.
- Nej, för samtidigt har vi haft lätt taktiskt förr mot lag som spelar med diamant så där är jag inte orolig.

Men söndagens möte mot Malmö FF ser väldigt intressant ut för HBK:s del. Men för vinst krävs det att HBK.s defensiva styrkor kan isolera anfallsvapnen Junior och Jonathan Johansson. Speciellt Johansson ser skrämmande farlig ut och hade MFF haft en bättre stabilitet i laget borde de vara med i guldstriden på allvar. Men MFF är MFF i år också, med allt det innebär.

Och för MFF innebär söndagens drabbning en ny chans att hänga på lagen på Royal League-plats. Kampen om platserna 3-8 är i dag extremt jämn där det bara skiljer tre poäng.

Under tiden väntar jag mest på att AIK ska falla i form. För det kan väl inte hålla hela vägen till guld. Eller?

Ja ja, mina pengar är som sagt sen länge på Elfsborg.

Janne kollar MFF

Publicerad 2006-09-21 18:29:52 i Allsvenskan,

1-1 mot Gais är glömt. Nu siktar HBK och tränare Janne Andersson fullt på söndagens match mot Malmö FF. Enligt säkra uppgifter befinner sig Janne och assisterande tränaren Robert Nordström på Malmö Stadion för att se kvällens match mellan Royal League-aspiranterna MFF och Kalmar.

HBK sjabblar bort chansen

Publicerad 2006-09-21 13:53:39 i Allsvenskan,

Säg bortamatch och spelarna i HBK kryper ihop och blir rädda barn. Jo, nästan i alla fall.

Jag kan inte låta bli att kommentera 1-1 i går mot Gais borta när hemmalaget saknar nio spelare. Det är under all kritik helt enkelt. HBK saknar på bortaplan allt vad spel och intentioner heter och spelar med en taktik som står och faller med individuella prestationer. Det kommer inte hålla i bottenstriden. Framför allt kommer det aldrig att hålla när motståndet framöver heter Malmö, Djurgården, Hammarby, AIK, Kalmar och IFK Göteborg och segrar snart är ett måste.

Likheterna i går, jämfört med ÖIS borta för en vecka sen, var skrämmande. Då fixade Ajsel och Dusan tre pinnar trots en i stort usel insats och match, men i går, när båda hade en tung dag, vad hade HBK då? Svaret: Absolut ingenting. Trots att Gais defensiv är mer än medelmåttig i sina bästa stunder och att HBK förfogar över ett spelmaterial för en mittenplacering i alla fall.

Vilket egentligen är miljonfrågan i dagsläget. Vilka linjer i spelet efterfrågar tränare Janne Andersson egentligen? Efter sommaruppehållet har HBK spelat med en låg backlinje, två defensiva centrala mittfältare och bara fyra spelare som deltar aktivt i offensiven. Är det tillräckligt? Ska det räcka för nytt kontrakt? Snarare är det hasard-spel på låg nivå.

Fortsätter det så här så beror ett nytt kontrakt mer på jagande lags oförmåga, men just nu känns det som att ÖIS inte längre är så impotenta framåt. Det beror mycket på att Sören Börjesson vågar satsa offensivt också. Och när försvaret i HBK darrar som ett tidigt höstlöv kanske ändå anfall är bästa försvar även för blåsvart.

Av Allsvenskans sista sju omgångar är det bara bortamötet mot Gefle som ser hanterbart ut på pappret. Samtidigt är det en match där HBK ifjol knappt var med alls i matchen och HBK trivs av tradition väldigt dåligt på konstgräs.

Så det kan bli en väldigt mörk höst i Laxstan. Tur då att fyra av de sju sista omgångar i alla fall är hemma på Örjans Vall. Där det stundtals finns både spelintentioner och lite mod.
Men just nu känns guldstriden för mindre än två år sen bara väldigt, väldigt avlägsen.

Lundin avgår

Publicerad 2006-09-21 12:19:29 i Allsvenskan,

Vi har redan sett Zoran Lukic och Arne Erlandsen få gå. Direkt efter storförlusten hemma mot Elfsborg (1-4) i går kväll blev Stefan Lundin nummer tre av årets allsvenska tränare att lämna sitt tränarjobb. Och det var ett väntat beslut. Häcken har radat upp förluster på sistone och nu har till och med spelarna börjat klaga i media. Det enda förvånande i det hela var väl egentligen att Lundin hann före styrelsen och sportchefen Carl Fhager med beslutet.

Nu återstår det att se hur många matcher till som Lars Jacobsson har fortsatt förtroende i jumbon Öster. Förlust i kväll mot Örgryte och det ser nästan kört ut för smålänningarna. Fansen har redan krävt Jacobssons avgång, när gör styrelsen det?

Rolle spelar i tunnsått Gais?

Publicerad 2006-09-20 00:08:35 i Allsvenskan,

Med hela nio (!) spelare borta på grund av skador eller avstängningar så kan det bli en ny comeback för förre landslagsbacken Roland Nilsson i Gais backlinje i den allsvenska matchen mot Halmstad i morgon.
- Om det krisar till sig ordentligt så kan det kanske bli så, säger Rolle till TV4 i kväll.

Själv tror jag det är låga odds på att Rolle spelar. Troligen tar han högerbacken medan Friberg da Cruz flyttar upp till högermittfält i stället.

Värt att notera är att anfallsesset James Keene är en av de tre avstängda spelarna och därmed ser det rejält tunt ut på anfallssidan i nykomlingarna.

Därmed  talar mycket  för att HBK tar sin andra seger på bortaplan i år. Senast slog de ju ÖIS efter mål i slutminuterna.

HBK-Gais
Fördel HBK i bottenmötet mot Gais. På bilden HBK:s Martin Fribrock
som kämpar om bollen mot en Gais:are i mötet på Örjans Vall i våras.

Samtidigt som den matchen spelas så går Stockholmsderbyt mellan mästarna Djurgården och serieledarna AIK på Råsunda. Sent i kväll rådde det fortfarande delade meningar om polisen satsade extra på matchen. Klart är dock att ridande poliser finns på plats för första gången på flera år så en viss satsning kan man väl kalla det från polisens sida. Jag tror många fotbollsälskare i Sverige är väl så nöjda om vi slipper bråk, både vid Råsunda och "bråkhållplatsen" vid Fridhemsplans T-bana.
Resultatet? Djurgården vinner med 2-0.

Snacket igång inför italienska supermötet

Publicerad 2006-09-19 18:17:27 i Fotboll,

Tisdag, dagen innan supermötet mellan tronpretendenterna Inter och Roma, och snacket är i full gång. Nu hävdar Inters pressade tränare Roberto Mancini, som jag träffade för många år sen i Varberg, att den senaste tidens kritik är en konspiration för att förstöra för Inter.
- De blåste upp oss som favoriter redan när vi fick förra säsongens scudetto bara för att kunna sätta press och kritisera oss. Nu är det viktigt att klubben, fansen och laget inte går i den fällan, säger Mancini enligt Channel4.

Samtidigt säger Romas chilenske mittfältssnidare David Pizarro, i fjol i just Inter, att hans forna klubb får vänja sig vid att Roma är i toppen.
- Vi har allt som krävs för att vara i topp på serien, säger Pizarro till Romas klubb-tv.

Upplagt för en het drabbning i morgon kväll på Olimpico alltså. Missa den inte!
Själv tror jag att Roma vinner med 2-1 och att Zlatan gör mål igen.

Rasism

Publicerad 2006-09-18 22:10:26 i Fotboll,

Två artiklar om nya rasistiska påhopp i den europeiska klubbfotbollen får mig att minnas flera diskussioner med Hammarby- och AIK-fans som jag hade när jag var på Sportbladet i våras. Då hävdade de envist att när de kastade bananer över Djurgårdens mörkhyade målvakt Pa Dembo Tourray så var det minsann inte rasism. Att det var tradition och okunnigt att ens jämföra det med rasism. Jo, man tackar. Jag fick i alla fall medhåll från starkast möjliga håll: Simon Bank skrev några väl avägda krönikor på ämnet.

Hur som helst så har idioter i Tyskland och Spanien slagit till igen. Bundesligamötet mellan Aachen och Borussia Mönchengladbach i lördags avbröts sedan publiken skanderat rasistiska förolämpningar mot Mönchengladbachs brasilianske forward Kahe. För övrigt bara dagen efter det tyska förbundet dömt Hansa Rostock till böter sedan deras supportrar hånat Schalkes färgade anfallare Gerald Asamoah. Läs artikeln på Sportbladet här.

I Santander fick måltjuven Samuel Eto'o för vilken gång i ordningen utstå påhopp för sin hudfärg.

Och ändå orkar vissa individer rättfärdiga sig med ordet tradition. Tack för att ni förstör vår sport.

Tankspridd?

Publicerad 2006-09-18 21:29:02 i Personligt,

Firade två år med min flickvän/fästmö i fredags och fick då bland annat en bok för Tankspridda i present. Tydligen är jag lite tankspridd i vissa lägen. Kanske därför jag masskonsumerar Post-it-lappar när jag ska komma ihåg nåt? Så vad ska man göra? I mitt fall, fundera ut mitt värsta tankspridda tillfälle. Visade sig att det finns några. Värsta som jag kommer på i dagsläget: När jag cyklade till stan och gick hem efter min första fika med tjejen. Och sen finns ju de otaliga gångerna när jag irriterat sprungit runt och letat efter min mobil. Bara för att upptäcka att den redan är i min hand. Så visst, lite tankspridd kan jag nog köpa.

Men det viktiga i sammanhanget är ju att jag kan rabbla fotbollsspelare och lag i all oändlighet. Men om jag börjar glömma även där, då blir det panik - och medlemskap i föreningen för tankspridda. Om jag kommer ihåg.

IFK och nya krokben

Publicerad 2006-09-18 21:13:09 i Allsvenskan,

Örgryte slog IFK Göteborg med 3-2 för bara några minuter sedan. Extremt viktigt för ÖIS som vann med 3-2 trots att de bara hade fyra skott på mål (?!). Men var det verkligen så överraskande? IFK Göteborg har haft guldvittring de senaste säsongerna, men lyckas alltid sätta krokben för sig själva med dåliga resultat mot de sämsta lagen. Devisen bäst mot de bästa och sämst mot de sämsta kommer inte ge någon guldpytt på Kamratgården i år heller.

Själv står jag fast vid mitt tips från i mars. Elfsborg vinner.
Jag kan nämligen aldrig tänka mig att serieledande AIK, utan egentligen vare sig spel eller spets, ska vinna. Det hade varit ett enormt underbetyg för Allsvenskan och de får vi nog av när vi kvalar till Europaspel under hösten.

Inte ens 24 timmar

Publicerad 2006-09-18 20:27:51 i Allmänt,

Knappt verkar spritångorna och festblåsorna lämnat valvakorna innan den nyvalda och så enade Alliansen var oense om en fråga: Spelmonopolet. C och Kd vill behålla medan M och Fp vill avskaffa, dock med en licens för att säkra intäkter till staten. Hmm.

Fast kanske var mindre än 24 timmar bättre än väntat när fyra kockar ska samsas i samma mössa.

Och något är riktigt ruttet när Sverigedemokraterna får minst 175 mandat i åtminstone 68 kommuner, bland annat i min hemkommun Halmstad. Dags att sluta blunda snart Sverige?

Förresten så bjöd Fredrik Reinfeldt på gårdagens citat:
"Jag ser fram emot att regera Sverige!"

Tack, sa Bill.
Kul, sa Bull.


Trångsynta svenskar, och bara Bank är på rätt spår

Publicerad 2006-09-16 15:39:10 i Landslaget,

Dag två i den senaste Zlatan-såpan och som väntat mest ris och mindre ros för Zlatans beslut att nobba landslaget i höst. Forumen kryllar av negativa åsikter från folk som kämpar om vem som är arg, argare och argast. Lite vi mot dig, landslaget och Sverige mot Zlatan. Hmm.
Jag undrar om de som skriver "vi klarar oss bättre utan Zlatan" verkligen tror och tycker att Allbäck-Elmander på allvar skulle vara bättre mot Spanien än Zlatan-Elmander? Eller är de mest sårade över att nationalhjälten nobbar nationen?

Men Zlatan då? Nej, att Zlatan valde sin väg är inget att förundras över. Allt är så himla enkelt egentligen, kunde förhindrats lika enkelt av Lagerbäck, men i dag är Simon Bank den enda av de stora drakarna som är på rätt spår. Ett spår som stavas respekt.

Är det barnsligt av Zlatan att hävda att Lagerbäck inte visat honom respekt, trots att Zlatan inte visade landslaget respekt? Visst, till viss del. Men många tycker det eftersom de inte förstår. Det gäller att förstå den komplexa natur som skapas när man växer upp i ett annat land och ser annorlunda ut. Att ligga på minus från början och kämpa hårdare än någon annan för att bevisa, inte visa, vad du går för, att du är lika bra eller bättre än andra. Det är ingen lek.

Förstår ni inte, titta på filmen Scarface. Den handlar om respekt, en jakt på den respekt som driver en underdog mot toppen, en antihjälte vars öde man ska se upp med, men vars resa är poängen. Samma resa och jakt på respekt som tagit Zlatan till Lo Scudetto och favoritlaget Inter. I Zlatans huvud pissade Lagerbäck på hans respekt när han skickade hem honom när straffskalan inte var jämförbart med brottet. Sånt tar tid att komma över oavsett om majoriteten ser det som barnsligt beteende. Som att blivande pappan Ibra inte är vuxen. Men fråga dig gärna själv hur du skulle ställa dig om någon pissade på din drivkraft, det som gjort dig till den du är, det som är din inre styrka och stolthet när andra kan försöka trycka ner dig. Vänder du andra kinden till? Direkt? Det tvivlar jag på.

Så när Jonas Karlsson skriver "Långsint och barnsligt" på SVT:s hemsida visar han mest att han verkligen inte förstår. Inte. På. Långa. Vägar. Han som själv var på väg att sluta som krönikör på SVT-sporten när han saknade respekt från flera medarbetare på sin redaktion.

Minns ni filmen Blådårar 2 med Zlatan i en huvudroll? Där ger Zlatan sin bild, en bild som stämmer även i dag och inte bara på Zlatan: "Jag känner ibland att jag kan vara lite kaxig. Men ... alla har sin kaxighet, men alla har sina gränser. Jag kanske går för långt ibland, men det är inte så som folk tror, att jag är en kaxig idiot. Jag har mina gränser ibland, men jag väljer oftast att vara mest kaxig, annars kan de trycka ner mig lätt ibland tycker jag."

Just så enkelt är det. Och Zlatan kommer tillbaka till landslaget, om inte förr så senare. Även eldiga humör slocknar med tiden. För även om det inte verkar så just nu tror jag att Zlatan verkligen, verkligen gillar att spela i landslaget.

Och är beslutet egentligen så självdestruktivt som alla vill ha det till? Jag kan se att hans val är det bästa för honom i dag och därmed landslaget i förlängningen. Zlatan ska bli pappa samtidigt som han är i en ny klubbmiljö, i en ny stad, och med nya superstjärnor att mäta sig med. Dessutom i laget han alltid lirade som MFF-junis på diverse tv-spel. Det kräver sin man även för Zlatan. En lycklig Ibra kan finna harmonin och med det också spelet i landslaget snabbare än många tror. För det är ju Zlatan i EM 2004-form vi saknat så.

Men ett mynt har sällan bara en sida. För det är ju också som Simon Bank skriver i sin krönika: "Vad händer sedan? Om Zlatan vill börja spela landslagsfotboll igen efter vintern. Vad tycker de övriga spelarna om det? Vill de verkligen ha med en kille som ställde sig i hörnet och tjurade när alla andra sprang? Det handlar väl om respekt det också, antar jag."

Absolut. Men jag förstår Zlatan även om jag hellre sett honom på plan mot Spanien och Island.

Zlatan nobbar

Publicerad 2006-09-15 20:30:39 i Landslaget,

Precis som väntat kom beskedet i dag: Zlatan Ibrahimovic nobbar spel i landslaget, till att börja med EM-kvalmatcherna mot Spanien och Island i oktober. Enligt Sportbladet (och Mino Raiola) ville han ha en ursäkt av Lagerbäck för att spela i landslaget igen. Den lär han få vänta på så länge Lagerbäck har stöd av förbundsledningen (Läs; Lagrell) och Zlatan inte gör dunder-succé i Inter.

Alltså, allt precis enligt förutbestämt manus.

Men oroa er inte. Zlatan är tillbaka senast 2008. När Lagerbäck lämnat.

Mellberg tillbaka i Blågult

Publicerad 2006-09-15 13:07:07 i Landslaget,

Kul förresten att landslagets förre lagkapten Olof Mellberg bestämde sig för att fortsätta i landslaget trots att han och hans festkompisar blev hemskickade från förra samlingen.

Väntat förstås eftersom Olof, hur tjurig han än kan vara, också är en lagspelare av stora mått.

Lika lätt lär det inte bli att övertyga Ibra om att återvända. Alla som förväntar sig att Zlatan inte sätter den onda sidan till misstar sig nog grovt. Antingen får Ibra vara väldigt svensk helt plötsligt, vilket han inte är, eller så är det upp till Lagerbäck att visa sina politiska egenskaper för att rädda guldgossen kvar i Blågult. Jag vill i alla fall se Zlatan i landslaget.

Chippen? Spelar i mina ögon knappt nån roll. Bänknötare, obefintlig i defensiven, ojämn i offensiven och flyger som ett höstlöv i närkamper. Om han sätter sig på tvären, varför ska vi bry oss? Kolla i U21 i stället Lagerbäck. Jag säger bara Alexander Farnerud.

Moderskärlek

Publicerad 2006-09-15 12:53:34 i Ishockey,

Sommarens stora svenska hockeyföljetong nådde ett slutmål i går när Jonte Hedström återvände till Skellefteå med Timrå för genrepet inför Elitseriestarten. Jonte valde ju som bekant Timrå före Skellefteå när han i somras lämnade The ducks från Anaheim och rörde om känslorna rejält i den gamla hemstaden.

Och även om Jonte, som är en riktigt skön snubbe, tonat ner hemkomsten i går, så var han säkert lite skärrad över vad som skulle vänta honom i arenan. När jag själv pratade med honom efter en träningsmatch i SCA-cupen för två helger sedan trodde han på ett hett mottagande. Helt förståeligt när man läser Expressen i dag. Några Skellefteåfans hade hängt en banderoll med budskapet "Välkommen Judas!" på ett brofäste ovanför E4 för att välkomna Jonte i går.

Klart. Tydligt. Och inte alls något som mamma Carola Hedström gillade. Hon plockade helt sonika ner banderollen så fort hon såg den och kastade den i en soptunna. Innan Jonte och Timråbussen körde förbi så klart. Modersinstinkt kallas väl sånt.

I hallen blev det dock rejält med burop.

Förresten så fällde SVT:s Niklas Wikegård årets kommentar om just Jonte i går. "Han är helt felsågad. Han vaknar några timmar innan match och är förbannad redan då" sa Wikegård.

Återvänder Prahl nu?

Publicerad 2006-09-14 14:49:17 i Allsvenskan,

I förmiddags fick förre HBK- och MFF-tränaren Tom Prahl, som väntat, lämna sin post som tränare för norska Viking Stavanger efter att ha hängt löst i flera veckor. Därmed fick Prahls första utlandsäventyr som tränare ett tråkigt slut. Extra tungt för den sympatiske skåningen som länge längtat efter en utmaning utomlands.

Nu är frågan hur starkt Prahls stjärna lyser. För trots SM-guld med både Halmstad och Malmö FF har det funnits kritik sedan tiden före guldet i MFF 2004 mot Prahl; för hans tråkiga spelsätt och hans allt annat än yviga ledarstil. Bland annat.

Själv pratade jag med Tom veckan innan han skrev på för Viking och då öppnade han för en återkomst "hem" till Halmstad där han skördat sina största framgångar som tränare. Kanske är det inte omöjligt att Prahl tar ett sabbatsår som huvudtränare och återvänder till Halmstad och HBK för att hjälpa nuvarande tränaren Janne Andersson att lotsa HBK ur den allsvenska bottenstriden i rollen som assisterande tränare. Det vill säga omvända roller jämfört med guldet 2000 då Janne assisterade Tom.

För det är en sanning i sig att HBK saknat en uttalad assisterande tränare sedan Lars Jacobsson lämnade för småländska Östers IF efter silversäsongen 2004.

Och Tom, ja, han trivdes nog bäst i snälla Halmstad. Han behöll sitt hus flera år efter flytten.

 Jag väntar med spänning på vad som händer härnäst.


Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela