Kickoff

Marginalerna med sig, ett år för sent

Publicerad 2007-04-23 13:47:12 i Allsvenskan,

Ett fall framåt, men fortfarande inte bra. Trots det tog HBK sin andra seger på tre matcher i går mot Kalmar och det säger egentligen framför allt en sak. Årets lag har de marginaler med sig som fjolårets dito hade mot sig. Man har redan slagit två av tre tippade topplag och det är ett riktigt bra facit - resultatmässigt.

Men i går var det mycket tack vare Kalmar. Först när de inte gav tillbaka bollen när HBK spelat ut bollen pga skada på Hasse Mattisson (det är en oskriven regel om sportslighet, oskriven men accepterad av alla), fick en billig frispark via Arí i stället och Peter Larsson gjorde självmål på frisparken. Det gav en adrenalinkick som HBK verkligen behövde för även om det såg bättre ut redan i första halvlek än mot både HIF och DIF så var det fortfarande inte bra. Inte i mina ögon.
Men ett valpigt försvarsspel av tidigare säsonger så stabila Kalmar och 1-1 var ett faktum genom Magnus Arvidsson. I andra sjönk Kalmar ännu mer, la i stort sett ner sitt presspel och då vinner man inga jämna matcher. HBK tackade och samme Arvidsson nicktouchade in segermålet på frispark. Också märkligt med tanke på Arvidssons längd (175 cm) och att han fick stå ostörd och toucha in bollen framför en stelfrysen Wastå när hela laget var samlat. Inte Nanne-likt alls.

Jag missade matchen mot AIK, men såg 2-2 mot BP och nu förlusten mot HBK och tycker mig se någon form av falsk säkerhet och naivt tänkande i KFF i år. Upp med bollen till brassarna så fixar de resten verkar vara mottot medan resten av laget inte alls ser lika hungriga ut på andrabollarna som tidigare. I går när Arí mötte Tomas Zvirgzdauskas och Cesar Peter Larsson och Hasse Mattisson gick inte det alls. Och Patrik Ingelsten är, trots åtta mål eller nåt på försäsongen, fortfarande bara Patrik Ingelsten. Varken mer eller mindre.

Däremot gjorde nämnde Zvirgzdauskas, Hasse Mattisson och Magnus Arvidsson en stormatch i HBK igen. Ovärdeliga med sitt slit, sin rutin, sin energi och kompromisslösa vilja för laget. Tillsammans med Magnus Bahne i mål så har HBK kanske äntligen en rejäl centrallinje igen. Smalare än under Micke Svensson/Petter Hansson-eran, men med samma inställning och betydelse för laget. Det kan betyda precis hur mycket som helst för HBK i år. Ett år då resultaten verkar komma utan att spelet lyser. Och bara det betyder massvis i jakten på självförtroende.

* * *
Till sist. TFF slog MFF i skånederbyt. Överraskande sett till resultatet, väntat sett till hur allsvenskan startat. Alla slår alla, men om AIK vinner derbyt mot Hammarby så har åtminstone ett lag startat med den stabilitet som ett äkta topplag bör ha. Visst kan mycket hända, men jag tror ju på AIK i år. Och jag tror inte Trelleborg åker ur. Laget ser stabilare ut än tidigare år i Allsvenskan. Gais åker, som sagt.

Till sist 2. Även efter gårdagens två fadäser beskriver fortfarande många MFF-målvakten Jonas Sandqvist som en stor talang. Killen är 25 år och gör fortfarande junis-misstag. Det är allsvenskt mediokert, inte talangfullt.

Ont blod i Fotbollssverige

Publicerad 2007-04-20 16:48:58 i Allsvenskan,

Mycket ont blod i Fotbollssverige just nu.
Är det inte hatbanderoller i Göteborg så är det spelare som sågar sin publik.
Som Kalmars åsiktsmaskin Henrik Rydström som tycker att den egna hemmapubliken är allt för kräsen.
- En del är avskydda på bortaplan. Vi är avskydda på hemmaplan, säger han till Aftonbladet.
Han vet i alla fall hur man fixar rubriker. Jag är dock tveksam till om publiken svarar positivt till såna citat av lagkaptenen i kvällspressen.

Mer av samma mynt.
Kalmars nyförvärv Patrik Ingelsten sågar (i Hallandsposten) sin gamla hemmapublik i Halmstad som han menar buade ut honom när han kom in i HBK-dressen i fjol. Det ska ha gått så långt att spelarna till och med hade "krismöten" för att tala ut om problemen. De kom dock aldrig till skott med att prata med supportrarna (Kvastarna) vilket kan vara en rätt elementär del i det fallet. Självklart förväntar sig Patrik en visselorkan på söndag när han är tillbaka i Halmstad med sitt Kalmar. Och av den anledningen uppmanar nu HBK-klacken Kvastarna på sin hemsida alla sina medlemmar att INTE bua åt Patrik.
Själv är jag av den sorten att hyllas den som hyllas bör. Och Patrik Ingelsten blev en sann HBK-hjälte när han skickade in segermålet mot Sporting i Uefacupen. Sen är ju vissa element i publiken i Halmstad dessvärre som den är i bland. Jag har varit på plats och hört Selakovic, Alexandersson och Aubynn bland andra behöva lyssna på burop trots sina insatser för Klubben genom åren. Tyvärr hörs de få mer än de flesta i de lägena.

Pratade själv med HBK:s Emra Tahirovic i går och han avslöjade att HBK-truppen haft krissamtal i veckan för att komma tillrätta med den dåliga stämningen i truppen efter det spelmässiga missödet mot Helsingborg i premiären.
- Allt känns bra nu, sa Emra som själv inte var helt nöjd med att sitta på bänken.
Vi får väl se på söndag antar jag. Dock är det rejält uppseendeväckande att en trupp allsvenska spelare kan ta så illa vid sig av att spelet låser sig en match. Måste nästan finnas mer i den historien än vad som kommit fram än så länge. Missnöje mot tränaren Janne Andersson efter två år i botten? Missnöje hos de rutinerade spelarna för att vissa (de yngre?) inte gör sitt jobb? Får se hur det utvecklar sig.
Samtidigt tror jag en bra insats mot Kalmar löser det mesta i Halmstad. En seger läker många sår. På söndag som sagt.

Supervariation, Expressen

Publicerad 2007-04-18 22:45:59 i Journalistik,

Man kan säga en hel del om att kvällspressen gärna förstärker vissa sammanhang. Man kan även säga att Expressen.se hittat en gyllene superväg när de skriver allsvenska rubriker i dag.

"AIK kan förlora sin superhjälte"
"Figueiredo superhet efter avgörandet mot IFK Göteborg"
"AIK är supergiftiga i år med"
"Örebro blåstes på superstarten"

Fyra riktiga superrubriker får man väl säga.

Och då nämner jag inte ens:
"Supersvenskarna hjältar igen" (NHL)
"Nu ska superträning ge guld i Peking" (Brottning)

Vad menar du nu Janne?

Publicerad 2007-04-18 22:29:31 i Allsvenskan,

Jag minns en tid då offentlig kritik mot laget på något sätt var tabu i HBK, allt enligt tränare Janne Anderssons order.
Faktum är att det var så sent som i fjol, när Gunnar Thorvaldsson skickade en kritisk passning om laget spel.
Ändå skriver Expressens Lühr nu att Janne, på presskonferensen efter DIF-förlusten, sagt på frågan om att flytta in Dusan Djuric centralt igen:
- Det kan jag mycket väl tänka mig. Jag kan tänka mig att flytta ut honom ett steg också.

Vad menar du med det Janne? För om offentlig kritik från spelarna är tabu så borde banne mig en sådan här kommentar vara bannlyst. Jag menar, på vilket sätt gör detta Dusan bättre? Inget alls.
Och med tanke på facit de två senaste säsongerna och de två senaste matcherna är det lite att skjuta sig själv i foten.

Bokstavligt talat utan press

Publicerad 2007-04-16 21:04:57 i Allsvenskan,

Janne Andersson sa att HBK kunde spela utan press mot Djurgården. Vem kunde ana att han menade det bokstavligt.

Det kan vara Fotbollssveriges sämst bevarade hemlighet att nyckeln till att komma åt DIF är hög press för att störa deras uppspelsfas. HBK var inte ens nära och kvällens 2-0-förlust var inte bara årets första förlust, det var också en återgång till den usla första halvlek som skapade oro mot Helsingborg. I dag bjöd HBK dessutom på två sådana halvlekar och DIF på tre poäng.

Och efter att ha sett tre usla HBK-halvlekar och en okej på fyra så funderar åtminstone jag på vad det är som herrar Janne Andersson (försvar, organisation) och Jonas Wirmola (anfall) faktiskt sysslat och sysslar med på träningarna.

Dessutom är fingertoppskänslan som bortblåst. Självklart skulle HBK:s bäste presspelare Ante Johansson startat mot Djurgården trots en blek insats mot HIF. Och valet av Tommy Jönsson som vänsterback är inte bara helt fel, det är dessutom den enskilt största anledningen till att HBK:s tidigare så ramstarka försvar är historia. Jag har sagt det förr och fortsätta upprepa det, Peter Larsson och Tomas Zvirgzdauskas är för lika och funkar inte ihop. Båda behöver en Tommy Jönsson bredvid sig i mitten för att det ska bli bra.

Och oavsett vad en mängd Djurgårdarna nu lär hävda, så var detta inget riktigt svar för vad deras lag går för i år. Det var en klar förbättring sen sist mot BP, men den här segern gav HBK dem när man stannade kvar i omklädningsrummet i stället för att vara med vid avspark.

* * *
I övrigt så är jag lite förvånad över att Malmö inte vann större mot Gais. Men just det tycker jag ger göteborgarna hopp, deras fortsatt starka försvarsspel. Men det är kanske inget annat att förvänta när Rolle Nilsson sköter skutan.

Poetisk rättvisa

Publicerad 2007-04-15 18:26:49 i Allsvenskan,

För Kalmar känns det säkert som en stöld, men i mina ögon var det inget annat än poetisk rättvisa när BP:s duktige högerback Jon Persson slog inspelet från vänster som seglade förbi alla och in vid Petter Wastås vänstra stolpe tre minuter in på stopptiden. Visst hade Kalmar fram till dess fler avslut på mål, mer bollinnehav, och utifrån den statistiken också en rättvis ledning, men BP var inte bara värda en poäng för sitt slit, de hade också kunnat få med sig alla tre om bara Guterstam gjort 2-0 på sitt halvvolleyskott i straffområdet minuter innan KFF ens vaknade. För det ska sägas att även om KFF hade fyrdubbelt i avslut på mål så hade BP minst lika många farliga avslut. KFF kom mest till små fösningar som inte oroade någon mer än Nanne Bergstrand och de 5000 Kalmarfans på läktarna som länge våndades över hemmalagets anfallsproblem.

Ett tag efter att BP, genom skyttekungen Guterstam, kontrade in 1-0 på typiskt Kalmar-manér så låg nämligen 2-0 i luften. Även om KFF till slut vände både snabbt och snyggt genom två brassemål, så hade de aldrig fått den chansen om Guterstam gjort sitt andra mål när halvvolleychansen kom. Kalmar får tacka Wastås reflexer där. För så uddlösa var de fram till Fabios frispark och Arís kontring. Framför allt så var BP så mycket Kalmar till dess att Kalmar inte hittade något motmedel egentligen. Och det är efter denna matchen ännu mer en brinnande punkt för Kalmars Nanne att se till att laget klarar övergången från kontringslag till spelförande. Med guldambitioner måste man klara det, speciellt när man (och Gefle) de senaste åren visat hur man snålspelar till sig poäng mot bättre motstånd. Det är viktigt att spela bra mot bra motstånd, ovärderligt att vinna de "enkla" matcherna.

Och detta BP, så nerskrivet på förhand, fortsätter överraska. Det är något poetiskt även över det.

Världens bäste Cristiano Ronaldo

Publicerad 2007-04-11 11:29:02 i Fotboll,

Det krävdes knappast en natts sömn, jag har ju sagt det förr, men efter gårdagens seger är det lika kristallklart som Uniteds 7-1-seger: Cristiano Ronaldo är bäst i världen den här säsongen. Inget snack. För mig möttes den här säsongens giganter på Old Trafford i går, men Ronaldo överglänste vida Totti som också haft en stor säsong.

I mitt tycke förtjänar Cristiano Ronaldo både engelska ligans utmärkelser för bästa spelare liksom Ballon d'Or.

Lagkamraten Solskjaer till Aftonbladet:
- Hela laget gör en otrolig insats, men när Cristiano Ronaldo är i sådan här form är han nästan omöjlig att spela mot.

ESPN:s expert i går efter Carricks andra mål (6-0):
- The players are exceptional, but the goals are just fenomenal.

Sju ..., nej, sorry, magiskt United!

Publicerad 2007-04-10 23:33:49 i Fotboll,

Vilken show! Vilken fantastisk show. Jag tror man utan att överdriva kan kalla Uniteds 7-1 (!) över Roma Champions Leagues största utklassning. Och i en kvartsfinal. Fantastiskt.

Det var inte svårt att se i kväll att United-spelarna gör skillnad på match och match. Förlust och totalt orkeslöst mot Pompey i helgen gjorde mig nervös inför kvällens drabbning. Dessutom Scholes avstängd efter den klumpiga utvisningen i Rom senast. Inte de bästa förutsättningarna, men när äntligen Michael Carrick gjorde rätt för sig, när Ronaldo äntligen gjorde mål i Champions League orkade inte Roma stå emot.

Duktige Christian Chivu blev stor syndabock med flera baklängesmål på sitt konto, men i ärlighetens namn fick inte backlinjen någon som helst hjälp från ett svagt mittfält och anfall i defensiven. Då är det 7-kt svårt att spela försvarsspel. Det är bara att se på United, det var där, lagarbetet över hela planen hela tiden, som segern lades. Darren Fletcher kom in och gjorde en fantastisk kämpainsats på mitten, och till skillnad från vad herrar Strömblad och Hysén hävdade, så är Fletcher alltid bra när han spelar centralt till skillnad från när han placeras på kanten.

United och Sir Alex, framför allt, gjorde en sak väldigt rätt. De spelade aggressivt. Hela tiden. Både i defensiven och offensiven och är det något som italienska lag inte klarar sig särskilt bra mot, deras defensiva kunnande till trots, så är det just det, ett aggressivt spel. Vi har sett Milan falla ihop som ett korthus mot Deportivo på samma vis tidigare. Men jag tycker ändå att Roma inte föll, det var United som vann. Ronaldo var magnifik, gränsfall på om det inte var hans bästa match i United-tröjan och det säger inte lite, Fletcher grym på mitten i hans favoritroll, Carrick spelade äntligen i 230 miljoners-klass och Wes Brown var mästerlig i försvaret. För att nämna några faktorer.

För Roma var det helt enkelt en mycket värdefull lärdom över hur man spelar i Europa. Något de kan ha nytta av nästa år, för trots att vissa röster nu höjs över att italienarnas säsong är över, så det precis tvärtom. Att bli tvåa i ligan och vinna cupen betyder massvis för att statuera att klubben fortsätter sin uppgång med att vinna titlar. Då väntar nya Champions League-äventyr och Spalletti får äntligen en stor titel som cupen ändå är. Nej, säsongen är långt ifrån slut i Rom.

Men detta var Uniteds afton. Som Sir Alex påpekade efter matchen gav målet i Rom laget möjligheter, första målet i kväll självförtroende och med spelare som redan bubblar av det (Ronaldo) så kan det bli så här ibland. Rent magiskt.

* * *
I Valencia vann Chelsea med 2-1 och jag är inte förvånad alls. Mourinho har stått med ett stort leende i såväl med- som motgång hela våren och Chelsea har vunnit varje gång. Jag såg inte matchen mot Valencia, men jag är övertygad om att när alla analyser är gjorda, när alla möjligheter analyserade och tömda, så vet han något som inte jag eller ni andra vet. Därför trodde jag på Chelsea i dag, om än via förlängning, men ändå. Chelsea är långt ifrån så vackra som United, Roma eller Milan, men de är effektiva och tunga så få andra lag. Därför spelar de också semifinal mot Liverpool i slutet av månaden. Och final i maj.

Så otroligt viktig seger!

Publicerad 2007-04-09 22:26:28 i Allsvenskan,

Oj, oj, oj. Jag har sett HBK spela i 21 säsonger nu, i och med denna, men frågan är om jag sett laget göra en sämre insats än första halvlek mot Helsingborg i dag. Den enda lagdel som funkade hyfsat då var backlinjen (läs; Tomas Zvirgzdauskas och Tommy Jönsson) tillsammans med Magnus Bahne i mål. Mittfältet tappade boll hela tiden och Andreas Johansson måste bevisat en gång för alla att han inte är lösning för att styra spelet på mitten.

Däremot är det otroligt starkt att vända matchen som HBK gjorde, trots ett tidigt baklängesmål direkt i andra halvlek. Båda inhopparna Emra Tahirovic och Tim Sparv bidrog starkt till vändningen, Tim med lugnt spel och fysik på mitten, Emra genom att hela tiden vara i rörelse och hota HIF:s backlinje. Troligen startar båda mot Djurgården. Där HBK, med två (!) mål i ryggen i dag, lär kunna skrälla mot ett skakat DIF. Den här premiären lär visa sig otroligt betydelsefull. De senaste fem åren har HBK varit gjort riktigt bra säsonger när de vunnit premiären och vice versa.

Bäst i hemmalaget: Tomas Zvirgzdauskas (en vägg), Hasse Mattisson och Magnus Bahne (grym debut!).

I HIF såg Henke Larsson relativt vass ut, men borde definitivt gjort ett mål i första halvlek. Nye anfallskompisen Razak tröttnade rejält i andra halvlek, men såg både snabb och stark ut i första och krönte insatsen med ett mål. Den värvningen kan nog bli bra med tiden. Liksom HIF som faktiskt körde över HBK i första.

* * *
Kalmars seger på Råsunda ser jag trots allt som en liten skräll, men den visar att KFF blir att räkna med på allvar. Frågan är vad det säger om Norlings bygge. Enligt rapporterna skapade de inte särskilt mycket framåt. Men säsongen är som sagt lång och jag tror fortsatt på AIK.

Upp till bevis

Publicerad 2007-04-09 11:13:13 i Allsvenskan,

Avspark i tre nya allsvenska premiärer om ett par timmar. Extra intressant är det givetvis att se vad som händer i Halmstad och i Solna.

På Örjans Vall är allas (nåja) blickar riktade mot Henke Larsson som ska frälsa Henkeborg. På förhand är han redan skyttekung, allsvenskans bäste spelare, och SM-guldvinnare hos många. Själv tror jag inte HIF eller Henke räcker till vare sig SM-guld eller skytteligatiteln. Däremot lär man garanterat vara med i toppen som ett av fyra lag oavsett hur det går i premiären i dag.
För Halmstads del gäller det att bevisa framför allt att laget kan göra mål så man slipper en upprepning av fjolårets sex raka mållösa matcher. I år aspirerar laget på mitten (minst) och borde klara det, men kommer få en hemsk öppning på serien om det blir en ny mållös match i dag (sen väntar Djurgården, Kalmar och IFK Göteborg). Blir det vinst kan HBK bli årets överraskning, även om de inte kommer utmana topp fyra ens då.

Nästan lika mycket gäller presumtiva toppmötet AIK-Kalmar på Råsunda. Jag tror AIK vinner guld i år om bara Norling lyckas med konststycket att hålla truppen ödmjuk även den här säsongen. Jag tror väldigt mycket på Norling som tränare annars och hans mod att förändra kommer bära hela vägen i år.
Kalmar vill själva ta guld, och truppen ser riktigt stabil ut, men inte så mycket mer. Topp fem helt klart, men vill de ha mer måste Arí dels stanna hela säsongen, dels göra minst 15 mål i år. Visst har han varit hyllad i vinter, men betänk att Nanne Bergstrand klagade hela våren och sommaren i fjol över att brassen brände fyra av fem frilägen. Så mycket har inte hänt med honom bara för att det för en gångs skull cirkulerar proffsrykten kring Fredriksskans.

Samtidigt bör Gefle slå ÖSK på Strömvallen. En rätt intetsägande match där Gefle siktar på mitten och ÖSK inte vill trilla ur i år.

I övrigt kan jag inte se något annat än att Gais åker ur. För mycket hänger på Ekunde i försvaret och Ponomarev i offensiven, men det spelar ingen roll. Övriga laget är för dåligt helt enkelt utan spetsarna Keene och Stephenson.

Så här slutar i alla fall Allsvenskan enligt mig (där det egentligen är helt öppet i grupperna 8-10 och 11-13 om placeringarna).
1. AIK
2. Elfsborg
3. Kalmar
4. Malmö FF
5. Helsingborg
6. IFK Göteborg
7. Djurgården
8. Gefle
9. Hammarby
10. Halmstad
11. Brommapojkarna
12. Trelleborg
13. Örebro
14. Gais

Skyttekung: Olivier Karekezi, Helsingborg

Visst blir de topplag

Publicerad 2007-04-07 22:14:29 i Fotboll,

Om någon nu tvivlade, både Elfsborg och Malmö visade i dag med eftertryck att de blir topplag i år. Däremot undrar jag om inte Magnus Haglund så smått fastnat i 4-5-1. Det är ju rätt givet, vilket också syntes tydligt, att Mathias Svensson inte kommer till sin rätt i den släpande rollen på offensiva mitten. Och Elfsborg har fyra mer eller mindre högklassiga anfallare.

I övrigt får man nog ge Ola Toivonen ungefär tio matcher innan man kan se om han är rätt spelare att klara MFF:s nr. 10-roll. Klart, om bara Junior hade varit någon galax mindre självisk så hade Olas allsvenska debut i MFF faktiskt kunnat slutat i succé.

* * *
I övrigt kan man konstatera att Manchester United har satt sig själva i en onödigt pressad situation genom förlusten mot Pompey. Säsongens största bottennapp utan tvekan där endast målskytten John O'Shea var godkänd. Skrämmande att spelare som Ryan Giggs och Paul Scholes visade så uselt passningsspel när deras rutin behövdes som mest.
Nu är Chelsea i förarsätet igen i och med att de har United hemma i nästsista omgången och för tillfället vinner varje match när de numera spelar med åtminstone en renodlad kantspelare vilket jag efterlyste för länge sen. Fast dagens seger borde varit ett kryss om Paul Robinson gjort sig förtjänt av sin veckolön. Att släppa ett skott av en mittback från halva halva som han ser hela vägen är rejält underkänt.
Frågan är bara, om United inte vinner ligan i år, när ska något lag klara av Chelsea i ligan. Arsenal är för ojämnt både i sina lagprestationer som individuellt medan Liverpools låga brinner svagt i ligan varje höst. Chelsea har gjort många misstag den här säsongen, det lär inte bli lika många nästa. Då återstår det att se om United klarar att ta upp kampen även då. För Premierships skull får man verkligen hoppas det.

Grymt, BP!

Publicerad 2007-04-06 23:23:57 i Allsvenskan,

Allsvensk premiär tidigare i dag och vilken fantastisk inledning av Brommapojkarna. 1-0 efter en minut och de visade med all rätta inte någon respekt för Djurgården.

DIF förresten var precis så medelmåttiga som jag trodde på förhand och som jag la fram när vi diskuterade Allsvenskans sluttabell på jobbet i veckan efter att sportchefen och namnen Lindahl kom tillbaka från upptaktsträffen i Göteborg.
Jag tror på Siggí som tränare, men DIF som lag har alldeles för stora brister i kvalité. Framför allt ser mittfältet ut att sakna allt vad tempo heter. Djurgården blir som bäst femma, om ens det.

* * *
BP:s Martin Ekström, som jag ofta snackade med när han spelade i HBK, flaggade på förhand för 17-årige Albin Ekdal. Och vilken allsvensk debut. Lugnt, behärskat spel, en målpass på nick och fysiskt starkt spel på mitten. Albin Ekdal kommer bli en stor allsvensk spelare. Själv tycker jag det är underbart att se en 17-åring ta för sig så på planen. Mer av sånt.

* * *
1-1 i Trelleborg var en mycket bra start för TFF (som ändå inte vunnit på 18 allsvenska matcher) och ett sämre resultat för IFK Göteborg. Man ska inte döma IFK för hårt över poängen i snålblåsten, men de såg långt ifrån imponerande ut.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela