Kickoff

Sju ..., nej, sorry, magiskt United!

Publicerad 2007-04-10 23:33:49 i Fotboll,

Vilken show! Vilken fantastisk show. Jag tror man utan att överdriva kan kalla Uniteds 7-1 (!) över Roma Champions Leagues största utklassning. Och i en kvartsfinal. Fantastiskt.

Det var inte svårt att se i kväll att United-spelarna gör skillnad på match och match. Förlust och totalt orkeslöst mot Pompey i helgen gjorde mig nervös inför kvällens drabbning. Dessutom Scholes avstängd efter den klumpiga utvisningen i Rom senast. Inte de bästa förutsättningarna, men när äntligen Michael Carrick gjorde rätt för sig, när Ronaldo äntligen gjorde mål i Champions League orkade inte Roma stå emot.

Duktige Christian Chivu blev stor syndabock med flera baklängesmål på sitt konto, men i ärlighetens namn fick inte backlinjen någon som helst hjälp från ett svagt mittfält och anfall i defensiven. Då är det 7-kt svårt att spela försvarsspel. Det är bara att se på United, det var där, lagarbetet över hela planen hela tiden, som segern lades. Darren Fletcher kom in och gjorde en fantastisk kämpainsats på mitten, och till skillnad från vad herrar Strömblad och Hysén hävdade, så är Fletcher alltid bra när han spelar centralt till skillnad från när han placeras på kanten.

United och Sir Alex, framför allt, gjorde en sak väldigt rätt. De spelade aggressivt. Hela tiden. Både i defensiven och offensiven och är det något som italienska lag inte klarar sig särskilt bra mot, deras defensiva kunnande till trots, så är det just det, ett aggressivt spel. Vi har sett Milan falla ihop som ett korthus mot Deportivo på samma vis tidigare. Men jag tycker ändå att Roma inte föll, det var United som vann. Ronaldo var magnifik, gränsfall på om det inte var hans bästa match i United-tröjan och det säger inte lite, Fletcher grym på mitten i hans favoritroll, Carrick spelade äntligen i 230 miljoners-klass och Wes Brown var mästerlig i försvaret. För att nämna några faktorer.

För Roma var det helt enkelt en mycket värdefull lärdom över hur man spelar i Europa. Något de kan ha nytta av nästa år, för trots att vissa röster nu höjs över att italienarnas säsong är över, så det precis tvärtom. Att bli tvåa i ligan och vinna cupen betyder massvis för att statuera att klubben fortsätter sin uppgång med att vinna titlar. Då väntar nya Champions League-äventyr och Spalletti får äntligen en stor titel som cupen ändå är. Nej, säsongen är långt ifrån slut i Rom.

Men detta var Uniteds afton. Som Sir Alex påpekade efter matchen gav målet i Rom laget möjligheter, första målet i kväll självförtroende och med spelare som redan bubblar av det (Ronaldo) så kan det bli så här ibland. Rent magiskt.

* * *
I Valencia vann Chelsea med 2-1 och jag är inte förvånad alls. Mourinho har stått med ett stort leende i såväl med- som motgång hela våren och Chelsea har vunnit varje gång. Jag såg inte matchen mot Valencia, men jag är övertygad om att när alla analyser är gjorda, när alla möjligheter analyserade och tömda, så vet han något som inte jag eller ni andra vet. Därför trodde jag på Chelsea i dag, om än via förlängning, men ändå. Chelsea är långt ifrån så vackra som United, Roma eller Milan, men de är effektiva och tunga så få andra lag. Därför spelar de också semifinal mot Liverpool i slutet av månaden. Och final i maj.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela