Kickoff

Zlatan är Zlatan

Publicerad 2007-01-31 12:35:42 i Landslaget,

Kommer ihåg en svunnen tid då Sveriges store fotbollsgunstling hette Ibrahimovic och talade om sig själv i tredje person. Han sa: Zlatan är Zlatan och alla älskade det. Och jo, det är fortfarande så. Zlatan är Zlatan. Det är bara Lagerbäck & Co. som inte fattat det.

Det är lätt att säga "vad var det jag sa?", men jag skrev redan när Lagerbäck inte tyckte att det räckte med kvarsittning för Zlatan, Chippen och Mellberg efter krogsvängen att Zlatan måste bli otroligt mycket svensk, vilket han inte blir, för att förlåta Lagerbäck och inte bojkotta landslaget. Ändå har vår förbundskapten under höst och vinter proklamerat att Zlatan minsann är tillgänglig igen.
Jaha, tänkte jag. Det var ju märkligt. Vad är det som fått Zlatan att resonera så?
Inget alls visade det sig i går. Lagerbäcks påstådda indikationer på JA är inget annat än blank-NEJ. Det har aldrig varit något annat och då är allt som det ska, eller är som det är, så länge Zlatan är Zlatan.

SVT Sport berättade i går att de hade uppgifter som gör gällande att Zlatan inte kommer spela i landslaget igen så länge Lagerbäck är förbundskapten. Eftersom SVT Sport inte haft en vettig källa sedan 1980 så tvivlar jag på att det är något annat än en gissning för att vara först med en anledning när Lagerbäck mest mumlar och stakar sig fram.
Men det är ingen svår gissning eftersom det är det naturliga valet för Zlatan om Zlatan är Zlatan. Precis som jag skrev flera månader innan SVT gissade.

Det är inte direkt journalistiskt språkbruk att använda sig av följande mening, men Lagerbäck pissade på Zlatan när han skickade hem honom från landslaget. Det handlar om respekt och därför kommer Zlatan vara extremt långsint. Ska det bli någon ändring på det och att vi får ta del av en fantastisk naturbegåvning som Sverige sällan skådat måste två saker hända.
1) Lagerbäck måste förstå innebörden av att pissa på Zlatan.
2) Och direkt efter det ta direktflyg till Milano, be om ursäkt, och hoppas att om Zlatan är Zlatan så finns fortfarande det prisvinnande leendet kvar. Bakom muren.

Vi har inte råd att vara utan världens just nu bästa anfallare. Alla som tycker det måste ogilla positiva resultat i fotboll.

*  *  *
För övrigt är det ett skämt att Rade Prica är med i landslagstruppen. Men Markus Jonsson känns rätt, liksom von Schlebrügge. Men vad är egentligen skillnaden på Kennedy och Shabbe i Twente?

Untouchable

Publicerad 2007-01-25 12:02:38 i Tennis,

6-4, 6-0, 6-2. Roger Federer sopade banan med, på pappret, svåraste motståndaren Andy Roddick i Australien Opens första semifinal i morse. I något som närmast kan liknas vid en perfekt uppvisning i den ädla konsten tennis.

Det som framför allt borde oroa alla motståndare är ju att Federer dels aldrig spelar dåligt, dels ständigt blir bättre. I årets första "Slam" så har han så klart inte tappat ett set, eller ens varit nära. Mot Roddick spelade han i stort sett felfritt, men fick bara in 51 procent av sina förstaservar och därmed finns det ännu mer att hämta till finalen som även den lär bli en ensidig uppvisning av en spelare som tennisvärlden aldrig sett dess like tidigare. Tommy Haas eller chilenaren (!) Gonzalez kommer inte ha mycket att hämta på söndag.

Frågan är om någon kommer att ha det alls i år. Eller om det bara blir att bocka och buga medan tennisens störste fortsätter skapa historia.

Förhandstitt London

Publicerad 2007-01-23 10:19:39 i Fotboll,

                  Mouinho och jag

Tillbaka på svensk mark igen efter fyra intensiva dagar i London. Upplevelsen (en mäktig sådan) från toppmötet Arsenal - Manchester United på Emirates återkommer jag till så fort jag hinner. Tills dess bjuder jag på mig och José Mourinho.

Anledning två

Publicerad 2007-01-16 09:57:48 i Allmänt,

Enligt Aftonbladet så tutade det upptaget i 20 minuter för dem som ville rösta på Tre Kronor i går kväll. Det är ju helt otroligt att det fortfarande inte går att genomföra en rättvis telefonomröstning i Sverige utan att något går rejält fel. Tror ju i och för sig ändå att alldeles för många röstade på utstrålning snarare än prestation.

Så in i Norden korkat

Publicerad 2007-01-16 01:08:24 i Allmänt,

Jaha, då var det dags igen. Efter Bragdguldet Jerringpriset. Efter en "skandal" en annan. För efter Anja kom Susanna. Och än en gång förundras jag över hur fel och korkat det kan bli när en omröstning hamnar i händerna på allmänheten och därigenom en generell definition av ordet prestation.

Missförstå mig inte. Jag har inget emot allmänna omröstningar, men jag menar, hur kan man annars förklara hur ett OS-guld och ett VM-guld i en av världens största och tuffaste (konkurrensmässigt) sporter som prestation är sämre än ett EM-guld i 100 m häck? Hur kan man över huvud taget ranka ett OS-guld lägre än ett EM-dito när ETT OS infaller på TVÅ EM? För att inte tala om konkurrensen i ett OS jämfört med ett EM.

Nu satt jag hemma, trygg i mitt sinne, att den jämförelsen inte ens behövdes dunkas in i allmänheten eftersom hockeyherrarna, som bestals på Bragdguldet, trots allt kunde uppvisa två världstitlar mot en Europatitel (i en marginaliserad sport för den delen) och den grundläggande matematiken klarar väl tillräckligt många. Ja, i mina ögon var dessutom både Anjas och Björn Linds prestationer större än Kallurs.

Men Sverige vore inte Sverige om inte jantelagens principer omkullkastade all ovanstående logik. Det är bara då och så en söt helyllestjej slår hockeystjärnor som inte bara gjort en utan TVÅ prestationer i bragdklass som inte ens tillsammans räckte för att vara en prestation likvärdig Kallurs EM-guld. Visst är Susanna Kallur duktig, men att Tre Kronors bravader inte ens ger dem ETT riktigt erkännande här hemma (nej, årets lag är inget tillräckligt erkännande) tycker jag är så dåligt att det närmast lämnar en bitter eftersmak till idrottsåret 2006. Och Bengt-Åke lär, sina artiga applåder till trots, säkert fundera över vad som krävs av Tre Kronor för att de ska få ett riktigt erkännande när inte ens OS- och VM-guld samma år duger längre.

Lagguld på 100 m häck kanske?

Mysteriet Daniel Larsson

Publicerad 2007-01-12 11:21:36 i Fotboll,

Som en gåta bara Sherlock Holmes kan lösa. Eller kanske något team från alla jäkla kriminalserier av varierande slag och klass som just nu förgyller tv-apparater världen över. Hur som helst. Daniel Larsson. Häckens supertalang. Åtminstone är det så han har målats upp. Frågan är bara hur nära sanningen det egentligen är. Tror jag väntat på hans genombrott i två raka säsonger nu, men det enda man egentligen ser av honom är hans namn på bänken eller skadelistan.

För två säsonger sen provtränade han för andra gången, tror jag, med Chelsea som tydligen ska ha varit väldigt positivt inställda. Vad hände sen då? Fortsatt spel i Häcken. Vill minnas att tyska jättarna Bayern München också varit intresserade. Men det var nog också för ungefär två år sen eller mer. Och det blev ändå Häcken.

Hemma i Allsvenskan stannar som sagt intrycken vid bänken och inhopp i ett rätt så medelmåttigt Häcken. I år blev det 17 matcher, men bara fyra från start. Totalt 22 allsvenska framträdanden i karriären. Trots tidigare Chelsea-intresse så har gensvaret från andra svenska klubbar varit kallare än svalt. Och när de blivande U21-killarna kallades till Bosön för det träningsläger över fem dagar som avslutas i dag fick "supertalangen" Larsson, 20 om två veckor för övrigt, vackert nöja sig med en reservplats. Trots att 26 spelare togs ut. Det krävdes återbud för att få in Larsson i truppen ens.

Och det leder alltså till frågan: Vad är Daniel Larsson? En oförstådd supertalang, en medieskapelse eller bara en stor och svår gåta. Elementärt någon?

Fem spelare som valdes före Larsson
* Robert Åhman-Persson, AIK
* Rawez Lawan, Horsens (Danmark)
* Joel Johansson, HBK
* Sebastian Castro-Tello, Hammarby
* Labinot Harbuzi, Malmö FF

Ensammare än någonsin i Liverpool

Publicerad 2007-01-10 00:20:26 i Fotboll,

Nio insläppta mål. På två matcher. Inom fyra dagar. På hemmaplan. Det spelar ingen roll att sex av målen kom i Ligacupen. Det spelar ingen roll att Pool ligger trea i ligan eftersom de aldrig är nära att vinna den längre. Liverpool är i form av ett topplag, tronpretendent, cuplag numera bara ett skämt. Kosmetika över ett fult sår som inte vill läka när det inte får någon luft. En skugga av något som en gång i tiden var något fantastiskt. Något stort och märkvärdigt. Något respektingivande.

Dagens Liverpool har i stället spelat bort två titelchanser på två matcher och fyra dagar trots hemmaplan. Två. Och fortsätter att bevisa att mot de riktiga topplagen står sig Liverpool slätt. Jag undrar hur härföraren själv, mr Liverpool Steven Gerrard, tänker. Jag brukar reta en kompis som håller på Liverpool med att Gerrard snart tröttnar på att spela i ett förlorarlag, men faktum är: Hur länge orkar Gerrard egentligen. I dag gick han ut på gräset för att jaga revansch mot ett mer än reservbetonat Arsenal. Och vad fick han? Bara ytterligare ett bevis på att Liverpool inte är vad de en gång var. Visst vann de Champions League, men med facit i hand var det en isolerad händelse som bara köpte tid och ro.

Kanske är det värvningar som behövs. Rätt spelare på rätt plats. Eller att tränaren Benitez börjar anpassa taktik efter materialet och inte tvärtom. Hur som helst måste sjukdomssyndromen identifieras och behandlas. För nio mål i baken berättar något om den vardag som Liverpool lever i, men inte vill känna sig vid. En historia där historian kanske är det största problemet. Det kan åtminstone vara ett bra ställe att börja på.

Ljungberg till Milan

Publicerad 2007-01-09 14:09:39 i Fotboll,

Eftersom ryktet verkar vara sant (Arsenal dementerar inte pressuppgifterna) så kommer Arsenal att sälja Fredrik Ljungberg senast till sommaren, eller kanske redan i januari. Inte helt oväntat var det ett antal storklubbar som vädrade en vinnare och som ställde sig i kön. Dock kan man utan problem sortera bort den klubb som redan lagt ett bud, West Ham, eftersom Ljungberg aldrig skulle gå till en mindre klubb i England, oavsett deras högtflygande ambitioner. Över huvud taget tror jag att England är ett överspelat kapitel när Ljungan lämnar Arsenal.

I stället talar allt, enligt mig, för att det blir Milan som kan njuta av hans tjänster inom kort. Milanoklubben med sin anrika tradition, men utsatta tabelläge, lär handla under januarifönstret och de har pengarna som Arsenal hoppas på om de vill värva in Ribery i sin tur. Att rossoneri letar efter etablerade förstärkningar i första hand är ingen vågad gissning och rutin har Ljungberg gott om. Dessutom vill jag minnas att Milan en gång i tiden, tillsammans med Manchester United, var Ljungbergs absoluta favoritklubb.

Som situationen artar sig är det ju också Ljungberg som sitter på trumf. Arsenal vill sälja, men Ljungberg har kontrakt till 2009. Ett gyllene läge att kunna vänta in rätt klubb för Ljungberg eftersom han ändå inte riskerar att stå utan kontrakt. Där kan nog Arsenal få böja sig för Fredriks vilja om han och Roger Ljung sköter korten rätt. Och Fredriks fantastiska karriär kan nå nya höjder i någon annan del av Europa.

Utan Mourinho blir det kaos

Publicerad 2007-01-08 13:40:47 i Fotboll,

Förresten, om Mourinho väljer att lämna Chelsea efter denna säsongen innebär det döden för deras satsning. Finns ingen annan tränare i världen som kan handskas med så många världsstjärnor på samma gång som han. Okej att det stavas rädsla, men vem annars skulle fixa det kneget. Berlusconi? Med Hiddink som taktiker vid sidan om?

Jag säger det redan nu. Lämnar Mourinho så blir Chelsea rena rama transfermarknaden. För andra lag. Och deras "storhetstid" dör där och då.

Vågar verkligen Arsenal sälja Ljungan redan?

Publicerad 2007-01-08 13:14:48 i Fotboll,

Fredrik Ljungberg bort från Arsenal. Ja, kanske. Det som bara för ett par månader sedan var en omöjlig tanke, kan nog vara närmare verkligheten än man förstått. Tråkigt visst, men erfarenheten säger mig också att News of the world, Storbritanniens största tidning, kan ha rätt. Den omdiskuterade söndagstidningen med en förkärlek för skandaler som får svenska tidningar att blekna har oftast rätt när det bränner till som mest. Men lika ofta är det rena spekulationer från lösrykta källor. Där gör News of the world sällan någon skillnad.

Vilken sanningshalt det är i detta rykte återstår att se. Själv tror jag att det som möjligtvis fått Ljungans gloria att hamna på sniskan är att Arsenals baby boys visat att det inte är det offensiva mittfältet som Arsenals problem ligger på i dag. Fabregas, Rosicky, Hleb, van Persie växer alla som spelare samtidigt som Ljungan haft fler skador än spelade matcher under hösten och vintern snart.

Trots att Arsenal inte ska räkna med några stora pengar vid en försäljning, max 50 miljoner tror jag, så belastar Ljungans topplön klubbens lönekonto rejält så länge speltiden är så minimerad. Men jag tror också att läget kan förändras snabbt. Fredrik Ljungberg har en vinnarmentalitet och ett psyke för stormatcher som ingen annan i Arsenal har eller är i närheten av. Det kan bli kostsamt att skänka bort en sådan egenskap och spelare. Då borde en omförhandling av lönen vara mer gynnsam för samtliga parter.

Men i "värsta" fall får han väl hitta hem till Halmstad och HBK igen. Det om något borde väl skynda på en ny HBK-arena.

Ständigt denna Henke Larsson

Publicerad 2007-01-07 21:40:54 i Fotboll,

Ett mål och flera fina framspelningar. Det är svårt att påstå att Henke Larsson inte gjorde succé utifrån sina förutsättningar när han debuterade i Manchester Uniteds tröja mot Aston Villa. Succén kunde blivit ännu större om bara Rooney satt något av de (tre eller fyra) fina lägen som Henke serverade honom, men Wayne är just nu väldigt låååångt i från något som kan liknas vid form.

Helt oväntat var det ju dock inte att Henke skulle lyckas toffla in ett mål (United skapar ju en del chanser, speciellt hemma), men att han ändå klarade av att tillföra den dimension han gjorde var imponerande. Han tokdominerade inte på långa vägar, han var inte överallt heller, men han var på rätt plats allt som oftast och gjorde det mesta rätt både med boll och i löpningar. Frågan är hur Sir Alex väljer att matcha honom nu? Troligen ofta och mycket medan Rooney vilar sig i form och Saha läker sig hel. Lär bli en del Veteran Vikings framöver eftersom Solskjaer också vill spela. Med rätt mittfält som back-up funkar det. Dessutom tror jag att tio miljoner kommer få både HIF och Henke på andra tankar än Olympia även efter mars.

Det är därför det finns Bildt-regler

Publicerad 2007-01-07 20:46:26 i Journalistik,

Carl Bildt mot väggen i TV4 tidigare i kväll. Till svars för det ryska aktieinnehavet. Till svars mot svenska folket. Glöm det! Man ställer inte Carl Bildt mot väggen och överlever. Inte som journalist - eller över huvud taget för den delen. Något som TV4:s stackare (jag har glömt vem som satt i stolen) totalt missat. Eller så har han bara inte läst Bildt-reglerna, något av det första vi fick lära oss på journalistutbildningen. Regler som är skapade av alla misslyckade intervjuer med just Bildt. Man får inte lägga värderingar i frågorna, använda värdeladdade ord eller ställa Bildt till svars med hjälp av andras citat. Funkar inte så. Carl Bildt är för slipad, för snabb, för arrogant. Adaktusson som tidigare glänste på SVT har försökt och misslyckats på liknande manér, numera ett klassiskt exempel för blivande journalister. Han är inte ensam. Och Carl Bildt har uppenbarligen inte förändrats av åren utomlands.

Profillöst i landslaget

Publicerad 2007-01-05 17:18:26 i Landslaget,

Ingen Dusan Djuric på landslagets Sydamerika-turné känns som ett tungt slag mot mitt intresse för matcherna. Den lille favoriten är ju dessutom den ende i truppen som kan matcha sydamerikanerna i teknik. Tråkigt också att Andreas Granqvist föll bort, men klivet till Wigan och större ligor var på tiden om han ska hinna växa till sig och bli riktigt stor. Men ett redan profillöst landslag blev som sagt ett par snäpp mindre intressant.

Frågan är vilka som ska visa framfötterna nu? Jon Jönsson tippar jag. Och garderar mig med Oscar Wendt och Ola Toivonen. Åtminstone fram till nästa återbud.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela