Kickoff

Fy fan Gunnar!

Publicerad 2007-07-31 22:00:49 i Fotboll,

Gunnar Heidar Thorvaldsson visar att han är att räkna med i Hannover 96.
I kväll gjorde den forne HBK-skyttekungen mål mot självaste Real Madrid.
Må vara i en träningsmatch, men ändå. Gunnar har haft det tungt i Tyskland och detta lär betyda en hel del för honom.
Jag säger som Gunnar brukar göra. Fy fan!

*  *  *
Antagligen är inte 0-3 det resultat som Bernd Schuster ville ha som ny tränare i krävande Real.

Rolle imponerar

Publicerad 2007-07-31 12:02:49 i Allsvenskan,

Sitter på jobbet dagen efter två tuffa matcher.

Först ut: GIF-Åtvidaberg, toppmöte i Superettan. Blev precis som jag förväntat mig en lite nervös tillställning som HIF-lånet, Tarmo Neemelo, avgjorde med två mål. För alla som undrar hur HIF:s dyra mångmiljonförvärv sköter sig så är det: hyfsat. Inte mer.
Segern gjorde i alla fall att småvacklande GIF är tillbaka på rätt spår hemma igen efter veckans nesliga cupförlust mot Väsby och gnället här på tidningen därmed mycket mindre. Sen kommer det så klart bli en mardröm att åka till Listerlandet nästa helg. Saker har en tendens att gå Mjällbys väg där, på det ena eller andra viset ...

Sist ut: HBK-Gais. Jag visste på förhand att det skulle bli en jobbig tillställning, jag kände på mig att Holmqvist skulle spräcka sin målnolla och jag trodde att det skulle märkas att framför allt Dusan saknades. Och ja, ganska exakt så blev det. Ajsel Kujovic är en stor talang, kan göra sin gubbe, men är fortfarande för långsam för att hota i djupled och det är där man hotar när motståndarna försvarar lågt som Gais i går.
I Dusans frånvaro (och Hasse Mattissons för den delen) tog Magnus Arvidsson och nyförvärvet Sebastian Johansson för sig. Arvidsson löpte något kopiöst i andra halvlek och var grunden för vändningen i mina ögon, Sebastian visade att han kommer tillföra mycket med sin kompromisslösa inställning - och fina passningsspel. Sett till allt som utspelade sig på Örjans i går får väl alla inblandade vara nöjda med en pinne var. Trots allt.
Och jag måste också säga att Roland Nilsson gör ett imponerande jobb i laget som jag trodde skulle åka ur i år.

*  *  *
För övrigt många grodor i media i går. Expressen glömde HBK:s bravad när man tog sig till Uefacupens gruppspel för två säsonger sedan och menade att Bajens "fantastiska" framgång att nå andra omgången i kvalet till Uefacupen är det bästa något svenskt klubblag gjort sen HIF tog sig till CL. Jojo.

*  *  *
Ekwall som lekte Wenström i TV4-studion i går kväll kläckte att "HBK smyger med i toppen". Jag tycker det ser mer ut som serieledning med mer än halva serien spelad.

På väg hem från Kopparvallen

Publicerad 2007-07-23 13:25:37 i Fotboll,

Var på klassiska Kopparvallen i går för Superettans toppmöte mellan Åtvidaberg och GIF Sundsvall. Fantastiskt vackert med grönskan runt arenan, som dock känns ... lite gammal.

Matchen vann Åtvidaberg välförtjänt. De spelade långa stunder ut ett virrigt och tafatt GIF med sitt aggressiva och rörliga anfallsspel. GIF däremot har fortsatt svårt på bortaplan. Fler än två insläppta mål per bortamatch nu, och med ett sånt facit kan det bli svårt att nå Allsvenskan. Mycket prat om att kunna säkra hem en poäng på bortaplan innan matchen, men den taktiska aspekten var som bortblåst när matchen pågick.
- Värre än 0-5 i Norrköping, sa klubbchef Urban Hagblom direkt efter slutsignalen.
I samma klass i alla fall, säger jag. Blev mest ettor och några tvåor i betyg i tidningen i dag. Tycker inte att det var för hårt.

Numera centrala mittfältaren Kristian Bergström var förresten ruggigt bra. Ständigt farlig när han lät vänsterfoten tala. Han hade lätt kunnat gå in i de flesta allsvenska lag. Men som jag förstod det på några kollegor så finns inte den ambitionen längre. Unge anfallaren Oscar Möller och högermittfältaren Haris Radetinac imponerade också.

Väsby i cupen i veckan, sen revansch på Norrporten? Jag är inte så säker efter gårdagen, men GIF är starka hemma.

Upp och ner i Skåne

Publicerad 2007-07-23 13:07:14 i Allsvenskan,

Malmö FF värvar Helsingborgs Babis Stefanidis. Ett typiskt MFF-drag. Man har egna talanger på väg upp som Labinot Harbuzi, men på något sätt lyckas man alltid kväva dem.

I Stefanidis får man en spelare som är väldigt mycket upp och ner på samma vis som MFF är en klubb som är väldigt upp och ner. Faktiskt så känns värvningen som Åkebys, som varit på väg ner länge nu, kanske sista försök att ta sig uppåt i Malmö igen. Logiskt så långt med andra ord. 

Med HIF:s andra Bosman-tapp inom loppet av några veckor verkar det vara en hel del som är upp och ner i Henkeborg också. Egentligen är det mer intressant än att MFF aldrig förnekar sig.

Hemtam och rastlös rör på sig

Publicerad 2007-07-23 12:47:03 i Fotboll,

Fredrik Ljungberg lämnar Arsenal. Visst har det legat i luften rätt länge, men att det till slut skulle bli West Ham känns ... lite fel faktiskt. Ljungberg är den svensk som satt störst avtryck i mäktiga Premiership av samtliga svenskar. Han är landslagskapten och en vinnarskalle Sverige aldrig skådat tidigare. Jag hoppades att han skulle välja Fiorentina före City eller Hammers.
Bortser man från klubbvalet är allt dock väldigt logiskt. Ljungberg har alltid varit hemtam, det vet alla som kommer ihåg honom när han slog igenom i HBK och köptes loss av Arsenal. Den största frågan var hur han skulle klara sig utan mammas mat. Mycket riktigt gick han ner ett antal kilo direkt i London. När han väl fann sig tillrätta exploderade han som han gjorde i Allsvenskan och i landslaget. Nu är London "hemma" för Ljungan, till och med mer än Båstad eller Tylösand. Klart han väljer Hammers då. Pengarna det skvallras om betyder säkert en hel del dem med, framför allt så var det därför som det inte blev någon Italienflytt. Nu kan han bo kvar hemma i London och vara säker på en plats i startelvan, men samtidigt så offrade han några år på karriären. Där hade Italien varit ett klokare val med sitt mindre tunga spelschema. Men Italien är ju inte "hemma".

*  *  *
Emra Tahirovic lämnar Halmstad. Oväntat sett till att Emra är väldigt långt ifrån en färdig spelare, men med tanke på hur rastlös han är så är det förståeligt. Och är han, som det nu sägs, HBK:s näst dyraste spelare så handlar det om minst 15 miljoner i övergångssumma. Oavsett om man tycker att HBK borde vilja behålla en sån talang så är pengarna för stora för att tacka nej till när Emra inte ens platsar. Och Rastlös hade i sinom tid kunnat innebära problem om han inte fått spela, frispråkig som han är. Det känns som att båda parterna tjänade på det här även om HBK:s bredd naturligtvis blir mindre nu.
Men för Emras skull så är det bara att önska lycka till och hoppas att hans individualitet ger bättre utslag på sydligare breddgrader. Då kan det gå snabbt i karriären.

Två lag i skilda världar

Publicerad 2007-07-20 13:39:46 i Allsvenskan,

Viktiga bottenmötet BP-TFF på måndag. Skönt att BP tagit sig samman, hittat hem, och börjat samla poäng igen. Det enda jag känner genuint för bottenstriden är att jag vill ha kvar BP (och "Ekan") i Allsvenskan. Om det sen blir Trelleborg eller Örebro som åker spelar mindre roll.

Över huvud taget är ju lagen lite varandras motpoler just nu. BP är på väg upp ur sin svacka medan TFF gräver sig allt djupare. BP värvar in etablerat och förstärker så pass att man nu har två bra målisar medan TFF:s intensiva letande för att ersätta fumlaren Fegler slutade med att de lånade fumlaren Sahlman. Fast Sahlman är i och för sig snäppet stabilare än Fegler, det ska sägas.
Läser också i Sydsvenskan att TFF letar efter en anfallare eftersom irrationelle offsidemaskinen Mensah inte duger. Det har jag sagt hela säsongen. Jag förstår inte hur TFF-ledningen har kunnat blunda för det ända tills nu. Jag tvivlar starkt på att de hittar någon av rang i sommar så mitt förslag är att de flyttar upp sin bäste anfallare, mittfältaren Magnus Andersson till anfallet. Jag lovar att han gör fler mål än Mensah gjort.

Dusans show

Publicerad 2007-07-20 13:10:27 i Allsvenskan,

Tillbaka från Halmstad. Mycket jobb i dagarna nu och på söndag väntar klassisk fotbollsmark: Kopparvallen i Åtvidaberg.

Blev en del jobb under semester i Halmstad trots allt, men jag hann så klart även med ett besök på den finaste fotbollsmarken: Örjans Vall. HBK tog en viktig seger och Dusan stod än en gång för showen. Han är i en ruggig - eller som Janne skulle säga - kuslig form just nu. Bara att njuta så länge som det går. Dusan är ett unikum i svensk fotboll med sin fantastiska och osvenska teknik och kommer lämna senast efter säsongen.

Var ganska imponerad av Örebros taktiska plan. Träffade Patrick Walker fyra timmar innan matchstart och då flaggade han för att han hade en plan mot Dusan. Det var defensivt som bara ett bottenlag spelar, men Walker insåg, efter 0-3 på Behrn Arena, att han var tvungen att stänga ytorna framför egen backlinje. Han gjorde det med åtta-nio man och det var lika tråkigt att se som det var effektivt. Han fick ju bort Magnus Arvidsson totalt. Men sen har ju HBK Dusan Djuric. Allsvenskans Ariel Ortega, fast utan filmningarna. Och Allsvenskans bäste. Snacka om att Dusan njuter av sin fotboll just nu. Hua!

*  *  *
För övrigt så måste reglerna för målfirande ses över. Det kan omöjligt vara likställt att smälla av någon hälsenan i ett överlagt påhopp som det är att fira ett mål med att dra lite i sin tröja. Kom igen. Pinsamt är ju bara förnamnet. Om inte annat så kanske Bosse Karlsson kan ingjuta lite taktkänsla i sina domarvänner.

*  *  *
Blev i vanlig ordning hetsad på jobbet för mina HBK-sympatier när jag kom tillbaka. Det tär på norrlänningarna att GIF inte är i Allsvenskan. Så måste det vara. En av bildcheferna kom förbi och konstaterade att "Bojan är dålig han". Jo, sa jag. Tur att Dusan är mycket bättre. Sen kom som vanligt Leif "Foppa" Forsberg-diskussion upp och hur "Dusan minsann inte gör mål som Foppa gjorde". Måtte GIF gå upp i år så de kan gå vidare.

Federers fantastiska femling

Publicerad 2007-07-09 03:18:23 i Tennis,

Så var han där. Den fantastiske Roger Federer tangerade Björn Borgs rekord på fem raka Wimbledontitlar när han i går eftermiddag vann finalen mot Rafael Nadal. En final som var välspelad utan något extra förrän Federer exploderade i sista set när han gick ifrån till 5-2-ledning. Han hittade forehanden, han lyckades hålla ner Nadals hårt toppade slag och han hittade hela vägen in i mål. Det är bara att gratulera. Borgs svit var magnifik på många sätt. Framför allt för att det var just i Wimbledon, den mest klassiska av de största turneringarna. Nu är Federer en del av den historien på allvar. Nästa år kan han ta över helt på egen hand.

Men jag varnar redan nu. Nadal har utvecklat sitt grässpel något ruskigt och att kunna gå från grus, som den grusspelare han är, till det snabba gräset och hota världens bäste på underlaget så som han gör är mäkta imponerande. Jag tror mycket väl att Nadal kan bryta Federers svit i Wimbledon redan nästa år. Den chansen är till exempel mycket större än att Federer bryter Nadal på det röda gruset i Paris.

Sveriges bästa lag

Publicerad 2007-07-09 03:03:51 i Allsvenskan,

HBK:s organisation, Magnus Arvidssons klokhet och Dusan Djurics tekniska geni.
Där har ni anledningen till att HBK just nu är Sveriges bästa lag.
Och varför de är i toppen för att stanna.

3-0 mot Elfsborg var inget annat än HBK:s bästa insats på flera år. Såväl taktiskt, försvarssmässigt som offensivt. I mitt tycke också årets bästa insats över huvud taget. Hammarby var riktigt bra i en halvlek mot IFK Göteborg för någon omgång sedan, men HBK var bättre mot Elfsborg och är värdiga vårmästare om så nu blir fallet. Scenförändringen sedan premiären mot Helsingborg som var så tafatt så länge är i alla fall enastående.

I går blev det en ny 3-0-viktoria, utan samma stjärnglans som mot mästarna, men ändå med samma självklarhet. Stegvis blir HBK bättre och bättre. Först hittade man stabiliteten i försvarsspelet, sedan ett eget spel när Dusan fick flytta in centralt igen och nu ett flygande anfall än en gång med en viss Dusan i centrum. Efter segern i Örebro går det bara att hylla valet att flytta upp honom i anfallet. Dusan har alltid varit en kreatör, har alltid haft ett fantastiskt skott och har på senare år lärt sig vikten av att också göra "skitjobbet" för laget. Med Magnus Arvidsson vid sin sida gör han dessutom det i rätt ögonblick och kan konservera energi för offensiven. Som i går när han hittade Jesper Westerberg till 1-0 (Jeppas första i Allsvenskan) eller när han drog till med ett mål för Fotbollsgalan vid 3-0. Jag vet inte hur många gånger jag sett Dusan göra så på träning, kanske lite närmare mål, men ändå. Och lika många är gångerna när jag frågat varför han inte sätter såna skott i match också och fått svaret att han själv tycker att han borde göra det, men inte får till det. I går fick han det. Dusan Djuric - snart i A-landslaget på riktigt.

För övrigt kan man också konstatera att Ante Johansson har gett Hasse Mattisson lagom avlastning på mitten, att Peter Larsson, om han kan bli bättre i spelet med bollen vid fötterna, är A-landslagsmaterial även han snart, liksom att Magnus Bahne ÄR Allsvenskans bäste målvakt och bäste nyförvärv i år. Inget snack. Smolk i bägaren är ändå "Texas" skada. Laglojal som få och värd ett bättre öde än att få ännu en säsong förstörd av en skada.

Själv ser jag fram emot returen på Örjans Vall mellan HBK och ÖSK på måndag. Det blir min första match i år på arenan jag växt upp med. Bara det är en sommarkänsla som värmer i regnet.

Heja Björkman!

Publicerad 2007-07-03 12:23:01 i Tennis,

Lottningen har naturligtvis varit gynnsam, men det är ändå stort att Jonas Björkman fortsätter att se till att det lever svenskintressen under andra veckan i Wimbledon år efter år. Det är sånt en vacklande tennisnation behöver.

Har hela tiden trott att Söderling ska slå ut Nadal. Jag tvivlade lite efter 0-2 i set, men regnet har onekligen gett Robin nya chanser. Ser dock lite tungt ut igen inför dagens spel eftersom Nadal har ett break. Men jag fortsätter tro.

Benskyddsmålet gårdagens höjdare

Publicerad 2007-07-03 11:57:53 i Allsvenskan,

Inga sprakande föreställningar i går. MFF tog en viktig seger och "Sella" måste bara ha drömt mardrömmar om sitt 2-1-läge i anfallet innan Junior avgjorde för MFF i stället. Hua.
Ari gjorde ett mål i sin avskedsföreställning till svensk fotboll och han kommer säkert göra 18-20 mål i Holland också kommande säsong. Han har hela våren jobbat vidare målmedvetet trots stolpe ut och till slut trillade bollarna in. Det kommer räcka i Eredivisie också. Som målskytt är han minst en klass bättre än Afonso var i Allsvenskan.
Snyggast var ändå Enricos tekniska nummer mot Gefle. En lobb över Hugosson med vänstern, sen slog han in bollen med högerbenskydd/smalben. Iskallt och efter många om och men så verkar det i alla fall som Enrico lyft i Allsvenskan. Det ska DIF vara oerhört tacksamma för just nu.

*  *  *
Det har tagit snart tolv omgångar, men nu börjar den där osynliga linjen skönjas mellan de bättre lagen och de fyra som får göra upp för att undvika årets enda nedflyttningsplats. Elfsborg leder programenligt, Kalmar utmanar precis som förhandstipsen sa och till och med krislaget Malmö FF är egentligen bra med. Överraskningslaget än så länge är sjukstugan Djurgården som faktiskt också är med än så länge, och det känns som att det kommande dubbelmötet med MFF avgör vilket av lagen som hänger på toppen (om nu något av dem gör det). Jag tippar på MFF där.
AIK är mer än HIF vårens besvikelse och kommer inte några vinster i rad snart så blir det mitten resten av året för det lag (läs; tränare Norling) som jag tippade som guldvinnare. Annars ser botten ut precis som väntat. Jag hoppas mer än att jag tror att BP klarar sig kvar, men kanske kan Mackan Karlssons rutin liksom Aspers (även om Björklund varit bäste BP:are så här långt) lyfta laget över strecket. Jag fortsätter att hävda att det blir Rolles Gais som åker, speciellt med deras anfallsproblem.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela