Kickoff

Sveriges miss, Lagerbäcks misstag

Publicerad 2007-03-28 23:24:12 i Landslaget,

Då så, förlust mot Wegerups överskattade Nordirland med 2-1. Därmed blir det precis som jag skrev tidigare mardrömsmöten mot framför allt Danmark som jag själv håller som starkaste laget i gruppen. Själv applåderar jag Nordirland, det finns en magi i laget där "de sliter som djur" som Ljungberg sa, och aldrig ger upp slaget. Det går bara att beundra. Liksom en kille som David Healy som lyfter något så enormt av stolthet och klass när han får på sig landslagsdressen. Sen att Sverige som små nicke-dockor gick rätt i samma fälla som Spanien redan fallit i hamnar helt på Lars Lagerbäcks konto.

Lagerbäck gjorde egentligen bara två egna val inför matchen, Anders Svensson före Kim Källström och Alex före Chippen. Efter 55 minuters spel var båda startspelarna utbytta. Dessutom ytterligare coachmissar när Mellberg tvingades av och läget för 3-5-2 ringde på dörren, men Lagerbäck valde den svenska vägen och slängde in en mittback i stället för tex Rosenberg. Varför detta säkerhetstänkande även när vi måste vinna?

Att Lagerbäck inte direkt kan göra något åt att Petter och Mellberg nickade ihop och Healy fick drömträff förstår jag också. Likaså är det väl inte Lagerbäcks fel att Mikael Nilsson fortfarande inte (!) kan försvara över huvud taget. Det kan ju dock snart vara läge att ompröva honom som ytterback eftersom Sverige knappast kan ha råd att ha två så positionssvaga ytterbackar som Nisse och Edman i längden mot starkare lag. Det visar sig gång på gång tyvärr. Däremot faller skuggan helt på Lagerbäck att Sverige blev överraskade av både Nordirlands höga och tidiga press liksom att de kämpade som djur. Det kallas hemläxa, är rätt elementärt och något som Lagerbäck haft närmare en vecka att pränta in i spelarna. I det här fallet blev det enbart kostsamt.

Spelmässigt var Sverige långa stunder en katastrof. Bollbehandlingen var löjligt långsam och två touch bara för att kunna vända med bollen håller inte på landslagsnivå. Sen såg Isaksson tyvärr precis så darrig ut som fått Pearce och Dunne att kritisera honom i City. Ljungberg visade med all tydlighet att han är ur form och det visade samtidigt med all tydlighet hur viktig Ljungan är för Sveriges mittfältsspel. Elmander och Zlatan var i mina ögon lagets bästa spelare. Elmander sprang på allt som vi är vana vid även om hans teknik inte alltid är så bra. Zlatan rörde sig väldigt fint och hade flera fina intentioner, men fick alldeles för dåliga bollar att jobba med. Men han kämpade i alla fall som man kan begära av honom.

Jag har ändå svårt att se att Nordirland ska hota i toppen i slutändan. Det är som kloke Healy sa direkt efter slutsignalen: Vi har ju faktiskt spelat de flesta matcher hemma på Windsor Park och ska möta de starkaste lagen, som Sverige, borta.

Onödigt att underskatta "överskattade" Nordirland

Publicerad 2007-03-28 14:29:08 i Landslaget,

Äntligen EM-kval igen och äntligen Zlatan i landslaget igen. De senaste dagarna har mycket i media handlat om småskadade svenska spelare och en mardrömsmotståndare i Nordirland. Fram till i dag i alla fall då Aftonbladets nya krönikör Wegerup lanserar teorin att Sverige ska krossa Nordirland. En poäng har hon i det, Sverige kommer vinna i dag. Gör vi inte det så är det en rejäl missräkning som sätter onödig och ökad press på oss i dubbelmötena mot Danmark och returen mot Spanien.

Nordirland kommer INTE att ha något med gruppsegern att göra i slutändan, men att påstå att vi överskattat Nordirland och därför hävda att vi ska vinna stort är lite löjligt. Nordirland är Nordirland av en anledning. Det finns inte i deras liv att ge sig för att motståndaren ser starkare ut på pappret. Startelvan är medioker, bäste målvakten har haft svårt spelmissbruk och störste stjärnan har gjort färre mål än Tobbe Hysén i engelska ettan. Lugnt och fint så långt med andra ord, men bara för att Nordirland inte längre har Nicholls på topp som senast vi fick pisk på ön så går det inte att sopa landet under mattan bara så där. Det kommer att bli rejält krig på en, förmodar jag, ganska dålig matta som kommer passa Damien Johnson bättre än Zlatan. Sverige kommer få slita, måste kämpa, och måste nog göra minst två mål om det ska bli seger. Men, som sagt, det kommer bli seger. Av den enkla anledningen att det måste bli det. Annars blir Danmarksmatcherna nästa mardröm.

Mitt tips: Största vinnarskallen avgör, dvs kapten Ljungberg. Daniel Andersson får det svårt som vice-Linderoth, och Zlatan gör en habil insats.

Aldrig sett så överdrivet våld på en idrottsarena

Publicerad 2007-03-25 18:44:25 i Fotboll,

Kunde antagligen skrivit spaltmeter om vilka fel som ett ganska oinspirerat Chile bjöd på i går mot Brasilien. Att laget organisatoriskt såg sämre ut än ett svenskt juniorlag. Att om förbundskaptenen inte kan förmå laget att göra bättre insatser för landet bör han avgå med omedelbar verkan innan han förstör Copa America också. För att ta ett exempel.
Eller om hur ett sydamerikanskt lag, i detta fall Brasilien, på någon märkligt vis fick en hemmadomare - i Sverige. Bara det en unik händelse vågar jag påstå.

* * *

Men i stället för att lämna Ullevi med en fantastiskt fantastisk Kaká på minnet så var det sista intrycket än en gång ett man hade kunnat vara utan. Men också ett intryck av att något är så allvarligt fel i framför allt fotbollsvärlden just nu att man tappar andan. Våldet.
Vi slapp stenkastning den här gången, men trots stora resurser från Göteborgs kommun, som staket runt läktarna, mängder med funktionärer och vakter, så slapp vi inte publik som kan hålla sig från att springa in på planen och skämma ut våra arrangemang. Inte igen, tänkte jag i ungefär fem sekunder. Sen slog två vakter ner den första killen som sprungit fram och gått ner på knä framför Ronaldinho.
En, två, tre och till och med fyra eller fem lagom smarta killar följde i samma spår och fick samma omilda behandling. Jag satt på västra läktaren och kunde utan problem se hur vakterna mosade killarna som sprungit in. Jag tänker absolut inte försvara de som sprang in, men ingen frisk människa kan påstå att det grova våldet var likställt med handlingen.

Och när det till slut verkade lugnt och vi började röra oss från våra platser så ser man helt plötsligt ett antal charmanta välrakade skallar - och en kvinna - ta sig förbi kravallstaketen in till läktarsektionen som innehöll mestadels småbarnsfamiljer precis nedanför oss och gå loss med batonger på de barn och föräldrar som stod längst fram. Vansinne. Tror du mig inte, kolla i Aftonbladet i dag (söndag). Tror du mig inte ändå. Jag har också bilder. Och jag kan säga så mycket att jag har aldrig sett så överdrivet och stundtals omotiverat våld på en idrottsarena där jag själv varit på plats. Sinnessjukt.

I Oslo fick EM-kvalet mellan Norge och Bosnien avbrytas efter två minuter och läktarna ska tydligen ha stått i brand.
I Aten försökte den grekiska publiken, och var ytterst nära att lyckas, att skjuta in bengaler på den turkiska högen av spelare som firade 1-1-målet i går.
Sjukt det med.

Det kan inte fortsätta så här. Att eskalera så här. Någonstans och väldigt snart måste det infinna sig sans, lite lugn, framför allt på läktarplats där det allt oftare blir väldigt fel, men likaväl bland dem som vaktar. För dem går man ju inte ens säker på läktaren numera. Och jag vill verkligen kunna gå och titta på fotboll med min familj även i framtiden utan att riskera deras hälsa.

* * *

Just det, vi hade i alla fall vackert väder.

Snart Chile-match

Publicerad 2007-03-24 08:36:16 i Fotboll,

Snart dags för en dag i Göteborg med familjen. Lite shopping, och mycket Chile-Brasilien. Ska bli riktigt trevligt och vädret verkar bli kanon. Tror på ett oavgjort resultat, med skrällvarning för Chile som kommer få ett mäktigt (hemma)stöd precis som på Råsunda mot Sverige i VM-genrepet i somras.

Men förhoppningvis så slipper jag se några av de korkade jävla aktivister med felplacerade ideal som tror att de tjänar något högre syfte genom att förstöra unika fotbollsträningar och unika fotbollsbesök med stenkastning som i går. Fick de inte nog i Köpenhamn? Och vad tror de att de uppnår när de förstör när två sydamerikanska lag möts i Sverige? Att brassestjärnorna som växt upp i favelor och andra fattiga områden ska tänka till om fattigdom? Att 20 000 chilenare på läktarna vars familjer tvingats byta syd mot norr på grund av en militärdiktatur ska tycka synd om dem? Läs ett uppslagsverk, ta er rigida kamp någon annanstans och skaffa ett liv på vägen. Idioter!

Tommy klarar vänsterbacken

Publicerad 2007-03-22 13:56:03 i Allsvenskan,

HBK:s Tommy Jönsson, Allsvenskans bäste mittback, blir vänsterback i år. Succé eller flopp? Tja, HBK arbetar om såväl offensiv som defensiv från grunden och i den nya taktiken kommer vänsterbacksrollen inte vara samma som i det raka 4-4-2 som varit fallet tidigare avviserade Janne Andersson när jag pratade med honom i häromdagen. Exakt hur tänker jag inte gå in på här, men Janne berättade att det blir en form av 4-4-2-diamant i HBK i år med specialroller på vissa platser. Men med tanke på hur intelligent Tommy är så kommer han garanterat klara vänsterbacken och kanske även öka målskörden lite med sitt tunga skott.

Jag är dock lite tveksam till om Peter Larsson och Tomas Zvirgsdauskas är den bästa kombinationen tillsammans i mittförsvaret. Spelar man på deras svagheter blottläggs de lite för snabbt eftersom de är så lika som spelare.

Hur som helst känns Allsvenskan riktigt spännande. Som vanligt.

Och min topp fem just nu är följande. Baserat på ren känsla.
1. AIK
2. Malmö FF
3. Kalmar FF
4. Elfsborg
5. IFK Göteborg

Att vara eller inte vara - korkad

Publicerad 2007-03-22 13:26:12 i Fotboll,

Belgiens målvakt Stijn Stijnen måste fått en eller flera rejält stora steijnar i huvudet som barn. Hur kan man annars förklara att en vuxen individs enda väg till framgång går genom att skada en motståndare, i det här fallet Portugals Cristiano Ronaldo?

Extra intelligent är uttalandet "han ska ut på bår efter två minuter", som kommer inför ländernas EM-kvalsmöte på lördag, eftersom våldet kring fotboll och idrott överlag inte direkt minskar. Det är precis sånt här som gör att dårar springer in på planen för att ge sig på spelare, tränare får flaskor i huvudet och matcher får avbrytas. För att ta några exempel.

* * *
I sammanhanget är det otroligt positivt att FIFA gick på UEFA:s linje och fastställde Valencias dåre David Navarros straff på sju månader även globalt.

Varför TV4?

Publicerad 2007-03-20 13:58:07 i Fotboll,

Serie A i TV4 från och med nästa säsong. Sämsta tänkbara utveckling menar jag. Visst, Canal+ måste man köpa till och de flesta hushåll har TV4 i utbudet, men för fotbollsälskare är det absolut inget att jubla över. Jag betalar hellre några hundringar i månaden för att få fler sändningar och framför allt slippa TV4:s usla kommentatorer. Vissa av dem får ju Arne Hegerfors att framstå som att han kan namnen på spelarna. Och bara det är ett varningstecken modell grövre.

Känns nästan som ett övertramp i Calciopoli-klass. Men bara nästan.

Långskott?

Publicerad 2007-03-19 01:01:18 i Fotboll,

Skummade sportmailen på jobbet i kväll när allt var inne. Hittade ett mail från veckan som gått som jag klassar som, tja, annorlunda.

Ett kort utdrag ur pressmeddelandet: Tedonation ska få Henke att stanna i Sverige
"Debatten i media har varit intensiv att Allsvenskan faller efter i kvalitet gentemot Europa. Det svenska Terådet vill gärna stödja strävan mot kvalitetsförbättring och donerar därför ett års förbrukning av olika teer till allsvenska lag. Idag har ett brev från Terådet skickats till Svenska Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell med erbjudandet.

Henrik Hammarskiöld, Terådet, i en kommentar:
- Visst skulle vi kunna skämta om att framtida spelare inte behöver åka till England: Det finns ju gott te här. Men vi vill med denna aktion peka på att te är den ideala sportdrycken."

Bloody sunday

Publicerad 2007-03-19 00:49:58 i Allmänt,

Så tog det slut. Det som ger hela Sundsvallsområdet extra liv. Slutspelsfrossan.

Under loppet av två timmar åkte både Sundsvall Dragons ut i basket-kvarten mot mästarna Plannja och Timrå i sudden mot Modo. Och det känns riktigt tungt och tomt. Det är trots allt bara dagar sedan som båda lagen hade en gyllene chans att ta slutspelsfrossan till semifinal-nivå. Bara det är nästan guld här uppe. Nu blev det i stället som det alltid blir, känns det som. Ut i kvarten och hela vinteridrottsåret går rätt in i väggen trots att snön så sent som i dag kopplade nytt grepp om vår vardag. Superettan och fotbollen lockar självklart, men ändå ...

I morgon kommer det garanterat kännas som att en stor fet baksmälla ligger över staden, bara när jag gick hem från jobbet runt halv tolv i natt så kändes det, det var något annorlunda med luften. En känsla av att "nähä, vi var nära, men vi dög inte i år. Heller".

Och även om de flesta sörjer ishockeyn kommer jag personligen sakna basketen mest. Det är en teknisk adrenalinsport som tilltalar mig betydligt mer än hockey och som jag garanterat kommer sakna när jag lämnar Sundsvall. Och bara det att Michael Kingma, "Kingen" under korgen, spelat Chewbaccas polare i Star Wars, är - riktigt djävla coolt.

Stort, större, störst

Publicerad 2007-03-13 09:28:44 i Allmänt,

Det är stort att Timrå IK slog Modo borta i SM-slutspelet i hockey. Norrland lever upp som aldrig förr när TIK lirar slutspelshockey. Och faller lika pladask så fort det är över. Jag gjorde det smått förbjudna och tippade förresten emot dem i tidningens guide för matchen. Omvänd psykologi för att ta bort press tänkte jag. Även om det är ytterst tveksamt om det spelade någon roll i vinsten eller inte.

Det är ännu större att Markus Rosenberg, inte bara gör mål för Werder Bremen, utan att han gör det mot självaste Bayern München - på bortaplan - via ett direkt poänggivande mål. Rosenberg tjalalalalala.

Störst är det ändå att se Zlatan Ibrahimovic just nu. Tillbaka i landslaget, ordningsman och inte ens nära att försöka nita uppstudsiga Valencia-spelare efter Champions League-förlusten på Mestalla. Dessutom segerskytt i Milanoderbyt, mot Milan, klubben Zlatan haft svårast mot sen uppvisningen i Amsterdams uppvisningsturnering i sin första match för Ajax. Nu ett mål och en assist. Zlatan tar steg för steg mot världstoppen. Och det är en härlig resa att följa.

Aj aj Bajen

Publicerad 2007-03-02 14:53:42 i Allsvenskan,

För övrigt så ser Hammarby ut att bli säsongens negativa överraskning. Man ska egentligen akta sig för att dra för långt gångna slutsatser av träningsmatcher, men 0-3 hemma mot Giffarna Sundsvall och 1-5 mot BP är inga vackra siffror för fjolårets bästa lag. Framför allt inte när 1-5 föregicks av 0-5 på cirka 18 minuter. Då är det knappt en ursäkt ens att laget också spelat Royal League. Som bäst mitten säger jag eftersom Bajen också på ett smidigt sätt försöker göra sig av med fjolårets kanske bäste spelare Jeffrey Aubynn och redan tappat en halv startelva sedan hösten.

Tony Gustavsson kommer helt klart få det svettigt i Allsvenskan om inte Bajen får in en positiv matchrad innan allsvenskans start.

Zlatan returns

Publicerad 2007-03-02 14:49:58 i Landslaget,

Så kom det där. Zlatan tackar ja igen. Mycket oväntat för samtidigt som det är fantastiskt glädjande att Zlatan är disponibel för landslaget igen så undrar man ju hur snacket mellan Lagerbäck och Ibra gick. Men nej, mer än att vi har Zlatan tillbaka får vi inte veta. Jaja, skit samma för stunden. Det viktiga är att de värsta problemen verkar vara lösta. Vem som gett efter lär tiden utvisa så småningom.

Kan nu bara Zlatan uppbringa samma spelglädje som i Inter så vågar jag redan lova att Sverige är i EM 2008. Så bra är Zlatan. Men framför allt, så bra blir Sverige med Zlatan. Det handlar om respekt från motspelarna, ren klass, minst fem anfallsdimensioner extra, och ett anfallspar i Zlatan/Elmander som känns storslaget. Lägg till Fredrik Ljungberg i form, Chippen med Roma-rutin i bagaget och den svenska offensiven är vårt minsta problem framöver.

Jag tror även att Zlatan gjorde sig själv en stor tjänst som kom tillbaka redan nu och inte till EM eller efter EM. Då hade säkert övriga spelare i landslaget varit något aviga till stjärnans återkomst. Nu har det handlat om två tävlingsmatcher förutom den han missade när han blev hemskickad. Det är glömt snarare förr än senare.

Och jag bara antar att Lagerbäck pustar ut en smula nu.

Zlatan-debatten börjar bli löjlig

Publicerad 2007-03-02 13:42:58 i Landslaget,

"Zlatan säger inget". "Lagerbäck har pratat med Zlatan". "Lagerbäck har inte pratat med Zlatan". "Lagerbäck: Jag säger inget".

Ny dag, nya rubriker. Utan att något nytt har hänt. Zlatan är Zlatan och Lagerbäck är snart så envis att han också kommer prata i tredje person: "Lasse har inget att säga er journalister eller allmänheten heller. Only God can judge Lasse".

Jag har hela tiden förordat att Lagerbäck måste till Milano och smöra lite för Ibra, men jag tror inte det hjälper. Situationen är ohållbar. Lagerbäck kan ju omöjligt be om ursäkt för petningen i Götet för då gräver han sin egen blågula grav. Zlatan kommer inte heller ge sig den närmaste tiden utan en ursäkt, och definitivt inte för att Allbäck är skadad och att vi uppe i kalla Norden är skrämmande nära att behöva se Nannskog och Prica i landslagströjan igen. Hua!

Grejen är inte heller Ja eller Nej just nu. Det är vem som berättar det först även om alla tidningar snart gjort det tre-fyra gånger. Just här ligger problemet. Landslaget som är lika medievänligt som en hungrig tiger har en assisterande förbundskapten som trots allt anser att information utåt är bra. Krocken kommer när Lasse Lagerbäck gjort det till en sport att ljuga för allahanda medier. Så just nu antar jag att Lagerbäck har fullt upp med att läxa upp Roland för att han avslöjar att ett samtal faktiskt ägt rum. Hemska tanke. Knappast. Men Lagerbäcks ovilja att snacka gör det bara än mer angeläget att hitta sanningen. Han är ju trots allt så korkad(?) att han hintar att något hänt. Därför har vi också fått tre dagar där medierna slåss om att avslöja varandra och/eller Lagerbäck som en lögnare. Sällan har jag sett maken till icke-nyheter. Icke-nyheter som faktiskt förlöjligar det intressanta om vi får tillbaka en av världens bästa fotbollsspelare i vårt landslag snart.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela