Kickoff

I Tottis skugga

Publicerad 2008-04-24 15:33:40 i Fotboll,

Det har varit en märklig säsong i Serie A. Så pass att det är svårt att veta var man ska börja. Nu är det i alla fall mer eller mindre klart att Inter tar hem Scudetton för andra året i rad (den här gången med Juve i A, och alla andra på 0 poäng från början). Roma behöver mer än ett mirakel och mycket talar för att Inter spelar hem titeln i derbyt mot Milan. Det är egentligen inte någon överraskning i sig. Inter som regerande mästare har hela tiden varit favoriter, även om jag personligen tycker att Milan, Juve, Roma och stundtals även Fiorentina har en mycket bättre spel i sig. Men när det handlar om kontinuitet, att vinna skitmatcherna och framför allt hantera skador har Inter varit bäst. Och hade det inte varit för två möten mot ett engelskt lag vid namn Liverpool hade även den här säsongen kunnat sluta i harmoni för mästarna. De flesta vet att så aldrig blev fallet. Materazzi drog ner Torres två gånger på Anfield och såg rött. Mancini sa upp sig, men drog tillbaka avskedsansökan i samma andetag och så var det lugnet borta. Och Zlatan blev skadad och hans fina höst blev en hackad och söndermalen vår där Inter helt saknat Ibras geniala lösningar. Det har varit som ett uppvaknade där Inter fått leta efter en till lösning i anfallsspelet som inte fanns. Bara det har varit intressant att se, även om jag har lidit på samma gång. Så krampaktigt, så uddlöst, så fantasilöst har det varit stundtals att jag undrar om Inter vet vad kantspel är eller om det bara är synonymt med att ge bollen till Maxwell. Men Super-Mario Balotelli då? Visst, men ska ett lag som Inter verkligen behöva lita på en 17-åring som ännu inte startat i 10 matcher i Serie A?

Att det i slutändan inte spelar någon roll beror på något som skett i Rom för många gånger den här säsongen. När Francesco Totti sköt, trillade och tog sig för sitt högerknä förra helgen gick luften återigen ur Roma. 1-0 mot Livorno blev 1-1, Daniele De Rossi, den framtida lagkaptenen, grät i gräset som bara en riktig Romanista kunde göra, och Totti tog sig för sitt knä igen (kanske). Man kan lite skämtsamt säga att Roma haltar utan sin kapten, men sanningen är att Spallettis ungdomar saknar sin "pappa" för mycket när han sitter skadad vid sidan av planen. Och det har han gjort för ofta i år. Den spelare som betyder lika mycket för sitt lag som Totti finns inte, och då pratar vi inte spelmässigt enbart. Med Totti hade Roma kunnat utmana Inter och gå om. Inter var skakat, den som tror något annat tror helt fel. I stället är det så att när Inter möter Milan i Madonnans derby så kan man säkra titeln i den match där många Roma-fans nog trodde att deras lag kunde gå om. I helgen ska jag se Roma-Torino på Olympiastadion i Rom, och jag som alla andra som kommer vara där kommer veta vad det betyder när inte nummer 10 ropas upp, när inte Francesco följs av ett rungande "Totti!!!" från curvan. Det betyder att säsongen är över. Både för Totti och för Roma.

Men som Inters Cambiasso sa direkt efter 1-0 borta mot Torino i helgen. Efter att ha blivit utspelade mest hela matchen.
- Det är oerhört viktigt att vinna även sådana matcher.
Det är nästan så att man kan känna Madonnan nicka instämmande.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela