Kickoff

Liten fördel Chelsea nu

Publicerad 2009-04-28 23:32:55 i Fotboll,

Jaha, det blev mer eller mindre som jag förväntade mig.
0-0 på Nou Camp mellan Barca och Chelsea kunde förstås varit 1-0 eller 2-0 eller 1-1 eller ...
Poängen är att det inte förvånar mig det minsta att Chelsea klarade ett oavgjort resultat. Som jag skrev tidigare så skiljer inte speciellt mycket lagen åt. Det är väl bara den spelare som kallas Messias som är den stora skillnaden.

I kväll försökte Barca trumma på som vanligt, de spelar antagligen världens snabbaste fotboll, mest tekniska och de gör det förbaskat bra. Men Chelsea är Chelsea. Starka, organiserade, individuellt skickliga. De mår bättre utan favorittryck, när de kan anpassa sig utan att skämmas. I dag stängde de vägarna till det egna straffområdet helt med en uppoffrande defensiv.
Och det är två klasslag, bara med olika synsätt. Barca försvarar sig med sin offensiv. Chelsea anfaller med sin defensiv.

Nu vänder matchen till London. Till Stamford Bridge. Känns som 50/50 eller 55/45 vem som tar det nu. Jag tror nog lite mer på Chelsea, men ett mål för Barca kräver två av de blå. 0-0 är ju, faktiskt, det sämsta resultatet Chelsea kunde få med sig om det inte blev förlust. Någon buffert med bortamål att spela på finns ju inte.

Till slut.
Jag vet fortfarande inte, 94 ligamål och första mållösa hemmamatchen på hela säsongen till trots, hur bra Barca verkligen är den här säsongen. Det svaret dröjer till nästa onsdag.

DIF måste nog sparka Zoran

Publicerad 2009-04-28 13:59:52 i Allsvenskan,

Läser att Aftonbladets Robert Laul tycker att det är lika bra att Djurgården sparkar sin tränarduo Zoran Lukic och Andrée Jeglertz nu - efter fem omgångar.
Jag kan inte annat än att hålla med.
Rent principiellt är jag emot att sparka tränare tidigt. Statistiken visar att det ger kortsiktig effekt. Helst ska man byta mellan säsonger och ge tid att bygga från start.

Men Djurgården är just nu ett speciellt fall. Och Lukic en speciell tränare.
Zoran har sin ledarstil, sin filosofi. Han är brutalt ärlig om vad han anser om sitt lag. I med- som motgång. Jag köper att det är så han vill leda sina lag. I medgång får man säkert ett lyft av tränarens hyllningar. I motgång går det som det gör för Djurgården nu. Uselt spel, få poäng och bottenstrid. Det visste DIF när de anställde Zoran igen. Redan då tyckte jag att det var en dum idé.
Nu vet jag helt säkert.
Man behöver inte ha en examen i psykologi för att se att spelarna inte mår bra nu. Resultaten räcker för det. Det blir sju resor värre när de dessutom kan läsa hur usla de är och att just de kanske ska rensas iväg - av sin egen tränare.

I Djurgårdens fall tror jag att vägen till framgång går via Zorans avsked. Däremot kan jag väl tycka att Andrée Jeglertz kan få fortsätta ett tag till i ensam regi. Han förtjänar fortfarande en chans att bevisa vad han går för i Herrallsvenskan också.

Årets märkligaste utnämning ...

Publicerad 2009-04-28 13:37:11 i Fotboll,

... Måste förstås vara Manchester Uniteds welsh wizard Ryan Giggs som spelarnas val av årets spelare i Premier League.
Många har gjort en bättre säsong än Giggsy. Som Fernando Torres, Steven Gerrard, Phil Jagielka och Nemanja Vidic för att nämna några givna namn.
Giggs har gjort tolv matcher från start och ett mål.
Det är förstås en del av helheten. Giggs blotta närvaro i truppen är ju bara den av godo. Han är en pådrivare på gamla dagar, spelar så klokt och även om han inte avgjort matcher med mål i år så har han gjort en ny bra säsong.
Med det sagt så förstår jag ändå inte hur det gick till.

Men jag köper ändå inte att utmärkelsen är "för lång och trogen tjänst" som kritikerna hävdar.
Visst går det att se det så. Men det är spelarna som röstat. Och hur får man en majoritet av PL:s alla spelare att rösta med den inställningen? Även om några vill så finns ju en inbördes rivalitet mellan lagen.
I landet där alla ger allt i varje matchminut i alla 38 omgångar tvivlar jag på att de helt plötsligt sluter sig samman och röstar på Giggs.
Sen är säkert några röster så.

Kul för Giggs. Men jag hade lagt min röst på Fernando Torres.

Barcas favoritskap är Chelseas fördel

Publicerad 2009-04-28 11:02:26 i Fotboll,

Det mesta talar för Barcelona mot Chelsea i Champions League.
Det märkliga: Att det är just det som talar för Chelsea.

Läser Svenska Dagbladet på morgonen och ser att Barcelona gjort 94 mål den här säsongen - bara i ligaspelet.
Andra nationers topplag, som Manchester United och Inter, ligger på cirka 60. Alltså 30 färre.
Det är anmärkningsvärda siffror. Och de berättar en hel del om årets Barca, om Peps rening av klubben i somras och då tänker jag främst mentalt. Visst sålde man dött kött i Ronaldinho, men det viktigaste var att man väckte Samuel Eto'o ur hans dvala. Nu har Eto'o, Henry och Messi tydligen stått för 60 mål ihop den här säsongen. Fantastiskt.

Det är med andra ord naturligt att många tror och hoppas på vackra Barcelona mot Chelsea. Den katalanska totalfotbollen är i sina bästa stunder magisk. Hyllad. Messi. Men den har inte testats ordentligt i år.
Bayern München var inte någon utmaning och jag vet fortfarande inte om årets Barca räcker längre än fjolårets som slapp all press. Fallet är långt när man är så upplyft som de är. Kraven är ju likaså skyhöga från fansen.
Själv räknade jag med Liverpool som motståndare i kväll. Det blev Chelsea. En annan brittisk/rysk/holländsk filosofi än Benitez. Inte lika strukturerad utan mer beroende av individuell skicklighet. Det är inte ofta de senaste åren som Chelsea sluppit favoritskapet helt. Inte med det laget. Nu gör de det. Och man ska komma ihåg att de fortfarande har allt att vinna den här säsongen. Ligaspelet är inte avgjort än, FA-cupfinal stundar och nu är man i CL-semi. Teoretiskt kan de ta en trippel. De lär inte göra det förstås. Men bara att chansen finns gör Frank Lampard, John Terry och Didi Drogba till blodhundar. De kommer hugga mot Barcas vackra hals. Sen får vi se vart det barkar.

Jag sällar mig till dem som tror på Barca över två matcher, men jag tror inte att Barca får det lättare på Stamford Bridge än Chelsea får det på Nou Camp. Större är inte skillnaden mellan ett hyllat lag och ett utan segerpress i CL-semi.
Det enda jag tror mig veta säkert är att vi kommer få se fantastisk fotboll.

En växande irritation

Publicerad 2009-04-27 23:59:42 i Journalistik,

Jag säger bara: Sporthallar.
Orkar inte med dem snart.
Tidigare i kväll var det guldkostym på (nästan i alla fall) för Sundsvall Dragons i Solnahallen.
Dragons vann med 87-70 mot basketmästarna Solna och jag skulle leverera lite gulddrömmar till ST:s läsare.
Det blev sådär.
Klockan 22 ville vaktmästaren skicka ut oss som skulle skicka texter eftersom han ville hem. Det var typ samma sak senast, men då fick vi sitta till 22.45.
(det intressanta där är att de ska jobba till 24 enligt Solnas mediefolk, men max till 22 enligt de själva)
Vi bad om lite mer tid, men han fick som han ville i alla fall.
22.25 la nätet nämligen ner helt (sporthallarna och teknik går inte ihop) och jag fick helt sonika kasta ner datorn i väskan, slänga ner mina anteckningar och kuta för allt jag orkade till hotellet som, som tur är, ligger 10 minuters promenad från hallen.
Texterna blev inskickade, totalt fyra stycken, men jag vet inte om jag tänker läsa dem i morgon, så snabbt som det blev på slutet.
Jävligt irriterande det här. Tur basketsäsongen snart är slut ...

Fantastiskt!

Publicerad 2009-04-21 23:18:28 i Fotboll,

Jag missade Chelsea-Liverpool (skrev basketfinal i Solna då), men det känns som att i kväll fick jag se något liknande.
Liverpool-Arsenal var en fantastisk match med ett och ett halvt fantastiskt lag.
Det fantastiska laget var förstås hemmalaget som spelade enastående fotboll, framför allt i andra halvlek.
Det halva är Arsenal som stundom är ett riktigt bra lag, men bara stundom.

I kväll förtjänade Pool verkligen vinsten, om man nu kan göra det när man släpper in fyra mål hemma och inte vinner.
Benayon var grym när han fick gå centralt, Kuyt gör sig bäst på kanten och Fernando Torres ... ja, helt enkelt bloody amazing.
Det krävdes inte kvällens perfekta insats för att jag ska tycka att han är bäst i världen. Men om han ändå ville bjuda på det så tar man ju som tittare gärna emot.
I världsfotbollen finns det i alla fall inte någon anfallare som levererar som han gör. Målen, bollmottagningarna, vändningarna och det fantastiska rörelsemönstret. Helt enkelt bäst.

Kan tycka att Liverpool nästan förtjänar att vinna titeln i år egentligen - om man nu kan göra det om man inte toppar tabellen när 38 omgångar är spelade.

*   *   *
Arsjavin gjorde fyra mål och såg för första gången sen EM ut som den fruktade offensiva spelaren som Arsenal hoppades ha värvat.
4-4 innebar att Londonlaget inte förlorat i ligan på 19 omgångar - men samtidigt så känns inte Arsenal farliga på allvar längre. I enstaka matcher mot topplagen så är de bra, men för veka över en säsong. Då spelar det inte någon roll att de är duktiga på kvadraten heller.

Bästa tian i Allsvenskan finns i IFK

Publicerad 2009-04-21 00:18:38 i Allsvenskan,

IFK Göteborg spelar just nu den bästa fotbollen i Allsvenskan.
Och de har den kanske bästa tian av alla.
Och det är inte någon offensiv mittfältare eller anfallare jag pratar om.
Utan mittbacken Ragnar Sigurdsson.

Ingen spelare har imponerat mer på mig den här säsongsinledningen än islänningen.
Tycker han var riktigt bra mot Örgryte också, även om Allbäck långa stunder gav honom rejält med bekymmer.
Men Sigurdsson, som var bra redan i fjol, har allt som en riktigt bra mittback ska ha.
Styrka, pondus, bra huvudspel, rörlig i djupled och sidled och säker i positionsspelet.
Och då ska man dessutom lägga till att Sigurdsson är vass offensivt.
I dag dängde han in en straff på nr.10-vis.
Mot Djurgården sköt han ett mål från halva planen.

Han är förstås förlorad för IFK inom kort. Kanske redan i sommar. Och lär ha en stor framtid framför sig. Förslagsvis i Premier League dit han redan ryktas.

*   *   *
Marcus Allbäck höll landslagsklass mot IFK Göteborg innan en ledbandsskada stoppade honom i andra halvlek.
Det var bara stolparna som stod i vägen. Och ibland strålande Kim Christensen i målet.
Nu blir Allbäck i alla fall borta minst en månad och det har knappast ÖIS råd med efter sin inledning på säsongen.

370 miljoner i sjön

Publicerad 2009-04-20 18:15:13 i Fotboll,

Bulgaren Dimitar Berbatov är sjukt övervärderad.
Hans urusla straff som kostade Manchester United en plats i FA-cupfinalen förändrar inte min ståndpunkt det minsta.
Berbatov har inte gjort något den här säsongen mer än sprungit minimalt och sett loj ut som motiverar transfersåpan med Tottenham i somras.

Jag konstaterar bara att United alltså betalade 370 miljoner kronor för att sätta Carlitos Tevez på bänken. Sjukt. Det tyckte jag då och det tycker jag nu också.

*   *   *
För övrigt är den utredning i Storbritannien som undersöker om United, Chelsea och Liverpool (bland andra) eko-dopar sig väldigt intressant.

*   *   *
Det hade varit väldigt intressant och bra om Massimo Moratti verkligen tagit av sitt Inter från Olimpicos matta i Turin i lördags kväll. Rasism måste belysas och bekämpas.
Och man kan notera att Juve inte är så starka som de var en gång i tiden. Tomma läktare blev direkt straffet. För en match. Men det är alltid något.

I rättvisans namn

Publicerad 2009-04-20 18:01:56 i Allsvenskan,

Äntligen!
Tänkte säkert Anel Raskaj när han satte sitt första mål.
Äntligen!
Skrek förmodligen Janne Andersson efter 1-0 på Fredrikskans, den första HBK-segern för året, och mot de svenska mästarna på bortaplan.
Äntligen!
Formligen jublade säkert alla HBK-supporters som kommer ihåg den närmast groteska otur som grinade deras lag i ansiktet mot Kalmar x2 i fjol.

Det var med andra ord bara för tränarbödeln att vackert packa ner yxan i väskan och resa hem igen. Försnacket har ju i mångt och mycket handlat om alla som vill ha Janne Andersson sparkad från HBK.
Själv har jag mest funderat varför Lill-Zizou Anel Raskaj och Anselmo bänkats.
Det vet jag fortfarande inte. Ingen har förklarat det på ett trovärdigt sätt.
Men spelade gjorde de. Och det är det som betyder något.

Spelade gjorde även Tim Sparv, och även om hans tre skott mest hotade fåglarna ovanför Fredrikskans, så behövs han på mitten. Med sin längd (aka huvudspel) och långa passningar (ingen annan slår de bollarna i HBK).
Bra av Janne där. Likaså anser jag, och har skrivit det flera gånger, att Anel Raskaj för tillfället gör sig klart bäst till vänster i stället för i mitten. Centralt kommer spelare från alla håll, på kanten har han ryggen fri - och då ska det jäkligt mycket till för att han ska tappa bollen när han vandrar in.
Precis som i fjol såg HBK väldigt välbalanserat ut (det är A och O i dagens fotboll) och dominerade första halvlek.
Kalmar ändrade om, flyttade fram och attackerade på inspel och med Elms långa inkast. Det gav inte utdelning - och det är faktiskt bara förbannad rättvisa efter fjolåret när KFF rånade HBK på två segrar.

HBK vann i går för att de förtjänade det och Nanne Bergstrand var förstås precis så tjurig och svårflörtad på presskonferensen efteråt som en pressad Nanne är.
För visst är Kalmar pressat. Mästarna har två poäng, en i Gefle och en i Borås. Kanske är konstgräs deras melodi i år.
Eller så är det så enkelt som jag tycker; nyförvärven är för dåliga med Tobias Eriksson (från GIF) undantaget. Vad ska du vinna med Daniel Mendes på topp? Därmed inte sagt att han inte är en habil värvning, bara inte mer än så.

Poetisk (kanske mer filosofisk) var förresten Mankku (aka Magnus Bahne) i PPV-sändningen också.
- Man kan ju gräva ner sig i jorden, men då kommer man inte upp heller.
Apropå krisen i HBK. Klokt faktiskt. Hade inte tänkt på det så.
Bahne är förresten Allsvenskans bäste målvakt.

Jag tror förresten att Kalmar snart kommer igen. Utanför topp sex kommer de inte. Nanne är en alldeles för bra tränare för det. Och truppen också för den delen. Men tappar de Rasmus Elm i sommar måste det in en klasspelare. Faktiskt. Champions League-kvalet hägrar. Då är KFF allas lag.

Annars är det av naturliga skäl deppigt hos mästarna.
Henrik Rydström (som återigen bjöd på förspelet till ett förlustmål) kallar KFF-insatsen K**dålig!
Och David Elm tycker i Elmbloggen på Barometern att vi journalister bara söker det negativa.

Det är frapperande ofta så idrottarna resonerar när de inte presterar.
Så här är ett par sanningar som gäller dagspress som kvällspress:
Positiva nyheter "säljer" alltid mycket mer än negativa. Allt annat är myt och lögn.
Supportrarna är oftast missnöjda med att det ändå är för snälla artiklar som skrivs - även i kristider. Då är det för sakligt i stället.
Och anledningen till att man som journalist frågar varför går det si och så och vad lagen kan göra bättre är för att det är ju det alla undrar. Om det går dåligt så ser ju en blind anka det. Men mer då? Det är ju grejen.

*   *   *
Det här var ett alldeles för långt inlägg. Men så är ju Allsvenskan Krissvenskan redan efter fyra omgångar verkar det som.

Kristoppen
Örgryte 0 p - Allbäck/Santos skulle väl frälsa?
Hammarby 1 p - 1 poäng är alltid dåligt i Stockholm. Inte nödvändigtvis rättvist.
Kalmar FF 2 p - Mästare var det.
Örebro 3 p - Trodde mer på dem. Men de slår HIF.
IFK Göteborg 3 p - 1-4 mot (i?) Häcken.
Djurgården 4 p - bara ett straffmål framåt på tre matcher.

Men många har också överraskat positivt.
Malmö FF, AIK, BP, TFF, Gefle, Helsingborg förstås och även GAIS (lite iaf).

HBK saknar mer än bara självförtroende

Publicerad 2009-04-15 22:06:23 i Allsvenskan,

Efter 1-1 mot Trelleborg och 0-1 i kväll mot BP kan jag inte mer än känna att HBK och Janne Andersson gett bort två segrar mot klart sämre lag.
Varför försöker jag verkligen att förstå.
Hur däremot är inte svårt att se.

Allt började med premiärförlusten mot AIK på Råsunda. I ett svagt HBK var det få glädjeämnen och laget såg felbalanserat ut även för ett otränat öga.
Efteråt hängde Janne ut "stjärnorna" i pressen, menade att de inte gjorde sitt jobb, men i skottgluggen hamnade ganska orättvist Anel Raskaj och Anselmo.
Mot TFF och BP har båda bänkats - i stället har Joe Sise, Alexander Prent och Ajsel Kujovic fått chansen.
Men talangfulle Sise väger för lätt än, Prent var katastrofalt dålig i kväll mot BP och Ajsels styrka som bollmottagare försöker ju HBK inte ens utnyttja och då gör man honom bara sämre.
Och det är här jag inte längre förstår vad Janne Andersson sysslar med.

Efter den bleka offensiva insatsen mot TFF hade det naturliga varit att starta Raskaj och Anselmo igen. Att visa att långsinthet inte är en faktor och att HBK är viktigare än personlig prestige eller vad det nu handlar om.
Men icke. Trots en riktigt svag första halvlek utan något mer än några dåliga inlägg offensivt så fick duon bara cirka 20 minuter i andra halvlek. Det får mig att tro att det ligger något personligt bakom petningarna.
Jag vet förstås inte det. Spekulerar bara. Försöker förstå. Men jag ser ju att när de är på planen är det klasskillnad. Och jag vidhåller att de inte var sämst mot AIK.
HBK anno 2009 har inte heller råd att ha två sådana klasspelare på bänken om det här ska bli något annat än bottenstrid i år.
För så uselt har spelet varit inledningsvis.
- Vi är ett lag med väldigt dåligt självförtroende, menade Janne Andersson.
Men mot BP verkade ju en del spelare inte ens förstå så enkla grunder som att om man pressar högt innebär det också en backlinje högt i plan och tidigt i rygg. Därför blev det inte något riktigt tryck på slutet.
Det kan jag känna är skrämmande för HBK:s del om man inte klarar ens sådana fundamentala taktiska saker mot ett talangfullt lag, men likväl en nykomling man möter på hemmaplan.
Sen kan man förstås säga vad man vill om planens beskaffenhet, men det är som det är - och Grimsta IP har ju inte ens ett grässtrå att springa på än ...

Nu har HBK i vilket fall som helst gett bort fem poäng som står den här säsongen dyrt. Jag räknar bort HBK redan nu från allt vad toppstrid heter. Ska laget och spelet se ut så här är det nytt kontrakt som gäller.
Mot Kalmar i nästa omgång finns dock ingen press för tre pinnar mer än att de verkligen behövs. Då SKA bara Raskaj och Anselmo starta. Och jag ser gärna att Emil Salomonsson får chansen att visa vad han verkligen kan göra med sin snabbhet, teknik och mogna spel på sin rätta position - som yttermittfältare. Jag är övertygad om att det hade blivit succé.
Och det hade verkligen behövts nu.

"Nisse" valde Danmark - som väntat

Publicerad 2009-04-08 18:39:31 i Allsvenskan,

Mikael Nilsson till Bröndy.
Då försvann den bärande pjäsen i det som var mitt tidiga SM-guldtips - HBK.

Jag förstår förstås vad som lockade Nisse att välja Danmark före Sverige och Allsvenskan.
Jag menar, även om HBK hade spänt alla sina halländska muskler och tagit fram stora checkhäftet så betalar de danska klubbarna fyra, kanske fem gånger så mycket i månaden.
För att inte glömma det dopningspreparat kallat artistskatt som ger danskarna en rejäl fördel gentemot Allsvenskan.
Dessutom har landslagsmannen som 30-åring fortfarande ambitioner att hävda sig internationellt. Det har Bröndby rejält större chanser att göra än i sammanhanget lilla HBK.

Nisse i HBK som 33-åring då? Visst, han kan hinna med flera helt okej säsonger då också. Men det var nu Klubben verkligen behövde honom, nu man kunde byggt något stort. Men bra spelare behövs alltid och ålder spelar inte mer roll än kvalitet.
Så ska man hoppas att både Nisse och Ljungan kommer hem ungefär samtidigt? Det räcker långt det också - även om folket i Halmstad får ge sig till tåls ett par år till.

Cirkus Svennis

Publicerad 2009-04-06 23:27:41 i Fotboll,

Nytt jobb, på nytt sparken.
Det verkar vara det återkommande temat för Sven-Göran Eriksson numera.
Men det enda förvånande nu var att Mexiko väntade så länge med att kicka ut honom. Mexiko har under Svennis stått för ett par underliga och pinsamma förluster som jag tolkar som att Svennis inte förstår Mexiko och att spelarna inte vill förstå Svennis.
Det var aldrig en kärlekssaga som var ämnad något mer romantiskt än så.

Vad Svennis ska göra nu? Löjligt att prata Chelsea etc. Får han något som ens liknar ett toppjobb så är det i Portugal.
Däremot har läget att bli svensk förbundskapten efter VM aldrig varit så givet som nu.
Att sluta verkar han inte ha några planer på i alla fall.

En tillbakablick på premiäromgången

Publicerad 2009-04-06 23:14:11 i Allsvenskan,

Åtminstone några reflektioner efter att ha sett tre hela och delar av ett par andra matcher.

Guldkandidaterna
Tre av fyra tappade poäng i premiären vilket kanske är att betrakta som en typisk premiär.
Det fjärde var Helsingborg som vann med 1-0 i kväll mot IFK Göteborg på Olympia.
En bra match, men domare Jonas Eriksson kan aldrig vara nöjd med "handsen" på Sigurdsson som gav segermålet. Jag diskuterade handsregeln (som är löjligt diffus) med Eriksson i vintras och han dömde helt mot det han sa då.
HIF såg starka ut, Henke var väldigt pigg och Pär Hansson en stark debutant i målet.
IFK, som jag ju tippar att ta guld, såg fantasilösa ut på mitten. Jag säger inte att det beror på att Alexandersson slutat ... eller jo, det gör jag.

Elfsborg fick nöja sig med 1-1 hemma mot Hammarby efter två straffar varav en i mål. Magnus "vi körde över dem både framifrån och bak" Haglund var duktigt bitter efteråt och måste känt sig pressad som den storfavorit de hålls som av - alla. Spelade ändå rakare än i fjol, men saknar en killer framför mål. Denni Avdic är en fantastiskt bra allsvensk spelare, men inte en klockren avslutare. Elfsborgs enda svaghet som jag ser det. Men en rätt stor sådan.

Kalmar
får väl räknas som en kandidat. De är trots allt mästare. Gefle på Strömvallen är inte alltid så lätt och KFF ser ut att ha ett klart sämre mittfältsspel i år utan Viktor Elm. Inte så konstigt heller. I honom och Ingelsten försvann ju 34 mål.

Övrigt
AIK vann över HBK med 1-0. Spontant tycker jag att det var idiotiskt att AIK genrepade mot Sundsvall på Råsunda. Mattan var ju pinsam, en leråker.
Börjar få svårt för Stahre, han beter sig som en riktigt drygt varje gång jag ser eller hör honom, men AIK spelade i alla fall bra, var rejäla i närkampsspelet och löpvilliga. Özkan var riktigt bra och om han bara håller sig frisk - vilket är långt ifrån säkert - så är det en startspelare för Sverige i U21-EM i sommar.
HBK ställde ett för litet lag på benen och blev sedan både för långa och breda. Jag tror Raskaj mår bra av att börja på en kant och att någon av Kujovic får positionen bakom Anselmo. Dessutom vill jag se Sparv i stället för Sebastian Johansson på mitten.

Helgens störste otursgubbe var Örgrytes målvakt David Stenman. 1-5 mot Gais var förstås en mardrömsstart på säsongen. Gais såg dock bra ut och kan säkert ställa till det för fler lag med ambitioner.

Därutöver
Är det fantastiskt skönt att Allsvenskan är igång igen. Säga vad man vill om kvalitet, favoritlag och resultat.

Och så slutar Allsvenskan 2009

Publicerad 2009-04-04 11:42:28 i Allsvenskan,

Åtminstone så det känns på förhand, innan ännu ett transferfönstret förändrar vissa lags förutsättningar.
Jag tror faktiskt att IFK tar det. Är tämligen övertygad om att Rehn/Olsson har ett lag som kan prestera väl så många poäng som storfavoriten Elfsborg. I fjol stördes de av ett Champions League-kval som tog mycket energi. Lättare nu.

Outsiders för mig är Halmstad (om talangerna tar förväntade steg) och Malmö (efter värvningen av Wilton). Kalmar tror jag får svårt att ens vara med i toppen och Rasmus Elm försvinner i så fall redan till sommaren.

Rejäla genombrott tror jag Rasmus Jönsson (HIF), Anel Raskaj (HBK), Robin Söder (IFK Gbg) och Denni Avdic (Elfsborg) får. Rasmus Elm har i min värld redan fått sitt.
Tror vi kommer få se överraskande starka säsonger även av Joel Ekstrand (HIF), Niklas Bärkroth (IFK Gbg) och Tim Sparv (HBK).

Min sluttabell
1. IFK Göteborg
2. Elfsborg
3. Halmstad
4. Malmö FF
5. Helsingborg
6. AIK
7. Kalmar FF
8. Örebro
9. Trelleborg
10. Örgryte
11. Djurgården
12. Hammarby
13. Gais
14. Gefle
15. Häcken
16. Brommapojkarna

Äntligen Allsvenskan igen!

Publicerad 2009-04-04 11:20:07 i Allsvenskan,

Allsvensk premiär är det säkraste vårtecknet.
Då vet man att vi verkligen är i april, att fåglarna kvittrar och att ishockeysäsongen bara ska avhandla ett tidsmässigt malplacerat VM innan de också inser det.
Det var faktiskt varmt i Sundsvall i onsdags.
Efter att jag pratat med pappa i går som berättade om 20 grader i solen och att han fikat ute reviderade jag den bilden en smula. Men ändå. Snön är nästan borta och i eftermiddag sparkar vår allra finaste fotboll igång.
Det är likadant varje år. Jag känner mig som ett litet barn på julafton när det är dags.

Jag kan inte låta bli att tänka att om fler kände på det viset så skulle inte Vångavallen ha ett snitt på 2794. Ljungskile och Gefle var inte mycket bättre i fjol. Och i år har BP sålt 50 säsongskort ...

I Halmstad har man numera ett snitt på över 6000, men även om jag minns allsvenska tider på Örjans Vall när vi som faktiskt var där varje match muttrade om att vi var "de närmast sörjande", så känns det som att Halmstadpubliken alltjämt inte förstår vad de har framför näsan. Det pratas fotboll som aldrig förr, ungdomar vågar och vill ha matchtröjor på sig, och Klubben fortsätter fostra klasspelare i jämn och strid ström.
Då ska man locka i alla fall 8000 tycker jag. Men i Halmstad verkar man fortfarande gå beroende på motstånd. Det är ett fenomen på oändligt många platser på planeten förvisso. Jag gillar bara det inte. Håller man på ett lag går man väl dit för det, oavsett om motståndet heter IFK Luleå eller IFK Göteborg.

Jag hoppas fler tänker så, oavsett stad eller lag, och att det är fotbollen som får spela huvudrollen i år.
Kalasförstörarna kan låta bli att diskutera klassen på Allsvenskan för en gångs skull också. Vi har det vi har och det är underhållande nog för att varje omgång ska vara hur spännande som helst.
Och med det sagt, Let the games begin.

Logiska guldtips

Publicerad 2009-04-01 07:48:19 i Allsvenskan,

I går var det allsvensk upptaktsträff och tränarna tippar Elfsborg som årets svenska mästare.
Fullt logiskt.
På pappret är det inte något lag mer än IFK Göteborg som kan konkurrera. Om man ser till färdiga stjärnor står Elfsborg ut i särklass.
Nu är det ju inte så ofta som de riktiga experterna har rätt i sina tips, men de hade det i fjol med Kalmar.

Jag själv har ju tidigare framhållit HBK som en stark outsider till guldet, men jag tvivlar nu.
Försäsongen har varit svajjig, laguppställningarna för många och spelare som måste ta ett steg i år har gjort svaga månader så här långt.
Som det känns just nu blir det ett tvåmannarace mellan Elfsborg och IFK Göteborg.
Utmanare? Kalmar förstås, HBK (just nu säger jag det med mer hjärta än hjärna) om flera spelare (läs; Raskaj, Sparv, Emir Kujovic) tar det förväntade klivet och Helsingborg (man kan aldrig räkna bort Henkeborg).

Malmö? Tveksamt om Rolles gäng är så mycket stabilare i år. Förlusten av Toivonen har de inte fixat än, men Daniel Larsson ska, för vilket år i ordningen minns jag inte, bli intressant att följa.

Nykomlingarna? BP får svårt, även om jag sett dem live i år och tyckte att de såg förvånansvärt gedigna ut då. Örgryte och Häcken har offensiv kraft som gör att de kan klara nya kontrakt. Framför allt ÖIS då, men jag vidhåller att Alvaro har en del att bevisa.

Skönt att det drar igång snart.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela