Kickoff

Smålandsmaffian tar över HBK

Publicerad 2009-12-18 10:01:52 i Allsvenskan,

Det blev inte Rikard Norling, Tony Gustavsson eller gamla HBK-trotjänare som Janne Jönsson eller Tom Prahl.
De nya HBK-tränarna heter i stället Lasse Jacobsson och Michael Svensson tillsammans med Torbjörn Arvidsson som också fanns i klubben. En Smålandsmaffia som Lasse J själv sa.
Jag tar det med blandade känslor.

Att Micke Svensson, charmant döpt till "mördarn" under sin spelarkarriär i HBK, var klar för en ledarroll fick jag höra för drygt två veckor sedan. Ett lysande val i mina ögon. Med sin inställning och attityd att alltid ge allt utan att gnälla och samtidigt ställa krav och därigenom höja sin omgivning finns det inte någon som jag hellre sett bli assisterande tränare i HBK. Faktum är att jag hoppats på Micke i HBK sedan i våras/somras.
Att ambitionen är lika stark som den alltid varit hos den rödhårige smålänningen visar ju dessutom det faktum att han redan satt sig i tränarbänken. Och från Southampton vet han vad som gäller som del av en tränarstab. HBK känner han sen tidigare. Och vilken spelare vågar att låta bli att lyssna eller springa allt de orkar? Ingen.

Lasse Jacobsson tar alltså steget från assisterande till huvudtränare. För första gången ska han ta hand om ett etablerat allsvenskt lag. Sju gånger har han fört upp lag från divisionen under. Ett starkt facit, men sen har det oftast gått sämre.
Nyskapande blir det för att Lasse J är en typisk 4-3-3-tränare med Barcelona som förebild. Inget fel i det alls, snarare tvärtom. HBK har ett otroligt spelskickligt lag som inte fick ut det mesta och bästa i år i 4-4-2 eller 4-2-3-1. En del gnuggande på passningsspel och positionsspel så kan 4-3-3 mycket väl vara en lösning.
Men det är också väldigt mycket upp till bevis för Lasse J. Dels för spelargruppen som han redan arbetat med - och som verkligen måste tro på bytet. Det tror jag iofs de gör, klubben måste ju förankrat Lasse i gruppen.

Mitt frågetecken är mer på det taktiska planet. 2006 satt jag på Sportbladet och fick tag på Lasse på väg till Ullevi inför Allsvenskan. Vi pratade en stund och jag frågade om han verkligen skulle spela 4-3-3 med Öster som nykomlingar i Allsvenskan.
- Självklart. Varför skulle jag inte göra det?, sa Lasse.
- För att Allsvenskan inte är Superettan och ni kommer bli straffade för det, menade jag.
- Klart vi inte kommer. Jag tror fullt ut på mitt spelsätt, sa Lasse.
Det tog väl fem eller sex omgångar och en massa baklängesmål innan han förkunnade att 4-3-3 inte höll defensivt i Allsvenskan och bytte spelsystem. Då var skadan redan skedd.
Kanske är det den gången han tänker på när han nu säger till Hallandsposten:
– Samtidigt ska jag erkänna att jag ibland var lite för naiv genom att tro att jag kunde fortsätta med samma offensiva uppställning i den högre divisionen. För lite bör man nog anpassa sig.

Det var förstås en annan trupp och andra spelare den gången. Men för HBK:s skull är det bara att hoppas att läxan är gjord och avklarad.

Nu kan i alla fall tränarjakten läggas till handlingarna. Nästa punkt är en centralt mittfältsmotor med tempo i passningsspelet och kanske en rutinerad anfallare. Den förstnämnde lär HBK finna i Espanyol. Att det blir mer rätt än Azrack är dock ett måste.

A- mot B-lag i grupp G

Publicerad 2009-12-07 22:31:08 i Fotboll,

- Som att möta Brasiliens B-lag, sa brassarnas förbundskapten Dunga om lottningen mot Portugal.
Därmed är väl ribban satt inför prestigemötet nummer ett i VM-gruppspelet nästa sommar.

De flesta grupperna ser på förhand tämligen givna ut. Två grupper sticker ut ur mängden som jämnare:
Grupp D med där Tyskland och Ghana är favoriter framför Serbien och Australien, de sistnämnda två luriga lag med gott om rutin och klass och de två förstnämnda med medaljkapacitet (Ghana vet ju även hur man vinner nu när man spelat hem U20-VM).
Grupp G blev snabbt döpt till Dödens grupp med Brasilien, Portugal, Elfenbenskusten och Nordkorea. Att det är döden för Nordkorea kan nog inte ens Kim Jong-Il bråka om. Och hur kaxigt arrogant Dungas uttalande än är känns det som att Portugal får det svårt.

Jag tror mycket på de afrikanska lagen nu när man spelar "hemma". Michael Essiens Ghana har kraft, fart och kunnande. Samma sak med Didi Drogbas Elfenbenskusten. Båda behöver marginaler på sin sida, fru fortuna på gott humör, men i den afrikanska hettan kommer de vara där. Hungriga och starka.
Sydafrika kan gå vidare från sin grupp eller sluta sist. Så öppen är den.
Såväl Argentina, England, Holland, Italien och Spanien ska enkelt gå vidare från sina grupper.
Förutom Ghana och Elfenbenskusten kan USA och Sydamerikanska kvaltvåan Chile överraska tippar jag.
Samtidigt är det ett halvår kvar - mycket kan hända och nyckelspelare kan hamna på skadelistan eller tappa form.
För att inte tala om hur mycket Afrikanska mästerskapen kan tömma de afrikanska lagen ...

Messi överlägsen - Barca dominerar

Publicerad 2009-12-01 10:31:56 i Fotboll,

Lika överlägsen som han ofta är på planen - lika överlägsen var Lionel Messi när Ballon d'Or delades ut.
Men så var han ju arkitekten bakom Barcelonas trippel efter sin första riktigt hela säsong i karriären - med målet i Champions League-finalen som höjdpunkt.
Nu får han som måste få känna sig störst och bäst också vara det. Och rättvist förstås.

Att Ronaldo kom tvåa var lika vänta och hade han avgjort CL-finalen så hade han fått priset igen tror jag. Xavi kom trea och även det var väntat - även om Barca utan Xavi är ett mer ihåligt lag än utan Messi. Varför? För att hela Barcelonas spel bygger på just den rollen (Guardiola-rollen) och en spelare som klarar den rollen.

Barca-spelare dominerade förstås France Footballs lista efter trippeln och Andres Iniesta och Samuel Eto'o kom fyra respektive femma.

Zlatan Ibrahimovic fick nöja sig med en sjundeplats och även om jag är en stor beundrare av Kaká så undrar jag vad brassen gjorde under 2009 som gjorde att han fick fler röster än Serie A-skytteligavinnaren (25 mål) och Serie A-vinnaren Ibrahimovic. Milan lyckades ju inte heller i CL, vann alltså inte Lo Scudetto och i Brasiliens kvalspel har Kaká förstås spelat, men det är inte viktigare än klubbfotbollen. Sen att Kaká i sina bästa stunder ändå kanske är världens bäste är en annan sak, men Zlatan förtjänade att hamna ett steg högre där.
Ibra har tagit steg för steg på den där rankingen genom åren och även om det finns de som säger att han inte kan vinna guldbollen nästa år eftersom det är ett VM-år så är det långt ifrån sant. Historien visar att ett lyckat liga- och Champions League-spel väger tyngre även än de stora mästerskapen eftersom samma spelare sällan lyckas i båda. Men då måste förstås Ibra lyckas i CL också framåt våren med flera avgörande insatser och mål.

En som säkert avancerar ett par platser till 2010 är Wayne Rooney, medan jag tycker att Fernando Torres borde varit bättre än elva redan i år och Nemanja Vidic högre än delad 16:e.

*  *  *
Men det roligaste måste väl ändå vara att Karim Benzema slog sig in som 30:e och sista med - noll poäng. Det känns som att han delade det med många. Eller?

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela