Kickoff

Jag underskattade visst Verdasco ...

Publicerad 2009-01-30 21:28:54 i Tennis,

Ja, det är bara att konstatera två faktum.
1) Jag underskattade Fernando Verdasco mot Rafael Nadal. Rejält visade det sig - även om jag hade rätt att Nadal skulle vinna.
2) Verdasco är en spelare som höjer sitt spel ju större utmaningen är.

Eftersom vi inte har Eurosport på redaktionen (fråga inte varför) så kunde jag inte se matchen alls. Det gjorde däremot Emely som till och med valde bort att spela Little big planet för matchen och rapporterade via sms till mig.
- Du har uppfostrat henne bra, skojade en arbetskamrat.

Hur som helst sa Emely att det var en fantastisk match som inte gick att slita sig ifrån. Att Verdasco hittade slag han inte egentligen har i sig och att Nadal underpresterade en smula.
Jag är alltså en smula chockad att det blev så jämnt. Verdasco är en spelare som liknar Nadal i sitt spel, vilket jag noterat ett par gånger, men som normalt sett hittar vinklarna ungefär en halvmeter sämre än sin landsman. Därför är jag förvånad.

Men Verdasco spetsade ändå till finalen genom att ta Nadal till fem set och en riktig holmgång. Nadal som redan utan det hade en vilodag mindre än Federer.
Mitt sluttips viker jag alltså inte från. Federer tar sin 14:e GS-titel. Och jag tror banne mig Dinara Safina tar sin första.

Ny ordförande i HBK

Publicerad 2009-01-29 22:50:32 i Allsvenskan,

Ingemar Broström blir ny ordförande i HBK enligt HP:s nätupplaga.
Har inte någon direkt aning om vad han egentligen står för mer än att han håller på HBK vilket är bra och som person verkar han ha goda vitsord. Det ska i alla fall bli mycket intressant att se vilken väg Broström väljer som ordförande.
Personligen gillade jag att Arne Ekstrand var så tydlig som han var med sina ambitioner. Han ville våga för att vinna. Han ville hela tiden att HBK skulle utvecklas som förening, moderniseras och bli mer affärsmässigt. Förstås utan att offra klubbens så charmiga själ. Det gick inte hem på alla håll.

För Broström blir följetongen om en ny arena i Halmstad ett av de viktigaste uppdragen som ordförande. HBK behöver en tydlig vilja för att något ska hända. Så att det inte bara blir ett sandslott som försvinner bit för bit medan de politiska vindarna vrider och vänder.
Så Broström, Örjans Vall eller Sannarp eller något helt annat?

Jag är förresten själv pro Örjans. Vill gärna se en modern hästskoformad arena i stil med Olympias nya läktare med öppningen mot huvudentrén där nuvarande arenan finns. Modernitet kan ju faktiskt ramas in av historia och charm utan att någon part förlorar på det.
För Örjans Vall, med all dess gröna skönhet, är för mycket HBK för att man bara ska överge skutan.

Ibra och Becks glänser

Publicerad 2009-01-29 00:18:45 i Fotboll,

Stjärnglansen flödar i Serie A.
Och i centrum för allt bling-bling Zlatan Ibrahimovic och David Beckham.

I kväll gjorde Ibracadabra ett nytt drömmål, hans 13:e i ligan den här säsongen, när han lobbade över Catanias målvakt och slog bollen i öppet mål.
Hur mycket Mourinho än vill så gör inte Zlatan många fula mål. Men även vackra kan ju vara viktiga som tur är.

Medan Inter var på resa visade David Beckham Milanopubliken att han är ett stort tillskott för Milan. I dag med ett frisparksmål som på den gamla goda tiden.
Nu har han gjort två mål på två matcher och jag tror bara ett fåtal dumskallar fortfarande kallar honom spice boy eller liknande. Jag är inte förvånad över Becks spel. Jag visste att han skulle prestera.
Och god passningskvalitet kan man inte få nog av. Jag hoppas att Milan köper loss Becks. Såväl Serie A, Milan och Beckham tjänar på den affären.

Ett steg närmare drömfinalen

Publicerad 2009-01-29 00:11:19 i Tennis,

Har haft mycket god utdelning på mitt införtips på Australian Open så här långt.
Nadal, Federer och Roddick är nu framme i semi medan både Djokovic och Murray fick tacka för sig tidigt.

Hur som helst, nu är vi ett steg närmare en ny drömfinal mellan världens två bästa tennisspelare Nadal och Federer.
Dock ska Federer förbi mitt stora glädjeämne Andy Roddick som varit så bra som jag vet att han egentligen är.
Han har dock 2-15 i inbördes möten med Federer och schweizaren är favorit även om jag tycker att skrällchanserna är stora.

Nadal ser så här långt bäst ut av alla. Jag kan inte sluta imponeras av hur komplett han är vid så ung ålder och att han tagit vägen via grustennis till att bli en världsstjärna på alla underlag. Det är betydligt svårare än man kanske tror och det är bara att titta i historieböckerna för att se hur många som faktiskt lyckats med det.
Nu väntar överraskningen Verdasco aka Nadal light i semin. Den vinner den riktige Nadal bekvämt.

I finalen, oavsett motstånd, talar värmen och det lättare programmet tydligt för Nadal. Medan underlaget talar för Federer/Roddick.
Spännande blir det hur som helst.
And I love it.

"Nadal light" för mycket för Murray

Publicerad 2009-01-26 19:41:54 i Tennis,

"Förhandsfavoriten" Andy Murray har gjort sitt i Australian Open.
Är inte direkt chockad - eftersom jag aldrig trodde att han skulle kunna vinna turneringen i år.
Murray är bra, men bar nog för mycket förväntningar den här gången. Det gick lite för enkelt och bra i förturneringarna.

Nu tog det stopp mot spanjoren Fernando Verdasco i fjärde omgången. Bättre trodde jag ändå att det skulle gå så jag är lite besviken att Murray inte nådde längre. Det var upplagt för bättre matcher framöver.
Men Verdasco, en Nadal light, spelade bra, tryckte tillbaka Murray som såg lite feg ut i mina ögon.
För han borde ju också veta att det är dödsdömt att inte trycka till bollen och skaffa sig marginaler på hard court.

I övrigt spöade Nadal chilenaren Fernando Gonzalez i natt och det var väntat. Gonzalez tog ut sig helt mot Gasquet i förra omgången. Jag spådde förresten direkt på den matchen att Nadal skulle vinna med 6-2, 6-3, 6-4. Det blev 6-3, 6-2, 6-4 ...
Nadal slår Simons i nästa också utan problem.

Och jag ser fram emot Roddick-Djokovic. Che partita!

Bengt-Åke visar who's boss

Publicerad 2009-01-26 19:28:13 i Ishockey,

Upprört i dag på jobbet på flera håll över att Bengt-Åke lämnade en plats ledig för Peter Forsberg till LG Hockey Games i början av februari.
"Landslaget ska inte vara en plats där Foppa kan skaffa sig matchträning och sen dra till NHL", tyckte flera.
Förstår inte upphetsningen.
Det är ju inte till VM eller OS direkt.
Bara en blek Euro Hockey tour-turnering som ändå ingen vill spela egentligen.
Och han är inte uttagen än heller för den delen.

Däremot tror jag att Bengan vill visa att han fortfarande är sin egen - åtminstone lite.
Tror han tänkte typ "Jag tar f-n ut Foppa och visar att jag minsann fortfarande är den som tar ut truppen, inte klubbarna".
I så fall gillar jag initiativet.
Det enda pinsamma i sammanhanget tycker jag skulle vara att klubbarna styr landslagsuttagningarna.

Och Foppa då? Tror inte han spelar många minuter till i sin karriär över huvud taget. Än mindre i LG Hockey Games.

Dagens skräll

Publicerad 2009-01-21 21:07:11 i Tennis,

Just det.
Yen-Hsun Lu, Taiwan, som slog David Nalbandian är redan en av turneringens stora skrällar. Även om han förtjänade segern med sitt fina spel.
Av det jag såg av Lu så vinner han mot habile hard court-spanjoren Tommy Robredo också. Innan Roddick sätter stopp.

Efter mycket om och men blir det Federer till slut

Publicerad 2009-01-21 21:02:54 i Tennis,

Australian Open är januaris stora idrottshöjdpunkt för mig. Jag är nog aldrig så pigg på morgonen som när jag kan studsa upp till sändningarna på Eurosport.

Tre dagar in i turneringen är den redan befriad från samtliga svenskar i singelspelet. Ingen chock där. Saknar mest "Pim-Pim" som hade kunnat gå till kvarten på en hyfsad lott med sin serve. Jaja.

Insåg förresten häromdagen att jag satte samtliga fyra Grand Slam-segrare på förhand i fjol. Dessvärre utan att sätta en krona på dem. Lite synd ju.

Har inte någon direkt magkänsla den här gången. Har ju sagt att detta ska bli Roger Federers revanschår så vi får väl se. Är ganska mycket önsketänkande också tror jag.
Marat Safin i nästa omgång blir i alla fall tufft värre. Tar sig Federer förbi det hindret har han bra lottning och når minst semi.
Rafael Nadal såg grym ut i sin första match, och får sitt stora test mot Gonzalez i fjärde omgången. Men Nadal är fantastiskt komplett redan.
Novak Djokovic tror jag inte klarar att försvara titeln och han kan åka redan i kvarten mot Andy Roddick som ju kan slå alla - utom Federer.
Andy Murray är förhandsfavorit enligt många, men får James Blake i kvarten och det kan gå precis hur som helst. Blake såg stark ut i sin första match. Bra fotarbete och grundslagen har han ju. Murray är lottad mot Nadal i semi och den torskar Murray om det blir så.
Alltså Nadal-Federer i final. Och då säger jag väl ändå Federer.

Jag gillar dock inte att Federer säger att han ändrat sitt spelupplägg på grund av konkurrenterna. Det tvivlet på den egna storheten kan bli det som fäller den fantastiske schweizaren i jakten på nya GS-bucklor.

Jag hade valt Zlatan

Publicerad 2009-01-21 20:24:24 i Personligt,

Mycket diskussion på jobbet i dag om rätt prestation fick Jerringpriset i måndags.
Henrik Zetterberg! skrek (typ) flera.
Hur kunde Rolf-Göran Bengtsson vara bland de fem slutkandidaterna, ifrågasatte andra.
Och någon ensam röst tyckte att Charlotte Kalla vann rättvist.

Själv tycker jag att Kallas vinst i Tour de Ski var stark. Är så klart imponerad av hennes mäktiga ryck i backen.
Men.
Som idrottsprestation tycker jag Zlatans avgörande i Serie A utklassar alla andra bidrag.
Och inte bara för att jag är en fotbollsnörd.
Att komma tillbaka från två månaders skadefrånvaro, hoppa in halvskadad sista halvtimmen på bortaplan i Parma i ösregn och med kravet att vinna eller förlora på axlar - och då avgöra hela Serie A med två mål - är, ursäkta språket, tamejfan fantastiskt.
Egentligen tycker jag att bara det att Zlatan blev utsedd till hela Serie A:s bäste spelare var större än alla Jerringpriskandidaterna med undantag för Zätas Stanley Cup-vinst möjligtvis. Även om det skedde samtidigt som vår gala.
Sen lär väl åsikterna, precis som på jobbet, gå isär om rätt eller fel även i det.

Jag hade för övrigt röstat på Anders Olsson av de fem som var sist kvar. Eller Jonas Jabobsson.

Tack, Kaká!

Publicerad 2009-01-20 13:06:34 i Fotboll,

Fotbollsvärldens viktigaste beslut kommer från Milano.
Kaká nobbar Manchester Citys miljardbud och stannar i Milan.
- För Kaká är inte pengar allt, säger Milans ägare Silvio Berlusconi till nyhetsbyrån AP.

Jag blir förbannad när jag ser vilka summor som Citys ägare i Abu Dhabi United Group slänger runt sig.
"Pengar kan köpa allt" och "alla har ett pris" verkar vara deras tankar.

Så att en av världens bästa nobbar tre miljoner i veckan från City visar att det finns värden starkare än bara pengar i fotbollen trots allt.
För mig som hört Kaká intyga sin kärlek till Milan live på ett par meters avstånd betyder det här beslutet massor. Han har lovat fansen sin framtid och att hans ambition är att bli kapten för citat "hans" Milan.
Då går det inte ens att lyssna på en klubb som City. En klubb som till framgångar på senare årtionden är att likna vid en liten pojke som står vid sidan och frågar om lov att vara med och spela med de stora pojkarna. "Vi kan betala för oss ju"

Men i fotbollsvärlden ska inte en klubb som Manchester City över huvud taget vara nära att kunna köpa världsklubben AC Milans bäste spelare - trots att Milan inte vill sälja.
Inte om det finns värden kvar.
Och det finns det. Tack för det Kaká.

Magiska ojämna Doni

Publicerad 2009-01-19 17:27:05 i Fotboll,

Inter blev utspelade i 45 minuter och förlorade med 3-1 i Bergamo.
Det enda som egentligen var anmärkningsvärt med det är att José Mourinhos lag inte släpper in tre mål. Allra minst på en halvlek. För Atalanta borta är alltid en svår match. För alla lag egentligen.
Men Inter är inte något lätt lag att vara tränare för. Ett schizofrent lag som ibland tror att de är ett världslag, ibland ett lekande lag, ibland ett grovjobbande lag och ibland ett självspelande lag.
När störste kreatören på mitten heter Stankovic är man i alla fall inget av det förstnämnda eller sistnämnda.

Nåväl. Det var Doni det skulle handla om. Magiska, men ack så ojämna Cristiano Doni.
Bergamos Maradona är ett fotbollsgeni som kan avgöra matcher på samma vis som Zlatan (som han gjorde mot Inter), men är svår att tygla och för ojämn och gammal för att någon storklubb längre ska bry sig.
Han fick sju matcher i Gli Azzurri, bland annat två matcher i VM 2002, men förtjänade i mina ögon fler chanser.
Men i Bergamo är Rom-födde Doni skillnaden mellan vinst och förlust.
Han har gjort över 200 matcher fördelat på två sejourer i klubben och över 80 mål.
En bra säsong för Doni och Atalanta konkurrerar nästan om Uefacupplatser.
En dålig och de åker ur.

Man behöver inte stå på toppen av Bergamo Alta (höga Bergamo), byggd innanför murarna som förr skyddade mot angripare både från söder och norr och med utsikt mot Alperna i norr och fotbollsarenan Stadio Communale, för att se en komplett fotbollsspelare.
Full av stjärnglans, men glömd av massorna utanför Italiens gränser.

Gårdagens avslöjande ...

Publicerad 2009-01-19 16:17:51 i Fotboll,

... var att Mika Sankala, som fick sparken från GIF Sundsvall i höstas, tar över dammästarna Umeå IK.

Det var ST-sport först med i går vid lunchtid på webben. Kändes bra. Nyheten bekräftades av UIK tidig kväll.

Sankala berättade att Marta-affären tydligen hade varit klar i flera månader så den var han aldrig med och tyckte om.
Frida Östberg har också slutat sen förra säsongen, men det lät som att övertalningsförsök gjordes där (mellan raderna). En sensationell comeback överraskar inte mig i alla fall.

Mika Sankalas främsta merit så här långt är att han tog upp Giffarna i Allsvenskan 2007.

Lägg ner Henke Larsson-diskussionen

Publicerad 2009-01-13 12:27:59 i Allsvenskan,

Finns inget som jag är så trött på just nu inom sportjournalistiken som frågan om Henke Larsson fortsätter i Helsingborg eller inte.
Varje vecka, snart varje dag är det något nytt medium som ställer Henke mot väggen.
Alla vill avslöja nyheten att han slutar (eller fortsätter). Det är ju lite så media fungerar i dag.
Kritikerstormen rasar tydligen i bloggar också ser jag när jag läser Sportbladet i dag.

Så här ser jag krasst på det.
Låt karln vara.
Låt honom spela innebandy om han vill.
Låt honom bestämma sig när han känner för det.
Man kan tala om ansvar för föreningen HIF som inte vet om de ska värva eller inte, men det är ju bara löjligt.
Samma sak med landslaget, ge kaptensbindeln till någon annan om han inte fortsätter (han har varit kapten i ett halvår), och om han fortsätter med fotboll ta ut honom om han är bra nog.

Jag är nämligen mer eller mindre övertygad om att Henke Larsson fortsätter spela fotboll med Helsingborg OM de ger honom förutsättningarna att vinna ett SM-guld.
Det är det som driver Henke i dag.
Därför har han tackat nej till tre miljoner i veckan i Marseille och alla andra utlandserbjudanden.
Det Henke gör nu är att sätta den press han kan på HIF. Som ett schackspel. Han vill se en riktig satsning mot guld. Något han också sagt förut. Han är inte nöjd med dagens HIF.
Men med ett par starka nyförvärv så kommer Henke berätta att han vill fortsätta.

Och "sviker" HIF honom så är nog grejen den att han gärna lägger ett eller två år på innebandy innan han blir idrottspensionär. Just for the hell of it.
Men kan vi snälla slippa tjatet ett par veckor nu.

Patos stora genombrott?

Publicerad 2009-01-13 12:01:08 i Fotboll,

"Han är så bra att han kommer göra 30 mål bara under våren"
Så lanserade Milans mäktige administrativa direktör Adriano Galliani Alexandre Patos ankomst till Serie A-fotbollen förra vintern.
Men "Ankan" från Pato Branco, som gjorde mål i en firad och hyllad debut mot Napoli som jag var lycklig nog att få se på plats, har inte motsvarat de nästan löjligt höga förväntningarna.
Han spelade stundtals bra under våren, bland annat mot Arsenal i London i Champions League.
Men han orkade inte bära både sig själv och Milan som 18-åring.
Inget konstigt med det.

Men sedan dess har Pato till och med bänkats tämligen ofta.
Sedan ett par omgångar tillbaka är han åter ordinarie i Milans anfall och gjorde två mål mot Roma i helgen. Varav det sista var ren och skär världsklass.
Pato accelererade helt enkelt ifrån Roma-backen Mexes (sämre i år än i fjol) och chippade in bollen över en utrusande Doni i Roma-målet.
Och plötsligt såg Pato ut som en ung Ronaldo gjorde i Barcelona.

Pato har en gudabenådad talang, men har varit lite lat i både med- som motgång. När han nu verkar ha lärt sig läxan kan det här målet som betydde 2-1 till Milan betyda allt för Pato, Milan och Brasilien.
Det var ett mål som lovade så mycket mer. Ett genombrott i den italienska fotbollen på allvar. Målet lär vara en snackis i Italien och Pato kan njuta av nya hyllningar, de första egentligen sedan de första veckorna förra vintern.
Ni ska veta att veckorna efter debuten fick alla, till och med en ikon som Romas Totti, frågan om vad han tyckte om Pato och hur han skulle göra för att fortsätta bli bättre.
Hysteri var ordet. Och jag minns den lille pojken på raden framför mig på San Siro som vände sig mot sin pappa och frågade:
- Är Pato bäst i världen?
Inte då, men nu kan han absolut vara på väg.

Mästarnas jakt igång på allvar

Publicerad 2009-01-12 14:18:29 i Fotboll,

En underpresterande världsstjärna, ett felaktigt bortdömt mål, en hård passning till ett nervöst Merseyside och ett storlag som inte längre kan vinna.
Stormatchen mellan Manchester United och Chelsea bjöd på mycket.
Framför allt visade det nog Chelseas rätta ansikte den här säsongen.

Drygt 40 minuter in i gårdagens supermatch mellan Manchester United och Chelsea skulle det här blogginlägget handla om att United så snart och dyrt som möjligt borde sälja Cristiano Ronaldo.
Världens bäste spelare 2008 (åtminstone vårens), har inte varit sig lik sen han satte in sin flyttannnons i Marca i somras. Han får ett enormt ansvar i Uniteds anfallsfas, men är sedan EM en rädd spelare utan självförtroende som skyr all form av just ansvar. I går klackade han i väg bollen så fort han fick den. Jag tror att både jag och Nani tänkte samma tanke: Det var hemskt att se.

Sen tog United-negative domaren Howard Webb fokus, uppfattade inte en lysande hörnvariant som Ronaldo nickade i mål (inte hans assisterande heller), men någonstans mellan Wayne Rooneys och mina svordomar om det kastade sig världens bäste mittback fram och nickade in 1-0 på den omslagna hörnan.
Nemanja Vidic är en fantastisk spelare med en beundransvärd inställning. I går tog han både sitt och saknade Rio Ferdinands ansvar på sina axlar, gjorde mål och plockade bort Didi Drogba helt.

Det var inte någon enastående vacker uppvisning.
Men.
Wayne Rooneys 2-0 avgjorde matchen och Berbatovs 3-0 var ett statement att United är att räkna med i år. På alla fronter, men främst i Premier League och Champions League. I Liverpool och Milano antecknade man.

Det jag gillar minst med engelsk fotboll är de osakliga grälen mellan topptränarna. Pajkastning. I veckan var det dags för Rafa Benitez att bli en del av den traditionen med sitt påhopp på Sir Alex Ferguson. Sant eller inte, totalt omotiverat var det, men visade också vilken nervositet som växer kring Merseyside.
Men gammal är också äldst och Sir Alex vet bäst.
Arbetarsonen Ferguson finner styrka i när andra hackar på honom eller hans spelare.
Nu fick han och United näring, och då är United starkt även om Ferguson gamblade stort med Giggs och Fletcher centralt.
Men det gick hem på hemmaplan. Och 3-0 mot Chelsea var som sagt ett styrkebesked som Benitez & Co. absolut inte ville se. Bugger, kanske de tänkte.

Chelsea under Scolari är däremot ett mysterium. I går var laget toppat och utan synliga svagheter, möjligen bortsett från mediokre Obi Mikel i balansrollen, men presterade en andefattig fotboll.
Mycket knackande på mitten, hyfsad rörelse, men inga avslut av värde under 90 minuter.
Deco såg tvivlande ut och Ballack var åter vilse på mitten.
Jag tror fortfarande att Chelsea kan vinna ligan i vår, men att inte ha vunnit en enda av fyra inbördes möten mot de andra storlagen, varav tre hemma, är uselt. Lita på att Scolari bara blir kvar säsongen ut om de inte vinner något stort i vår.

Underskatta inte David Beckham

Publicerad 2009-01-11 14:50:04 i Fotboll,

Så var vi där med David Beckham igen.
Samma väg som karriären tagit oavsett hur många fantastiska inlägg engelsmannen har slagit, frisparkar som knorrats i krysset eller titlar som vunnits.
Han bara ska bli hånad och ifrågasatt. Verkar bara vara en tidsfråga.

Inför kvällens förmodade Serie A-debut på underbara Stadio Olimpico i Rom har han så klart blivit det även i Italien. Av lagkamrater, av experter, kanske även av motståndare. Mycket på grund av den cirkus som alltid följer med.
Fjolårets utlånade skyttekung Marco Borriello såg framför allt fram emot att se om Beckham verkligen var så välsvarvad i kallingarna som han såg ut att vara på de stora Armani-billboards som funnits runt om i Milano.
- Jag tror att han har en strumpa där också, sa jag till Emely en av alla de gånger vi åkte förbi den på Via Broletto med spårvagn.

I veckan sa Roma-ikonen och det närmaste en helig man som man kommer i Rom förutom Påven, Francesco Totti, så här:
- Jag gillar Beckham – och jag gillar hans fru.
Totti är som bekant tillsammans med tv-programledaren och förre fotomodellen Ilary Blasi. Enklast beskrivna som Italiens Beckhams. Beundrade och älskade. Utan skandalerna dock.

Hur som helst, det är bara dumt att underskatta David Beckham.
Han har aldrig varit snabb och har därför inte tappat där heller.
Däremot har han kanske världens bästa passningsfot och det finns inte någon liga i världen som det ger mer utdelning i än i Italien.
Jag säger inte att Beckham gör succé redan i kväll, har man inte spelat match sedan i höstas så vore det nästan en bragd att göra.
Men Beckham kommer göra det bra, ett Henke Larsson-inhopp som ger Milan energi och avlastning.
Och jag har alltid velat se Beckham i Serie A, helst i Milan, och jag tror att sarkasmerna snart bytts ut igen mot hyllningar.
Det brukar ju vara så det går - för den ömsom hånade och ömsom hyllade superstjärnan Beckham.

Vars Milan förresten vinner i kväll, 2-1. Med en avgörande assist av Beckham.

Bra med tufft test direkt

Publicerad 2009-01-09 19:52:57 i Allsvenskan,

Halmstads BK börjar vandringen mot segern i Allsvenskan 2009 borta mot AIK enligt det förslag till serieindelning som presenterats.
Riktigt tufft motstånd för unga HBK mot nya AIK.
Men också riktigt bra att bekänna färg direkt.
Ser inget negativt med att börja på Råsunda och sedan få en "lättare" hemmamatch mot Trelleborg i omgången efter.
Tvärtom tvingar det spelare och ledare att vara på tårna från första minuten på säsongen och det är bara bra. En bra start kan räcka långt sedan.

Förresten, senast det blev SM-guld för HBK 2000, kommer ni ihåg vilka HBK mötte i premiären och i omgång två då?
För er som inte gör det kan jag så klart berätta det.
AIK och Trelleborg ...

JVM-trött

Publicerad 2009-01-06 12:40:38 i Ishockey,

Jag är rejält trött just nu.
Efter JVM.
Var uppe, som nog många andra svenskar till typ fyra i natt, och kollade JVM-finalen mot Kanada.
Och nu sitter jag på jobbet, efter få timmar sömn och ingen frukost. Ett öde jobb förresten, redigerarna som var här gick vid tolv ... Jaha, sa jag och Maria som jobbar dag i dag.

Var hur som helst duktigt besviken efter första perioden där svenskarna spelade som de junisar de trots allt är, så irriterad att jag fick flickvännen Emely lika uppe i varv efter andra perioden där hemmalaget fick domarnas välsignelse att köra över Sveriges målvakt Jakob Markström gång efter annan utan påföljd. I tredje var jag som Wikegård, mest bara trött.

Synd att det blev silver igen. Sverige har spelat rolig hockey och visat stor talang, men det går inte att vara så naiva som de var i finalen.
Extra synd eftersom jag tyckte de var värda ett guld fram till finalen.

MFF överraskar positivt

Publicerad 2009-01-06 12:17:42 i Allsvenskan,

Häckens speedige anfallare Daniel Larsson köps av Malmö FF.
Bortsett från att Häcken tappar en av sina bästa spelare (han gjorde tolv mål i SE) inför den allsvenska comebacken är det faktiskt ett riktigt bra köp av Malmö FF.
Jo, faktiskt. Det är sant. MFF kan de ibland.

Larsson som imponerade på Chelsea via provspel redan som 16-åring har varit lite den eviga talangen sedan dess. Skador har hindrat honom att spela kontinuerligt. Men grabben har klass. Och stor potential.
I ett MFF som funkar, de gör ju inte alltid det, kan en skadefri Larsson göra i alla fall 15 mål på en allsvensk säsong.
Och framför allt skapa oändligt många fler chanser med sin snabbhet.

Det här är en sund värvning, en smart värvning, utan youtube inblandat och nästan olikt MFF. Jag tror det blir succé.

Tur för Rooney, Ronaldo & Co.

Publicerad 2009-01-03 12:22:08 i Fotboll,

Southampton-Manchester United i FA cupens tredje omgång i morgon söndag.
Vilken comeback det hade kunnat bli för ex-HBK:aren Michael Svensson.
Men tyvärr missar "mördarn" matchen. Enligt Saints hemsida är den populäre mittbacken fortfarande skadad, men väntas tillbaka inom ett par veckor.

Jag undrar just om inte Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo & Co i United pustar ut en smula åt att slippa den hårdföre mittbacken. Mest kanske Ronaldo ...

*  *  *
I övrigt ska Presten-Liverpool bli grymt intressant i kväll. Stevie G spelar från start och nu får vi se om han störs av åtalshotet mot honom. Att Pool vinner matchen oavsett vilket känns dock självklart.

Nytt år, nya funderingar

Publicerad 2009-01-02 23:44:28 i Personligt,

2008 är över och jag tar främst med mig Usain Bolts historiska uppvisning i OS, Zlatans comeback i Parma med två mål och ligatitel till Inter och Wimbledon-finalen mellan Roger Federer och Rafael Nadal.
Fantastiska idrottsögonblick allihop.

Nu väntar 2009 och det är framför allt ett lite mindre mästerskapstungt år.
Men vi har U21-EM på hemmaplan och det kommer förstås bli en höjdare där Sverige har goda chanser att nå minst semifinal tror jag.
Allsvenskan kommer som vanligt ta upp mycket av min (fri)tid - det är ju Superettan som gäller i Sundsvall igen.
Tennisen, som jag känner lever upp tack vare rivaliteten mellan Federer och Nadal, känns också mer spännande än på länge - och visst vore det kul om Pim-Pim Johanssons sargade kropp visade sig hålla för ATP-spel trots allt.

I spåkulan ser jag (med visst tunnelseende) att ...
... Sverige bjuder på nytt handbollsfiasko i VM.
... Kalmar inte heller kvalar in till Champions League (tyvärr).
... Halmstad vinner Allsvenskan.
... Mourinho blir utskälld av Moratti när Inter inte vinner Champions League - trots att Mourinho lovat.
... Chelsea vinner Premier League och Liverpoolfansen deppar (ihop förstås).
... The Kop sjunger You'll never walk alone utanför Stevie Gerrards cellfönster (och deppar ihop förstås).
... Federer vinner Australian Open, Wimbledon och US Open - och till slut blir absolut störst.
... Zlatan skjuter Sverige till VM - men att det svenska mittfältet får mig att ändå sakna Fredrik Ljungberg.
... gåtan Kim Källström fortsätter förbrylla allt och alla med sitt mediokra spel i landslaget.
... Milan till slut värvar en bra och ung mittback.
... Real Madrid sansar sig och inte "sparkar" ytterligare en tränare utan ger Juande Ramos lite förtroende.
... jag fortsätter nynna på italienska fotbollsklubblåtar hemma.

Gott Nytt 2009!

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela