Kickoff

När jag träffade "Zäta"

Publicerad 2009-07-30 22:33:05 i Personligt,

Är på plats i Göteborg för där SOK och Ishockeyförbundet i dag vid halv tre-tiden hade presskonferens med en stor NHL-trupp inför OS i Vancouver nästa år.
Och det har varit en lång dag.
Lämnade Sundsvall med tåg vid sex i morse och var framme (i tid för en gångs skull med SJ) vid halv två i Göteborg.

Sen blev det intervjuer med Henrik Zetterberg, Fredrik Modin, Samuel Påhlsson och Tom Wandell för min del och en del meckande för att få de tre förstnämnda på samma bild. "Det är det absolut viktigaste" hälsade chefen, men det gick bra till slut.
Modin har jag intervjuat förr och Påhlsson också när han vann Stanley Cup, men det var första gången jag träffade Zäta mano a mano.
Världens bäste Zäta - Sundsvallsregionens absolut störste idrottare - var också mycket trevlig.
Känns som att det blev bra intervjuer också.

Men allt kunde slutat med förskräckelse. Hockeyförbundet har inte försäkrat spelarna eftersom det inte var några ispass och försäkringarna är svindyra, men det kunde kostat.
PK:n var på takterrassen på ett hotell här i stan och det blåste rejält. Helt plötsligt föll ett av tälten som fungerade som tak ner pga vinden mitt i högen av hockeymiljonärer. Men som av ett under så träffade den ingen. Förbundet pustade säkert ut.

Har förresten sett mig själv i tv tre gånger inom en timme nu bara i SVT. Känns lite surrealistiskt. Men med min bestämda min så såg det ut som att jag jobbade med viktiga grejer i alla fall.

Nisse på Bildbyrån berättade sedan att IFK skulle kvala mot israeliska Hapoel Tel Aviv på Ullevi så för 250 kronor (hutlöst!) så blev det min kvällsunderhållning.
Trist bara att IFK föll ihop helt på slutet och förlorade med hela 1-3. Därmed är det Europaäventyret slut.

I morgon ska hockeykillarna golfa, men att döma av väderleksrapporten så kommer stormbyarna att ställa till det en del tippar jag ...

Nu ska jag nog sova snart. Sen är jag ledig i mer eller mindre två dagar och då blir det kära gamla Halmstad igen. Och kanske en snabb shoppingtur i morgon förmiddag i Götet.

HBK måste spela två anfallare

Publicerad 2009-07-28 11:28:21 i Allsvenskan,

Det verkar stört omöjligt för HBK att vinna över Malmö FF på hemmaplan.
Senaste segern kom 2002 (under Therns ledning) och det här börjar likna det 80-tal då jag och pappa både före och efter matcherna kunde konstatera att MFF alltid vann med 2-1 på Örjans Vall.

0-3 var förstås oförtjänt stora siffror i går. Malmö var bättre, men inte så bra.
Egentligen är det smått tragikomiskt att en helt misslyckad spelare låg bakom vändningen.
Mångmiljonvärvningen Wilton Figueiredo sköt bort varenda anfall han var inblandad i, men när han för en gångs skull skickade iväg en passning blev det mål. Inte för att passningen var bra, den var på tok för lång, men Magnus Bahne tappade bollen (fjärde eller femte jättetavlan i år) och Jiloan Hamad klackade med sig den och volleysköt in 1-0 i 67:e.

Där och då var det kört för HBK vars anfallsspel har tagit långledigt.
Jag vill inte påstå att den är i spillror för fram till sista tredjedelen funkar den alldeles utmärkt. Bra kortpassningsspel och Görlitz skapar mycket (bäst i HBK i går igen).
Nej, problemet är att det finns ingen tyngd, ingen tanke när chanserna väl visar sig och på tok för få spelare (alternativ) att lägga bollen på.
I går var Emir Kujovic så ensam att man hörde syrsorna runt honom nästan.
Och Lasse Jacobsson gjorde få glada med sitt anfallsbyte, Texas ut och Ajsel in, i 85:e minuten först. Då var matchen körd redan.

Som jag ser det måste HBK omvärdera hur man spelar. Inte överge 4-2-3-1 nödvändigtvis, men välja tydligare rollspelare. In med minst två anfallare, spelare som är vana att avsluta och inte bara att släppa bollen till någon annan som ska göra det.
Jag vill se Ajsel Kujovic från start som ensam anfallare. En stark spelare att sikta på med alla långbollar det trots allt blir (frågan är bara varför Zvirre och inte Tommy slår dem?!). Emir eller Joe Sise på vänsterkanten i en ganska fri roll med order att dra sig nära den ensamme anfallaren för att nå nickskarvar eller kombinationsspel.
Marcus Olsson må vara snabb, men uträttar absolut ingenting på planen.
Nä, med Ajsel på planen kanske HBK kan börja utmana på fasta situationer på allvar också. Det som för några år sen var en styrka.

Så mitt råd är enkelt - anfallare gör mål. Det är dags snart innan säsongen jag och många andra trodde så mycket på bara handlar om att klara nytt kontrakt.

Zlatans sista klubb?

Publicerad 2009-07-28 10:48:11 i Fotboll,

I så fall kunde Zlatan Ibrahimovic förstås valt klart sämre alternativ än den vackra katalanska staden vid kusten vars FC Barcelona är en av världens mest klassiska och mytomspunna klubbar.
Men i oktober fyller Zlatan 28 år och det slog mig i går kväll när presentationen i Barca-tröjan äntligen och nära två timmar försenad, kom i gång att det troligen är den store Malmösonens sista kontrakt som skrevs.
När femårskontraktet går ut sommaren 2014 så är Zlatan nästan 33 år gammal.
Att han aldrig kommer komma hem till Allsvenskan är givet.
Jag tror ju heller aldrig att han kommer sänka sin ambitionsnivå och han har dessutom sagt att han vill sluta när han är som bäst.
Alltså: Barcelona är Zlatans sista klubb.

Enda om:et är väl om Zlatan gör en katastrofal säsong och Barca vill sälja, men det varken tror jag eller vill jag ens fundera kring.

I stället konstaterar jag att ...

... Zlatan är Barcas största och dyraste värvning genom tiderna.
... han skötte sig exemplariskt på presskonferensen. Svarade väldigt bra, leendes och tackade och hyllade alla - dock ej Mourinho speciellt. Och vad det beror på kanske finns i mitt inlägg om älskad - inte älskad.
... Zlatan kommit överens med Moratti om att bara Barca fick köpa honom.
... en rekordpublik på cirka 60 000 åskådare mötte honom på Camp Nou.
... publiken, jag och massa andra svenskar som följde presentationen direkt på TV4sport fick vänta två timmar på att se Zlatan i Barca-tröjan, kicka ett par gånger, springa ett ärevarv och gå av planen igen.
... jag skrattade ganska högt när jag såg publiken invadera planen efter presentationen och gå iväg med allt de fick tag i, bland annat reklamskyltarna.
... Zlatan kysste Barcas klubbmärke kanske ett par gånger för mycket och för tidigt för att det ska vara helt genomtänkt. Jag sa till Emely redan i går "det kommer aldrig de i Italien att gilla" och mycket riktigt så är Gazzettans vinkel att Zlatan kysste klubbmärket direkt.

Till sist. Många, i många inlägg sågar Barcas värvning av Zlatan. Jag kan delvis förstå vissa resonemang, men faktum är: Om Barca skulle värva någon spelare var det kanske bara tre som var värdiga att värvas: Kaká, Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic. Resten är klassen sämre. Värt att tänka på.

Onödigt (och till viss del osant) av Mourinho

Publicerad 2009-07-27 13:18:35 i Fotboll,

- Zlatan var aldrig älskad av Inters fans, säger Inters tränare José Mourinho nu när Inters störste stjärna Zlatan Ibrahimovic lämnar klubben för Barcelona (som Mourinho för övrigt arbetat för tidigt i karriären).

Det är ett uttalande av en sårad partner. Mourinho arbetar ju så. Identifierar de bästa, viktigaste spelarna och sen är det som en kärleksrelation som utspelar sig.
- Zlatan är en av de bästa i världen, Mourinho redan innan han coachat Inter i en enda match.
- Mourinho är världens bäste tränare, sa Zlatan som svar.

Det var ett år sedan och Inter byggde laget kring sin mästartränare och sin mästare på plan.
Det sägs att Mourinho nu fått godkänna Zlatans övergång. Uttalandet visar tydligt att Mourinho fått rätta in sig i leden i stället. För mycket pengar var inblandat. Och Zlatan ville vidare. Mourinho känner sig sviken av en "älskare" och agerar därefter. Sårat. Onödigt. Utan tanke.

Men. Portugisen har både rätt och fel. Eftersom jag bott i Milano en längre tid, haft Guiseppe Meazza-stadion som hemmaplan ett par gånger i veckan och stått i den värsta delen av Inters Curva Nord vågar jag påstå att jag vet en del om det.
I Italien är Zlatan enormt respekterad. Inte alltid gillad, men alltid fruktad (på planen alltså) och respekterad.
Samma sak i Inter.
Han lyckades inte få de hårdaste fansen med sig. De som älskar sitt lag så pass att de hade gett sitt och hela sina familjs liv för tre blåsvarta poäng vilken söndag som helst.
De förväntar sig total hängivenhet mot klubbmärket, men Zlatan var för tuff för dem. För hårdnackad själv. De älskade inte Ibra, men de respekterade sin stjärna och älskade det han gjorde för Inter. Det är sant.
Däremot var Ibra, precis som i Sverige, älskad av de yngre fansen och de lite lugnare fansen. De som inte bara ser spelare utan idoler framför sig. De som i klar majoritet kom till matcherna med Inter-tröjor med Ibrahimovic på ryggen.
Zlatan sköt bokstavligt talat två ligatitlar till Inter. Då får man kärlek.

Det kan Mourinho aldrig ta ifrån Zlatan. Och jag är förvånad att han ens prövar. Visst vill han få Eto'o att känna sig välkommen, men till vilket pris. Zlatan glömmer aldrig. Och Barca kan mycket väl vilja ha Mourinho efter Pep som tränare. Då lär det inte bli en lika kärvänlig kärlekshistoria de två emellan.
För jag tror Zlatan gör som vanligt - zuccé.

Ett unikt samarbete

Publicerad 2009-07-27 13:00:27 i Allsvenskan,

Allsvenska HBK samarbetar med La Liga-klubben Espanyol.
Ett unikt samarbete och ett genialt drag av Halmstad som nu tagit vara på det fina rykte att utveckla blivande utlandsproffs som klubben har.
Det är bara att ta av hatten (om jag nu hade någon) och gratulera herrar Broström, Kaller och Andersson för det draget.

I det tvååriga avtalet är HBK de stora vinnarna. Klubben får låna upp till tre spelare (från en lista på tillgängliga spelare) av katalanerna per år eftersom de har ett överskott på unga talanger under A-laget.
Spelare som är välskolade och som måste bevisa sig för att slå sig in i La Liga-klubben. De kommer förhoppningsvis med stor motivation till den svenska västkusten. Som Tchads landslagsmittfältare Mahamat Azrack, 21, som blev först ut.
En spelare som är skolad i en av fransk fotbolls absolut bästa plantskolor: Auxerres.

Dessutom får HBK som det verkar en viss ersättning för spelare som de varit med och "fostrat". Det lär inte röra sig om några jättesummor, men ändå.

Ordförande Ingemar Broström säger till HBK:s webb-tv att möjligheten att HBK:s spelare kan gå andra vägen är ganska liten, just på grund av alla unga spelare som alltså finns i Espanyol.
Samtidigt hoppas jag att möjligheten att låta spelare få träna en vecka eller två i Spanien finns. I så fall är HBK i detta nu också den kortaste vägen till La Liga i Sverige, i hela Norden. Bara en sån sak måste göra HBK extremt attraktivt.

Från HBK-håll säger man också att man nu satsar hårt på detta samarbetet och inte tänker värva speciellt många spelare utifrån under de här åren. Det låter både klokt och en smula riskabelt (de är ju inte HBK:s spelare eg), men jag köper resonemanget.
Det här är ju "a chance in a lifetime".

Som vilken människa som helst ... med porsche

Publicerad 2009-07-25 13:50:35 i Fotboll,

I Spanien har de katalanska tidningarna nyligen skrivit om Zlatans "Super-fru" Helena Seger. Aftonbladet spinner vidare på det och slår till med dagens i särklass minst insiktsfulla stycke text:

"Men hennes gårdag var som en fredag för vilken människa som helst.
Helena lämnade hemmet på Limhamnsvägen på eftermiddagen tillsammans med en kvinna och styrde Porschen mot ICA Malmborg innan hon besökte Zlatans halvbror senare på kvällen.
Det strömmade in personer i lägenheten med paket och blommor."

Om det är vardag för vilken människa som helst kan man aldrig ha lämnat Stureplan i hela sitt liv.

Lördagskrönikan

Publicerad 2009-07-25 13:41:20 i Fotboll,

Blev mycket Zlatan när jag skrev lördagskrönikan i dagens ST. Här är den:


Överens. Inte överens.
Sen klar. Nej, inte klar ändå.
Smådetaljer som återstår, agenter hit, sportchefer dit, presidenter som lovar, tränare som sågar och miljoner som rullar.
Och nu en övergång som ser ut att vara mer eller mindre klar till slut.
Ja, det är väl där någonstans vi är efter en intensiv vecka i Cirkus Zlatans tecken.

Sen förra fredagen då affären, som såg död ut, fick nytt liv igen.
Nu har Zlatan tackat sina lagkamrater i Inter och lämnat lagets träningsläger i USA.
Enligt vissa medier, som gärna slår varandra i att spekulera vilt, så kan Zlatan presenteras i Katalonien på mäktiga Camp Nou redan på måndag inför över 50 000 åskådare.
Det är stort. Övergången i sig också. Den blir den största i svensk fotbollshistoria. Utan motstycke. Antagligen kommer den aldrig överträffas heller.

Zlatan Ibrahimovic kommer att, är jag övertygad om, vara den störste svenske fotbollsspelaren genom tiderna när han väl lägger skorna på hyllan. En stilbildare med sitt sätt på och utanför planen.
Just nu är han skytteligavinnare och femfaldig italiensk mästare (jag räknar med titlarna i Juve).
Barcelona i sin tur är en av världens mest klassiska klubbar och regerande liga-, cup- och Champions League-mästare.
I fjol dominerade de fullständigt med en offensiv fotboll som kan ha varit den mest fulländade jag sett på, ja cirka 28 år.
Att de nu ändå vill ändra ett så samspelt, vinnande lag och ge bort sin skyttekung Samuel Eto'o utöver nästan en halv miljard kronor är förstås uppseendeväckande i mer än Sverige.
Jag förstår ju Eto'o som tycker att han behandlas som en andra klassens fotbollsmiljonär ... och därför också varit lite svårflörtad på slutet.

I italiensk fotboll går förstås svallvågorna höga.
Jag följde sportmagasinet Domenica Sportiva efter midnatt i söndags på RAI2.
Det stora samtalsämnet var förstås Zlatan.
När Real Madrid köpte loss Kaká från Milan öppnade de ett stort sår i italiensk fotboll. När Zlatan nu också är på väg bort blöder Serie A. Så stor är Ibra.
Det var många suckar, men lika många hyllande ord från experterna om Zlatan.

Jag är nog lite fotbollsromantisk, men lika roligt som det blir att se Zlatan i Spanien så tycker jag att det är tråkigt att Zlatan lämnar Inter. Det var laget han drömde om att få spela i som ung. Där han vuxit till världsstjärna och Serie A:s omslagspojke.
Men mästarna förstod aldrig sin stjärna.
De erbjöd ännu fler miljoner i veckolön i sommar, men värvade aldrig en central mittfältsmotor á la Diego eller Aquilani som kunde ta Inter närmare den titel Zlatan vill ha mest: Champions League.
När Inter inte tittade åt det hållet såg Zlatan om sitt eget hus i stället.

I Barcelona kan han vinna allt även om det är många år sen något lag försvarade en Mästarcupstitel.
Han kommer att, precis som Barca, behöva anpassa sig – Eto'o var som klippt och skuren för katalanernas spel i fjol.
Zlatan är en annan typ. Mer teknisk, starkare, men också mer statisk.
Jag blir ändå förvånad om det inte blir ett lyckligt förhållande.
Barca är mer än en klubb och Zlatan mer än bara en spelare.
Vad man än tycker om det så brukar zuccé och Zlatan gå hand i hand.

!
När var ett El Clasicó så här spännande? Kaká, Cristian Ronaldo, Casillas, Benzema mot Zlatan, Messi, Xavi och Iniesta. Ojojoj.

?
Det skulle meddelats tisdagen efter U21-EM-finalen, men fortfarande har Uefa inte berättat vem, Marcus Berg, Manuel Neuer eller Mesut Özil, som blir turneringens gyllene spelare. Jag fortsätter vänta.

"Ibra bättre än Eto'o"

Publicerad 2009-07-21 17:15:12 i Fotboll,

Enligt Gazzettans läsare i alla fall.
När nästan 20 000 röstat så leder Ibra kraftmätningen på 61 procent mot Eto'os 39.
Sen är det ju mest italienare (antagligen) som röstat så en viss partiskhet kan ju kanske skönjas.

Men ändå. Forza Ibra - fortissimo.

Nu är det nära ...

Publicerad 2009-07-21 16:19:00 i Fotboll,

... att Samuel Eto'o tar sitt pick och pack och drar till Milano.

Efter ett antal dagar med så många spekulationsartiklar i kvällspressen att jag snart spyr så kan den här bloggen berätta att när Interreportern Mirko Graziano skriver på Gazzetta dello sports webbsida så är det något alldeles extra på gång.
Just nu, kl. 16, ska Inter slutförhandla och Eto'o krita på kontraktet.
Sen är det öppen motorväg till Katalonien för Zlatan Ibrahimovic.

Och visst blev det precis som jag skrev, Eto'o satte sig på tvären, och hur mycket Laporta än snackar, Barca kommer inte köpa loss Ibra för över 700 miljoner kontant. Det är inte The Barca way of life.

Nu väntar vi på bekräftelsen från Milano. Och sen kommer det gå snabbt.

Allt talar för en Zlatan-flytt inom kort den här gången

Publicerad 2009-07-17 10:19:31 i Fotboll,

Köpet verkar klart.
Klubbarna är i alla fall överens.
Nu talar allt för att Barcelona värvar Zlatan Ibrahimovic - trots allt - från italienska mästarna Inter.
Enligt tillförlitliga spanska tidningen Sport så har Barca hostat upp 440 miljoner kronor plus Samuel Eto'o och utlåning av Alexandr Hleb.
Morattis kommentarer i italiensk press i natt tyder också på att en överenskommelse faktiskt är gjord.
Därmed lär Zlatan flytta. Det enda hindret kvar måste väl anses vara lynnige och bevisligen mycket envise Eto'o som, om han vill, kan sätta stopp för en flytt.
- Om det är en sak man måste göra så ingår Eto'o i avtalet, säger Massimo Moratti till Sky Sport Italia.

Nu väntar vi nog alla spänt på en officiell bekräftelse på affären.

Real City växer sig starkare

Publicerad 2009-07-14 15:32:10 i Fotboll,

Stora spelare, dyra värvningar, för många spelare på samma position.
Real Madrid?
Nix, Manchester City. Eller Real City som någon säkert kommer döpa dem till.

Enligt engelska Daily Mail så köper klubben loss Arsenals missnöjde anfallsstjärna Emmanuel Adebayor vilken dag som helst för över 300 miljoner kronor.
Bara dagar efter att man köpt loss Carlos Tevez från Kia Joorabchians investmentbolag för nära 400 miljoner kronor.
Och när man redan signat Blackburns store anfallare Roque Santa Cruz i sommar och har Robinho i truppen.
Men så har ju City numera arabiska oljepengar så det skriker om det via ägarna Abu Dhabi United Group.

Visst är det kul med en stjärnparad, och med Adebayor och Tevez i laget så är man så klart bland favoriterna i kommande Premier League även om jag aldrig tror att City vinner något stort under Mark Hughes ledning.
Och jag har svårt för vägen som City valt nu, folkets lag i Manchester som de ska vara, när de säljer en egen stortalang som Daniel Sturridge för att plocka stjärnor utifrån. Det stärker aldrig klubben och är svagt ledarskap med dålig framtidstro.

Sen ryktas det ju dessutom om att man är nära ett köp av Chelseas lagkapten John Terry dessutom. Kan man locka sådana spelare, lagkapten, A-landslagsman och Chelseaprodukt, från ett lag med en likaledes stormrik ägare (inte riktigt lika rik bara) så säger det en hel del om vad pengar kan göra och förstöra.

Storebröderna i United har i stället sålt Ronaldo för en miljard och tappat Tevez alltså. In i stället kom Michael Owen gratis, Valencia från Wigan och Gabriel Obertan. Det har ryktats om 18-årige Douglas Costa (nye Ronaldinho), men som det är nu är det ett profilsvagare mästarlag som ska försvara sin titel.
Det behöver inte nödvändigtvis betyda att det går så mycket sämre, åtminstone inte i ligaspelet. Ronaldo som saknade all form av klubbkänsla är borta, det är ett plus, och Rooney, som offrats för Ronaldos konster, får återigen en plats centralt. Jag tycker, utan att överdriva det minsta, att Rooney är en av världens absolut bästa och mest kompletta spelare. Nu får han och Berbatov utveckla sitt samarbete och hela laget blir mer organiserat utan divan Ronaldo. Som lag stärks faktiskt United.

Men ligafavoriter håller jag ändå Liverpool som. Åtminstone i dagsläget. City och Chelsea har säkert inte handlat färdigt än. Pool har inte vunnit ligan på 20 år och saknar, i mitt tycke, kanske lite psyke för att ta hem ligan. Det har de visat flera gånger. Poängen är alltid poängen, men när United och Chelsea vinner med uddamålet när de spelar dåligt, torskar Liverpool i stället. Men de var bra i fjol, Gerrard och framför allt Fernando Torres är fantastiska spelare och de har fått behålla sin trupp (bara Xabi Alonso vill bort) och värvat Glen Johnson. En ytterback som kommer göra Pools defensiv starkare offensivt, men sämre defensivt än med Arbeloa i samma position. Hur som helst ett steg framåt om man verkligen vill utmana om titlar i England igen. Om sen övermetodiske Rafa Benitez är rätt man att styra skutan är en annan femma. I CL har det gått bra, men det är en helt annan turnering och spel, i ligan är hans sätt kanske inte rätt sätt - trots allt.

Så här ser min ligaranking ut i dagsläget:
1. Liverpool.
2. Manchester United.
3. Chelsea.
4. Manchester City.
5. Arsenal.

Jönssons tur att glänsa

Publicerad 2009-07-12 23:19:19 i Allsvenskan,

En var reserv på hemmaplan.
Den andre stjärna i U21-EM.
Men när Rasmus Jönssons Helsingborg och Emir Bajramis Elfsborg möttes i dagens toppmöte var det Jönsson som glänste mest.

Båda två måste anses som stora framtidslöften. Bajrami har verkligen fått sitt stora genombrott under våren och växte ut till en kugge i Sveriges U21, framför allt med sin andra halvlek mot Serbien.
Då fick Jönsson lite överraskande (tyckte jag i alla fall), men ändå vackert stanna hemma som vi alla minns.

I dag gjorde båda två mål, men Jönssons var både snyggare och viktigare. Två lobbar över Ante Covic och det är ett kaxigt sätt att avgöra ett toppmöte på när man är 19 bast.
Hann bara se första halvlek innan det var GIF-Landskrona, men HIF spelade smart och tvingade Elfsborgs andre mittback Wikström att sköta uppspelen när Henke parkerade på Teddy Lucic.
Märkligt att inte fler lag gjort så mot Elfsborg. Nu lär de göra det i alla fall.

*   *   *
HBK var inte värda alla tre poängen mot Gais med tanke på hur spelet såg ut i andra halvlek, men frågan är om Gais var värda ett mål. Jag tycker nog inte det.

*   *   *
Långe Philip Haglund frälste BP igen. Av alla talanger som blommar ut i BP så har Haglund varit klart bäst så här långt den här säsongen. Även om BP fick nöja sig med en poäng mot Malmö så är det viktigt för talangfabriken att poängen trots allt fortsätter trilla in. Det kan räcka till nytt kontrakt om man kan hålla i det. Örgryte och Djurgården skrämmer ju väldigt få just nu ...

*   *   *
GIF Sundsvall saknar för tillfället all form av spel. Inga idéer, ingen plan, ingen tydlighet. Då är det svårt att göra mål och vinna matcher. Och man kan fråga sig om lagets bäste anfallare och målskytt verkligen ska spela defensiv mittfältare ...

*   *   *
Till sist konstaterar jag att det är riktigt kul att så många unga - och offensiva - talanger utmärker sig just nu i Allsvenskan. Framtiden ser ljus ut för svensk fotboll.

Kalasuppvärmning för mästarna

Publicerad 2009-07-11 20:03:41 i Allsvenskan,

6-1 till Kalmar var ett styrkebesked som behövdes inför smålänningarnas Champions League-kval mot ungerska Debrecen i veckan.
Nu kommer kalmariterna med ett starkt självförtroende och med vackra mål och minnen av utskåpning på näthinnorna.
Men vad vore Kalmar utan Rasmus Elm? Lite tråkigt att konstatera det, men väldigt lite likt ett mästarlag. Elm måste stanna kvar om Kalmar ska göra något annat än en slät figur i Europaspelet. Och han måste dessutom vara riktigt bra. Det är hans små nätta sulfinter och kalasavslut som stärker KFF i offensiven. Det är tydligt. Men vilken fantastiskt talang han är.

Lika tydligt är det att Djurgården inte är i balans. Att man förlorar borta mot svenska mästarna är inte något konstigt, men att göra det på det viset man gör på slutet. Kalmar kunde gjort tre mål minst sista fem minuterna. Nu nöjde man sig med två.
Men försvarsagerandet är något som Jeglertz måste göra något åt. Framför allt när karaktärsspelarna uppenbarligen inte finns i truppen.
Jag hittade inte mycket positivt i Djurgården i dag. Mer än Daniel Sjölunds (tvåfotaren och framspelningen till Jonsons mål var av mycket hög klass) och backen Petter Gustafssons första halvlek.

För att sammanfatta en dålig första halva av säsongen ur DIF-synvinkel: -19 i målskillnad efter 14 matcher.
Inte ens ÖIS har släppt in så många mål som DIF:s 28 stycken.

Malmös ovana än värre

Publicerad 2009-07-11 16:17:18 i Allsvenskan,

Sen går det förstås alltid att jämföra med Malmö FF. Svenska mästarna i att sälja spelare dyrt har en tendens att ofta hamna i dispyter med spelare på väg bort från iff-iff.

Om man, som Hasse Borg säger, inte har slagit in på linjen bänka alla som inte skriver nytt (vilket är en riktigt korkad linje), så kan man ju sköta det här med Harbuzi (framför allt) och Jonas Sandqvist mycket snyggare.
Sen om man inte vill eller bara inte har förmågan är ju frågan.
Någon speciellt bra reklam för de himmelsblå är det inte i varje fall, den här ovanan att bli ovän med sina stora profiler.

*   *   *
Samtidigt lyckades man ändå locka Johan Dahlin, blivande A-landslagsmålvakt och redan bättre än Sandqvist, till klubben ...

Nu Kalmar-Djurgården på tv. 1-0 redan tydligen.

Klantigt om HBK tappar Sparv

Publicerad 2009-07-11 15:35:39 i Allsvenskan,

HBK:s mittfältsmotor Tim Sparv närmar sig en övergång till holländska svenskklubben Groningen enligt kvällstidningarna. Om HBK tappar Sparv, som med sitt passningsspel, storlek och sin vänsterfot är en mer eller mindre exceptionell spelare i Allsvenskan, så är det otroligt klantigt skött av Bollklubben.
Man väntade och lät Sparv sitta på ett utgående kontrakt när U21-EM (sommarens stora skyltfönster för talanger) spelades.
Man förlängde inte heller med mittfältskompisen Andreas Johansson som blev proffs i Bundesliga i stället.
Ante G må vara, men Sparv är en spelare som kan säljas för stora pengar om han sitter på ett längre kontrakt. För att inte tala om den enorma nytta han kommer göra när han får vara skadefri ett längre tag.
Nu får HBK hoppas att Sparv har äkta Klubbkänsla.

Nu är Federer störst

Publicerad 2009-07-05 23:44:52 i Tennis,

Det var långt ifrån hans bäst genomförda final.
Men Roger Federer vann ändå sin sjätte Wimbledon-titel i dag och sin totalt 15:e Grand Slam-titel.
Så nu är det fakta. Roger Federer är störst och bäst genom alla tider. I mina ögon kanske den absolut främste idrottsmannen genom tiderna - åtminstone topp tre.

Det blev en märklig Wimbledon-final, dramatisk, men ändå minst en klass sämre än fjolårets holmgång mellan Federer och Rafael Nadal. Framför allt eftersom den här gången stod Federer för massor med egna misstag. Med forehanden missade han hälften av sina chanser kändes det som och det märktes att han var tagen av stunden. Det kompenserade han med 50 serveess. Utan serven hade det blivit Andy Roddicks match från början till slut.

Amerikanen, som nu förlorat 19 av 21 möten mot Federer, var tillbaka där han hör hemma, i en Grand Slam-final. Och han gjorde nästan allt rätt fram till slutet. Då började serven svikta och de egna servegames blev allt svårare att vinna samtidigt som Federer i stället vann sina enkelt. Precis som Pete Sampras alltid gjorde så plockade Federer fram den vinnande serven när han var i underläge. Alltmer konsekvent ju längre matchen led. Det är en mästares signum. Roddick hade sina chanser, men slarvade bort andra set när han hade 6-2 i tiebreaket, men tappade spelet helt. Likaså var det han som spelade bäst i femte, men orkade inte. Extra tungt är det förstås för amerikanen som bara tappade ett eget servegame - det sista i matchen - och dessutom vann fler games totalt än Federer.

15 GS-titlar. Det är ett rekord jag vågar påstå inte kommer att slås av någon. Mer än av Federer själv som nu kan koppla av helt i varje turnering han spelar. Sampras tror han tar 18-19 stycken och det gör jag också. Om motivationen håller ett par år till bara. Vilket jag verkligen hoppas.

Värvningsbomben: Owen till United

Publicerad 2009-07-04 16:28:14 i Fotboll,

Michael Owen till Manchester United. En bomb i transfervärlden.

Har inget emot Owen alls, tvärtom, mer sympatisk idrottsman verkar svårt att hitta, men jag har lite svårt för övergången av två anledningar.
1) Owen är skadedrabbad och - faktiskt - för dålig eller snarare begränsad som spelare för att vara en United-spelare. Han har ett målsinne utan dess like, och jag antar att Sir Alex tänker sig Owen i en väldigt tydlig roll längst fram, för när det gäller teknik, rörelsemönster etc är Owen inte toppklass.
2) Han är en Liverpool-spelare. Visst, inget är skrivet i sten och jag är inte en av dem som tycker att det ska vara det heller, men det är en charm som finns kring vissa lirare. De är så starkt förknippade med en klubb. Även om han lämnat Pool för Real Madrid och Newcastle så är det inte samma sak som att lira i Uniteds tröja. Det är ju två lag i motsatsförhållande, mer eller mindre. Ja, det är någon form av förvriden fotbollsromantik över det, jag vet.

En sak gillar jag dock starkt med historien, bortsett från att Sir Alex bjöd på frukost och signade Owen över en kopp te.
Det är att ett engelskt storlag, det största till och med, signar en engelsman av klass.

Nu hoppas jag att Owen gör storsuccé, äntligen får vinna lite stora titlar och återtar sin plats i det engelska landslaget. Det är han väl värd.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela