Kickoff

Grazie grande capitano

Publicerad 2009-05-31 23:07:56 i Fotboll,

Paolo Maldini förtjänar så klart inget mindre än ett eget inlägg.
Snart 41 år gammal har han vunnit allt utom VM och EM, men sju ligatitlar, fem Champions-bucklor och över 1000 tävlingsmatcher (Milan och Italien) är mäktigt.
För mig är Paolo den störste numera. En back som alltid spelat vackert, estetiskt, perfekt vare sig det varit som vänsterback eller mittback. Ett föredöme på planen, en ledare som leder genom exempel, som applåderar en bra prestation oavsett om det egna laget eller motståndarna står för den. Jag minns hur han klappade om Fabregas efter att Arsenal slagit ut Milan på San Siro i fjol i CL.

Det känns tomt och overkligt att han inte spelar mer nu. Paolo Maldini har alltid funnits så länge jag följt fotbollen och jag vill ta på mig min Milantröja, kyssa klubbmärket och ropa ut Grazie Paolo - grande capitano så att han hör hur stor han är även för folk utanför de italienska gränserna. Det var en förbaskad ära att få följa en hel säsong med Maldini i fjol på plats i Milano. Det, hyllningarna i dag på Artemio Franchi och i söndags på San Siro och historierna om världens störste spelare tar jag med mig för alltid. Om 50 år talar folk om Paolo Maldini som i dag om Inters gentleman Giacinto Facchetti.

Under tiden väntar jag på tredje generationen - Christian Maldini, 13 år. Till dess ska nummer 3 pensioneras. Om någon är värd det så är det Paolo Maldini.

Att kunna sin Serie A

Publicerad 2009-05-31 22:53:20 i Fotboll,

Det är inte utan att man är lite nöjd när man summerar säsongens Serie A.

Inför säsongen skrev jag ju att jag trodde på ett antal saker:
Inter skulle bli mästare.
Zlatan skulle vinna skytteligan.
Ronaldinho skulle floppa.
Adriano skulle fortsätta slåss mot sina inre demoner.
Milan skulle utmana i toppen och vara med i slaget om Lo Scudetto.

Med facit i hand så stämde det mesta.
Inter vann, men har precis som jag skrivit under säsongen varit lite sämre under Mourinho än med Mancini. Det är intressant, men Mourinho bygger på sikt. En central mittfältare av klass behövs fortfarande (jag vet att jag tjatar), men värvningen av Milito ser spännande ut. Mourinho har dock inte råd med för många CL-år utan framgång till i Milano.
Milan utmande, precis som de skulle, men ändå på viss distans. Spelet har hackat ofta, lyft ibland, men det behövs en nytändning i laget. Om Leonardo är rätt man att ta över efter Ancelotti vet jag inte. Brassen är ett oskrivet tränarkort - och ett märkligt val för mig.

Zlatan blev alltså capocannoniere. Skytteligavinnare med 25 mål efter dagens två klassmål varav klacken till 4-3 var världsklass förstås. Första svenska skytteligavinnaren sedan Gunnar Nordahl 1955  med Milan. Hyfsat lång väntan.
Ibra har gjort en strålande säsong i Italien, vunnit allt han kan vinna och är ännu mer navet i Inter än i fjol. Målen har kommit på alla möjliga sätt och han hade även minst hjälp av straffar. De uteblivna målen i CL förstör bilden av en perfekt säsong i övrigt och där måste Ibra leverera om han ska bli en av historiens stora namn i Italien. Det kan han lyckas med. För jag tror fortfarande inte att han flyttar i sommar.
Super-Mario Balotelli kommer förhoppningsvis till U21-EM i Sverige, men gjorde hur som helst en stor säsong framåt våren. Mourinho har tyglat honom så bra det går att tygla det humöret - men Balotelli blir en världsspelare inom två-tre år.

Ronaldinho. Över? Finito? Den forne superbrassen blev en flopp till slut som kostat stora pengar att ha på bänken. Verkar sakna viljan att vinna och saknar helt säkert matchformen sedan länge.
Adriano spelade bättre än på länge, men förlorade kampen mot sina demoner. Det var det säkraste spelet på hela säsongen nästan. Jag hade varit överraskad om det inte blivit så.

I övrigt noterar jag att Genoa fortsätter växa som klubb. Man spelar bra, offensivt och värvar otroligt smart.
Att Bologna överlevde kan de tacka Marco Di Vaio och hans 24 mål för. Men starkt hur som helst.
Trodde att Lazio skulle hamna högre upp, speciellt efter den fina starten på säsongen när de ljusblå var med i toppen. Zarate höll en halv säsong.
Cagliaris niondeplacering får betecknas som överraskande positivt, att klassiska Torino åker ur lika negativt.

Bragden i Paris

Publicerad 2009-05-31 22:16:02 i Tennis,

I hård konkurrens måste ändå Robin Söderling vara dagens idrottssvensk efter segern mot Rafael Nadal, kungen av grus.
Det var historia som skrevs på Roland Garros centre court. Söderling hade aldrig gått längre än tredje omgången i en Grand Slam. Nadal hade å sin tur aldrig förlorat - alls - i Franska Öppna.
Men 31 raka vinster blev inte 32. Fyra raka titlar blev inte fem. Till slut hade även den omöjlige förlorat.

Söderlings 3-1-vinst är förstås inget annat än en stor bragd, en prestation som bragdjuryn måste få svårt att bortse från när det är dags för dem. Samtidigt måste man se nyktern på segern. Rafael Nadal menade själv att han hade spelat dåligt, men det är energin han saknar. Det har varit tydligt de senaste veckorna och jag trodde på förhand att chansen faktiskt fanns till en skräll. Söderling har ett stort spel i sig med sina tunga (och lite yviga) grundslag och fart i serven, men har ju alltid sänkt sig själv med sitt humör. Nu gjorde han inte det - och då är inte steget upp till världsstjärnorna jättestort. Men jag betonar, det var inte den vanlige Nadal vi såg i dag.

Och jag vill därför, till skillnad från alla andra jag hört och läst i kväll som bara hyllar för att hylla och därmed staplar överdrifter på varandra, påpeka att Söderling har långt kvar till titeln än. Det låter på många som att nu ska han bara spela av resten av turneringen, en del pratar om Roger Federer som en klart mänsklig finalmotståndare, men vänta nu lite. Hur reagerar Söderling på vinsten? Nu är det upp till bevis - och vår nye tennishjälte kan stupa redan på ryske världselvan Nikolaj Davydenko. En spelare som Söderling har 3-2 i matcher mot.

Men visst drömmer även jag om en svensk i final igen på det röda gruset. Passande nog den senaste sedan Magnus Norman förlorade mot brassen Gustavo Kuerten 2000 - samme Norman som nu är tränare för Söderling.
Norman kan vara Söderlings största fördel i det här läget. På väg mot nya bragder.

*   *   *
Jag undrar vad Roger Federer tänkte när han såg att Nadal åkte ut. Äntligen? Är det min chans nu? Söderling, seriously?
Själv tycker jag så här: Oj oj oj vad roligt om Federer fick vinna i Paris.

Colpa di Ferguson*

Publicerad 2009-05-28 08:27:33 i Fotboll,

Barcelona vann Champions League igen och är världens bästa lag.
Men jag kan inte komma ifrån känslan att United gav bort den här matchen.
Och det från tränarbänken redan.

Att Barca skulle spela som Barca alltid gör var inte någon överraskning för någon.
Ändå valde Sir Alex Ferguson att ställa ett felbalanserat, bakåttungt lag utan offensiv spets på planen från start.
Tevez och Berbatov fick vackert sitta på bänken, Wayne Rooneys monumentala talang kastades bort helt som högermittfältare med prio på defensiven.
Värst var mittfältet. Paul Scholes är Uniteds Xavi, det är den rödlätte engelsmannen som styr Uniteds tempo och den ende som kan byta det. Hans passningar är geniala och långa, till skillnad från de andras som ofta spelar kort. United satte med andra flera dimensioner och en av lagets största vinnare - på bänken.
Inför matchen skrev jag att United riskerade att vara för långsamma på mittfältet och inte hinna med. Precis så var det. Andersson är för dålig defensivt, Carrick för långsam och Giggs inte någon mittfältsmotor i dess rätta bemärkelse.
Den treenigheten var inte nära att lyfta någon gång under 90 minuter.

En annan sak jag ställer mig frågande till är varför Ferguson inte valde att coacha för att sätta press på Barcas till tre fjärdedelar nykomponerade backlinje. Den biten lät man helt enkelt bli och lät Ronaldo gå ensam på topp samtidigt som kantspelarna Park och Rooney jobbade så mycket defensivt att de aldrig var riktigt nära att hinna in i boxen och hota.

Visst vann Barca rättvist, Xavi och Iniesta var lysande liksom Henry länge och väl, och är säsongens lag, men United kunde gjort det här till en helt annan match. Och borde gjort det också.
Då hade det känts mer okej med en förlust.

* Fergusons fel.

Matchup: best of the best

Publicerad 2009-05-27 19:31:02 i Fotboll,

Det är med blandad förtjusning som jag känner att det snart är avspark på Stadio Olimpico (som sommartid har världens vackraste omgivning).
Någonstans läste jag: Världens bästa spelare i världens bästa lag med världens bästa tränare i världens bästa stad.
Jo, det var förstås Simon Bank som skrev det.
Och han har förstås rätt.

Det är Messi mot Ronaldo, Pep mot Sir Alex, Barca mot United och det finns inte någon lämpligare plats för dessa Champions League-kejsarmöten än Rom.
Visst låter det fantastiskt vackert.
Jag ser en öppen final framför mig av den enkla anledningen att Barca spelar alltid vackert offensivt och United är inte Chelsea. United är (oftast) ett vinnande lag tack vare sin offensiv - i likhet med Barca.

Enda orosmolnet. Jag tror Barca vinner. Det känns som att det är katalanernas tur, som att alla håller på dem och som att trojkan Henry, Eto'o och Messi är för bra för dagen. United har ju som jag tidigare skrivit inte haft den bästa formen den här säsongen.
I fjol nickade Ronaldo in ett mål på Chelsea i finalen som för att visa alla som inte tyckte att han levererade när det behövdes (vi glömmer straffen). Nu har Messi samma läge eftersom han aldrig gjort mål på engelskt motstånd.

Nyckelfighten blir förstås på mitten. Kan United stoppa Xavi och Iniesta? Nej, det tror inte jag. Inte nu.
Och får Scholes spela? Det hoppas jag innerligt. Uniteds mittfält behöver den rutinen och Rooney, Ronaldo, Tevez, Berbatov Scholes fantastiska passningar.
Vidic får naturligtvis en nyckelroll, liksom Puyol.

Så varför vinner Barca? Bollinnehav. United kommer släppa det till Barca och satsa på organisation och omställningar, men är nog för långsamma på mitten för att hinna med one touch-spelet. Det kommer bli jaga, jaga och jaga och till slut blir de trötta. Jag säger 2-0 till Barca och hoppas att jag har helt fel.

*   *   *
Spelade CL-finalen på FIFA09 i går natt. 5-1 till United (mig) efter tre sagolikt vackra mål av Rooney. Han får gärna kliva fram de närmaste timmarna igen.

Ett kanske nödvändigt adjö

Publicerad 2009-05-25 13:59:45 i Fotboll,

Premier League tog slut och den gjorde det med tack och adjö från två klubbar med storklubbsambitioner, möjligheter att faktiskt nå någonvart, men som bara trillade ur till slut.
Middlesbrough och Newcastle, det trodde jag inte när säsongen började.

Har inte skrivit speciellt mycket om Newcastles oförmåga den här säsongen, även om ordförande Mike Ashley bytt tränare som idolbilder. Legendaren Alan Shearer fick sista chansen (om det nu var så mycket till chans att få), han försökte ingjuta den yrkesstolthet han själv alltid spelade med, men med tokstollar som Joey Barton i laget gick det förstås aldrig. Professionalitet i all sin ära är förstås jättebra, sen är frågan om det räcker för att lyfta ett lag som tappade sitt självförtroende på andra sidan jul. Newcastle har varit ett pinsamt lag, mer än det Hull som överraskat alla hela säsongen, först med sin fina, framfusiga offensiv, sen med raset med stort R. Det räckte ändå till nytt kontrakt eftersom lagen under inte gjorde just det - räckte till.
Jag tror, precis som Bladets Englandskrönikör Wennman, att Newcastle kan må bra av att få börja om en division lägre. Man kan rensa ut i leden och gärna börja med herrarna i kostym innan man försöker göra sig av med allt dödkött som man betalat överpris för både i övergångar och i löner.

Annars är det väl bara att konstatera att Liverpool är ett storlag igen (jag har saknat dem) och säkert kommer utmana om titeln även nästa säsong. Vilka nyförvärv det blir avgör om det räcker hela vägen. För det är en annan sak som den här säsongen berättat, att även om United gör en medioker säsong (jag tycker att de har gjort det) så är engelsk fotboll Sir Alex egen lilla lekplats. Om United kan dumpa Ronaldos ego på Real Madrid så tror jag de kommer göra en bättre säsong - även om denna kan sluta i dubbeln ändå. Vem ska då rå på dem?

Säsongens positiva överraskning: Fulham - Roy Hodgson kan än. Nu blir det spel i nya Europa League dessutom.
Säsongens negativa överraskning: Newcastle - det går inte att komma ifrån. Och jag vet en sportchef i Småland som nog har det tufft nu.

Ibra snart capocannoniere

Publicerad 2009-05-25 13:20:41 i Fotboll,

Steg för steg, mål för mål närmar sig Zlatan Ibrahimovic den ur svenskt hänseende historiska platsen som capocannoniere i Serie A - skytteligavinnaren. Italienarna älskar sina utmärkelser och titlar och ingen svensk har vunnit den sedan Gunnar Nordahl.
Gårdagens mål var inte ett av Zlatans snyggaste, men med 23 mål är han nu lika med Bolognas och förre gli azzurri-spelaren Marco Di Vaio med en omgång kvar.
Allt avgörs mot Atalanta på San Siro nästa helg och Ibra konstaterar nöjt att efter förra helgens fadäs där Super-Mario Balotelli verkligen inte spelade för Ibras titel, så gör laget det nu.

Kan ändå tycka att Di Vaios 23 mål är mer anmärkningsvärda. Bologna har bara vunnit åtta matcher mot Inters 24 och ligger på 17:e plats - över nedflyttningsstrecket endast på målskillnad (förstås).
Man kan förstås påpeka att Di Vaio har gjort sex av sina mål på straffar mot Ibras två, men då är det ännu mer intressant att Bologna faktiskt fått minst sex straffar. Det i ett land där man alltid talar om att de större lagen får alla viktiga domslut med sig - och nykomlingen Kennet Anderssons förra klubb Bologna är inte något stort lag längre.

Sen ska man inte glömma att nästa säsongs Interspelare, Genoas argentinare Diego Milito också kan vinna. Han har gjort 22 mål ...

... Men det vore klart roligast om Zlatan vinner förstås. Il genio som il capocannoniere. Det funkar absolut.

Grattis Dusan!

Publicerad 2009-05-25 12:48:48 i Fotboll,

Så fick HBK:s förre lille trollkarl Dusan Djuric till slut bli ligamästare.
Låt vara att det var i Schweiz, med Zürich och inte med HBK som det borde ha varit den där fantastiska säsongen 2004 då HBK hade ett Dream Team av sällan skådat slag.
Men det var då. Nu är nu och Dulle har spelat en tongivande roll i mästarlaget med totalt åtta mål och tio assist, blivit en stjärna som i HBK medan övriga svenskar som Vasques och Tahirovic floppat totalt.
Starkt med tanke på att ligan inte heller är någon blåbärsliga utan topplagen är bra nog för att nå Champio
Så Grattis Dusan! Du är värd detta!

Kanske kan han också få en landslagsplats till VM-kvalet. Eller nä, då krävs det att förbundskaptenerna har varit på plats och tittat och det krävs mycket innan de gör det på utlandsproffsen. Även om Roma och Milan ryktas vara intresserade ...

Märkligt Juve

Publicerad 2009-05-20 00:02:26 i Fotboll,

Claudio Ranieri får sparken av Juventus.
Det är ett tecken på att något förändrats i den klubben.
Dels eftersom det bara återstår två omgångar av ligan och Juventus är långt ifrån en kris.
Och dels eftersom Juve av hävd aldrig sparkar en tränare. Det var 40 år sedan det senast hände.

Jag tycker att det är ett milt sagt märkligt beslut. Ranieri har infört lugn och stabilitet i Juve och kan knappast lastas ensam för att Juve inte vunnit på sju omgångar. I övrigt har han gjort Juve till ett topplag igen - och ser man till truppen ska den inte kunna hota Inter egentligen.
Och vad ska Ciro Ferrara, klubblegendaren, göra på två omgångar som inte Ranieri kunde?

Juve tar en kvalplats till Champions League hur som helst. Det snygga hade varit, om man verkligen ville sparka Ranieri, att ha gjort det i sommar.

Allsvenska reflektioner

Publicerad 2009-05-19 13:58:46 i Allsvenskan,

Elfsborg krossade Halmstad på alla möjliga vis i lördags, men framför allt med snabbhet, teknik, rörelse och tydlighet. De två senaste matcherna som jag har sett med Boråslaget så har de kört över IFK Göteborg och Halmstad och har samtidigt imponerat mer än något svenskt lag jag sett sedan ... tja IFK:s storhetstid på 90-talet. Det säger inte lite, men är samtidigt två matcher bara. Men guldtipsen ser bra ut så här långt.

Halmstad behöver inte någon djupare analys eftersom de brast i de mest fundamentala bitarna av fotboll samtidigt som de visade att de inte tagit någon som helst lärdom av de senaste bortamatcherna mot Elfsborg. 0-3 i fjol, 0-4 på försäsongsmatchandet och 0-4 nu ger 0-11 på de tre senaste på Borås Arena nu. Nä, HBK det är bara hem till Örjans och öva presspel (inte en och en) och försvarsspel i egen box (till exempel att faktiskt fälla ut en arm då och då och använda tjuvnyp som alla andra gör). Snälla spelare vinner inga matcher. Och kvoten av bottennapp måste väl snart vara fylld.

*   *   *
Helsingborg har börjat bra, men om de vill SM-guld går det inte att tappa 2-0 mot ett skadedrabbat Trelleborg hemma. Oavsett hur typiskt HIF det är. Det var inte det som Henke Larsson gav upp innebandykarriären för.

*   *   *
Örgryte har inte ett mittfält eller en backlinje av allsvensk klass och det har jag tyckt sedan första matchen i år. Kan rent utav vara det sämsta allsvenska lag jag sett - på riktigt länge faktiskt.
Nu finns två val. Antingen att hala fram stora plånboken och värva sig ur krisen med mittfältare och backar. Alternativet är att tighta till ekonomiskt och drulla ur som det ser ut nu. En poäng kommer man inte långt med och man måste faktiskt slå Häcken hemma om det ska bära alls.
För övrigt var det ruggigt tomt och tyst på Ullevi.

*   *   *
AIK spelade stundtals, precis som hela säsongen, riktigt bra i derbyt mot Djurgården. Hög aggressiv press när den är som bäst, kantspel och villighet att ta löpningar för varandra. Då ser AIK ut som ett topplag hur mycket jag än ogillar dryga tränaren Micke Stahre (I går hette det: "i AIK är det alltid press och favorittryck"). Jaja, AIK:s hopp om toppen heter Iván Obolo. Vilket mål - även om Touray borde åtminstone försökt! Försvinner han i sommar - och det tror jag finns ett stor risk att han gör - så kommer AIK dala.

Djurgården spelar helt enkelt för komplicerat i nuläget. Förstår inte varför Daniel Sjölund ska vända upp som en Kim Källström i fornstora dagar på mittfältet. I går syntes det tydligt att det inte funkar just nu. DIF kan, men måste börja bygga bakifrån och spela med mer tålamod och större klokhet.

*   *   *
Pelle Olsson Gefle överraskar positivt som vanligt och höstspelaren Hasse Berggren verkar hittat formen redan på våren.

BP tror jag har kommit ur sin inledande positiva trend. Nu börjar allvaret - och fallet.

Liverpool är redo - men får vänta ett år

Publicerad 2009-05-09 20:43:29 i Fotboll,

Liverpool visar återigen storform när Premiership går mot sitt avgörande. De gör ju det när Champions går in i sitt avgörande. Det är ju där, på vårkanten, som Liverpool hittade sin tro på storhet igen för några säsonger sedan.

Men hur imponerande den klara segern mot West Ham i kväll än var så måste Merseyside-klubben vinna varje återstående match om de ens ska kunna drömma om guldet.
Manchester United har klarat sin mardrömsvecka med seger i PL och avancemang till CL-finalen i Rom. Och det är innan den som upploppet i ligan ska avgöras.
Därför har jag svårt att se att United tabbar sig nu. Oavsett om City och Arsenal är kvar att möta. Båda är hemma på Old Trafford och bara skador kan få Sir Alex att matcha annat än bästa laget in i mål nu.
Det - och att Cristiano Ronaldo hittat storformen - talar emot att Liverpool vinner i år. Sorry Rafa, Stevie och Fernando.

Men Liverpool är onekligen tillbaka i toppen av ligan. Fernando Torres har betytt otroligt mycket och det är lika intressant varje gång att se hur han och Stevie G ser på varandra efter ett mål. Det är kärlek. Platonisk manskärlek, men ni fattar. Deras samarbet betyder så mycket. För varje omgång ser dagens upplaga av Liverpool nu att de kan igen. De är inte längre i skuggan av ligans mest framgångsrika lag. De är där de ska vara för att själva bli del av historien. Inte bara i Europacupspelet, utan där det är viktigast för fansen nu - i ligan.

Jag tror som sagt inte att Liverpool når ända fram i år, men att de har blivit stabilare, vinner matcherna som mästarlagen måste göra (som West Ham i dag) är ett stort steg på vägen och därför tror jag mycket väl att Liverpool till slut vinner ligan nästa gång det beger sig. Exakt  20 år efter den senaste ligatriumfen.

Men vinner de i vår så beror det på Uniteds misstag.

Klart han påverkade spelet

Publicerad 2009-05-09 20:26:20 i Allsvenskan,

Har lite att säga om att AIK slog Häcken i Allsvenskan.
Men.
Hur kan Saihou Jagne påstå att han inte påverkar spelet när han styr in Paveys skott till 2-0 när han klart och tydligt står offside.
Styr man in bollen så påverkar man. Punkt slut. Målet skulle naturligtvis dömts bort.

Chelsea blev rånade

Publicerad 2009-05-06 23:23:54 i Fotboll,

Visst, Barcas Andres Iniestas mål i 90+3:e minuten var som ett väpnat rån på kvällskvisten.
Men rånet skedde i sekvenser flera gånger om - tidigare än så.
Jag har nog aldrig varit med om en domare som så konsekvent valt att ignorera solklara handssituationer som norske Tom Henning Övrebö.
Och det var ju inte en heller, eller två, eller tre eller ...

Jag var väl en av få som trodde att Chelsea hade chansen mot världens mest fantastiska Barca verkar det som. Men om Chelsea bara spelade aggressivt, fysiskt, tight defensivt och med kloka och snabba omställningar så tyckte jag de hade en väl så god chans. Grejen i Spanien är ju, som vi såg i El Clasico, att de spanska lagen försöker spela tekniskt även defensivt mot Barca. Fel, fel, fel.
Chelsea spelade däremot rätt - och hade gått vidare om inte det vore för Övrebö.
Tacklingarna på Drogba kanske var 50/50, men Piques och Eto'os hands i andra halvlek var solklara. Det skulle varit straff(ar). Och då hade inte Iniestas mål spelat någon roll.

Varför? 1) För att både Piques och Eto'os armar är i ställningar de inte behöver vara i (se hur de italienska backarna försvarar med armarna bakom ryggen), 2) Enligt de domarinstruktörer jag talat med är hands numera inte avsikten utan om spelarna gör sig större med armen/handen - vilket båda Barcaspelarna tämligen solklart gjorde. Alltså inget att diskutera.

Jag vet att många jublar över att Barca gick till final - och visst, ett lag där även mittbackarna breddar med crossbollar av världsklass är förstås fantastiskt - så var Barca inte värda en finalplats.
Den vann Chelsea på poäng flera gånger om i kväll.
Bara inte på (borta)mål.

*   *   *
För övrigt så borde Uefa stänga av Övrebö. På en gång. Han var urusel.

Zlatan stannar - än så länge

Publicerad 2009-05-05 12:37:38 i Fotboll,

Zlatans hysch-hysch mot Curva Nord har fått stort utrymme i media, men betyder i sig ingenting för Ibras vara eller icke vara i Milano-klubben nästa säsong.
Om Zlatan går eller stannar är alltid en fråga som är upp till honom.
Däremot hatar han när inte någon respekterar honom. Går inte att göra honom mer oförrätt än så. Som i detta fallet med buropen. Men en gång är ingen gång. Ett par gånger till så är det ciao ciao Italia.

Själv tror jag ändå att han stannar som ikon i Italien - om Inter lär sig att värva rätt någon gång (läs; i sommar).
Real Madrid? Nja, de satsar på Ronaldo och har ens de råd med två spelare för totalt två miljarder kronor ...? Speciellt när det är försvarsspelare de behöver kolla på.

Barca? Jag är tveksam. Det ska vara om katalanerna inte vinner Champions League i år och bestämmer sig för att anfallet är för fysiskt svagt. Med Zlatan kommer det inte gå lika snabbt offensivt - och Barca får ändra lite i sitt Barcatänk för det. Det tror jag inte de gör. Men en semiförlust mot Chelsea kan förstås förändra saker.

Vad vill domarna?

Publicerad 2009-05-05 12:24:53 i Allsvenskan,

Det är en fundering som gnager efter gårdagskvällens allsvenska omgång.
Domarna har ju redan hamnat i negativ fokus den här säsongen - trots att de nu är heltidsanställda, har headsets i matcherna och haft ytterligare en vinter med handsöverläggningar etc.

Men när jag såg västkustderbyt Elfsborg-IFK Göteborg och Skånederbyt HIF-Malmö kände jag att domarnivån är på tok för ojämn. Det får helt enkelt inte diffa så mycket mellan våra bästa domare.

Fall 1: Marcus Lantz kör upp handen i ansiktet på en allt annat än aggressiv Agon Mehmeti (som tacklat en HIF:are) - vilket förstås utlöser ett bråk för varför ska MFF-spelarna tolerera sånt mot sina medspelare.

Fall 2: En lite (väldigt lite) övertänd Sebastian Eriksson, med ett gult kort i ryggen, springer till Pontus Wernblooms undsättning när fem Elfsborgare står över honom efter en krock med Ante Covic. Eriksson trycker lite lätt bort en av spelarna.

Utfallen: Lantz får inte någonting av Martin Hansson, inte ens en riktig tillrättavisning. Eriksson får gult kort och blir utvisad av Stefan Johannesson.

Hade det blivit tvärtom med kort till Lantz och tillrättavisning för Eriksson hade jag köpt det. Det här köper jag inte. Det känns som att Lantz kommer undan för att han är svensk gubbe med utlandsmeriter och auktoritet. Jag kan inte låta bli att dra en direkt parallell till de anklagelser mot domarna om att de ger Henke Larsson fördelar. Som jag hittills viftat bort med "varför skulle det vara så".
I Erikssons fall borde förstås mittfältaren tagit det lite coolt, men för tusan, tillåter man den aggressivitet som Johannesson gjorde i spelet med tuffa tacklingar och frenesi (vilket jag tycker var bra), då kan man inte helt plötsligt dra kortet så snabbt.

Då förstår jag folks irritation mot domarnas beslut. Jag tycker det är förbaskat irriterande att se.

Il grande Torino - 60 år sedan tragedin

Publicerad 2009-05-05 11:17:33 i Fotboll,

"Una squadra miravigliosa"

Ett makalöst, fantastiskt, nästan overkligt bra lag.
Så mindes italienarna - och framför allt - de gamla Turinborna i går (och alla andra dagar) Il grande Torino som försvann i en bergsvägg vid Supergakyrkan utanför Turin i går på dagen 60 år sedan.
I Italien är laget allmänt ansett som det bästa Italien haft. Och det säger inte lite utan förbaskat mycket.

Laget med spelare som Rigamonti, Castigliano, Menti, Loik, Gabetto, Valentino Mazzola (far till interlegendaren Sandro Mazzola) och Ossola vann fem raka serieguld, var det första att vinna dubbeln (ligan och cupen) och hade i en landskamp mot Ungern tio av elva startspelare.

För alla som inte har riktig koll på Il grande Torino rekommenderar jag varmt Claudio Boniventos filmatisering från 2005 med samma namn. En film som man verkligen känner med.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela