Kickoff

Bennet kan bli HBK:s nye ordförande

Publicerad 2010-12-28 11:38:43 i Allsvenskan,

HBK kallar till extra styrelsemöte den 4 januari redan och kommer då utse en interimstyrelse inför det ordinarie årsmötet sex veckor senare, skriver Hallandsposten.
Enligt HP kommer stora delar av den nu sittande styrelsen att avgå. Det stämmer väl överens med vad jag hört också och ordförande Ingemar Broström har ju redan sagt att han inte ställer upp för omval så att han lämnar sin post nu skulle inte vara någon överraskning ändå.

Enligt mina uppgifter så är Carl Bennet, bland annat styrelseordförande i Getinge, det namn som den externa gruppen med Bengt Sjöholm i spetsen förordar som ny ordförande. 59-årige Bennet är en erkänd HBK-supporter och vore förstås ett riktigt starkt namn att få in som ordförande - om han har den tiden bland alla sina uppdrag.

Jag skulle inte heller bli förvånad om gamle HBK-mittbacken Tommy "Hacke" Andersson finns med i den nya styrelsen. Enligt mina uppgifter så var han med i London för att skriva kontrakt med nye tränare Pep Ruiz - och alltså involverad redan.

Ett steg mot något väldigt spännande

Publicerad 2010-12-06 19:34:38 i Allsvenskan,

Josep Clotet Ruiz, Malmö FF:s assisterande guldtränare i år blir HBK:s nye chefstränare. Om han också blir manager framgår inte på HBK:s hemsida. Men det lär alla få klarhet i när HBK presenterar sin sportsliga organisation inom kort.

Huruvida "Pep", som han kallas, är en filosof precis som en annan katalan vid namn Pep vet jag inte. Däremot har nog de flesta sett vilken effekt som han har haft på Malmö FF:s offensiv i år. Även om Roland Nilsson, inte helt oväntat och ganska givet (annars blir hans egen roll underminerad) nu påpekar att det mer handlade om bitar som föll på plats än Peps intåg i MFF:s tränarstab.

Nåväl, bortser man från de besvikna orden så har Pep hyllats för sitt arbete med Malmö FF. Det har pratats om att det är han som legat bakom det fina kortpassningsspel som resulterade i SM-guld för MFF i år. Att Pep har en fantastisk förmåga att få unga spelare att utvecklas. Att få spelarna att prestera. Allt precis det som HBK saknat i år - och som jag själv efterlyst. HBK har ett lag fullt med talang, fullt med unga spelare som vill utvecklas och gå vidare i karriären mot större utmaningar, men det syntes sällan i år. Men det är också spelare som borde passa in i Peps filosofi - och visst känns det som att spanjoren kan få fart på Anel Raskajs utveckling igen liksom Michi Görlitz. Medan spelare som Emil Salomonsson, Marcus Olsson och Joe Sise mest behöver någon som säger rätt saker till dem för att kunna ta ytterligare kliv.

Jag tyckte att HBK skulle vända tillbaka till sina grunder, till någon i stil med Tom Prahl. Gefles Pelle Olsson fanns på HBK:s lista, liksom Stuart Baxter. Båda bra val i mina ögon. I Pep har man tittat ännu längre bakåt för att komma framåt. Man väljer en utländsk tränare som kan revolutionera klubben, som man en gång gjorde med Roy Hodgson. Framför allt tycker jag att man skickar ut viktiga signaler om att HBK är att räkna med igen. Att man valt en väg. Det mår klubben otroligt bra av. I Pep får man inte bara en tränare som gör att fotbollshypen kommer blomstra igen framåt våren i Halmstad, man får även en tränare som nog många unga duktiga spelare är nyfikna på. Något som kan locka dem till Halmstad.

En annan viktig bit är förstås att det insomnade samarbetet med Espanyol, klubben som nu 33-årige Pep Ruiz lämnade i fjol för MFF, kanske kan ge något. Spelarna där lär kunna lockas av att spela för en "egen" tränare medan Espanyol lär känna att de kan få ut mer av samarbetet. För ekonomiskt tyngda HBK vore det en dröm om man kunde få låna någon eller några spetsspelare - för att inte tala om blivande publikfavoriter.

Det känns som att HBK har tagit ett steg mot något väldigt spännande igen.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela