Kickoff

Sharbel Touma till Rosenborg?

Publicerad 2010-02-23 21:59:36 i Fotboll,

Visst kan det bli så. Den förre DIF-, AIK- och HBK-aren ska provträna med den norska mästarklubben, skriver RBK på sin hemsida.

Den vindsnabbe och tekniske Shabbe har fört en tynande tillvaro som proffs sedan han lämnade holländska Twente för spel i Tyskland och nu senast i grekiska Iraklis.

Rosenborgs sportchef Erik Hoftun medger att man hoppas mycket på Touma, men inte vet exakt var han står i dagsläget.
- Han hade en väldigt bra tid i Twente, men det var ett litet tag sedan, säger Hoftun.

Färre lopp, mer prestige, rättvisare spel

Publicerad 2010-02-23 15:02:12 i Allmänt,

Skulle egentligen klaga en del på de svenska skidkommentatorerna som övervärderar svenska chanser hit och dit som om vi inte själva har tillräcklig koll på exakt hur illa till Helena Jonsson och Aco ligger just den här gången. Sen läste jag den här krönikan i Aftonbladet och eftersom den sa allt så låter jag bli. Men jag undrar ändå var professionaliteten finns?

Själv behåller jag min neutrala ståndpunkt som vi journalister alltid ska ha och då funderar jag över en annan sak i stället: värdet i skidmedaljerna.
Missförstå mig rätt, jag gladdes enormt med Björn Ferry (skidskytte) och likaså Kallas guld och Hellners, men där någonstans (eller om det var i Northugs tjut innan han till slut fick sitt guld efter sju sorger) började jag känna att jag mer tycker att det är orättvist gentemot alla de andra olympierna.
Vinter-OS är ju så proppfyllt med andra chanser för skidåkarna att det är löjligt. Helena Jonsson har misslyckats miserabelt, men i kväll har hon andra chansen nummer fyra. Förklara det för Lars Lewén till exempel som hade EN medaljchans, men åkte ut i åttondelen i skicross. Eller hockeytjejerna och grabbarna om de inte tar medalj. Där handlar det om att toppa formen över nästan två veckor för en chans.

Jag räknar det till sex chanser för längdåkarna med Kalla och Hellner i spetsen.
Helena Jonsson har bara fem chanser att lyckas ta en medalj.

Jag såg absolut mest fram emot att följa just skidskytte och längd, men det är ett överflöd av grenar som devalverar värdet av OS-medaljerna kraftigt i mina ögon. Jag ser hellre svenskar som lyckas i hård konkurrens som även inkluderar få tillfällen att lyckas.
Någon kanske säger att friidrotten i sommar-OS är likadan, med många grenar och chanser. Nja, är man riktigt bred så kan man delta i fyra grenar (stafetter inräknade) och är man exceptionell så fem - maximalt. Det är kanske en i världen vi pratar om då. I Vancouver räcker det ju att vara topp 30 mer eller mindre i skidskytte eller längd.

Det om något kan vara värt att fundera över för IOK. Färre lopp, mer prestige, rättvisare spel.
Annars är det bästa rådet till alla vinteridrottande barn som drömmer om OS en gång i framtiden att satsa på längd eller skidskytte om man vill ta OS-medaljer. Chanser får man ju i överflöd.

*   *   *
Okej, jag kan inte låta bli. De svenska kommentatorerna kallar Kati Wilhelms OS "en katastrof". Visst, jag kan köpa det. Men varför är Helena Jonsson "klart på gång" bland annat. Vi jämför resultaten. Vem har varit närmast medalj?
Helena Jonsson: 12, 14, 49, 10.
Kati Wilhelm: 30, 12, 4, 25.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela