Kickoff

Raúl skulle stannat i Real

Publicerad 2010-07-31 21:10:32 i Fotboll,

Det finns ikoner och så finns det ikoner. Raúl Gonzáles Blanco är en av de största och även om han började sin karriär i rivalklubben Atletico Madrid så är han för alltid en Real Madrid-ikon.
16 säsonger, 550 matcher och 228 mål gör det lätt så. Raúl är ju dessutom Reals bästa målskytt genom tiderna.
Därför känns det extra märkligt och fel att Raúl nu lämnar Los Blancos för ... tyska tvåan Schalke 04.
Jag kan förstå om han fortfarande brinner för att spela, men likt Paolo Maldini och Francesco Totti så borde han spelat i sin klubb hela karriären. Det var han värd. Att avsluta i Schalke (om det nu blir så) känns helt enkelt inte lika speciellt.

Likt Valdano så känns Raúl som en utmärkt representant för klubben efter karriären och jag räknar nästan med att han får en sportslig roll på något vis om något år när karriären till slut tar slut.

HBK-seger som visar potentialen

Publicerad 2010-07-26 15:18:47 i Allsvenskan,

Sju år hann passera sedan Mikael Nilsson sänkte IFK Göteborg. Sju år sedan HBK alltså slog västkustrivalen, "storebror", "Halmstad norra" ... Ja, ni vet.

Bortsett från det så drar jag inga större paralleller mellan HBK anno 2003 och 2010.
I stället konstaterar jag att gårdagens segermatch nog var den bästa insatsen i år för ett HBK som visat en skrämmande jämnhet i att vara ojämna. Man har blandat och gett, man har bara tagit fyra poäng borta och man ligger därför på nedre halvan. Men. Spelar man som i går så ser ju även de mest kritiska vilken potential som finns i det här laget.

Spelmässigt så hade man lärt läxan (varför man nu inte förstod det redan i förra matchen) och låg lågt med mittbackarna Zvirgsdauskas och Lundberg så att Tobbe Hysén inte fick sina ytor att löpa på samtidigt som Sise, Olsson, Görlitz och i viss mån Anselmo stressade och pressade IFK:s ganska stabbiga backlinje från att göra kontrollerade uppspel.
Individuellt imponerade Emil Salomonsson återigen stort som högerback (med ett bättre inläggsspel snart landslagsmässig) och samspelet med Michi Görlitz var en stor del i HBK:s dominans i första halvlek. Backlinjen spelade också stabilt och till slut fick man se Järdler vara så bestämd som en gång gjorde honom till en av Allsvenskans bästa ytterbackar. Centralt fungerade Raskaj och Rosén bara bättre och bättre. Det är ju en kombination som har det mesta. Raskaj har teknik och spelsinne (se lyftningen till Marcus Olsson i andra) och Rosén all den klokhet och taktiskt fulhet som ett ungt HBK så väl behöver. På topp fortsätter Joe Sise bara att imponera. En supertalang som när han får allt att stämma kommer dominera Allsvenskan. Just nu saknas målen, men se bara på hur han ensam sysselsatte hela IFK:s backlinje. Kraft, styrka, teknik och oräddhet.

Det här var en insats att bygga vidare på för HBK. En seger som ger lite fortsatt andrum från botten. Då ska man inte behöva vara ett lag på nedre halvan. Men bottennapp kostar i den här serien som är så jämn.

* * *
IFK Göteborg däremot har problem. Även genom tv:n syns att harmonin från i fjol är borta och att petningen av Stefan Rehn inte gjort läget lättare. Man är så klart för bra för att bli ett bottenlag som ... tja, AIK.
Men IFK är i dag kolossalt beroende av Hysén och i viss mån Selakovic medan en sån stark mittback som Ragnar Sigurdsson måste flytta vidare. Han gör misstag numera som han inte gör normalt.
IFK-tränaren Jonas Olsson menade att IFK var värda ett mål i andra halvlek, att man spelade stabilt och att HBK inte skapade någonting, men då såg han fel match. Emir Kujovic missade (igen!) öppet mål och IFK:s bästa och enda chans var Selakovics halvvolleyskott direkt i början av halvleken. Hyséns lösa högerskott såg farligare ut än det var när Malmqvist räddade med benet.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela