Kickoff

Touma hittade hem

Publicerad 2010-11-30 13:25:41 i Allsvenskan,

Har inte skrivit något om Sharbel Toumas flytt från Djurgården till Syrianska, men det är fullt logiskt.
Nu kommer Touma hem. Dels för sina känslor som syrian att få spela för Syrianska i Allsvenskan.
Men "Shabbe" berättade också, när jag sprang på honom i Södertälje av en händelse tidigare i höstas, att familjen precis fått klart med ett nytt hus i utkanten av Södertälje.
Touma kommer hem gånger två alltså.

Kul för den genomsympatiske Touma. Lika roligt blir det säkert inte att återvända till Stadion nästa år med tanke på hur mottagandet var redan i år när han återvände.

Ett kaotiskt år fortsätter

Publicerad 2010-11-28 15:37:50 i Allsvenskan,

Vilken kaoshöst i klassiskt lugna, trygga HBK. Först en ny underpresterande säsong i botten som ändå slutade med nytt kontrakt till slut. Vem trodde då att den verkliga karusellen bara hade börjat gå.
Först fick Lasse Jacobsson förnyat förtroende, tre dagar senare fick han gå och HBK meddelade genom ordförande Broström att stora förändringar var att vänta liksom ett avslut i arenafrågan. Ett efterlängtat besked för alla som bryr sig om HBK misstänker jag.
Ett par dagar senare valde även Broström att avgå (ställer inte upp till omval på årsmötet).

På sitt sätt är jag inte överraskad. Och på sitt sätt passar det som fortsättning på de senaste årens ständiga förändringar på tränarposten och ordförandeposten. Det är inte längre stabilt i trygga HBK.
Samtidigt. Det är svårt när den person som ska knyta samman allt, ordföranden, hela tiden är ny och knappt hinner börja sitt arbete innan han/hon städar ut sitt kontor. Det här är tredje gången sedan Arne Ekstrand tackade för sig sommaren 2008. Knappast som på Stig Nilssons tid eller Bengt Sjöholms. Och det är klart att den typen av kortsiktigt ledarskap påverkar hela föreningen från de som sköter det administrativa (med Kaller i spetsen) ner till tränarna kring A-laget. Jag har skrivit tidigare om hur HBK inte har haft en fungerande organisation. Detta är ett bevis på detta.

HBK står nu på många vis inför flera viktiga val. Man vill förändra organisationen kring den sportsliga verksamheten och där är valet av antingen sportchef eller manager liksom vem valet till denna roll faller på extremt viktigt. Samtidigt som jag tycker att det är viktigt att Michael Svensson, en kulturbärare i HBK, får fortsätta i sin tränarroll. Lika viktigt är att hitta en driven ordförande som är införstådd på hur en svensk fotbollsvärld i förändring ser ut och påverkar de val som klubben måste göra. Och han måste den här gången kunna ingå ett långvarigt förhållande för att börja bygga en identitetskänsla igen. Vad vill HBK vara och stå för? Förväntningar och mål underlättar samarbetet med näringslivet - som HBK måste få med sig i större utsträckning än i dag för att bättra på sin sargade ekonomi. Samtidigt måste han/hon vara drivande i arenafrågan - om nu inte Broström hinner komma till ett avslut i den frågan innan även han lämnar.

HBK och Hallandsposten berättar även att det nu finns en grupp med Bengt Sjöholm i spetsen som utreder hur HBK:s framtid ska se ut. Sjöholm vill se en organisation som är mindre personberoende och säger även att bolagisering av elitverksamheten ligger nära till hands. Det känns klokt även om jag är lite kluven till om bolagisering verkligen är rätt väg att gå. Det blir intressant att se vad gruppen kommer fram till i alla fall - och vad som nu händer i HBK.

Det blir tomt utan Tommy

Publicerad 2010-11-28 14:12:28 i Allsvenskan,

Han kom till HBK 1998, han lämnar densamma efter 2010. Tommy Jönsson, HBK:s tidigare lagkapten och en av klubbens absolut främsta spelare genom tiderna. Med 304 allsvenska matcher var han bara två från att peta ner Torbjörn Arvidsson från tronen, men valde ändå att tacka för sig. Ett beslut som känns både rätt och konstigt.
Rätt för att Tommy på senare tid tappat sin plats i mittförsvaret - och för att jag heller aldrig trodde att han skulle fortsätta bara för att slå ett rekord. Sådan har han aldrig varit Tommy Jönsson - en person jag för övrigt alltid haft en väldigt bra kontakt med under åren i HBK. Han har alltid stått med fötterna på jorden och varit en fantastiskt bra representant för HBK, både på och utanför planen. Det är med andra ord en epok som tar slut nu.

Men hans tid var lite kommen, även om han som 34-åring hade kunnat spela ett par säsonger till i elitfotbollen om han själv velat. Men visst känns det lite märkligt att efter 13 säsonger i HBK gå in i en ny säsong utan Jönsson. Det var länge sedan sist och Jönsson har alltid varit en av lagets viktigaste spelare under tiden. Under två tider bildade han också ett av Allsvenskans bästa mittlås tillsammans med Michael Svensson och senare Tomas Zvirgsdauskas. Höjdpunkterna var förstås SM-guldet 2000 och när HBK var en ribbnick från att nå Champions Leagues gruppspel året efter.

Men nu är det bara att önska lycka till i den civila karriären för en av HBK:s allra största.

*  *  *
Däremot stannar både Tomas Zvirgsdauskas och Mikael Rosén - precis som jag hoppades. Båda har fått höra att de är för gamla, att de saknar den rätta snabbheten, men jag tycker de står för en stabilitet, rutin, vilja och målmedvetenhet som HBK inte har råd att vara utan. Absolut inte i de här tiderna. De är två av HBK:s viktigaste spelare.

HBK byter tränare

Publicerad 2010-11-19 15:34:38 i Allsvenskan,

HBK byter tränare. Lasse Jacobsson får inte fortsätta som chefstränare nästa säsong, men kommer finnas med i organisationen i en annan roll.
Det är vad HBK kommunicerar ut under fredagen - trots att det så sent som i onsdags i HP då verkade klart att Jacobsson skulle få fortsätta träna Bollklubben.

Jacobsson får alltså inte sparken - eller avgår frivilligt (än - han kan komma att göra det om han inte gillar sin nya roll) - utan detta är den lösning som HBK, efter ett ekonomiskt katastrofår har råd med. TT gick ut med att klubben går back 10 miljoner i år, klart sämst i Allsvenskan, men vad jag har hört är den riktiga summan ännu större.

Jag tycker HBK gör helt rätt. Lasse Jacobsson har inte lyckats bygga ett fungerande spel, varit trygg nog i sin egen tränarroll att hitta ett passande spelsystem och hattat runt alldeles för mycket med startelvan. Lägg till att det HBK som kryllar av unga, talangfulla spelare inte fått någon som helst form av utveckling. Och egentligen är det det sistnämnda som gör att jag anser att detta är helt rätt väg att gå för HBK.
Sen är den dåliga säsongen inte en mans fel och Lasse Jacobsson ska inte stå ensam som syndabock - spelarna har sin del i det, det hypade och högst misslyckade samarbetet med Espanyol sin, klubben med sin bristfälliga organisation, där Jacobsson precis som Janne Andersson fått ägna en hel del tid åt mer än bara det som sportsligt rör A-lagsverksamheten.

HBK pratar nu i termer som jag gillar. De vill förändra sin sportsliga struktur, det vill säga en sportchef eller manager, kommer att finnas till nästa säsong och det är helt enkelt nödvändigt för att låta den som nu blir tränare få ägna sig åt just det. Att träna A-laget och få resultat.

Vem ska ta över?
Ingen enkel fråga. Jag vill helst se en person som tidigare varit i HBK eller en väldigt taktisk disciplinerad tränare stöpt i Tom Prahl-form. Magnus Pehrson var ett drömnamn, men han blev manager i Djurgården - eller blir det i framtiden.
Jag kan absolut tänka mig IFK Göteborgs Jonas Olsson och, även om jag fortfarande inte riktigt kan se om det finns fler dimensioner i hans spel, kan Gefles mirakelman Pelle Olsson vara ett namn. Som spelare var han i HBK, som tränare har han gjort underverk med små medel i sex säsonger i Gefle och framför allt fått en utveckling på spelarna. Med ett bättre material kan Olsson kanske nå än högre höjder. Det skadar inte heller att Olsson är en person med fötterna på jorden, om än lite torr ibland.

Som sportchef/manager kan jag absolut tänka mig en återkomst för Janne Andersson. Frågan ska han ju ha fått redan inför den gångna säsongen.

HBK förlorade till sig nytt kontrakt - nu måste ledningen ta sitt ansvar

Publicerad 2010-11-02 00:55:37 i Allsvenskan,

Ja, det blev som jag förväntade mig efter segrarna mot Gefle och BP. HBK förlorade sig kvar i Allsvenskan.

Det är i sig förstås bra att klubben även 2011 är allsvenskt, men om man inte omgående börjar se sig själva i spegeln med självkritiska ögon så är den allsvenska existensen snart ett minne blott. Den här säsongen har varit ett enda stort misslyckande sett till vilken trupp HBK ändå förfogar över. För jag vill hävda att truppen inte är överskattad, det är snarare så att HBK har underpresterat.

I HBK:s misslyckade säsong finns tre delar.

1) Lasse Jacobsson. Jag ifrågasätter inte hans fotbollskunskaper, Jacobsson har gått hela förbundsstegen, men som Norrköpings ordförande Peter Hunt skulle säga "han saknar erfarenheten för att träna ett lag i Allsvenskan". Det kan låta hårt, och jag har verkligen inte något emot Jacobsson som person, tvärtom, men jag har sagt det hela vägen egentligen. Taktiskt brister Jacobsson ofta, han har laborerat sönder speluppställningen utan att hitta rätt, han har inte heller hittat något eget spel trots att han ska vara mer "offensiv" än föregångaren Janne Andersson och han har inte heller fått till någon utveckling på en trupp fylld med "spännande" spelare.

Taktiskt är det faktiskt en av sämsta säsongerna jag kan minnas sedan jag började gå på Örjans vall som 4-åring för snart 26 år sedan.

0-6 mot Elfsborg var den första käftsmällen för Jacobsson - och hur kan man på allvar tro att man ska skaka guldjagande HIF genom att byta ut fyra spelare och ändra på sex positioner. Här gjorde Jacobsson en grym missräkning som faktiskt säger ganska mycket. När alla pepprat HIF med Örjans vall-förbannelsen ska man ju gå ut och stressa, visa sig starka och tro på just hemmafavören. Inte ge bort all form av initiativ till ett så spelskickligt lag.

Nä, Lasse Jacobsson har haft sin chans - och inte lyckats. Till nästa säsong måste HBK hitta en ny tränare. Magnus Pehrsson kanske?

2) Spelarna. För många har vikt ner sig för ofta och för sällan har spelarna visat rätt inställning i matcherna. Det håller inte - och här trodde åtminstone jag att Michael Svensson som assisterande tränare skulle bli betydelsefull. Kanske är det fel karaktär på spelarna i laget eftersom det ser ut som det gör. Det är talande när HBK:s i särklass viktigaste spelare är Mikael Rosén och Tomas Zvirgsdauskas. De visar vägen, de kämpar och sliter, de viker aldrig ner sig. Men de är också på tok för ensamma om det.

Ska man vara ärlig så har såväl BP, Åtvidaberg och Gefle, de tre bottenlagen, visat mer "hjärta" än HBK i år.

3) Klubbledningen. Det behövs en sportchef. Kanske en ny styrelse med mer modernt tänk alternativt en ordförande som är mer driven och mer kunnig. De sportsliga resultaten beror inte bara på tränare och spelare utan förutsättningarna som finns. Och i HBK finns i dag vissa strukturella fel helt enkelt, det säger källor med väldigt god insyn i klubben till mig.

Ska klubben drivas som i dag behövs åtminstone en sportchef som avlastar styrelse och tränare i de frågorna. Någon som kan vara drivande, någon som ser till att HBK återigen också kan konkurrera om riktigt lovande spelare. Någon som kan få det hittills helt misslyckade samarbetet med spanska Espanoyl att bli något. Jag vidhåller att Janne Andersson hade varit perfekt som sportchef.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela