Kickoff

HBK måste hitta sin identitet

Publicerad 2010-09-19 21:14:19 i Allsvenskan,

1-1 mot Örebro för Halmstad med andan i halsen. Ett helt okej resultat sett till motstånd, underläge 0-1 och till den katastrofala insats (eller brist på insats) som HBK stod för borta mot Häcken i förra omgången.
Den gången såg jag ett lag som inte vet hur de ska anfalla eller försvara, som sågades av sin tränare redan i paus - och som rent spelmässigt var på väg ner i Superettan.
Eftermiddagens match var alltså ett fall framåt - och en poäng är klart bättre än noll - men var är HBK på väg egentligen?
Det känns som en allt mer befogad fråga med tanke på årets säsong och säsongerna innan.
Även om det såg bättre ut i dag så kan jag inte komma ifrån att HBK:s anfallsspel numera är reducerat till långbollar (tjongbollar) på vinst eller förlust (oftast det sistnämnda) på en ensam anfallare. Joe Sise gjorde det förvisso bra, det ska sägas, och Marcus Olsson löper ständigt, det ska han ha cred för, men är det allt? Hur ska det bli mål med ett så obefintligt anfallsspel, med så få spelare som kommer i andralöpningar eller finns med som alternativ? Var finns Lasse Jacobssons idéer? Eller är det dem vi ser? Och hattandet med formationen, i dag var HBK tillbaka på 4-2-3-1, ger knappast trygghet. Det visar snarare på en panikslagen ledarstab utan en klar idé om vad som fungerar.

Försvarssmässigt var det inte lika paralyserat som mot Häcken, men formationsbytet gav enorma luckor på mitten som ÖSK hittade gång på gång. Ett vassare motstånd hade utnyttjat det och avgjort matchen.

Samtidigt tittar jag på tabellen och ser precis det alla andra också ser. Ett lag som fortfarande har allt i egna händer, som själva styr över sitt öde. Det hade varit lugnande - om det inte vore för att HBK är ett lag som inte direkt blir spetsigare av att kunna andas i egen takt. Inte i andras takt heller för den delen ...

Så var lämnar allt det här oss? Först och främst med ännu en höst fylld med ödesmatcher. Och redan här har vi ett problem i HBK. Man har inte lyckats åtgärda de problem laget haft tidigare säsonger utan faller in i samma mönster trots ny (lite i alla fall) tränare. På så vis känns det som konstgjord andning där Klubben slåss för att hänga kvar, men sen händer inget. Och det är just det. Något måste hända - men frågan är om dagens HBK-ledning är rätt för att få det att hända. Jag tvivlar starkt på det. Det finns inte tillräcklig kompetens där helt enkelt. HBK måste bli mer moderna, få in en sportchef som avlastar Kaller och tränaren. Likaså få in en ordförande eller styrelse som är mer handlingskraftig. En ny arena är också ett sätt att modernisera. Men då måste man också spela i Allsvenskan. Det går inte längre att hatta runt och hoppas att allt löser sig av sig självt. Och tror Halmstad Kommun eller HBK-ledningen det, då är det redan kört.

Om HBK klarar kontraktet, och jag tvivlar inte så lite, så vill åtminstone jag se en vision som får hela Halmstad att tro igen. För som det ser ut nu undrar jag vem som faktiskt gör det.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela