Kickoff

Dags för HBK att leverera

Publicerad 2011-04-24 15:04:33 i Allsvenskan,

En poäng och ett gjort mål på fyra omgångar under nye tränaren Josep Clotet Ruiz.
Det är, enligt HP, en av HBK:s sämsta starter i Allsvenskan någonsin. Och knappast den start som det nya "Real HBK" hade behövt.
Därför känns det som att HBK behöver en islossning när det gäller poäng hemma mot Trelleborg i eftermiddag.
För om inte HBK:s spel är det största problemet (det blandas och ges) så är det ett väldigt problem att övriga lag i serien nästan alla tar poäng lite här och där.
Det måste HBK också börja göra nu för att inte hamna för långt efter - och behöva spela en mängd måstematcher under resten av säsongen.
Tre poäng mot TFF ger andrum och nödvändig påfyllning av det sargade självförtroendet.
Ny förlust och sen spanska lån som löper ut i redan sommar - då blir det här en oerhört jobbig HBK-säsong.

Fördel Barca mot Real

Publicerad 2011-04-18 11:18:48 i Fotboll,

Real Madrid och Barcelona ska mötas i fyra el clasico på ett par veckors tid. Säsongens slutbetyg avgörs här och nu.
I lördags var den första matchen - som slutade 1-1 i Madrid.
Real jublade efter poängen som hämtades med, i vanlig ordning, en man utvisad mot Barca.
Medan katalanerna konstaterade krasst att de ägde spelet i matchen - och kunde glädjas över att de nu avgjort ligan mer eller mindre helt.

För Reals tro på att de kan rubba Barca var en poäng på hemmaplan en nödvändighet. Annars hade det varit tack och god natt för den här säsongen och inga inlånade miljoner i världen hade kunnat förändra den känslan för Real-presidenten Florentino Perez.
Inte heller för José Mourinho, som bygger så mycket av sin egen myt på det psykologiska spelet mot sin omvärld. Det var ju han som ansågs vara hotet mot Barca, han som skickade ut Barca ur Champions League när Inter vann. Jag trodde på det också - innan Barca vann med 5-0 på Camp Nou i höstas.

Nu är det ändå hyfsat öppet inför de resterande tre mötena, men jag tror att Barca vinner så väl cupfinalen (i Valencia) som CL-semin. För bortser man från poäng och utvisningar, så har Barca något som Real saknar - ett spel.
Real anpassar sig, satsar på omställningar, medan Barca metodiskt arbetar sig framåt med sina kortpassningar och instick. De styr sitt eget öde, kan man säga.
Real gör det också, mot alla lag utom just Barcelona - även om det stenhårda presspelet till viss del var Reals motmedicin. Det funkade också ganska bra, Pepe mejade ner allt i sin väg på mittfältet och Messi sköt bort bollar i frustration. Men i lördagsmatchen var det ett tag 25-75 % i bollinnehav. Och just den betydelsen ska inte underskattas. Inte när Perez är president i Real och har som dröm att Real ska vara världsdominant. Då går det inte att behöva anpassa sig och mest försvara redan på hemmaplan. Det har aldrig fallit Perez i smaken, fråga bara Fabio Capello som fått sparken två gånger från Real - båda gångerna efter att ha vunnit ligan, men med för defensivt spel.

Samtidigt, ska någon överleva det så är det José Mourinho.

*   *   *
Noterbart är väl annars att Leo Messi gjorde sitt första mål mot ett Mourinho-tränat lag (på straff). Och att Cristiano Ronaldo gjorde sitt första mål mot ett lag med Messi i (på straff).

HBK har rätt att vara besviken på domarna

Publicerad 2011-04-17 17:17:38 i Allsvenskan,

0-2 mot Gais hemma och två nya utvisningar för Halmstads BK, som fått en tung start på Allsvenskan 2011 med bara en poäng på tre matcher.
0-0 mot Kalmar i premiären är inte mycket att säga om. Däremot finns det en hel del att säga om de två senaste matcherna, mot Malmö på bortaplan och Gais i går.
Två matcher där HBK straffats hårt, väldigt hårt till och med, av domarna i form av röda kort.
Kort som också förändrat matchbilderna och slutresultaten.

Mot MFF slapp Jimmy Durmaz undan både en taktisk varning och ett i mina ögon gult till (eller rent utav rött) för sitt stryptag. Trots att rutinerade domaren Stefan Johannesson stod precis vid situationen så såg han bara HBK:s Zamora slå sig fri från Durmaz. Och inte en tanke på varför spanjoren slog till sin motspelare heller vad det verkar.
Sen hade kanske MFF vänt 0-1 till seger även elva mot elva eller tio mot tio, men det var knappast ett rättvisande domslut av Johannesson där.

Mot Gais valde domaren Andreas Ekberg först att inte dra upp sitt gula kort när Mervan Celic sparkade ner Emil Salomonsson för att en minut senare dra upp det röda kortet när Joe Sise, förvisso satsade hårdare, men träffade betydligt mindre på sin motspelare. Då var den matchen tolv minuter gammal ...
Att sedan Tomas Zvirgsdauskas drog på sig rött när han drog ner Santos (tror jag det var) var ju glasklart.

Jag vill ogärna klaga, men det är just den här inkonsekventa nivån hos alldeles för många av våra allsvenska domare som jag irriterar mig på mest i Allsvenskan (ja, förutom givna saker som huliganproblem, men det har ju inte med det sportsliga att göra). Det är en sak om domarna tar de här röda korten och sedan är konsekventa i sin bedömning (gärna i samma match också Johannesson och Ekberg), då köper jag besluten, men det är snudd på omöjligt när det skiftar så mellan matchminuter, matcher och domare. Det är för dåligt helt enkelt, och måste vara enormt frustrerande som spelare också att aldrig veta hur domaren för dagen ska döma.

Därför förstår jag att HBK nu klagar hos förbundet. En markering som förhoppningsvis gör att domarnivån kan höjas och bli jämnare i fortsättningen.

United vann slaget om England

Publicerad 2011-04-12 22:56:25 i Fotboll,

Manchester United vann slaget om England mot Chelsea efter 2-1 i kväll på Old Trafford.
Och det efter en klassinsats rakt igenom i 90 minuter. För även om Chelsea kom till Manchester tvingat att göra minst ett mål, helst två, för att vända hemmaförlusten från förra veckan, så bjöd Londonlaget hårt motstånd.

Carlo Ancelotti gjorde dock ett misstag. Han valde återigen Torres från start, den här gången i stället för Drogba. Jag tycker att Torres är en enormt bra värvning i grund och botten, världsklass rakt igenom som Benayon säger om sin lagkamrat, men Torres är inte i form och saknar sitt rätta självförtroende. Då startar man inte en sån spelare i en måste-vinna-match. Nu gjorde Ancelotti det, och tvingades byta redan i paus.

Då hade United rättvist gjort 1-0 genom jättefyndet Chicharito. En spelare som är som gjord för stormatcher. När Ferguson valt mer stillastående Berbatov så har United haft det jobbigare i toppmöten med just Chelsea, men även Liverpool. Med Chicharito får United en spelare som drar isär motståndarförsvaret, går i sidled och djupled, hela tiden söker sig in i passningsytor och som är otroligt stryktålig. Chicharito fick mycket stryk i duellerna med Terry, men fortsatte att gå in i samma dueller i 90 minuter. Det hade inte Berbatov gjort.

Chelsea kvitterade till 1-1 i ett moment av svagt försvarsspel (Evra) trots att Ramires då var utvisad och då såg det ut som att Chelsea kanske ändå skulle kunna skaka United. Men när en annan laglojal spelare, Ji Sung Park frispelade av Giggs var det 2-1 och ordningen återställd.

United gjorde en helgjuten insats och har verkligen visat den här säsongen hur svårslagna man är hemma på Old Trafford. Samtliga spelare i United stod för stora insatser, men det går inte att låta bli att säga något om Ryan Giggs. 37-åringen blir bara bättre och bättre, i dag spelade han fram till båda Uniteds mål och har alltså tre assist på tre United-mål mot Chelsea. Fantastiskt. Likaså att som Giggs ha gått från att ha varit en renodlad ytter till en spelmotor centralt - och ändå hålla världsklass.

Nu väntar United mot Schalke om inte Inter står för ett mirakel i morgon i Tyskland. Där är United storfavoriter, men får se upp se de inte gör samma fel som italienarna.

Ett rött kort som sätter frågetecken

Publicerad 2011-04-12 19:07:26 i Fotboll,

Zlatan Ibrahimovic sa "va fan culo" till sig själv eller domaren följt av något på slaviska till sig själv eller domaren.
Ingen vet, Zlatan nekar, men har bett om ursäkt till övriga i Milan för sitt senaste röda kort mot Fiorentina. Ett kort som kunde blivit ack så kostsamt.

Jag utgår från att Zlatan måste sagt något väldigt olämpligt på slaviska som den assisterande domaren (som kände sig vara målet för smädelsen) uppfattade och förstod. För det ska alla veta som nu rasar eller inte vet, att varenda spelare säger "va fan culo" i ren spontanitet efter ett domslut emot sig i Italien. Inte varje gång förstås, men ofta i ett utlopp av besvikelse. Och då betydligt mer animerat än Zlatan var i söndags kväll.
Inte lika ofta som britterna säger "fuck off" och när Wayne Rooney skrek det direkt in i en tv-kamera så gav det två matchers avstängning. Det kan jag på sitt sätt förstå eftersom alla som såg sändningen hörde det.
Zlatans utvisning däremot, om det grundar sig på ett "va fan culo", är rejält överdriven i så fall och sätter i så fall också en standard som blir svår att följa. Jag menar, ska domarna nu börja visa ut alla som svär på fotbollsplanen? Tveksamt, eller hur?

Sen förstår väl jag också att det ideala vore om svordomar eller annat fult språk inte sägs alls på våra idrottsarenor. Men tror vi på en sådan utopisk utveckling? Och hur värderar vi en svordom? Är det verkligen värre än vårdslösa tacklingar som skadar spelare? Eller medvetna stryptag som provocerar fram ett slag? Inte i min värld i alla fall - så länge spelarna nöjer sig med ett "fuck off" här eller ett "va fan culo" där och gärna mindre. Personpåhopp och smädelser ska dock alltid straffas stenhårt. Sånt hör inte hemma någonstans.

Nåväl, Zlatan fick tre matcher för sitt röda kort, Milan kommer överklaga och får de inte ner avstängningen till en match så blir jag överraskad. Men då har domarna också kunnat sätta det slaviska i ord utgår jag ifrån. Jag väntar spänt.

Betydligt mer allvarligt är det om Silvio Berlusconi sagt något i hettans stund om Zlatan. Det kommer Zlatan ha svårt att acceptera tror jag - och i så fall är Berlusconis och Zlatans relation på väg mot det sämre. Och vilka konsekvenser får det? Jo, att Zlatan till slut lämnar Milan. Och om han gör det, vilken drivkraft har han då kvar? England kanske. Annars så kanske han slutar. Men det är förstås rena spekulationer om framtiden. Och Milan har ju dementerat Berlusconis uttalanden i en officiell pressrelease.

Milan växlar upp

Publicerad 2011-04-08 11:15:31 i Fotboll,

Milan hade ett för dåligt mittfält, framför allt tekniskt och kreativt, för att lyckas i Champions League den här säsongen.
Därför är det bara naturligt att leta den typen av mittfältare inför nästa säsong om Milan ska lyckas växla upp ett snäpp eller två.
Och den italienska storklubben ligger inte på latsidan.
Klubben har länge varit ute efter Ganso, som pekas ut som den nye Kaká, och ser efter Leonardos allt mer osäkra framtid i Inter ut att vinna dragkampen om supertalangen som hela Brasilien talar om.
Jodå, mer än dribblingskungen Neymar som Chelsea ser ut att landa.
Nu ska Milans sportchef Braida vara i Brasilien för att slutföra köpet - och lyckas Milan är det ett stort steg mot att bli ännu bättre nästa säsong.
Ganso är en prioriterad värvning. Kan Milan krydda mittfältet med att lyckas behålla Genoalånet Boateng, få Pirlo hel och kvar i klubben, liksom få in ytterligare någon kreativ mittfältare, gärna snabb också, så kommer Milan vara av helt annan dignitet nästa säsong.
Med Allegri en säsong rikare, med en ligatitel i ryggen, med Zlatan och Pato i förhoppningsvis bättre samspel. För det är bara att slå fast, i min mening, även om Zlatan är kung av Milan numera och Pato i vissa stunder lite speldum, så är brassen Milans framtid. Inte en spelare Milan har råd att sälja i sommar.

Sedan ser det nu ut som att Romabacken Mexes blir Alessandro Nestas ersättare i sommar. En övergång som varit mer eller mindre klar sedan i januari.
Och det är väl egentligen bara att beklaga att en mästare som Nesta inte klarar av att stå emot alla skador längre. Nesta är fuoriclasse (i en egen klass) på alla sätt och vis.

*   *   *
Från Milano kommer alltså rapporter om att Inter funderar över Leonardos framtid som tränare i klubben. Förståeligt, tycker jag. Leo är för dålig taktiskt för att lyckas i Italien hela vägen.
Men att Inter skulle lyckas få Guardiola som ersättare redan i sommar tvivlar jag starkt på.

Det jämnar ut sig i längden

Publicerad 2011-04-08 10:56:49 i Fotboll,

Manchester United slog Chelsea på bortaplan med 1-0 i slaget om England i Champions League.
Wayne Rooney avgjorde efter ännu ett imponerande nummer av aldrig för gamle Ryan Giggs. Ett fenomen i dess rätta bemärkelse.
Det var förstås en enormt tung seger för United och det hjälpte föga i det blå Chelsealägret att man skrek efter straff på slutet när Patrice Evra rätt klumpigt (antagligen groggy efter tre smällar mot huvudet) satsade på bensaxen mot brassen Ramires - som föll. Visst var det straff - även om Ramires valde att lägga sig när han kunde tagit den smällen, stått upp och kommit till ett avslut. Så är det. Jag förstår Carlo Ancelotti som gnällde på domaren efteråt.
Samtidigt så är det som tränare alltid brukar klyscha ur sig "sånt här jämnar ut sig i längden". Jodå, minns Chelseas seger mot United i ligan för inte så länge sedan. Där Chelsea tilläts vända och kom undan rött kort på David Luiz när han sänkte Rooney och även slapp ifrån en straff emot sig på slutet. Lika klar även den. Och kostsamt för United i ligan, där Ferguson sedermera blev avstängd för sina domarkommentarer. Den här gången jämnade det faktiskt ut sig i längden. Vad man än tycker om domslutet i just den här matchen.

Att det sen är en klen tröst för alla som håller på Chelsea, jag har en kompis som var duktig upprörd över det här, och att deras mål att nå långt i Champions nu blev en ganska rejäl uppförsbacke är en annan sak.
Jag tror dock inte denna här kvarten är avgjord än. Chelsea kan absolut vända på Old Trafford, likväl som United kan kontrollera hem det också. Men visst, fördel United är det - och Chelsea måste höja sig ett par klasser spelmässigt för att göra match av det här.

*   *   *
Nästan lika mycket kan man diskutera Shakhtar Donetsks val att åka till Camp Nou och satsa på offensiven i första hand mot världens bästa Barcelona. Förstås total galenskap - även om lagets styrka är offensiven. Men då måste Luiz Adriano och de andra brassarna ha betydligt bättre skärpa i avsluten än de hade. Vilka chanser, vilka missar. Sånt håller naturligtvis inte borta mot Barca som sprang ifrån och vann med 5-1. Case closed - och nu väntar vi på nya el clasico-möten i semifinalen mot Real Madrid.

Tänk vad de matcherna, i kombination med ligaspelets andra clasico den 16 april och cupfinalclasicon, kommer att avgöra mycket för de här giganterna inom spansk och europeisk fotboll.
Blir Mourinho kvar som tränare i Madrid om Barca vinner allt? Jag tvivlar.
Och vad gör Pep Guardiola om Mourinho får sin revansch?
Det bästa med de frågorna är att det vet vi faktiskt ganska snart.

Inters säsong är över nu

Publicerad 2011-04-06 20:31:30 i Fotboll,

0-3 i derbyt mot Milan. Helt osannolikt usla 2-5 mot Schalke 04 i Champions Leagues första kvartsfinalmöte i går. Italienska Inter har haft ett par enormt tunga fotbollsdygn på Giuseppe Meazza.
Så tunga att jag skulle säga att slaget är förlorat nu.
Inte för att Inter inte skulle kunna ta igen fem poäng på Milan och två på Napoli under de sista sju omgångarna av säsongen. Milan kommer tappa poäng, Napoli i än större utsträckning.
Men att förlora två så stora, viktiga matcher tror inte jag Leonardos Inter överlever. Jag skulle drista mig till att påstå att det är säsongens två viktigaste matcher. Resultatet: 2-8.

Leonardo gjorde ett paradfel redan i derbyt. Visst är det en viktig match, visst känns det att stadsrivalen Milan vinner ligan, men Champions är ändå viktigare för Inter den här säsongen. Ligan har de vunnit i så många år i rad att de kunde släppt den när Schalke väntade tre dagar senare. I stället försökte Leonardo vinna båda - och tröttade ut sitt lag helt i derbyt redan. Det är ett felval som kostar för Inter. Leonardo har lyft Inter sedan han ersatte Benitez, men de här förlusterna bär hans signum. Brassen är en obotlig optimist - och det syns i försvarsspelet. Så pass att Leo kommer få svårt att lyckas i ett lag i Italien som tränare. Det är också därför, tror jag, som Silvio Berlusconi valde att sparka Leonardo efter bara ett år som tränare för Milan - trots att han var under Berlusconis "beskydd".'

Och hur Inter, hur tröttkört man än var efter derbyt, ändå släpper in fem mål hemma mot Schalke är bara för dåligt. Un disastro för i campioni.

*  *  *
Likaså funderar man ju vad Harry Redknapp tänkte när Peter Crouch, efter två klantiga tacklingar, blev utvisad tidigt mot Real Madrid borta. Då måste han ju kasta ut alla tankar på offensiv, satsa helhjärtat på att hålla ner siffrorna och sikta in sig på returen på hemmaplan. Efter 0-4 är det kört och Redknapp visade knappast samma skärpa taktiskt som i bortamötet med Milan till exempel. Synd, för Tottenham har varit en frisk fläkt. Kul för nu väntar ett clasico även i CL. För Barca kan väl aldrig förlora mot Shakhtar.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela