Kickoff

En enastående vändning

Publicerad 2011-08-09 14:26:46 i Allsvenskan,

HBK låg under med 1-3 och 3-4, men kom tillbaka båda gångerna. Med ett par minuter kvar tryckte Joe Sise in sitt andra mål för dagen via ribban. 5-4. Seger för HBK mot IFK Norrköping. Ett av de allra sista halmstråna greppades.

Är det något man ska hylla efter en sådan match (som jag spelade in och därför bänkade mig för direkt efter jag själv lämnat min redaktion vid 00.30) är viljan. Det var inte bara det att Janne Anderssons lag kvitterade med ett par sekunder kvar av första halvlek. Gamle skyttekungen från 2005 i HBK, Gunnar Heidar Thorvaldssons 2-1-mål var ett skott med benskyddet som skruvade sig in helt otagbart. Telos 3-1 var ett vackert skruvat skott som inte heller sitter varje dag. HBK fick en lite billig straff och Sise gjorde 2-3. Joel Johansson dunkade in 3-3 - bara för att IFK sedan gjorde 4-3 direkt. Det såg kört ut, men HBK gav sig inte. IFK:s ganska givmilda försvar (SE-klass på det utan ett par ordinarie spelare) fortsatte svaja, Marcus Olsson bröt in och gjorde 4-4 innan Sise till slut fick göra ett spelmål.

Glädjen bland spelarna var enorm. Det finns ingen anledning att jämföra med SM-guldkänlsor, det är väldigt avlägset, utan bara konstatera vilka känslor en seger framkallar för ett lag som haft varenda marginal i världen mot sig den här säsongen. Vad har inte gått emot HBK? Bagarn Rosengrens självmål i säsongens första seger. Men utöver det? Inget. Inget alls.

Det är fortfarande oerhört långt upp till något som ens liknas ett allsvensk kontrakt även nästa säsong. Det är också helt onödigt att börja prata om något sådant. HBK bör bara fortsätta att ta en match i taget - och försöka göra två vinster till fler. Men nu ser de att ingen match behöver vara förlorad. Det har de bevisat för sig själva.

*   *   *
Janne Andersson kan inte ha sovit gott efter hans lags försvarsinsats. Superettanklass och då pratar vi om mittenlagen.

*   *   *
När HBK tog ledningen mot Norrköping var det tredje matchen av de fyra senaste som HBK gjorde första målet.

*   *   *
Joel Johansson har bara spelat två matcher, men är redan ett lyft med sin snabbhet, löpstyrka och sinne för mål. Första målet i HBK-tröjan mot Peking och alla vi som minns hur svårt Joel hade under sin första sejour i HBK gladdes lite extra med anfallaren.

*   *   *
Så kom även Michael Svenssons comeback efter tio år i HBK-tröjan. Två minuter lång. Det såg rejält ut, men han är redan ett frågetecken inför Häcken på lördag. I går blev han skadad på nytt i U21 ...

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela