Kickoff

HIF är favorit till guldet

Publicerad 2011-06-28 21:03:22 i Allsvenskan,

Ny förlust - samma utsatta läge. HBK:s trista säsong fortsatte, knappast oväntat, hemma mot serieledande Helsingborgs IF. På något sätt var det väl också poetiskt förutsägbart att målen som HIF vann matchen med skulle komma från spelaren som är fostrad i HBK, mittbacken som hade behövts i HBK, men som hamnade på andra sidan åsen när pengarna sedan länge sinat ur HBK:s klubbkassa. Peter Larsson nickade in 1-0 i andravågen efter en hörna. Och Peter Larsson kastade sig fram och tryckte in 2-0 på en frisparksretur.

HIF var det bättre laget matchen igenom. Man är Sveriges i särklass stabilaste och svåraste - och kanske även tjurigaste lag att möta. Det är inget att säga om. HIF är också min favorit till SM-guldet - om de behåller bland andra Gerndt i sommar som sportchefen Jesper Jansson halvt om halvt var inne på i pausen.

För HBK:s del är det helt enkelt en sådan där säsong. Superettan bara känns mer och mer trolig 2012 för varje omgång som förloras. Samtidigt så ber man nästan om vissa baklängesmål. Pep Clotet Ruiz byter backlinje och mittfält som idolbilder. Det ger aldrig stabilitet. Och ibland är valen smått obegripliga. För andra matchen i rad var det ett felval att spela Ryan Miller i mittförsvaret och 1-0-målet hade troligen aldrig hänt om Miller varit Richard Magyar. Vad Clotet Ruiz ser i Miller, som inte är speciellt snabb och för kort (och kanske mest en bra Superettanspelare) vet jag inte.

Raul Ruiz gjorde sin sista match i HBK-tröjan, spanjoren var en smula övertänd, men att offra honom i 36:e minuten var att ta i. Varför kunde man inte pratat ut i paus först? Nu lämnade Ruiz Örjans Vall för sista gången. Aldrig att han, som faktiskt varit lyckad, kommer tillbaka efter den sortin.

Det positiva var väl ändå att när Joe Sise ersatte Ruiz och HBK gick över till 4-4-2 igen så såg det bättre ut. Sise och Olsson på topp är ett steg i rätt riktning för att börja göra de nödvändiga målen som desperat behövs i Halmstad. Varför Sise varit bänkad är likaså obegripligt, men nu måste även Pep Clotet Ruiz förstå allvaret och använda det material som är mest lämpligt. Det vill säga 4-4-2 och Sise på planen. Om det sedan räcker för att Halmstad ska ha ett allsvenskt lag även 2012 kan bara tiden utvisa.

HBK:s spanska trio lämnar - IFK-veteran ett alternativ?

Publicerad 2011-06-27 12:51:12 i Allsvenskan,

HBK:s Real Madrid-trio Raul Ruiz, Javi Hernandez och José Zamora återvänder till Spanien redan på torsdag. Om de kommer tillbaka är i dagsläget oklart - även om Ruiz, den ende som gjort någorlunda succé, inte är främmande för det.

Därmed är HBK:s spanska armada numera en, tränaren Pep Clotet Ruiz på tränarbänken. Och HBK:s spännande spanska satsning är över? Det återstår väl att se, men HBK måste nu koncentrera sig till att spela ett spel som ger poäng framför allt.

HBK behöver i första hand en anfallare eller två, men jag tycker nog att man ska höra av sig till IFK Göteborg och försöka få till ett lån (eller överta kontraktet) säsongen ut med Thomas Olsson som sitter rejält i frysboxen på (ny)Gamla Ullevi. För i det här skedet är rutin och lugn dygder som HBK bör värdesätta högt. Ja, plus att Olsson inte lär kosta något.

The special two klar för Chelsea

Publicerad 2011-06-22 22:36:29 i Fotboll,

Europas hetaste tränarnamn, Andre Villas-Boas, tar över Chelsea efter ett par dagar med tuffa förhandlingar.
Den 33-årige portugisen går därmed i José Mourinhos fotspår - igen.
Jag ser att vissa tidningar också redan gett Villas-Boas, som tog Porto till en imponerande trippel under sin första säsong, ett passande smeknamn: The special two (Mou var ju nummer ett).

Villas-Boas känns som ett spännande tränarval av Chelsea när man nu sparkade Ancelotti hastigt, väntat, men knappast snyggt. Valet är också helt i Abramoviths stil. Men det är ändå upp till Villas-Boas att visa att han är mogen uppgiften i ett av Europas mest krävande lag där nyckelspelarna börjar bli gamla och ett generationsskifte närmar sig. Det var starkt att vinna Europa League med Porto, men jag tvivlar på att det var ett krav i Porto och är därmed inget mot det som väntar nu när Abramovith och alla Chelseafans förväntar sig ganska omedelbara resultat.

Hur som helst är det ett väldigt spännande val som gör Premier League än mer intressant till hösten. Nu återstår det att se om Villas-Boas får plocka ihop de spelare som Mourinho fick när han kom till Chelsea - och som sedermera var grunden för Chelseas framgångar.

Superettan allt närmare för HBK

Publicerad 2011-06-22 22:09:47 i Allsvenskan,

Kujtim Bala var bäste HBK:are och fick göra sitt första allsvenska mål. Och HBK var minst lika bra som Häcken - i 70 minuter. Sen blev det samma visa som vanligt under säsongen. HBK jagade mål framåt, hamnade fel i positionerna när man blev för offensiva och blev straffade med omställningar.

Och det är bara att konstatera att Superettan rycker allt närmare nu för HBK:s del. Något speciellt måste ske för att rädda kontraktet. Och eftersom pengar saknas för nyförvärv - för att inte tala om att transferfönstret ligger en månad senare än vanligt (augusti) måste något ske i laget som redan är.

Det här var ytterligare en match där man var nära att vinna, gick för segern, men förlorade på grund av för slarvigt försvarsspel. Det är en ovana man måste lära sig av med. Som vid Michi Görlitz alldeles för bekväma tillbakaspel som ledde till 1-1 när situationen egentligen var över. Görlitz var otroligt blek igen - liksom Anel Raskaj som gjorde en av sina sämsta insatser i HBK-tröjan. Det är två spelare som måste höja sig eller bänkas. För Pep Clotet Ruiz är ju inte rädd för att ändra, men det är märkligt hur vissa spelare som Görlitz verkar sitta säkert. Att Joe Sise måste spela känns bara mer och mer självklart, helst i ett tvåmannaanfall med Raul Ruiz eller Marcus Olsson bredvid sig. I går var ju HBK återigen ett nummer för små - och jag vet inte hur många bevis till Pep behöver innan han ger sig och startar med Sise som sig bör.
Och på tal om för små har jag svårt att begripa varför Pep valde att matcha lille Ryan Miller mot store skyttekungen Mathias Ranegie när Tomas Zvirgsdauskas återigen var frisk. Smått vansinnigt - och det behövde man inte ens facit i hand för att lista ut.

Snarare är det till spelare som Zvirgsdauskas, Mikael Rosén, Emil Salomonsson, Christian Järdler och Jonas Saevarsson som Pep Clotet Ruiz nu måste vända sig för att bära laget så att talangfulla ungdomar som Magyar, Kalle Johnsson och Bala slipper att ta för stort ansvar.

Och så kanske det är dags att spela mer cyniskt, mer som, säg, Pelle Olssons Gefle. Åtminstone i vissa sekvenser. Innan glappet blir för stort för att det ska gå att hämta igen - ens med en uppryckning.

Det här räcker inte - Sise måste spela

Publicerad 2011-06-18 19:38:22 i Allsvenskan,

HBK gjorde sin kanske bästa spelmässiga halvlek på hemmaplan i dag mot Örebro SK i andra halvlek.
Man lyckades till slut blanda aggressivt försvarsspel med både kort och långt passningsspel. Det såg ut som det spel som Josep Clotet Ruiz vill spela med HBK. Men trots det - och trots ett gäng bra chanser att göra mål, ett mål blev tveksamt bortdömt för offside i första halvlek - så lyckades man ändå inte få mer än en poäng mot ett ganska tröttkört ÖSK.
Kanske skulle man haft en straff också när Marcus Olsson fälldes i straffområdet, ÖSK-backen var inte ens nära att vara på bollen där.
Josep Clotet Ruiz sa efter matchen:
- Vi gjorde ett mål som blev bortdömt och jag säger aldrig något om domaren, men det är samma sak match efter match och om domaren gjort sitt jobb hade vi vunnit.

*  *  *
Med det sagt så gjorde ojämne Mikael Lerjeus ändå en av sina bättre matcher i Allsvenskan.

*  *  *
Det här var HBK:s första poäng mot ett topplag i Allsvenskan i år. Det är bra i sig. Men jag blir ändå mer och mer förbryllad över hur Clotet Ruiz vill att hans lag ska omsätta sitt passningsspel i konkret anfallsspel i och kring straffområdet. Visst kommer man runt på kanterna en del, visst möter Marcus Olsson boll bättre och bättre, men det här anfallsspelet räcker aldrig för ett nytt kontrakt. Det är helt enkelt för uddlöst i straffområdet och för korta anfall centralt i banan.

Det börjar kännas som ett mantra, men Marcus Olsson som ensam anfallare är inte tillräckligt. Han har inte målkänsla nog. Faktum kvartstår att ett HBK utan anfallsalternativ har sin bäste målgörare och anfallare på bänken i match efter match. Joe Sise måste naturligtvis spela, oavsett om Clotet Ruiz anser att Sise är en yttermittfältare i första hand. Det kanske han är, men han är ändå lagets bäste forward. Det går inte att bortse ifrån. Där förstår jag inte vad Clotet Ruiz sysslar med.

*  *  *
Och jag köper absolut inte förklaringen att laget spelade fantastiskt så att Clotet Ruiz inte ville byta ens sista 20 minuterna när man möter ett helt tröttkört ÖSK som gjorde sin tredje match på sex dagar på Örjans Valls regntunga gräsmatta. Nu var det många juniorer på bänken, men Joe Sise måste förstås komma in för att ge mer tyngd, fart, klass framåt när ÖSK-spelarna går på knäna. Ett eller två byten kunde gett tre poäng i dag. Obegripligt faktiskt av den annars så taktiske spanjoren.

*  *  *
ÖSK-målvakten John Alvbåge ville tydligen kompensera sitt dåliga spel genom att gnälla på HBK:s sätt att spela och genom ett mindre personangrepp på Clotet Ruiz efter matchen. Förstår inte Alvbåge att ett lag i HBK:s situation måste spela mycket på inställning (men gjorde knappast bara det i dag) eller att Clotet Ruiz lever sig med i matchen har han större problem än tvålen i sina handskar för tillfället.

*  *  *
Gefle var kanske mer uträknat än någonsin inför den här säsongen. Efter segern mot Elfsborg i dag ligger Pelle Olssons lag trea(!) i Allsvenskan. Det är bara att gratulera Pelle Olsson för ett fantastiskt jobb i en klubb med minimala resurser.

Tungt i Inter

Publicerad 2011-06-16 18:58:39 i Fotboll,

Inters tunga år fortsätter.
Säsongen efter trippelsäsongen var ingen hit, även om andraplatsen bärgades i ligan.
Nu agerar såväl vissa egna spelare som tränare som att Inter är något katten släpat in.

Wesley Sneijder, som tidigare sagt att hans framtid är i Inter, öppnar mer och mer för andra klubbar (tex Man United). Likaså lagets viktigaste spelare i fjol, Samuel Eto'o som säger att han gärna kan tänka sig en flytt till Premier League.
Samtidigt är Leonardo, som inte är bra nog taktiskt för Inter om man ska vara ärlig, på väg till franska storklubben PSG - och det gråter väl kanske inte Massimo Moratti jättemycket över. Men tilltänkte ersättaren, argentinaren och nuvarande chilenske förbundskaptenen Marcelo Bielsa säger att han tackar nej till Inter.
Och nu börjar tidningar som Gazzettan att peka ut Delio Rossi som eventuell Intertränare. Samme Delio Rossi som fick sparken av Palermo innan han togs till nåder igen, tog dem till cupfinal (mot just Inter) och sedan fick lämna Palermo igen.

Går bara att hylla mästaren

Publicerad 2011-06-06 21:14:07 i Tennis,

Han bestämde sig för att bli den förste att vinna mot Novak Djokovic i år - och gjorde det.
I finalen bestämde sig Roger Federer för att till slut besegra Rafael Nadal på Paris röda grus. Det höll till 5-2-ledning i första set. Sen började Nadals slit ge lön för mödan igen - och Federer tappade inte bara tron på sig själv i finalen av Franska Öppna. Han förlorade också finalen över fyra set - hans fjärde finalförlust mot Nadal i Paris Grand Slam-turnering. Och Nadals sjätte titel i Paris. Tangerat rekord tillsammans med Björn Borg.

Att Nadal vinner överraskar väl ingen, men jag ville så gärna se Novak Djokovic mot Nadal i finalen. Djokovic har använt hela våren till att förvandla Nadal till en tvivlare. Han har slagit spanjoren i två grusturneringar inför Paris och har varit 2011 års bäste spelare.
Men han föll mycket på att rekordmatchen mot Fognini ställdes in efter wo och i stället blev rekordförsöket matchen mot Federer i semin. Rätt stor skillnad när man ska skriva historia.
Dock ska absolut inget tas från schweizaren som gjorde sin bästa Paris-turnering i karriären som 30-åring. Aggressivt, varierat, säkert. Spelet i semin mot Djokovic var från en annan planet. Federer spelade inte dåligt mot Nadal heller, men gjorde för många enkla misstag. Och det går inte mot Nadal, vars bleka jag återvann mycket i slagkraft i segern mot Robin Söderling.

Nadal är världens genom tiderna bäste grusspelare. Därom råder ingen som helst tvekan. Det här var hans svagaste Paris-turnering - och han vinner till slut ändå. Det är makalöst bra gjort. Likaså hur han kan hämta upp boll efter boll som om tennisbanorna vore ett pingisbord - och till slut kontra hem poängen ändå. Konditionen och förmågan att göra få misstag är vad som gör Nadal till den mästare han är. Han kommer vinna fler Slams i Paris, från en till fyra-fem. Nadal kan slå rekord som aldrig kommer slås. Det är bara att hylla spanjoren.

Nu ställer jag in siktet på Wimbledon och the revenge of Djokovic förhoppningsvis.

"Kan ni verkligen ingen spelare?!"

Publicerad 2011-06-06 20:10:12 i Landslaget,

Text lämnad från dagens presskonferens inför EM-kvalet mot Finland i morgon kväll. PK:n handlade mest om två saker. Om Zlatan spelar (det gör han, ”alla är redo för spel” sa Hamrén) och om de svenska spelarna fortfarande och på riktigt inte kan några spelare i det finska landslaget. Det var till och med så att en finsk journalist kom fram när jag pratade med Mikael Lustig, höll upp en svensk kvällstidning med fylld av svenska spelarcitat och frågade nästan uppgivet ”Är det verkligen sant att ni inte kan några finska spelare?”. ”Nej, jag kan nästan hela den finska startelvan”, sa Lustig. Det var en lättad finsk journalist som lämnade  presskonferensen.

 

Innan Hamrén kom hade vi (tv, radio och tidningar) fem spelare till vårt förfogande i en halvtimme i en så kallad mixad zon. Jag var där för att prata med Lustig och efter fyra avbrutna småintervjuer fick jag ihop en helhet. Knappast optimalt, men som tur är så är Lustig väldigt bra att ha att göra med och tog sin tid.

 

 

Gårdagens roligaste incident var för övrigt när en viss tv-kanal skulle intervjua Lustig och var redo att sätta igång. ”Behöver ni ingen kamera?”, frågade Lustig reportern. Som inte hade upptäckt att kameramannen hade smugit iväg en bit.

Bilder från landslagets träning

Publicerad 2011-06-06 20:07:20 i Landslaget,

Var på Råsunda för landslagets träning tidigare i dag. 15 minuter var öppet för pressen och vi fick se spelarna värma upp. Inget mer, inget mindre. Samtliga spelare var med på träningen så långt, inklusive Tobias Hysén (som fått grönt ljus för att spela mot Finland) och Zlatan Ibrahimovic. Landslagets kapten var sist ut av alla.

 

Här är lite bilder från träningen (från Iphone).

 

Spelarna värmer upp. Mikael Lustig är kanske inte på Zlatan-nivå, men den forne Giffarens teknik imponerar även i det här sällskapet.

 

 

Kim Källström var väldigt noggrann med sin uppvärmning.

 

 

Sist av alla kom till slut Zlatan Ibrahimovic ut för träning. Han började med att inspektera sin hårt tejpade vänsterfot (huvudrollsinnehavaren de senaste dagarna).

 

 

När allt verkade ok så anslöt även Zlatan till övriga spelare och träningen drog igång på allvar.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela