Kickoff

Baldvinsson ger klartecken

Publicerad 2013-08-24 21:00:19 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Gudjon Baldvinsson är redo för spel mot AIK.
Anfallaren kan gå för fullt igen efter sin vadskada.
Michael Svensson är uttagen i 19-mannatruppen och kan ta en plats på bänken.
 
Gudjon Baldvinsson har en skadedrabbad säsong. I veckan utgick han med en vadskada i cupmatchen mot Ljungby och var ett litet frågetecken inför söndagens hemmamatch mot AIK.
Men islänningen kommer till spel. Han startar i anfallet bredvid Mikael Boman efter att ha kunnat gå för fullt på den matchförberedande träningen under lördagen.
 
Det såg även ut som att Kristoffer Fagercrantz går in från start i stället för Kristoffer Thydell att döma av träningen. I 19-mannatruppen återfinns även Michael Svensson, som var en av de allra bästa i cupsegern i veckan. Andreas Landgren är avstängd den här omgången medan Kristinn Steindorsson är tillbaka efter sin två matcher långa avstängning.
 
Här är den troliga startelvan utifrån lördagens träning:
Stojan Lukic - Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Richard Magyar, Oliver Silverholt - Stefan Selakovic, Antonio Rojas, Kristoffer Fagercrantz, Johan Blomberg - Gudjon Baldvinsson, Mikael Boman.
 
Och här kan ni läsa vad Oliver Silverholt tycker och tänker inför söndagens match, om sin säsong och målet att ta plats på mittfältet i framtiden.

HBK fortsätter ha följa mittfältare

Publicerad 2013-08-24 20:52:44 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Robin Nilsson provspelade för HBK, men det blev aldrig någon övergång.
HBK kommer i stället att fortsätta följa mittfältarens framfart i höst.
 
HBK var konkret intresserade av tre spelare under sommarens övergångsfönster. Gunnar Heidar Thorvaldsson, Helgi Danielsson och Robin Nilsson. Det har ni kunnat läsa i Kvällsposten och här i bloggen.
Av dem var Ängelholms Robin Nilsson den som var närmast att hamna i HBK trots att Klubben aldrig la något faktiskt bud (man fick veta ungefär vad ÄFF ville ha).
När fönstret stängde var dock Nilsson kvar i ÄFF och han kommer nu att registreras för spel där igen under hösten. ÄFF avvaktade utifall att ett bud skulle komma från HBK.
Enligt mina uppgifter så kommer HBK att fortsätta följa Robin under hösten och sedan kan det bli aktuellt med en ny kontakt efter säsongen då också mittfältarens kontrakt med Superettanklubben går ut.
Om HBK ligger lika bra till då återstår dock att se. Men bli inte förvånade om Robin Nilsson hamnar i HBK till slut.

Fagercrantz har hittat problemet

Publicerad 2013-08-24 20:33:16 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Efter en succéfylld höst på lån skulle Kristoffer Fagercrantz komma hem och styra HBK:s mittfält i allsvenskan också.
Men mittfältskreatören har haft svårt att övertyga i år.
Förklaringen stavas troligen fel kost och gräsastma.
 
Kristoffer Fagercrantz var HBK:s kreativa mittfältsvärvning inför säsongen. Den gamle Centern-spelaren återvände till det HBK han kom på lån till under hösten i superettan och där var en nyckelspelare i det snabba avancemanget tillbaka till allsvenskan.
Men Fagercrantz har inte levt upp till förväntningar, vare sig omgivningens eller sina egna, och har stundtals sett märkligt energifattig ut.
Förklaringen verkar ha varit just det, brist på energi. "Fagge", som har väldigt lite kroppsfett, klarade inte av den nya kost med mindre kolhydrater som ordinerades till spelarna. Detta skrev vi om i Kvällsposten inför förra hemmamatchen mot Gefle.
Sedan ett par veckor har Fagercrantz återvänt till sin gamla kost och börjat att må bättre.
 
Jag frågade hur det var med honom på fredagens träning och då berättade han att det även kan vara gräsastma som stör honom. Det vet han inte än, men ska kolla upp det.
Och det är klart, med fel kost och eventuellt gräsastma är det svårt att göra sig själv rättvisa på planen. Det förstår vem som helst.
Kanske blir det återigen under hösten som Fagercrantz får visa Halmstadpubliken vad han faktiskt går för.
För HBK hade det varit en stor boost att få tillbaka sin mest kreativa och bäste passningsspelare på mittfältet i gammal god form igen.
 
 

Järdler testar nästa vecka

Publicerad 2013-08-24 19:52:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Christian Järdler gör ett försök att träna för fullt igen.
Nästa vecka kommer vänsterbacken, som saknats sedan juli, träna hela veckan med HBK.
- Jag har inte gett upp säsongen eller karriären än, säger Järdler efter fredagens träningspass.
 
Det kommer försiktigt positiva signaler från Christian Järdler. Jag pratade med honom efter fredagens träningspass nere på Örjans Vall där HBK:s 31-årige vänsterback gjorde sitt andra hela träningspass den här veckan med lagkamraterna. Järdler berättade att han känner sig bättre, att han inte längre har ont när han är hemma och att han ska göra ett försök att stegra träningen ytterligare nästa vecka.
 
Förhoppningsvis går det bra för man unnar naturligtvis Christian Järdler att själv få bestämma över sin fotbollsframtid efter säsongen. Det är alltid trist när skador dikterar slutet på karriärer.

Därför gör HBK rätt som förlänger

Publicerad 2013-08-20 00:25:12 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Med Kalmars ögon på Jens Gustafsson förlängde HBK med sin tränare i ytterligare två år.
Det gör man helt rätt i.
Nu slipper man ett orosmoment under hösten och behåller en tränare som förstår vad som krävs för att rädda kvar HBK i allsvenskan.
 
I förra veckan hade jag nyheten att Halmstads BK förlänger kontraktet med Jens Gustafsson i två ytterligare år. I pappret dagen därpå kunde jag även berätta att Kalmar FF hade HBK:s tränare som ett möjligt namn för att efterträda Nanne Bergstrand. Kanske var det det som fick fart på kontraktsskrivandet efter att parterna varit muntligt överens i nästan en månad?
Hur som helst tycker jag att HBK gör helt rätt i att förlänga med Jens Gustafsson.
Dels för att man slipper gå in en redan svår höst utan att behöva hantera diskussioner om tränarens framtid som kan så tvivel ända in i spelartruppen i värsta fall. Nu vet HBK, Jens själv och spelarna precis vad som gäller i den frågan utan att det hann att bli en fråga.
Det är den ena sidan. HBK gör även rätt eftersom Jens Gustafsson, i mina ögon, förstår det hårda arbete som krävs för att rädda det här HBK kvar i allsvenskan. Han vet att det handlar om noggrannhet och hårt jobb vilket är två av hans största styrkor som tränare.
Därmed inte sagt att uppdraget kommer att lyckas i höst, men det är den värdegrund som HBK måste luta sig mot för att skaffa de marginaler och i slutändan poäng och segrar som krävs i höst.
 
Utmaningar finns det dock gott om. Bland de största för Jens Gustafsson framöver är nu att få ut det bästa ur de spelare som inte hittat sin toppnivå i år för det är det enda sättet att förstärka laget i höst. Samt att konkretisera anfallsspelet såväl i bollinnehavs- som i omställningsspelet när man erövrat bollen. Då menar jag främst en ökad tydlighet i vilka löpningar som ska tas, vilka ytor som man vill hota mer i, vem som levererar passningen och hur och vem som adressaten är. Där är segermålet mot Åtvidaberg ett klockrent exempel på när bitarna faller på plats.
När man kan det spelet går det att lägga på ytterligare svårighetsgrader och bygga ett djupare, mer kreativt anfallsspel.

Träningen gav resultat

Publicerad 2013-08-11 00:42:17 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Antonio Rojas slog en djupledsboll som slagits för få gånger i år.
Sedan gav Mikael Bomans avslutsträning efterlängtat resultat.
HBK studsade tillbaka efter överkörningen mot Malmö och tog en mycket viktig seger i streckstriden.
 
Utan en avstängd Richard Magyar, till en början utan en Andreas Landgren med fortsatta revbensbekymmer och med ett lag med stukat självförtroende.
Med de förutsättningarna var 1-0-segern på Kopparvallen mot Åtvidaberg extra imponerande. För att inte tala om viktigt i den allt tätare streckstriden där även BP tog en tung trepoängare.
Men Stojan Lukic storspelade i mål, Peter Nyström och Fredrik Liverstam höll ihop centralt, Jesper Westerberg fortsätter visa stigande form och Gudjon Baldvinsson visade att han har accepterat petningen senast och åter har fokus på rätt saker.
Och så var det Antonio Rojas och Mikael Boman. Rojas har haft en ryckig säsong, in och ut ur laget, men han tar alltid jobbet när han får spela (enligt Jens Gustafsson den som springer mest i hela laget) och mot Åtvidaberg gjorde han något som jag saknat i många HBK-matcher. Han slog en djupledsboll in bakom motståndarnas högt stående backlinje. Inte på chans ut mot en kant som så ofta varit fallet i HBK:s snabba omställningsspel. Utan rakt och med adress Mikael Boman som kommit in mellan ytterback och mittback. Det är de bollarna som blir farliga. Boman visade sedan att all den avslutsträning som han (och övriga anfallare) nött ett tag nu gav resultat. Henrik "Fimpen" Gustavsson borde gjort något bättre av skottet, men det var ändå ett bra avslut.
Med den här segern har HBK återigen gett sig själva chansen att göra något bra av säsongsavslutningen, men det kommer att krävas ett antal segrar till för ett nytt kontrakt. Det räcker att titta på tabellen. En seger mot Gefle i nästa omgång vore dock ett bra steg på den vägen.
 
*   *   *
När det gäller övergångsfönstret skrev jag i dagens Kvällsposten om de två namn som HBK, utöver Robin Nilsson, verkligen varit konkreta med i sitt intresse i sommar. Det handlade om Gunnar Heidar Thorvaldsson och Helgi Danielsson. Två spelare som hade varit extremt bra värvningar, men som vi vet i dag valde utländska alternativ i stället.
Robin Nilsson är också en tuff nöt att knäcka eftersom ÄFF gett indikationer på vad man vill ha för mittfältaren (ett vågat spel) och utan att det är några chocksummor är det ändå mer än vad HBK kan lägga på den övergången. I dagsläget har inget bud lagts på Nilsson heller, men man kan också välja att skriva kontrakt med honom som gäller från den 1 januari (bosman). Därmed inte sagt att det inte kan hända saker under fönstrets sista timmar. Större under har skett, men HBK ser i skrivande stund ut att få svårt att få in något i sommar.
 
Konkurrenterna förstärker däremot. Öster värvade en nigeriansk U20-landslagsman och Syrianska plockade in en La liga-meriterad brasse. Kvar är BP som inte heller värvat, men i stället sålt målskytten Andreas Haddad och Gefle som troligen inte värvar något.
 

HBK lånar ut målvakt

Publicerad 2013-08-08 21:34:34 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Halmstads BK lånar ut sin talangfulle målvakt Malkolm Nilsson till Lunds BK i division 1.
– Ett perfekt steg för hans utveckling, säger HBK:s tränare Jens Gustafsson.

I dagsläget är Malkolm Nilsson tredjemålvakt i allsvenska HBK bakom Stojan Lukic och Rasmus Rydén. Därför går 20-åringen nu på lån resten av säsongen.
Ny klubb blir Lunds BK i division 1 södra, för närvarande precis över nedflyttningsstrecket med 16 poäng.
– En perfekt lösning. Han får den matchmiljö som han behöver för att ta nästa steg i sin utveckling. I Lund får han möta seniorspelare, säger Jens Gustafsson.
Malkolm Nilssons kontrakt med Halmstad går ut efter säsongen, men HBK vill behålla målvaktstalangen även efter utlåningen.
– Vi har stora förhoppningar om att fortsätta vårt samarbete. Malkolm är en målvakt vi tror väldigt mycket på.

Anfallare lämnar HBK

Publicerad 2013-08-07 23:14:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Liridon Selmani blir näste spelare att lämna HBK.
Enligt mina uppgifter så blir han klar för Oddevold under torsdagen.
 
Jag har berättat att Liridon Selmani skulle provträna med Oddevold den här veckan.
Nu är det i stort sett klart att anfallaren/offensive mittfältaren följer lagkamraten Anton Tideman till division I-klubben.
Enligt mina uppgifter blir övergången mellan klubbarna klar under torsdagen eller senast fredagen. 21-årige Selmani gjorde totalt fyra seriematcher för HBK:s A-lag, varav en match från start i superettan i fjol.
I vare sig Tidemans och Selmanis fall utfaller någon ersättning mellan klubbarna.

Välförtjänt landslagsuttagning

Publicerad 2013-08-07 23:04:07 i Allsvenskan, Halmstads BK, Landslaget,

Oliver Silverholt har gjort det riktigt bra som vikarierande vänsterback i HBK.
Så pass att storklubben Monaco följer honom och U21-landslaget kallat.
Själv skulle jag gärna se mer av HBK-talangen på hans rätt position: mittfältet.
 
Christian Järdlers tråkiga huvudskada har öppnat upp en plats på vänsterbacken som vikarien Oliver Silverholt har gjort till sin. Han har lyckats tack vare sitt fina positionsspel, ihärdiga slit och fina teknik. Till dags dato har Oliver, den yngre av HBK:s två Silverholt-bröder, spelat nio matcher i allsvenskan och startat sju. I den senare hälften av de matcherna har Oliver varit en av HBK:s bästa gång efter annan. Framför allt har han vågat ta för sig mer och litat på vad han kan. Visst, han hade det lite tuffare mot ett sylvasst Malmö FF och Jiloan Hamad - men det var också förståeligt när MFF körde över HBK och Hamad gjorde sin, i mina ögon, bästa insats för säsongen i den matchen.
 
De som följer vad jag skriver om HBK i Kvällsposten/kvp.se vet att den franska miljardklubben Monaco, nykomlingar i franska ligan i höst som kastat hundratals miljoner omkring sig för att stärka sitt lag i sommar, var på plats när HBK mötte Helsingborg och Syrianska. Enligt mina uppgifter gillar de särskilt Silverholts bolltrygga spel på ytterbacken. Därmed inte sagt att Monaco kommer att hiva upp checkhäftet för 19-åringen i sommar, men det är ett gott betyg för unge Olivers framfart. Och hans agent Anders Karlsson berättade också i min artikel att intresset är stort för Oliver, "både nationellt och internationellt", som Karlsson uttryckte det.
 
Ytterligare ett bevis för den fina säsongen fick Silverholt i veckan när U21-förbundskaptenen Håkan Ericson tog ut Oliver i U21-landslaget till nästa veckas landskamp mot Norge i Varberg, genrep inför höstens EM-kval. Silverholt är en av tre debutanter i den U21-truppen tillsammans med Kalmars Melker Hallberg och Häckens Simon Gustafson.
Jag tycker att det är helt rätt att Oliver Silverholt får chansen att visa vad han kan även i U21 där konkurrensen är stark på ytterbacksplatserna. Presterar man ska man få chansen och Oliver Silverholt har presterat.
 
Men jag kan inte låta bli att känna att det hade varit rätt roligt nu att få se Oliver på den plats han är som bäst: central mittfältare. Jag skrev tidigt på säsongen att HBK:s tränare Jens Gustafsson tyckte att Oliver var nära en startplats på mitten, men när chansen har kommit så har det varit som vänsterback. Han har skaffat sig allsvensk rutin där, men när HBK samtidigt har ganska stora bekymmer med att skramla ihop en fyra på mitten som presterar jämnt så hade det varit roligt att se Oliver Silverholts fina bollbehandling bredvid Andreas Landgren gedigna presspel och se vad två så kloka fotbollsindivider skulle kunna betyda för HBK:s skrala poängskörd i höst.

Arsenalstjärnorna som kan spela på Örjans Vall

Publicerad 2013-08-06 20:29:15 i Fredrik Ljungberg, Halmstads BK, Jubileumsmatch,

Den 15 september spelas Fredrik Ljungbergs jubileumsmatch på Örjans Vall.
HBK:s förhoppning är att kunna få med någon/några av Ljungbergs forna Arsenalkamrater i allstar-laget.
Nu kan jag berätta vilka tidigare storspelare som är aktuella.
 
Jag har skrivit om jubileumsmatchen både här i bloggen och i Kvällsposten.
Nu vet jag lite fler detaljer kring "förmatchen" som den blir till det allsvenska mötet mellan Halmstad och IFK Göteborg.
När det gäller matchens längd så kommer den att spelas i 2x20 minuter.
Men det mest intressanta, förutom att Halmstadsonen Fredrik Ljungberg återförenas med sina gamla guldkompisar från HBK-tiden, är naturligtvis om det kommer något stort internationellt namn. HBK:s marknadschef Glenn Silverholt öppnade ju för det i min text. Själv tänkte jag Thierry Henry direkt då, men Henry kommer inte.
Än så länge är det inte klart med de här tre tidigare Arsenalstjärnorna, men det är dem som HBK hoppas få till Örjans Vall.

* Tony Adams
46-åringen är Arsenals mest framgångsrika lagkapten genom tiderna. Han har spelat 670 matcher för Arsenal och vunnit dubbeln både 1998 och 2002 samt ligan 1989 och 1991. Adams gjorde även 66 A-landskamper för England. Efter den lyckosamma och långa spelarkarriären har Adams varit tränare i Wycombe, Portsmouth och senast Gabala i Azerbajdzjan.
 
* Sol Campbell
En till stor mittback som avslutade karriären 2011 efter 73 A-landskamper för England, med spel i flera VM och EM. Campbell gjorde ju den förbjudna flytten från Tottenham till Arsenal 2001 och stannade i Arsenal 2001-2006 och återkom en kort sejour 2010. Ligamästare med Arsenal 2002 och 2004, FA-cupmästare 2002, 2003, 2005.
 
* Robert Pires
Under Arsenals invincible-säsong hade man Ljungberg på en kant och fransmannen Pires på den andra. Den numera 39-årige yttern vann två ligatitlar och tre FA-cuptitlar med Arsenal under åren 2000-2006. Flyttade sedan till Villarreal och avslutade karriären i Aston Villa 2011. Pires hann även med 79 A-landskamper för Frankrike.

HBK flyttar upp Mauritzon

Publicerad 2013-08-02 12:14:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Anton Tideman har flyttat till Oddevold - och kan få sällskap av Liridon Selmani.
Nu lyfter HBK upp Johan Mauritzon i A-truppen i stället.
Mittbacken har nyss skrivit på ett lärlingskontrakt över 1,5 år.
 
Johan Mauritzon, 19 år, tränade med HBK:s A-trupp i dag och den lovande mittbacken har nu skrivit på ett lärlingskontrakt på 1,5 år.
Mauritzon är lagkapten i U19, är ofta med i U21-laget och var med i det JSM-guldvinnande HBK i fjol. Han är främst mittback, men kan också användas på en ytterbacksplats.
För den som vill se HBK:s senaste A-truppstillskott så spelar han med U19-laget under fredagseftermiddagen mot Kristianstads FF på Sannarp.
 
*  *  *
Anton Tideman kan få sällskap i Oddevold av en annan HBK:are. Liridon Selmani. Anfallaren som provtränat med IFK Värnamo och Halmia en sväng ska besöka klubben i nästa vecka och också träna med dem.
För Anton Jonsson, som också är i behov av mer matchtid i a-lagssammanhang, finns intresse från Luleå som han funderar på.
 
*  *  *
Andreas Landgren tränade under fredagen, men har fortsatta problem med smärta i sina revben.
Michael Svensson har inte tränat i veckan på grund av ryggont.
Christian Järdler sa förra veckan att han kände sig bättre och han tränade även för fullt en dag förra veckan, men kände av trycket i huvudet igen efteråt och fortsätter att ta det väldigt lugnt med sin comeback. Han tränade inte med laget under fredagens timmeslånga träning.
 
*  *  *
Stefan Selakovic och Fredrik Liverstam är avstängda mot Malmö FF på söndag. Peter Nyström ersätter Liverstam och med all sannolikhet går Kristoffer Fagercrantz in på mittfältet i stället för Selakovic. Fagercrantz var pigg i sitt inhopp senast mot Syrianska.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela