Kickoff

Israelisk storklubb följer HBK-stjärnan

Publicerad 2013-12-31 15:09:07 i Allsvenskan, Boman, Halmstads BK, Silly Season,

Maccabi Haifa lyckades inte värva Tobias Hysén.
Enligt uppgifter till Kvällsposten har den israeliska storklubben ställt in siktet på Halmstads Mikael Boman i stället.
- Min agent berättade före jul att det fanns ett intresse från Maccabi Haifa, säger Mikael Boman.
 
I månadsskiftet november-december försökte Maccabi Haifa värva IFK Göteborgs Tobias Hysén.
Men klubbarna kom inte överens om övergångssumman och affären rann ut i sanden.
För Fotbolldirekt berättade dock den israeliska klubbens talesman Dudu Bazak att klubben följer den svenska marknaden med stort intresse.
- Längre fram kan det bli aktuellt att värva från Sverige. Vår klubb har stenkoll på svensk fotboll och de svenska spelarna har en bra mentalitet, är pålitliga och arbetar hårt. Man vet vad man får, sa Dudu Bazak.
 
Enligt Kvällspostens initierade uppgifter har Maccabi Haifa nu vänt blickarna mot Halmstads anfallare Mikael Boman.
25-åringen sköt Halmstad kvar i allsvenskan med sina nio mål i serien och två i kvalet mot Gif Sundsvall i år.
Kvällsposten har tidigare avslöjat Premier League-laget Norwichs intresse.
Lagom till att det internationella transferfönstret öppnar i januari ska den israeliska ligafemmans intresse ha intensifierats.
- Jag känner till intresset och det känns intressant, skrev Bomans agent John Thornberg i ett sms till KvP under gårdagskvällen.
Mikael Boman fick reda på intresset från Maccabi Haifa under sin semester i USA innan jul.
- Jag fick ett sms från min agent som berättade att det fanns ett intresse från Maccabi Haifa. Sen har vi inte pratat mer om det under julhelgen, säger Boman till KvP.
 
Hur skulle du ställa dig till spel i Israel?
- Jag vet faktiskt inget om ligan, landet eller klubben om jag ska vara ärlig. Därför kan jag inte riktigt uttala mig om det.
Hur ser du på att ta steget utomlands i vinter?
- Jag har ett år kvar på mitt kontrakt med Halmstad och koncentrerar mig på det. Dyker det upp något konkret som klubben vill lyssna på lyssnar jag också, men jag trivs bra här, säger Halmstads skyttekung.
 
(Text från måndagens Kvällsposten)
 
*   *   *
 
Årets sista blogginlägg blir om Mikael Boman. Passande eftersom det var han som satte punkt för HBK:s säsong med sina två mål mot Sundsvall i kvalet i november. Då skrev jag om Norwichs intresse. Den engelska klubben har än så länge inte följt upp intresset med något bud. Men det betyder inte att Boman inte kan bli såld i januari när det internationella transferfönstret öppnar igen. Enligt mina uppgifter, och de kommer från en källa som jag inte har någon anledning att betvivla, har Maccabi Haifa visat intresse för Boman efter att affären med Hysén rann ut i sanden. De senaste dagarna ska det intresset intensifierats rejält och enligt min källa kan det komma ett konkret bud från israelerna snart.
Både Boman och hans agent John Thornberg bekräftar att de känner till det här intresset. Och en anledning att verkligen ta det på allvar är att Boman redan innan jul fick reda på Haifas intresse av sin agent.
 
Kommer HBK sälja om de får ett bud i januari? Det hänger nog helt på hur bra budet är. När Haifa budade på Hysén kom klubbarna inte överens. Boman är lika mycket en nyckelspelare för HBK som Hysén är för IFK Göteborg.
 
*   *   *
 
Med det önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Funderingar men inga svar - än

Publicerad 2013-12-28 00:11:35 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season,

Halmstads BK vill värva både Andreas Landgren och Alexander Faltsetas.
Två spelare som just nu överväger sina alternativ – men fortfarande inte har några klara svar.
- Det lutar lite mer åt ett håll, säger Alexander Faltsetas.
- Det kan dröja 1-2 veckor till innan jag vet, säger Andreas Landgren.

Andreas Landgren var tidigt av högsta prioritet efter sitt år i HBK. Gefles Alexander Faltsetas har utkristalliserat sig som ytterligare en mittfältsvärvning som HBK siktar in sig på inför jubileumssäsongen 2014.
Båda spelarna överväger just nu sina alternativ, men svaren verkar dröja ytterligare.
Under fredagen pratade jag med båda spelarna.
- Jag har inte bestämt mig än, säger Alexander Faltsetas.

Hur många klubbar finns med i bilden?
- Tre.
- Kanske att det lutar åt något håll lite mer nu. Att jag kommit lite närmare ett beslut.

I Faltsetas fall rör det sig troligen om Gefle (som vill förlänga och som Faltsetas sagt till mig att han fortfarande förhandlar med trots det som stått i lokalpressen) och eventuellt Djurgården eller en utländsk klubb förutom HBK. Ska jag spekulera lite så tror jag att HBK ligger bra till om det rör sig om enbart allsvenska alternativ och sämre till om det finns en utländsk klubb med i bilden.
- Det kommer nog hända något direkt efter nyår, säger Faltsetas om sitt stundande beslut.

I Andreas Landgrens fall står valet mellan gamla klubben Helsingborg och HBK. HBK:s intentioner vet vi. Ett HIF som har en krisande ekonomi ser antagligen Landgren som en hyfsat billig och bra lösning efter May Mahlangu.
- De (HIF) har varit ganska konkreta. Jag ska inte gå för långt, men det känns som att de har ett intresse av att jag ska spela där nästa år, säger Landgren.
- Jag har också sett att det inte är den ljusaste tiden ekonomiskt där, men de har fortfarande många bra spelare.

Hur mycket betyder de sportsliga förutsättningarna för ditt klubbval?
- Det är en aspekt som jag tar med i mina funderingar. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Samtidigt tror jag att Halmstad blir mycket bättre nästa år än i år.

Hur nära är du ett beslut?
- Jag pratar med klubbarna och ser var de står samtidigt som jag vet lite mer om var jag själv står.
- Jag kan inte egentligen säga att jag är närmare ett beslut nu än senast vi pratade. Det dröjer x antal dagar till, kanske 1-2 veckor.

Ska jag spekulera lite kring Landgren också tror jag att mycket hänger på om HIF erbjuder något konkret och att tränaren Roar Hansen ser en tydlig roll för Landgren i HIF. Då väljer han HIF skulle jag tro. Fördelen HBK har är att han vet att Jens Gustafsson ser honom som en nyckelspelare och ledare.

Berishas val

Publicerad 2013-12-24 12:46:00 i Halmstads BK,

U17-VM-skyttekungen Valmir Berisha lämnar svensk fotboll.
Innan nyår räknar han med att ha gjort sitt val mellan de tre återstående klubbarna på hans lista – varav en är Sunderland.
– Jag kommer skriva ett a-lagskontrakt, men lira U21-fotboll vilken klubb det än blir, säger Berisha till Kvällsposten.

Intresset kring Valmir Berisha har varit stort efter succén i U17-VM där Halmstadsanfallaren vann skytteligan.
Men nu närmar han sig ett beslut.
Kvar på Berishas lista över klubbar finns nu bara tre namn kvar, berättar han. Klubbar som är beredda att betala utbildningsbidraget på cirka fyra miljoner kronor till Halmstad och som alla erbjuder a-lagskontrakt.
Bara ett beslut verkar återstå och det hoppas anfallstalangen ta innan nyår.
– Jag kommer gå som en seniorvärvning. Men sen kommer jag lira U21-fotboll vilken klubb det än blir. Det är inte realistiskt att tro att jag ska gå från U19-fotboll i Halmstad till a-lagsspel utomlands. Men gör jag det bra i U21 kan jag kanske få sitta på bänken i a-laget sen, säger Valmir Berisha.
 
De tre klubbarna som är kvar i bilden är från Italien och England. En av dem är Sunderland.
Men inte Milan, trots att flera italienska nätsidor under söndagen skrivit om att Berisha och hans representanter ska ha träffat storklubben så sent som i fredags.
– Nej, det har jag inte gjort. Jag har inte varit i Italien nu och Milan är inte bland klubbarna som är kvar, säger Berisha.
– De tre klubbarna som jag väljer mellan har jag varit och besökt, jag har träffat tränare och spelare och sett olika arenor.
Något spel i Sverige nästa säsong blir det alltså inte. Halmstad och Hammarby var lagen som visade konkret intresse. Även AIK, Helsingborg och Malmö FF fanns med i bilden.
– Det kommer bli jobbigt, absolut, men jag har alltid drömt om att spela utomlands, säger Valmir Berisha.
 
(Text från Kvp.se i söndags)

Så ser HBK:s jubileumströja ut

Publicerad 2013-12-24 12:40:08 i 100 år, Allsvenskan, Halmstads BK, Jubileumsåret,

 
Under 2014 firar Halmstads BK 100 år.
Så här kommer den specialdesignade jubileumströjan se ut – som klubben fick beställa redan i september för att få i tid till den allsvenska starten.
– Det är få föreningar förunnat att fylla 100 år. Därför blev det en logga i guld, säger HBK:s marknadschef Glenn Silverholt.
 
Halmstad klarade det allsvenska kontraktet med nöd och näppe via kval i år.
Det var extra viktigt eftersom den fyrfaldiga mästarklubben firar sitt 100-årsjubileum nästa år.
Med hjälp av klubbens tröjsponsor har man tagit fram en specialdesignad tröja med två guldränder på sidorna och en stor logga – även den i guld – på bröstet jubileumsåret till ära. På kragen kommer det stå 1914–2014.
 
Så här kommer alltså tröjan att se ut. Det enda som kommer tillkomma är reklamen.
– Vi började redan i juni-juli och bad vår tröjsponsor att titta på en retrovariant. Men det hade blivit för kostsamt att plocka fram. I stället hjälpte de oss att ta fram en design utifrån vår tröja i år som kryddas med guld på, säger Glenn Silverholt.
Redan i september fick HBK beställa jubileumströjorna för att få dem i tid till den allsvenska starten i slutet av mars 2014.
På det gula reservstället kommer däremot inte jubileumsloggan finnas med.
– Nej, vi spelar bara två eller tre matcher med det under säsongen så med respekt för pengarna blev det så.
Att man valt en guldlogga är dock inget kaxigt statement inför kommande år.
– Haha, nej. Det betyder inte att vi ska vinna SM-guld. Däremot är det få föreningar förunnat att fylla 100 år. Därför blev det guld.

Halmstads BK fyller 100 år den 6 mars 2014. Man inleder säsongen hemma mot Örebro den 30 mars.

Zlojutro - inte just nu i alla fall

Publicerad 2013-12-10 17:58:20 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Vlado Zlojutro till HBK?
Inte för stunden enligt mina uppgifter.
Däremot utesluter jag inte att Östermittfältaren kan bli HBK:s yttermittfältsvärvning i vinter.
 
Ser att HBK kopplas samman med Östers vänstermittfältare Vlado Zlojutro i Smålandsposten.
Jag vet inte vilka uppgifter de har, men jag kollade av just Zlojutro för några dagar sedan och då var det inte ett jätteaktuellt namn. Därmed inte sagt att det inte kan bli det i ett senare skede den här vintern.
Jag personligen tror att Zlojutro skulle passa bra in i HBK, han har en riktigt bra vänsterfot och skulle förbättra HBK:s inläggsspel och fasta situationer. Med yttrar som kan slå inlägg med sin naturliga fot från båda kanterna skulle man kunna få ut ytterligare några mål från Boman och Baldvinsson i min mening. Jag räknar därför inte bort Vlado Zlojutro när det kommer till namn för yttermittfältet inför kommande säsong. Rent numerärt behövs det en ny yttermittfältare efter att Stefan Selakovic slutat.

Avslöjar statistiken Moyes?

Publicerad 2013-12-10 17:20:23 i Champions League, Manchester United, Premier League,

44 matcher mot topplagen på bortaplan och inte en enda vinst.
Talande siffror.
Kanske avslöjar de också David Moyes svagheter som tränare.
 
Det kan inte vara speciellt roligt att vara David Moyes just nu.
Visst, man kan ha klart sämre jobb än att träna Manchester United, men efter en milt sagt besvikelse till säsongsinledning i ligaspelet är Moyes en kritiserad tränare.
Och just nu är det inte mycket som talar till hans fördel heller.
Ligamästarna United ser ut som allt annat än ett mästarlag för stunden och är så långt efter Arsenal i toppen att ett titelförsvar nästan är helt osannolikt.
Och som extra salt i såren har Everton, Moyes gamla klubb, rest sig efter tränarbytet till Roberto Martinez som gjort om fysiska Everton till ett lag som till och med stundtals spelade ut Arsenal på bortaplan i första halvlek senast.
Både det ena och det andra går att använda för att peka på David Moyes tillkortakommanden som tränare.
Moyes har med United inte alls lyckats bygga på den förra säsongen utan ser ut att lida av en tydlig brist på spelidé. Han och nye vd:n Ed Woodward lyckades inte förstärka truppen i somras, och enda storförvärvet Marouane Fellaini spelar knappt var fjärde match i United till skillnad från i Everton där han var given.
Utan Sir Alex Ferguson ser också nästan samtliga spelare (utom Wayne Rooney) ut att sakna den motivation som gjorde United till vinnare om och om igen.
David Moyes har det inte lätt, men det trodde nog väldigt få att det skulle bli att ta över Ferguson.
Den mer intressanta frågan är därför vilka möjligheter som Moyes faktiskt har att lyckas vända på skutan.
I januarifönstret finns möjligheten att stärka truppen med en kreativ mittfältare som kan styra spelet och därigenom tillåta Unita att styra matchbilder igen. Ett måste för att på sikt bli framgångsrika i mina ögon.
Får inte United in en spelare av typen Ilkay Gündogan, Marco Veratti eller Wesley Sneijder för att nämna några, kommer de få problem att nå topp fyra till våren.
Men det kommer bara räcka en bit. David Moyes måste också hitta rätt rent taktiskt - för den som sett Uniteds matcher i ligaspelet kan se att där har man saknat väldigt mycket. Bortsett från Wayne Rooney så är i stort sett alla offensiva spelare i United beroende av en fungerande idé. Mot Newcastle ställde upp Moyes upp med två sittande, bolljagande centrala mittfältare och då blev både Robin van Persie och Javier Hernandez för ensamma i anfallet. På bänken satt en spelare som Anderson, som fortfarande inte infriat sin potential i Unitedtröjan, men som var precis den typ av spelare som uppenbart behövdes. Den typen av beslut landar ofrånkomligt på David Moyes.
Och det är väl här någonstans som jag funderar på vad siffrorna egentligen berättar. På 44 bortamatcher mot topplagen i England står David Moyes med noll segrar. Det är skrämmande svaga siffror sett till materialet han ändå haft till sitt förfogande. Att David Moyes är en bra lagbyggare är en sak. Men är han tillräckligt bra rent taktiskt? Om han är det borde han då inte ha klarat av att få med sig åtminstone en seger på alla de matcherna? Jag tycker det. Och där finns farhågorna för att United har valt en tränare de kommande fem åren som inte verkar tillräckligt stark rent taktiskt.
Huruvida David Moyes faktiskt klarar av att utveckla Uniteds spel återstår dock att se när han har fler verktyg i lådan att jobba med.
Under tiden får vi njuta av jobbet som Roberto Martinez gjort på lika kort tid med Moyes gamla lag Everton.
 
*   *   *
Evertons supertalang Ross Barkley imponerar med sin teknik i kombination med fysik. Han har länge spåtts en stor framtid och det finns inte mycket som talar för att Barkley inte kommer vara en engelsk landslagsman i många år framöver. Med Barkley och Arsenals Jack Wilshere känns det som att Englands centrala mittfält är säkrat efter att Steven Gerrard och Frank Lampard slutar i landslaget. Förhoppningsvis, för oss som gillar engelsk fotboll och även det engelska landslaget, funkar Barkley och Wilshere bättre ihop än Gerrard och Lampard gjort.
 
*   *   *
Arsenal imponerar stort i toppen av serien. Jag trodde att Chelsea skulle vinna ligan före Manchester City den här säsongen, men när de två stora favoriterna blandar och ger resultatmässigt har Arsenal visat upp en jämnhet som ofta räcker väldigt långt i ett titelrace. Men så har också Arsenal, under Arsene Wengers ledning, byggt ett eget spel baserat på stort bollinnehav under många år samtidigt som de sluppit att börja om med en ny tränare som United, City och Chelsea alla gjort inför den här säsongen.
Därmed inte sagt att Chelsea inte kan klättra förbi Arsenal, men jag räknar med Wengers lag i toppstriden hela vägen den här säsongen.

Ett stilla lugn i silly-tider

Publicerad 2013-12-09 19:56:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Vi går i väntans tider.
På en silly season som ska lyfta.
Och på besked från Andreas Landgren och Viktor Ljung som kan ge HBK ett stillsamt julfirande kring granen.
 
Jag är i stort sett frisk igen efter att ha varit krasslig i veckan som gick och tog det därför extra lugnt på jobbfronten hela veckan.
Misstänker att det finns en hel del HBK:are därute som undrar vad som händer kring HBK på silly season-fronten.
Saker och ting fortskrider egentligen enligt vad jag skrev redan i samband med kvalsegern mot Gif Sundsvall.
Prio är alltjämt Andreas Landgren och det är mest ett besked i den affären som vi väntar på. Fredrikstad kommer inte stå ivägen för Landgren vilket betyder att beslutet ligger hos mittfältaren själv. Jag bedömer det som att HBK har ganska goda chanser att få behålla Andreas Landgren - som i så fall har alla möjligheter att bli en än större nyckelspelare nästa år och säsongerna därpå. Ett nej från Landgren tvingar dock HBK att ge sig ut på jakt efter en likvärdig mittfältare. Där ser jag inte jättemånga solklara alternativ i dagsläget (inom rimliga ekonomiska ramar - vilket är en viktig parameter i HBK:s fall), men marknaden kommer troligen öppna upp sig mer de närmaste månaderna.
Jag tycker dock det är viktigt för HBK att få ett svar från Landgren innan jul senast så att man inte hamnar i tidsnöd och missar eventuella alternativ.
 
Andreas "Ante G" Johansson hade naturligtvis varit en drömvärvning med hans kvalitet och historia i HBK, men chansen att locka hem mittfältaren var väldigt liten redan innan Ante förlängde med Norrköping för någon vecka sedan. Nu är den väl inte ens minimal det närmaste året.
Samma sak med andra ex-HBK:are som Dusan Djuric och Anel Raskaj som skulle vara intressanta om inte de satt på fleråriga kontrakt utomlands. Det som var synd i det sammanhanget var ju att Dusan hamnade i Danmark när han oväntat lånades ut från sin franska klubb Valenciennes i somras. Det var där som HBK kunde haft chansen, men som jag förstått det var även HBK överraskat av den flytten. Att Dusan Djuric ändå kommer hem till HBK på några års sikt känns däremot rätt realistiskt - sett utifrån att han berättade i min intervju med honom i våras om att han gärna avslutar karriären i HBK.
 
I Växjö växer krisen kring Öster, med internt missnöje, spelare som lämnar, personal som får gå, en sportchef som slutar och en ekonomi vad jag hör som inte alls mår bra. Där finns Johan Persson som HBK var intresserat av för flera år sedan när han lämnade Landskrona för spel i danska Esbjerg.
Han har fått tillåtelse att diskutera med andra klubbar trots ett år kvar på kontraktet och kopplades senast ihop med Hammarby. Jag följde Öster hela den här säsongen och som defensiv positionssäker mittfältare är JP en bra spelare, framför allt om han kan skära ner på de gula korten.
Jag kan berätta att det finns ett HBK-intresse för Johan Persson, men inte mer i dagsläget.
- Jag läste också att han var fri att gå och jag vet vad Johan Persson kan, sa Jens Gustafsson när jag frågade honom.
Med det sagt tippar jag på att Johan Persson spelar i Hammarby eller kanske Norge nästa säsong.
 
Det var mycket tankar om mittfältet där men nu tar vi ett steg ner i backlinjen.
I samma artikel om Landgren efter kvalet skrev jag att HBK ville förlänga med Viktor Ljung. Parterna diskuterar och även här avgör svaret vad HBK måste göra. Ett ja från Ljung, en ytterback som Jens Gustafsson gillar trots att Ljung fick ganska lite speltid i år, gör att man sitter lugnt när det gäller ytterbackspositionerna också. Väljer Viktor Ljung att fortsätta sin karriär någon annanstans måste HBK hitta en ersättare. Det är där Christoffer Eriksson (Degerfors) bland andra kommer in. Däremot stämmer det inte att HBK varit i kontakt med Mikael Rynell (som Hammarby släppte och som Fotbollskanalen skrev att HBK varit i kontakt med) vad jag hör. Som jag ser det skulle inte Rynell heller höja laget, vilket måste vara vad HBK ska leta efter i nyförvärv om man ska ta några steg nästa år.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela