Kickoff

Ett oavgjort resultat och en förbannad lagkapten

Publicerad 2013-07-31 01:13:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

1-1 mot Syrianska var ett svagt resultat för Halmstad.
Problemen på hemmaplan fortsätter.
Speciellt om man ska börja håna de egna spelarna som i fallet Stefan Selakovic.
 
Vi tar matchen först. Marcus Antonsson räddade alltså en poäng åt HBK när han påpassligt stötte in en retur från Dwayne Miller i Syrianskamålet. Antonssons första allsvenska mål på hemmaplan, hans andra poänggivande sådant mot Syrianska på ett par veckor.
Efter en bedrövlig första halvlek var det nästan som en seger för HBK att undvika en förlust i det läget. HBK håller Syrianska på fyra poängs avstånd, men det här var en match som man borde ha vunnit om man kommit upp i normal nivå. Det gjorde man inte trots att Syrianska började matchen utan både Lolo Chanko och Sharbel Touma och där både Dinko Felic och Anders Bååth varit bland alla de spelare som har saknats på träningarna den senaste tiden. Då tycker inte jag att det räcker att HBK höjde spelet i andra halvlek, kom till flera avslut och räddade en poäng. Man måste kunna begära en bättre insats över 90 minuter på hemmaplan mot ett lag som var så brandskattat som Syrianska faktiskt var.
 
Det hade antagligen blivit en annan utgång om Gudjon Baldvinsson satt sitt läge som Miller mer fick på sig än räddade i första halvlek. Att islänningen var störd över att lämna ännu en hemmamatch mållös såg man när han byttes ut.
Samtidigt är HBK fortfarande för lättläst anfallsmässigt och anfallarna för ensamma mot ett samlat försvar som det oftast blir på Örjans Vall mot mitten- och bottenlagen. En förutsättning för att spela med två sittande centrala mittfältare på hemmaplan mot andra lag än den yttersta toppen, är att yttrarna är väldigt delaktiga och bidrar med både inlägg och löpningar offensivt, men så har det sällan varit under säsongen på Örjans Vall. Borta funkar det bättre. Jag personligen tror att ett mer passningsorienterat mittfält, i dagsläget med Fagercrantz eller Rojas bredvid Landgren, i de matcherna är att föredra centralt - medan Landgren/Thydell antagligen lämpar sig bäst mot till exempel Malmö FF på söndag.
 
*   *   *
Så till Stefan Selakovic. Han hånades med sången "Sella längtar hem till Göteborg" under matchen av några ur den egna publiken. Han var av förklarliga skäl rejält upprörd över den behandlingen efter matchen i går. För mig är det lika oförsvarbart att håna en egen spelare som oförklarligt varför man vill göra det. Kritisera fotbollsmässigt är en sak, men att dra igång en hånramsa?!?
Jag känner naturligtvis till Stefan Selakovics bakgrund, hur han vann SM-guld och skytteligan med HBK, men efter åren i Heerenveen vände hemåt och då valde IFK Göteborg före Halmstad. Selakovic hann bli en publikfavorit i Blåvitt innan han återvände till Örjans Vall inför den här säsongen.
Jag var bland dem som tyckte att det var helt rätt värvning av HBK, för Selakovics rutin och hans ledarförmåga i gruppen (den syns mer på träningarna än i matcherna). Det vore dumt att påstå att Sella gjort succé den här vändan och jag förväntar mig mer av HBK:s lagkapten än han har visat hittills. Men han är de facto lagkapten och han (liksom övriga spelare) förtjänar respekt inte bara för det utan även för det han har gjort och betytt för HBK under sin förra sejour i klubben.
Att HBK:s supporterklubb gick ner på tisdagens träning och bad om ursäkt var dock en bra gest.

Fredrik Ljungberg gör comeback!

Publicerad 2013-07-25 21:22:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Fredrik Ljungberg gör tillfällig comeback – för att hjälpa Halmstads BK.
Kvällsposten kan berätta att HBK-ikonen kommer att spela i en jubileumsmatch innan det allsvenska mötet med IFK Göteborg på Örjans Vall den 15 september.
– Det kommer att bli en jättehäftig upplevelse, säger HBK:s marknadschef Glenn Silverholt till Kvällsposten.
 
Senast Fredrik Ljungberg spelade i Halmstads BK:s fäger var 1998 i det allsvenska bortamötet med IFK
Norrköping. Nu gör HBK-ikonen comeback – om än en högst tillfällig sådan.
Fredrik Ljungberg kommer att spela tillsammans med stora delar av HBK:s guldlag 1997 och 2000 samt årgångarna 1998 och 1999 mot ett allstar-lag på Örjans Vall.
I allstar-laget kommer diverse andra tidigare och nuvarande fotbollsstjärnor och landslagsspelare – och kanske någon tidigare hockeyprofil – att vara med. Det kan även dyka upp någon spelare från Fredrik Ljungsbergs utländska karriär.
 
"Vill bidra"
Matchen kommer att spelas den 15 september med avspark klockan 13 som en förmatch till HBK:s allsvenska möte med IFK Göteborg på Örjans Vall.
Matchen är ett sätt för Fredrik Ljungberg att hjälpa sin gamla klubb ekonomiskt där vinsten går till HBK.
– Vi har suttit och spånat på hur vi ska göra vår ekonomiska situation bättre. Vi har haft den här idén sedan några veckor tillbaka. Fredrik är en av våra samarbetspartners och vill bidra och det är vi jättetacksamma för, säger Glenn Silverholt.
– Det kommer att bli en jättehäftig upplevelse för Halmstadspubliken som bara behöver lösa en biljett för att se båda matcherna.
 
*  *  *
HBK har redan fått med cirka 30 samarbetspartners, men Glenn Silverholt hoppas att ännu fler hör av sig och vill vara med kring arrangemanget.
- För de som är med ingår bland annat frukost med Fredrik Ljungberg, Jens Gustafsson och några A-lagsspelare samt middag på Ljungbergs nyöppnade sportbar i Halmstad.
– Det kommer bjudas på många överraskningar, säger Glenn Silverholt.

Klart: Tideman till Oddevold

Publicerad 2013-07-25 18:20:42 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Anton Tideman är klar för division I-klubben Oddevold.
HBK:s unga back kommer att presenteras under fredagen på en presskonferens.
 
Jag berättade förra veckan att Anton Tideman provspelade för Oddevold.
Och nu är det klart att 20-åringen lämnar HBK för spel i division I-klubben. Enligt mina uppgifter så kommer Tideman att presenteras på en presskonferens under fredagseftermiddagen.
Anton Tideman kom till HBK 2011 och var lagkapten för U21-laget under 2012. I HBK har han dock inte fått spela i vare sig superettan eller allsvenskan. I och med flytten får han nu en möjlighet att få regelbunden speltid i ett lag som satsar på att gå upp i superettan.

HBK vill värva från Ängelholm igen

Publicerad 2013-07-21 23:58:11 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Robin Nilsson tränade med Halmstads BK i fredags.
 
Robin Nilsson har imponerat i Ängelholm och danska Lyngby.
Nu är han nära en övergång till HBK om de ekonomiska bitarna faller på plats.
I fredags besökte han Örjans Vall och tränade med laget.
 
Mittfältaren, 24 år gammal, tränade med HBK under fredagen, men det handlade mer om att bekanta sig med klubben, spelarna och ledarna. HBK och Jens Gustafsson har nämligen följt Nilsson under hela våren "ganska intensivt" som Jens sa, bland annat har man sett Nilsson vid tre tillfällen på plats i Danmark under hans utlåning till Lyngby. Det handlade alltså inte om ett vanligt provspel där spelaren visar upp sig utan att klubben har någon större bakgrundsfakta att gå på. I Robin Nilsson vet Jens Gustafsson precis vad det handlar om för spelare.
 
Jag har själv inte sett Robin Nilsson så många gånger live, men av det jag såg på träningen och pratade med Jens och Robin om efteråt så är det en passningssäker central mittfältare, bekväm med bollen, mer balanserande än offensiv som jobbar hårt. Jämfört med alternativen på dagens HBK-mittfält så har Robin Nilsson också lite fler centimeter att tillgå och skulle förbättra HBK:s spel i luften.
HBK närmar sig en lösning med ekonomiskt tillskott utifrån och när den biten är klar skulle jag tro att Robin Nilsson också blir det ganska snabbt - om inte Ängelholm sätter den svåra sidan till.
Men jag tror inte att ÄFF gör det. Robin Nilsson har kontrakt ett halvår till med ÄFF, men klubben har inte räknat med honom i höst (han finns inte med i deras A-trupp på hemsidan efter utlåningen till Lyngby) och han själv säger att han vill till en större klubb och att han gärna hamnar i HBK där han sedan tidigare känner Johan Blomberg och Antonio Rojas.

Ingelsten om semesterrätten i Norge

Publicerad 2013-07-20 00:43:00 i Halmstads BK, Utlandsproffs,

Tre gamla HBK-lirare på rad. Michael Svensson, Patrik Ingelsten och Per "Texas" Johansson.
 
I Norge har spelarna rätt till en veckas ledighet med familjen under semesterperioden.
Ex-HBK:aren Patrik Ingelsten njuter av sin i Haverdal och passade på att besöka Örjans Vall under fredagen.
Han berättade också om tankarna på att stanna i Norge eller flytta hem till Sverige när kontraktet går ut.
 
Patrik Ingelsten lyckades aldrig riktigt övertyga massorna på Örjans Vall, men vann både SM-guld och skytteligan i Kalmar FF. Därefter blev han proffs i holländska Heerenveen, men drabbades hårt av skador och det kändes ett tag som att han inte skulle komma tillbaka från dem. Men Ingelsten, i HBK åren 2002-2006, övervann sina skadeproblem och spelar numera i norska Viking Stavanger, tränat av svenske Kjell Jonevret.
- Jag tvivlade aldrig på att jag skulle bli frisk igen. Jag bestämde mig direkt för att jag skulle komma tillbaka, berättade Ingelsten när vi träffades på Örjans Vall under fredagen.
 
På semesterbesök
Den här veckan är den numera 31-årige anfallaren i Sverige på semester. Först till Kalmar och nu i Halmstad där föräldrarna har en stuga ute i Haverdal.
Ingelsten passade på att besöka sin gamla klubb också under fredagens träningspass och snackade med gamla lagkamrater som Tobbe Arvidsson, Conny Johansson, Per "Texas" Johansson och även Michael Svensson (som lämnade HBK året innan Ingelsten kom till klubben).
Ingelsten berättade också om den förmånliga semestern som spelarna har i Norge. Där har man numera rätt till en hel veckas ledighet med sina nära och kära under semesterperioden.
Värt att jämföra med HBK-spelarna som har haft fyra dagars semester i rad i sommar.
I Viking spelade man förra helgen i ligan, sedan gick man på semester och har nästa ligamatch kommande helg. På tisdag väntar dock en träningsmatch för Ingelstens norska gäng.
 
Stanna eller lämna Norge?
I dagsläget är Patrik Ingelsten ordinarie i Vikings anfall. Kontraktet går ut om ett halvår och Ingelsten funderar som bäst på om han ska bli kvar i Viking eller inte. Kalmar FF har uttryckt sitt intresse i Sverige. För närvarande förhandlar inte Ingelsten med Viking om en förlängning heller.
- De frågade mig för en månad sedan om jag kunde tänka mig att förlänga med klubben. Jag sa att det skulle jag kunna. Men något mer har det inte varit, sa Ingelsten.
- Vi får se vad det blir. Jag trivs bra i klubben. Det är en riktigt stor klubb som drar in 60 miljoner kronor bara i sponsorintäkter.
Och för dem som undrar, är Patrik Ingelsten aktuell för en återkomst i HBK i sommar/vinter? Nej, inte vad jag hör. HBK-ledningen vill hellre satsa ungt och utvecklingsbart.
 
*   *   *
Noterat i övrigt från fredagens träningspass är att Christian Järdler inte tränar med laget. Han får behandling för den tryckande värken i huvudet. Han kommer nog vara tillbaka i träning först när han själv känner att det går.
 
Andreas Landgren går en kamp mot klockan för att bli frisk från revbensskadan som han åkte på mot Elfsborg. Då utgick han efter 28 minuters spel redan. Landgren berättade att det är en blödning mellan revbenen. Han testade träna i torsdags, men det gjorde för ont då. Under fredagen körde mittfältaren löpträning i stället. Han hoppas på spel mot sin gamla klubb Helsingborg på onsdag, men kunde inte säga säkert att han är frisk till den matchen. Det vore ett stort avbräck för HBK om Landgren inte kan vara med.
 
*   *   *
På tal om spelare så hade HBK besök av en spännande mittfältare under fredagen. Mer om det i lördagens Kvällsposten eller på Kvp.se.

Back provtränar med division I-klubb

Publicerad 2013-07-20 00:06:54 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Anton Tideman är på väg att lämna HBK.
Just nu provtränar backen med satsande division I-laget Oddevold.
 
HBK har flera unga spelare i sin A-trupp som inte riktigt är på den nivån att de konkurrerar om speltid i Allsvenskan.
Liridon Selmani har redan provat lyckan hos IFK Värnamo i sommar. Anton Tideman, som kan spela både mittback och vänsterback, ligger kanske rent kvalitetsmässigt närmare speltid, men har fått se Oliver Silverholt gå före i rangordningen när Christian Järdler nu inte är tillgänglig på vänsterbacken.
Det har fått snart 21-årige Tideman att se sig om efter alternativ för att få speltid.
Den här veckan har han provtränat med Oddevold, just nu fyra i division I södra, men som satsar för att nå superettan.
Hur det har gått lär de närmaste veckorna visa. Men division I känns spontant som en klok nivå att sikta på om Tideman väljer att lämna HBK. Det är betydligt större chans att få speltid i ett sånt lag än något lag i Superettan och därmed kunna ta nästa steg i utvecklingen.

EM-festen petade HBK

Publicerad 2013-07-16 23:12:24 i Allsvenskan, Halmstads BK,

HBK tog poäng av svenska mästarna innan de fick ett nytt matchuppehåll.
Men när den blågula EM-festen flyttade in på Örjans Vall under tisdagen fick HBK vackert flytta på sig.
Till en hård och blåsig plan i Söndrum.
 
På Borås Arena i lördags tog HBK en stark poäng via 2-2 mot Elfsborg. De som följer HBK vet ju att få bortamatcher på säsongen är svårare än denna och därför är en poäng, trots ett tappat 0-2-underläge, starkt.
Gudjon Baldvinsson visade igen vad han betyder när han är frisk. Efter assisten mot Syrianska så drog Gudjon in ett klassmål på halvvolley från drygt 25 meter precis innan paus. Han står för en irrationell aspekt i HBK:s anfall som annars saknas. Det är helt enkelt mycket svårare att försvara mot HBK när Baldvinsson är med och kan göra sig själv rättvisa.
Mest imponerade dock det självuppoffrande spelet som många spelare visade upp och som är ett måste för att ta en sådan poäng som man gjorde. Fredrik Liverstam (sjuk i veckan) och Mikael Boman (kramp på slutet) personifierade verkligen den inställningen.
*   *   *
Kristoffer Thydell har tillfört en aggressivitet som breddar alternativen centralt.
*   *   *
Fyra poäng på matcherna mot Syrianska och Elfsborg är ett klart godkänt facit.
*   *   *
Efter två veckors konstgräsnötande har HBK kunnat återvända till naturgräset på Örjans Vall den här veckan. Men när den blågula EM-festen kom till stan fick HBK inte träna ens på c-plan. Därför flyttades tisdagens träning ut till Söndrum där planen var hård (är den inte alltid det?) och det blåste mycket (gör det inte alltid det?).
- Det skulle vara den bästa tillgängliga planen i Halmstad. Vi gjorde en timmes träning, men den var så jäkla hård att vi fick flytta inomhus och köra fys på eftermiddagen i stället, säger HBK-tränaren Jens Gustafsson.
Tur kanske att HBK är träningslediga på söndag när det är dags för EM-kvartsfinal på Örjans Vall.
*   *   *
Jag skrev om Christian Järdlers huvudvärk efter två smällar på träningen förra veckan och rädslan att problemen från 2011 ska komma tillbaka. Vänsterbacken känner fortfarande av trycket i huvudet efter helgen. Under tisdagen har HBK:s vänsterback träffat sina läkare och kommer fortsätta med sina behandlingar i veckan. Han ska även testa att träna lätt under under veckan.

Järdlers nya huvudvärk

Publicerad 2013-07-13 00:49:08 i Allsvenskan, Halmstads BK,

2011 missade Halmstads Christian Järdler halva säsongen på grund av konstant huvudvärk.
Efter två smällar på träningen i veckan är vänsterbacken orolig att problemen är på väg tillbaka.
– Det som är mest oroande är att jag känner igen trycket i huvudet och jag är livrädd för att hamna där igen en lång period, säger Christian Järdler.
 
Hela intervjun med Christian Järdler hittar ni här. Järdler fick smällarna på tisdagens träning, körde även på onsdagen, men fick bryta då. Sedan dess har han inte tränat med HBK-truppen och han är således inte heller med i matchtruppen mot Elfsborg.
Han berättade att han mådde lite bättre under fredagen, men han erkänner också oron över att huvudvärken påminner om den som höll honom borta från spela hela första halvan av 2011.
- Det som är mest oroande är att jag känner igen det och jag är livrädd för att hamna där igen en lång period, säger Järlder bland annat i intervjun.
Han ska nu träffa de läkare som har hjälpt honom att bli kvitt besvären tidigare redan efter helgen.
- Men jag hoppas fortfarande att det bara håller i någon dag och att det går över. Jag får ta det dag för dag och jag är försiktig med min historik. Men jag är inte pessimistisk redan.
Det är bara att hoppas att det släpper snabbt för Christian den här gången.

*   *   *
I lördagens Kvällsposten hittar ni en intervju med HBK:s ordförande Göran Johansson om transferläget (det svenska övergångsfönstret öppnar på måndag), ekonomin och Jens Gustafssons framtid som HBK-tränare. Väl värd att läsa eftersom Johansson ger en del intressanta svar.
Jag och kollega Johan Wall har även pratat med MFF, HIF, Öster, Mjällby och Kalmar om hur de ser på transferfönstret och eventuella värvningar i sommar.
 
*   *   *
Det har varit lite krassligt på sina håll i HBK-truppen i veckan, bland annat har Fredrik Liverstam och Stefan Selakovic varit dåliga. Båda ska dock vara okej igen och Liverstam lär starta mot Elfsborg. I Sellas fall kan det vara läge att testa någon annan på högerkanten eftersom formen inte heller har varit den bästa.
 
*   *   *
Marcus Antonsson orkade bara en halvlek med U21 i veckan, sedan kände han sig helt utmattad och han verkar ha någon "skit" i kroppen. Antonsson är troligen inte första anfallsinhoppare i helgen. Shkodran Maholli har nämligen visat fin form på träningarna på slutet.
 
*   *   *
Elfsborg borta brukar av hävd inte vara någon höjdare för HBK. Ska man få någon poäng med sig så är ett välorganiserat försvarsspel på egen planhalva en förutsättning tillsammans med ett vasst omställningsspel.

Skillnaden mellan vinst och förlust blev extra tydlig

Publicerad 2013-07-08 22:44:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

I cupen avgjorde Syrianska på övertid.
I allsvenskan var det HBK som fixade segern på slutet.
Vikten av de tre poängen går inte att överskatta.
 
Söndagens bortamatch mot Syrianska var HBK:s andra omstart bara den här sommaren. Det fanns både plus och minus med det. Med bara två matcher i bagaget på fem veckor kan det vara svårt att veta var man står formmässigt, träningar i all ära. Men det gav samtidigt Gudjon Baldvinsson och Marcus Antonsson en chans att återhämta sig från sina skador. Det visade sig vara rätt viktigt. Baldvinsson, som fortfarande inte är helt 100, men som tagit sig förbi smärttröskeln och därmed kan hantera smärtan i foten, serverade Andreas Landgren till 1-0-målet. Baldvinsson är en nyckelspelare för HBK som måste vara frisk. Utan honom blir djupledsspelet rejält lidande. Och Antonsson var inblandad i segermålet i den 90:e minuten - även om det på repriserna var nästan omöjligt att se om Antonsson faktiskt var på bollen eller bara störde Syrianskaspelarna så pass att de styrde in bollen i eget mål.
 
Men vem som var sist på bollen spelar förstås ingen roll. Båda lagen var i mer eller mindre desperat behov av en seger och HBK tog den. Det var den första bortasegern i en tävlingsmatch sedan cupvinsten mot AIK i mars. Skillnaden mellan seger och förlust visade sig också på två rätt tydliga sätt. Halmstad klev upp på kvalplats med tolv poäng och har nu klar kontakt med både Öster och Gefle ovanför kvalstrecket, med en match till godo (HIF). Syrianska däremot är fortsatt jumbo på nio poäng och på den efterföljande presskonferensen avgick managern Özcan Melkemichel överraskande. Det skakar om klubben i dess grundvalar. Özcan Melkemichel genomsyrar Syrianska på ett sätt få tränare gör i ett lag och ska jag spekulera lite kring det han sagt efteråt så tror jag att han är trött på oresonliga krav från omgivningen (styrelse och supportrar) i kombination med att det varit för mycket intriger i klubbens korridorer eller att han fått för lite hjälp när det gäller att bygga en slagkraftig trupp. Özcan Melkemichel är för mig ingen person som ger upp lättvindigt nämligen. Kleber Saarenpää tar över (eller blir huvudansvarig eftersom han redan var Syrianskas tränare på pappret), men jag tror inte på något uppsving som det Djurgården fick med Per-Mathias Högmo. Tvärtom kan det här ha varit något av en tidig nådastöt för Syrianska i allsvenskan. Men det får tiden utvisa.
 
*   *   *
HBK gjorde vad man skulle, vann. I kampen mot konkurrenterna i botten har nu HBK slagit Öster hemma och Syrianska borta, kryssat borta mot BP och förlorat borta mot Gefle. Det är extra viktigt att ha ett bra inbördes facit mot de direkta konkurrenterna när det är så jämnt i botten. Och HBK har ytterligare en trumf, man har kvar att möta Syrianska, BP och Gefle på hemmaplan när serien vänder. DET är betydelsefullt i sammanhanget.
 
*   *   *
Kul också att se att Kristoffer Thydell har kämpat sig tillbaka från vårens svacka ända in i startelvan igen. Ni som läste min intervju med Thydell i Kvp inför den första omstarten i juni minns kanske hur Thydell berättade att vändningen kom när han åkte med U19-laget på en internationell turnering i Holland i maj.
 
Rojas köper petningen
Lite oväntat så fick vare sig Antonio Rojas eller Christian Järdler plats i truppen över huvud taget. Rojas gick från startelvan mot Häcken till att petas helt. Han hade ett litet snack med Jens Gustafsson om det under måndagens träning, men köpte förklaringen.
- Jens sa att han ville spela med lite mer defensiva spelare på mitten eftersom det var bortaplan och allt. Men det är bra, jag ska fortsätta kämpa på och jobba ännu hårdare för att ta mig tillbaka i truppen igen, säger Antonio Rojas.
Mittfältaren har haft en ryckig säsong med stort förtroende i början av säsongen, därefter en period med väldigt lite speltid, men startade alltså i senaste hemmamatchen mot Häcken.
Hur ser du på din säsong hittills?
- Sådär. Jag har inte varit tillräckligt bra faktiskt.
Vad har saknats för din del?
- Fysiken. Jag kan spela fotboll, men jag har inte riktigt den fysiken som behövs ibland. Men det är bara att kämpa på.
 
*   *   *
Om det inte har skett några förändringar så fortsätter HBK att träna på konstgräs hela den här veckan också inför bortamötet med Elfsborg till helgen. En match som inte varit någon enkel historia för HBK på senare år.

Anfallare på väg bort - back korsbandsopererad

Publicerad 2013-07-02 00:36:48 i Allsvenskan, Halmstads BK,

På övergångsfronten inget nytt i HBK i dagsläget.
Däremot ska Liridon Selmani provspela med en Superettanklubb nästa vecka.
Och backtalangen Marcus Johansson har tvingats till en ny korsbandsoperation.
 
Skrev den här texten till Kvällsposten under måndagskvällen om att Liridon Selmani är på väg bort från HBK och om Marcus Johanssons nya korsbandsoperation.
 
I Selmanis fall är det en ganska väntat utgång. 21-åringen, som gjorde tre inhopp i Allsvenskan 2011 och en match från start i Superettan i fjol, har ett utgående kontrakt, är långt ifrån en startplats i HBK och behöver framför allt komma till en miljö där han kan få A-lagsmatchning för att kunna utvecklas vidare.
Liridon ska redan ha provtränat med Halmia (division I) i torsdags och fredags. Nästa vecka är det Sören Åkebys IFK Värnamo (näst sist i Superettan för stunden) som får besök. Division I eller Superettan vore en bra miljö för anfallaren att utvecklas vidare i. Värnamo lånade nyligen ut anfallaren Behar Ferizi till Öster så de har en vakans, men testar fler spelare än Selmani.
 
För backen Marcus Johansson, 19 år (20 i augusti) är det ett tråkigt besked med en ny korsbandsoperation. Det är en back som HBK-ledningen tror mycket på, men som har haft otur med det ersättningskorsband han fick i operationen i november 2012. I en del fall så stöter kroppen själv bort nya "delar" och det är vad som skett i Johanssons fall. Nu missar han resten av den här säsongen och får sikta in sig på att ta nya tag 2014. Men det är klart att det är kämpigt att behöva börja om igen. Men Marcus Johansson har kontrakt två år till så tid och förtroende finns.
 
För skadade anfallsduon Gudjon Baldvinsson (fot) och Marcus Antonsson (knä) går rehabiliteringen framåt.
Baldvinsson fick ju ledigt från den gångna träningsveckan för att sköta sin rehab/vila den skadade foten som besvärat islänningen en längre tid. Baldvinsson fick också tillåtelse att sköta sin rehab utomlands och har spenderat veckan i Alicante.
Både han och Antonsson testade i dag på träningen och för Baldvinssons del gick det bättre på eftermiddagen efter vissa känningar på morgonen. Antonsson förväntas vara igång för fullt framåt torsdag.
 
På övergångsfronten i övrigt?
Inget nytt. Vad jag förstår så är styrelsen i HBK inte redo att skjuta till några övergångspengar än efter de ekonomiska problem som Klubben kämpat sig igenom de senaste åren. Man vill absolut inte äventyra ekonomin igen. Men det sista ordet är knappast sagt i den frågan. Själv tror jag att styrelsen måste våga satsa ett par hundratusen (vi snackar alltså inte miljoner) så att det finns utrymme för ett lån eller en värvning för det kommer bli en dyrare affär att trilla ur allsvenskan.
Därför är det extremt viktiga veckor framöver om HBK ska kunna dra maximal nytta av ett eller i bästa fall två nyförvärv. Han/de bör nämligen ansluta när övergångsfönstret öppnar den 15 juli, medan HBK dessutom har klar kontakt med lagen ovanför strecket, annars minskar värdet av en sådan investering.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela