Kickoff

En kastad sko och en mittfältsgåta

Publicerad 2013-06-20 21:32:09 i Allsvenskan, Halmstads BK,

En besviken islänning. Två nya spelare på sjuklistan. Och en mittfältsgåta att lösa.
HBK var tillbaka i träning i dag efter 1-1 borta mot BP - och det finns en hel del att fundera kring för Jens Gustafsson inför söndagens hemmamatch mot Häcken.
 
Efter att ha tagit bussen direkt från Stockholm till Halmstad (framme kl. 5 i morse) efter 1-1-matchen på Grimsta IP körde HBK ett eftermiddagspass i solskenet på Örjans Vall under torsdagen.
De som inte hade startat matchen körde anfallsövningar, medan nio av de elva som startade tog det lugnare.
Nio av elva eftersom Kristoffer Fagercrantz och Jesper Westerberg saknades på grund av sjukdom. Westerberg är dock avstängd mot Häcken på söndag.
 
Den besviken islänningen var Gudjon Baldvinsson. Han hoppade in och spelade tejpad på sin vänsterfot mot BP när HBK jagade en seger.
I dag tränade han utan tejpning och såg riktigt pigg ut under anfallsövningarna, men säg den glädje som varar. När träningen nästan var slut så skickade Baldvinsson iväg sin vänstersko och gick och hämtade en ispåse för vänsterfoten.
Jag frågade hur det var med honom.
- Äh, det gör ont igen, sa Baldvinsson.
- Det kändes bra i början i dag, men sen kom det mer och mer. Jag måste antagligen vila helt ett tag för att bli bra igen i foten.
Därmed lär Gudjon Baldvinsson ta på sig inhopparens roll även på söndag.
- Jag kan nog spela. Det går att tejpa. Och sen är det två veckor till nästa match och då kan jag vila.
 
Med Baldvinssons fortsatta problem så är det rätt troligt att anfallet kommer att se likadant ut mot Häcken som mot BP, det vill säga Selakovic strax bakom Boman, som kommer behöva jobba mer i djupled än vad som blev fallet på Grimsta.
Högerbacksplatsen ser ut att stå mellan Viktor Ljung och Oliver Silverholt.
Då återstår mittfältet där det är läge att placera en formsvag Kristoffer Fagercrantz på bänken när han nu dessutom är krasslig dagarna innan match. Troligen går Antonio Rojas in bredvid Andreas Landgren medan Johan Blomberg och Kristinn Steindorsson fortsätter på kanterna.
Som det känns i dag. HBK tränar såväl på midsommarafton som på lördag innan det är matchdags.
Och det är inte så mycket vilka som spelar som hur Jens Gustafsson ska få dem att höja sig själva och våga mer offensivt som lär uppta HBK-tränarens huvud de närmaste dagarna.

Överraskande energifattigt

Publicerad 2013-06-20 00:56:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Halmstad tog en poäng i bottenmötet med Brommapojkarna på Grimsta IP.
Mycket tack vare Stojan Lukics storspel i andra halvlek.
Men helhetsinsatsen var överraskande energifattig.
 
Stefan Selakovic tåade in 1-0 i slutet på första halvlek när BP-backen Martin Falkeborn hade utgått efter sin otäcka smäll mot huvudet och hemmalaget valt att slutföra halvleken med en man mindre.
Då hade allsvenskans två jumbolag bjudit på en första halvlek med klara superettantendenser. Dåligt tempo, lite rörelse, svagt passningspel och få chanser.
Andra halvlek var bättre - framför allt från BP:s sida. HBK ökade visserligen också farten, tog lite fler löpningar (främst Andreas Landgren som löpte från straffområde till straffområde), men hade svårt att få något bra djupledsspel när anfallsduon Mikael Boman och Stefan Selakovic var för statiska (båda mötte, ingen gick i djupet) och passningsspelet fortsatte att vara sådär.
BP skapade flera vassa chanser, men gjorde mål när Richard Magyar av någon märklig anledning försökte låta bollen gå ut över linjen i stället för att nicka undan inlägget som Nicklas Bärkroth gjorde 1-1 på i den 55:e minuten. De andra gångerna stod Stojan Lukic (HBK:s bäste) i vägen när inte Oliver Silverholt räddade på mållinjen och Fredrik Liverstam täckte ett närskott från Andreas Haddad.
På slutet böljade spelet, men HBK var inte tillräckligt distinkta i sina omställningslägen och var det något lag som låg närmast ett segermål var det BP.
HBK stod för en märkligt energifattig insats med tanke på det två och en halv vecka långa uppehållet från matcher.
Man undvek förlust vilket var viktigt, men det som bör gräma mest för HBK är att man verkligen hade chansen att vinna. Matchen var up for grabs - men det var BP som greppade hårdast efter paus.
Det var läge för tidigare byten i anfallet där Boman och Selakovic aldrig riktigt kom in i matchen. Boman kan ha varit påverkad av sjukdomen inför matchen medan Selakovic måste vilja mer än han visat sedan de två inledande omgångarna egentligen.
 
*   *   *
Det är svårt att sätta fingret på exakt vad Jens Gustafsson ska göra för att få fart på HBK i nuläget, men jag funderar på om det inte är dags för lite rockader på mittfältet. Mot Häcken vore det intressant att se Oliver Silverholt bredvid Andreas Landgren centralt, kanske flytta över Stefan Selakovic till vänsterkanten och låta Kristoffer Fagercrantz ta steget ut till höger igen (som mot AIK).
Med Jesper Westerberg avstängd efter hans tredje gula kort så skulle det ge ett lag som ser ut så här:
 
Stojan Lukic - Viktor Ljung, Fredrik Liverstam, Richard Magyar, Christian Järdler - Kristoffer Fagercrantz, Oliver Silverholt, Andreas Landgren, Stefan Selakovic - Mikael Boman, Gudjon Baldvinsson.
 
 
 

Antonsson bör gå före Baldvinsson mot BP

Publicerad 2013-06-18 12:49:37 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Gudjon Baldvinsson är återigen ett frågetecken inför nyckelmatchen mot BP i morgon.
Då är det läge att låta islänningen få lite välbehövlig vila och inleda på bänken.
Marcus Antonsson har förtjänat chansen att spela från start med sina senaste insatser.
 
Gudjon Baldvinsson skadeproblem har varit något av en följtetong den här säsongen.
Det känns väl inte osannolikt att det är en del i varför Baldvinssons prestationer varit ojämna.
Näsbenet var en sak, knäet en annan, men foten som nu besvärar och gör att Baldvinsson bara genomfört en hel träning den senaste veckan (i skrivande stund i går måndag) ska ha besvärat islänningen länge och bakgrunden ska finnas i en skada från tiden hemma på Island för flera år sedan.
Det är med andra ord inget som Baldvinsson inte har klarat att hantera genom karriären, men i år verkar det ha stört honom mer än tidigare.
Därför kan jag tycka att onsdagens bortamatch mot BP, även om betydelsen av en seger i den här matchen är riktigt stor, är ett lämpligt tillfälle att låta Baldvinsson börja på bänken.
Ersättare finns. Marcus Antonsson har fått mycket beröm för sina insatser i U21 på senare tid och gjorde ett piggt inhopp mot IFK Norrköping hemma.
Antonsson har förtjänat att få starta en match - och även om det inte är optimalt att byta i anfallet i en så viktig match så kan HBK ha minst lika mycket nytta av en hungrig Baldvinsson som kommer in i andra halvlek mot ett tröttare BP-försvar och röjer runt.
Jag skulle tro att det är så Jens Gustafsson också funderar i dagsläget.
 
HBK-tränaren måste också ersätta avstängde vänsterbacken Christian Järdler. Viktor Ljung ligger nära till hands, men jag hade valt Oliver Silverholt som jag personligen tycker ser mycket intressant ut.
En väldigt klok spelare, välskolad, bra funktionell teknik och som med tydliga steg är på väg framåt i HBK. Silverholt konkurrerar i större grad än man kan tro om en plats på mitten bredvid givne Andreas Landgren, men får han inte spela där så är jag rätt övertygad om att han skulle klara av en ytterbacksroll minst lika bra som Ljung, som hade en jobbig eftermiddag när han ersatte utvisade Järdler mot Mjällby.
 
*   *   *
BP borta är den första av tre riktiga nyckelmatcher som väntar HBK nu. Efter BP så gästar Häcken Örjans Vall och därefter väntar Syrianska borta. Även om alla matcher är lika viktiga (de ger ju alla tre poäng) så är matcherna mot de direkta konkurrenterna i slutändan mer betydelsefulla än vad slitna klyschor gör gällande.
Jag har svårt att se att HBK skulle ha råd med två förluster mot BP och Syrianska om man inte radar upp segrar under hösten.
 
Mot BP får HBK en matchbild som kommer passa dem. Det kommer se ut ungefär som i fjol i Superettan då HBK kontrade sönder BP och vann med 3-0. Skillnaden är att BP i stället för Pablo Pinones Arce och Nabil Bahoui längst fram har Andreas Haddad och Nicklas Bärkroth. Den sistnämnde är det största hotet för HBK, U21-landslagsmannen har varit i en fruktansvärt bra form den senaste månaden och är ett djupledshot som HBK inte får missa. Jag tycker även att Serge-Junior Martinsson, efter att ha varit mer hypad än bra ett par säsonger, nu har blommat ut och gör det bra på mittfältet.

Skúlason vill utomlands - Halmstad kan inte vänta

Publicerad 2013-06-18 02:14:21 i Allsvenskan, Halmstads BK,

HBK scoutade GIF Sundsvalls mittfältsmotor Ari Skúlason mot Falkenberg.
Men beskedet är att islänningen helst vill flytta utomlands i sommar.
Och då har inte HBK tid att vänta.
 
Jag skrev i förra veckan om Halmstads intresse för den isländske A-landslagsmannen Ari Skúlason. Medan Jens Gustafsson var i Stockholm på tränarträff och landskamp (VM-kvalet på Friends) så var delar av HBK:s tränarstab på Falkenbergs IP för att scouta GIF-mittfältaren inför sommarens transferfönster.
Rapporterna som jag har fått i dagarna säger att HBK-delegationen var mycket nöjda med vad man fick se av Skúlason som gjorde en riktigt bra match och även var målskytt (straff).
 
Efter matchen har HBK varit i tät kontakt med Skúlasons agent Magnus A. Magnusson, men fått beskedet att islänningen helst vill flytta utomlands i sommar.
Därmed har HBK:s förhoppningar om att kunna värva Skúlason i sommar minskat rejält.
För mig var det ett ganska väntat besked efter mina år i Sundsvall. Jag vet att Ari helst vill utomlands, att det var hans mål innan han till slut förlängde med Sundsvall inför den förra säsongen och att det var hans mål i vintras också, då han stoppades av Giffarna trots ett muntligt löfte om att få lämna vid en degradering.
Det var ändå helt rätt av HBK att undersöka möjligheterna eftersom Ari Skúlason hade kunnat göra skillnad i sommar och höst.
HBK:s problem blir att holländska Groningen finns med i bilden och Skúlason ska hoppas på en affär i sommar som tar honom till Eredivisie.
Det är inte säkert att det kommer ett sånt bud i sommar, men det räcker att Ari Skúlason är beredd att vänta in ett sånt bud för att HBK inte ska ha tid att vänta in islänningen.
 

Tre frågetecken inför träningsmatchen

Publicerad 2013-06-09 20:13:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

I torsdags omstart på träningen för de flesta i truppen.
I morgon måndag träningsmatch mot Laholm.
Bland frågetecknen inför den finns Andreas Landgren, Richard Magyar och Christian Järdler.
 
Till skillnad från flera av de andra Kvp-lagen (i det här fallet Mjällby, Öster och Helsingborg) så fick HBK:s trupp bara fyra dagar ledigt under landslagsuppehållet.
I torsdag drog man igång träningen igen, men Jens Gustafsson lät Gudjon Baldvinsson och Mikael Boman få en extra dags vila.
- De har en tuffare spelstil än de andra, förklarade Jens när jag pratade med honom tidigare i dag.
HBK:s tränare var dock väldigt nöjd med fredagens träning.
- Den bästa träningen som vi haft under min tid i HBK, sa Jens nästan lite lyriskt.
Annars har man pratat mycket om våren och vad man kan göra bättre framöver när allsvenskan startar om och Halmstad är tvingat att börja vinna matcher.
- Vi har haft långa dagar tillsammans med mycket samtal om hur vi ska gå framåt. För mig handlar det alltid om att laget är viktigast, att alla i gruppen tar ansvar för hur det går för hela laget.
 
I morgon kväll väntar alltså en träningsmatch mot division III-laget Laholms FK på Glänninge Park.
Det kunde ha varit Malmö FF som stod för motståndet, men den "förfrågan" möttes med ett ganska ointresserat svar för en månad sedan. Och det var nog lika bra. För ett HBK med naggat självförtroende hade MFF varit en riktigt dålig (för bra) motståndare vid det här tillfället.
Laholm däremot blir ett ypperligt tillfälle att nöta på offensiva lösningar och få anfallsduon Baldvinsson och Boman i målprotokollet. Framför allt den förstnämnde hade mått bra av det. Boman har ju faktiskt gjort mål i två raka allsvenska matcher och tog något steg framåt under våren.
Startelvan tas ut under måndagen eftersom det finns vissa frågetecken för Andreas Landgren (baksida lår), Richard Magyar (ljumske) och Christian Järdler (sjuk).
Tanken är dock att så många som möjligt (läs; helst alla) ska få nära 90 minuter i kroppen under veckan där även Kalmar FF väntar för U21-laget.
För bland andra Viktor Ljung finns nu en stor möjlighet att övertyga Jens Gustafsson om att han ska ersätta avstängde Järdler mot Brommapojkarna nästa onsdag.
Det kan också bli aktuellt att flytta ut någon av mittbackarna till vänsterkanten för att låta Peter Nyström ta plats i mittlåset. Nyström som gjorde det bra mot Öster.
Även Anton Tideman, som för övrigt kom från Laholm 2011, är ett alternativ som ytterback, men knappast första eller ens andra.

Landslaget saknar rätt typ av vinnarskallar

Publicerad 2013-06-08 20:11:11 i Landslaget, VM-kval,

Österrike utnyttjade Sveriges misstag i försvarsspelet.
Men bristen på rätt typer av vinnarskallar oroar minst lika mycket.
Som jag ser det är det därför som Erik Hamréns landslag förlorar nyckelmatcher.
 
Sverige tog sig med en heroisk insats mot Holland i den sista EM-kvalmatchen till förra sommarens EM i Ukraina/Polen.
Nu ser det återigen ut att bli en kamp in i det sista i VM-kvalet till Brasilien för att rädda en play off-plats till att börja med.
Österrike var en nyckelmatch och Sverige förlorade med 2-1. Det var i högsta grad rättvist. Efter en bra svensk start första kvarten tog Österrike över helt efter 1-0.
Det mesta av matchen har redan diskuterats ut och in så här en dag i efterhand. Därför tänker jag nöja mig med att konstatera tre saker.
 
1) Försvarsproblemen
Det mest uppenbara. Det är bara att konstatera att Andreas Granqvist och Jonas Olsson fortsätter att visa att de inte fungerar ihop. På något vis tar de fram varandras svaga sidor, blir sämre spelare än de i själva verket är och samspelar inte i försvarsspelet. Varje gång jag ser dem så ser jag bara två individuella mittbackar utan fungerande samarbete, linjer eller röda trådar. Missar den ene är aldrig den andre nära. Det funkar inte - och Erik Hamrén måste antingen nöta försvarsspel rejält eller byta mittbackspar. Helst få in en ledare som Per Nilsson är i Nürnberg.
Men. Försvarsspel är också ett kollektivt ansvar och Sveriges problem börjar redan i ansvarsfördelningen i anfallet där spjutspetsen Johan Elmander ska täcka upp för "tian" Zlatan Ibrahimovic. Elmander får göra två olika roller, dels den offensiva mittfältarens defensiva jobb (Zlatans roll), dels den ensamme anfallarens offensiva (Elmanders roll). Det gör att hela systemet är i obalans från början och Elmander får ta många lååånga löpningar. Och på mittfältet är de balanserande mittfältarna Kim Källström och Rasmus Elm en för dålig sköld framför mittbackarna för att backlinjen ska känna sig trygg.
 
2) Rasmus Elm-ekvationen
Erik Hamrén ser Rasmus Elm som Anders Svensson naturliga arvtagare - och Elm är vår kanske mest spelskickliga mittfältare. Men det är många år sedan han lyckades i landslaget. Han misslyckades att ta över i EM och han har det jobbigt att övertyga den breda massan om sin storhet i landslaget.
Därför är det oerhört svårt att förstå varför Erik Hamrén väljer att spela en Elm som varit dålig i magen hela veckan, som på förhand bara skulle kunna spela 60 minuter i bästa fall och som högst troligt hade mindre energi än vanligt. Hamrén gjorde både Rasmus Elm och landslaget en stor otjänst med det märkliga beslutet - och det är svårförklarat.
 
3) Vinnarskallarna
Ett svagt lag med bra spelare är fortfarande ett svagt lag. Där någonstans känner jag att landslaget är under Hamréns tid som förbundskapten. Det är ojämna prestationer, en ganska luddig spelidé och för många förluster i viktiga matcher.
Genom åren har Sverige varit lyckligt lottade med många stora vinnarskallar. Jonas Thern, Stefan Schwarz, Tomas Brolin och Patrik Andersson på 90-talet. Stefan Schwarz, Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg på 2000-talet. Det skulle vara dumt att påstå att Zlatan Ibrahimovic inte är en vinnare (för det har han bevisat i varje liga han har spelat i), men det här landslaget saknar den tjuriga vinnartypen som lyfter ett lag i den här typen av viktiga matcher. Jag tror inte den aspekten ska underskattas.
När det behövdes slet Fredrik Ljungberg ännu hårdare, ville ha ännu fler bollar för att avgöra - och blev bättre. Det var en anledning till att Ljungberg var de stora matchernas spelare. Olof Mellberg tacklade hårdare och tidigare och växte i försvaret. Båda hade förmågan att bära laget framåt, göra laget bättre.
Det saknar jag i Erik Hamréns landslag. Zlatan är briljant som bara Zlatan kan vara, men det är alltid på hans villkor och det är inte alltid i lagets bästa intressen. Rasmus Elm saknar oftast "shining" i landslaget medan Kim Källström vill vara den där vinnaren, men saknar det sista på planen för att lyckas. Och "potentiellt" dominanta spelare som Granqvist och Olsson har för mycket med sig själva för att lyfta laget.
Jag var nere på en Helsingborgsträning inför derbyt mot Malmö FF för ett tag sedan. Det smällde på i varje duell och en smågalen Ardian Gashi skällde på medspelare och tränare och skulle bara vinna. Den intensiteten, den viljan att vinna är någonstans vad det handlar om, varför Helsingborg leder allsvenskan och vad jag inte ser i dagens Blågult.
 
Det är bara att konstatera att Erik Hamrén har en del att fundera på om han ska lyckas ta Sverige till VM i Brasilien nästa sommar. Jag tvivlar på att han lyckas.

Dusan håller sitt "löfte"

Publicerad 2013-06-05 23:52:05 i Dusan Djuric, Ligue 1,

Från Valenciennes hemsida.
 
När nästa säsong börjar har det gått 1,5 år sedan ligadebuten för Valenciennes.
Just nu håller Dusan Djuric sitt "löfte" hemma i Halmstad.
Ingen solsemester, bara hårdträning - inför säsongen där han ska bevisa sin klass i Ligue 1.
 
Jag gjorde en stor intervju med Valenciennes Dusan Djuric för cirka 1,5 månad sedan. Den första Dusan gjorde på ett drygt år. Det handlade förstås mycket om den knäskada som hållit honom borta från ligaspel hela den här säsongen sedan operationen i september förra året. Först under vårkanten kom Dusan tillbaka så pass att han kunde göra fyra matcher i reservlaget.
Fokus redan där och då i april var på kommande säsong och Dusan sa bland annat "Det kommer inte bli någon solsemester i sommar. Jag kommer att bo på gymmet i Halmstad."
Nu är sommaren här och Dusan spelade inte några fler matcher efter vår intervju. Just nu är han i Halmstad och tränar med HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui som har hjälpt Dusan sedan i december.
 
Förhoppningsvis så är Dusan helt frisk och inte längre hämmad av sitt knä när Valenciennes drar igång försäsongsträningen om en dryg månad. Det hade varit väldigt roligt att se ex-HBK:aren i Ligue 1 till hösten eftersom Dusan är en spelare som jag följt och skrivit om sedan han var 15-16 år och lirade i HBK:s juniorlag. Utan att veta exakt hur bra mittfältskonkurrenterna är i Valenciennes så tror jag ju att Dusan, som var en av den schweiziska ligans bästa mittfältare under åren i FC Zürich, kan göra bra ifrån sig i sin nya omgivning. Om han får vara frisk.
Under hans första halvår i klubben, efter ligadebuten mot Ajaccio i slutet av januari 2012, så började problemen med brosket i knäet och Dusan hade svårt att göra sig själv rättvisa. Då tror jag att det hade blivit betydligt fler minuter och matcher än de 160 minuters speltid i ligan fördelat på totalt fem matcher han har samlat på sig hittills.
När säsongen börjar efter sommaren är det 1,5 år sedan Dusan Djuric gjorde sin första ligamatch för sin franska klubb. Och med två år kvar på kontraktet så har han gott om tid på sig att bevisa sitt värde i Frankrike. Och kanske hinna med ytterligare ett steg till en större klubb - vilket han fortfarande hoppas - innan han avslutar karriären i Halmstads BK om allt går som det ska.
 
FAKTA Alla Dusan Djurics matcher i Valenciennes
Ligadebut: Mot Ajaccio den 29 januari 2012. Kom in i 80:e minuten och var på planen när Ajaccio avgjorde med ett 2-1-mål i 92:a minuten.
Övriga matcher (spel eller på bänken):
4/2-12: Dijon (b, ligan). Seger 2-1. Hoppade in i 83:e minuten.
8/2-12: Lille (h, Franska cupen). Seger 2-1. Spelade från start, utbytt i 72:a minuten.
18/2-12: Marseille (b, ligan). 1-1. På bänken hela matchen.
21/3-12: Rennes (h, Franska cupen). Förlust 1-3. Inbytt i 72:a minuten.
24/3-12: Rennes (h, ligan). Seger 1-0. Kvar på bänken hela matchen.
31/3-12: Auxerre (b, ligan). Förlust 2-0. Inbytt i 46:e minuten.
7/4-12: Toulouse (h, ligan). Seger 2-0. Kvar på bänken.
15/4-12: Evian (h, ligan). Förlust 0-3. Inbytt i 81:a minuten.
21/4-12: Montpellier (b, ligan). Förlust 1-0. Kvar på bänken.
29/4-12: Nice (h, ligan). Seger 2-0. Kvar på bänken.
2/5-12: Lyon (b, ligan). Förlust 4-1. Från start och spelade hela matchen.
13/5-12: Brest (b, ligan). Förlust 1-0. Kvar på bänken.
20/5-12: Caen (h, ligan). Seger 3-1. Kvar på bänken hela matchen.
Totalt: 5 ligamatcher (160 minuter), 2 cupmatcher, 7 matcher på bänken.
Källa: Valenciennes hemsida.

HBK lägger in träningsmatch under uppehållet

Publicerad 2013-06-04 13:58:07 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Det är landslagsuppehåll i allsvenskan.
Då väljer Halmstads BK att lägga in en träningsmatch mot Laholm.
En match för att snabbt gå vidare och fokusera om efter 1-5-förlusten mot Mjällby.
 
Halmstadspelarna har ledigt söndag till och med onsdag den här veckan, innan träningarna drar igång igen på Örjans Vall.
Nästa match i allsvenskan är först den 19 juni borta mot Brommapojkarna. En väldigt viktig match med tanke på att båda nykomlingarna ligger under nedflyttningsstrecket just nu och behöver poängen.
För Halmstads del slutade vårsäsongen olyckligt med 1-5-förlusten mot Mjällby i helgen.
Och det är bland annat med det resultatet i åtanke som HBK väljer att spela en träningsmatch under uppehållet.
För motståndet står Laholms FK, just nu trea i division III Sydvästra Götaland.
Matchen kommer att spelas i Laholm på måndag kväll (den 10 juni).
Detaljerna kring matchen kommer spikas helt i dagarna, men trolig matchtid är kl. 19.
För Halmstad blir träningsmatchen en chans att glömma Mjällbymatchen snabbt och samtidigt få en genomkörare med fokus på anfallsspelet där lagets offensiva spelare skulle må bra av att få sätta några baljor.

En förlust med tydliga varningstecken

Publicerad 2013-06-02 20:22:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

1-5 borta mot Mjällby.
Man kan förlora på olika sätt.
Det här var en förlust med tydliga varningstecken för allsvenska jumbon Halmstad.
 
Det såg bra ut i en timme. Stundtals riktigt bra ut med tanke på HBK:s placering i tabellen och pressen att hitta både form och segrar. Hade Gudjon Baldvinsson, Stefan Selakovic eller Kristinn Steindorsson haft bättre skärpa i avsluten borde Halmstad haft ledningen i matchen.
I stället kontrade Mjällby, Marcus Ekenberg vann en nickduell med Christian Järdler och hittade Daniel Nilsson på bortre stolpen. Nilsson vann i sin tur nickduellen mot Fredrik Liverstam. 2-1 till Mjällby - och ett snabbt ögonblicksbevis på hur kostsamma dåliga försvarsingripanden blir i allsvenskan.
Ekenberg sa till mig att han visste att han skulle vinna nickduellen mot Järdler "eftersom han inte gillar att nicka".
Fem minuter senare fällde Järdler Haris Radetinac när det hade räckt att bara pressa ut Mjällbyyttern, fick sitt andra gula kort i matchen och efter det rämnade HBK:s spel fullständigt.
Sista halvtimmen var Mjällby helt överlägnsa och gjorde tre mål till.
 
När jag frågade Jens Gustafsson efter matchen om sättet HBK förlorade på svarade HBK-tränaren att man ville vinna och var tvungna att riskera mer för att lyckas med det. Man lyckades inte och Jens var snabb med att konstatera att man hade agerat mest dumt och naivt på slutet när resultatet rann iväg.
Jag har själv efterlyst att HBK ska våga mer i mina krönikor och vid 1-2 var det helt rätt att försöka gå för fler mål framåt förstås, men då borde antagligen Marcus Antonsson kommit in i stället för Viktor Ljung när Gudjon Baldvinsson togs av planen. I stället flyttades Andreas Landgren fram ett snäpp som släpande forward och då tappade HBK kontrollen helt på mitten samtidigt som Landgren kom bort i spelet. Ett annat alternativ hade varit att flytta ner Landgren som ytterback i stället och bara förändrat i anfallet.
 
Hur som helst kan man som lag inte tillåta att målen fortsätter trilla in på det sätt som HBK gjorde när matchen var förlorad. Efter 3-1 och framför allt 4-1 finns ingen anledning att blotta sig mer bakåt och tillåta så stora siffror i en match där man länge var väl så bra.
Stefan Selakovic erkände utan omsvep efteråt att man hade fallit ihop och sa att "i dag får vi skämmas".
Mjällbys tränare Anders Torstensson passade på att försvara och berömma Halmstad också på presskonferensen, men det hade den gode Torstensson förstås råd med en sådan kväll.
För medan Mjällby kunde summera en succéfylld vår med en femteplats så ligger Halmstad sist med 1-0-segern mot Öster som enda trepoängaren.
Det är tidigt än på säsongen och fortfarande för många omgångar kvar för att säga att HBK är fast i botten, men det huvudlösa sättet man släppte in målen på slutet, de varningssignaler ska tas på allvar. Det är nämligen så det brukar se ut när lag som trillar ur förlorar framåt höstkanten.
Nu får HBK fyra välbehövliga dagar semester och tid att tänka efter vad varje spelare kan göra bättre efter landslagsuppehållet, menade Selakovic.
Sedan väntar tre riktiga nyckelmatcher. Nästjumbon BP borta, Häcken hemma och Syrianska, på kvalplats nu, borta. HBK behöver en seger i någon av de tre matcherna.
 
*   *   *
Under uppehållet åker mittfältaren Oliver Silverholt på landslagsuppdrag. Silverholt är uttagen i U19-landslaget som ska spela det sista kvalet, Elite round, till U19-EM. Sverige möter där i tur och ordning Frankrike, Österrike och Bosnien-Hercegovina. Bara gruppvinnaren går vidare. Kul för Silverholt som tvingades tacka nej till förra landslagsuttagningen eftersom den var samtidigt som HBK åkte på försäsongsläger.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela