Kickoff

"Sella" och "Mördarn" lämnar stort tomrum efter sig

Publicerad 2013-11-26 18:54:06 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Två kulturbärare slutar.
Vinnarskallarna Michael Svensson och Stefan Selakovic lämnar ett stort tomrum efter sig i HBK.
Tomrum som kan bli svårt att fylla.
 
Nyheterna som jag flaggade om i bloggen i går var alltså att HBK har lagt ett konkret bud på Andreas Landgren nu samt att 38-årige Michael Svensson lägger skorna på hyllan definitivt. Texten läser ni här.
I Svenssons fall kommer beskedet efter att HBK valt att inte förlänga mittbackens kontrakt.
Efter ett inhopp på hela säsongen hade Michael Svensson förståelse för det beslutet när jag pratade med honom i går, samtidigt som han var besviken för Micke Svensson hade gärna fortsatt spela.
En typisk Micke Svensson-reaktion eftersom mittbacken personifierar kämparanda och att aldrig ge upp.
Men han insåg också att tiden runnit iväg nu.
Jag frågade också i slutet av intervjun om Micke tänkte smyga in i pensioneringen med beskedet.
- Haha, ja, det tänkte jag. Helst vill jag inte prata så mycket med media egentligen, men jag får göra det nu, sa Svensson med ett skratt.
 
Den ärliga reaktionen förvånar inte det minsta. Michael Svensson är urtypen av proffsighet, men söker inte uppmärksamheten som kommer med den. En HBK:s Paul Scholes på det viset, fast med bättre glidtacklingar.
Svensson får ursäkta, men jag måste förstås hylla en spelare som betytt så mycket för HBK genom åren. Inte så mycket för sitt spel den här säsongen, men likt Stefan Selakovic (vars betydelse jag krönikerade om i KvP) har Michael Svensson betytt enormt mycket i omklädningsrummet, på träningsplanen och i matcher. Det är en spelare som de övriga ser upp till. Det är en spelare som lär ut proffsighetens grundregler. Det är en spelare som lyfter andra och gör allt han kan för lagets bästa. Michael Svensson är liksom Stefan Selakovic en kulturbärare av kolossala mått för en klubb som HBK. Hans betydelse går inte - och får inte - underskattas när karriären nu är slut och minnena av de vältajmade glidtacklingarna klänger sig kvar.
 
Jag vet inte hur många som faktiskt tänker på den där betydelsen. Den som inte alltid syns om man inte letar efter den. Det är lätt att gnälla på spelare för att de inte gör en bra match, men i det glömmer man lätt allt annat de kan ha gjort och gör under en matchs, en veckas, en månads och en säsongs gång.
Det kommer bli tomt utan Stefan Selakovic och Michael Svensson. Det kommer krävas att andra kliver fram i de där ledarrollerna kring laget. Inte att de ska försöka ta över samma roller, för de kostymerna är av sådan storlek att det behövs många års rutin och segrar för att fylla dem. Men som informella ledare som gör gruppen stark på ett positivt sätt.
Samtidigt som dagens unga fotbollsgeneration inte riktigt är stöpt på samma vis ser jag ändå den typen av ledaregenskaper växa inom till exempel Richard Magyar, Mikael Boman, Stojan Lukic och Jesper Westerberg.
Spelare som får axla kulturbärarnas ansvar från och med nu. På det bästa vis de kan.

Pekalski och Ingelsten

Publicerad 2013-11-25 23:15:00 i Silly Season,

Ivo Pekalski hamnade på Hisingen.
Patrik Ingelsten på Listerlandet.
Trots HBK-anknytningar hamnade ingen av dem på Örjans Vall.
 
Efter att dealen varit klar ett tag så presenterades till slut Ivo Pekalski för BK Häcken i kväll.
Jag förstår om många HBK:are hoppades att MFF:s stora guldhjälte från 2010 var på väg till Halmstad, speciellt efter att Fotbollskanalen presenterat den nyheten, men så var aldrig fallet.
När de skrev det hade jag nämligen redan kollat av de uppgifterna och visste att så inte var fallet. Jag kunde i stället avslöja att Pekalski i stort sett var klar för Häcken - där han nu är officiellt presenterad.
Kontakten med HBK fanns annars efter att Ivo Pekalski rehabtränat med HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui under sensommar/höst, men var aldrig nära att rendera i en affär. HBK och Pekalski förhandlade inte över huvud taget.
Jag tror ändå att Häcken har gjort en riktigt bra affär om Ivo Pekalski kan få den välbehövliga omstart han behöver och slippa mer skadebekymmer. Det kommer bli intressant att se vad Peter Gerhardsson kan få ut av Pekalskis dokumenterat stora talang.
 
Patrik Ingelsten, skyttekung i Kalmar och med ett gäng år i HBK-tröjan innan dess, hamnade i Mjällby. Inte helt ologiskt eftersom Patrik siktade på att komma hem till en sydsvensk klubb när han lämnade Viking Stavanger - och för den givna kontakten med förre HBK-tränaren Lasse Jacobsson.
Mer då för att Mjällby har haft en ekonomi i gungning hela säsongen och plötsligt har råd med en spelare som haft en så hög lön i Norge att Viking valde att släppa honom trots en bra säsong och mot tränarens vilja - samtidigt som Lasse Jacobsson sa till mig tidigare i dag att man fortfarande har utrymme ekonomiskt för att behålla populäre anfallaren Pär Ericson.
Mjällby, som redan har gjort fyra värvningar, ser onekligen ut att ha fått förnyad ekonomisk kraft.

Fler provspelare i HBK

Publicerad 2013-11-25 22:03:47 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season,

Sista träningsveckan innan semestern.
Då testar HBK ytterligare två nya provspelare.
Erik Ferman från IFK Värnamo och Marcus Haglind Sangré senast i Malmö FF.
 
HBK är inne i den sista träningsveckan och fortsätter låta nya ansikten visa upp sig bredvid det gäng egna talanger som också finns med på A-lagets träningar efter säsongen.
De två nya provspelarna är Värnamos ytterback Erik Ferman samt mittbacken/mittfältaren Marcus Haglind Sangré, senast i MFF:s organisation.
Båda spelarna kommer träna med HBK den här veckan (två pass på torsdag och ett på fredag).
Under måndagen var återigen Landskronas mittfältare Mathias Andersson med.
- Det handlar om att följa upp rekommendationer och se spelarna i vår miljö, säger Jens Gustafsson om provspelarna.
 
De egna talangerna som tränar med A-truppen nu (enligt HBK:s hemsida) är sistaårsjuniorerna Christoffer Arvidsson, Rasmus Lundgren, Anton Gunnarsson och Daniel Radovanovic. Även några yngre och intressanta talanger som 95:an Perparim Beqaj, 96:orna Tim Erlandsson, Max Eggertsson, Andreas Bengtsson, Valmir Berisha och Alexander Berntsson samt 97:an Eric Smith finns med.
Valmir Berisha känner de flesta till numera, men ska jag lyfta fram en kille lite extra i övrigt (av det jag sett) så är det Eric Smith. Central mittfältare med härlig blick för spelet som ser riktigt intressant ut för framtiden.
 
*   *   *
I tisdagens Kvällsposten läser ni mer HBK-news.

U21-landslagsmeriterad mittfältare på provspel

Publicerad 2013-11-19 19:29:09 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season,

Försvararen Robin Edvardsen från Eidsvold i Norge.
Landskronas U21-landslagsmeriterade mittfältare Mathias Andersson.
HBK synar två provspelare den här veckan.

HBK inventerar spelare den här veckan och två av dem som visar upp sig på så kallade provspel är den 23-årige ytterbacken Robin Edvardsen och 20-årige mittfältaren Mathias Andersson från Landskrona.
 
Robin Edvardsen har IFK Göteborg som moderklubb, har spelat med Qviding, men kommer närmast från norska motsvarigheten till Sveriges division 1. Steget till allsvensk fotboll är därmed ganska stort, men Edvardsen har utifrån det överraskat positivt. Han ska vara med även på torsdagens träning.
 
Mathias Andersson från Landskrona var veckans andra provspelare. Han tränade med HBK under tisdagen och har meriter från U21-landslaget. För ett år sedan sågs han som väldigt lovande, men 20-åringen har haft en tung säsong i Landskrona där det bara blivit två starter och totalt 14 matcher i superettan i år. Vänsterfotad mittfältare som i Bois använts såväl på det centrala mittfältet som kanten och vänsterbacken.
 
Båda spelarna får nu chansen att visa vad de kan i HBK-miljö, men är knappast aktuella inför nästa säsong.

Så ser HBK:s försäsong 2014 ut

Publicerad 2013-11-19 14:01:00 i Allsvenskan, Försäsong, Halmstads BK,

Vi lägger allsvenskan 2013 till handlingarna.
Planeringen för försäsongen 2014 är i stora delar redan på plats.
Så här ser det ut för HBK:s del.
 
Träningen drar igång måndagen den 6 januari och den första träningsmatchen är den 25 januari borta mot Mjällby.
Sedan väntar ett träningsläger i februari, tre matcher i Svenska cupens gruppspel i mars och ett genrep hemma mot Gais den 22 mars preliminärt (beror på när allsvenskan startar - vilket i sin tur beror på om Sverige når VM).
- Vi ska försöka komma iväg på ett läger i februari och om ekonomin tillåter ytterligare ett precis innan starten på säsongen, säger HBK:s tränare Jens Gustafsson.
 
Nästa år blir det med stor sannolikhet ingen överlevnadsläger som de två senaste åren eftersom stora delar av HBK:s trupp kommer vara samma som i år. I stället siktar man alltså på två rena träningsläger, utan träningsmatcher.
- Vi vill gärna vara tillsammans mycket och jag värderar träningsläger högt för vad det bidrar med till sammanhållningen.
 
Här är HBK:s (nästan) spikade försäsongsschema
6/1: HBK drar igång försäsongsträningen 2014.
25/1: Mjällby (b)
1/2: Lyngby (b)
8/2: Varberg (h)
16 el 17/2: Träningsläger, ej spikat var.
1/3: Sirius (b, Svenska cupen)
8/3: Assyriska (h, Svenska cupen)
15/3: Djurgården (b, Svenska cupen)
17/3: Eventuellt ytterligare ett träningsläger, ej spikat.
22/3: Genrep Gais (h)
Fotnot: Vissa av datumen kan fortfarande ändras.

Rydén lämnar - Nilsson och Silverholt förlänger

Publicerad 2013-11-14 10:02:19 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season,

Efter två säsonger på bänken lämnar Rasmus Rydén Halmstads BK.
I stället blir talangen Malkolm Nilsson backup till Stojan Lukic.
– Man vill alltid spela och det har jag inte fått göra så mycket, säger Rydén.

Rasmus Rydén kom till Halmstad från Öster inför 2012.
Men han har fått sparsamt med speltid bakom först Karl-Johan Johnsson och i år Stojan Lukic.
Nu går kontraktet ut och HBK och Rydén är överens om att gå skilda vägar.
– Jag har haft två bra år i HBK och utvecklats mycket. Men man vill alltid spela och det har jag inte fått göra så mycket, säger han.
Halmstad satsar i stället på talangen Malkolm Nilsson som flyttas upp som backup bakom Stojan Lukic nästa år.
Nilsson har precis som Simon Silverholt fått förlängt kontrakt med Halmstad.
HBK har även börjat prata förlängning med backen Viktor Ljung. För veteranbacken Michael Svensson, som också har ett utgående kontrakt, har man inte tagit något beslut än.

Klart att Berisha ska erbjudas ett kontrakt

Publicerad 2013-11-08 23:29:33 i Allsvenskt kval, Halmstads BK, Valmir Berisha,

Valmir Berishas vann skytteligan i U17-VM - och badar antagligen i erbjudanden från större klubbar och ligor.
Ändå verkar han helst vilja debutera i allsvenskan med HBK.
Självklart måste HBK göra vad man kan för att visa att man värdesätter Berisha på samma vis - till att börja med genom att erbjuda ett A-lagskontrakt.
 
Vilken turnering Sveriges U17-lag haft i VM. Och vilken turnering HBK:s Valmir Berisha haft.
Sverige tog brons genom att slå Argentina med 4-1 i bronsmatchen. Berisha stod för ett hattrick.
Det är en otrolig prestation som det unga svenska landslaget har stått för. Historiskt bra på alla sätt och vis.
 
Valmir Berisha har med sina sju mål och skytteligaseger i hela turneringen fått hela världens klubbögon på sig. Det är omöjligt att inte få det med en sådan succé som han har gjort i UVM.
Tv, tidningar och sajter rapporterar alla om vilket intresse som HBK-talangen dragit till sig. Och alla är snabba med att poängtera att HBK inte har något kontrakt med Valmir Berisha.
Det hade varit så oerhört lätt för Valmir att segla iväg på framgången, att känna att han lagt hela världen under sina unga fötter och bara prata om nästa klubb eftersom han inte ens tillhör HBK:s A-trupp i nuläget.
Ändå gör han inte det. I stället pratar Berisha om att han vill komma hem och spela i allsvenskan. Med HBK som det verkar, även om andra svenska klubbar rycker i honom också och gladeligen skulle locka med den chansen.
Valmir Berisha visar både stor mognad och ödmjukhet i sitt agerande - och förtjänar att besvaras på liknande vis.
 
Jag vet att HBK vill fokusera på att klara kvalet. Därefter ska man prata framtid med sin unge supertalang. Men det är klart att HBK måste erbjuda Valmir Berisha ett A-lagskontrakt nu, visa att man tror på hans talang och potential, att man ser en gemensam framtid tillsammans. Allt annat och Berisha kommer nappa på någon annan klubbs bud.
För när det kommer till målskyttet är Valmir Berisha en exceptionell talang med svenska mått mätt. Han är en måltjuv ut i fingerspetsarna. I hans fall handlar det bara om att jobba med helheten för att bli allsvensk.
Han kommer inte sakna anbud.

Fördel HBK efter rond ett

Publicerad 2013-11-07 00:43:00 i Allsvenskt kval, GIF Sundsvall, Halmstads BK,

En bänkad lagkapten, ett svårt val i anfallet och ett tidigt baklängesmål.
Men HBK reste sig och visade långa stunder att man är ett bättre lag än GIF Sundsvall.
Efter Gudjon Baldvinssons 1-1-mål på volley är det fördel HBK inför söndagens retur.
 
HBK fick 73,5 timme på sig att landa efter BP-matchens besvikelse innan det var avspark på Norrporten Arena. De som läste min krönika i onsdagens KvP vet att det bara var hälften av tiden som Sundsvall fick förra året.
Jag hade en del farhågor på förhand att den korta tiden skulle visa sig bli en faktor i matchen, att slitna HBK:are skulle bli trötta, men det syntes faktiskt inte i matchen. HBK lyckades i sin kraftsamling och orkade springa så mycket som krävdes för att neutralisera Sundsvalls offensiv, framför allt i andra halvlek.
 
Daniel Slipers ledningsmål, ett vackert volleymål efter en minut när samtliga HBK:are försvarade i linje, kunde varit knäckande, men HBK reste sig direkt i stället. Det är ett styrkebesked i sig - och HBK har sålt sig dyrt under slutet av säsongen. Efter målet skapade HBK direkt ett antal chanser och den typen av reaktion sänder viktiga signaler till motståndarna. GIF fick aldrig vind i seglen av det tidiga målet. HBK fick ändå vänta på sitt mål, men ökade trycker än mer i andra halvlek och efter ett par heta chanser volleysköt Baldvinsson vackert in bortamålet som ger HBK fördel inför returen på Örjans Vall på söndag. HBK kunde och borde ha gjort fler mål i andra halvlek när man stundtals pressade tillbaka GIF rejält, men fick nöja sig med 1-1.
Det är ändå ett klart godkänt resultat. Och GIF var ju inte ofarligt heller. Stojan Lukic räddade Simon Helgs friläge och man var farliga när man fick in snabba spelare som Dibba och Sellin på slutet.
 
Det är också det som blir utmaningen i returen. GIF ställde upp med ett lite förvånande lagval, med mittfältaren Chennoufi i anfallet bredvid Eklund och det funkade inte speciellt bra. På Örjans Vall kan vi nog räkna med att de kommer försöka locka fram HBK och spela på omställningar på trion Helg, Sellin och Dibba. Jag räknar med åtminstone två av dem i startelvan då.
 
Anfallsvalet
Efter de två målen mot BP var det en hel del som ville se Marcus Antonsson i startelvan även mot GIF Sundsvall. Jens Gustafsson valde ändå Baldvinsson - vilket jag också hade gjort. Inte för att Antonsson inte förtjänat mer speltid, han har tagit tydliga steg den här säsongen och är lagets vassaste avslutare. Men han har inte samma arbetsfrekvens som Baldvinsson och i HBK 2013 spelar arbetet utan boll en huvudroll. Gudjon Baldvinsson tar löpningar som inte bara ger uppspels- och djupledsalternativ, det frigör också Mikael Boman. Store Boman är en bättre spelare med Baldvinsson bredvid sig. Deras samarbete faller sig naturligt, de jobbar för varandra både offensivt och defensivt på ett sätt som Antonsson och Boman inte gör - än. Det var en stor anledning till att HBK också klarade att störa Giffarnas uppspelsfas så bra som man gjorde.
Men Baldvinsson var långt ifrån ensam. Samtliga spelare stod för bra insatser och visade att man var beredda att kriga för den allsvenska existensen. Ska jag ändå lyfta fram några så blir det Stojan Lukic som stod för nya viktiga räddningar, Jesper Westerberg som var överallt på högerkanten, Oliver Silverholt tog revansch på sig själv efter BP-insatsen och Andreas Landgren som var en liten jätte på mitten och visade återigen vilken enorm karaktärsspelare han är. Landgren och Fagercrantz dominerade det centrala mittfältet och draget där Landgren sökte sig ut på högerkanten för att starta anfall och samtidigt frigjorde Westerberg offensivt var klockrent.
Även mittbackarna Magyar och Liverstam gjorde det bra som hade full koll på poängkungen Johan Eklund.
 
Sella bänkad
Jens Gustafsson valde att förändra på mittfältet. In med Kristinn Steindorsson, ut med lagkaptenen Stefan Selakovic. Jag skulle ljuga om jag sa att jag var förvånad, snarare hade jag det på känn att just det bytet var på gång. Selakovic har inte nått den nivå jag hade förväntat mig den här säsongen. Hans inlägg har inte varit tillräckligt bra och han tjuvar för mycket i försvarsspelet ibland. Det är ändå ett svårt val att bänka lagkaptenen i årets viktigaste match, men efter BP-matchen nådde det uppenbarligen en gräns för Jens. Kristinn Steindorsson har knackat allt hårdare på dörren och fick nu chansen. Jag tycker att han visar i andra halvlek att valet var helt rätt. Kanske kan det också få igång Selakovic till returen. En match som antagligen är Sellas sista i HBK-tröjan. Eller vad tror ni?

Berisha högvilt, men HBK är inte oroliga

Publicerad 2013-11-01 19:57:46 i Halmstads BK, U17-VM, Valmir Berisha,

Valmir Berisha klackade Sverige till semifinal i U17-VM mot Honduras.
Efter den blågula succén är Berisha högvilt, men Halmstads BK är inte oroliga att tappa sin jättetalang.
– Nej, det är vi inte. Vi hoppas att Valmir vill fortsätta utvecklas hos oss, säger HBK:s tränare Jens Gustafsson.

Sverige är framme i semifinal i U17-VM efter att ha vänt ett 0–1-underläge till seger med 2–1 mot Honduras.
Halmstads Valmir Berisha klackade iskallt in segermålet i andra halvlek och har nu gjort fyra mål på fem matcher.
– Ett väldigt fint fotbollsmål, berömmer Jens Gustafsson.
Är det sånt ni ser i vardagen i HBK också från honom?
– Han är en bra målskytt som kan göra mål på olika sätt. Jag är inte förvånad.
Vad säger du om Valmirs insats hittills i VM?
– Jag har sett för lite för att uttala mig om det. Matcherna har gått när vi haft som mest intensivt. Men jag har sett alla hans mål och de har han gjort väldigt bra.
 
Redan i vintras ryckte skotska Celtic i Valmir Berisha, som inte har något A-lagskontrakt med HBK. Efter succén i VM är intresset riktigt stort för den starke och tekniske anfallaren, berättar agenten Anders Karlsson.
– Under turneringen har det funnits ett enormt intresse. Det finns bud från både svenska och utländska klubbar – eftersom han är kontraktslös, säger Karlsson till Fotbollskanalen.se.
 
I HBK vill man vänta med framtidsdiskussionerna till efter U17-VM och allsvenskans slut.
– Vi vet att Valmir koncentrerar sig på det han ska göra i Förenade Arabemiraten och vi här hemma på vårt. Det blir en fråga efter att båda våra tävlingar är slut, säger Jens Gustafsson.
Ni är inte oroliga att ni ska tappa honom efter hans insatser i U17-VM?
– Nej, det är vi inte. Vi förstår att våra ungdomsspelare som gör bra ifrån sig får ett stort intresse efter sig. Det är inte onormalt. Däremot hoppas vi att Valmir vill fortsätta utvecklas hos oss. Vi får se vart det tar vägen.
 
Om Valmir Berisha skulle flytta till en utländsk klubb går inte HBK lottlösa. Man har rätt till utbildningsersättning, som i Berishas fall handlar om miljonbelopp.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela