Kickoff

Jens: Jag är oerhört stolt över spelarna

Publicerad 2013-10-30 22:01:49 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Med två nödvändiga segrar har HBK inte bara vänt en tung trend.
Man har också gett sig själva chansen att klara det allsvenska kontraktet med en seger i sista omgången.
- Jag är oerhört stolt över hur spelarna har arbetat för att få den här möjligheten, säger HBK:s tränare Jens Gustafsson.
 
HBK-truppen hade träningsledigt under onsdagen. Jag ringde upp Jens Gustafsson för fem snabba frågor en halv vecka innan avgörandet.
 
Ni har träningsledigt i dag, vad gör du då?
- Egentligen har jag suttit hela dagen och inhämtat så mycket information om BP som möjligt, i form av att se deras matcher och så vidare. När man har den här typen av dagar tittar man på vad det finns för styrkor och svagheter hos motståndarna och går igenom hur och på vad vi ska träna på inför matchen.
 
Efter kvalsegern mot GIF Sundsvall i fjol kom det fram vilken betydande roll lagets mentala coach Mikael Lörnstam haft.
Hur mycket har ni jobbat på det mentala i höst?
- För mig är det en väldigt viktig del i både spelarutveckling/människoutveckling och resultat. Vi har jobbat väldigt mycket med det, men inte börjat i höst utan det är något vi jobbar väldigt mycket med egentligen hela året.
- Man kan säga att det är ett skräddarsytt upplägg. Varje individ är fri att ha den kontakt som den önskar och vill. Som jag ser det kan man inte arbeta med mentala saker i grupp förutom att man ska prestera. Alla är olika individer och den typen av samtal måste bli individualiserad.
 
HBK gick till landslagsuppehåll med tre raka förluster och en ett svajigt försvarsspel. Efter uppehållet behövde man desperat ett par segrar och har tagit dem mot Mjällby och Häcken.
Hur ser du på att ni trots en stundtals jobbig säsong ändå spelat er till ett läge där ni har allt i egna händer inför den sista omgången?
- Först och främst är jag tacksam över det. Vi har arbetat oss fram till den här möjligheten att få en avgörande match inför Halmstadborna på Örjans Vall. Jag är oerhört stolt över hur spelarna har arbetat för att få den här möjligheten, hur varje spelare vuxit in i Allsvenskan och hur varje spelare har arbetat för att växa in. Det har tagit tid och det gör det alltid när man börjar på något nytt, i det här fallet en ny kravbild.
- Jag gillar inte att jämföra med många andra, men jag är övertygad om att vi har tränat väldigt hårt, både intensitets- och kravbildsmässigt. Vi har haft många väldigt tuffa, fysiska och psykiska utmaningspass där spelarna har tvingats ta sig utanför sina trygghetszoner och förstått att deras gränser går mycket längre än de trott. Överlevnadslägret inför säsongen var en sån sak, men vi har haft en del "överlevnadspass" också i träningen där vi flyttat både mentala och fysiska gränser.
 
Gudjon Baldvinsson är avstängd mot BP på söndag. I veckan har han opererat sin på nytt brutna näsa och Baldvinsson är redo om det blir kvalspel för HBK i höst också. Ersättaren mot BP ser ut att bli den väntade, en spelare som tagit tydliga steg i rätt riktning efter kvalmålet mot GIF Sundsvall.
Det naturliga är att Marcus Antonsson startar mot BP. Eller?
- Ja, det är det. Antonsson är väldigt ambitiös och ambitiösa spelare har en tendens att hålla en ganska bra formkurva. Jag vill påstå att han har tagit små kliv framåt under hela året genom sitt sätt att arbeta. I dag är han mycket bättre än har var bara för ett år sedan när han gjorde målet mot Sundsvall.
 
I HBK:s senaste hemmamatch hittade bara 2820 personer till Örjans Vall i busvädret som var. Klart under hemmasnittet i år på 4773.
Jag misstänker att ni hoppas på ett betydligt större hemstöd på söndag?
- Ja, vi hoppas att det kommer mycket folk för det betyder väldigt mycket för oss det stödet. Vi jobbar hela tiden för att fler människor i Halmstad och runt om i bygden ska komma och se och stötta oss. En del i det är att sätta samman laget med egna talanger och jobba med rekryteringar i närområdet. Där har vi mer att jobba på. Likaså att bli bättre på att beskriva förutsättningarna inför säsongen. För klarar vi detta nu har vi absolut gjort en lika stor prestation som i fjol.

Så laddar HBK under ödesveckan

Publicerad 2013-10-29 21:08:53 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Nytt kontrakt, kval eller degradering.
Allt avgörs på söndag för HBK som laddar med samkväm under ödesveckan.
 
Att kalla den sista omgången mot Brommapojkarna för ödesmatch är knappast en överdrift.
Förberedelserna är lika viktiga. HBK laddar med träning under måndag och tisdag samt torsdag till lördag.
Under tisdagen har truppen med ledare samkväm efter att tillsammans ha sett U21-laget spela sin sista match mot Helsingborg (1-1). Onsdagen är ledig dag.
 
Från och med torsdag ökar fokusen också på söndagens motståndare BP med allt vad det innebär.
- Då börjar vi fundera mer konkret hur vi ska gå till väga mot BP. Kanske att vi går igenom en del olika scenarier som kan inträffa också, något som man normalt inte gör, säger HBK:s tränare Jens Gustafsson.

Viking släpper Ingelsten

Publicerad 2013-10-29 20:19:00 i Allsvenskan, Halmstads BK, Ingelsten, Tippeligan,

Viking Stavanger förlänger inte med Patrik Ingelsten.
Den tidigare HBK- och Kalmarspelaren lämnar Norge som bosmanspelare i vinter.
Läge för HBK eller KFF att hugga?
 
Det är av ekonomiska skäl som Viking Stavanger släpper Patrik Ingelsten.
Anfallaren har varit lagets bästa spelare den här säsongen enligt norsk media, men är samtidigt en av spelarna med högst lön. Därför väljer klubben att släppa Ingelsten, som man tidigare frågat om han kan tänka sig en förlängning.
- Vi är i en situation där vi ska kapa 20-30 procent av lönebudgeten. Jag skulle gärna behållit alla spelarna, men det är de på utgående kontrakt som det är lättast att spara pengar på. Vi ska ner från 25 till 20 spelare i truppen, säger Vikings svenske tränare Kjell Jonevret till Aftenbladet.no.
 
Patrik Ingelsten har annars haft en bra säsong efter alla skadeproblem och har gjort sju mål samt tre assist på 20 startade matcher.
Ingelsten är nu fri att återvända till Allsvenskan. Som bosmanspelare lär det finnas en del klubbar som hör av sig, men framför allt två ligger väldigt bra till. Kalmar FF och HBK. Ingelsten hade framgångsrika år i Smålandsklubben som kröntes med ett SM-guld 2008. I Haverdal har Ingelstens föräldrar en stuga och under semestern i somras var Ingelsten i både Kalmar och Halmstad och hälsade på. Bland annat var han nere på en HBK-träning.
 
Jag förväntar mig att KFF är intresserat och jag skulle tro att HBK också är det om man klarar det allsvenska kontraktet på söndag eller via kval. Patrik Ingelsten har bevisligen överkommit sina skadeproblem och är en målskytt som både HBK och KFF kan behöva.

Malmö FF - ett värdigt mästarlag

Publicerad 2013-10-29 19:52:03 i Allsvenskan, Malmö FF, SM-guld,

Man har varit det jämnaste laget, vunnit stormatcherna och haft matchvinnare av mästarklass.
Malmö FF har även spelat den klart bästa fotbollen i år.
Allsvenskan 2013 har fått ett värdigt mästarlag på alla sätt och vis - men andra storklubbar behöver fundera rejält över vilken riktning de ska ta nästa säsong.
 
För 17:e gången är Malmö FF svenska mästare och för den som följt Allsvenskan den här säsongen är det ingen överraskning. MFF har varit det bästa laget sett över hela säsongen, men framför allt efter sommaruppehållet. MFF har lagt grunden för guldet genom att spela den bästa fotbollen med mycket bollinnehav, offensivt mod och gott om tekniska spelare som gjort skillnaden framåt.
Magnus Eriksson trodde jag väldigt mycket på inför säsongen och han visade sig vara precis så bra och lite till. Jiloan Hamad har vuxit flera klasser och lagt en jämnhet till sin tidigare bevisade högstanivå. Tokelo Rantie var riktigt bra, men Guillermo Molins kom hem, ersatte sydafrikanen och blev en av de allra största guldhjältarna. Simon Thern, Emil Forsberg och Erik Friberg har alla gjort många viktiga mål.
Defensivt har Johan Dahlin varit en av seriens bästa målvakter samtidigt som ytterbackarna Miiko Albornoz och Ricardinho har hållit en hög nivå. I mittlåset har Pontus Jansson gett ett defensivt lugn på samma vis som Markus Halsti gjort på mitten.
 
Malmö FF är också bäst i Sverige eftersom man har vunnit mot samtliga toppkonkurrenter - men undvikit att förlora mot dem. MFF har dubbla segrar mot AIK och Elfsborg samt en vinst och ett kryss mot Helsingborg och IFK Göteborg. Kanske kan man till och med slå mardrömsmotståndaren Häcken nästa år ...
 
Norlings roll ska inte underskattas
Bland alla som ska hyllas för guldet är mannen bakom laget en av de stora anledningarna till att MFF vann. Ur-AIK:aren Rikard Norling har fått detta Malmö FF att dra åt samma håll, få spelarna att trivas och har fått med sig resultat på den vägen. Malmö FF har varit ett sällsynt starkt och mångsidigt kollektiv och Norling är en stor anledning. Spelarna trivs helt enkelt med att spela för honom och det är en stor tränares styrka. Av allt att döma blir han kvar i MFF även nästa säsong nu - och där är spelarnas odelade stöd säkerligen en stor anledning. MFF-ledningen kan inte byta ut en tränare som truppen OCH fansen vill ha kvar efter en guldsäsong utan att skjuta sig själva i foten.
 
Kan MFF nå CL?
Nästa säsong kvalar MFF till Champions League och bortsett från lagkaptenen Jiloan Hamad, som lär flytta till Bundesliga i januari, kan MFF troligen behålla relativt många av sina spelare alternativt få pengar att ersätta dem med. Hamad tror jag man ersätter med Falkenbergs supertalang Niclas Eliasson, som imponerat stort i Superettan i år. Med en i bästa fall ganska orörd trupp tror jag MFF har bättre chanser än många svenska lag haft de senaste åren att faktiskt nå CL-gruppspelet. Man har ett internationellt gångbart spel som spelarna trivs med och flera matchvinnare. Sen måste MFF, likt alla nordiska lag, förstås ha lite tur i lottningen också.
 
Konkurrenterna har problem
Medan Malmö FF har gått från klarhet till klarhet har flera av de andra förväntade topplagen mer eller mindre skakiga säsonger.
AIK, som var min guldfavorit på förhand, började svagt, sportchefen Jens T Andersson slutade, man fick Majstorovic-gate över sig och chockades när Ivan Turina gick bort. Solnalaget har ändå avslutat starkt, men måste få harmoni i truppen till nästa säsong. Då kan lagets stora offensiva potential förverkligas. Att ändå komma tvåa då är starkt.
IFK Göteborg. Djurgårdens Erton Fejzullahu beskrev efter 4-1-segern mot HBK Blåvitt som en HBK-kopia med lite mer kvalitet bara. Den största delen av den kvaliteten sitter i Tobias Hysén - vars skada på slutet fått IFK att se ut som ett mittenlag på sin höjd. Man har förvisso en cupseger i bagaget men Mikael Stahre har en hel del att jobba med till nästa säsong.
Häcken. SM-silver 2012, kamp på nedre halvan 2013. Det svänger om Hisingens stolthet och den stora frågan är hur bra laget verkligen är. Överpresterade man 2012? Underpresterade man i år när man till och med tog in kontraktslösa spelare efter att transferfönstret stängt. 2014 får bli en vägvisare för om Häcken kan bli ett topplag på sikt också.
Helsingborg. En av de två största besvikelserna i höst. Spelade fantastisk fotboll under Roar Hansen till Alejandro Bedoya flyttade till Nantes och May Mahlangu gick sönder i somras. Därefter har problem och de interna konflikterna avlöst varandra i HIF som dalat i tabellen. Kan Roar Hansen lösa dem till nästa år?
Elfsborg. Regerande svenska mästare, men aldrig med i guldstriden på allvar och missar även Europacupspel nästa år efter en svag säsong - om man inte vinner Svenska cupen till våren. Famlar i mörkret efter sin förlorade identitet och frågan är om man själva vet var man ska leta. Sättet man sparkade Jörgen Lennartsson på imponerade inte. Elfsborg har en del att fundera över i vinter, utan tvekan. Bland annat om Anders Svensson fortfarande finns i klubbens framtid. Själv ser jag gärna att Svensson fortsätter.

Dramat lever!

Publicerad 2013-10-28 23:57:19 i Allsvenskan, Brommapojkarna, Halmstads BK, Östers IF,

Klara sig kvar, få kvala - eller åka ur.
In i det sista är allt fortfarande en möjlig utgång för Halmstads BK.
Den stora fördelen är att man har allt i egna händer.
 
HBK åkte till Rambergsvallen och gjorde vad man inte klarat sedan Gunnar Heidar Thorvaldsson satte matchens enda mål 2005; att vinna borta mot BK Häcken.
I den pressade situation som HBK varit i hela hösten är det ett styrkebesked att, med kniven mot strupen, vinna mot ett av allsvenskans allra bästa offensiva lag. För Häcken må vara ojämna i sin prestation 2013, men det är till stora delar samma lag som sånär vann SM-guld förra säsongen och som trillar boll bättre än de flesta svenska lagen. Fredrik Liverstam nickade in sitt första allsvenska mål och HBK stoppades inte ens av Richard Magyars självmål kort därpå. I stället fick Viktor Ljung komma in och ta på sig en matchvinnarroll med två assist som visar att även spelare 12-18 är viktiga för utgången av en sån här säsong. Att Gudjon Baldvinsson fortsatte spela trots en bruten näsa och gör 2-1 i andra halvlek visar också på en viktig offervilja. Det är bara synd att firande ska beivras med varningar. Var finns glädjen i det?

Efter två raka segrar mot Mjällby och Häcken har HBK mot nästan alla odds spelat till sig en riktigt bra chans att klara det allsvenska kontraktet utan att ens behöva kvala. Omgångens övriga resultat gick nästan helt med HBK när BP blev överkörda hemma mot AIK med 6-0 och ett krigande Öster fick nöja sig med en poäng borta mot IFK Norrköping. Seger mot BP på söndag är allt som krävs för att HBK ska spela allsvenskt även under 100-årsjubileumsåret 2014. Klarar man det är det en prestation i sig att reda ut den här hösten.
Men HBK kan fortfarande landa på kvalplatsen om man inte vinner - och till och med åka ur om man förlorar samtidigt som Öster vinner mot Djurgården hemma och tar igen minst tre mål i den inbördes målskillnaden.
Så dramat lever in i det sista!
 
Vad talar för HBK i slutomgången?
En hel del tycker jag - med reservation för att det är nästan en vecka kvar till matchdax och att en del kan hända på den tiden.
- Seger räcker. Vinner HBK är kontraktet säkrat. HBK kan därför fokusera helt på sin egen prestation och match. Gör man sitt går man ur slutomgången som den stora vinnaren. Gör man det inte kan man bli den stora förloraren, men har i så fall bara sig själva att skylla.
- Hemmaplan. Örjans vall är inte det fort som det en gång var, men hemmaspelet har blivit allt bättre och på naturgräs har HBK en fördel mot konstgräslaget BP.
- Motståndet. BP är skakat. Efter att ha slutspurtat till 31 poäng trodde jag faktiskt att de skulle klara det här utan att bli indragna i kvaldramat. Kanske trodde de själva det också. 0-6 mot AIK är tunga siffror att bära med sig in i en slutomgång där man trots allt är laget som har en allsvensk plats att förlora.
- Skadan. Ante Eriksson är kanske ingen stor allsvensk profil, men en riktigt viktig spelare för BP med sin teknik, fysik och rutin. Nu är han korsbandsskadad och första matchen utan honom slutade med storförlust.
Publiken. Halmstadspubliken får en ny chans att göra skillnad på läktaren. Efter futtiga 2820 mot Mjällby (som förvisso gjorde det bra) kan det bara bli bättre mot BP med tanke på vad som står på spel? Eller?

Alternativet till alternativet ...

Publicerad 2013-10-19 20:30:49 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Viktor Ljung har magnetröntgats.
Först på måndag tas beslut om han startar mot Mjällby.
Alternativet på högerbacken heter Andreas Landgren.
 
Hösten är här och med det den allsvenska slutspurten. Det känns i luften - både på kylan som har tagit ett allt fastare grepp om hösten nu och spänningen inför matcher där tre poäng är värda mer än på hela säsongen.
För HBK innebär helgen träning både lördag och söndag inför måndagens hemmamöte med Mjällby.
- Jag vet att HBK betyder mycket för Halmstadsborna och jag hoppas de visar det de sista matcherna, sa HBK:s ordförande Göran Johansson, som var en av totalt fem åskådare (mig själv inkluderad) som följde lördagens träningspass.
 
Ett pass där Jesper Westerberg återigen saknades (avstängd mot Mjällby), men där ersättaren Viktor Ljung var med när HBK fokuserade på försvarsspel. Ljung lämnade dock träningen innan den var slut och fick behandling efteråt för sitt knä som just nu är boven i dramat.
- Han har magnetröntgats och vi väntar på svar från den, sa HBK:s tränare Jens Gustafsson.
- Därför vet vi först på måndag om han kan spela eller inte.
 
Som det såg ut på träningen skulle nog Viktor Ljung kunna spela. Men Jens poängterade också att han vill ha spelare som är 100 procent - och därför kan han välja ett alternativ till alternativet. Den spelaren är Andreas Landgren vars plats på mittfältet i så fall tas av Antonio Rojas - att döma av lördagens uppställning.
- Det skulle inte vara några problem. Landgren kom till oss som ytterback och har spelat där mycket tidigare, sa Jens.

Andreas Landgren skulle säkert klara högerbackspositionen utan problem. Dilemmat är snarare att om Landgren spelar ytterback så försvagas mittfältet i mina ögon. Rojas och Thydell är inte en klockren uppställning centralt. Båda spelarna pendlar för mycket i sin prestation över 90 minuter och HBK skulle tappa i passningsspelet vilket måste fungera när man ska föra spelet hemma mot Mjällby. Det går inte att förlita sig till omställningar när man måste vinna matcher.

Ljung klev av träningen

Publicerad 2013-10-17 19:19:44 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Jesper Westerberg är avstängd mot Mjällby på måndag.
På torsdagens träning klev den tilltänkte ersättaren Viktor Ljung av med känningar i ett knä.
- Han har fått en smäll i en U21-match, men upplever att det har blivit sämre i veckan, säger Jens Gustafsson.
 
HBK:s tränare var själv inte närvarande vid torsdagens träningspass. Han fick ge sig själv "besöksförbud" sedan sambon fått kräksjuka.
- Det är första gången som jag får stanna hemma från en träning, men vi kan inte chansa nu, säger Jens Gustafsson.
Hemma fick han rapporter i stället om att Viktor Ljung klivit av träningen med känningar i ett knä. Ett orosmoment för HBK som har Jesper Westerberg avstängd mot Mjällby - och där Ljung är den tilltänkte ersättaren i backlinjen.
- Vi måste kolla upp det. Det var en smäll han fick i en U21-match den 2 september har jag räknat ut, men han upplever att det har blivit sämre den här veckan, säger Gustafsson.
 
Även Jesper Westerberg har skadeproblem med en framsida lår och har inte tränat i dag eller i tisdags. Under onsdagen var HBK-truppen ledig och samma sak gäller under fredagen. Under lördag och söndag tränar man dock och trycker då på lite extra inför Mjällbymatchen.
 
Under veckans träningar har HBK repeterat sitt försvars- och anfallsspel. Träningarna har bestått av mycket spel.
- Tanken var att vi skulle jobbat lite mer med försvarsspelet i dag, men det blir på lördag i stället, säger Jens Gustafsson.
 
För den som vill se HBK:s träningar inför Mjällbymatchen så tränar laget 11.30 på lördag och 11.00 på söndag på Örjans Vall.

Hur påverkar Mjällbys beslut måndagens match?

Publicerad 2013-10-16 20:35:38 i Allsvenskan, Halmstads BK, Mjällby,

16 av 19 spelare hade inte förtroende för Anders Torstensson.
I dag lämnade Mjällbytränaren sitt uppdrag med omedelbar verkan.
Det är klart att det påverkar förutsättningarna inför måndagens möte mot Halmstad.
 
Att Anders Torstensson kliver av sitt uppdrag är ingen överraskning.
Det har blåst snålt kring lilla Mjällby hela säsongen och i centrum för det mesta har spelartruppens kritik mot den egna tränaren varit.
Den som läst Kvällsposten under året har kunnat följa turerna där förre sportchefen Thomas Andersson Borstam försökte gå spelarna tillmötes och dumpa tränaren redan innan säsongen började. I stället blev det draget början på Borstams slut i Mjällby.
Den interna kritiken mot tränarens kvaliteter har dock bestått och i det här fallet passar omskrivningen "han har tappat omklädningsrummet" in som handen i handsken. Mjällby har uppnått starka resultat - trots det utbreda missnöjet. Att man inte ville fortsätta ha det så visar den omröstning man haft under landslagsuppehållet - en röstning som kunde gjorts efter säsongen likväl. Men spelarna ville säga sitt tidigt - och fick nu resultat när Torstensson lämnade. Vad annars kunde han göra när tre av 19 spelare stod bakom honom?
 
På måndag möter Halmstad Mjällby på Örjans Vall i den första av tre ödesmatcher som HBK ska försöka rädda sitt allsvenska skinn. På bänken då sitter den förre HBK-tränaren Lasse Jacobsson som tränar Mjällby säsongen ut till att börja med. Det är klart att det här påverkar förutsättningarna i den matchen. Torstenssons Mjällby har HBK sett under säsongen och mött en gång (1-5 på Strandvallen). Lasse Jacobsson kommer inte göra några stora förändringar, räkna med 4-4-2 och mer eller mindre samma startelva. Men spelarna som går ut till den här matchen för Mjällby kommer känna ett helt annat incitament att prestera och visa vad de kan. Med tränarbytet ser truppen med förnyad optimism på framtiden. De kommer få energi av den känslan. Sen ökar det inte motivationen i sig att vinna matchen, men verktygen vässas i alla fall. Och för HBK:s del blir det ett lite större orosmoment när en "ny" tränare tar över.
 
Det förändrar dock inte det faktum att det är upp till HBK att vinna den här matchen - oavsett vilken tränare som leder Mjällbys trupper. På måndag vet HBK dessutom om Öster har tagit noll, en eller tre poäng från söndagens bortamöte med IFK Göteborg.

HBK:s tränare på ledarskapsträff i London

Publicerad 2013-10-08 18:14:07 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Den allsvenska bottenstriden har landslagsuppehåll.
Då åker HBK:s tränare Jens Gustafsson till London för att vidareutbilda sig i storklubben Chelseas regi.
– Jag vill att mina spelare ska kämpa för att bli så bra som möjligt, då måste jag också sträva efter det, säger Gustafsson.

Allsvenskan har uppehåll för VM-kvalet. Nästjumbon Halmstad, som slåss mot Öster för att inte åka ur i höst, spelar sin nästa match mot Mjällby först den 21 oktober, om drygt två veckor.
Under uppehållet tränar HBK bara onsdag och torsdag den här veckan, men utan sin tränare Jens Gustafsson.
Han är i stället i London för att delta i ledarskapskonferensen Leaders in Performance, som samlar 400 tränare och klubbledare från hela världen och går i engelska storklubben Chelseas regi.
Bland de mest kända talarna finns Real Madrids italienska tränare Carlo Ancelotti, som tidigare tränat även PSG, Chelsea, Juventus och Milan.
– Det blir intressant att ta till sig internationella influenser, säger Jens Gustafsson som åker med HBK:s godkännande.
– Det negativa är att jag missar två-tre träningar, men jag tror nog att spelarna klarar sig.
På fredag ska Gustafsson även besöka klubben Chelsea samt se VM-kvalet mellan England och Montenegro.
– Det blir kul, samtidigt är det väldigt viktigt för mig att jag skaffar mig mycket influenser för att bli en så bra tränare som möjligt. Jag ställer höga krav på mina spelare att bli så bra som möjligt och då måste jag också sträva efter det.
Kommer det vara fler svenska tränare med där?
– Jag vet inte. Det kommer många norska tränare och Jörgen Lennartsson kanske skulle komma, men efter det som har hänt (sparken från Elfsborg) vet jag inte.

En vecka med många samtal

Publicerad 2013-10-05 21:13:43 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Ett HBK där försvarsspelet havererat åker till ett Helsingborg i kaos.
Det lag som kan hantera respektive situation bäst kommer också må bäst efter 90 minuter.
- Det tar extremt mycket energi att ligga under nedflyttningsstrecket, säger HBK:s tränare Jens Gustafsson.
 
2-3 mot IFK Norrköping följdes upp med 1-4 mot Djurgården. På två matcher har HBK släppt in sju mål, trillat ner under nedflyttningsstrecket och den tidigare stabiliteten i laget har försvunnit. Eller?
- Vi har några spelare som inte har kommit upp i normal standard, som de har varit tidigare, säger Jens Gustafsson som en förklaring.
Den här veckan har HBK jobbat mycket med att lyfta de spelarna och det egna spelet igen. Det har varit många samtal på schemat.
- Vi har haft många samtal med hela truppen och individuella samtal. Men det är något vi brukar ha annars också. Sedan har vi tränat på de saker som sett mindre bra ut för att återvinna vår trygghet.
Jens säger dock att det tar mer energi från gruppen att ligga under nedflyttningsstrecket och det kan man förstå. Efter Öster för bara två omgångar sedan såg det betydligt ljusare ut.
 
Räkna dock med ett par förändringar i startelvan. Kristoffer Thydell lär ersättas av Kristoffer Fagercrantz, kanske blir det någon mer förändring på mittfältet, som Kristinn Steindorsson in på en kant. Det är vad jag själv tror i alla fall. Backlinjen och anfallet lär Jens Gustafsson bara förändra om skador/avstängningar kräver det.
 
HBK är i ett tufft läge. Fyra omgångar återstår och de eventuella räddningsplankorna är i stort sett bara Öster och Gefle efter att BP tagit en poäng under lördagen och gått upp på 31. Medan de två andra lagen möts i Växjö (vilket är den match jag kommer att skriva) åker HBK till Olympia. Traditionellt sett en av säsongens allra svåraste bortamatcher för HBK - även om HBK faktiskt har tagit poäng i sex av bortamötena sedan säsongen 2000. Men bland förlusterna finns även 9-0 säsongen 2007. Men det är historia. Den stora frågan är vad den senaste veckans händelser kring HIF (och HBK) får för konsekvenser för matchen. För det har varit kaos i HIF, utlöst av Erik Edmans tuffa tackling på Rachid Bouaouzan, där den senare fick sparken, sågade klubben i media innan han själv sågades av klubben i media. Därefter har en anonym spelare kritiserat tränaren Roar Hansen rejält innan Loret Sadiku tog Hansen i försvar och riktade svidande kritik mot de spelare som inte ställer upp för laget. Inför mötet med HBK förbjöds sedan spelarna att prata mer om det inträffade under helgen - och det kan man förstå med tanke vad som sagts i veckan.
Jens Gustafsson är också förvånad över vad som kommit ut, men menar att konflikter (av varierande grad får man nog tillägga) uppstår då och då.
- För mig är det inte så konstigt att det uppstår konflikter bland toppresterande idrottsmän. Vi har också konflikter, men det gäller att hantera dem för att få en positiv skjuts in på planen. Det är det vi inte vet hur det kommer påverka dem, säger Jens Gustafsson.
 
Antingen kommer sprickorna synas i HIF:s prestation om det börjar gå emot - eller också lyckas man samla trupperna och göra en stark prestation. HBK kommer vara beroende av en bra start - både för det egna självförtroendet och för att testa HIF:s beslutsamhet - men måste likt HIF spela mer som ett lag än vad man har gjort de sista två matcherna för att ta alltmer nödvändiga poäng.

HBK vill förlänga med jokern

Publicerad 2013-10-01 16:02:24 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Han har blivt något av en joker i höst och HBK vill förlänga kontraktet.
Simon Silverholt stannar gärna.
- Vill de skriva kontrakt med mig stannar jag oavsett om det är i Superettan eller Allsvenskan, säger Simon Silverholt.
 
Mot Djurgården gjorde Simon Silverholt sitt första allsvenska mål i HBK-tröjan när han glidtacklade in ett inspel i straffområdet.
Jag snackade med 20-åringen efter matchen, men nyheten om att han lär förlänga med HBK i höst/vinter försvann när redigerarna kortade min text till tidning och webb.
HBK har alltså signalerat till den äldre brodern Silverholt att man vill förlänga med honom när hans nuvarande kontrakt går ut efter säsongen.
Simon Silverholt är en av spelarna i A-truppen som har tagit störst steg under säsongen även om inhoppet mot Djurgården bara var hans tredje. Han är truppens snabbaste spelare och efter Marcus Antonsson kanske den vassaste avslutaren av alla. Han är också orädd och visade mot Djurgården att han gärna utmanar så fort tillfälle ges.
HBK har inte erbjudit något kontraktsförslag än, men det kommer att komma. Däremot har man alltså sagt till Simon och hans agent att man vill behålla mittfältaren.
Och Simon själv stannar gärna.
- Vill HBK skriva kontrakt med mig stannar jag oavsett om det är i Superettan eller Allsvenskan, sa Simon (medan han otåligt väntade på brorsan Oliver som brukar vara sist ut från omklädningsrummet).
 
Hur ser du på din säsong?
- Det har gått okej. Jag har tagit steg framåt och jag är nöjd med speltiden. Jag trodde inte jag skulle få göra så många inhopp när säsongen startade.
 
Förlusten mot Djurgården förstörde dock känslan av att ha gjort det första allsvenska målet i karriären.
- Just nu bryr jag mig inte.

Magyars kontrakt och försvarstalet för forwards

Publicerad 2013-10-01 15:48:42 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Två raka förluster gör att HBK ligger på nedflyttningsplats med fyra omgångar kvar av allsvenskan.
Åker man ur är Richard Magyar en nyckelspelare som lär lämna HBK.
Hans kontrakt bryts vid en degradering.
Samtidigt menar mittbacken att man måste ge anfallarna bättre bollar att jobba med de sista matcherna.
 
Det var många besvikna spelare som ganska snabbt lämnade Örjans Vall efter söndagens blytunga 1-4-förlust mot Djurgården.
Jag stannade till och snackade med Richard Magyar, oturlig vid Amadou Jawos 4-1-mål. Magyar är en spelare som tänker till och ger sällan några slentrianmässiga svar. Han har haft en bra säsong i allsvenskan i stort, men har liksom laget svajat de senaste matcherna. Hans status som nyckelspelare är ändå stark, men 22-åringen kan - och lär - lämna HBK om laget åker ur.
Anledningen är hur man skrev kontraktet när Magyar förlängde inför säsongen. Då fanns utländskt intresse från främst Italien, men Magyar stannade och skrev på 1+1 med HBK. Optionsåret gäller dock bara vid fortsatt spel i allsvenskan för HBK. Åker man ur bryts kontraktet, Magyar blir kontraktslös och han själv trodde att HBK då bara har rätt till ett grundläggande utbildningsbidrag. Magyar var klok nog att följa med HBK ner i Superettan förra gången, och tog stora steg där, men jag förstår att han inte är sugen på en säsong till i näst högsta serien.
- Jag var där en gång och det utvecklade mig enormt och jag kommer att komma ihåg det resten av mitt liv som ett jättebra år för mig. Men det känns som att jag tog det jag kunde ta där för egen del och min karriär. Nu vet man inte hur det blir, men det är inget jag strävar efter. Jag vill minst spela i allsvenskan, sa Magyar.
Jag skulle tro att lag som Helsingborg och IFK Göteborg bland annat kommer följa utvecklingen. Magyar kan dock hamna utomlands om rätt bud dyker upp.
- Även om jag känner att jag stundtals kontrollerat nivån i Allsvenskan så är även det lockande. Det viktigaste för mig när jag inte gick till serie B-klubben (i vintras) var att ta ett beslut som kommer bidra till attt hjälpa mig bli så bra som jag kan. Som person känner jag mig redo för spel utomlands, men som spelare är det helt beroende på situation. Jag skulle inte tacka nej till ett bra alternativ utomlands, men det känns som att det finns lite mer att hämta även i Allsvenskan.
 
Richard Magyar har dock långt ifrån gett upp hoppet om att HBK kan klara sig kvar i Allsvenskan. Under måndagen skulle han och övriga backlinjen och (Stojan skulle jag tro) gå igenom Djurgårdenmatchen. Fokusera på det man kan göra bättre, men Magyar vill ogärna fastna i det som varit.
- Det är historia för mig nu.
I stället är det fokus på det som kan göra nästa prestation bättre.
Efter att det såg ut som att HBK hade fått helheten på plats fram till och med segern mot Öster har förlusterna mot IFK Norrköping och Djurgården varit allt annat än lyckade såväl defensivt som offensivt.
Mot Djurgården fick inte Gudjon Baldvinsson och Mikael Boman många vettiga bollar att jobba med. Richard Magyar försvarar också anfallarna och menar att HBK måste vårda bollen bättre för att ge anfallsduon chansen att göra något bra av lägena.
- Vi kan förbättra hur vi håller i bollen. Framför allt i andra halvlek spelade vi i backlinjen bollen mer och när vi har gjort det och våra forwards får vila, samla energi, och vi kan välja tillfälle att anfalla då är vi som bäst. Men när det blir mycket direkt spel, när vi saknar rörelse när vi vinner boll, så blir det en långboll. Jag förstår Gudjon och Boman, det är extremt svårt, de hinner aldrig hämta andan. Det är 70 procent hela tiden, de får springa på lönlösa bollar. När chanserna kommer har de inte orken och fokus att göra mål. Vi måste känna av det på planen. Det är jättestor skillnad i vårt spel när håller i bollen och inte bara kontra.
 

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela