Kickoff

Boman har tagit huvudrollen

Publicerad 2013-09-25 18:49:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

85,7 procent eller i sex av sju matcher.
Så ofta tar HBK poäng när Mikael Boman hittar målet.
Han behöver fortfarande göra det mer - men 25-åringen har axlat huvudrollen i anfallet på ett alltmer imponerande vis.
 
HBK:s tränare Jens Gustafsson har pratat hela säsongen om anpassningstid.
Från Superettan till Allsvenskan. Från fjolårets spel till årets. Från en spelare till en annan. Det har krävts den typen av tålamod som är svår att få i en resultatorienterad bransch som fotbollen.
Kollektivt har HBK tagit steget de senaste fem omgångarna vill jag påstå. Det finns numera en helhet i spelet som inte fanns de första 15-18 omgångarna.
Individuellt kämpar en del spelare fortfarande för att höja sin nivå - trots att säsongen är gammal nu. Jens sa i förra veckan att den processen har tagit längre tid än han hade trott.
 
En spelare som har tagit steget är Mikael Boman. Han hade en okej vår, men var för ojämn. Delvis på grund av den egna nivån, delvis på grund av att HBK:s spel lämnade en hel del i övrigt att önska, framför allt i offensiven där både HBK och Boman blev lidande av Gudjon Baldvinssons skadeproblem.
När säsongen går in i sin mest kritiska del spelar Mikael Boman sin bästa fotboll i HBK-tröjan. Han avgör matcher, han trycker bort mittbackar som tillhör allsvenskans toppskikt. Medan Baldvinsson med växande desperation jagar sina mål har bitarna fallit på plats hos den lugne, trygge, ödmjuke Boman. Hans insats mot IFK Göteborg är en av de bästa individuella prestationerna någon HBK:are har bjudit på den här säsongen. Det enda som saknades var ett mål, men sättet som Boman sög in bollar, tillät HBK att andas och vända spelet samt vann dueller mot Mattias Bjärsmyr och Kjetil Waehler var imponerande.
 
Mot Öster var Boman bra igen och slog in matchens enda mål. Hans målstatistik är rätt intressant läsning. Bomans mål har direkt gett sju poäng, men HBK har tagit poäng i sex av sju matcher som Boman hittat nätet i. Bomans mål har också vid varje tillfälle betytt antingen ledning för HBK eller kvittering.
Boman har alltid varit duktig på att utnyttja sin storlek och har således fått en naturlig roll som targetanfallare. Kanske har han varit för bra på det och därför har avsluten blivit lidande. Jag vet inte, men Boman har i alla fall lagt en hel del (nödvändig) tid på att nöta avslut under säsongens gång. I takt med att han själv förstått vad som krävs för att dominera matcher även i allsvenskan och HBK:s egna spel har blivit bättre har Boman fått en helhet på plats som ser riktigt intressant ut. Fortfarande behöver Mikael Boman utveckla sitt målskytte för att bli en spelare som gör tio mål i allsvenskan, men han har redan en huvudroll i HBK:s jakt på ett nytt allsvenskt kontrakt.
 
Bomans sju mål
1) 1-0 mot AIK (b) 28 april
2) 1-1 mot Norrköping (h) 23 maj
3) 1-1 mot Mjällby (b) 1 juni
4) 1-0 mot Elfsborg (b) 13 juli
5) 1-0 mot Åtvidaberg (b) 10 aug
6) 1-1 mot Gefle (h) 18 aug
7) 1-0 mot Öster (b) 20 sep
 
Fem andra spelare som tagit steg i år
Stojan Lukic
Allsvensk debutant, men har snabbt utvecklats till en stabil allsvensk målvakt. Säker sista utpost för HBK som fortfarande har utveckling i sig, framför allt i spelet ute i straffområdet.
 
Fredrik Liverstam
En av seriens mest varnade spelare, men Liverstam har de senaste fem-tio omgångarna verkligen tagit för sig och visat att han klarat steget från superettan till allsvenskan. Bra i luftrummet. Ska kunna slipa bort varningar och därigenom avstängningar de kommande åren.
 
Richard Magyar
Syntes mer under våren när lagets prestationer var mer ojämna, men har vuxit till en av de bärande spelarna i laget i match efter match, en ledare som driver på och styr backlinjen och visar upp en imponerande jämnhet.
 
Oliver Silverholt
Ingen har väl undgått Olivers raketresa in i laget. Har stor fördel i sin spelförståelse och fina teknik med båda fötterna. Kan han slipa till försvarsarbetet som back kan det gå snabbt ...
 
Kristoffer Thydell
Den lågmälde mittfältaren var utanför laget hela våren och spelade till och med en turnering med U19-laget för att återfå lite självförtroende. Har förstått att det inte går att glidtackla in i alla situationer. Värderar numera spelet bättre och har även förbättrat sitt passningsspel och har då snabbt blivit en av de första spelarna som Jens Gustafsson tar ut i sin startelva.

Sex matcher i sexpoängsmatchen

Publicerad 2013-09-19 00:33:00 i Allsvenskan, Halmstads BK, Östers IF,

Fyra lag utgör "bottenstriden" med sju omgångar kvar - och på fredag möts två av dem på Myresjöhus Arena.
Halmstad skulle må mumma av en seger medan Öster riskerar baksmälla av en ny förlust.
Här är sex matcher i "sexpoängsmatchen" som kan fälla avgörandet.
 
Av alla lagen i Kvällspostens område har jag följt två allra mest den här säsongen; HBK och Öster. Jag har skrivit samtliga hemmamatcher som lagen spelat på plats förutom en Östermatch som krockade med HBK. På fredag möts lagen på Myresjöhus Arena i en match med stor vikt för streckstriden. Med Syrianska borträknat (10 poäng) och Häcken (28 poäng) samt Djurgården (29 poäng) på "säkert" avstånd utgör BP (21), HBK (21), Gefle (25) och Öster (25) numera det vi kallar bottenstriden med sju omgångar kvar. Vikten av den här matchen ska alltså inte underskattas.
Halmstad behöver en trepoängare för att ta in på Öster och Gefle ovanför kvalstrecket och hålla undan för BP under nedflyttningstrecket. För Öster, med ett hett Smålandsderby runt knuten och 0-4 mot Åtvid senast, vore en ny förlust mot HBK en rejäl smäll efter en längre period med bra form.
 
För att jämföra lagen har jag tagit ut sex matcher i "sexpoängsmatchen". Här är de.
Målvakterna
HBK:s Stojan Lukic och Östers Joakim Wulff har sina likheter. Det är två målvakter som främst spelar stabilt i mål och ger sina lag trygghet och i andra hand briljerar med svåra räddningar. Skillnaden är att Wulff först under sommaren kommit tillbaka efter att ha missat 1,5 år på grund av skador. Fram till besöket på Kopparvallen var han också obesegrad i målet. Lukic har däremot stått i varje allsvensk match för HBK under debutsäsongen. Med det i åtanke håller jag Stojan Lukic som den lite starkare målvakten - även om Wulff har hållit nollan tre gånger på sina sju matcher mot Lukics fyra på 23 omgångar.
 
Straffområdeskampen 1
Richard Magyar/Fredrik Liverstam mot Pablo Pinones Arce/Alhaji Gero. Magyar har varit en av HBK:s genomgående bästa spelare, men stod ut mer när laget inte var lika homogent under första halvan av säsongen. Liverstam har vuxit under säsongens gång. Både Magyar och Liverstam kommer få jobba hårt mot PPA som har ett smart rörelseschema i straffområdet där han är väldigt duktig på att hitta ytor och röra sig bort från sin back. Sommarförvärvet Gero är den mer fysiske anfallaren, men PPA har visat vassast form på slutet. Både Magyar och Liverstam var bra mot IFK Göteborgs Hysén och Söder senast, men kommer nu får jobba mer mot inlägg från kanterna. Hur man hanterar dem blir avgörande liksom att HBK minimerar antalet inlägg som faktiskt når in i straffområdet.
 
Mittens rike
Andreas Landgren mot Johan Persson är en nyckelfight när det gäller balansen i lagen. Persson är den större bollvinnaren av de två, en riktig jordfräs som ibland är väl hård i jakten på bollen och därför drar på sig en hel del kort, medan Landgren är den klart bättre box till box-spelaren. Båda är dock skickliga på att läsa spelet och se var de behövs. Jag förväntar mig att mycket av anfallsspelet från båda lagen sker på kanterna och därmed bör det bli en hel del dueller på mittplan mellan framför allt Persson och Landgren. Där har Persson en viss fördel i sin fysik.
 
Straffområdeskampen 2
Gudjon Baldvinsson/Mikael Boman mot Månz Karlsson/Mario Vasilj. Är HBK smarta så positionerar sig Boman mot Karlsson och Baldvinsson mer mot Vasilj eftersom man kan få ut mer av spelarnas styrkor då. Boman var riktigt bra mot Blåvitt senast, men blir det höjddueller mot Vasilj så kommer han få svårt att vinna dem. I spelet i luften har Vasilj få övermän i serien och HBK bör undvika de bollarna så långt det går i sina anfallsförsök. Däremot är han inte lika säker om bollen spelas snabbt på marken. Månz Karlsson har vuxit ut till en allsvensk back efter sommaruppehållet och funkar bra med Vasilj, ett samarbete som saknades mot Åtvid då Karlsson var avstängd. Boman och Baldvinsson spelar bra för tillfället och känner varandra väl, men är i ständigt växande behov av att få sätta några baljor och komma in i målrytmen.
 
Tränarna
Jens Gustafsson mot Andreas Thomsson. Tränarkampen är alltid intressant och även här finns tydliga likheter. Båda tränarna bygger sina lag på hårt arbetande kollektiv och båda har pratat om vikten att vara jobbiga för motståndarna inför och under säsongens gång. När Öster har förlorat har man dock gjort det lite "lättare" än HBK som egentligen bara blivit bortspelade mot Malmö FF riktigt rejält.
 
Rent taktiskt ställer både Gustafsson och Thomsson upp med tydliga och traditionella 4-4-2-uppställningar, där skillnaden är att Öster har kommit lite längre i sitt lagbygge som jag ser det. I Östers fall vet man precis vad varje spelare har för roll, problemet har varit när vissa spelare inte nått upp till den förväntade nivån i matcherna. Då har inte kollektivet kunnat rädda laget.
HBK har jobbat med att sätta en defensiv grund och har som konsekvens blivit för enkelspåriga i offensiven som till och från varit godkänd, men först på slutet nått upp till allsvensk standard med fler vägar till anfall. Problemområdet har varit mittfältet där HBK sökt efter rätt uppställning. Centralt verkar man ha hittat den med Landgren/Thydell nu. Vänsterkanten är dock fortfarande ett dilemma där många fått chansen, men ingen riktigt tagit den fullt ut. Johan Blomberg har gjort det bra på slutet, men är avstängd nu.
 
Räkna inte med några stora överraskningar på fredag. Tränarkampen kommer i mångt och mycket avgöras av vem som får ut mest av sitt lag helt enkelt.
 
Skador/avstängningar
HBK har Johan Blomberg avstängd vilket betyder att någon annan startar på vänsterkanten.
- Det är ett avbräck, jag tycker att Johan gjorde sin bästa allsvenska match senast. Men vi har täckning och många olika alternativ. Men vem det blir vet jag inte än, säger Jens Gustafsson.
Min gissning på förhand är Kristoffer Fagercrantz eftersom man då kan täppa till på kanten bättre.
Stefan Selakovic är ett frågetecken efter sin ögonskada (se tidigare inlägg) när detta skrivs. Däremot är Peter Nyström (behandling) och Simon Silverholt (skada) åter tillgängliga.
 
Öster får tillbaka mittbacken Månz Karlsson (avstängd senast). Även Kenny Pavey förväntas vara tillbaka och högerytterns medverkan betyder massor för Östers slagstyrka. Hans arbetsinsats och förmåga att skicka in inlägg från sin kant gör honom till en av de största nyckelspelarna i Öster - utan honom har Växjölaget laborerat med tre centrala mittfältare i Velic, Elvby och Persson vilket inte fungerade mot Åtvid senast. Öster har en väldigt tydlig spelidé och är beroende av sin yttrar Pavey och Zlojutro för att kunna spela som man vill.

Selakovic stod över onsdagens träning

Publicerad 2013-09-18 17:29:32 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Stefan Selakovics ögonskada blir långsamt bättre.
HBK-kaptenen siktar fortfarande på spel i sexpoängsmatchen mot Öster på fredag.
- I måndags och tisdags kunde jag knappt titta och var mest sängliggande, men nu är jag uppe och rör mig, säger Selakovic under onsdagseftermiddagen.
 
Stefan Selakovic fick oturligt Daniel Sobralenses fingrar in i ena ögat i söndagens allsvenska match. En smäll som gjorde att ögat svullnade och började rinna och svida rejält. Så pass att "Sella" tvingades bryta matchen eftersom han inte kunde se ordentligt.
När jag pratade med Simon Bakkioui i söndags trodde han att det skulle ta fyra-fem dagar för ögat att bli bra igen. Med andra ord knappt med tid till fredagens sexpoängsmatch mot Öster i Växjö.
Jag pratade med Sella för en liten stund sedan och då var han uppe på benen igen efter att ha varit mestadels sängliggande i två dagar.
- Det är bättre. Jämfört med i söndags och måndags är det mycket bättre. Det går framåt hela tiden, men det är inte helt bra än, säger Sella.
 
Under tisdagen var HBK-truppen lediga. Onsdagens träning stod Selakovic över eftersom han fortfarande inte ser helt på ögat.
- Det är fortfarande irriterat och svullet. Men ögonläkaren sa att det skulle ta ett par dagar innan det blev bra igen. Det var riktigt oflyt det som hände, men det är i alla fall ingen fara för min syn på ögat, säger han.
 
Med så få dagar mellan matcherna blir torsdagen troligen avgörande för om Selakovic är en man för startelvan mot Öster. Kan han träna ordentligt då lär Sella starta på sin högerkant mot Öster också. Om han fortfarande inte är helt bra i ögat lär han ändå bli uttagen i en 19- eller 20-mannatrupp där man avvaktar fredagen innan man tar ett definitivt beslut om hans medverkan.
- Tanken är att jag ska försöka träna i morgon och jag hoppas fortfarande kunna vara med på fredag mot Öster, säger Stefan Selakovic.
- Jag ska försöka gå ut och ta en joggingtur i kväll för att aktivera kroppen lite.

Bra form, men poängen uteblir

Publicerad 2013-09-15 22:49:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Det positiva först: HBK har kanske säsongens bästa form sett till helheten.
Det negativa: Man tar ändå inga poäng.
Nu väntar en ödesmatch mot Öster på fredag som kan cementera HBK i botten eller dra in en sista räddningsplanka i streckstriden.
 
Fredrik Liverstam sa det bäst efter slutsignalen mot IFK Göteborg och Sam Larssons vinnande mål åtta sekunder in på övertiden.
- Att förlora i slutminuterna är det värsta jag vet. Vi var så nära, vi kunde lika gärna fått 0-0.
Precis som mot Kalmar borta gjorde HBK en bra match, man var väl så bra som IFK Göteborg eftersom man hade en taktisk plan som spelarna omsatte i regnet ute på planen. Det syntes framför allt i att vare sig Tobias Hysén eller Robin Söder fick några större chanser i matchen - och det är ett gott betyg för försvarsinsatsen.
HBK:s plan var att pressa kollektivt, men falla snabbt med backlinjen så fort IFK vann boll och hade chansen att slå den i djupled mot Hysén och Söder.
- Vi var nära 100-procentiga i vårt försvarsspel, de har någon kontring i första halvlek där vi inte har rätt balans, men annars är försvarsspelet väldigt bra i dag, säger HBK-tränaren Jens Gustafsson.
 
Efter segern mot AIK med 1-0 för tre omgångar sedan har HBK nu förlorat och gått mållösa mot Kalmar FF borta och IFK Göteborg hemma. Det är lätt att leta fel i de lägena, men HBK spelar i mina ögon något av sin bästa fotboll för säsongen nu om man ser till helheten i försvars- och anfallsspel. Problemet är samma som hela året dock, att man gör för lite mål. Där efterlyste jag redan i våras i mina krönikor och här i bloggen att HBK skulle försöka få med fler spelare i offensiven för att på så vis bli farligare i och runt straffområdet. Just de bitarna har man lagt stort fokus på under det senaste landslagsuppehållet.
- Vi har blivit bättre på att hantera omställningen från försvar till anfallsspel. Men jag skulle vilja att vi kommer till fler lägen, säger Jens Gustafsson.
- Nu har vi spelat två matcher där vi har varit bra prestationsmässigt, men inte fått med oss någon poäng.
Det är psykologiskt viktigt att hantera rätt för HBK-truppen. Det är en sak att förlora när man är dålig, men det är betydligt tyngre att förlora som bottenlag när man faktiskt spelar bra. Det är å andra sidan en kortare sträcka till att man faktiskt lyckas vinna matcher när man spelar bra.
 
Trots bristen på mål måste jag lyfta fram Mikael Boman. HBK-anfallaren gjorde ett enormt jobb i anfallet mot två av seriens bästa mittbackar i Mattias Bjärsmyr och Kjetil Waehler och vann många dueller mot dem. Även IFK-tränaren Mikael Stahre hyllade Bomans insats efteråt.
- Jag tycker både deras 9 (Baldvinsson) och 14 (Boman) är bra, 14 är oerhört bra och han skaver extremt mycket, backar in och vållar oss problem tycker jag, säger Stahre på presskonferensen.
Mikael Boman höll sig mer centralt i den här matchen vilket jag tycker gör honom mer delaktig i spelet, en tydligare referenspunkt för uppspelen samt ett större hot för motståndarna på samma gång.
- Det kändes bra. Men kan inte riktigt glädja mig ändå när vi inte får poäng, säger Boman.
Han såg inte själv IFK:s sena segermål, då var han nere och la is på benet efter ett par smällar under matchen.
- Det är skit, vi var minst lika bra som de är.
- Vi har gjort det bra i många matcher i rad nu, men det är surt att vi inte gör något mål. Vi har spelat tre bra matcher på raken, men det sista lilla vill sig inte och då vinner vi inte matcherna.
- Nu har vi sju matcher kvar och måste göra det bästa av det. Vi kan inte tycka synd om oss själva, nu är det stenhårt jobb som gäller resterande matcher.
Trots resultaten, är ni i er bästa form för säsongen?
- Vi spelar väldig bra nu och det är många som kommer upp i en bra nivå, men vi har inte fått in bollen de här två matcherna och det är skitjobbigt.
 
På fredag väntar alltså Öster borta, ett lag som är fyra poäng före i tabellen, men som fick stryk med 4-0 mot Åtvidaberg i helgen. När Häcken och Djurgården tagit ett par segrar är det Öster och Gefle, båda på 25 poäng, som är inom räckhåll. Vinner HBK drar man in Öster på allvar i streckstriden igen, förlorar man tror jag HBK får inrikta sig på hålla undan för BP i botten och klara kvalplatsen i första hand.
 
*  *  *
Stefan Selakovic utgick med en ögonskada efter att ha fått Daniel Sobralenses hand i vänsterögat som svullnade upp. När han satte sig på gräsmattan för att få till ett byte var det för att han inte kunde se ordentligt på ögat längre. Enligt Simon Bakkioui tar det fyra-fem dagar innan svullnaden lagt sig och ögat slutat svida och rinna, men både han och Selakovic tror på spel mot Öster på fredag för HBK-kaptenen.
 
*  *  *
På presskonferensen hänvisade IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre till Stefan Selakovic som "nån Halmstadsspelare" i duellen med Daniel Sobralense i andra halvlek. Lite typiskt Stahre kan tyckas, men det känns bara onödigt att hålla på så, speciellt med tanke på att Sella så sent som i fjol spelade i IFK Göteborg under Stahres ledning. Den där kommentaren fick även "Sella" höra talas om och han var måttligt imponerad över det.

"Bjärreds" hyllning till vännen Ljungberg

Publicerad 2013-09-15 21:35:07 i Fredrik Ljungberg, Hyllningsmatch, Patrik Andersson,

Patrik "Bjärred" Andersson var en av många gamla profiler som ställde upp i Fredrik Ljungbergs jubileumsmatch på Örjans Vall.
Efteråt hyllade den förre MFF- och landslagskaptenen vännen Ljungberg.
– Det är otroligt kul att se hans otroliga engagemang att ge tillbaka till sin gamla klubb, säger "Bjärred".

Vänskapen mellan de gamla landslagsprofilerna hindrade dock inte den forne mittbacken från att effektivt sätta stopp för Fredrik Ljungbergs framfart när han var på väg igenom i andra halvlek.
– Det var det värt, flinar "Bjärred" som trivdes att spela igen.
– Ett jätteskoj initiativ och det är jättekul att få bjuda tillbaka till en god vän. Det är otroligt kul att se hans otroliga engagemang att ge tillbaka till sin gamla klubb.
Hur är er relation?
– Vi har odlat våra relationer och funkar bra tillsammans. Fredrik är en av få världsspelare vi haft de sista 20 åren, och både som spelare och kompis är jag glad att ha fått göra den resan med honom.
Jubileumsmatchen, som spelades i 2x20 minuter mellan spelare från HBK:s guldlag 1997 och ett allstar-lag med bland andra Mats Sundin, Jesper Blomqvist, Roland Nilsson och Håkan Mild, slutade 1–1. Mikael Rosén gav HBK-laget ledningen innan Kenneth Andersson kvitterade på straff och firade med sin sedvanliga pistol-målgest.
– Det var jättekul. Jag får tacka alla spelare som ställde upp för matchen. Jag hoppas det hjälper HBK lite ekonomiskt, säger Fredrik Ljungberg själv efteråt.
– Jag spelar inte så mycket längre, men när det är en sak bakom som när jag spelade sist i december för Unicef och världsfred, så ställer man upp. Det är samma i dag och för mig är det mest det som driver. Sen är det roliga gamla kompisar att spela med och roligt att bli tacklad av en gammal lagkapten.
Spelas det för få hyllningsmatcher till gamla hjältar här i Sverige?
– Vi har försökt att hålla igång de gamla 94:orna, men tyvärr är många upptagna av sitt och finns på olika platser på vårt stora klot så det är inte lätt att få till Fdet. Nu hoppas vi kunna samla 94:orna till nästa och fira 20-årsjubileumet, säger Patrik Andersson.
– Det är långt gångna planer och intresset är stort. Det kommer i så fall vara i Båstad till sommaren, den 28 juni.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela