Kickoff

Bekräftat: Maholli korsbandsskadad igen

Publicerad 2014-04-30 17:59:22 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Halmstadanfallaren Shkodran Maholli drog av korsbandet på träning förra veckan – och opererades under onsdagen.
Samtidigt går Jesper Westerberg en kamp mot klockan för att bli frisk till lördagens match mot Mjällby.
– Han får intensiv behandling och testas på fredag, säger HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui till Kvällsposten.

Shkodran Maholli, som startade i Halmstads allsvenska premiär redan 2011, har inte haft någon tur med skador det senaste året. Den 21-årige anfallaren drog av korsbandet i höstas och har först de senaste veckorna börjat träna mer fullt ut med A-truppen igen.

Men i torsdags förra veckan var oturen framme igen. I slutskedet av träningen vred Maholli till sitt tidigare skadade knä. En magnetröntgen gav inga hundraprocentiga svar på skadans omfattning. Därför genomfördes en titthålsundersökning under onsdagen. Den visade att korsbandet hade gått av igen, men inget annat i knäet var skadat. Under onsdagens titthålsoperation satte man dit ett nytt korsband.

- Det var helt av. Det positiva är att han var under rehabträning redan och det var bra att få operera dit ett nytt korsband direkt så att vi kan fortsätta rehaben. Det är klart att det är tråkigt, men han fortsätter på samma väg, säger HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui.

Normalt sett tar det cirka sex månader att komma tillbaka efter en korsbandsskada. Men Simon Bakkioui tror att Mahollis tidigare rehabperiod kommer hjälpa honom nu.

- Ja, för han är redan jättestark i benet.

För Halmstads högerback Jesper Westerberg, som utgick skadad i senaste omgången, finns det hopp om att han ska kunna spela mot Mjällby på lördag. Beskedet från Westerbergs undersökning kom under onsdagen.

- Han har en liten blödning i baksida lår, i hinnan mellan musklerna. Han får intensiv behandling nu och kommer testas på fredag för att se om han kan vara med på lördag, avslutar Simon Bakkioui.

Elfsborg är en perfekt chans

Publicerad 2014-04-27 23:56:02 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Rent statistiskt är Elfsborg på bortaplan en mardrömsmatch.
I realiteten är det en perfekt chans för HBK att visa att man kan spela bra även på bortaplan och att segern mot Helsingborg inte var en engångsföreteelse.
 
Förra säsongen bröt Halmstads BK två trista Elfsborgssviter när man tog poäng både hemma och borta mot Boråslaget efter nio raka förluster.
Men den senaste HBK-segern mot Elfsborg är alltjämt hemmamötet 2007 när Janne Anderssons drag att flytta upp Dusan Djuric i anfallet gav en 3-0-seger på Örjans Vall. Den senaste vinsten i Borås är 13 år gammal.
Mer behöver inte sägas för att man ska förstå att HBK åker till en stad där poängen sällan blir många.

HBK har blandat och gett hittills. Hemma har man vågat mer och spelat betydligt bättre än under fjolåret. Borta har man varit helt borta. Skillnaderna i insatserna har varit så stora att några slutsatser om nivån på den här säsongens upplaga av HBK har varit smått omöjliga att dra.
Är man mer det hemmalag som slog HIF senast med 2-1 eller det bortalag som blottade sig så mot Häcken? Jag vet inte än, men varje match tar oss närmare svaret. Klart är att det inte räcker att spela bra hemma och vinna en del matcher om man samtidigt åker på snyting efter snyting borta. Efter två plattmatcher på bortaplan är HBK i stort behov av att göra en bra insats mot Elfsborg som leder till minst en poäng också. Främst för att visa sig själva vad man kan. Men också för att skicka signaler utåt.
 
På det viset är det en talande match. Jag tycker dock att chanserna att lyckas är goda på förhand. Elfsborg har häng på toppen och förväntas vinna den här matchen, men spelmässigt har man inte imponerat lika mycket hittills. Jag såg deras match på plats mot Falkenberg. Även om Elfsborg vände ett 1-2-underläge till seger och även om matchen var på ett torrt och långsamt naturgräs så sprakade det inte om laget. Elfsborgs 4-3-3 är inte lika svårläst som Häckens även om det kommer bli en annan fart på Borås Arenas snabba konstgräs. Det där med underlaget är förresten en faktor som jag kan tycka är lite för stor i allsvenskan för att det ska kännas helt bra, men det är som det är.
HBK har på sina två bortamatcher hittillls sett vad som händer när man försvarar för givmilt i duellspelet och framför allt vilka ytor som öppnar sig när mittfältet fuskar i sina defensiva löpningar och backlinjens reflexmässiga reaktion blir att falla djupt för att skydda sig. Det är ett spel man inte har råd med och lärdomar man måste ha tagit till sig. Mot Elfsborg ersätter Kristoffer Thydell avstängde Antonio Rojas på det centrala mittfältet och det borde ge en större defensiv stadga. För HBK blir defensiven den stora utmaningen att sätta. Klarar man att vara tillräckligt noggrann där kommer det bli lägen i omställningsspelet. Då kan man ta poäng i Borås för andra året i rad.
Men hur det än går kommer insatsen att vara talande.

Shkodrans säsong kan vara över

Publicerad 2014-04-25 20:33:18 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Shkodran Mahollis säsong kan vara över innan den börjat.
Under torsdagens träning linkade anfallaren av planen.
Vill det sig illa har han dragit av sitt korsband igen.
 
Shkodran Maholli slet av sitt korsband under fjolårshösten.
HBK:s unge anfallare, som startade i den allsvenska premiären redan 2011 under Pep Clotet Ruiz ledning, har metodiskt och tålmodigt arbetat sig tillbaka till spel i vinter.
Han fick förlängt kontrakt med HBK fram till sommaren och strax innan årets premiär gjorde Shkodran Maholli sin första riktiga träning med A-truppen igen.
Jag har skrivit i bloggen tidigare att HBK ville förlänga Mahollis kontrakt året ut i alla fall och som jag förstått det var tanken att den unge anfallaren skulle göra U21-årsdebut den kommande veckan.
Nu lär det inte bli så.
Under torsdagens träning (där Gudjon Baldvinsson och Fredrik Liverstam planenligt klev av i förtid efter att ha känningar i baksida lår efter HIF-segern) linkade Shkodran av planen när träningen led mot sitt slut.
Jag såg inte om det var en duell eller om han bara fastnade i gräset, men han vred till sitt korsbandsopererade knä.
- Nej, nej, nej, nej, nej, sa han och höll sig för sitt knä när han lämnade planen och kördes med bil bort till Simon Bakkioui omgående.

Tyvärr tänkte vi nog alla som såg det samma sak. Korsbandet är av igen.
Simon Bakkioui var försiktigt hoppfull innan Mahollis knä undersöktes i går eftermiddag.
Jag träffade Shkodran på stan efter röntgen i går och frågade vad han själv trodde.
- Jag tror att det är korsbandet igen, sa han ärligt.
- Jag hörde hur det knäppte till i knäet.
Torsdagens undersökning har dock inte gett några 100-procentiga svar på om korsbandet är skadat eller av igen.
Enligt HBK:s tränare Jens Gustafsson kommer det beskedet först på onsdag kommande vecka. Då ska Shkodran Mahollis knä titthålsundersökas.
Är det av igen kommer antagligen ett nytt sättas på plats under titthålsoperationen. Det är åtminstone min spekulaton. Jag har för mig att det var så man gjorde med Andreas Landgren tidigare i våras.
Men det är förstås bara att hoppas att det inte är så illa att korsbandet är av igen.
Framför allt för Shkodran Mahollis skull.

HBK har inte råd med bjudningar

Publicerad 2014-04-06 23:39:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Intentioner finns i spelet.
Men i väntan på att det ska bli mer än så har inte HBK råd att bjuda som man gjorde mot Djurgården.
Mot IFK Norrköping borde Joseph Baffo spela mittback och Blomberg och Steindórsson husera på sina rätta kanter.
 
Under söndagen spelade Djurgården sin första match sedan den tragiska händelsen förra helgen när en 43-årig supporter miste sitt liv inför den allsvenska premiären i Helsingborg. Mötet med HBK föregicks av vackra, värdiga scener på Tele2 Arena precis som stödet varit stort från de flesta håll den senaste veckan.
 
I likhet med Gif Sundsvall (mot Assyriska efter mordet på Eddie Moussa 2010) och IFK Göteborg (mot AIK efter Ivan Turinas bortgång i fjol) trodde jag att det runt omkring skulle påverka HBK, men man inledde matchen bra och hade inga problem innan Richard Magyar fick bollen på handen och Djurgården straff i den 26:e minuten.
Andreas Johansson brände den - men initiativet svängde helt till Djurgårdens favör.
1-0 och 2-0 kom efter att Viktor Ljung hamnat för högt upp i planen och HBK, trots flera spelare på rätt sida, varit alldeles för passivt i försvarsspelet och därmed gett Martin Broberg läge att skjuta in 1-0 och slå inlägget till 2-0.
Dålig kommunikation mellan Fredrik Liverstam, Richard Magyar och Stojan Lukic gav sedan 3-0 genom Amadou Jawo.
Även om Djurgården visade sin offensiva kvalitet vid målen hade egentligen inget av dem behövt ske om inte HBK bjudit på lägena och sedan bjudit på alldeles för mycket yta och tid.
Sånt har man inte råd med om man ska plocka poäng i allsvenskan.
 
Spelmässigt såg det delvis bra ut mot ett defensivt Örebro i premiären (man ska inte glömma att HBK ändå förlorade) och även inledningsvis mot Djurgården, men HBK behöver få bitarna på plats relativt snart för att inte tappa för mycket mark. Intentioner i all ära.
Då kan jag tycka att det är lite onödigt att spela Johan Blomberg och Kristinn Steindórsson på fel kanter. Kiddi sa själv efter premiären att han helst vill spela till vänster och med tanke på hans och Blombergs försäsonsform i sina naturliga positioner är det lite konstigt att inte spela de två mest formstarka spelarna på rätt platser när allvaret drar igång.
Jag vet också att Blomberg och Kiddi fungerar ungefär på samma vis, med löpningar inåt i planen från vänsterkanten, men man tappar i inläggsspel med Kiddi till höger eftersom han inte är en lika naturlig inläggsspelare.
Avsaknaden av inlägg blir extra tydlig när Jesper Westerberg, som annars kan ockupera hela kanten, står utanför laget.
När jag snackade med Gudjon Baldvinsson inför premiären så var just fler inlägg en av punkterna han gillade med HBK:s spel 2014 jämfört med 2013.
Baldvinsson, Boman och Antonsson är alla anfallare som kan dra nytta av ett bra inläggsspel.
Men mot Djurgården var det väldigt lite sånt.
 
Härnäst väntar nu Janne Anderssons IFK Norrköping på Örjans Vall och det blir förstås en ännu viktigare match efter två raka förluster.
Då skulle jag, förutom att ha Blomberg och Kiddi på sina naturliga kanter, gärna se Joseph Baffo som mittback bredvid Richard Magyar med Jesper Westerberg tillbaka som högerback. Baffo, som oturligt halkade vid 2-0-målet, har i de två första omgångarna varit rejäl och tydlig i sitt spel så här långt och tar allt som oftast bra beslut utan att bli för kladdig med bollen. Det behöver HBK samtidigt som Westerberg naturligtvis är för bra och viktig för att ha på bänken (eller på mittfältet för den delen).
 
För det är ju som Henrik Larsson sa efter Falkenbergs hemmapremiär i går.
- Poäng får man inte, poäng tar man.
 

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela