Kickoff

Ny nolla - men på rätt väg

Publicerad 2014-02-20 23:46:30 i Försäsong, Halmstads BK,

Nollade för fjärde gången på fem träningsmatcher.
Men HBK är ändå på rätt väg.
Och målen kommer att komma så fort anfallsspelet har satt sig mer.
 
0-0 mot Mjällby har följts av 0-2 mot Lyngby, 4-1 mot Varberg, 0-3 mot Metalist Kharkiv och i dag 0-1 mot Åtvidaberg i den avslutande matchen på träningslägret i Spanien.
Fyra nollor framåt på fem träningsmatcher.
Det är klart att siffrorna kunde varit bättre.
Men jag ser ingen större fara.
Det är fortfarande långt till den allsvenska premiären och de nya offensiva bitarna måste få mer tid för att falla på plats.
 
Offensivt är det ju tänkt att HBK ska utveckla sitt spel den här säsongen jämfört med i fjol. Man ska flytta fram utgångspositionerna i banan för att kunna vinna boll i bättre positioner och få kortare distans till motståndarnas mål.
I fjol var det ofta väldigt långt till målet när HBK vann boll och laget blev därför också utdraget när man anföll.
Vilket bland annat innebar att för få spelare klarade att fylla på.
Av det jag sett i år har ytterbackarna fått mer offensiva instruktioner. Westerberg och Ljung/Silverholt ska komma på överlapp och till inlägg ofta vilket ger främst tre saker: Fler inlägg (vilket passar HBK:s stora forwards - det var för få i fjol), yttermittfältare som kan välja att utmana mer på insidan av sin ytterback och på så vis får HBK fler spelare i gynnsamma positioner runt och i straffområdet samt att forwards får spela mer rättvända än i fjol.
Får HBK de bitarna på plats kommer anfallsspelet bli klart bättre än förra säsongen och HBK kommer göra fler mål vilket är ett måste för att undvika bottenstrid ett år till.
 
Värvningen av King Osei Gyan som spelmotor var en viktig pusselbit att få på plats - men det kommer ta lite tid för King att lära känna sina nya lagkamrater, bli bekväm i spelet och förstå sina defensiva uppgifter.
Likaså för HBK att lära sig det offensivare tänket - och lita på det.
Troligen är man inte där när Svenska cupens gruppspel drar igång tävlingssäsongen i mars.
De matcherna får på sätt och vis tjäna ett större syfte.
Så att HBK är redo när allsvenskan börjar sista helgen i mars.
 
Det är dock helt rätt väg att gå.
Nu blev matchen mot Åtvidaberg extra hackad av det bitvis fula spelet i första halvlek där Mikael Boman utgick skadad efter mindre än tio minuter och Gudjon Baldvinsson fick gå av i slutet på första halvlek efter att ha krockat med Henrik Gustavsson i mål och sedan rykt ihop med Anton Tinnerholm.
Det ska dock inte vara någon större fara med Boman.
- Det ska det inte vara. Vi tog av honom för det finns ingen anledning att utmana något. Självklart blir man orolig när han ligger när och tar sig för knäet. Man hinner tänka både en och två gånger, men detta är inget som ska hålla borta honom någon längre tid, säger Jens Gustafsson till HBK:s hemsida.
 
Tidigt på fredagen åker HBK hem till Halmstad igen. Sedan väntar Falkenberg i en träningsmatch hemma på tisdag.

Tio spelare vars kontrakt går ut i år

Publicerad 2014-02-19 12:42:59 i Försäsong, Halmstads BK, Silly Season,

Skrev det här i måndagens KvP. Många tunga pjäser vars kontrakt går ut efter säsongen. Återkommer med min syn på det hela.
 
Halmstads BK har flera nyckelspelare vars kontrakt går ut efter säsongen.
Under träningslägret i Spanien intensifieras nu arbetet för att förlänga med flera spelare.
– Vi började diskutera redan runt jul, men jag känner ingen brådska, säger Mikael Boman.

Precis innan avfärden till Spanien där Halmstads BK just nu är på träningsläger gjorde klubben klart med mittfältaren King Osei Gyan.
Förhoppningen är att kunna förstärka truppen med ytterligare en mittfältsspelare innan allsvenskan börjar.
Samtidigt har HBK flera tunga spelare vars kontrakt löper ut efter den här säsongen.
Bland dem skyttekungen Mikael Boman, anfallarna Gudjon Baldvinsson och Marcus Antonsson, fjolårets vice-kapten Richard Magyar samt startspelarna Johan Blomberg och U21-landslagsmannen Oliver Silverholt.
Spelare som man vill behålla.

Enligt vad Kvällsposten erfar kommer HBK-ledningen med sportansvarige Mikael Kaller i spetsen på allvar intensifiera arbetet under träningslägret för att försöka förlänga med nyckelspelarna.
Med Mikael Boman inleddes diskussionerna redan i julas, men fjolårets bäste HBK-målskytt känner ingen brådska att skriva på nytt.
– Vi började diskutera runt jul, de berättade att de ville ha kvar mig. Men jag har väl känt att det inte är någon brådska att börja förhandla kontrakt eller liknande än. Det kommer när det kommer och som jag sagt tidigare, jag trivs bra här, säger Mikael Boman.
 
Under vintern har han varit något av ryktenas man i HBK. Enligt Kvällspostens uppgifter har det funnits intresse från England, Belgien och Israel, men även svenska klubbar i vinter. Men något utländskt bud kom aldrig i januari.
– Det är klart att jag alltid haft en dröm att bli utlandsproffs, men saker och ting ska vara rätt också. Jag trivs väldigt bra här och jag har bara gjort ett år i allsvenskan. Man kan inte tro att man är en stjärna bara för det. Jag försöker vara lugn och trygg och göra mitt bästa på planen. Kanske dyker det upp något, kanske inte.

HBK direktsänder torsdagens träningsmatch

Publicerad 2014-02-18 20:40:17 i Försäsong, Halmstads BK,

Här är en glad nyhet för alla Halmstadfans.
Torsdagens träningsmatch i Spanien mot allsvenska konkurrenten Åtvidaberg direktsänds.
– Tack vare ett par sponsorer har vi löst det, säger HBK:s marknadschef Glenn Silverholt.
 
Halmstad befinner sig just nu på träningsläger i Spanien.
Där förlorade hallänningarna mot ukrainska storlaget Metalist Kharkiv i måndags med 3–0.
På torsdag spelar man sin andra och sista match i Spanien mot Åtvidaberg klockan 17.
En match som Halmstad kommer direktsända via sin hemsida – tack vare Metalist som sände den första matchen.
– De har hyrt in flera kameramän för att sända deras matcher och vi frågade om de kunde sända vår också. Tack vare ett par sponsorer har vi löst det till ett oförskämt bra pris, säger Glenn Silverholt nöjt.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela