Kickoff

HBK föll tillbaka i gamla synder

Publicerad 2014-07-06 21:31:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

1-1 borta mot Falkenberg gav säsongens första bortapoäng för HBK.
Det ska inte underskattas efter sex raka bortaförluster.
Samtidigt ställer den svaga insatsen frågor där svaren kommer de närmaste veckorna.
 
Det går att se 1-1 i det första halländska derbyt i allsvenskan på 35 år ur olika vinklar. Det var positivt med en poäng på bortaplan i en match där HBK var det sämre laget. En poäng som betyder att Falkenberg inte heller drog ifrån i tabellen. Det är utifrån den brutna negativa bortatrenden jag menar i dagens krönika i Kvp att HBK kunde se på 1-1 som en liten vinst ändå. Till skillnad från den räcka hedersamma förluster som Klubben radat upp under våren. Men det betyder inte att man kan blunda för den loja insatsen i en omstart man har kunnat ladda för i en månad lite drygt.
 
Förutom Stojan Lukic, som gjorde sin bästa match för säsongen, tror jag inte någon spelare var särskild nöjd med sin insats på Falkenbergs IP. Kiddi och Rojas kom aldrig in i matchen ens. Boman låg mest offside och brände den fina chans han fick i slutet på första. Baffo blev bortsnurrad av Calle Wedes snabba fötter.
Det fanns varningstecken på förhand. Jag var på fredagens träning och det var en av de mer energilösa jag sett dagen innan match. Det saknades både fart och det sedvanliga tugget.
Jag frågade Jens Gustafsson om det efter träningen, men han sa att man hade haft en fantastisk träningsvecka innan det och att han sällan drar några slutsatser av hur den sista träningen ser ut, bra eller dålig.
Så visst, det kan ha varit en tillfällighet, men HBK-spelarnas insats gör att man gärna vill lägga ihop 1+1 och få 2.
Jag frågade Mikael Boman om han höll med om att det var energilöst på planen och det gjorde han.
- Men jag vet inte vad det beror på. Vi kom inte upp i så många maxlöpningar. Vi får kolla på det i veckan, sa Boman.
 
Det finns också anledning att vara kritisk till spelet. När rörelsen, farten och kreativiteten saknades föll HBK tillbaka i att spela långbollar. När Calle Wede blev utvisad med tio minuter kvar mäktade man inte med någon särskild forcering för ett segermål. Det bör man också snacka igenom i veckan.
 
Var derbyt en isolerad match så behöver det inte betyda så mycket i förlängningen. En omstart kan sluta så mycket värre, fråga HIF. Men närmast väntar IFK Göteborg hemma (som körde över HIF med 6-2) på söndag och därefter två nyckelmatcher mot Gefle borta och hemma. Då finns inget utrymme för en lika tam insats som mot Falkenberg. Gör man det så riskerar höstens mörker att falla snabbt över Örjans Vall.
 
*   *   *
Med tanke på att flera spelare underpresterade så var det överraskande att Jens Gustafsson inte bytte på mittfältet. Jag tycker att det var ett gyllene läge att ge Oliver Silverholt chansen i stället för Kiddi eller Rojas tidigt i andra halvlek. I stället kom Silverholt in på övertid för Jesper Westerberg.
Mot Göteborg tycker jag att det är dags att ge Silverholt eller Viktor Ljung chansen från start som vänsterback i alla fall. Baffo är okej till vänster, men det syns också att han inte kommer till sin rätt där.
 
*   *   *
Till sist behöver HBK verkligen få igång Mikael Boman på något vis. Spelmässigt har han varit upp och ner, men bortsett från en vass vänster mot Elfsborg så har han varit iskall i straffområdet. Mot Falkenberg fick han en gyllene chans när Baldvinsson serverade bollen framför mål.
- Jag får den rakt på mig. Jag backar ur, bollen går genom deras två backar och jag ser inte den komma, förklarade Boman.
Jag frågade hur han ser på sin form för stunden.
- Det är svårt att säga efter första matchen nu. Det var en speciell match för mig och för laget. Men jag hoppas att det ska bli en bättre höst. Det är bara att jobba på.
 
Det bästa hade kanske varit att låta Boman få börja på bänken någon match och i stället komma in mot lite tröttare backar i andra halvlek. Men den lyxen tror jag inte Jens Gustafsson anser sig ha när nyckelmatcher mot fysiska lag som IFK Göteborg och 2xGefle väntar.
 

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela