Kickoff

Frank åkte norrut när besked dröjer

Publicerad 2014-06-18 00:34:03 i Allsvenskan, Halmstads BK,

HBK ville förlänga provspelet med Frank Osei Kwame.
Samtidigt dröjer besked om vilka möjligheter HBK har att värva även den här sommaren.
Då åkte ghananen vidare norrut ...
 
19-årige Frank Osei Kwame var tillräckligt intressant för att HBK ville förlänga hans provspel, men precis som jag har skrivit tidigare fanns det ytterligare en klubb som erbjöd provspel i Sverige.
- Vi ville ha kvar honom i träning för att kunna göra en grundligare utvärdering, men eftersom vi är ganska långt ifrån något beslut när det gäller rekryteringar har han åkt vidare norrut för att träna med Östersund, berättar HBK-tränaren Jens Gustafsson.
 
Den senaste tiden har mycket handlat om att utvärdera (och bestämma) vilka ekonomiska möjligheter som HBK har att värva i sommar - utan att sälja spelare (det vill man inte). I fjol provtränade Robin Nilsson med HBK under sommaren, men då fanns inte pengar till värvningen. Nilsson skrev i stället på för Gefle där han varit ordinarie under vårsäsongen. Utsikterna att värva verkar dock snäppet bättre den här säsongen, det finns bland annat utrymme kvar i lönebudgeten.
 
*   *   *
På skadefronten var Gudjon Baldvinsson tillbaka i träning i dag (tisdag) och Joseph Baffo förväntas komma igång med träningen på torsdag. King Osei Gyan förväntas vara med i slutet av veckan. Det vill säga torsdag eller söndag. Truppen är lediga fredag och lördag över midsommar.

Provspelande Frank inte helt nöjd

Publicerad 2014-06-12 20:17:00 i Halmstads BK, Provspel,

Halmstads provspelare Frank Osei Kwame sköt i stolpen innan han klev av med kramp i slutminuterna mot Mjällby.
– Det gick sådär, jag kom bara upp i 70 procent i dag och kan bättre, säger ghananen.

Den 19-årige yttermittfältaren har tränat med Halmstad den här veckan. Mot Mjällby i U21-allsvenskan södra fick han chansen att visa upp sig i matchmiljö också.
Frank Osei Kwame startade i favoritpositionen som vänsterytter och efter att ha hamnat för långt fram i sin position i första halvlek hittade han mer rätt efter paus.
I mitten på halvleken var han nära att bli målskytt, men hans vänsterskott tog i stolpen. Han hann även visa prov på sin snabbhet vid några tillfällen, men var inte helt nöjd.
– Det gick sådär, jag kom bara upp i 70 procent i dag och kan bättre, summerar han sin egen insats.
– Det var lite svårt i första, men gick bättre i andra halvlek tycker jag.
Insatsen underlättades inte heller av att spelet böljade fram och tillbaka och båda lagen bjöd på en del enkla misstag, framför allt i passningsspelet.
Om det blir en fortsättning i Halmstad för Frank Osei Kwame återstår att se. Enligt Frank själv kan hans agent ha ytterligare en svensk(?) klubb som skulle kunna bli aktuell att provspela för.
– Ja, det kan vara så men jag vill höra vad Halmstad säger först.
 
Frank tränar med HBK även under fredagen.
– Sedan får vi se, säger Jens Gustafsson.
 
*   *   *
Personligen tycker jag att Frank är tillräckligt intressant och har sådana egenskaper (lite oslipade, men ändå) att HBK nog borde våga signa honom eller åtminstone förlänga provspelet. Han är inte lika snabb som David Accam (men vem är det i allsvenskan) men är rätt bra med bollen i fart och en bra avslutare med båda fötterna. Av det jag har sett av honom skulle han kunna gå in som en spelare 12-15 i truppen i höst och genom inhopp ge HBK välbehövliga offensiva alternativ när spelet/målskyttet låser sig. Sedan handlar det om vad HBK tror att han har för potential att på sikt bli en startspelare. Men med många utgående kontrakt, bland annat på båda yttrarna Steindorsson och Blomberg, behöver HBK alternativ på kanterna.

King fotledsopererad

Publicerad 2014-06-09 12:39:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

King Osei Gyan har imponerat under första delen av allsvenskan.
Men när HBK körde igång efter ledigheten satt mittfältaren vid sidan - efter en mindre fotledsoperation.
- Jag har känt av det då och då, men förhoppningsvis ska det här göra mig bättre, säger King.
 
Operationen skedde två dagar efter Kalmarmatchen.
- Det var en mindre operation i höger fotled som göra att jag känner mig bättre, berättar King.
Är det något som har besvärat dig under säsongen?
- Jag har känt av det då och då, men förhoppningsvis ska det här göra mig bättre.
Operationen gör att King Osei Gyan står över den här veckans fotbollspass och matcher, men det är ingen fara för omstarten den 5 juli som ligger flera veckor framåt i tiden.
 
Under söndagen tog King tillsammans med Jens Gustafsson emot provspelaren Frank Osei Kwame. Precis som King kommer Frank från Right to Dream-akademin i Ghana och de två har pratat en hel del om Halmstad inför provspelet.
Vad kan du berätta om Frank?
- Det är en väldigt hårdjobbande kille, snabb, bra en mot en. Han är spännande att se.
- Nu har han varit i Danmark förra året och det är en annan liga med ett lite annat spel. Men jag måste få se honom mer i träning innan jag kan säga så mycket.
 

*   *   *
Övrigt?
Gudjon Baldvinsson har ledigt till och med onsdag efter att ha spelat landskamp förra veckan.
Joseph Baffo är med U21-landslaget som matcher i Trelleborg i kväll. Han ansluter också senare i veckan.
HBK har en hel del matcher den här veckan och Jens Gustafsson kommer ge så många som möjligt mycket speltid.
 

Provspelare i HBK

Publicerad 2014-06-09 11:46:00 i Allsvenskan, Halmstads BK, Provspel,

Den ghananska akademin Right to Dream fortsätter förse allsvenskan med spelare.
Från måndag till fredag provtränar 19-årige Frank Osei Kwame med Halmstads BK.
- Jag hoppas att jag kan visa vad jag kan och få stanna här i Halmstad, säger Osei Kwame till Kvällsposten efter den första träningen.
 
Jag kunde avslöja tidigare i förmiddags på Kvp.se att HBK testar den 19-årige ghananen den här veckan.
Han tillhör den så kallade tredje generationen som kommer från Right to Dream-akademin i Ghana. Där HBK:s King Osei Gyan tillhörde den första kullen, HIF:s David Accam den andra och Falkenbergs Godsway Donyoh och nu Frank Osei Kwame den tredje.
 
Mer om Frank Osei Kwame om en stund, nu ska jag skriva in lite citat från spelaren själv som snart finns ute på Kvp.se.
 
 
Här är han, Frank Osei Kwame, 19 år.

HBK:s jättelöfte följs av Europas storklubbar

Publicerad 2014-06-03 23:12:00 i Halmstads BK,

Han följs av i stort sett alla storklubbar i Europa.
15-årige Sead Haksobanovic är HBK:s nästa jättelöfte.
Men han stressar inte fram en utlandsflytt - utan siktar på att nå HBK:s A-lag först.
 
Jag var på HBK:s U19-match mot Kristianstad under tisdagskvällen. Främst för att jag hoppades få se HBK:s jättelöfte Sead Haksobanovic, 15 år, som jag har hört väldigt mycket gott om det senaste året.
Sead spelade inte, han ska spela med U17 mot Helsingborg under onsdagen innan U17 och U19 åker till Holland en vecka, men satt på läktaren och kollade tillsammans med sin pappa Senad. Jag tog ett litet snack med dem.
 
Sead, en typisk nummer tio-spelare, ses allmänt som HBK:s största löfte på väldigt, väldigt länge. 15-åringen har besökt och tränat/spelat med Chelsea vid åtminstone tre omgångar, under våren var han och hälsade på Liverpool och han följs alltså av i stort sett alla storklubbar i Europa. När det blivande Hallandslaget på elitlägret i sommar träffades för en vecka sedan var det scouter från väldigt många storklubbar på plats för att se på Sead, berättade hans pappa Senad för mig i kväll.
 
Sead har börjat träna och spela med HBK:s U19 den här säsongen (bara det säger lite om hans stora talang) och hade kunnat välja och vraka bland storklubbarna om han ville flytta redan nu.
Men Sead tar det lugnt, familjen har tagit beslutet att han ska gå ut nian i grundskolan innan det är aktuellt att flytta någonstans och det låter som en väldigt klok väg.
Pappa Senad hoppas att sonen, som spelat i HBK sedan han var 5-6 år, ska ta vägen ut i Europa via HBK:a A-lag.
Redan nästa säsong hoppas Senad att sonen ska kunna vara med och träna med A-truppen.
Det låter kanske tidigt, men är nog fullt möjligt. Sead Haksobanovic är en talang utöver det vanliga. Och ett namn att lägga på minnet för alla HBK-intresserade.
 
*   *   *

HBK hade för övrigt inga som helst problem att vinna mot Kristianstad. Det var klasskillnad rakt igenom matchen och siffrorna sprang iväg till 7-1. En som utmärkte sig var Alexander Berntsson som gjorde två mål.
 
Att nå slutspel blir dock svårt för HBK:s U19. Bara ettan och tvåan går vidare - och till topplagen skiljer redan tio poäng.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela