Kickoff

Smiths kontrakt en viktig signal

Publicerad 2014-03-27 13:56:51 i Allsvenskan, Eric Smith, Försäsong, Halmstads BK,

Eric Smith har skrivit på sitt första A-lagskontrakt.
Ett längre sådant.
Det är en viktig signal för HBK:s framtid.
 
Han har haft en autobahn i utveckling bara sedan i fjol.
Eric Smith har som 17-åring i vinter både A-lagsdebuterat och tävlingsdebuterat för HBK.
Förvånande? Både ja och nej. Jag skrev redan i höstas att Smith var den unga talang som stack ut mest i U-leden i HBK. Men det har ändå gått snabbt för honom att ta en plats i A-truppen.
 
I dag var Eric Smith tillbaka i HBK-träning efter sin utflykt med P17-landslaget.
Innan han åkte iväg skrev han också på sitt första A-lagskontrakt.
- Det är ett längre kontrakt. Det är bra, sa Jens Gustafsson när jag frågade om längden på kontraktet efter dagens träning.
 
Det är inte alls säkert att Eric Smith får göra sin allsvenska debut redan på söndag mot Örebro SK. Men det lär inte dröja speciellt länge i vår innan han kan titulera sig allsvensk spelare också.
Han är på många sätt den mest spännande unga talangen som HBK fått upp på flera år - och får inte HBK in något nyförvärv innan fönstret stänger den sista mars öppnar det än mer för Smith att samla minuter och erfarenhet i allsvensk miljö.
 
Med ett öppet övergångsfönster är det alltid mycket snack om vilka spelare som kan värvas utifrån. Kontraktet med Eric Smith är en viktig signal om HBK:s intentioner att satsa på hemvävt också. Jag tror att Eric Smith är så pass ung att han inte hade behövt ha ett professionellt A-kontrakt för att få användas i allsvenskan (vill minnas att Jens Gustafsson sa det vid något tillfälle i vintras när jag frågade om kontrakt för Smith). Men genom att skriva kontrakt visar klubben också hur mycket de tror på sin unge talang.
 
*   *   *
Skhodran Maholli tränar mer eller mindre för fullt igen från den här veckan efter sin korsbandsskada i fjol. Han ser rejält spelsugen ut. Han skrev i vintras på ett nytt kontrakt med HBK som sträcker sig fram till sommaren och lär behöva en månad till i träning för att bli aktuell för spel i U21 till att börja med. Men det låter som att Maholli kan få förlängt efter sommaren också med HBK.
 
I dagsläget är Perparim Beqaj HBK:s fjärde forwardsalternativ. Han kan också bli näste unge talang att skriva A-kontrakt.
 
*   *   *
Att döma av dagens träning ser det ut som att Baffo blir högerback och Ljung vänsterback mot Örebro samt att Antonio Rojas spelar bredvid King på det centrala mittfältet. Det känns rätt logiskt.
Svårast är att sia om anfallsduon, men magkänslan säger ändå - trots att Marcus Antonsson gjort en stark försäsong - att Mikael Boman och Gudjon Baldvinsson startar mot Örebro.
 
Vill ni läsa mer om hur Antonsson ser på konkurrensen och sin egen utveckling finns en längre intervju med honom i vår (Expressen/KvP/GT:s) allsvenska bilaga.

Klart: Westerberg missar premiären

Publicerad 2014-03-26 21:12:40 i Allsvenskan, Halmstads BK, Jesper Westerberg, Premiären,

Jesper Westerberg missar den allsvenska premiären mot Örebro på söndag.
Halmstads högerback får en matchs avstängning för sitt röda kort i genrepet mot Husqvarna.

Det var efter cirka 35 minuters spel i genrepet mot Husqvarna som Jesper Westerberg blev utvisad efter en hård tackling på en motspelare.
Redan då misstänkte Jesper Westerberg att han skulle missa den allsvenska premiären mot Örebro SK på söndag.
Nu står det klart att det blir så.
Under onsdagen meddelade Fotbollförbundets disciplinnämnd sin dom: En matchs avstängning.
Därmed får Halmstad klara sig utan sin viktige högerback när allsvenskan drar i gång.
Jesper Westerberg är spelklar igen till Halmstads bortamatch mot Djurgården den 6 april.
 
Jag messade lite kort med HBK:s tränare Jens Gustafsson under kvällen som konstaterade att domen kändes "ok".
*   *   *
Vem som blir högerback mot Örebro återstår att se. Baffo spelade ju där i genrepet när Liverstam kom in som mittback. Även möjligt att flytta över Ljung om Silverholt spelar till vänster.

Noterat från onsdagens HBK-träning

Publicerad 2014-03-26 13:42:27 i Försäsong, Halmstads BK,

Vi kör ett kort inlägg från dagens HBK-träning.
 
Noterade följande:
- Gudjon Baldvinsson gick för fullt efter smällen mot foten i söndagens genrep. Såg inte ut att ha några problem.
- Det var kallare än väntat. Ante Smith snörvlade "skulle inte våren vara här nu?"
- Fokus på intensitet när man delade upp laget i tre - där ett fick jaga. Bra, intensiteten behöver vara på topp i premiären.
- King skrek till och hoppade av planen efter en smäll av Baffo, som gick efter och kollade läget innan båda återgick i spelet igen.
- Man gick igenom en del fasta situationer under Tobbe Arvidssons ledning. Kristoffer Fagercrantz slår alltjämt hörnorna bäst, med fart och kraft som dyker efter första motståndargubben. Åtminstone så jag tycker att man ska slå hörnorna.
- Johan Blomberg skickade ett skott över stängslet, lät som att det träffade en bil och jag var nöjd att jag parkerat långt från eventuella långskott.
- Eric Smith är tillbaka och tränar med laget från och med i morgon. Han har spelat med P17-landslaget som dock förlorat samtliga sina tre matcher. Frankrike ska visst ha varit riktigt vassa, rapporterade Ante Smith.
- Besked om Jesper Westerberg blir avstängd i premiären eller inte kan komma i dag eller i morgon.
- Frågade Jens Gustafsson vad han gör förutom träningarna de sista dagarna innan premiären. Fick svaret "så mycket som möjligt." I dag stod utvecklingssamtal med nämnde Westerberg bland annat på schemat.
 

Djurics säsong i Odense över

Publicerad 2014-03-26 13:17:23 i Dusan Djuric, Halmstads BK, Odense,

Dusan Djuric säsong i danska Odense ser ut att vara över.
Ett benbrott i foten stoppar den förre HBK-mittfältaren från spel i upp till två månader.
- Det är riktigt synd för jag kände faktiskt att jag var på väg in i laget, säger Dusan till Odenses hemsida.
 
Nej, utflykten till den danska ligan blev ingen lyckad sådan för Dusan Djuric.
Efter att bara ha spelat ett par minuter totalt i den danska ligan och gjort några inhopp i cup och träningsmatcher är säsongen nu över.
I måndags landade Dusan fel på sin vänstra fot och hörde ett knak. Efter en röntgen i tisdags visade det sig att det rör sig om ett brutet mellanfotsben i foten. Dusan blir borta från spel i allt mellan 6-8 veckor, skriver Odense på sin hemsida.
- Det är riktigt synd för jag kände faktiskt att jag var på väg in i laget och att jag äntligen började komma i form. Men det är sånt som sker i fotbollen och man tar sig bäst igenom det genom att tänka positivt - även om det självklart är tungt, säger Dusan.
 
Dusan Djuric, som har varit rejält skadedrabbad sedan flytten till franska Valenciennes, är på lån i Odense till sommaren och får svårt att hinna tillbaka för att spela något mer innan den danska säsongen är slut.
Blir det en återkomst i Valenciennes, en fortsättning i Odense nästa säsong eller kan skadan och behovet av speltid återigen göra Dusan Djuric till ett aktuellt namn för HBK i sommar?
Jag tycker att HBK bör ligga bra till om man gör ett försök att låna Dusan, speciellt med tanke på att "Dolle" då kommer närmare HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui.
Och kan man få honom hel och i form skulle det mycket väl kunna vara skillnaden mellan en ny bottenstrid och en plats på säkrare mark i höst.

HBK-seger och utvisning

Publicerad 2014-03-23 16:23:48 i Genrep, Halmstads BK,

HBK slog Husqvarna med 2-0 trots en tidig utvisning på Jesper Westerberg.
Högerbacken missar troligen den allsvenska premiären - beroende på vad domaren rapporterar.
- Ett dumt beslut som förstör hela försäsongen, säger Westerberg.
 
Halmstads BK vann programenligt genrepet inför den allsvenska premiären med 2-0 på Alevallen mot Husqvarna.
Mikael Boman gjorde 1-0 på en snygg halvvolley via stolpen efter cirka 50 minuter och Kristinn Steindórsson spikade slutresultatet 2-0 i den allra sista minuten med ett vackert skruvat skott i bortre gaveln.
Steindorsson var i mina ögon bäst på planen och ser ut att vara i riktigt bra form inför premiären. Likaså Johan Blomberg har tagit tydliga kliv sedan förra säsongen. Det kommer betyda mycket för HBK att de kan hålla en hög nivå under säsongen.
 
HBK fick dock spela över 50 minuter med en man mindre sedan Jesper Westerberg fått rött kort direkt efter en tackling som träffade illa på en motspelare.
- Jag gick på bollen, men träffade ovanpå bollen så tacklingen träffade spelaren. Det blev väl inte så snyggt, sa Westerberg efteråt.
Huruvida han har en avstängning att vänta återstår dock att se. Normalt sett får man en automatisk avstängning i nästa match i samma tävling plus att disciplinnämnden tittar på fallet och normalt dömer ytterligare en matchs avstängning för grov förseelse.
- Men det här var en träningsmatch och då kan han inte bli avstängd i nästa match i "tävlingen". Det kommer hänga på hur domarna rapporterar utvisningen, förklarade Matz Ljungkvist för mig.
 
Troligen blir det nog en avstängning i premiären mot Örebro i alla fall för Jesper Westerberg. Det var det han trodde på själv också medan han traskade av Alevallens något ojämna gräsmatta.
- Så blir det nog. Domaren var rätt sned på mig.
- Men med tanke på nivån han hållit i matchen trodde jag att det skulle bli ett gult kort för tacklingen.
- Ett dumt beslut som förstör hela försäsongen.
För HBK är det naturligtvis ett avbräck om Westerberg blir avstängd, han har varit en av de allra bästa hela försäsongen. Men det finns alternativ i Ljung, Silverholt och Baffo som högerback.
 
Även Gudjon Baldvinsson lämnade matchen i förtid. Efter att ha blivit inbytt i paus fick Gudjon en smäll på foten och haltade av. Men han trodde att det skulle vara okej ganska snabbt.
- Det gjorde riktigt ont. Men jag får behandla det nu så hoppas jag att det inte ska ta så lång tid. Förhoppningsvis kan jag träna som vanligt på tisdag eller onsdag, sa Baldvinsson.
- Jag är riktigt sugen på premiären nu.
 
Vilket även Stojan Lukic konstaterade.
- Riktigt gott med en seger nu inför premiären.

Genrep och arbetet med nyförvärv

Publicerad 2014-03-23 12:51:00 i Försäsong, Halmstads BK, Silly Season,

HBK genrepar mot Husqvarna i dag och ska kunna lägga kraft på det offensiva spelet.
Det vore välbehövligt inför premiären.
Samtidigt jobbar man hårt för att få till ett nyförvärv.
 
Enligt lördagens träning såg det ut som att HBK kommer starta med Stojan Lukic - Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Richard Magyar, Viktor Ljung - Johan Blomberg, King, Kristoffer Fagercrantz, Kristinn Steindorsson - Mikael Boman, Marcus Antonsson.
Under träningen bytte Joseph Baffo med Liverstam och Antonio Rojas med Fagercrantz, men Baffo fick också en smäll på knäet under slutet av träningen och klev av då.
- Men den sover jag bort, sa Baffo och flinade trots ett lindat knä.
 
Jens Gustafsson var också noga med att poängtera att dagens elva inte behöver vara startelvan i premiären och att konkurrensen om platserna är stor.
Det ser man framför allt i anfallet och i backlinjen där det är rejält tufft om vilka som ska starta. I dag får Boman starta och jag skulle tippa att han får 90 minuter. Baffo, om han är okej i knäet, byter kanske med Liverstam i paus.
 
Genrepet mot Huqvarna, nykomling i Superettan, är också ett utmärkt tillfälle att testa offensiva kombinationer och få igång målskyttet på allvar inför Allvaret.
 
*   *   *
Arbetet med att förstärka laget med en central mittfältare till pågår in i det sista. Efter Östeuropa, där man även hade förhoppningar om att se en mittfältare i en träningsmatch på plats i Sverige för någon helg sedan (matchen blev inställd), jobbas det nu med spår inom Sverige. Enligt mina uppgifter hoppas HBK få ett positivt svar den närmaste tiden kring en etablerad allsvensk mittfältare. Kanske kan det komma redan i kväll.

En vecka kvar och två frågetecken

Publicerad 2014-03-20 15:53:00 i Allsvenskan, Försäsong, Halmstads BK,

Genrep inför allsvenskan i helgen.
Allsvensk premiär om strax över en vecka.
Då handlar det om att lösa två frågetecken för HBK.
 
Tiden har gått snabbt i vinter, det som brukar kännas som en evighet mellan allsvenskans slut och premiärhelgen har bara sprungigt iväg.
Det kan säkert ha att göra med att jag och hustrun bytte ut två iskalla januariveckor mot två varma i Thailand.
Hur som helst återstår i alla fall bara ett genrep mot Husqvarna innan den allsvenska premiären mot nykomlingen Örebro på Örjans Vall nästa helg.
Och frågan är då förstås var HBK står?
 
En kort summering blir ungefär så här:
Andreas Landgren, Stefan Selakovic, Michael Svensson, Peter Nyström och Rasmus Rydén har ersatts med King Osei Gyan, Joseph Baffo och Malkolm Nilsson.
Men stommen är kvar i laget och borde vara ett allsvenskt år bättre, rent logiskt.
Resultaten under försäsongen (inkluderat Svenska cupen) har varit av blandad kompott. Två segrar, mot Varbergs Bois och Assyriska, har blandats med fem förluster och en oavgjort match. Svenska cupen tog slut i gruppspelet efter två direkt dåliga insatser mot Sirius och Djurgården.
 
Jag tog en sväng ner till Alevallen i vårsolen för att kika på HBK:s förmiddagsträning i dag och tittade egentligen bara efter tecken på hur redo spelarna verkar vara för allvaret som närmar sig. I spelet och i sitt kroppspråk.
Jag såg Richard Magyar ryta till flera gånger, Mikael Boman bli, för att vara Mikael Boman, halvt vansinnig en gång när lagkamraterna var för mjuka i försvarsspelet, en Jesper Westerberg med solklar pondus, en King som vill vara involverad, en Johan Blomberg som löper väldigt rätt, en Kiddi som ser ut att ha återfötts med sitt gamla självförtroende och en Stojan Lukic som ser fortsatt väldigt trygg ut i målet.
Jag såg också en del som skulle behöva höja sin intensitetsnivå, men det finns ju lite tid kvar för det än.
 
Jag tror mig också se en premiärelva till nio elftedelar och två frågetecken.
Den ser ut så här:
 
Stojan Lukic
Jesper Westerberg, Joseph Baffo, Richard Magyar, ?
Johan Blomberg, King, ?, Kristinn Steindorsson
Marcus Antonsson, Gudjon Baldvinsson
 
I backlinjen har Baffo gjort ett mer stabilt intryck på mig än Liverstam och känns som det logiska valet bredvid Magyar. Baffo är också mer bekväm med bollen vilket inte ska underskattas när HBK ska bli mer spelande. I anfallet har Marcus Antonsson varit den anfallare som sett bäst ut under hela försäsongen och när Mikael Boman har störts av skador och annat (Elfsborg) känns Baldvinsson och Antonsson som startduon mot ÖSK.
 
Men det är frågetecknen som är mest intressanta i dagsläget. Vem blir vänsterback och vem ska starta på mitten bredvid King?
Vänsterbacksplatsen står mellan Oliver Silverholt och Viktor Ljung och magkänslan säger att Ljung ligger lite före även om det är en jämn kamp. Det som talar för Ljung är att han är lite mer rejäl i närkamperna och att Silverholt varit för ojämn under försäsongen. Men vänsterbacksplatsen är just nu lite up for grabs för den som vill ha den mest.
Mittfältet är dock det större frågetecknet och dilemmat för HBK. Alternativen i truppen är Fagercrantz, Rojas, Thydell och även Eric Smith (som kommer träna heltid med HBK:s A-lag i år redan). Av de alternativen bör valet bli Fagercrantz - men problemet är att "Fagge" självförtroendemässigt ser ut att vara rätt långt ifrån den spelare som frälste HBK i superettan hösten 2012. Annars har han en nivå i sitt spel som inte de andra har. Både Rojas och Thydell är fortfarande för ojämna. Den här säsongen är det dags att ta chansen och bevisa att de är allsvenska i sitt spel.
 
*   *   *
Å andra sidan stänger det svenska övergångsfönstret först sista mars så det är möjligt att svaret på mittfältsfrågan är en spelare utifrån ...
 
*   *   *
På dagens träning saknades Simon Silverholt (känning baksida lår) och Eric Smith (landslagsspel).
 
*   *   *
Under eftermiddagen laddar HBK med poker.
 
*   *   *
Från och med i morgon fredag till den 31 mars säljs vår allsvenska bilaga. Åtta sidor HBK utlovas bland mycket annat i det 220 sidor tjocka magasinet. Bara att gå och köpa!

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela