Kickoff

Nästa vecka kommer några svar ...

Publicerad 2014-11-28 20:45:11 i Halmstads BK, Silly Season,

Ytterligare en vecka utan besked om spelarna utan kontrakt.
Men håll ut.
- När det gäller Kiddi borde vi få ett svar nästa vecka, säger HBK:s klubbchef Fredrik Andersson.
 
Vi kör en kort statusuppdatering på spelarna vars kontrakt går ut så här på fredagskvällen innan jag ska hasta mot tåget mot Halmstad.
# Kristinn Steindórsson
- När det gäller Kiddi borde vi få ett svar nästa vecka, säger Fredrik Andersson.
Ett ja eller nej - eller ett ja till fortsatta förhandlingar kontra nej?
- Det är ett ja eller nej. Vi vet nog var vi har varandra.
 
# Marcus Antonsson
- Hans agent har inte varit här så vi har inte kunnat träffas den här veckan.

# Richard Magyar
- Det är samma läge (läs; agent) där.
 
# King Osei Gyan
- Vi har haft diskussioner, men vi väntar med honom till Janne kommer hem från sin semester i helgen.
Fidde Andersson tar dock inte så hårt på snacket om att King vill se en satsning av HBK för att stanna.
- Jag hörde att han hade sagt det, men att få in Janne Jönsson som tränare är ju en satsning.
 
*  *  *
Intressant dag i dag. Totalt nätkrasch hos Expressens leverantörer i Stockholm vilket påverkade våra system här i Malmö också där i stort sett alla program slutade fungera under sex timmar. En evighet i den här branschen kan jag säga. Men tredagarsplaneringen är skickad till slut, min sista text för dagen lämnad och snart väntar färd hemåt. Blev dock inte mycket av den här lediga kvällen ...

Johan Andersson i samtal med Janne Jönsson

Publicerad 2014-11-24 19:41:26 i Halmstads BK, Silly Season,

Johan Andersson kan bli Janne Jönssons första HBK-värvning.
Nu bekräftar båda att kontakt har skett.
- Ja, han kan vara en av spelarna jag har pratat med, sa Janne Jönsson till Kvällsposten i söndags.
 
Precis som jag spekulerade i bloggen häromdagen är Johan Andersson aktuell för HBK till nästa år.
Den offensive mittfältaren värvades av Janne Jönsson till Stabaek där de vann guld tillsammans 2008. De tre senaste åren har Andersson spelat i Lilleström, men han är kontraktslös efter säsongen.
Jag frågade Jönsson under söndagen om Johan Andersson var en av spelarna han har haft kontakt med.
- Ja, han kan vara en av spelarna jag har pratat med, sa Janne Jönsson i den här KvP-artikeln som fanns i måndagens tidning.
 
I dag bekräftar även Johan Andersson själv för fotbolldirekt.se att Halmstad just nu är det mest konkreta alternativet för honom. Att han och Janne Jönsson hade sms-kontakt förra veckan och ska prata med varandra den här veckan.
- Får man Janne som tränare blir det mer intressant. Jag känner honom väl och vet vad han står för, känner till hans kompetens. Sedan vet jag inte så mycket om Halmstad som klubb, men det kan vara intressant om de har en tydlig framtidsplan och satsning, säger Johan Andersson bland annat till sajten.
 
Johan Andersson kan med andra ord mycket väl bli den första HBK-värvningen som bär Janne Jönssons signatur.
 
*  *  *
HBK:s nye tränare hade ett möte inbokat under dagen i dag med Fredrik Andersson och Mikael Kaller för att ta avstamp i truppbyggandet. När jag pratade med Janne Jönsson i går så trodde han också att han skulle träffa spelartruppen för första gången i dag. Spelartruppen hade som önskemål att träffa sin nya tränare måndag eller onsdag den här veckan när det är fotbollspass.
- Det blir en liten presentation av mig själv, inget djupare men bra för dem som inte känner mig att höra något mer än bara namn, berättade Janne Jönsson (som åker på en tidigare inbokad semester senare i veckan).
- Det är också möjligt att jag får tillfälle att följa en träning då.
 
*  *  *
En av sakerna som ska avhandlas snarast är hur tränarstaben ska se ut under Janne Jönssons ledning. Enligt Fredrik Andersson har Jönsson inte haft något speciellt önskemål om att ta med sig någon hjälptränare.
- Vi ska resonera oss fram. Vi har inte satt något datum för när det ska vara klart, men för allas bästa är det bra om det blir klart så tidigt som möjligt, sa HBK:s klubbchef i går.
 
Det låter som att såväl Torbjörn Arvidsson (som håller i träningarna innan spelartruppen går på semester i december), Ante Smith och Håkan Svensson mycket väl blir kvar i sina roller i HBK även nästa år.
Kanske även Reine Almqvist.
- Vi ska sätta oss ner och diskutera med honom. Men han ville först koncentrera sig på landslaget, sa Fredrik Andersson.
Hur ser du på samarbetet med Reine under året som varit?
- Reine har gjort det jättefint med HBK, vi är jättenöjda, men det ska finnas rimlighet (ekonomiskt) även där.
- Han har fungerat som en teknisk direktör under året, han har förfinat detaljer och har ett fantastiskt fotbollsöga.

Något för HBK?

Publicerad 2014-11-22 02:42:48 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season,

HBK:s nye tränare Janne Jönsson kan värva spelare som han har haft tidigare.
Som Johan Andersson?
Den tekniske mittfältarens kontrakt med Lilleström går ut i vinter ...
 
Jag avslutar nattens bloggande med ett kort och spekulativt inlägg.
När Janne Jönsson berättade att han stämt av med tidigare spelare som han har tränat om de skulle vara intresserade av att samarbeta igen var första namnet jag tänkte på Johan Andersson.
Den förre Landskrona- och Malmö FF-spelaren har varit i Norge sedan 2008 och började sin karriär där med att vinna ligaguld med Stabaek under Janne Jönssons ledning.
Efter fyra år i Stabaek har den numera 31-årige mittfältaren lirat i Lilleström (med Magnus Haglund som senaste tränare) de senaste tre säsongerna.
Hans kontrakt med Lilleström går ut i december och Johan Andersson blir därefter bosman om han inte förlänger.
Det skulle förvåna om inte Johan Andersson åtminstone är en av spelarna som Janne Jönsson har ställt sin trevare till.
Som 31-åring borde han ha några bra allsvenska år kvar i sig om han vill flytta hemåt igen.
Å andra sidan har han bara gjort fyra poäng totalt på de 55 senaste ligamatcherna verkar det som.
Vad tror ni?

Han vore perfekt för Falkenberg

Publicerad 2014-11-22 02:19:00 i Allsvenskan, Falkenbergs FF, Halmstads BK,

Kan Jens Gustafsson ladda om batterierna direkt efter besvikelsen?
I så fall kan jag inte se en bättre kandidat till jobbet som ny tränare för Falkenberg.
HBK:s val borde bli Falkenbergs smala lycka.
 
Hans Eklund har tackat nej och Roar Hansen är aktuell. Enligt Smålandsposten är även HBK:s numera ex-tränare Jens Gustafsson ett av Östers alternativ till nästa år.
Men jag har väldigt svårt att se att vare sig Hansen eller Gustafsson skulle välja Öster i ett läge där Växjöklubben trillat ner i division 1.
 
Redan när vi kunde avslöja nyheten om HBK:s tränarrockad i onsdags hade min KvP-kollega Johan Wall fått uppgifter om att Jens Gustafsson var klar som Falkenbergs nya tränare. Så verkar dock inte vara fallet än - om det inte bara handlar om att Jens och HBK först ska komma överens på sitt håll?
Klar eller inte - jag utgår från att Jens Gustafsson och Hans Eklund är de två namn som Falkenberg nu funderar kring.
Två riktigt bra val för just Falkenberg sett till bådas historia med klubben. Jens som mångårig spelare och ledargestalt i klubben, Eklund som tog upp FFF i allsvenskan.
Lägg till att båda två har fått lämna Halmstad respektive Kalmar i höst så finns det ytterligare en faktor som talar för dem: revanschlust.
Det är inget man bygger en framgångsrik säsong på, absolut inte, men den där känslan att visa att man är bra nog ger onekligen en inre drivkraft.
Och som jag skrivit i en tidigare GT-krönika om FFF:s tränarjakt tror jag att nästa tränare måste ha något mer för ögonen än att "bara" upprepa årets bedrift.
Men få trodde nog att FFF skulle ha ett så här "gynnsamt" läge i sin tränarjakt när Henrik Larsson tackade för sig och sedan huvudkandidaten Joakim Persson (för andra året i rad) valde att bli kvar i Ängelholm.
 
FFF kan mycket väl ha nått längre i diskussionerna med Eklund som varit på marknaden lite längre än Jens Gustafsson, men för mig är valet givet.
Jag kan inte se en bättre kandidat än Jens Gustafsson till det jobbet - förutsatt att han själv vill och orkar ladda om batterierna på en gång.
Han har gjort ett stort jobb i HBK under de här åren. Ingen kan som sagt klaga på resultaten eller spelet till stora delar i år. Han har tagit upp HBK i allsvenskan och etablerat klubben igen trots små medel.
Falkenberg är i en liknande situation, med den skillnaden att man inte har byggt en allsvensk kultur i klubben än och att ekonomin är ännu mindre.
Kultur tar många år att bygga, men att då få in en tränare som Jens Gustafsson som vet vad som krävs för att etablera ett lag i allsvenskan, som lärt sig mycket på resan med HBK och som har en brinnande vilja att lyckas vore inget annat än jackpot för Falkenberg.
Personligen tycker jag att Jens Gustafsson har förtjänat chansen att fortsätta som allsvensk tränare 2015.
Och tänk vilken extra krydda i Hallandsderbyna det skulle ge.

Spelarchock och Jens sms

Publicerad 2014-11-20 00:54:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

 
Ut med Jens Gustafsson.
In med Jan Jönsson.
HBK:s tränarrockad närmast chockade spelarna.
 
Det fanns en gammal sanning om att HBK inte sparkar tränare.
Den är mest gammal numera.
Jens Gustafsson var den mest långlivade HBK-tränaren sedan Janne Andersson tid - men under onsdagen tog även Jens 3,5 år som HBK-tränare slut.
Ut med Jens, in med Jan Jönsson.
 
Klubbchefen Fredrik Andersson gav spelarna beskedet innan onsdagens förmiddagsträning. Då hade Jens Gustafsson redan lämnat Örjans Vall.
När jag pratade med några spelare var de flesta fortfarande tagna av beskedet. Det var helt klart inget som de hade förväntat sig.
- Jag tycker det är konstigt. Jag är överraskad. Jens har gjort ett väldigt bra jobb här och det kom som en total överraskning, säger Stojan Lukic.
 
Jens Gustafsson valde att skicka ett sms till truppen.
- Han sa bara kort att han inte skulle vara kvar som tränare, att det har varit trevligt att jobba ihop och att han var stolt över vad vi gjort, berättar Lukic.
I det bjöd Jens Gustafsson också in spelarna till Freddies på kvällen.
- Han skrev att han skulle vara tillgänglig där och träffas för de som ville komma dit. Det tror jag varenda en vill, fortsätter Stojan Lukic.
 
Antonio Rojas var lika överraskad som Lukic.
- Det är en chock. Jag trodde inte det skulle hända. Det är jättetråkigt. De flesta tycker jättemycket om Jens, säger Rojas.
 
Richard Magyar:
- Det ser ut och känns som att han får sparken utan att jag vet hur det ligger till, men man får utgå från att styrelsen och föreningen har en annan plan i kikaren för hur HBK ska nå nya höjder. Tyvärr då utan Jens.
 
Få av spelarna hade efter träningen någon klar bild av Janne Jönsson som tränare och vad det kan innebära för HBK framöver.
- Jag smälter fortfarande lite det som har hänt så jag har inte funderat så mycket på det. Men jag har hört på andra håll att det är en bra tränare och en väldigt bra person också, säger Magyar.
 
Är det rätt riktning att ta in en mer rutinerad tränare?
- Det är svårt att säga nu. Även om det är surt att Jens får gå får man förlita sig på att styrelsen har en plan och vet vad de gör.
 
*  *  *
Även om det ena direkt leder till det andra i det här fallet väljer jag att hålla isär de här två besluten.
Å ena sidan tycker jag att det var surt för Jens Gustafsson att få lämna efter en så stark höst som HBK:s och med den utveckling på spelet som skett under året. Jag har också full förståelse för om Jens känner sig förbannad och sviken över hur klubbledningen skötte det här. Det kunde och borde gjorts snyggare.
Å andra sidan är det väldigt spännande och intressant med Jan Jönsson, som återvänder till Halmstad och svensk fotboll efter tio år i Norge med ligaguldet med Stabaek 2008 som största enskilda triumf. Jag tycker att jag kände redan under dagen, när nyheten briserade, att intresset kring Jönsson och HBK var stort, att det kittlade. Jag tror att HBK kan ta steget till nästa nivå med Jan Jönsson, men det får tiden utvisa.
 
*  *  *
Hade det här beskedet kommit tidigare hade nog HBK:s chanser att behålla Oliver Silverholt ökat rejält. Så trots att det gick snabbt efter säsongen gick det inte tillräckligt snabbt ur den aspekten.
 
*  *  *
Enligt mina uppgifter har Jens Gustafsson sex månaders uppsägningstid. Frågade Fredrik Andersson, men det ville han inte kommentera.
 
*  *  *
Anledningen till att Jan Jönsson inte träffar spelartruppen förrän på måndag är att han ska på tränarkonferens i Oslo och åker direkt på torsdagsmorgonen.
 
*  *  *
När jag stod och intervjuade Janne tog han i hand och klappade om varje spelare som passerade oss på vägen ut från Örjans Vall.
 
*  *  *
Nu är den gamla dynamiska mittfältsduon Janne Jönsson-Tommy Frejdh båda i HBK igen. Med Frejdh som pådrivare i styrelsen och Jönsson som tränare. Man får nästan lite 80-talsvibbar.

To live or let die?

Publicerad 2014-11-17 20:20:22 i Bloggen,

Efter att ha bloggat mycket om HBK sedan vi flyttade hem till Halmstad igen har jag under det här året skrivit väldigt sparsamt i bloggen. Jag började blogga här för att alla ni som är intresserade av HBK ska få mer att läsa om klubben, nyheter, sidogrejer och allmänt tyckande än vad som varit fallet tidigare. Allt som förstås skett på min fritid eftersom den här bloggen är min egen.
 
Nu har jag skrivit två blogginlägg på mindre än ett dygn helt plötsligt (delvis för att jag varit uttråkad av att vara sjuk här hemma). Jag har min plattform att skriva nyheter och krönikor på i form av Kvällsposten och Twitter. Mitt bloggande har hela tiden varit för er läsare så frågan är nu enkel.
Vill ni att jag ska fortsätta blogga om HBK eller får ni ert intresse stillat på annat håll (Kvällsposten, Hallandsposten, Svenskafans bland annat)?
Får ni det är det inga konstigheter, då slutar jag bara skriva här (finns ingen som helst prestige i det nämligen). I så fall är det här antagligen det sista blogginlägget jag gör på ett bra tag.
Vill ni fortsätta läsa mer om HBK än vad ni får i tidningar och på webben här i bloggen så fortsätter jag med risk för att hustrun tycker att det tar onödigt mycket tid.
 
Säg vad ni tycker.

Bra start av HBK

Publicerad 2014-11-17 19:52:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

36 år, 2 SM-guld, 24 A-landskamper och totalt 343 matcher i HIF varav 21 från start i år i allsvenskan.
Christoffer Andersson är ett i allra högsta grad välmeriterat första nyförvärv för HBK.
Och visst finns det mer att hämta ur den mångsidige spelaren.
 
Jag förstod aldrig riktigt varför Helsingborg tyckte det var nödvändigt att skiljas från Christoffer Andersson i höst.
Han startade trots allt 21 matcher i allsvenskan i år. Jag har inte sett alla dem, men i de flesta matcher jag sett har 36-åringen varit bra. Alltid användbar, alltid laglojal och hårdjobbande, alltid med ett skönt humör. Jag förstår varför HBK såg sin chans och tog den.
 
Christoffer Andersson ger tidigare lagkamraten i HIF (U- och A-trupp) Jens Gustafsson alternativ, framför allt på ytterbackshåll men även som ytter längre fram i banan. Han ökar konkurrensen på viktiga platser i laget. Samtidigt ser jag likheter med värvningen av Stefan Selakovic inför den allvenska återkomsten. "Sella" kom in med rutin, men också som en viktig person i omklädningsrummet lika mycket som ute på planen. En spelare som kan tjöta på bra, vilket även "Chrisse" kan i positiv bemärkelse.
Kort och gott en bra värvning av HBK. En bra start på återuppbyggandet av laget som nu är i gång på allvar när första nyförvärvet är avbockat.
 
Och vad är 36 år när man är bland lagets mest vältränade år efter år?
– Folk gillar att stirra i passet, men jag har alltid legat i topp i fysiska tester. Jag har varit väldigt mån om att sköta min kropp och är i bra form. Jag har mycket mer att ge, känner jag, säger Christoffer Andersson till HBK:s hemsida.
 
*  *  *
För övrigt strongt av HBK att hålla värvningen under radarn med tanke på att första snacket skedde redan i somras. Värt att poängtera om nu mitt blogginlägg i går lät för kaxigt vilket inte var meningen (var mer tänkt som en summering av hösten hittills med de nyheter jag haft).
 
*  *  *
Enligt sajten Alltidfullsatt.se hade Christoffer Anderssson även ett möte inbokat med blivande(?) HIF-kolonin Ängelholms FF under måndagen, men fick avboka det.
Där står också att han och mångårige vapendragaren Mattias Lindström startat en resebyrå ihop. Kul! Jungfruresan gick till Österrike förra helgen.
- Det var enligt våra medresenärer en succé. Vi såg Rapid Wien mot Austria Wien, det blev 3-2 till Austria i en match med bengaler och slagsmål... så det var en helhetsupplevelse, säger Christoffer Andersson till Alltidfullsatt.se.
 
*  *  *
Nej, nu ska jag börja förarbeta inför jobb-comebacken i morgon, SHL-mötet Växjö-Modo i Vida Arena. Det är ju trots allt hockeytider nu.

Mycket ut - och väntan på något in

Publicerad 2014-11-17 00:20:41 i Halmstads BK, Silly Season,

Fyra spelare ut.
Osäkerhet kring King, Antonsson, Magyar och Kiddi.
Och väntan på vad som kan ersätta och förstärka.
Där har vi Halmstads BK:s höst 2014.
 
Ända sedan Gudjon Baldvinsson berättade i Kvällsposten i somras att han skulle lämna Halmstad efter säsongen har han varit nummer ett på "Ut-listan" i HBK.
Aftonbladet hann precis före mig med att Mikael Boman (2) var på väg till IFK Göteborg (efter ett år av ryktet om den flytten), men jag kunde i alla fall avslöja kontraktslängden och att han skulle stå över den sista matchen mot just Blåvitt.
Nummer tre (Johan Blomberg till AIK) var jag ensam på banan om, både att AIK jagade Blomberg och några dagar senare att han var klar.
Och därefter har även Oliver Silverholt lämnat HBK för Hammarby, som jag också berättat i KvP.
Summa summarum?
Det har varit en klart bättre nyhetshöst för mig där ni fått de största avslöjandena kring HBK i Kvällsposten/Expressen (inklusive bröderna Wede som jag återkommer till längre ner) än det varit en bra höst för HBK sett till lagbygget inför 2015.
De tre första på Ut-listan har alla varit ordinarie, tongivande spelare de senaste säsongerna. Spelare som varit med på resan från Superettan till att etablera HBK i allsvenskan och som utvecklats till toppspelare i både Bomans och Blombergs fall. Självklart kommer de bli svåra att ersätta.
Och Silverholt känns i mina ögon onödigt. En spelare som HBK vill satsa på och borde satsat mer på under säsongen. Jag tycker han borde fått klart fler chanser som central mittfältare och då hade han kunnat utvecklas rejält i den rollen. Nu får han den chansen i Hammarby i stället där Nanne Bergstrand, vad jag hört, är mycket positivt inställd till Silverholts talang och egenskaper.
 
Eftersom jag har varit sjuk hela veckan har jag inte kunnat se något av provspelarna som HBK testat hittills och jobbat väldigt sparsamt (en krönika om Falkenbergs nya tränare samt Silverholts flytt till Hammarby är allt).
Vad jag hört är det i alla fall inga värvningar som är jättenära att bli klara i skrivande stund, även om sånt kan gå fort om bitarna faller på plats.
Hetast just nu är Falkenbergs brödraduo Anton och Calle Wede - som jag avslöjade för snart två veckor sedan att HBK ser som ersättare på kanterna för Blomberg och Steindorsson (som fortfarande inte lämnat besked om sin framtid i HBK). Jag kunde redan då berätta att även Elfsborg och Åtvidaberg är med i bilden, men vad jag hört i Falkenberg tidigare i höst så går gärna bröderna till samma lag om det går. Och enligt mina uppgifter rycker de andra klubbarna som är med i bilden i varsin broder. Kanske kan det tala för HBK? Vi får se.
Sommarnamnet Luis Solignac? Fortfarande kvar bland de hetare namnen, men är dyr. För dyr för HBK?
 
Av provspelarna känns det meritmässigt och positionsmässigt som att danske anfallaren Rolf Toft och Dalkurds mittfältare Smajl Suljevic är hetaste spåren. Båda tror jag dock hänger en del på vad som händer med de spelare som har utgående kontrakt. Toft kan vara ett namn om Antonsson skulle lämna. De där "detaljerna" drar onekligen ut på tiden och jag vet att det finns fler klubbar som är intresserade, både i Sverige och någon i Danmark. Tror fortfarande ändå att Antonsson stannar nu när han spelat till sig större förtroende från Jens Gustafsson. Suljevic beroende på hur det blir med King, som det låter fortsatt optimistiskt kring när det gäller en förlängning. Risken är annars att Dalkurdmittfältaren "tar" speltid från Eric Smith och det vore olyckligt med tanke på Smiths potential och att han är en egen produkt.
 
HBK skulle behöva få in någon etablerad värvning offensivt innan nyår, förslagsvis en anfallare med bra målsnitt och förlänga med King och Antonsson i alla fall. Det skulle ge en bra språngbräda in i det 2015 som efter höstens tapp kan bli tufft annars.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela