Kickoff

Tolv lag? Nej tack!

Publicerad 2014-09-23 00:22:03 i Allsvenskan,

Skulle tolv lag göra allsvenskan till en bättre liga?
Möjligen för vissa lag, men jag är tveksam till att allsvenskan blir speciellt mycket bättre eller mer attraktiv med fyra lag färre och ett mer "osportsligt" upplägg.
Och varför lyfter aldrig Danmarks-förespråkarna fram skotska ligans tolv lag i debatten?
 
Så var vi där igen. Allsvenskan håller för dålig kvalitet för 16 lag menar Fotbollskvälls experter och det är ett eko pådrivet av storstadslagens klubbar som kommer tillbaka då och då.
Och visst, det kan finnas en del sanning i det påståendet, men att dra fram det argumentet ett år när Malmö FF som första svenska lag på 14 år nått Champions Leagues gruppspel samtidigt som avståndet till allsvenska jumbon BP är 41 poäng här hemma rimmar dåligt.
 
Daniel Nannskog och Markus Johannesson vill se tolv lag spela 33 omgångar med två lag som åker ur och det pratades om fler toppmöten, att det ska vara en ära att få status som allsvensk fotbollsspelare och att allsvenskan skulle bli en språngbräda för spel utomlands bland annat. I vanlig ordning lyftes den danska ligan fram som förebild.
 
Jag förstår argumentet, vi vill alla att allsvenskan ska vara en så bra liga som möjligt och att de svenska spelare som kommer fram ska vara så duktiga som möjligt. Men jag tycker inte tolv lag är lösningen. Det är knappast bottenlagens sak att göra topplagen bra. Kvalitet kommer fortfarande från bra utbildning, både i elitklubbarna och distriktslagen - och en del i det är att ta tillvara på erfarenheten från tidigare storspelare mycket bättre än vad som görs i dag.
 
Med tolv lag skulle vi få tre inbördes möten med två hemmamatcher för något lag. Personligen tycker jag inte det upplägget är intressant alls. En del av charmen med toppmöten är att de inte spelas så ofta och det är bara att titta på ishockeyn så ser man att publiken inte är intresserad av många möten mot samma lag. Personligen älskar jag att mindre lag kan utmana de stora. Det är ju en stor del i vad som gör idrott så fantastiskt och inte bara en industri. Och Halmstad och Mjällby illustrerade på ett alldeles utmärkt sätt i söndags att motivation slår klass (rätt motivation och inställning är också kvalitet) ändå.
Jag längtar inte heller till en tid då spelare kan säga att "de hade en hemmamatch mer mot oss" eller liknande som förklaring till varför SM-guldet hamnade här eller där eller vilka lag som åker ut.
Den danska ligan får ofta agera förebild när argumenten för tolv lag läggs fram, men sällan den enahanda skotska ligan där ett till två lag blivit för dominanta och det har inte alls gynnat kvaliteten på den ligan, däremot enskilda resultat då och då.
 
Jag tror inte på en liga med tolv lag. 14 kanske är det bästa numeräret i så fall. Allsvenska lag ska definitivt försöka bli mer konkurrenskraftiga ute i Europaspelet, men jag tror inte det är så enkelt som att gå ner i antal lag för att skillnaden mot de större ligorna ska minska så mycket och jag tycker personligen inte heller att det är allsvenskans primära uppgift även om det så klart är positivt när våra lag lyckas. De bästa spelarna och talangerna tror jag inte heller kommer stanna längre i allsvenskan eftersom utlandsspel och stora lönekuvert är det som lockar. Då måste man också vinna tillbaka en del av makten från agenterna som är de som styr på marknaden. Och för det krävs bättre ekonomi i många klubbar ...
 
Och på tal om just ekonomi. Om två lag av tolv ska åka ur ökar risken för storklubbarna också. Kommer de vilja ta den risken? Tveksamt tror jag. Det kommer troligen landa i en mer stängd liga likt ishockeyn och basketen - och det tror jag inte heller gynnar svensk fotboll i stort.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela