Kickoff

Så spelar HBK med - och utan - Keene

Publicerad 2015-04-25 21:38:00 i Allsvenskan, Halmstads BK, James Keene,

James Keene är redo för sin HBK-debut.
Frågan är om den kommer från start eller som inhoppare.
Här är i alla fall de uppställningar som HBK väljer mellan - med och utan Keene.
 
Halmstad jagar sin första trepoängare i allsvenskan den här säsongen, närmast mot topplaget Elfsborg hemma under söndagen.
Då kommer nyförvärvet James Keene också göra sin debut i HBK-tröjan. Keene, som fick dispens för att ansluta till HBK efter transferfönstrets stängning, är med i matchtruppen mot laget han spelat sex säsonger med.
- Det blir lite speciellt. Det är en klubb som jag har många vänner i, har spelat länge med och trivts väldigt bra i. Det blir kul att möta dem, sa James Keene efter lördagens träningspass (läs en längre intervju med Keene i söndagens KvP).
 
Senaste tävlingsmatchen som Keene spelade var i december. Senaste matchen över huvud taget var med Djurgården och danska Hobro i februari. Men fysiskt är Keene i bra form ändå. Jag pratade med Simon Bakkioui som var riktigt imponerad över Keenes status med tanke på bristen på matcher.
James Keene själv intygade att han var redo att starta om så blir fallet och kommer ge 110 procent så länge han spelar, men han räknar inte med att orka med sitt uppoffrande spel i 90 minuter redan i helgen.
Alltså handlar det om vad Jan Jönsson ser största nyttan med James Keene mot Elfsborg. Från start för att trötta ut motståndarna? Eller som inhoppare mot mer trötta motståndare?
- Jag vet inte än. Jag får sova på saken, sa Janne Jönsson när jag frågade.
 
Det blir inga jättestora personella förändringar om Keene startar eller inte. Störst blir skillnaden för Junes Barny som bildar anfallspar med Karikari eller spelar vänsterytter på mittfältet med Keene och Karikari på topp.
 
Så här ställer HBK upp med James Keene från start:
Stojan Lukic - Joseph Baffo, Fredrik Liverstam, Mohammed Ali Khan, Viktor Ljung - Jesper Westerberg, King Osei Gyan, Antonio Rojas, Junes Barny - Kwame Karikari, James Keene
 
Och så här ställer HBK upp utan Keene från start:
Stojan Lukic - Joseph Baffo, Fredrik Liverstam, Mohammed Ali Khan, Viktor Ljung - Jesper Westerberg, King Osei Gyan, Antonio Rojas, Christoffer Andersson - Kwame Karikari, Junes Barny
 
*  *  *
Simon Silverholt går återigen för fullt på träningarna men är inte redo för spel än.
 
*  *  *
Nyförvärvet Snorre Krogsgård har haft en lite tuffare inledning på sin HBK-karriär. Han fick tidigt köra extra rörelseträning. Under den allsvenska starten har hans gräsallergi gjort sig påmind och det är en förklaring till att formen inte varit den bästa. Krogsgård ska ha fått ny allergimedicin som gjort att hans energi inte varit på topp. Därmed bör norrmannens formkurva kunna stiga ett par snäpp framöver när kroppen vant sig. Där finns helt klart mer att hämta än vad yttermittfältaren visat hittills.
 

En diamant hade passat laget bättre - just nu

Publicerad 2015-04-19 13:52:34 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Första poängen kom mot Gefle.
Förlösande eller inte återstår att se.
Men i jakten på poäng och segrar är ett bättre mittfältsspel nyckeln.
 
Efter tre poänglösa matcher skrev jag en HBK-krönika i KvP inför Geflematchen. Den förblev pappersexklusiv, men jag har kastat in den längst ner i det här blogginlägget om någon vill läsa den i efterhand.
Eftersom Geflematchen inte förändrade min åsikt om att HBK fortsätter famla när det gäller mittfältet tänkte jag utveckla min tankar lite också.
 
HBK tog en poäng mot Gefle vilket var viktigt - speciellt sett till matchbilden där Gefle radade upp hörnor, men också hade chanser (läs Johan Oremo) som de säkert grämer sig över att ha bränt. HBK fick med sig en poäng främst tack vare en uppoffrande defensiv kring eget straffområdet.
Men. Offensivt händer det fortfarande för lite och för mycket av det som ändå skapas framåt sker mer på individuella initiativ än den kollektiva idén.
Det är i alla fall min känsla.
 
Problemet tycker jag finns på mittfältet som är navet både i lagets offensiv och defensiv, men som så här långt saknar den rätta balansen. Man har inte lyckats ge anfallet tillräckligt med understöd samtidigt som motståndarna spelar sig för enkelt förbi pressen.
Jag tror dock inte att lösningen handlar om att spela 3-5-2 eller 5-3-2 i stället eftersom jag har svårt att se hur det skulle förändra balansen i laget till det bättre.
Däremot tror jag att HBK skulle må bra av att testa en mittfältsdiamant i stället för det raka mittfältet. För stunden i alla fall.
Låt mig förklara varför.
 
Kantspelet var helt okej mot HIF, men annars händer det inte mycket på kanterna.
Att yttermittfältspositionerna varit ett problem visar inte minst antalet förändringar som Jan Jönsson gjort där när Simon Silverholt varit skadad och Snorre Krogsgård inte hittat rätt än. Många förändringar, tidiga byten. Christoffer Andersson och Jesper Westerberg gör vad de kan, men är ju mer ytterbackar än yttermittfältare och den defensiva balansen på mittfältet syns när HBK går till anfall.
Just nu har HBK helt enkelt fler kapabla centrala mittfältare än starka yttermittfältare i King, Smith, Rojas, Fagercrantz och vi kan även räkna in Barny där. Man har dessutom ytterbackar som är kapabla att sköta både offensiven och defensiven på kanterna. Därför tycker jag att Jan Jönsson borde överväga att testa den mittfältsdiamant som HBK slutförde matchen mot HIF med.
Med en balanserande mittfältsmotor, två centrala mittfältare framför och en offensiv mittfältare som kan stärka laget både framåt och bakåt tror jag att man skulle kunna förhindra att det blir så enkelt att spela igenom laget centralt samtidigt som man öppnar upp för en mer intressant offensiv med fler passningsskickliga mittfältare på planen samtidigt.
Och med kreative Junes Barny som offensiv mittfältsspets skulle Shkodran Maholli få plats i anfallet bredvid Kwame Karikari och den trion tillsammans hade varit intressant att se. Maholli har förvisso haft lite ryggproblem (inför HIF), men HBK skulle må bra av hans framfusighet, fysik och skottstyrka samtidigt som Karikari kan koncentrera sig på djupledsspelet och Barny få röra sig fritt mellan mittfälts- och anfallsspositioner.
 
Jag säger inte att det är lösningen på allt, men det hade varit intressant att se när spelarmaterialet ser ut som det gör och ett bättre mittfältsspel är nyckeln för fortsättningen på säsongen i jakten på poäng och segrar.
 
*  *  *
Krönikan inför Gefle:
 
Noll poäng på tre matcher.
I dag åker Halmstad till Gefle med pressen att ta poäng – och den stora utmaningen att på längre sikt hitta ett spel som ger både poäng och segrar.
 
En bortamatch mot Gefle är aldrig en rolig match att åka till med måsten som tynger på axlarna.
Men Halmstad har redan satt sig i en sits där varje ny nollpoängare staplad på de gamla är ett slag rakt in i ett bräckligt självförtroende.
Orosmolnen växer för varje omgång efter lagets svaga start.

Jag skrev redan inför den allsvenska premiären att nye HBK-tränaren Jan Jönsson troligen stod inför sin största utmaning hittills som tränare under sitt första år i HBK.
Halva startelvan är ny, nyförvärven måste leverera och talangfulla spelare blomma ut.
Efter noll poäng på tre matcher, varav två förluster hemma mot Norrköping och Helsingborg, finns det ingen anledning att ändra på den åsikten.
Halmstad har satt sig i ett jobbigt läge samtidigt som förväntade bottenkonkurrenter som Gif Sundsvall och Falkenberg båda har tagit fyra poäng efter tunga premiärer.
För Halmstad gäller det att både börja ta poäng och hitta ett spel som laget kan luta sig mot.

1–2-förlusten mot Helsingborg var spelmässigt ett fall framåt, men två individuella misstag blev kostsamma.
Misstag kan alltid ske, men Halmstad riskerar att utsätta sig för dem när det egna spelet är för trubbigt framåt och motståndarna får komma för nära straffområdet för enkelt.
Det svaga egna spelet är kanske den enskilt största anledningen till att HBK förlorat båda sina hemmamatcher.
Där krävs mer av samtliga, men framför måste lagets rutinerade spelare som King Osei Gyan, Fredrik Liverstam och Mohammed Ali Khan visa vägen.
 
Själv undrar jag om det raka fyramannamittfältet verkligen utnyttjar lagets nuvarande kvaliteter på bästa sätt.
Kantspelet har varit svagt – vilket inte visas minst av att Jan Jönsson har bytt sina yttermittfältare mellan såväl matcher som tidigt i andra halvlek.
Med spelare som en hungrig Shkodran Maholli på bänken är frågan om inte den mittfältsdiamant som Halmstad avslutade mot Helsingborg med är den formation som skulle passa laget bäst just nu.
Det är ett spelsätt som HBK främst tänkt skifta till under matcher när man jagar mål och vill få in ytterligare offensiv kraft.
Men.
Just nu är det offensiven som inte är tillräckligt bra. Med en diamant skulle HBK få in Maholli i anfallet bredvid Karikari samtidigt som Junes Barny, som är lagets mest kreativa spelare offensivt, får en möjlighet att styra mer av spelet som spets på mittfältet.
Det kanske inte är lösningen på allt, men HBK behöver hitta ett spel som ger poäng och segrar.

Förlust - men första testet blir Norrköping

Publicerad 2015-04-07 23:33:46 i Allsvenskan, Halmstads BK,

En längre Ali Khan-tå från 2-2 borta mot AIK.
I stället sänkte - förstås - Johan Blombeg sitt gamla HBK i den allsvenska premiären.
Det första stora testet blir ändå matcherna som kommer - mot Norrköping och Helsingborg.
 
0-0 i paus och frustrera AIK-publiken. Mohammed Ali Khans förhandsplan stod sig halvvägs i premiären, men förstördes av en utsträckt AIK-arm och en gammal HBK-poängkung. Fram till dess var det egentligen bara ett gyllene läge för Panajotis Dimitriadis i slutet av första halvlek där ett samlat HBK-försvar gick bort sig.
Men när domare Andreas Ekberg missade att Henok Goitom tog ned bollen på armen innan han sköt 1-0 på sin egen retur blev HBK:s premiär med ens svårare. Och när sedan Johan Blomberg, som överraskande bänkades trots en stark försäsong, sköt 2-0 via en HBK-back efter att HBK tappat positionerna såg det ut att kunna rinna iväg. I stället kom HBK tillbaka sista tio. Kristoffer Fagercrantz reducerade när han hämtade bollen bakom sig på Jesper Westerbergs fina inlägg och placerade in 1-2. Och i slutforcering var det nära att Mohammed Ali Khan lyckades få foten på returen efter Junes Barnys avslut. Det kunde blivit 2-2, men AIK vann ändå premiären relativt rättvist.
 
Sen förstår jag fullt ut HBK-spelarnas och Janne Jönssons ilska över Goitoms handsmål. Det kändes som hands så fort man såg situationen och reprisen visade att Goitom tog ner bollen med armen och inte bröstet. Det såg dock inte domaren den här gången.
 
Som helhet gör HBK ändå en godkänd premiär. Man håller ihop laget bra, MAK såg bra ut bredvid Liverstam, Junes Barny vågade ta för sig i anfallet och HBK hotade AIK in i det sista.
Problemen fanns på det centrala mittfältet där Antonio Rojas, antagligen vald för sitt presspel, inte kom rätt in i matchen och ersattes i paus av Eric Smith. Samt offensivt där ett lågt försvarande HBK oftast bara anföll med två, max tre, spelare samtidigt. Då blev det korta anfall och lite för lite kontrollerat eget spel.
Jag tycker ändå att den defensiva insatsen är något HBK kan ta med sig och bygga vidare på. Det såg väldigt stabilt ut trots allt.
 
Det stora testet kommer senare den här veckan i form av två hemmamatcher. Mot Norrköping (torsdag) och Helsingborg (söndag) kommer det krävas en helt annan insats av HBK i det egna spelet än mot AIK. Då går det inte att spela lågt och satsa på kontringar. Mot Norrköping och HIF kommer HBK behöva klara av att föra spelet på Örjans Vall. Det är hur man klarar det som kommer ge en första riktig fingervisning om vad säsongen 2015 kommer ge.
Då räknar jag med att Jan Jönsson också kommer spela Eric Smith från start bredvid King Osei Gyan eftersom det blir än viktigare med ett eget kontrollerat passningsspel och att kunna flytta bollen snabbt. Där är Smith bättre än Rojas - och han kommer i så fall göra sin första allsvenska match från start. Det är han utan tvekan redo för.
Det är nog inte heller omöjligt att Sead Haksabanovic får sina första allsvenska minuter och sätter sitt nästa rekord i den unga HBK-karriären.
 
*  *  *
Jämfört med tippade bottenkonkurrenter som Falkenberg och Sundsvall gjorde HBK definitivt inte bort sig. Framför allt Sundsvall såg riktigt skakigt ut mot MFF som blottade stora hål i Norrlandslaget.
 

Vändningen: Karikari får spela mot AIK

Publicerad 2015-04-05 21:14:37 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Här kommer en oväntad vändning inför Halmstads allsvenska premiär.
Anfallaren Kwame Karikari får spela mot sin gamla klubb AIK i den allsvenska premiären – trots att det talats om en klausul som stoppar honom från spel.
– Det stämmer. Han är tillgänglig och med i truppen, bekräftar HBK-tränaren Jan Jönsson.
 
Halmstad möter AIK på Friends arena i den allsvenska premiären under måndagen.
En match som klubbens anfallsvärvning Kwame Karikari först såg ut att missa.
Ghananen har själv berättat att det ska finnas en klausul i kontraktet mellan Halmstad och AIK efter hans övergång från Solnaklubben i vintras som hindrar honom från spel mot sin gamla klubb.
Men Karikari är uttagen till premiären och med i den 19-mannatrupp som HBK-tränaren Jan Jönsson tagit ut.
– Han är med. Det är riktigt. Han är tillgänglig för spel, säger Jan Jönsson.
 
"Saker har ändrats"
Så sent som för någon dag sedan bekräftade annars Jan Jönsson för Hallandsposten att anfallaren inte skulle spela.
– Då har saker och ting ändrats sedan den intervjun, säger Jan Jönsson nu.
Det finns alltså ingen klausul som hindrar Karikari från spel mot AIK?
– Nej. Det får inte finnas några sådana klausuler.
Därmed konkurrerar Kwame Karikari om en av två anfallsplatser till premiären där övriga alternativ är Junes Barny och Shkodran Maholli.
Det mesta talar dock för att det ändå blir de två sistnämnda som startar för Halmstad.
Hur resonerar du kring anfallsplatserna?
– Vi får se. Det är inte avgjort helt än.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela