Kickoff

Ett nytt år en ny bottenstrid

Publicerad 2015-08-31 17:49:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Ett lag som spenderade.
Ett lag som inte visste vad de ville.
Ett lag som var nöjda med vad de har.
Den allsvenska streckstriden står mellan Örebro, Halmstad och Falkenberg - tre lag som agerade helt olika under sommarens transferfönster och förutsättningarna är därefter i höst.
 
Det är som det brukar vara vid den här tiden på året. Allsvenskan går in i sitt slutskede och Halmstad finns med i streckstriden. Så lagom till landslagsuppehållet tänkte jag syna bottenstriden där det alltmer ser ut att handla om tre lag som gör upp om kvalplatsen och platsen ovanför strecket. Där nykomlingarna Sundsvall (26 poäng) och Hammarby (24) ser ut att klara sig från streckstriden.
 
Tabellen kring strecken efter 22 omgångar
Falkenberg, 19 poäng
------
Örebro, 17 poäng
------
Halmstad, 16 poäng
 
Sommaren
För att se hur jag tror det slutar så börjar jag med sommarens transferfönster.
Här kunde Halmstad trots ett trassligt fönster kommit ut som en vinnare - om man hade fått ett "Ja" av Dusan Djuric. Det var hela tiden ett långskott, men ju längre tiden gick ökade HBK:s chanser. I slutändan vägde ändå Dusans uttalade vilja att fortsätta spela utomlands över. Det snackades om att parterna stod för långt ifrån varandra och det är möjligt. Jag vet inte hur förhandlingarna gick. Jag vet däremot att Dusan redan innan helgen visste vad HBK kunde erbjuda ekonomiskt. Jag har också hört att Dusan, som mår bäst med trygghet runt sig, ville ha ett längre kontrakt med HBK och det kan ha varit där som parterna stod för långt ifrån varandra. Dusan hade varit precis vad HBK behövde. I stället fick man in Matthew Rusike och Alexander Henningsson. Två spelare som på förhand spetsade en offensivt ojämn trupp där Rusike nu visat att han kan vara den målskytt som HBK skrikit efter. HBK kunde även värvat Martin Broberg vilket jag tycker de borde gjort, men kom aldrig till skott trots att man hade chansen och trots att Janne Jönsson också erkände att han gillade Broberg. I stället chansade man med en provspelare från en regionalliga ingen hört talas om och som skickades hem i stort sett direkt.
 
Broberg? Han hamnade i stället hos konkurrenten Örebro som öppnade plånboken rejält i sommar för att undvika en än mer kostsam degradering. På sju matcher har han gjort tre mål (ett mot HBK) och en assist för ÖSK. Som även plockade in Pär Ericsson och Astrit Ajdarevic i sommar för att bygga om sin offensiv helt.
 
Falkenberg? De gjorde inget utan litar på den trupp man har och det kan jag förstå. Man har inte ekonomiska medel att förändra truppen med bara så där, ingen kräver heller än att de ska hålla sig kvar år efter år, men framför allt har Falkenberg en spelmodell som genererar poäng och som klubben förlitar sig på i längden. Förvisso i ojämn takt, men poängen kommer.
 
Hösten
Åtta omgångar återstår och jag skulle bli förvånad om det handlar om fler än de här tre lagen när det gäller att undvika nedflyttning i första hand och kval i andra.
Jag håller Örebro som favorit att undvika både nedflyttning och kval. ÖSK har förstärkt sitt lag mest av alla i botten och är i en positiv trend där man undvek förlust borta mot Halmstad också. Man har även Falkenberg kvar att möta hemma. Klarar man sig utan skador på nyckelspelare spelar Örebro allsvenskt även 2016.
 
Det betyder att jag dessvärre tror att ett av Hallands bidrag får lämna allsvenskan i höst tillsammans med Åtvidaberg.
Halmstad har missat flera av sina bästa chanser redan på hemmaplan med sitt klena målskytte. Det är inget snack om att matcherna mot Åtvidaberg och Örebro borde vunnits. Nu har HBK derbyt mot Falkenberg om två omgångar som den största nyckelmatchen i höst. Seger där är närmast ett måste eftersom FFF redan är tre poäng före HBK.Förlust där och det ser riktigt mörkt ut för anrika Klubben.
Spelprogrammet för HBK och Falkenberg är ungefär lika tufft i höst, kanske lite tuffare för HBK som har fyra guldkandidater kvar att möta mot Falkenbergs tre. HBK möter dessutom MFF, Blåvitt, AIK och Norrköping omgång 26-29 och måste med största sannolikhet ta merparten av sina poäng som krävs för att ta sig förbi Falkenberg innan dess.
Det som talar för HBK i höst är försvarsspelet (bortsett från Djurgården senast) som varit lagets styrka hela året och där Fredrik Liverstam varit lagets bäste den här säsongen. Kan Matthew Rusike, som visat sig vara både kvick i fötterna och vass i avsluten, fortsätta göra mål (det måste han som det sett ut) så kan HBK klara minst kval.
Det som talar för Falkenberg är marginalen ner till Halmstad och att man har en väldig trygghet i sitt inkörda spelsätt och styrkan på hemmaplan.
 
Ett massivt tapp av offensiv kvalitet i vintras, för lite etablerade spelare och spelare som inte tagit de steg och levererat som HBK hade behövt, en kommun som fortsatt sätter krokben i arenafrågan och i förlängningen ekonomin, en spelidé som inte fallit så väl ut som den hade behövt har satt HBK i en svår situation.
Klarar man ändå att reda upp det och hålla sig kvar i allsvenskan i höst har man gjort det väldigt bra.

Avslöjar: HBK förlänger med duo

Publicerad 2015-08-24 17:07:57 i Allsvenskan, Halmstads BK, Kontrakt,

Bara 2-2 mot Örebro.
Men här är två positiva besked för Halmstads BK.
Stojan Lukic och Simon Silverholt är överens om nya kontrakt med klubben.
 
Halmstad var tidigt intresserade av att förlänga med Simon Silverholt. Nu är det klart. Under tisdagen kommer Simon Silverholt skriva på ett nytt tvåårskontrakt.
Samtidigt är HBK även överens med Stojan Lukic om ett nytt ettårskontrakt.
Båda spelarna kommer med stor sannolikhet signera sina kontraktsförlängningar under tisdagen, men alla parter är överens redan.
Läs nyheten här i Kvällsposten.
 
Det är så klart positiva nyheter för Halmstad som även närmar sig en förlängning med reservmålvakten Malkolm Nilsson och vill behålla Christoffer Andersson. Man håller även på att diskutera vidare med Viktor Ljung, men där återstår en del än.
 
*   *   *
 
Simon Silverholt och Viktor Ljung har även gjort ultraljud i Stockholm i dag för att se hur deras skador är.
Ljung var ju med på bänken redan mot Örebro, medan Silverholt fick reda på att det återstår drygt två centimeter av den blödning i låret han drabbades av mot Sundsvall.
- Det är ungefär två veckor till innan jag kan vara tillbaka, säger Simon Silverholt.
 
*   *   *
Det blev även klart i dag att Fredrik Liverstams avstängning bara blir en match lång efter det röda kortet mot HIF. Därmed är HBK:s lagkapten tillbaka mot Djurgården i nästa omgång.

Sead missar HIF - ska träna med Manchester United

Publicerad 2015-08-16 13:53:21 i Allsvenskan, Halmstads BK, Sead Haksabanovic,

James Keene är vadskadad igen och missar troligen Helsingborg i morgon måndag.
Det gör även Sead Haksabanovic - som har åkt till England för att träna en vecka med Manchester United.
– Jag är ett Liverpool-fan, men United är en fin klubb, säger Sead Haksabanovic till Kvällsposten inför avresan.
 
Det handlar inte om någon övergång utan om en träningsvecka som enligt Janne Jönsson varit bestämd sedan försäsongen.
Hur som helst är det roligt att HBK:s unge talang fortsätter uppmärksammas internationellt och man kan väl lugnt påstå att klubbarna i England har koll på honom. Sead har ju tränat i omgångar med City, Chelsea och favoritlaget Liverpool sedan unga år.
På sikt kommer säkert Sead kunna inbringa några välbehövliga miljoner till HBK:s klubbkassa om alla bitar faller på plats, förhoppningsvis efter ett par bra år i allsvenskan först. Jag tycker (av det jag hunnit se i sommar) att han har tagit en del kliv under sommaren och närmat sig övriga spelare ytterligare, samtidigt som han varit iväg med P99-landslaget också.
 
James Keene klev av söndagens träning vadskadad, samma skada som stört anfallaren en tid tillbaka. Ser ut att bli Junes Barny och Matthew Rusike på topp mot HIF med Alexander Henningsson och Snorre Krogsgård på kanterna.
Simon Silverholt tränade för fullt, men är inte redo för allsvenskt spel än efter sin långa frånvaro. Viktor Ljung var inte med i dag.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela