Kickoff

Nu får näste HBK-legendar lämna

Publicerad 2015-12-22 17:07:40 i Halmstads BK, Superettan,

Halmstads BK tvingas skära ner i ledarstaben efter degraderingen till superettan.
Nu är lagledaren Ante Smith nästa ex-spelare som får lämna klubben.
– Ante är väl inte helt nöjd med det och för mig känns det på ett personligt plan att säga upp en nära vän, säger HBK:s klubbchef Fredrik Andersson till Kvällsposten.
 
HBK-ikonen Torbjörn Arvidsson fick inte förlängt kontrakt som assisterande tränare och har ersatts av Andreas Jankevics i Halmstads tränarstab till nästa år.
Nu får nästa ex-spelare lämna HBK.
Lagledaren Ante Smith, som gjorde 402 A-lagsmatcher för Halmstad under sin spelarkarriär och vann ett SM-guld, får inte förlängt kontrakt när hans nuvarande avtal löper ut vid årets slut.
– Ja, Smith kommer lämna oss, bekräftar Fredrik Andersson.
– Hans avtal förlängs inte. En del i det är att vi ligger i superettan och drar ner på antalet tjänster.
Enligt Fredrik Andersson kommer inte någon ny lagledare anställas utan uppgifterna fördelas ut på övriga staben.
– Ante är väl inte helt nöjd med det, men det får du fråga honom. För mig känns det på ett personligt plan att säga upp människor och en nära vän som Ante är.
Har inte spikat staben helt
Halmstads hoppas däremot att målvaktstränaren Håkan Svensson och mångårige sjukgymnasten Simon Bakkioui fortsätter i staben även i superettan.

HBK ute efter Pode

Publicerad 2015-12-15 22:26:20 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season, Superettan,

Jakten på offensiva spelare fortsätter.
Kan avslöja att HBK vill värva Marcus Pode, 29.
Så sent som 2014 gjorde ex-MFF:aren tio mål i allsvenskan.
 
Efter 2,5 säsong i Örebro SK är Marcus Pode på jakt efter en ny klubb.
Nu är anfallaren ett hett spår för HBK som fortsätter jakten på offensiva spelare.
Om han sedan landar i HBK får vi se för fler klubbar kan nog vilja blanda sig i leken.
HBK:s intresse är dock stort som jag förstår det och i mina ögon vore Pode en bra förstärkning för HBK.
En spelare som alltså gjorde tio mål i allsvenskan 2014, men som stördes av en sjukdom i början av den här säsongen som inte blev lika bra.
Pode fick inte förnyat kontrakt med Örebro så han är i nuläget klubblös.
Men det är en spelare som skulle göra mycket nytta i HBK tror jag. Janne Jönsson ser honom främst som anfallare, men han är alltså användbar på fler positioner.
 
###
Fortsatt surr om Eric Smith, där flera allsvenska klubbar är intresserade liksom engelska Charlton. Men inga bud accepterade på mittfältaren som har kontrakt och där HBK kan hoppas att det blir en budgivning som trissar upp priset i så fall.
 
###
När det gäller Fredrik Liverstam är läget samma som innan. Örebros intresse är väldokumenterat, men HBK har nobbat deras bud som ansågs för lågt. Men där finns fler intresserade klubbar. Åtminstone en allsvensk till samt en norsk. Tippar på Örebro eller Norge OM HBK säljer sin kapten, vilket de inte lär göra billigt. Örebro jagar dock Michael Almebäck som lär gå före Liverstam om ÖSK lyckas signa sin gamle publikfavorit.

Bos-manfallet fortsätter i HBK

Publicerad 2015-12-15 00:48:13 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season, Superettan,

Viktor Ljung lämnar HBK och går till HIF.
Ersättningen till Halmstad? Noll.
Sedan uppflyttningen till allsvenskan blev klar hösten 2012 har HBK tappat nio spelare som bosman.
 
Kontraktet går ut, förlängningsförsöken har misslyckats och HBK får inte betalt.
Känns scenariot igen? Det borde det.
Viktor Ljung är nämligen den nionde spelaren (som HBK velat ha kvar) sedan HBK blev klart för allsvenskan hösten 2012 som därefter lämnat när kontraktet gått ut.
Det började med Kalle Johnsson som gjorde klart med Nec Nijmegen innan kvalet mot Sundsvall och som när kontraktet gick ut den vintern flyttade vidare. Den dåvarande U21-landslagsmålvakten tog dock upp HBK i allsvenskan innan han gick vilket bara det betyder ett antal miljoner.
Det är också grunden i det laget som har lämnat sedan dess. De allra flesta efter den starka hösten 2014.
 
Att spelare lämnar som bosman är inte speciellt konstigt eftersom marknaden styr och den är sådan att det är då spelare som inte tillhör toppen har störst möjligheter att få bra kontrakt och klubb-byten.
HBK:s problem är att man låter spelare som man potentiellt kan få betalt för gå in på sitt sista kontraktsår utan att ha löst en förlängning eller inte ens i de flesta fallen dragit igång diskussionerna.
Viktor Ljung är en sån spelare. HBK sa i vintras att man ville förlänga när AIK var intresserat, men sen hände inget på flera månader.
Man kan inte heller lita till att lojaliteten till klubben ska vara så stor att man inte lockas av mer lukrativa bud, lex Antonsson.
Eller vänta med nyckelspelare som Mikael Boman där till exempel dåvarande tränaren Jens Gustafsson var tydlig efter kvalet mot Sundsvall 2013 att han ville behålla och förlänga med anfallaren.
Så kan man inte jobba i långa loppet.
 
Vissa spelare kan det finnas en osäkerhet kring och därför väntar man, men långt ifrån alla. Visst kan man hänvisa till svag ekonomi som anledning att vänta med kontraktsdiskussioner, men det är ju tomma ursäkter när man ett par månader in på det sista kontraktsåret ändå vill förlänga.
Så har fallet varit med flera av spelarna som lämnat HBK.
Då är det givet att spelarna vill avvakta och lyssna vad som mer kan dyka upp.
HBK måste – om man vill vara att räkna med – börja få betalt för sina spelare igen.
Intäkter för försäljningar är blivande investeringar i värvningar och den kassakistan har varit gapande tom ett tag nu.
Sedan hösten 2012 har HBK sålt två spelare om jag inte missminner mig, Joseph Baffo och utlånade Tim Erlandsson. Man har även fått utbildningsersättning för Oliver Silverholt och Kalle Johnsson (förutsätter jag i alla fall i Johnssons fall).
Nästa vinter? Då kan Fredrik Liverstam stå på tur om HBK inte säljer honom i vinter. Men Liverstam kan också bli en ny Kalle Johnsson där allsvensk återkomst räknas högre än de pengar man kan få i vinter.
 
Spelarna som har lämnat som Bosman
Kalle Johnsson, vintern 2012
Mikael Boman, hösten 2014
Gudjon Baldvinsson, hösten 2014
Richard Magyar, vintern 2014
Johan Blomberg, hösten 2014
Kristinn Steindorsson, hösten 2014
Marcus Antonsson, hösten 2014
Oliver Silverholt, hösten 2014
Viktor Ljung, vintern 2015
 

King lämnar - Ljung och Liverstam kan följa

Publicerad 2015-12-10 19:31:54 i Halmstads BK, Silly Season, Superettan,

Andreas Jankevics blir ny assisterande tränare i HBK.
King Osei Gyan lämnar och Viktor Ljung ser ut att bli nästa man ut.
Och Örebro fortsätter jakten på Fredrik Liverstam.
 
Mitt sporadiska bloggande fortsätter. Det blir vad det blir när det händer tråkiga och allvarliga saker på det privata planet.
Var ledig i dag, men blev lite HBK-news trots det.
Artikel finns här.
Har ju tidigare berättat om intresset för Fredrik Liverstam. Kan nu avslöja att han träffade Örebro i förra veckan. Ytterligare en allsvensk klubb samt en norsk är konkreta i sitt intresse enligt mina uppgifter.
Får väl se om HBK lyckas behålla Liverstam. Jag tror ju inte det, men det hänger på vilken prislapp HBK sätter.
 
####
Berättar även två ganska väntade saker.
King Osei Gyan får inte förlängt. HBK känner inte att de har råd med hans lön i Superettan och det scenariot skrev jag om i KvP redan innan allsvenskans slut.
 
Fredrik Andersson berättar även att HBK fått beskedet av Viktor Ljung att han ser sig om efter en annan klubb. Väntat. När en kontraktsförlängning drar ut på tiden som den här har gjort finns det oftast en förklaring.
Hur som helst skriver jag om en ex-HBK:are som är aktuell som ersättare ihop med Adnan Kojic som imponerat under sitt provspel.
Anton Tideman. Han är kontraktslös och på HBK:s radar nu. HBK har, vad jag hört, haft bra koll på Tideman i Varberg. Jag gillar vad jag sett av Kojic så varför inte värva båda. Utrymme finns ju när Jesper Westerberg är skadad och Ljung ser ut att lämna.
 
###
I övrigt då?
Surras i vanlig ordning en del kring Eric Smith, men inga bud än enligt klubbchef Andersson.
Så länge ingen lämnar av befintliga centrala mittfältare så ser HBK ut att avvakta med Halmias Sebastian Crona som man tycker har imponerat. Vilket han har gjort, där behövs framför allt ett högre tempo.
Samma läge ungefär med Petar Petrovic och Mattias Håkansson som båda provspelat med HBK i november.
 
####
Andreas Jankevics blir ny assisterande tränare efter Torbjörn Arvidsson. Har bred kunskap och högsta tränarutbildningen. Blir intressant att se vad han kan göra. Hör att Janne Jönsson den här gången har valt sin assisterande, till skillnad från när han ärvde Jens Gustafssons förra vintern när ekonomin säkert satte stopp för något annat.
Det var en relativt väntad utveckling att Jönsson, efter ett år där han inte heller lyckats som huvudtränare, sett sig om att bygga sin egen stab. Trist dock att Tobbe fick lämna. En klubblegendar som har gjort mycket för klubben både som spelare och ledare.
 

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela