Kickoff

En lovande början

Publicerad 2015-01-31 21:07:00 i Försäsong, Halmstads BK, träningsmatch,

2-0 mot Kalmar FF med bud på mer.
Jan Jönsson fick börja sin tid som HBK-tränare med en seger.
Och det fanns gott om positiva saker att ta med sig framåt för HBK.
 
Halmstads BK tog emot Kalmar FF i årets första träningsmatch efter en höst och vinter där spelaromsättningen varit (för) stor, där Janne Jönsson ersatt Jens Gustafsson på tränarbänken och truppen fortfarande inte är spikad.
Utifrån det kan man knappast begära så mycket mer av träningsmatchpremiären mot Kalmar FF än HBK bjöd på.
2-0 efter mål av Simon Silverholt och Kwame Karikari - som även var nära och som, mer varm i kläderna, hade satt 3-0 i andra halvlek också när han kom helt fri och sköt utanför.
Men framför allt ett väldigt stabilt försvarsagerande under 90 minuter där Kalmar knappt tilläts skapa några farliga målchanser även om David Elm var svår att komma åt och ex-HBK:aren Marcus Antonsson utmanade Mohammed Ali Khan några gånger i första halvlek med sina djupledslöpningar.
- En riktigt bra start. Vi kunde inte ha börjat bättre, summerade Junes Barny efteråt.
Läs mer om hans tankar här i min matchtext.
 
Junes Barny, som redan imponerat på alla jag pratat med runt HBK sen sin ankomst, fortsatte sin fina start med att spela fram Simon Silverholt till 1-0, samme Silverholt till läget där HBK fick straff och sedan ge bort straffen till nya anfallskompisen Karikari för att han skulle få igång sitt målskytte direkt.
- Jag känner inte att jag behöver målen lika mycket. Jag får ut så mycket i mitt spel och behöver inte målen för att må bra. Visst ska jag göra mål, men jag kände att han behövde göra mål lite mer för att komma igång, förklarar Barny.
Så gör en spelare som redan känner sig hemma i sin nya miljö, som självförtroendet lyser om och som ser saker och ting i det stora perspektivet.
- Jag har blivit snabbt accepterad i laget. Då är det lätt att slappna av och göra sitt eget.
Då var det här Barnys första match på över fem månader efter sin operation (höft) i slutet på förra säsongen.
Det är bara januari, det är långt kvar tills allsvenskan drar igång, men jag tror att HBK har gjort ett kap i Junes Barny.
Själv vill han inte blicka för långt framåt.
- Jag hoppas att det blir mitt år. Men jag vill inte blicka för långt framåt. Jag tar en träning och match i taget och hoppas på det bästa. Jag försöker göra mitt bästa varje match, spela mitt spel och inte tänka för mycket. Då brukar det gå bra.
 
Janne Jönsson var av naturliga skäl väldigt nöjd med sin anfallare.
- Han är bra i dag. Arbetsam, lojal, en fin fotbollsspelare med bra blick för det och han visar att han är spelsugen, säger Janne Jönsson.
Hur bra kan han bli i år?
- Jag menar att han kan bli väldigt bra. Jag tycker om hans blick för spelet. Han är en framspelare, avslutare, hårt arbetande och lojal.
 
Janne Jönsson var även nöjd med samarbetet Barny/Simon Silverholt i samband med målen.
- Det är ett bra samarbete. Men jag tycker det går lite för lite på automatik för Simon för han har sån kapacitet, men jag känner att jag får vara där och trycka på honom. Det bör gå upp för honom att utnyttja sin kapacitet lite mer, men han är väldigt positivt inblandad i bägge målen.
- Så lite mer initiativ och tro på sig själv. Han växer av detta alldeles säkert.
 
Simon Silverholt är inne på samma linje.
- Jag fick inte den bästa starten så att få göra mål höjer mitt självförtroende.
Vad var du missnöjd med i början?
- Jag började med en dålig touch. Det sänker självförtroendet. Men målet höjer det. Mina första 20 var jättedåliga av mig, jag ville inte ha bollen så det var mitt eget fel men det löste sig till slut.
Under Jens Gustafssons ledning fick Simon Silverholt göra åtta inhopp i fjol. Han vet om att HBK letar förstärkningar på hans position bland annat, men känner ändå optimism inför året.
- Det är en nystart. Det är mitt år, säger han.
- Janne ger oss yngre chansen. Det är positivt. Som med Eric (Smith). Han vågar chansa med de yngre. Det är härligt.
Hur ska du göra för att visa att du vill ha speltid i år?
- Jag måste fortsätta leverera, göra poäng åt laget och försöka bli lite mer bekväm med bollen och sen lyckas med mina utmaningar. Men det viktigaste är att hjälpa laget med poäng.
 
*  *  *
Kul att 15-årige Sead Haksabanovic fick hoppa in i andra halvlek. Det var nära att han fick starta också, berättade Janne Jönsson. Inte omöjligt att han gör det mot Lyngby nästa vecka, Jönsson flaggade för en del ändringar samtidigt som U21-laget också matchar vilket gör att alla spelare kommer få välbehövlig matchtid då.
Sead vågade ta för sig och är ju oerhört intressant att följa.
- Han tar för sig och uppträder moget. Han är bra, säger Janne Jönsson.
 
*  *  *
Joseph Baffo tillbaka i förtid trots att Janne Jönsson ville vila honom.
- Men han var spelsugen, säger HBK:s tränare.
Baffo som mittfältslibero i ett 4-1-4-1 var inget som HBK tränat på tidigare, men som Janne Jönsson gillade att se. Kommer säkert bli fler såna lägen under säsongen - och då går både Baffo och Ali Khan att använda i den rollen.
 
*  *  *
Samtliga fyra nyförvärv spelade från start för HBK i dag och gjorde det bra.
# Christoffer Andersson var stabil som vänsterback. Följsam och styrde såväl Simon Silverholt som Sead Haksabanovic rätt i defensiven. Lugn och rutinerad.
# Mohammed Ali Khan var mittback bredvid Fredrik Liverstam. Bortsett från inledningen då Elm/Antonsson oroade lite hade HBK:s mittbackar full koll i defensiven. Ali Khan ser trygg ut med bollen och är tydlig i sin kommunikation med medspelarna.
# Junes Barny. Imponerade igen och har hittat rätt i sin fria roll i anfallet. Flera bra tekniska aktioner och låg bakom båda målen med sina framspelningar.
# Kwame Karikari blev målskytt direkt när Barny bjöd på straffen. Borde gjort 3-0 i andra halvlek, men visade prov på sin snabbhet i djupled och styrka i mottagningsspelet. Kommer bli mer bekväm med Barny för varje match som går.
 
*  *  *
Nu gör jag lördagkväll. Men slänger upp en intervju med Eric Smith, som också gjorde en bra match mot Kalmar, i morgon söndag.

Jönsson om Adiyiah

Publicerad 2015-01-30 15:03:56 i Halmstads BK, Silly Season,

Dominic Adiyiahs framtid är fortsatt oklar.
Jan Jönsson är medveten om att anfallaren finns på marknaden fortfarande.
- Det blir säkert någon klarhet i helgen eller i början på nästa vecka, säger HBK:s tränare.
 
Ny dag och en ny dos Dominic Adiyiah.
Den ghananske anfallaren är fortsatt inte klar för någon ny klubb efter turerna med Lierse och den thailändska klubben häromdagen.
Janne Jönsson uteslöt inte att Adiyiah återigen kan bli aktuell för HBK, men sa inte heller att han är det.
- Vi får se till nästa vecka. Det är lite begränsat vad vi har för resurser och vi får vara kloka med dem. Om vi tycker att vi behöver få in två spelare till så får vi försöka få in två spelare. Då kan inte en av dem vara så våldsamt mycket pengar i utan två medium, säger Jönsson apropå HBK:s ekonomi och Adiyiahs ekonomiska anspråk som varit stöttestenen i förhandlingarna tidigare.
Är han intressant fortfarande eller börjar det bli för många turer kring honom nu?
- Det börjar bli lite många turer.
Har ni varit i kontakt med honom eller hans representanter de sista dagarna?
- Nej, inte de allra senaste dagarna. Vi vet om att han lever ute på marknaden. Det blir säkert någon klarhet i helgen eller i början på nästa vecka.
 
Mitt tips? Att HBK går efter andra namn och Adiyiah hamnar i någon annan klubb till slut.

King kapten i Jönssons första match

Publicerad 2015-01-30 14:35:00 i Försäsong, Halmstads BK, träningsmatch,

Under lördagen leder Jan Jönsson HBK i sin första träningsmatch.
Med King Osei Gyan som trolig lagkapten i ett första test där Jönsson hoppas på en del svar.
- Kan vi få ett gott och samlat försvarsspel på plats har det sett så bra ut offensivt på träningarna att jag hoppas få se ett eget spel som är bra, säger Janne Jönsson.
 
Efter att ha tagit över som HBK-tränare i mitten på november är det dags för Jan Jönsson att leda sitt lag ut i den första matchen, lördagens träningskamp hemma mot Kalmar FF där ex-HBK:aren Marcus Antonsson finns i startelvan.
Janne Jönsson mönstrar en elva som är sånär samma som den jag skrev om i onsdags med skillnaden att Stojan Lukic och Simon Silverholt går in i laget.
Här är elvan:
Lukic - Westerberg, Liverstam, Ali Khan, Andersson - Fagercrantz, King, Smith, Silverholt - Barny, Karikari.
 
Ett par byten är att räkna med. Bland annat kommer Sead Haksabanovic och Antonio Rojas få speltid. Joseph Baffo kan finnas med på bänken, men Jönsson vill helst spara honom en vecka till. Viktor Ljung är fortsatt borta pga hälsenan där han haft problem med en inflammation.
 
Janne Jönsson har lagt fokus på försvarsspelet den här veckan efter att ha haft mycket fokus på det offensiva under de första träningsveckorna.
- Vi har haft lite mer helhet i dag och under veckan och hoppas att grunderna sitter i morgon, säger Jan Jönsson efter fredagens pass som avslutades med fasta situationer på ett Skedalahed där gummigranulaten låg i högar på sina ställen.
 
Så här ställer Kalmar upp: Söderberg - Nouri, Djordjevic, Thorbjörnsson, Agardius - Hovda, Eriksson - Papa Diouf, Antonsson, Sachpekidis - Elm
 
*  *  *
Med Richard Magyars flytt till FC Aarau kommer Jan Jönsson få utse en ny lagkapten för året. Det beslutet kommer först under eller efter träningslägret i Turkiet i februari. Till årets första match ser det ut att bli King Osei Gyan som bär kaptensbindeln.
- Det är inte säkert att det blir han sen, men vi köper lite tid med King. Men han är en väldigt fin typ så det troliga är att han tar den i morgon, säger Jan Jönsson.
Vilka har du mer i åtanke?
- Jag diskvalificerar inte målvakten, men jag vill gärna ha någon därute som är närmare domaren, gärna någon som är med i ryggraden så Liverstam och nye MAK är den typen. King är också den typen som kan ta den.
Och Westerberg?
- Ja, han kan också ta den, han har också rutin.

Det är lite upp till spelarna att visa att de vill vara och kan vara lagkapten med andra ord nu under försäsongen.
- Det får växa fram på ett klokt sätt, säger Jönsson.
 
På tal om träningslägret i Turkiet så kan det, vilket jag nog skrivit tidigare, bli aktuellt med ytterligare en träningsmatch där. Den är dock inte spikad än.
Vet också att HBK hoppas kunna sända matcherna därifrån precis som de gjorde 2014. Men det återstår nog fortfarande att se om det går att få ihop.
 
*  *  *
Är det något som man kan utläsa av laget och träningarna är det att HBK:s elva till stora delar ser ganska klar ut nu, men man söker fortfarande ett alternativ för vänsterkanten som kan gå rakt in i laget. Simon Silverholt och Sead Haksabanovic är första alternativen där i dagsläget, men det lär vara där som HBK vill värva först och främst.
Visst kan Viktor Ljung spela där eller Christoffer Andersson, men med Kristoffer Fagercrantz som mer inåtgående högerytter vill Janne Jönsson ha en mer naturligt offensiv ytter till vänster.
Och nyförvärv - ett eller två - hoppas Janne Jönsson fortsatt att man ska lyckas få på plats innan träningslägret.
 
*  *  *
Träningsmatchen (och försäsongen) är med andra ord en chans för Simon Silverholt att visa att han är ett alternativ där. Han har snabbheten, men måste höja blicken lite mer och hitta samspel oftare.
Det blir också intressant att se Eric Smith i aktion när nu Rojas haft problem med ljumskarna. Smith har ju alla förutsättningar att lyckas och det kan gå snabbt om han tar för sig mer och spelar lite mer bestämt.
 
I övrigt ska det bli intressant att se Liverstam och MAK som mittbackar. Liverstam och Baffo funkade ju riktigt bra ihop i fjol så det kan ge Jan Jönsson angenäm huvudvärk när Baffo är tillbaka.
 
Och så är jag nyfiken på hur Karikari och Barny hittar varandra. Såg bättre ut på träningen i dag än i onsdags. Framför allt tog Karikari för sig mer.

The never ending story

Publicerad 2015-01-29 21:28:40 i Silly Season,

 
Halmstad, Lierse, Thailand och tillbaka till Belgien.
Dominic Adiyiah sägs både vara klar för en klubb och förhandla med andra.
Var ska historien sluta med anfallaren som nobbade HBK?
 
Ny dag och nya vändningar i fallet Dominic Adiyiah verkar det som.
Efter att ha återvänt till Halmstad för att nobba klubbens förslag - igen - åkte den ghananske anfallaren till Belgien där han i måndags genomgick läkarundersökning hos jumbolaget Lierse.
Klappat och klart - trodde vi.
Icke. Adiyiah, som under tiden i Halmstad var tydlig med att han låg efter fysiskt, klarade inte läkarundersökningen. Flytten till Lierse gick i stöpet.
Uppgifter som även Janne Jönsson hade hört i går eftermiddag när HBK tränade.
- Men vi har inte haft någon mer kontakt med honom eller agenten, sa Jönsson då.
I stället presenterades Adiyiah oväntat för thailändska högstaligalaget Nakhon Ratchasima i går.
Klubben gick till och med ut med värvningen på sin hemsida som skett på deras övergångsfönsters sista dag.
Klart?
Nix. I dag har i stället Ghanasoccernet.com skrivit att de varit i kontakt med Adiyiah eller hans representanter och har uppgifter som säger att Adiyiah inte vet något om en övergång till den thailändska klubben eller har några planer på att spela i Asien.
I stället ska Dominic Adiyiah vara kvar i Belgien och förhandla med flera klubbar där. Det belgiska fönstret stänger först vid midnatt på måndag så där finns tid att hitta en arbetsgivare fortfarande.
 
Vad som stämmer och inte är svårt att veta vid det här laget. Jag kan bara konstatera att 25-åringen fortsätter förföljas av sina ständiga klubbyten. De som han själv sa till mig att han ville få ett slut på genom att gå till HBK. Och han bygger ett alltmer svåruppskattat rykte för blivande intressenter med de senaste veckornas vändningar hit och dit.
På det viset är det synd om killen som verkar vara i händerna på agenter med allt annat än sin klients bästa för ögonen.
Synd, för det var faktiskt en rätt glad och trevlig kille som tränade med HBK. Åtminstone av det jag pratade med honom.
 
Fick ett klipp skickat till mig på twitter där Fredrikstads förre sportchef Joacim Jonsson berättar för norsk tv hur den trassliga övergången till Milan gick till en gång i tiden. Den sätter en del av veckans turer i perspektiv. Kika på den ovan.
 
 
 

Så kan HBK ställa upp i första träningsmatchen

Publicerad 2015-01-28 21:27:00 i Försäsong, Halmstads BK,

På onsdagens träning gav Janne Jönsson en tydlig indikation på hur han kan ställa upp sin första startelva som HBK-tränare.
Bland annat med samtliga fyra nyförvärv i startelvan.
 
Tog en sväng förbi HBK:s träning i dag för att bland annat kika lite på det senaste tillskottet Karikari.
HBK spelade elva mot elva på träningen där Stojan Lukic (fot/tånagel), Viktor Ljung (rehab) och Simon Silverholt (ljumskar) vilade. Stojan förväntas dock vara med på fredagens träning igen och då tas beslut om hans medverkan mot Kalmar FF på lördag som blir årets första träningsmatch för HBK.
Janne Jönsson ställde upp den här elvan i gula västar vilket såg ut som en klar indikation på vad lördagens startelva kan bli:
 
Malkolm Nilsson - Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Mohammed Ali Khan, Christoffer Andersson - Kristoffer Fagercrantz, King Osei Gyan, Eric Smith, Sead Haksabanovic - Junes Barny, Kwame Karikari.
 
Kul och intressant med båda talangerna Smith och Haksabanovic i så fall i Janne Jönssons första HBK-elva - utöver de fyra nyförvärven.
 
*  *  *
Jag har inte sett veckans tidigare träningar, men av dagens träning att döma så fanns det en del ljusglimtar men det var också tydligt att det är en elva där lagdelarna och spelarna behöver få tid att spela ihop sig, bland annat Barny och Karikari men också backlinjen där MAK och Chrisse är nya. Det blir ett intressant första test mot Kalmar och därefter väntar ytterligare två träningsmatcher (Lyngby och Terek Groznyj) innan Svenska cupen drar igång.
 
Till den andra träninsmatchen mot Lyngby kan också Joseph Baffo vara tillgänglig enligt Janne Jönsson. Rehaben efter axeloperationen har gått bra och Baffo har varit med i spelet sedan HBK drog igång i januari.
 
*  *  *
Tycker fortsatt att Shkodran Maholli ser väldigt intressant ut. Gör mycket rätt, rör sig bra och erbjuder ett mer fysiskt alternativ i uppspelsfasen. Fortsätter Shkodran så här kommer han få en hel del speltid i allsvenskan tror jag.
 
Även King såg väldigt bra ut och styrde med auktoritet på mittfältet.

Adiyiah valde Belgien

Publicerad 2015-01-26 17:23:28 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season,

Tryggheten eller pengarna?
När karusellen Dominic Adiyiah stannade var ändhållplatsen Belgien och inte Halmstads BK.
- Det är tråkigt för oss att inte få Dominic i laget och framför allt tråkigt för Dominic som jag tror hade mått bra av att spela i Halmstads BK, säger klubbchefen Fredrik Andersson.
 
Han kom, tränade, förhandlade, försvann och kom tillbaka.
Det hann att gå många vändor i fallet Dominic Adiyiah och Halmstads BK innan den VM-meriterade ghananen i går söndag berättade för HBK-ledningen att han hade ett bud från en klubb i Belgien som han ville diskutera med också. Under måndagen har anfallaren genomgått en läkarundersökning med jumbolaget Lierse SK och är därmed avskriven från HBK.
- Vi har pratat ekonomi, han visste inom vilka ramar vi ligger. Ena sekunden tyckte han att våra fördelar med en trygg miljö, att komma in och få en försäsong att bygga upp kroppen på och en trygg miljö för familjen var viktig. Sen övervägde pengarna ena sekunden. Och så kom beslutet, berättar Fredrik Andersson om helgens förhandlingar.
- Det är tråkigt för oss att inte få in Dominic i laget och framför allt tråkigt för Dominic som jag tror hade mått bra av att spela hos oss.
 
Hur långt ifrån varandra var ni enligt din uppfattning?
- Egentligen så långt ifrån ett beslut som helst eftersom han inte hade skrivit på något. Men han vägde verkligen fördelarna med Halmstad mot pengarna utomlands.
 
Med tanke på hur tydlig Dominic Adiyiah varit med förhoppningen att kunna skriva på för Halmstad den här veckan - och att han faktiskt återvände en gång till - trodde man ju att Halmstad låg bäst till. Samtidigt känns det som att det hela tiden varit en pengafråga. Nu när Adiyiah hastigt och lustigt skriver på för en belgisk klubb frågade jag Fredrik Andersson om han kände sig lite lurad på något vis.
- Nej, det gör jag inte.
 
Halmstad nobbar samtidigt provspelaren Souleymane Coulibaly. HBK gör samma bedömning som jag bloggade i lördags. Ivorianen är inte bra nog.
- Nej, vi har bättre unga spelare i vår trupp redan, säger Fredrik Andersson.
 
Hur går ni vidare nu? Nya provspelare?
- Vi har ingen exakt körplan hur vi går vidare, om det blir med provspelare eller inte. Men vi har jobbat parallellt med andra spår.

Givande internmatch

Publicerad 2015-01-24 14:01:57 i Försäsong, Halmstads BK,

Junes Barny gjorde två mål och imponerade.
En otränad Dominic Adiyiah visade goda tendenser.
Och gult lag vann HBK:s internmatch mot blått.
 
Halmstad summerade träningsveckan med en internmatch under lördagen (45+35 minuter).
En första chans för Jan Jönsson att se sina spelare, A- och de U-spelare som fyllde på lagen, i "match".
Det var också en chans för de som var på plats att se nyförvärven Junes Barny, Christoffer Andersson och Mohammed Ali Khan spela i HBK:s färger för första gången samt se Dominic Adiyiah och provspelaren Souleymane Coulibaly. Det fjärde nyförvärvet Karikari ansluter först till kommande träningsvecka medan Joseph Baffo och Viktor Ljung saknades pga rehab/skadekänningar.
 
Lagens startelvor såg ut så här:
Gult lag
Malkolm Nilsson - Christoffer Andersson, Markus Johansson, Mohammed Ali Khan, Andreas Bengtsson - Sead Haksabanovic, King Osei Gyan, Alexander Arvidsson, Dominic Adiyiah - Junes Barny, Souleymane Coulibaly.
 
Blått lag
Stojan Lukic - Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Alexander Berntsson, David Struski Persson - Kristoffer Fagercrantz, Eric Smith, Antonio Rojas, Simon Silverholt - Perparim Beqaj, Shkodran Maholli.
 
Matchen vanns av gult lag med 4-2.
Första halvlek: Blått tog ledningen via ett självmål av Malkolm Nilsson som stördes av Beqaj på första stolpen. 1-1 var ett blixtrande snabbt och effektivt fotbollsmål ur skolboken där Christoffer Andersson slog en fin boll utmed högerkanten till Junes Barny som slog in inlägget till Coulibaly som var säker i avslutet. Kan inte tänka mig annat än att Janne Jönsson var nöjd med det fotbollsgodiset. I en motläggssituation gjorde sedan Junes Barny 2-1 till gult innan paus.
Andra halvlek: Eric Smith tog sig fram på egen hand och placerade in 2-2 med ett lågt skott. Gult återtog dock ledningen när Adiyiah vackert klackade Barny fri på volley och Barny var iskall i avslutet. Med en minut kvar att spela gjorde Adiyiah 4-2 när han fick med sig en boll i djupet och var säker i avslutet.
 
Bäst på plan var Junes Barny som visade att han kommer bli en positiv överraskning den här säsongen. Han rör sig över stora ytor, tar hemjobbet, ser luckor och tar löpningar för sina medspelare utöver att han visade kvalitet med två mål och en assist. "Bra fotbollshuvud", "väldigt glädjande" konstaterade Janne Jönsson efteråt.
 
Men det var flera som visade bra tendenser redan i januari. Tar några av dem här.
- Skhodran Maholli såg hur spelsugen ut som helst. Får han bara vara frisk kan han mycket väl utmana om en anfallsplats. Sägs ju redan vara truppens bäste avslutare.
- Sead Haksabanovic. 15-åring har redan visat vilka tekniska kvaliteter han besitter. Behöver framför allt slipa på besluttagandet och att släppa bollen lite snabbare. Men ser oerhört intressant ut.
- Alexander Arvidsson, Tobbes son, visade både en del av pappas gamla defensiva takter men också en fin passningsfot bredvid King i dag.
- Christoffer Andersson och Mohammed Ali Khan. Spelar väldigt klokt.
- Kristoffer Fagercrantz som var ende spelare i shorts. Ruggigt starkt i den kylan!
- Dominic Adiyiah. Långt ifrån fulltränad, men det syns att det finns kvalitet i ghananen. Spelade första halvlek som ytter (växlade från höger till vänster) och andra halvlek som anfallare. Bättre som forward och har redan hittat ett väldigt intressant samspel med Barny, vilket även veckans träningar visat.
 
*  *  *
Så vad händer i fallet Adiyiah? Han har gjort sin sista träning med laget för den här gången om det inte blir ett kontrakt. Man har valt att inte diskutera kontrakt alls fram till nu för att ge spelaren lite lugn. I helgen kommer man sitta ner med honom och ta ett beslut och se om man kan hitta en lösning. HBK vill ha honom, Adiyiah sa till mig efter matchen i dag att han fortfarande vill stanna, att han kommit in i gänget bra och hoppas att allt löser sig i helgen. Janne Jönsson sa också att Adiyiah visat vad han vill genom att komma tillbaka till HBK. Men i slutändan handlar det om vilka pengar det rör sig om.
Jag frågade Janne Jönsson om HBK inte måste försöka få till minst ett tvåårskontrakt i så fall så man inte bara bygger upp spelaren för att sedan tappa honom till större klubbar om ett år. Han höll med om att det vore det bästa för HBK - och säkert för Adiyiah också. Ett längre kontrakt där han kan få tid att hitta sitt spel igen och sedan en försäljning om det går så bra som det finns förutsättningar att göra.
Adiyiah har ju varit öppen själv med att han ligger efter i träningen, men Janne Jönsson var säker på att HBK kan få honom redo till den allsvenska premiären om man signar honom.
- Han har varit positiv hela träningsveckan och i dag också. Jag fick se honom i båda positionerna (anfall och kant) och han täcker dem bra. Där finns också arbetskapacitet. Flåset är inte där, men han har ett bra steg, säger Janne Jönsson - och konstaterade att det är precis den typen av offensiv spelare som HBK söker.
Som sagt, hittar man rätt ekonomiskt spelar Adiyiah i HBK 2015.
 
*  *  *
Souleymane Coulibaly, aka den nye Drogba, gjorde också sitt sista träningsframträdande i internmatchen. Han åker tillbaka till Italien i helgen och visade väl stundtals en del, men med tanke på att han är i matchskick till skillnad från Adiyiah så borde han kunna visa mer om HBK ska värva honom i mina ögon. I dagsläget ingen startspelare i HBK och då är ju frågan om det är värt chansningen och investeringen. Jag tycker inte det.
Janne Jönsson sa också till mig efter värvningen av Karikari att det är tveksamt om det finns ekonomiskt utrymme för både Adiyiah och Coulibaly.
- Jag vill inte säga så mycket mer om honom nu än att vi ska ta ett beslut i början på nästa vecka, säger Janne Jönsson i dag.
Lägger man pusslet så kommer det beskedet alltså bero mycket på beslut om Adiyiah.

Jönsson vill förlänga med Ljung

Publicerad 2015-01-21 23:08:00 i Halmstads BK, Silly Season,

Det finns intresse men fortfarande inte något bud på Viktor Ljung.
HBK:s tränare Jan Jönsson vill helst förlänga med vänsterbacken - och säger att HBK inlett de diskussionerna.
- Den är påbörjad, men vi är inte i någon kontraktsförhandling än, säger Jan Jönsson.
 
AIK är ute efter Viktor Ljung. Men så sent som vid 19-tiden på onsdagskvällen hade HBK inte fått något bud på vänsterbacken som visade storform under 2014 när han fick chansen i startelvan igen. Sen går det ju ändå att förhandla om priset innan ett bud läggs ... Men Jan Jönsson vill inte sälja HBK:s vänsterback.
 
Jag fick en del frågor på twitter om Ljung skulle bytas mot Karikari, som HBK närmar sig en värvning av, men som jag förstår det så är det inte något HBK är intresserade av i det här läget.
Vad jag hör så värderas Ljung betydligt högre än så (vi pratar miljonbelopp) - med all rätt.
I mina ögon är en värvning av Karikari bra för HBK. En duktig spelare som kan blomma ut rejält i rätt miljö.
Men om Ljung går motsatt väg utan pengar emellan eller en symbolisk summa är det en dålig affär.
Den känslan delade även Janne Jönsson - vilket gör att jag inte tror att det är ett alternativ ens.
 
Jag frågade Janne Jönsson om Viktor Ljung är på väg att säljas.
- Nej, det är han inte i dagsläget. I Halmstads situation är alla spelare till salu, nästan alla (inte nyförvärvet Mohammed Ali Khan som satt bredvid), och det är inte så konstigt om det finns något intresse där ute för Ljung som gjorde en sån höst som han gjorde. Men i dagsläget är det inte någonting som är hett. Att det finns de som beundrar honom i allsvenskan eller någon annanstans är mycket möjligt.
Har ni fått bud av AIK?
- Nej.
Har de varit i kontakt med er om Ljung?
- Inte vad jag känner till.
Viktor Ljung har ett år kvar på sitt kontrakt. På min fråga avslöjade Janne Jönsson att HBK så smått börjat jobba på en förlängning av det avtalet.
- Ja, det är naturligt för oss.
Har ni börjat på den diskussionen?
- Den är påbörjad ja, men inte någon kontraktsförhandling. Men det är väldigt naturligt för mig med en sån spelare och Halmstadkille att vi på ett tidigt stadium redan i januari börjar med det.
 

HBK börjar mot AIK borta

Publicerad 2015-01-21 14:56:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Halmstad ville börja borta.
Lotten föll på AIK.
Det står klart sedan allsvenskans första omgång blivit officiell.
 
På grund av läktarbygget på Örjans Vall hade Halmstad lämnat önskemål om att få inleda den allsvenska säsongen på bortaplan i år.
Det blir så, mot AIK måndagen den 6 april meddelar CMore som presenterade tv-sändningarna kring premiäromgången i dag. Som det ser ut, ett kärt återseende direkt med Johan Blomberg och kanske även Viktor Ljung.
 
Här är hela den allsvenska premiäromgången:
Lördag 4 april
Hammarby-BK Häcken              

Söndag 5 april
IFK Göteborg-Åtvidabergs FF    
Djurgården-IF Elfsborg              
IFK Norrköping-Örebro              
Kalmar FF-Helsingborgs IF        
Falkenbergs FF-Gefle IF FF       

Måndag 6 april
AIK-Halmstads BK                       
GIF Sundsvall-Malmö FF
 
HBK:s matcher under våren:
Omg 2: Norrköping (h)
Omg 3: Helsingborg (h)
Omg 4: Gefle (b)
Omg 5: Elfsborg (h)
Omg 6: Malmö FF (b)
Omg 7: Häcken (h)
Omg 8: Falkenberg (b)
Omg 9: Djurgården (h)
Omg 10: IFK Göteborg (h)
Omg 11: Hammarby (b)
Omg 12: GIF Sundsvall (h)
Omg 13: Örebro (b)
 
 
 

Ljung ut - Karikari in?

Publicerad 2015-01-21 14:24:30 i Halmstads BK, Silly Season,

Viktor Ljung till AIK?
Och Karikari till slut till HBK ändå?
Det händer saker kring HBK:s silly season nu.
 
Kollega Daniel Kristoffersson avslöjade innan i dag att AIK är nära att värva Viktor Ljung. Kan inte påstå att jag såg den komma eftersom jag inte trott att HBK har råd att släppa en nyckelspelare i den enda lagdel som är i stort sett intakt och därmed lagets ryggrad i år.
Ljung tränade inte med laget i går pga problem med en hälsena enligt de uppgifter jag fick då, men det kan ha att göra med den stundande övergången i stället.
 
Frågade Fredrik Andersson om Karikari i AIK i fredags och då bekräftade han, vilket jag skrev i bloggen, att intresset från HBK var fortsatt stort (avslöjade ju intresset i somras) men att AIK-anfallaren såg ut att vara på väg utomlands. Men den flytten blev inte av och nu skriver kollega Johan Wall att Karikari kommer till Halmstad i morgon torsdag. En helt logisk värvning för HBK som följt Karikari i 1,5 år och där även Janne Jönsson har bra koll på spelaren. Det draget var väntat och något jag själv sökte Fredrik Andersson om tidigare i dag.

Adiyiahs besked - och "den nye Drogba"

Publicerad 2015-01-20 19:05:00 i Halmstads BK, Silly Season,

Souleymane Coulibaly.
 
Den närmaste veckan ska 20-årige Souleymane Coulibaly, kallad den nye Drogba, visa upp sig för Halmstads BK.
Samtidigt är Ghanas förre VM-anfallare Dominic Adiyiah tillbaka i Halmstad – med ett tydligt budskap.
– Jag vill till Halmstad och det vore fantastiskt att få klart allt nu och börja jobba, säger Adiyiah till Kvällsposten.
 
Under tisdagen tränade både Dominic Adiyiah och Souleymane Coulibaly med HBK - och båda vill till klubben, det var det inget snack om när jag intervjuade dem efter träningen. Här är texten på KvP.
Dominic Adiyiah, som jag avslöjade för lite mer än en vecka sedan var HBK:s huvudspår då, är nu tillbaka efter de avbrutna kontraktsförhandlingarna. Mer än bara känslan säger att det kommer gå bättre den här gången när förhandlingarna varvas igång igen.
- Vi ska se om det finns inom rimlighet, men det räknar jag med annars hade han inte varit här, sa Janne Jönsson.
Dominic Adiyiah var än tydligare.
- Jag vill till Halmstad och jag hoppas att de vill det också, sa Adiyiah bland annat.
Fick ett tips om att det redan skulle vara i stort sett klart med den landslagsmeriterade anfallaren från Ghana under träningen.
- Nej, det stämmer inte, sa Janne Jönsson efteråt.
- Vi är inte riktigt där än, men hoppas få klarhet den här veckan.
Inställningen från båda håll får mig ändå att tro att det handlar om en tidsfråga den här gången - samt att HBK får det mer på sina villkor vilket i sig är viktigt.
Frågade förstås Dominic om hans version av vad som hände när förhandlingarna bröts sist.
- Det var inget egentligen. Lite missförstånd. Och de gick med på att jag fick reda ut lite saker för mig och min familj. Det var inget konstigt som inte går att lösa.
 
*  *  *
På träningen var också provspelaren Souleymane Coulibaly, kallade den nye Drogba efter genombrottet under U17-VM 2011 där han blev skyttekung och många av hans mål går att hitta på Youtube.
Under U17-VM visade han en del artisteri också, vilket han även bjöd på under träningen med HBK, bland annat en cykelspark som dock landade utanför mål. Men kul att se att han försökte.
 
Coulibaly, som främst är forward men även kan användas på en kant, ska träna med HBK en vecka framåt, därefter ska ett beslut tas om honom från HBK:s sida. Om det blir en värvning eller lån i så fall kunde inte Janne Jönsson svara på i dag.
Försökte även reda ut vilken klubb som Coulibaly tillhör i grunden; Tottenham eller Bari. Coulibaly skakade på huvudet när ämnet kom på tal.
- Det är svårt. Jag förstår inte varför, men jag skrev på för Tottenham och sen skickade de mig till Bari och de skickade mig till Pistoiese, sa han.
Är det fortfarande Tottenham du tillhör då?
- Jag vet inte, det är Tottenham eller Bari ...
Intressant är det eftersom både Tottenham och Bari skrivit att övergången i somras var permanent på sina respektive hemsidor. Och det vore onekligen lite märkligt om han är utlånad av Bari om han var där på lån ...
Janne Jönsson sa i alla fall, precis som Fredrik Andersson gjort tidigare, att det är Tottenham han tillhör.
Då så, antar jag...
 
Hur som helst ville även Souleymane Coulibaly till Halmstad och hoppades kunna imponera under sitt veckolånga provspel där det passande nog blir en internmatch på lördag. Lättare att visa upp sig där än när det är totalt 16 utespelare på träningen.
- Halmstad vore ett jättebra steg för mig, jag hoppas att jag får komma hit och spela, men jag behöver mer träning. Sen får vi se.
 
Frågade Janne Jönsson om de har ungefär klart för sig hur mycket Coulibaly skulle kosta att värva.
- Det är en spelare som vi tror vi kan få loss, svarade han.
 
*  *  *
Alltid trevligt med smeknamn, men man får nog ta epitetet Den nye Drogba med en nypa salt. Snabbgooglade och hittade sju olika spelare som fått det smeknamnet direkt.
Kör en topp 5-lista bara därför:
1) Wilfried Bony
2) Romelu Lukaku
3) Souleymane Coulibaly
4) Teteh Bangura
5) Pierre-Emerick Aubameyang
Bubblare: Daniel Sturridge, Victor Anichebe
 

Frågetecken kring Coulibaly?

Publicerad 2015-01-17 15:36:17 i Halmstads BK, Silly Season,

Ingen Dominic Adiyiah eller Dardan Rexhepi.
Till veckan testar Halmstad i stället den 20-årige ivorianen och tidigare(?) jättelöftet Souleymane Coulibaly.
Men det verkar finnas oklarhetet kring vilken klubb han tillhör.
 
Av de två spelare som jag kunde avslöja förra helgen blev alltså kontentan att ingen av dem hamnar i Halmstads BK. Om inte Dominic Adiyiah ändrar sig, skippar sin agent och kommer på bättre tankar.
För vilken soppa det blev av den tilltänkta affären. Att han ens kom till Halmstad för att visa upp sig och förhandla om en övergång berodde på att HBK fått reda på ungefär vad det skulle kosta att värva ghananen. Men det började med att de i fredags först inte alls ville ens förhandla, sedan krävde en jättesumma innan det togs, vad jag fått höra, stora kliv under kvällen utan att man kom överens. Förhandlingarna fortsatte under söndagen och måndagen innan HBK alltså drog sig ur affären som blev för dyr.
Och Dardan Rexhepi, som besökte Örjans Vall samma vecka vad jag hört, valde alltså Häcken.
Med tanke på hur trögt jakten på nyförvärv går är det nog tur för HBK:s del att de två nyförvärven som faktiskt kommit, Christoffer Andersson och June Barny, visat sig från sin bästa sida direkt.
 
Till veckan kommer provspelaren Souleymane Coulibaly på besök. 20-åringen som slog igenom när han vann skytteligan i U17-VM för Elfenbenskusten 2011. Inga förhandlingar har inletts till skillnad från fallet Adiyiah.
- Vi ska mer lära känna honom och se vad det är för filur. Janne brukar vilja träffa spelare som han inte sett och helst se dem i träning, säger HBK:s klubbchef Fredrik Andersson.
 
Coulibaly kommer via tips från Janne Jönssons kontakter. Han är just nu utlånad till nykomlingen Pistoiese i italienska tredjedivisionen från Bari. Där har han fått speltid på seniornivå vilket annars endast kommit via en utlåning till Grosseto under 2013. Att han är aktuell för HBK beror bland annat på viljan att spela seniorfotboll i en högstaserie.
- Han vill testa Sverige som är ett bra steg i hans karriär. Det hans agent berättat och som vi har sett på klipp är att det är en snabb spelare med bra teknik som är vass i avsluten. Sen ser det ut som att han kan behöva lite styrning i sitt spel, säger Fredrik Andersson.
 
Det intressanta - eller hur man väljer att se på det - är att både Hallandsposten och HBK säger att Coulibaly tillhör Tottenham. Såvitt jag kan se stämmer inte det utan på alla sajter jag kollat värvades han av Bari i somras. Något som även Tottenham bekräftat på sin hemsida. Liksom Bari här. Jag frågade Fredrik Andersson om det, men han säger att det är Tottenham som äger spelaren och att det är med den klubben som HBK fått tillåtelse att ta Coulibaly på provträning. Intressant - speciellt om det ska förhandlas om spelaren sen ...
 
*  *  *
Passade på att fråga om Karikari, som HBK var intresserat av i somras, nu när Atakora gått till Helsingborg.
- Vi har följt honom under en lång tid, 1,5 år, och även Janne har sett honom. Det är en bra spelare. Men utan att veta för mycket tror jag han är på väg någon annanstans, säger Fredrik Andersson.
Turkiet verkar det som, vad jag sett.
 
Luis Solignac?
- Han är inte avskriven, men inte vårt huvudspår, säger Andersson.

Magyar till FC Aarau

Publicerad 2015-01-16 18:42:00 i Halmstads BK, Silly Season,

Richard Magyar skriver på för FC Aarau i morgon.
Därefter väntar träningsläger i Turkiet innan den första tävlingsmatchen den 7 februari.
- Det är rätt läge att flytta utomlands, säger Richard Magyar.
 
Det som Expressen/KvP avslöjade i söndags (nyheten)/måndags (besöket och kontraktet) är nu i stort sett klart. Richard Magyar lämnar Halmstad och allsvenskan för att bli lagkamrat med Dusan Djuric i FC Aarau. När lördagens läkarundersökning är avklarad skriver han på ett kontrakt på 2,5 år med den schweiziska ligaåttan.
- Det känns bra. Det har varit en långt period med väntan och överlägganden, men det känns som att det här blir bäst för mig och min fortsatta karriär, säger Richard om flytten.
 
Det var känslan efter besöket i måndags som fällde avgörandet för HBK:s lagkapten anno 2014.
- De kunde mig som spelare, jag fick en jättebra känsla och de tror på mig. Det är egentligen där det vägde över.
Det blir en snabbflytt eftersom Magyars nya lag åker till Turkiet på ett åtta dagar långt träningsläger under lördagen.
- Det blir in i hetluften direkt, men det är skönt och det ska bli otroligt roligt att spela fotboll igen.
Första matchen i ligan kan bli den 7 februari när ligaspelet drar igång igen.
 
23-årige Richard Magyar känner att läget är det rätta att flytta utomlands nu.
- Ja, det tycker jag. Jag har varit i Halmstad ett par år och även om den senaste säsongen inte var min starkaste har jag kanske utvecklats mest som fotbollsspelare och person. Det känns som att för min egen skull blir det här ett slags äventyr och en väldigt bra sportslig utmaning. Jag kan utvecklas enormt i den här klubben.
 
Samtidigt känns det lite vemodigt att lämna Halmstad där Richard Magyar bott sedan han var 15 år.
- Det är lite jobbigt och tråkigt på sitt sätt. Det har blivit mitt hem och framför allt Örjans Vall med alla lagkompisar är något som ligger mig extremt varmt om hjärtat. De minnena kommer jag ha för alltid. Alla jag lärt känna från supportrar till lagkamrater. Det är jobbigt på sitt sätt, men man måste lyssna till sitt hjärta.
 
Den bästa stunden under åren i HBK var avancemanget från superettan 2012.
- Vi har några stycken, men när vi gick upp från superettan slår väldigt högt med tanke på den lagsammanhållningen vi hade. Det är svårt att toppa den. Men vi har haft många andra bra stunder som gett något bra, som de där gångerna man gått in i omklädningsrummet och inte alls varit nöjd och läget varit taskigt, som i våras. När ingen trott på oss och både vi och fansen varit besvikna har vi som grupp ändå slutit oss samman och gjort något bra av det.

Magyar nära flytt till FC Aarau

Publicerad 2015-01-12 20:34:00 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season,

Richard Magyar närmar sig en ny klubbadress.
I dag har mittbacken besökt FC Aarau i Schweiz och är i förhandlingar om ett kontrakt på 2,5 år.
Med stor sannolikhet blir han lagkamrat med Dusan Djuric de närmaste dagarna.
- Det är absolut ett steg i rätt riktning, säger Richard Magyar till Kvällsposten.
 
Spekulationerna har varit många, men som jag har varit inne på tidigare så hamnar Richard Magyar inte i någon annan allsvensk klubb. Inte heller i Danmark där intresset från främst Randers varit starkt länge. Utan i FC Aarau där Dusan Djuric redan spelar.
I dag, måndag, har Magyar besökt klubben, träffat tränaren Sven Christ och sportchefen Urs Bachman, och efter besöket pratade jag med Richard som var nöjd hur allt ser ut i klubben och med synen som klubben har på honom.
Kontraktet på 2,5 år ska slutförhandlas, men om inget oväntat inträffar så kommer Richard Magyar att flytta till FC Aarau de närmaste dagarna.
Läs hela intervjun med Richard här.

HBK bekräftar avslöjandena

Publicerad 2015-01-10 15:30:39 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season,

Kvällsposten avslöjade under fredagen att Halmstad vill värva både Dominic Adiyiah och Dardan Rexhepi.
HBK:s tränare Jan Jönsson bekräftar nu att båda är aktuella för klubben.
– Vi jobbar på Dominic och Dardan är absolut en intressant spelare, säger Jan Jönsson.
 
Kvällsposten kunde under fredagen berätta om Halmstads huvudspår i anfallsjakten.
Den 25-årige, VM-meriterade, ghananen Dominic Adiyiah som fanns med när Halmstad tränade under fredagseftermiddagen och även under lördagen.
Det handlar inte om en provträning utan HBK förhandlar redan med spelarens agent om en övergång samtidigt som Adiyiah och klubben får chansen att lära känna varandra lite bättre.
Inget är dock klart än.
– Vi är seriöst intresserade och jobbar på det, bekräftar Jan Jönsson.
– Han kan spela på olika positioner, längst fram eller på en kant. Fördelen är att han täcker tre-fyra offensiva positioner. Han är snabb och har bra touch.

Jan Jönsson säger också att Dominic Adiyiah kommer att finnas med i lagets träning även under början av nästa vecka.
Och ännu längre om man kan komma överens om ett kontrakt.
Halmstad bekräftar också KvP:s nyhet om att man träffat den förre MFF-anfallaren Dardan Rexhepi nyligen.
– Vi har träffat honom, men det vill vi göra med väldigt många och han är en av dem, säger Halmstads klubbchef Fredrik Andersson.
Har ni erbjudit honom ett kontrakt?
– Nej, inte än. Vi ska resonera kring vilken profil vi ska ha in i truppen.

Jan Jönsson om Dardan Rexhepi:
– En spelare som är mer rätt fram.
– Han är intressant. Det är han absolut.
Om ni får in både Adiyiah och Rexhepi, är ni nöjda anfallsmässigt då?
– Det är en god start för oss, säger Jönsson.
– Vi är nog inte färdiga där, men ser också med glädje att våra egna spelare tar för sig och vill visa sig.

Avslöjar: HBK vill värva förre MFF-anfallaren

Publicerad 2015-01-09 23:27:14 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season,

HBK:s anfallsjakt fortsätter.
Enligt mina uppgifter vill HBK även värva förre MFF-anfallaren Dardan Rexhepi.
Parterna har träffats nyligen.
 
När det händer så händer mycket på en gång tydligen.
Efter avslöjandet om Dominic Adiyiah kan jag även avslöja att HBK jobbar på att värva Dardan Rexhepi.
Enligt mina uppgifter, säkra sådana förstås, har parterna träffats nyligen och HBK ser därmed ut att försöka förstärka dubbelt upp i anfallet.
Rexhepi är kontraktslös efter att ha lämnat Brommapojkarna efter en säsong när BP åkte ur i höstas. I BP gjorde Rexhepi ändå fem mål på 27 matcher i den särklassiga jumbon.
 
*  *  *
Jag tycker det är helt rätt av HBK att försöka värva Rexhepi. Det är en anfallare som bevisat att han har kvalitetet och Janne Jönsson kan mycket väl vara rätt tränare att få fart på den utveckling som Rexhepi hintade om under åren i MFF.
 
Adiyiah och Rexhepi längst fram eller tillsammans med Barny som jag hör redan imponerar på flera efter bara ett par pass i sin nya miljö. Vad tror ni om det?

Avslöjar: VM-forward är huvudspåret

Publicerad 2015-01-09 18:03:00 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season,

Halmstad närmar sig en anfallsvärvning.
Avslöjade nyss på KvP.se att den VM-meriterade forwarden Dominic Adiyiah från Ghana har tränat med HBK i eftermiddags.
Enligt mina uppgifter är 25-åringen HBK:s huvudspår i anfallsjakten.
 
Jan Jönsson sa att något var på gång i anfallsväg och nu kommer svaret på vem.
Jag kan avslöja att det är Dominic Adiyiah, 25, som är HBK:s huvudspår och som fanns med när HBK tränade på Skedalaheds konstgräs i eftermiddags.
Samma spelare som provtränade med Kalmar FF och Malmö FF för ett år sedan utan att det blev något kontrakt av olika anledningar. I Kalmar tröttnade han på att vänta. I Malmö var tilltänkt som Magnus Erikssons ersättare när Rubin Kazan såg ut att köpa Eriksson. I stället blev det spel i Kazakstan sedan i juni, men klubbens problem att hålla sina ekonomiska löften har gjort att Adiyiah lämnat landet.
2010 fanns han med i Ghanas VM-trupp och han var högaktuell för VM i Brasilien i somras också.
Förhandlingar ska pågå med spelaren samtidigt som HBK tar chansen att titta lite på honom i träning under tiden som jag har förstått det.
Hur mycket det nu går att se under de här stormförhållandena som råder till och från.

Hur som helst, kommer man överens ekonomiskt så kommer Dominic Adiyiah spela i HBK under 2015. Rent meritmässigt vore det ett drömnamn för HBK och mer kan komma.

HBK drar tillbaka budet till Magyar

Publicerad 2015-01-07 23:18:00 i Halmstads BK, Silly Season,

Richard Magyar blir näste spelare att lämna HBK.
Lagkaptenen lämnade inget svar innan försäsongsträningen drog igång – då drog HBK tillbaka kontraktserbjudandet.
- Det är inte så som många målat upp det att HBK är mitt tredje- eller fjärdeval utan jag har försökt se till vad som är nästa steg för mig utvecklingsmässigt, säger Richard Magyar.
 
Av allt att döma blir det ingen fortsättning för Richard Magyar i HBK för den här gången.
Jag har fått uppgifter om deadlines ett tag nu, men den senaste hade HBK satt till dagens träningsstart och den höll man uppenbarligen fast vid.
- Jag hade hoppats att han skulle varit med här i dag. Det fanns en deadline i och med att träningen drog i gång, annars vill jag höra att det varit speciella omständigheter, sa Jan Jönsson till mig i eftermiddags.
- Om vi är tvåa eller trea kan vi inte stå där och vänta.
 
Det har HBK inte heller gjort. Jag snackade med Richard Magyar under kvällen och han bekräftade att träningsstarten fungerat som deadline och att HBK agerat därefter.
- Jag har inte pratat med någon i HBK i dag, men jag fick höra av min agent att de hade en deadline före den första träningen. Jag har sagt att jag inte har kunnat ta ställning på grund av olika situationer. Men som jag förstod det på min agent har de dragit tillbaka det budet som låg framme eftersom deadlinen passerat, säger Magyar.
 
Richard Magyar har förståelse för att HBK agerar.
- Jag förstår HBK helt och hållet och respekterar deras beslut.
 
Magyar har kopplats samman med flera klubbar i allsvenskan. Kalmar sa han nej till direkt. Därefter har även Helsingborg och Malmö FF anmält sitt intresse. I Danmark har intresset var stort hela året. Magyar menar dock att det inte har att göra med att han velat spela ut HBK mot andra intressenter.
- Det är egentligen en större grej än det. Det är inte som många målat upp det att jag haft HBK som tredje- eller fjärdeval utan jag har försökt se till vad som är nästa steg för mig utvecklingsmässigt. Det har inte varit självklart att det varit HBK, men inte heller någon annanstans. Det har varit svåra beslut, men jag måste respektera att HBK vill ha klartecken. Det får jag acceptera.
 
Hur känns det att lämna HBK?
- Om jag lämnar HBK så har jag haft fantastiska år i klubben. Men det är som jag sagt, svåra beslut och inget man gör i en handvändning.
 
Richard Magyar har inte gjort klart med någon ny klubb i dagsläget, men sa i tisdagskväll till KvP att han vill ha klart med sin situation så snart som möjligt.
 
*  *  *
Janne Jönsson säger att HBK kommer att leta efter en mittback nu som även kan användas på det centrala mittfältet eller som ytterback.
 
*  *  *
Det man kan konstatera är att HBK nu vet vilka förutsättningar man har att röra sig med i och med att alla utgående kontrakt är "avbetade" sedan Johan Mauritzon och Kristoffer Thydell inte fått förlängt kontrakt och staben är spikad.
 
Men det är onekligen dags att börja få in spelare nu.
 
Janne Jönsson sa till mig att Philip Hellquist alltjämt är aktuell, men där tycker i alla fall jag att HBK borde titta på mer etablerade spelare som spetsar truppen, inte kommer för att utvecklas bara. Talang finns det redan mycket av i truppen. Och ska man ändå ta en yngre spelare tycker jag att till exempel Karikari i AIK (aktuell i somras) vore mer intressant, både som ytter och som anfallare.
Anel Raskaj finns också med i bilden, men det centrala mittfältet är som väntat inte ett av de områden där HBK tittar på förstärkningar i första hand.

Magyar inte med när HBK drar igång

Publicerad 2015-01-06 21:10:12 i Försäsong, Halmstads BK, Silly Season,

När Halmstad kör i gång sin försäsongsträning är inte lagkaptenen Richard Magyar med.
Kontraktet har gått ut och det är inte klart om den 23-årige mittbacken blir kvar i klubben.
– Jag kommer träna på egen hand, men kommer försöka få den situationen klar så fort som möjligt, säger Magyar till Kvällsposten.

Halmstad kör i gång sin försäsongsträning under Jan Jönssons ledning under onsdag förmiddag.
Men fjolårets lagkapten Richard Magyar kommer inte vara med då.
– Det tror jag inte. Det är inget vi har pratat om i alla fall, säger Magyar.
Vad gör du i stället?
– Jag kommer träna på egen hand, men i och med att inget är klart än så kommer jag försöka få den situationen klar så fort som möjligt.
Halmstad hoppas fortsatt på att deras mittback ska stanna även om det dragit ut på tiden. Men det finns intresse från annat håll, både i allsvenskan (Malmö och Helsingborg) och utomlands.
– Det finns några saker att ta ställning till. Var vill jag inte säga i nuläget. Det är lite saker i förhandlingen med HBK och intresset på andra håll som jag ska ta ställning till och värdera. Situationen är egentligen ganska lik vad den var innan, säger Richard Magyar.

Logiska val av Wede-bröderna

Publicerad 2015-01-06 14:39:00 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season,

Anton Wede till HIF.
Calle Wede kvar i FFF.
Ingen av dem till HBK - och det är logiska val när de väl skiljer på sig.
 
Skrev en krönika tidigare i dag om att bröderna Wede, som förväntat i slutändan, valde andra val än Halmstad trots att de besökt Örjans Vall två gånger under vintern och pratat med Janne Jönsson.
Synd för HBK som hade fått många pusselbitar på plats om bröderna valt HBK i stället. Men som sagt inte ologiska val.
 

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela