Kickoff

Karikari lämnar HBK - lånas ut till Turkiet

Publicerad 2015-06-23 18:20:59 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season,

Kwame Karikari har haft en tuff tid i Halmstad.
Nu lånas anfallaren ut till turkiska Balikesirspor fram till nästa sommar.
– Det är mitt beslut, det är mitt gamla lag och jag behöver spela mer än jag får i Halmstad, säger Kwame Karikari till Kvällsposten.

Kwame Karikari värvades från AIK till Halmstad i vintras för att bli lagets nye målskytt. Men anfallaren har haft svårt att övertyga i sin nya klubb och att platsa i anfallet under våren.
Nu väljer han att lämna den allsvenska nästjumbon. Karikari kommer lånas ut till turkiska Balikesirspor fram till nästa sommar.
– Det stämmer. Jag åker ner nästa vecka för att signera kontraktet, säger Kwame Karikari.
 
Anledningen är att anfallaren vill ha mer speltid än han fått i Halmstad där konkurrensen blivit tuffare sedan James Keene värvades till klubben.
– Om jag analyserar min speltid i Halmstad har det inte gått så bra. James Keene kom också in i laget och var bra. Jag har jobbat hårt, men det här är ett bra beslut för mig. Det är min gamla klubb i Turkiet och där får jag spela mer.
– Jag bestämde mig efter uppehållet. Jag var på bänken i fyra matcher i rad innan jag fick spela mot Sundsvall när Keene var avstängd. Sen hamnade jag på bänken i 90 minuter igen i sista matchen innan sommaren.
 
När Karikari återvänder till Halmstad återstår bara drygt sex månader på hans kontrakt.
Ser du att du fortfarande har en framtid i Halmstad efter lånet?
– Det kan jag inte säga något om nu. Om det går bra för mig nere i Turkiet kanske de blir intresserade och vill behålla mig där. Vi får se vad som händer.
I Balikesirspor gjorde Kwame Karikari tolv mål på 24 matcher på lån från AIK säsongen 2013/14.

Kommunen: Därför blev Örjans Vall för dyr

Publicerad 2015-06-10 18:53:00 i Allsvenskan, Halmstads BK, Örjans Vall,

I fredags kunde jag berätta att pengarna inte räcker för den planerade ombyggnaden av Örjans Vall - som ser ut att försenas.
För att få lite fler svar ringde jag bland andra kommunens fastighetschef Patrick Kristensson som berättar vad som gått snett, hur mycket pengar som har gått åt till den första etappen – och vilka alternativ som presenterades på mötet förra veckan.
- Vi försöker hitta lösningar för att hålla vår ram, säger fastighetschefen Patrick Kristensson.

Kvällsposten berättade i fredags att den första delen i renoveringen av Halmstads BK:s hemmaarena Örjans Vall har blivit flera miljoner kronor för dyr – och att de budgeterade 75 miljonerna inte räcker för att bygga om huvudläktaren och kanslilokalerna enligt det ursprungliga förslaget.
- Om vi skulle få igång västra läktaren i tid hade vi inte tid att göra en offentlig upphandling utan vi valde gemensamt i kommunen att köra på befintliga ramavtal, förklarar fastighetschefen Patrick Kristensson kostnaderna.
Även merkostnader för att höja det nya taket på västra läktaren för tv-kamerornas skull och ta bort en pelare som skulle skymma sikten har gjort bygget dyrare.

I dagsläget återstår 43 miljoner kronor för ombyggnaden av huvudläktaren. Det är inte aktuellt att skjuta till mer pengar som det ser ut.
- Inriktningen är att jobba på en lösning som uppfyller förbundets krav och möter klubbarnas behov inom ramarna som är satta, säger kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf.

I stället presenterade kommunen två bantade förslag för klubbrepresentanter i HBK och Halmia förra veckan.
Enligt Patrick Kristensson ser de ut som följer: Ett som ryms inom ramen för de 75 miljonerna. I det förslaget blir det VIP-lokaler på plan två och tre på en total yta på cirka 700 kvadratmeter, men klubbarna får behålla sina nuvarande kanslilokaler.
I det andra en VIP-restaurang på plan tre och klubbarna får nya lokaler. Men det sista förslaget är i skrivande stund nio miljoner kronor över budget.
- Det är de två alternativen som är kvar, säger Patrick Kristensson.
Vad är det som skalas bort?
- Allt som inte är krav. Svenska fotbollförbundets kravlista är prio ett. Vi försöker i god dialog hitta lösningar som passar alla, även klubbarna.

Enligt ursprungsplanen skulle renoveringen av Örjans Vall vara helt klar till sommaren 2016. Så ser det inte ut att bli längre eftersom diskussionen åter pågår om hur ”nya” Örjans Vall ska se ut.
- Det är tveksamt. Eftersom upphandlingen är gjord skulle vi kunna trycka igång det nu, men eftersom vi har en dialog är det tveksamt om vi kan hålla den tidsramen, säger Patrick Kristensson.


*   *   *

Noterbart är alltså att 32 miljoner kronor av de budgeterade 75 miljonerna är borta redan. Det är mer än dubbelt så mycket som var budgeterat för västra läktaren. I stället för 60 miljoner kvar till huvudläktaren återstår 43.

Kommunen säger också att de jobbar efter de ramar som är satta. Inga nya pengar är i dagsläget aktuella att skjutas till utan kommunen har presenterat två bantade förslag varav bara ett är troligt eftersom det ryms inom budget (se ovan). Exakt vad som försvinner och blir kvar verkar diskuteras nu mellan klubbarna och kommunen.

HBK:s klubbchef Fredrik Andersson var redan i fredags i KvP tydlig med att man från HBK:s sida inte är nöjd med det nya förslaget. Jag frågade honom i dag igen om HBK vill skjuta upp den fortsatta renoveringen för att få det så bra som möjligt.

- Vi vill ju ha det så bra som möjligt. Om vi vill skjuta upp eller forcera är inte frågan. Vi vill ha det som det var planerat, säger Fredrik Andersson och tillägger:

- Vi hoppas komma framåt i frågan.

Fortsatt klara besked från HBK:s klubbchef alltså.

Keene förlänger - ger arbetsro i sommar

Publicerad 2015-06-10 16:24:32 i Allsvenskan, Halmstads BK, James Keene,

James Keene ville ha ett längre kontrakt.
I dag skrev han på för ytterligare 2,5 år i Halmstads BK.
Som i och med förlängningen av Keene klarat av sommarens viktigaste "värvning" och slipper ut och stressa efter en ny anfallare igen.
 
James Keene berättade ju i KvP förra veckan om sin vilja att skriva ett längre kontrakt för att få mer trygghet i karriären och kunna fokusera på fotbollen igen.
Han gjorde ingen hemlighet av att han trivdes bra i Halmstad där hustrun även fått jobb. Redan då kändes det rätt sannolikt att Keene skulle stanna i HBK (även om han sa att det fanns intresse, men inget konkret) och nu är det klart. James Keene skrev på ett 2,5-årskontrakt dagen innan han åker på semester. Hade det inte blivit i dag hade det fått vänta till han var tillbaka i stan.
 
Att James Keene förlänger skulle jag påstå är den mest prioriterade "värvningen" i sommar. HBK har fått bra utdelning med Keene i anfallet som låg bakom kvitteringen mot Örebro i våravslutningen i senaste matchen. Hans stora styrka utöver inställningen är att tränare, lagkamrater och publik vet vad man får av honom varje gång han går ut på planen. För detta HBK, som krigar i botten, är det väldigt viktigt.
Nu kan man dessutom bygga på Keene i anfallet på sikt och bygga på hans relation på planen med Junes Barny.
- Det gick snabbt. Han bestämde sig för tryggheten här för vi har inte kunnat locka med pengar. Vi har erbjudit andra värden. Det känns härligt att det är klart, säger HBK:s klubbchef Fredrik Andersson.
 
Var det här det viktigaste draget för er i sommar?
- Ja, det var det här vi jobbade på. Att behålla Keene var prio ett.
 
HBK-ledningen hade ett möte om strategin inför sommarens fönster så sent som i går tisdag.
- Vi har ett antal namn som vi följer, men är också rätt nöjda med truppen vi har. Men vi vill ju hela tiden förbättra allt och tar små steg, säger Fredrik Andersson.
 
Exakt hur och med vilka muskler som HBK kan agera i sommar avgörs fortsatt till stor del av om någon spelare säljs i sommar.
De som läste söndagens KvP vet att HBK nu varit i kontakt med Dusan Djuric för att höra om han är sugen på att flytta hem i sommar. Fredrik Andersson ville inte gå in på detaljer om vad som sades, men en värvning känns inte direkt trolig i sommar.
- Jag tror inte han vill hem än, sa Fredrik Andersson då.
Precis som vid tidigare försök alltså.

Mer då?
Ska jag själv spekulera lite utifrån vad jag vet så kan kanske Alexander Henningsson i Öster bli den som ansluter i sommar. Kvick ytter, kontraktet går ut efter säsongen och HBK har redan nära relationer med Öster. Fredrik Andersson antydde i slutet av maj i KvP att Henningsson kan vara ett namn redan i sommar.

Avslöjar: Örjans Valls renovering hotas

Publicerad 2015-06-05 17:54:49 i Allsvenskan, Halmstads BK, Örjans Vall,

Kostnaden för den första etappen av Örjans Valls renovering har överskridit budget med flera miljoner kronor.
Nu saknas pengar för att fullfölja den ursprungliga ritningen – och ett nytt minskat förslag har presenterats för Halmstads BK på ett möte tidigare i veckan.
– Det är väldigt oroande. Snart får vi inte spela här längre, säger HBK:s klubbchef Fredrik Andersson till Kvällsposten.
 
Problemen i arenafrågan fortsätter för Halmstads BK (och Halmia).
HBK har dispens för att spela allsvenskt på Örjans Vall eftersom arenan är mitt i en renovering för 75 miljoner kronor som ska få den att möta förbundets krav samtidigt som det ger HBK bättre sportsliga och ekonomiska förutsättningar när man inte fick till finansieringen av en helt ny arena (som var förstavalet) på Sannarp.
Renoveringen har redan försenats en gång när kommunen enligt egen utsago tappade upphandlingsunderlagen "mellan stolarna".
Inför den här säsongen genomfördes etapp ett med utökad publikkapacitet på 500 platser och ett nytt tak över västra läktaren. Etapp två är tänkt att påbörjas till hösten för att stå färdig sommaren 2016. Där ingår en inglasad fasad, nya kansliutrymmen, omklädningsrum och gym, kiosker och en ny viprestaurang.
Men enligt uppgifter som jag fått från flera håll har renoveringen av Örjans Valls första etapp blivit flera miljoner kronor för dyr. Åtminstone fem miljoner kronor över budget handlar det om.
Konsekvensen? Det saknas pengar för att fullfölja originalritningarna - och kommunen har på ett möte i veckan presenterat ett nytt minskat förslag på renoveringen av huvudläktaren.
- Det är presenterat att det ska bli en annan typ av arena än det som är beställt. Det är inget vi vill utan det ifrågasätter vi, säger Fredrik Andersson som alltså bekräftar att kommunen vill ändra renoveringsplanen mot klubbarnas vilja.
 
*  *  *
Det är förstås ett nytt tungt bakslag för HBK i arenafrågan som varit en utdragen historia i många år.
Bara förseningen av den nya restaurangdelen tvingade HBK att omförhandla avtal som hade gått ut och det kostade klubben, som redan kämpar för att få ihop ekonomin för att klara elitlicensen, en hel del.
Nu riskera HBK att tappa ytterligare i framtida intäkter samtidigt som dispensen kan äventyras om man inte klarar att möta förbundets minimikrav.
Från HBK-håll har man också sedan länge varit tydlig med att 75 miljoner kronor inte skulle räcka på sikt utan att Örjans Vall antagligen kommer behöva renoveras igen för ytterligare mångmiljonbelopp inom fem-tio år.
 

Keene vill ha längre kontrakt

Publicerad 2015-06-02 20:10:02 i Allsvenskan, Halmstads BK, James Keene,

James Keene kan spela sin sista HBK-match mot Örebro på lördag.
Förhandlingar om en förlängning pågår, men Keene vill helst skriva på ett längre kontrakt berättar han.
- Jag vill ha lite trygghet efter att ha flyttat mycket och kunna fokusera på fotbollen, säger James Keene till Kvällsposten.
 
James Keene är avstängd mot Gif Sundsvall och kontraktet går ut efter Örebromatchen på lördag.
HBK-anfallaren, som fick dispens för att skriva på ett korttidskontrakt efter att det svenska transferfönstret stängt, kan med andra ord vara förlorad för HBK efter sommaruppehållet.
HBK vill behålla anfallaren (som varit väldigt billig hittills) - och Keene själv trivs väldigt bra i klubben, berättar han.
Diskussioner pågår just nu, men Keene vill alltså helst av allt skriva på ett längre kontrakt.
Något HBK inte ser som ett problem.
- Vi är öppna för att diskutera olika lösningar med Keene, säger HBK:s klubbchef Fredrik Andersson.
 
En sak som talar för att Keene stannar är att hans fru har fått jobb i Halmstad.
- Hon trivs bra och har även träffat lite kompisar här. Allt runtomkring funkar jättebra, säger James Keene.
En annan sak är att engelsmannen är väldigt nöjd med hur HBK - och framför allt Tommy Frejdh - hjälpt honom och hustrun under tiden i Halmstad.
- Fotbollsmässigt känns det bra och personligt också. Tommy Frejdh har varit fantastisk och hjälpt oss väldigt mycket. Det känns väldigt bra att ha en sån person i klubben som hjälper spelarna väldigt mycket.
- Jag kommer bra överens med tränaren Janne också, laget är ett skönt bra gäng med duktiga spelare. Det är en jättefin förening som jag trivs i, men vi får se vad det blir.
Ett besked lär inte dröja alltför länge, men kommer troligen inte redan den här veckan.
 
*   *   *
James Keenes plats mot Gif Sundsvall tas av Kwame Karikari. I övrigt är det inga ändringar i startelvan jämfört med 2-2-matchen mot Hammarby. Simon Silverholt är fit for fight igen och ersätter Sead Haksabanovic i truppen och på bänken. Viktor Ljung, som kände av sin tidigare skada lite grann på måndagens träning, kunde gå för fullt i dag tisdag och startar.
 
Frågade Janne Jönsson om Sead Haksabanovics status just nu och Jönsson säger att han ligger väldigt nära en plats i 18-mannatruppen hela tiden. Han är också nöjd med framstegen som den 16-årige rekordmannen tagit under våren - trots att han även gått i skolan. Från och med i sommar kommer Haksabanovic också börja träna på heltid med A-truppen.
Personligen tycker jag att Sead har tagit tydliga steg efter senaste landslagssamlingen. Det blir spännande att se vad han kan göra efter sommaruppehållet.
 
*   *   *
Sundsvall då? Ett lag jag känner till väl efter mina år som fotbollreporter/krönikör i Sundsvall och flera av spelarna är kvar i laget. Den här upplagan har imponerat på mig under våren även om poängskörden varit ojämn. Giffarna var väldigt bra borta mot HIF, men bleka senast mot Falkenberg (en match jag skrev på plats).
Då utgick högerbacken Robert Lundström med en befarad revbensfraktur, men det visade sig inte vara något brutet efter undersökning i helgen. Han är ändå ett frågetecken eftersom det fortsätter smärta och bröt måndagens träning, enligt Sundsvalls Tidning. Lundström har varit en av Giffarnas bästa spelare i vår så kan han inte spela är det ett avbräck.
Annars är Sundsvall ett lag som bygger mycket på sitt possessionspel och där yttrarna kliver in i banan hellre än går på utsidan med vänsterfotade Sellin till höger och högerfotade Chennoufi till vänster. Sellin och Dibba med sin fart är offensiva hot Halmstad får se upp med.
 
Att det är en viktig match går dock inte att komma undan. Sundsvall ligger just nu precis ovanför strecket och vid seger har HBK nödvändig kontakt med lagen framför igen. Förlust har man däremot inte råd med.
Det känns nästan passande att sommarvädret just nu mer skvallrar om en kvalmatch i november än något annat.

HBK säljer Erlandsson - för miljonbelopp

Publicerad 2015-06-02 17:53:59 i Allsvenskan, Halmstads BK,

HBK är på väg att få ett välkommet tillskott till den ansträngda kassakistan.
Nottingham Forest köper utlånade juniorlandslagsmålvakten Tim Erlandsson, 18.
Enligt mina uppgifter får HBK mellan 1-1,5 miljon kronor för den lovande målvakten.
 
Nottingham Forest utnyttjar som väntat sin köpoption på Tim Erlandsson som varit på lån i klubben sedan september i fjol.
Affären ger HBK runt 1,3 miljoner kronor. Skriver om det här i KvP. Ser att det spekuleras i Nottingham Post om 200 000 pund. Så är inte fallet i detta skede. Däremot så kan den totala summan växa till runt 200 000 pund totalt i en ersättningstrappa när/om Tim Erlandsson gör A-lagsdebut, tio matcher, 25 matcher etcetera. Det är alltså låst till A-lagsmatcher han gör. Ni förstår.
Hur som helst en bra affär för HBK som ju behöver tillskott i klubbkassan.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela