Kickoff

Ett tidigt allsvenskt tips ...

Publicerad 2015-03-12 22:14:09 i Allsvenskan,

Malmö FF försvarar sitt SM-guld, AIK utmanar, Henke guidar Helsingborg till en plats på övre halvan, Gefle får kvala igen och Åtvidaberg och Gif Sundsvall åker ut.
HBK? De klarar sig utan kval även med ett halvt nytt lag när Janne Jönsson tar över som tränare.
Det är mitt allsvenska tips inför säsongen 2015.
 
Med lite mer än tre veckor kvar till den allsvenska premiären får ni här mitt tips inför säsongen innan jag åker på efterlängtad semester.
Det är det tips som jag lämnade till Expressens/Kvällspostens/GT:s allsvenska bilaga för ganska exakt en månad sedan. Det är med andra ord lite gammalt trots att premiären är ett par veckor bort. Hade jag satt det i dag hade jag gjort några förändringar bland lagen i botten, men en deadline är en deadline och tipset ser ut som det gjorde den 13 februari. Premisserna var samma i fjol och då kom jag trots allt tvåa bland alla tyckare i vår bilaga.
 
Tipset
1) Malmö FF
2) AIK
3) IFK Göteborg
4) Elfsborg
5) Häcken
6) Helsingborg
7) Djurgården
8) Örebro
9) Kalmar
10) IFK Norrköping
11) Halmstad
12) Hammarby
13) Falkenberg
---
14) Gefle
---
15) Åtvidaberg
16) Gif Sundsvall
 
# Guldstriden
Malmö FF kommer vinna SM-guld igen, det är jag tämligen säker på. Det enda laget jag på förhand ser utmanar MFF är AIK, men jag tror de kommer sälja Nabil Bahoui i sommar och då har man inte tillräcklig spets för att räcka hela vägen. Det tror jag inte man gör ens med Bahoui kvar hela året. IFK Göteborg är starka med Lasse Vibe kvar i klubben, men jag tycker att sportchefen Mats Grens alla transfervändor skapar osäkert kring laget. Elfsborg och Häcken har båda potential att ta sig förbi Blåvitt.
 
# Mitten
Helsingborg följde jag bland annat på nära håll ett par dagar i Algarve i mitten av februari och jag tycker laget har det mesta på plats för att vara ett lag på övre halvan förutom en sak: tillräckligt bra mittbackar. Peter Larsson är bra men också skadebenägen och kan inte HIF-kaptenen spela är Carl Johansson och Jesper Björkman i dagsläget det ordinarie backparet. Det är två unga mittbackar, men de är inte bra nog för en högre placering. Det finns dock mycket potential i Darijan Bojanic, Anton Wede, Jordan Larsson, Lalawele Atakora och förstås Astrit Ajdarevic. Henke Larsson kommer bygga ett hårdjobbande lag som kommer bli svårbesegrat.
Kalmar som nia? Kanske för högt sett till hur laget spelat. Här tror jag mer på truppen än resultaten de visat. Men de kan lika gärna hamna precis ovanför kvalstrecket.
 
# Botten
Halmstad tror jag klarar sig utan kval i år igen (jag ska syna lagbygget mer veckan innan premiären, men tar det kort här). Det har funnits lovande tendenser under försäsongen och även om jag är övertygad om att flera offensiva spelare måste ta ett kliv i sin utveckling för att laget ska ta kliv i sin så tror jag att HBK är bra nog för att klara sig. Defensiven är nästan "för bra" när Christoffer Andersson och Mohammed Ali Khan knipit varsin plats - och därmed ser ut att förpassa Joseph Baffo och Jesper Westerberg till bänken. Framåt tror jag verkligen att Junes Barny kommer göra en bra säsong och bli den nyckelspelare han har kvaliteten för att bli redan i år. Vi får väl se om den gode Barny ger mig rätt eller fel där.
Hammarby har visat i Svenska cupen mot AIK att de kan bli en mer positiv överraskning än mitt februaritips gör gällande. I dagsläget skulle jag höja dem ett par placeringar.
Falkenberg över strecken? Jag är tveksam efter att ha sett deras match mot Superettannykomlingen Utsikten förra helgen. Lagbygget borde ha kommit längre, offensivt var laget svagare än jag trodde. Jag tror FFF kommer ta majoriteten av sina poäng på hemmaplan, men i dagsläget tror jag de får se kval som en framgång.
Gefle? Jag var inte imponerad av dem i fjol och tycker inte truppen ser speciellt mycket bättre ut i år. Men de kan mycket väl komma högre än Falkenberg. Det gäller dock att de får en bra start på sin nya hemmaarena - som inte kommer ge motståndarna samma obekväma känsla som Strömvallen. Har det betydelse? Det tror jag absolut.
Åtvidaberg och Gif Sundsvall åker ur. Ja, jag tror Giffarna, som har en majoritet kvar av spelarna som var där under mina år som fotbollsreporter på Sundsvalls Tidning, får det svårt. De kommer inte underskattas som FFF delvis gjorde i fjol och har inte haft pengarna att förstärka nämnvärt. Lars Krogh Gerson är ett helt okej nyförvärv och Smalj Suljevic en intressant talang, men jag tror inte det räcker. Åtvidaberg då? Något lag blir den negativa överraskningen och i år tror jag att Åtvidaberg ligger i farozonen. Ekonomin är risig, Ricardo Santos är såld och spelare som Henrik Gustavsson och Kristian Bergström blir inte yngre och bättre. Jag tror Roar Hansen får en tuff utmaning här även om till exempel Hallingström-Karlsson är ett bra mittbackspar.
 
Där har ni mina tankar om allsvenskan 2015, men då ska man också komma ihåg att det svenska transferfönstret inte har stängt än.
 
*  *  *
Med det här inlägget tar jag också en välbehövlig semester i två veckor framåt. Nu väntar playan i Mexiko innan jag är tillbaka för den allsvenska nedräkningens sista dagar i månadsskiftet.

Sorti - efter tavlan

Publicerad 2015-03-08 17:13:02 i Halmstads BK, Svenska cupen,

1-1 med mersmak borta mot Helsingborg.
Men sorti ur Svenska cupen efter Stojan Lukics jättetavla.
HBK ser dock ut att vara på rätt väg igen.
 
Det var inget märkvärdigt skott som HIF:s vänsterback Jere Uronen fick iväg ett par meter utanför straffområdet. Sikten var fri, men Stojan Lukic fick inte kroppen bakom bollen utan släppte i stället in 1-0 mellan benen i de sista sekunderna av första halvlek.
Det där är förstås ett skott som Stojan Lukic tar 99,5 av 100, men den här gången kom målet vid sämsta tänkbara tillfälle och blev i slutändan det som skiljde HBK från avancemang.
HBK hade gjort ett en bra första halvlek och låg närmare ett mål än Helsingborg i det skedet.
Men målet slog lite luften ur HBK-spelarna samtidigt som HIF-spelarna fick ny energi.
Det tog halva andra halvlek innan HBK hittade rätt offensivt igen, ungefär när Snorre Krogsgård blev inbytt.
Kwame Karikari kvitterade rättvist och HBK jagade ett segermål som aldrig kom.
I det läget borde nog det sista bytet varit Shkodran Maholli i stället för Antonio Rojas så HBK kunnat pressa med tre anfallare. Det förvånade lite.
I stället är HBK utslaget efter 1-1 trots att man gick igenom gruppspelet obesegrat.
 
Tavlan är dock bara att glömma. Det är sånt som kan hända. Men insatsen ska HBK ta med sig. Där fanns en jämnhet som inte jag sett tidigare under försäsongen. Där fanns också ett anfallsspel som var mer konkret än tidigare, en Karikari som gjorde sin bästa match i HBK-tröjan hittills och en Junes Barny som fortsätter visa framfötterna i anfallet. Defensivt var det stabilt och Liverstam och Ali Khan fortsätter spela ihop sig som mittbackspar inför allsvenskan medan Christoffer Andersson är imponerande trygg som högerback.
HBK visade också något som jag misstänker kommer bli ett signum under Janne Jönssons ledning: Omställningarna på fasta situationer. Precis som U21-laget sårade Häcken i tisdags i första halvlek gjorde HBK sånär 1-1 genom Snorre Krogsgård efter att HIF haft en hörna, men HBK nickat undan och Barny snabbt hittat den norske yttern i djupled. Det är tydligt att här finns en plan.
På pluskontot kan HBK även ta med sig att man kommer igen och räddar oavgjort trots underläge på bortaplan mot en tuff motståndare som HIF.
 
*  *  *
Nu väntar i stället tre träningsmatcher innan allsvenskan startar. Öster (h) den 14 mars, eventuellt IFK Göteborg (h) den 21 mars och Mjällby (b) den 28 mars.

Baffo vill testa mittfält - med King

Publicerad 2015-03-06 18:46:03 i Försäsong, Halmstads BK, Svenska cupen,

Joseph Baffo har blandat och gett på mittfältet.
Nu vill han få chansen med mer rutin bredvid sig.
- Jag tror att det hade varit enklare för mig att få spela bredvid King någon gång och höra det snacket och det pushet, säger Baffo.
 
Snackade en del med Joseph Baffo i dag efter träningen. Inte bara om kontrakt utan även om rollen som mittfältare. Baffo låg ju bakom båda målen mot Västerås (en assist, en ordnad straff) men blev utbytt redan i paus mot Syrianska efter tunga 45 minuter.
I båda matcherna har Baffo spelat i en ovan roll bredvid HBK:s mittfältslöfte Eric Smith och lyfter själv fram att han skulle vilja testa den rollen även med mer rutinerade King bredvid sig.
- Nu har jag spelat två matcher med Eric. Han har ju själv inte spelat så mycket på denna nivån utan King är den som bär mest rutin. Jag tror det hade varit enklare för mig att få spela bredvid King någon gång och höra det snacket och det pushet. Jag tror att jag skulle kunna tjäna väldigt mycket på det eftersom han har så mycket rutin i sin ryggsäck, säger Baffo.
 
Det är ingen kritik mot Smith - som själv håller på att växa in i sin mittfältsroll - utan bör snarare ses som en klok reflektion av Baffo som visar att han är mån om att göra det så bra som möjligt i sin ovana roll.
King är ju den av HBK:s mittfältare som snackar och styr sina lagkamrater allra mest.
På fredagens träning spelade Baffo back i "B-laget" och mittfältare i "A-laget" när Janne Jönsson roterade på spelarna.
Var tror du att du konkurrerar till den här matchen?
- Det kan jag inte svara på. Det är upp till Janne. Det gäller bara för mig att göra det bästa jag kan, om det är anfallare, mittfältare eller målvakt. Det handlar om att vara mentalt förberedd, träna på bra, och ta det dag för dag, säger Baffo.
 
På dagens träning var startelvan, innan rotationen där förutom Baffo även Snorre bytte lag, samma som startade andra halvlek mot Syrianska. Det vill säga med Christoffer Andersson, Fredrik Liverstam, Mohammed Ali Khan och Viktor Ljung i backlinjen, Kristoffer Fagercrantz, King Osei Gyan, Eric Smith och Simon Silverholt på mittfältet och Junes Barny med Kwame Karikari på topp.
 
*  *  *
Träningen avslutades med straffläggning där straffarna höll hög kvalitet innan Stojan Lukic räddade och bjöd på segerdans.

Här är spelarna som HBK vill förlänga med

Publicerad 2015-03-06 18:22:00 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season,

HBK vill förlänga med U21-landslagsbacken Joseph Baffo.
Både han och Viktor Ljung bör vara av högsta prioritet att få klart med innan sommaren.
Det är spelare som HBK kan bygga på - och få betalt för i framtiden.
 
Parallellt med att årets trupp håller på att spikas är arbetet med kontraktsförlängningarna igång.
Jag skriver här om att HBK meddelat Joseph Baffos agent att man vill förlänga med U21-landslagsbacken och sedan tidigare har jag berättat att HBK vill förlänga med Viktor Ljung, vars agent också kontaktats. Det är, skulle jag säga, i dagsläget ett viktigare drag av HBK-ledningen än om man får in ytterligare ett nyförvärv eller inte innan säsongen drar igång.
Den här hösten/vintern har visat precis hur sårbart HBK (eller vilket lag som helst) är när kontrakten löper mot sitt slut.
Både Baffo och Ljung är unga spelare med framtiden för sig i HBK.
Det är också spelare som HBK kan bygga sitt framtida lag på - men också kunna få betalt för i framtiden. En intäktskälla som HBK inte varit bortskämd med de senaste åren.
I både Baffos och Ljungs fall är det därför viktigt att komma till avslut innan sommaren.
Framför allt i Baffos fall med ett stundande U21-EM i sommar där alla spelare kommer att ha ögonen på sig från diverse klubbar runt om i Europa.
 
*  *  *
Enligt HBK:s klubbchef Fredrik Andersson planerar man även att sätta sig ner med Simon Silverholt och prata framtid. Silverholt har ju haft en stadig utvecklingskurva med mer speltid och har visat att han är en poängspelare under försäsongen.
 
Man har även en pågående diskussion om framtiden kring Shkodran Maholli som skrev ett nytt ettårskontrakt inför den här säsongen. Maholli har, vad jag sett av honom, varit rätt pigg under försäsongen.
 
*  *  *
När det gäller ytterligare förstärkningar då?
Där var beskeden ganska klara från Fredrik Andersson häromdagen.
- Inte som det ser ut just nu. Om det inte är något ut så kommer inget in heller. Vi måste ha rörelse i truppen i så fall. Just nu har vi 22 man.
Jobbar ni aktivt med att låna ut någon spelare?
- Nej, det gör vi inte.
 
Jag pratade med HBK:s tränare Janne Jönsson tidigare i dag som lämnade en liten öppning i alla fall. I så fall ska det vara en offensiv spelare som kan användas i flera positioner, troligen yttermittfält och anfall.

Nödvändig och välbehövlig seger

Publicerad 2015-03-01 14:36:08 i Halmstads BK, Svenska cupen,

Halmstad slog Syrianska med 3-0 i Svenska cupens andra gruppspelsmatch.
En nödvändig seger i cupen.
En välbehövlig seger för framtiden.
 
I 45 minuter trevande spel, för många enkla bortslagna passningar och en Joseph Baffo som inte hittade rätt i den defensiva mittfältsrollen.
Efter paus betydligt bättre med King Osei Gyan som motor i stället för Baffo på mitten, fler anfall, tre mål, bättre variation och lovande samspel mellan Barny-Silverholt och Barny-Karikari.
Halmstads BK lämnade Skedalahed med såväl lärdomar för framtiden som tre viktiga poäng som håller cupen vid liv till den avgörande gruppspelsmatchen mot Helsingborg nästa helg.
 
Varje match som HBK spelar är en förberedelse inför det som komma skall, allsvenskan.
Även om det är tidigt på försäsongen än så var första halvlek inte bra nog ur det perspektivet. Det var inte så att Syrianska skapade speciellt mycket - för det gjorde de inte - men det gjorde inte heller HBK framåt. En dubbelhörna i inledningen var utöver en fin långboll av Ali Khan på Simon Silverholt i djupled och ett frisparksläge för Fagercrantz efter att just Silverholt rivits ner utanför straffområdet det mest intressanta framåt. Bollarna med tydlig tanke och mottagare var för få. Och på mitten kom aldrig U21-landslagsbacken Joseph Baffo in i sin roll.
Var det något svar den halvleken gav var det att Baffo är bäst i sin naturliga roll som mittback - och förutom punktinsatser mot klart bättre lag än Syrianska - bör Baffo konkurrera om en mittbacksplats i första hand med Ali Khan och Liverstam.
 
Mot jämbördiga eller sämre lag behöver HBK mer passningskvalitet på mittfältet vilket man får med King och Smith tillsammans. Man får helt enkelt fler dimensioner i sitt offensiva spel så och i andra halvlek mot Syrianska kom betalningen snabbt.
Djupledsbollen ner mot Silverholt pratade man om i pausen och när Silverholt fick in sitt inspel kunde Junes Barny nicka in 1-0.
Därifrån var det bekvämt för HBK som med King och Smith på mittfältet kan kontrollera och diktera spelet klart bättre än med bara en av dem där.
Karikari sköt påpassligt 2-0 på en dålig rensning och Barny hittade Silverholts panna med ett inlägg till 3-0.
I det stora hela var andra halvlek klart bättre än första - och från den halvlek som grundlade HBK:s andra seger i år fanns en del godbitar för Janne Jönsson att bygga vidare på.
 
*  *  *
Tack vare segern har HBK, trots missräkningen mot Västerås, chansen att gå vidare från gruppspelet om man slår HIF borta i sista omgången.
- Vi går för tre poäng, sa Junes Barny.
Hur viktig är cupen för er?
- Vi vill gå vidare från cupen, det är den enklaste vägen ut i Europa. Men vi tänker inte så långt utan tar en match i taget nu.
 
*  *  *
Individuellt var det ingen förutom Baffo (dock i en ovan roll) som föll ur ramen och det var förstås positivt för Janne Jönsson att se.
Eric Smith gjorde en fin första halvlek, men tappade lite efter paus.
Fredrik Liverstam såg ut att spela med det självförtroende lagkaptensbindeln bör ge.
King Osei Gyan gjorde ett bra inhopp och Kristoffer Fagercrantz vågade ta för sig mer i andra halvlek.
Framåt handlade det precis som tidigare mycket om Junes Barny. Två mål på två tävlingsmatcher och för mig finns i alla fall inga tvivel om att han är nyckelspelaren nummer ett i år i offensiven. Får Barny bara vara frisk, får han rätt bollar och kan hitta den yta som han gillar så mycket mellan motståndarnas mittfält och backlinje, kommer det vara väldigt positivt för HBK.
Samspelet med Karikari var bra mot Syrianska - men där finns fortfarande mycket att jobba på och det bör vara av högsta prioritet för HBK fram till den allsvenska premiären.
Likaså syns det att Barny trivs bra med och hittar Simon Silverholt i och runt straffområdet. En relation man inte ska underskatta eftersom duon producerar poäng ihop. Silverholt är inte en färdig allsvensk spelare, men tar små steg framåt med det självförtroende som Jan Jönsson ger honom. Snabbheten har han, mot Syrianska visade han också en imponerande spänst.
- Jag vet att han hoppar som nästan en höjdhoppare så det är bara att lägga in den på pannan på honom, sa Barny om 3-0-målet.
Ni har hittat varandra tidigt på planen?
- Han är väldig enkel att läsa, snabb som fan, så det är bara att försöka hitta ytorna till honom så han kan utnyttja sin snabbhet. Det är bra att vi har klickat direkt, sa Junes Barny.
- Jag fick ett mål av honom och han ett av mig. Det är gött, säger Simon Silverholt.
 
*  *  *
Min matchtext i KvP läser du här.
Intressant snack, där Simon Silverholt berättade att HBK-truppen tagit ett snack efter Västeråsmatchen om att nivån måste bli bättre.
- Efter Västerås fick vi ta oss i kragen och säga att så här kan vi inte spela, det kommer inte funka i allsvenskan. Då tog vi ett snack och sa att det här måste bli bättre helt enkelt. Det tycker jag vi visar i dag.
Vilka detaljer tryckte ni på då?
- Helheten, att vi måste jobba mer som lag, våga offensivt och verkligen gå dit i närkamperna helt enkelt.
 
Junes Barny konstaterade i sin tur att det var viktigt att inte dra för stora växlar efter den här segern.
- Nu ska vi inte sväga iväg igen, vi har fötterna på jorden, tar det vecka för vecka och en match i taget. Nu vann vi med 3-0, och nu väntar en ny träningsvecka inför Helsingborg, sa Barny.
HBK har ju haft svårt att hitta spelet efter segern mot Kalmar i träningsmatchpremiären och kanske att det gick "för" bra i den matchen sett till hur många nya spelare HBK har, ny tränare i Janne Jönsson och en delvis ny spelfilosofi på planen.
- Vi är ett helt nytt lag och det tar självklart tid att spela in sig. Men i dag visar vi en del och tre mål också. Vi har en del kvar att jobba på, men har kommit en bra bit, sa Simon Silverholt.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela