Kickoff

Jönssons drömvärvning: Djuric

Publicerad 2015-05-30 12:14:05 i Allsvenskan, Dusan Djuric, Halmstads BK,

Följetongen Dusan Djuric tar ett nytt varv i sommar.
Inför Halmstads ödesvecka i bottenstriden berättar HBK-ledningen att man kommer ta kontakt med den förre mittfältsstjärnan - som är Jan Jönssons drömvärvning i sommar.
- Finns möjligheten att få hem Dusan Djuric ska vi vara med där och diskutera, säger Jan Jönsson till Kvällsposten.
 
Slutet av maj och redan nu kan vi tala om ödesveckor och ödesmatcher för Halmstads BK.
Fyra inspelade poäng på tio omgångar är HBK:s tangerat sämsta säsongsöppning i allsvenskan någonsin, enligt Infostrada.
Senast ett lag klarade sig kvar med den poängutdelningen var 1994 (Hammarby).
Det är en rätt tydlig fingervisning om HBK:s utmaning och det berg man måste bestiga nu.
Det funkar inte att luta sig mot (lura sig med) att det är 20 omgångar kvar att spela eftersom glappet uppåt växer sig större för varje omgång som försvinner.
Efter att ha mött samtliga sju topplag har HBK de närmaste sju omgångarna lag på nedre halvan som motstånd. Här finns väldigt litet utrymme för feltramp och övertidsförluster om man säger så. Då går tåget.
Innan uppehållet har HBK Hammarby borta i dag, Gif Sundsvall hemma på onsdag och Örebro borta på lördag. Tre direkta konkurrenter kring de nedre strecken.
Framför allt mot Sundsvall på onsdag har inte HBK råd med annat än seger i mina ögon.
Bara i dag lördag kommer vi kunna urskilja vinnare och förlorare i bottenstriden när fem av sju bottenlag är i farten. Halmstad mot Hammarby i Stockholm, Falkenberg tar emot Sundsvall och Kalmar möter Norrköping borta.
Förlorar HBK i dag samtidigt som Falkenberg vinner har HBK i bästa fall tre lag (Sundsvall, Örebro och Åtvidaberg) inom räckhåll. Hammarby och Falkenberg är i ett sånt läge (långt ifrån orimligt) tio poäng före ...
 
Tog ett snack med HBK:s tränare Jan Jönsson om pressen på honom och laget för stunden, hans egna framtid - samt hur klubben resonerar inför sommaren.
- Det är lite ovant, men det blir ingen stor skillnad på mig som väl är i detta läget. Jag är fokuserad på nästa uppgift. Det är möjligt att du pressar dig ytterligare lite. Man grubblar så klart, men dagarna är rätt intensiva och man försöker somna även om nattsömnen inte är den bästa de första dagarna efter en förlust. Men prestationerna (på slutet) har varit så bra att jag ändå sover gott, säger Jan Jönsson.
 
Huruvida Jönsson skulle sitta löst har lyfts i veckan från olika håll, men jag kan inte se att HBK skulle kicka Janne Jönsson oavsett hur det går i år. Klubbledningen är förstås fullt medveten om vilket lag Jönsson tog över, ekonomin man har att bygga med och varför man tog hem honom. Hade det inte varit för att just Janne Jönsson knackade på dörren till Örjans Vall i höstas hade Jens Gustafsson inte fått sparken. Det har jag väldigt svårt att tro.
Om inte säg Roy Hodgson knackar på samma dörr under de här tre åren lär inte Janne Jönsson få gå från HBK heller. Bättre tränare med HBK-hjärta får inte klubben och dessutom är han bra med unga spelare.
Då tycker i alla fall jag att det är intressant att höra hur Jönsson själv (med sitt väletablerade namn) ser på sin framtid med ett treårskontrakt - när HBK riskerar att åka ur i höst.
Tänker du fullfölja kontraktet oavsett hur det går i höst?
- Ja, så tänker jag och så ska man tänka. Jag har inga andra tankar, svarar Jönsson.
 
Oavsett hur den här veckans matcher slutar så kommer sommaren vara av en enormt viktig karaktär för HBK:s chanser i höst.
Någon spelare, som Joseph Baffo kan säljas. Det skulle öppna för någon värvning.
Prioritet är dock att förlänga med James Keene (som har tre matcher kvar på sitt kontrakt). Där pågår diskussioner för fullt och Keene har också meddelat HBK att han är öppen för att stanna. I slutändan handlar det om pengar.
 
Det svenska transferfönstret öppnar först den 15 juli, men i min KvP-intervju med Janne Jönsson berättar han att mittfältet är den lagdel han helst vill förstärka på. Både Jönsson och HBK:s klubbchef Fredrik Andersson säger också att Dusan Djuric kommer vara på tapeten i sommar.
Jag har skrivit förr att anledningen till att Djuric inte hamnat i HBK igen varit att han inte varit redo att flytta hem än. Så var det även senast när HBK frågade i vintras. Nu har han och Magyar åkt ut med FC Aarau och båda är kontraktslösa i sommar. HBK kommer ta kontakt med Djuric och fråga hur han ställer sig i sommar.
– Vi är skyldiga att fråga Dusan om han har planer att flytta hem i sommar. När vi ställt frågan tidigare har han inte velat det. Vi ska höra oss för, men kommer inte betala några löner som äventyrar klubben, säger Fredrik Andersson.
– Det är en väldigt bra spelare. Har vi någon möjlighet där ska vi vara med och diskutera, säger Jan Jönsson.
Jag frågade HBK-tränaren vem han själv ser som sin drömvärvning i sommar. Svaret:
– Den typen som Dusan är passar gott in där med den erfarenheten han har samlat på sig och som tidigare Halmstadsspelare.
Det är helt rätt väg anser jag. Dusan Djuric är den typen av spelare som kan göra stor skillnad på planen och höja hela gruppen samtidigt som han är en HBK:are i grunden. Det är den typen av spelare som HBK ska titta på. Om det så bara rör sig om hösten ut ...

HBK tränar i Norrköping

Publicerad 2015-05-29 11:08:49 i Allsvenskan, Halmstads BK,

I Halmstad finns inget konstgräs som liknar det snabba underlaget på Stockholmsarenan.
Därför tränar HBK i Norrköping på vägen till Stockholm och bortamötet med Hammarby.
- Vi har inget som liknar deras och det är inte säkert att vi hade fått någon fördel av träna på konstgräset här för det, säger HBK-tränaren Jan Jönsson.
 
Jag hade tänkt att ta en tur till Örjans Vall dagen innan match som brukligt när jag är hemma i Halmstad.
Men HBK åkte norrut, mot Stockholm och lördagens bortamatch mot Hammarby, redan under fredagsmorgonen. I stället tränar laget i Norrköping på vägen.
- Vi bryter av resan upp och får sträcka på oss och röra på kroppen, säger Jan Jönsson.
 
Hammarbys hemmaplan har ett konstgräs som är det klart snabbaste i allsvenskan. Skillnaden mot gamla konstgräsplaner är stor. Därför har HBK inte tränat extra på konstgräs inför den här matchen utan nöjer sig med träningen i Norrköping.
- Nej, det har vi inte. Vi har inget som liknar deras och det är inte säkert att vi hade fått någon fördel av träna på konstgräset här för det.
 
Kwame Karikari är som bekant avstängd till den här matchen och han ersätts i truppen av Viktor Ljung som är tillbaka efter sin skada som hållit ytterbacken borta från spel mot Falkenberg, Djurgården och IFK Göteborg.

Degraderingen ett faktum för Magyar och Djuric

Publicerad 2015-05-26 00:16:35 i Dusan Djuric, FC Aarau, Halmstads BK, Richard Magyar,

Nu är det klart.
FC Aarau åker ur den schweiziska ligan.
Och därmed kan den förre HBK-kaptenen Richard Magyar lämna klubben gratis i sommar.
 
FC Aarau har spelat med kniven mot strupen de senaste omgångarna.
Man köpte sig lite tid och hopp via 2-1 hemma mot klara ligamästarna Basel förra omgången (efter ett mål av Dusan Djuric), men i kväll försvann det sista lilla hoppet.
Aarau förlorade med hela 5-1 borta mot St Gallen och med en omgång kvar är Aarau fyra poäng efter Vaduz. Ett ointagligt försprång.
 
Richard Magyar, som hoppade in mot Basel, spelade inte alls mot St Gallen. Dusan Djuric fick en halvlek på sig innan han byttes ut.
Vad som väntar de två ex-HBK:arna nu återstår att se. Som jag har skrivit tidigare så bryts Richard Magyars kontrakt med Aarau vid en degradering och Magyar kan nu välja att lämna Aarau gratis i sommar. Det var knappast så han hade tänkt sig sitt första utlandsäventyr.
Dusan Djurics kontrakt går också ut i sommar. Aarau har en option att förlänga, men den lär nog inte aktiveras nu när de åkt ur.
Båda spelarna lär nog söka utlandskontrakt i första hand, men helt omöjligt är det inte att de landar i Sverige igen. Magyar stängde inga dörrar för det när jag snackade med honom för lite drygt en vecka sedan. Dusan Djuric har gjort sig ett bra namn i Schweiz och lär få anbud där. Kan ett krisande Halmstad locka? HBK borde i alla fall försöka, men man lär inte vara Djurics förstaval den här gången heller.

HBK:s tuffaste test hittills

Publicerad 2015-05-23 14:56:07 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Cupmästare och serieledare.
Toppen mot botten.
På söndagen väntar Halmstads tuffaste motståndare hittills: IFK Göteborg - när Mikael Boman kommer "hem".
 
Allsvenskan närmar sig sommaruppehåll men fortfarande har det inte börjat våras riktigt för HBK.
Som allsvensk jumbo på fyra poäng efter nio omgångar talar redan statistiken tydligt emot klubben.
Trots övertidsförlusten mot Djurgården fanns det ljusglimtar i spelet som i sin helhet, framför allt offensivt, såg lite bättre ut. Det är ett måste för Jan Jönsson att få så många bitar på rätt platser så snart som möjligt om han ska hålla kvar HBK i allsvenskan i år - samtidigt som jag också väntar på några "taktiskt" erövrade bonuspoäng här och där, som både Falkenberg och Sundsvall redan tagit.

Ett steg i det är att få kontinuitet i startelvan som nu blir densamma två matcher i rad. Med Viktor Ljung utanför truppen (man hade kunnat skyndat in honom i truppen till söndagen, men valde att ge Ljung några dagars extra tid att bli hundra efter sin skada) så sker inga förändringar elvan som föll mot Djurgården senast. Enda frågetecknet efter lördagens matchförberedande träning var Joseph Baffo som hade en lättare känning, men troligen skulle vara okej, trodde Jan Jönsson.
 
Med undantag för en formstark Ljung in i elvan så är detta HBK:s bästa elva i mina ögon. Kwame Karikari skulle kunna (behöver) utmana Junes Barny/James Keene i anfallet också, men får fortsätta att visa sitt värde på träningar, i U21 och med inhopp (när den chansen kommer). Karikari har spetsegenskaper i sitt djupledsspel och målskytte, men anpassningen till det spel som HBK måste spela i år har tagit längre tid än åtminstone jag trodde på förhand. I ett läge där varje omgång (utan poäng) just nu försvårar HBK:s situation är Barny och Keene det bästa alternativet längst fram eftersom övriga laget och Jan Jönsson vet vad man får. Det är dit Karikari måste ta sig också.
 
Vilka chanser har då HBK att rubba detta IFK Göteborg? Ganska små om man inte träffar helt rätt taktiskt. IFK är nyblivna cupmästare och leder serien efter en övertygande seger mot AIK senast. Det är möjligt att IFK-tränaren Jörgen Lennartsson roterar något i laget med tanke på det täta matchandet för deras del, men nyckeln blir ändå det centrala mittfältet där Gustav Svensson och Sebastian Eriksson kan tugga sönder vilket allsvenskt motstånd som helst känns det som. Klarar Eric Smith och King Osei Gyan den utmaningen som krävs av dem när det kommer till tempo och närkampsspel? Det kan mycket väl vara läge att låta Barny droppa ner som femte mittfältare i försvarsspelet.
I övrigt är IFK väldigt starka på sina kanter där ytterbackarna gärna överlappar och det hade varit intressant att se vad som händer om HBK till skillnad från tidigare matcher väljer att styra IFK:s spel in centralt.
I HBK:s fall tror jag omställningsspel med snabba bollar i djupled blir nyckeln offensivt. I luften kommer IFK dominera.
 
Söndagens match blir även Mikael Bomans första återkomst till Örjans Vall efter succén han gjorde i HBK. Han sköt HBK kvar i allsvenskan både 2013 och delvis 2014. Är det någon spelare som rimligen förtjänar att hyllas för det trots att han är i motståndarlaget nu borde det vara Mikael Boman.

Smith - HBK:s guldkalv

Publicerad 2015-05-20 18:22:00 i Allsvenskan, Eric Smith, Halmstads BK,

Holland, IFK Göteborg eller förlänga med HBK?
Mittfältstalangen Eric Smith har en stadigt växande beundrarskara - och är en potentiell guldkalv för HBK både på planen och ekonomiskt.
Svårigheten blir att få de två sista delarna att gå hand i hand.
 
Fotbollskanalen skriver i dag att IFK Göteborg vill värva Eric Smith från Halmstad i sommar och att beslutet ligger hos den talangfulle 18-åringen.
Hur väl det stämmer är svårt för mig att säga, men kopplingen med IFK är lätt att göra med tanke på att Eric Smiths agent heter Stefan Selakovic.
Själv har jag fått säkra uppgifter på att det finns flera utländska klubbar som tagit sig till Örjans Vall i vår för att spana in HBK-löftet.
Mot Djurgården i måndags fanns det över 20 stycken agenter och scouter från utländska klubbar på plats. Alla var förstås inte där för att följa Eric Smith, men några var det, bland annat från Holland.
Starkast är det utländska intresset från just Holland där det ska handla om klubbar strax under det absoluta toppskiktet. Ska jag spekulera lite är det ingen vågad gissning om svensklaget Heerenveen är en av de intresserade klubbarna med tanke på att Selakovic även spelat där. Heerenveen brukar dessutom ha koll på det som finns på den svenska marknaden.
 
HBK:s klubbchef Fredrik Andersson bekräftar i den här intervjun att det finns utländskt intresse för Eric Smith - och att HBK hellre säljer honom till en utländsk liga än inom allsvenskan.
Någon prislapp är inte satt på Smith utan vill intresserade klubbar köpa honom får de buda.
HBK har å sin sida meddelat Selakovic att man vill förlänga med Eric Smith vars kontrakt löper över 2016 också.
 
Frågade Fredrik Andersson om han tror att det blir en försäljning av Eric Smith i sommar redan.
- Nej, det tror jag inte, svarade han.
Att Eric Smith på sikt kommer flytta till större ligor och lag än allsvenskan och HBK känns dock ganska givet - och det behöver han inte flytta till Göteborg för att lyckas med.
Smith är tillsammans med Sead Haksabanovic HBK:s guldkalv på några års sikt. Spelare som HBK fostrat och som planen förstås är att man ska sälja utomlands för flera sköna miljoner på kontot.
Men det bör ske i rätt läge. Med rätt tålamod och utveckling är nämligen inte Eric Smith långt ifrån att blomma ut till en nyckelspelare i HBK redan nu. Han kan göra väldigt mycket nytta för klubben och sig själv de kommande åren på planen om han väljer att stanna i HBK, etablerar sig i allsvenskan och fyller på erfarenhetsbasen innan han tar steget utomlands. Och då till rätt klubb och rätt pris.
 
Tror du risken finns att klubbar utnyttjar er ekonomiska situation för att fynda spelare?
- Den risken finns. Men jag känner att vi har en ganska bred trupp och står förberedda med den här typen av spelare. Vi står inte heller och faller med enstaka spelare, säger Fredrik Andersson.
 
*   *   *
Även Joseph Baffo är en spelare som utländska klubbar följer och har gjort ett tag. Fotbollskanalen skrev häromdagen om intresse från Sion, Olympiakos och Norwich.
HBK vill förlänga, vilket jag skrivit tidigare, men innan U21-EM lär inget hända på den fronten. Det är snarare troligt att Baffo kan säljas i sommar eftersom hans medverkan i U21-landslaget har ögonen på sig.
 
*   *   *
Berättade inför derbyt att HBK har en klausul som gör att klubben kan bryta Shkodran Mahollis kontrakt innan den 31 maj. Det kommer man inte göra.
– Vi har ingen ambition att säga upp det kontraktet utan vi behåller honom, säger Fredrik Andersson.
 
*   *   *
Enligt det nya samarbetsavtalet med Öster kan HBK låna ut spelare som inte är äldre än 23 år till division 1-klubben utan karenstid. Malkolm Nilsson var först ut och fler lär komma, men 16-årige superlöftet Sead Haksabanovic är inte med på den listan i dagsläget.
- Nej, det är ingen som vi i detta läge lånar ut till Öster. Vi vill vårda Sead i vår egen miljö. Vi pratar med de killar som är aktuella. Den här gången var det Malkolm Nilsson, säger Fredrik Andersson.
 

Nya ändringar när Jönsson vill ha mer avslut

Publicerad 2015-05-17 14:20:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Simon Silverholt och Eric Smith in - Kristoffer Fagercrantz och Shkodran Maholli ut.
Jan Jönsson fortsätter ändra i laget i jakt på den bästa startelvan.
Mot Djurgården vill HBK-tränaren även se ett mer direkt HBK på sista tredjedelen för att få igång målskyttet.
 
Jan Jönsson fortsätter alltså sin "rotation" i startelvan när ett formstarkt Djurgården kommer på besök till Örjans Vall.
Simon Silverholt, pigg inhoppare i derbyt senast, och Eric Smith ser ut att få chansen från start och ersätter som sagt Kristoffer Fagercrantz och Shkodran Maholli. De två sistnämnda tycker jag inte var sämre än någon annan i derbyförlusten mot Falkenberg, men de får ändå kliva åt sidan.
Joseph Baffo är däremot tillbaka i truppen (börjar på bänken) liksom Mohammed Ali Khan (startelvan) och Kwame Karikari (bänken) efter lättare skador. Viktor Ljung är inte redo än. Han kommer börja träna för fullt från onsdag berättade HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui på lördagens träning där Ljung löptränade med Walid Atta.
 
Startelvan mot Djurgården blir följande:
Stojan Lukic - Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Mohammed Ali Khan, Christoffer Andersson - Snorre Krogsgård, King Osei Gyan, Eric Smith, Simon Silverholt - James Keene, Junes Barny
 
Därmed återvänder Junes Barny till anfallet efter ett par matcher med sådär resultat på mittfältet. Jag har ju tidigare skrivit att Barny-Keene på topp är ett intressant par eftersom de har egenskaper och fotbollstänk som jag tror passar bra ihop. Upp till bevis för det nu. Att det samtidigt är två spelare som HBK verkligen behöver få igång råder inga tvivel om. Barny har utan tvekan ett par växlar till i sig och Keene behöver börja visa igen vad HBK plockade in honom för, dvs hårt jobb OCH mål.
 
Jag snackade med Janne Jönsson efter dagens träning och frågade om inte HBK måste bli mer direkt när det kommer till offensivt straffområde. Lite mer "skjut först och fråga sen". Lite som Falkenberg bygger sin spelidé på.
Lördagens träning var nämligen återigen stundtals en uppvisning i spelare som valde en eller två passningar för mycket innan avslutet kom. Då hinner i stort sett alla lag samla sitt försvarsspel och då är det alltid svårt att komma igenom.
Har ni en grupp som är lite för mycket "spelande" på det viset?
- Ja, och det har vi pratat om. Vi påminde varandra om det i halvlek i Falkenberg också men kanske att det blev några passningar för mycket ändå, säger Jan Jönsson.
- Vi får jobba bort det. Vi måste skjuta och komma till avslut för att få lite tur.
Fokus i veckan har legat på anfallsspelet i första hand.
- Ja, det har det och påfyllning in i boxen. Vi släpper inte försvarsspelet, men har haft en hel del fokus på avslut och komma till avslut. Jag tycker vi kom till lite för lite avslut i Falkenberg. Med fler avslut har man chansen att få lite mer med sig, säger Jönsson.
 
Mot Djurgården, som kommer till Örjans Vall med fem raka segrar men också bara en naturgräsmatch i bagaget, vill Janne Jönsson se att hans spelare tar jobbet på rätt sätt för att få poäng med sig.
- Då får vi vara lite extra tända för vi vill ha betalt, men då får vi jobba hårt och jobba riktigt. Det är inte omöjligt även om de är formstarka.
- Vi är väldigt laddade och vill vara tydliga. Vi möter ett formstarkt lag som är duktiga innanför sitt eget och motståndarnas straffområde. Där måste vi vara på.
 

Magyar kan lämna Aarau i sommar

Publicerad 2015-05-17 13:49:00 i Dusan Djuric, Halmstads BK, Richard Magyar, Utlandsproffs,

Richard Magyar har bara spelat i FC Aarau sen januari.
Men redan i sommar kan HBK:s ex-kapten lämna den schweiziska ligajumbon.
Om laget åker ur bryts Magyars kontrakt och han är fri att lämna klubben.
 
Det ser riktigt tungt ut för Richard Magyar och Dusan Djuric i FC Aarau.
Under lördagskvällen förlorade laget (med Djuric i startelvan och Magyar på bänken) borta mot Sion med 1-0.
Det betyder att Aarau missade chansen att knappa in på Vaduz ovanför nedflyttningsstrecket.
Med bara tre omgångar kvar att spela i Schweiz har Aarau sex poäng upp till Vaduz och nedflyttningen ser alltmer trolig ut för laget som även bytte tränare i mars till Raimondo Ponte.
 
Richard Magyar, som bara fått spela fem matcher hittills, skrev på ett kontrakt till juni 2017 när han lämnade HBK för Aarau, men han skrev också in en klausul som gör att kontraktet bryts om laget åker ur. Det gör att han fri att lämna klubben i sommar och kan skriva på för en annan klubb gratis. Det kunde jag berätta på KvP i går.
Tog du med en sån klausul för att du såg detta scenariot framför dig?
- Inte direkt. Men min erfarenhet i såna här lägen är att får man ihop det och kämpar riktigt hårt så är det otroligt befriande att klara sig kvar, men det är också svårt att göra det. När jag gick hit visste jag att det fanns ett scenario där vi inte tog så många poäng och eventuellt åker ur. Därför valde jag att ta med den här klausulen och det känns ganska bra, berättade Magyar för mig.
 
Det känns väl ganska troligt att Magyar - och även Dusan Djuric vars kontrakt går ut i sommar även om det finns en option till förlängning - lämnar klubben vid en degradering.
I min intervju stänger inte heller Richard Magyar dörren för en återkomst till Sverige i så fall där bland annat Helsingborg och Malmö FF fanns med i bilden i vintras.
En återkomst till HBK? Det tror jag inte blir aktuellt hur det än går i det här skedet eftersom Magyar ville åt en ny utmaning när han lämnade. Och mittbackar har ju HBK ganska gott om ...
Dusan Djuric? Han ser åtminstone jag som den mest realistiska drömvärvningen för HBK i sommar (utifrån kriterierna att det är en gammal HBK:are som har så mycket individuell kvalitet i sitt spel att han kan göra en faktisk skillnad). Men det handlar om vilka pengar HBK har/inte har (det finns en elitlicens som ska räddas också) och vilka bud som Djuric får utomlands skulle jag tro. Han har ju dessutom ett bra namn i Schweiz sedan tidigare.
 
Fortsättning följer ...

Baffo utsatt för id-kapare

Publicerad 2015-05-17 13:11:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

17 idrottsprofiler är bland dem som fått sina identiteter kapade.
Bland dem finns HBK:s U21-landslagsback Joseph Baffo, nyförvärvet Kwame Karikari och ex-HBK:aren Ryan Miller.
- De gav mig ett helvete, berättar Joseph Baffo.
 
En gemensam nämnare för flera av spelarna som fått sina identiteter kapade av en liga som nu åtalas vid Södertörns tingsrätt var att de under en kortare tid spelat utomlands. Baffo var utlånad till Norge sista tiden i HIF, Karikari var utlånad till Turkiet under AIK-tiden och även en spelare Gunnar Heidar Thorvaldsson var bland de drabbade.
Jag snackade med Joseph Baffo om det hela och han berättade att det varit ett helvete för honom när räkningar på uppåt 100 000 kronor kom på posten förra året.
Med hjälp av sin syster lyckades han dock bestrida alla fakturor. Trots de problemen spelade Baffo sin bästa fotboll under andra halvan av säsongen i fjol.
Läs hela intervjun med Baffo här.
Och läs här om ligan som nu åtalas.

Ljung skadad inför derbyt

Publicerad 2015-05-09 13:03:00 i Allsvenskan, El Custico, Halmstads BK,

Halmstad ser ut att drabbas av ett sent avbräck inför Hallandsderbyt.
Vänsterbacken Viktor Ljung klev av lördagens träning med en lårskada.
– Det är tveksamt om han kan vara med, kanske som 19:e man, säger HBK-tränaren Jan Jönsson.
 
Halvvägs in i lördagens träning fick Viktor Ljung kliva av efter att det huggit till i baksida lår.
– Det högg till bara. Det kändes som en knuta, det krampade till, berättar Halmstads vänsterback.
Då missar du derbyt mot Falkenberg?
– Jag får se hur det känns i morgon, säger Viktor Ljung på väg från planen.
Du vill inte ge upp det direkt?
– Nej, verkligen inte. Det känns så typiskt bara.
Efter att Viktor Ljung rådgjort med Halmstads sjukgymnast Simon Bakkioui testade han skadan med 70-procentiga löpningar i Örjans Valls korridorer.
HBK:s tränare Jan Jönsson kunde inte ge klara besked direkt efter träningen om Ljung.
– Vi testar och vet inte riktigt, men det är väl inte så troligt. Vi får göra en slutgiltig bedömning.
– Kommer han med är det nog som extra spelare.
Viktor Ljungs ersättare som vänsterback i söndagens derby ser ut att bli Christoffer Andersson. I anfallet får Shkodran Maholli chansen i stället för Kwame Karikari.
 
Här är den troliga derbyelvan:
Stojan Lukic - Joseph Baffo, Fredrik Liverstam, Mohammed Ali Khan, Christoffer Andersson - Jesper Westerberg, King Osei Gyan, Junes Barny, Snorre Krogsgård - James Keene, Shkodran Maholli

Straffträning inför El Custico

Publicerad 2015-05-07 13:13:13 i Allsvenskan, El Custico, Halmstads BK,

 
 
Efter fyra straffmissar på fyra försök.
Här tränar HBK straffar som avslutning på torsdagsträningen med derbyt El Custico tre dagar bort.
Dagens bästa straffar? De slog de här två ...
 
När jag skrev om HBK:s straffskjutande inför Häckenmatchen var det med lite glimten i ögat.
Efter matchen och två nya missar av två nya skyttar var dock straffläggandet i högsta grad på fullaste allvar för HBK.
Man har naturligtvis inte råd att missa gratischanser som straffar att göra mål i det läget man befinner sig i.
Samtidigt som det inte går att fundera för mycket på det heller. Då går det "garanterat" troll i det.
 
Mot Häcken hade man en lista på tre namn där Karikari var nummer ett, King nummer två och James Keene nummer tre. I den ordningen.
De två förstnämnda missade och för Janne Jönssons del handlar det om att hitta trygga skyttar till nästa gång.
Som av en händelse avslutades torsdagens förmiddagsträning med just straffskytte där två spelare visade mest kyla.
Precis som Stojan Lukic sa innan Häcken ser James Keene hetast ut från elva meter. Så även i dag. Keene klev fram och drog säkert upp bollen i vänstra krysset (bilden).
Jesper Westerberg var också nära men träffade stolpen. I stället var det just Stojan Lukic som stod för dagens näst bästa straff när han med kraft dunkade upp bollen i nättaket bakom Malkolm Nilsson.
- Såg du min straff?, flinade Lukic på väg av träningsplanen.
Alla slog inte straffar, men även Eric Smith satte sin. Och Shkodran Maholli gjorde ju mål på straff i U21 i veckan.
 
På söndag är det dags för Hallandsderby, El Custico, som någon i Falkenberg träffande döpt derbyt till i år.
En strafflista för HBK då kan jag tänka mig borde se ut så här: 1) Keene, 2) Westerberg, 3) Maholli
 
*  *  *
Vem vill ni se som HBK:s näste straffskytt?

Sökandet fortsätter

Publicerad 2015-05-03 13:44:00 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Blir det tredje rollen gillt för Junes Barny?
I Halmstads sökande efter rätt uppställning flyttar Junes Barny in som central mittfältare bredvid King mot Häcken.
Och en alltmer allergifri Snorre Krogsgård är redo för sina första minuter sedan halvtidssortin mot Helsingborg.
 
Det skiljer bara en poäng mellan HBK och Häcken när det är dags för match på Örjans Vall i omgång sju.
Det säger inte så mycket om HBK:s start, men däremot en hel del om Häckens. Laget från Hisingen har inte fått spelet att flyta som tidigare säsonger och kommer från en frustrerande förlust mot ett taktiskt smart Norrköping senast.
 
HBK kommer närmast från en klar 3-1-förlust mot Malmö FF borta där Junes Barnys missade straff i slutskedet kunde gett matchen lite nerv in i det sista trots allt.
Det var Barnys andra straffmiss i den allsvenska upptakten (även om han gjorde mål på returen på den första).
- Nu skjuter jag inte fler straffar förrän jag gjort tre spelmål, sa Barny efter söndagens träning. Och log förstås.
Räkna dock med att någon annan tar straffarna den närmaste tiden.
- Vi bestämmer straffskytt i morgon, sa Janne Jönsson.
Alternativ finns i bland andra Jesper Westerberg, Kwame Karikari och James Keene.
Jag frågade Stojan Lukic vem som var vassast på straffar i laget.
- Keene har sett väldigt bra ut på straffar, var svaret från HBK-målvakten som onekligen borde veta.
Jag tippar på att det blir antingen Keene eller Westerberg från elva meter framöver.
 
Junes Barny ja. Han flyttas återigen, den här gången från vänsterkanten till det centrala mittfältet bredvid King Osei Gyan. Det är ingen ovan roll för Barny som hade den i Ängelholm och det blir ett intressant test mot Häcken. Barny har massor med fotboll i sig och hans trygghet med bollen hoppas Janne Jönsson ska bli nyckeln till ett bättre eget spel för HBK framöver.
- Jag hoppas att han ska bli ännu mer involverad med bollen, men det är väldigt viktigt att han är fotbollsklok i den rollen så det inte blir för mycket, utan vid rätt tillfälle håller i den för oss. Och han är rätt stark i kroppen också.
Janne Jönsson erkänner att HBK fortfarande söker efter rätt uppställning.
- Vi söker lite grann fortfarande. Jag tycker inte det varit några våldsamma rockader, men lite grann sökande har det varit. Men kanske mest första veckan när vi hade väldigt komprimerat program. Sen har vi behållit en viss form av ryggrad i alla fall. En hel del spelare har spelat samtliga (matcher), men vi söker oss fram, säger Jan Jönsson.
 
Ett annat drag som Janne Jönsson gör mot Häcken att döma av lördagens och söndagens träningar är att Snorre Krogsgård startar till vänster. Det är 23-åringens första start sedan Helsingborg den 12 april då han klev av i halvtid efter problem med sin gräsallergi. Sedan dess har han varit sliten och svag, berättar han i den här intervjun.
Men nu får han chansen igen och det bör göra HBK gott att få in den snabbheten i laget igen. Speciellt mot Häcken där ytterbackarna går högt och lämnar mycket yta bakom sig.
 
HBK har ju samtidigt saknat Simon Silverholt som har varit skadad hela våren, men som tränar fullt igen numera. Han är inte med i truppen mot Häcken, men Janne Jönsson räknar med Silverholt i U21 på tisdag.
 
Så startar HBK mot Häcken
Stojan Lukic - Joseph Baffo, Fredrik Liverstam, Mohammed Ali Khan, Viktor Ljung - Jesper Westerberg, King Osei Gyan, Junes Barny, Snorre Krogsgård - James Keene, Kwame Karikari.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela