Kickoff

Jättetalangen bakom segern

Publicerad 2015-11-26 18:46:00 i Halmstads BK, Sead Haksabanovic, träningsmatch,

Ett mål efter eget förarbete.
Två assist, bland annat till provspelaren Mattias Håkansson.
Sead Haksabanovic glänste när HBK slog Öster borta med 3-1.
 
Skilda världar.
Efter en sen kväll/natt med jobb i Malmö när Cirkus Zlatan drog fram i Champions League passade jag på att åka tidigare till Växjö (för Växjö-Modo) för att kika lite grann på det som är HBK:s stundande Superettanbygge när ett ungt HBK mötte Öster i Tipshallen.
HBK startade med tre provspelare där Mattias Håkansson gjorde ett mål och såg ut som, tja, förväntat efter tiden i Mjällby. Det är en bra spelare på superettannivå om han kan bli mer konkret i sitt spel.
På högerbacken såg Adnan Kojic mest intressant ut. Centrala mittfältaren Sebastian Crona var bolltrygg mot ett inte alltför starkt Öster men måste snäppa upp tempot i sitt spel för att kliva upp i divisionerna, men han är inte rädd för dueller vilket är positivt.
Alexander Henningsson nickade in HBK:s 2-1-mål på hörna när han var tillbaka på sin gamla konstgräsplan i Växjö.
 
Mest konkret var ändå Sead Haksabanovic. HBK:s supertalang gjorde ett mål och två assist och förarbetade sitt eget mål till och med. Han överglänste klart provspelarna och tog för sig i favoritrollen som nummer tio. Det finns så otroligt mycket fotboll i 16-åringen att jag inte hyser några tvivel på att han är redo att vara navet i HBK i superettan i en släpande anfallsroll. Bollen ligger hos Janne Jönsson att våga bygga laget kring Sead, men det finns en stor utmaning som Sead samtidigt ställer till HBK. Det ska jag återkomma till mer utförligt framöver när jag inte har en SHL-match som tickar närmare nedsläpp för varje minut. Kanske i helgen. Är ni intresserade får ni hålla utkik i bloggen.
 
####
I övrigt. Vintern kommer bli oerhört viktig för spelare som ska ta nästa kliv. Jag tänker framför allt på Alexander Berntsson och Eric Smith som båda måste bygga på sig rätt muskler och träna rätt med bollen i vinter för att göra avtryck nästa säsong i Superettan. I Berntssons fall handlar det om att bli mer bekväm med bollen och minde kantig i passningsspelet som är en väsentlig del av mittbacksspelet numera. Smith måste bredda sitt passningsspel, bland annat genom att börja använda vänsterfoten då och då också. Annars blir mittfältstalangens spel för ensidigt.
 
Nej, nu blir det hockey för min del. Trevligt kväll!

HBK vill värva Superettans skyttekung

Publicerad 2015-11-13 14:57:47 i Allsvenskan, Silly Season, Superettan,

Halmstads BK vill ta sig tillbaka snabbt till allsvenskan.
Nu är man ute efter Jönköpings Södras skyttekung Fredrik Olsson – vars kontrakt går ut i vinter.
– Vi behöver få in en dokumenterad målskytt, säger klubbchefen Fredrik Andersson.

Halmstads BK har tappat tre av sina fyra anfallare efter nedflyttningen till superettan.
Klubben har redan uttalat att de vill ta sig tillbaka snabbt och i vinter är anfallsspelare prioriterade.
Enligt initierade uppgifter till Kvällsposten är Halmstad intresserat av att värva Fredrik Olsson från nyblivna allsvenska laget Jönköpings Södra.
Den 30-årige anfallaren vann skytteligan i superettan den gångna säsongen med 17 mål och sitter just nu på ett utgående kontrakt med J-Södra.
– Inga kommentarer, säger Halmstads klubbchef Fredrik Andersson som inte dementerar uppgifterna.
Men det är den typen av målskytt ni letar efter och behöver få in?
– Ja, det kan man säga. Vi tittar efter målskyttar och vi behöver få in en dokumenterad målskytt.
Jnytt skrev för en vecka sedan att J-Södra förhandlar med Fredrik Olsson om en förlängning.
 
Två spelare till som finns med på Halmstads intresselista är Sundsvallsduon Leo Englund och Simon Helg. Det är redan klart att långe anfallaren Englund, som gjorde ett mål i allsvenskan i år, lämnar Sundsvall i vinter medan mittfältaren Helg, som gjorde två mål i år, har ett utgående kontrakt med den allsvenska klubben.
– Englund är ett namn som figurerar här. Det är samma med Helg, vi vet om hans situation, säger Fredrik Andersson.

MAK nobbar asiatisk klubb

Publicerad 2015-11-13 12:37:46 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season, Superettan,

Mohammed Ali Khan hade chansen att skriva på för en asiatisk klubb på ett korttidskontrakt.
Men han nobbade.
Men blir mittbacken kvar i HBK?
 
Om jag är säker på att Fredrik Liverstam kommer att säljas i vinter är jag inte lika säker på att Mohammed Ali Khan inte spelar i HBK även kommande säsong.
MAK har ju kontrakt två år till och skulle få en nyckelroll i en allsvensk satsning nästa år om han blir kvar.
Nyligen hade han dock chansen att lämna. MAK fick ett bud från en asiatisk klubb, ett lukrativt korttidskontrakt i stil med det som James Keene hade i Indien för något år sedan, men valde att tacka nej.
Det betyder rent logiskt sett att HBK har accepterat ett bud på mittbacken för annars hade inte frågan kommit så långt.
 
Jag skrev om budet under torsdagen. Här är den artikeln. Där kan ni även läsa varför MAK nobbade budet, hur han ser på framtiden i HBK samt hotbilden mot honom och hans familj efter säsongen.
 
###
Anser sig HBK verkligen ha råd att släppa både Liverstam och MAK i vinter?
Känns lite som gambling i mina ögon eftersom man då måste hitta någon mer etablerad mittback att spela in bredvid Alexander Berntsson eller Markus Johansson. Det blir ett för ungt och orutinerat mittlås för en allsvensk satning med båda mittbackslöftena från start under 30 omgångar.
 
 

Allsvensk klubb vill värva Liverstam

Publicerad 2015-11-13 12:24:02 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season, Superettan,

Halmstad ser ut att tappa sin lagkapten Fredrik Liverstam.
En allsvensk klubb visar konkret intresse att köpa loss mittbacken.
Samtidigt finns intresse från norska klubbar.
 
Hösten och silly season är här.
Samtidigt fortsätter utvandringen från HBK som åkt ner i superettan.
Jag har redan berättat om Matthew Rusike, James Keene och Shkodran Maholli.
En annan spelare som jag räknar med försvinner i vinter är lagkaptenen Fredrik Liverstam som är för bra för att spela i superettan.
Liverstam har dock kontrakt till 2016 så han måste köpas loss.
Under torsdagen kunde jag berätta att det finns en allsvensk klubb som nu vill göra det och är konkret i sitt intresse. Artikeln kan ni läsa här.
Det finns även intresse från Norge, dock inte lika konkret än.
 
Jag räknar som sagt med att HBK kommer sälja Fredrik Liverstam i vinter och den troliga destinationen är allsvenskan eller någon av Norges och Danmarks högstaligor.
 
###
När börjar vi prata om "lagkaptensförbannelsen" i HBK? När Liverstam lämnar är det fjärde kaptenen på lika många år som försvunnit. Johnny Lundberg (ej förlängt), Stefan Selakovic (ej förlängt/slutade), Richard Magyar (valde att inte förlänga) ... och snart Liverstam (säljs).
Femte gången gillt nästa år?
Fast då bör det ju bli lugnare. Räknar redan nu med att Stojan Lukic får kaptensbindeln eftersom Jesper Westerberg saknas när säsongen börjar.
Vad tror ni?

Premier League-intresse, knäoperation och kontraktsförlängningar

Publicerad 2015-11-01 23:26:51 i Allsvenskan, Halmstads BK, Superettan,

Halmstad lämnade allsvenskan med en seger.
Nu väntar superettan nästa år och truppbygget är igång.
Så här är läget.
 
Ut:
Jag avslöjade redan samma kväll som Halmstads nedflyttning blev ett faktum att Matthew Rusike skulle bryta sitt kontrakt och lämna klubben. Det bekräftade även HBK efter matchen mot Hammarby och här kan ni läsa fler nyheter som jag skrev efter matchen i går.
Bland annat om att flera skandinaviska klubbar är ute efter den kvicke anfallaren som gjorde fyra mål i HBK. Där ska även engelska Newcastle vara intresserade fick jag höra kort efter matchen från en person som bör veta. Känns ändå väldigt långsökt med PL för Rusike som jag tror hamnar i något skandinaviskt lag om jag får gissa. Man ska också komma ihåg att intresse är en sak, ett konkret bud något helt annat.
 
Jag avslöjade även på Twitter (för er som följer mig där) kort efter matchen att James Keene utnyttjar den klausul som jag berättade om för två veckor sen och bryter sitt kontrakt med HBK. Ett väntat besked eftersom de klausulerna är inskrivna av en anledning.
 
I artikeln ovan berättar jag även att King Osei Gyan bestämt sig för att operera sitt skadade knä och den operationen sker på torsdag i Stockholm. Mittfältaren blir därefter borta allt från tre till sex månader samtidigt som hans kontrakt med HBK går ut vid årsskiftet.
King har väl inte nått de höjder som man trodde på förhand och han sitter på en av lagets högsta löner. Han skulle så klart bli en nyckelspelare i ett superettanbygge, men ska han bli kvar lär det krävas att han sänker sin lön en hel del.
 
Christoffer Andersson lägger skorna på hyllan för att bli U17-tränare i Helsingborg.
 
Shkodran Maholli har utgående kontrakt och har under hösten spelat för ett nytt kontrakt. I dagsläget ser han inte ut att få något sånt, men det kan ändras beroende på vad HBK får in i anfallsväg.
 
Oklart:
Fredrik Liverstam kan bli den fjärde HBK-kaptenen på lika många år som lämnar efter Johnny Lundberg, Stefan Selakovic och Richard Magyar. Liverstam har varit HBK:s bästa spelare i år enligt mig, det fanns ett utländskt bud/konkret intresse som HBK nobbade i somras från ett öststatslag (det har jag skrivit om i KvP i somras) och det lär finnas intressenter nu också. Det kommer komma bud och jag tror inte Liverstam följer med HBK ner i superettan. För hans karriär vore det inte heller ett bra steg.
 
Viktor Ljung har HBK pratat om att förlänga med hela året även om man inte erbjöd något konkret första halvan. HBK vill behålla Ljung som man tror mår bra av ett helt spelår efter alla skador i år. Lär hänga på det allsvenska intresset i övrigt om Ljung stannar.
 
Eric Smith har kontrakt med HBK och skulle må bra av ett år i superettan för att ta nästa steg som spelare innan han tar det klubbmässigt.
 
Sead Haksabanovic har imponerat på allt och alla egentligen (lovorden inom truppen haglar) och jag har berättat om hur han tränade med Manchester United i somras. United och många med dem är fortsatt intresserade och Sead kan ta steget utomlands när han själv vill egentligen. Det finns ingen brådska. HBK pratar stundtals som om de vill casha in på sin guldklimp redan, men det är ett kortsiktigt tänk som jag inte kan förstå. Sead blir kvar om HBK satsar på honom och att Janne Jönsson är beredd att göra det nästa år har han visat redan i höst genom att flytta in Sead centralt. En bra säsong i superettan skulle kunna öka 16-åringens värde flera gånger jämfört med en försäljning i vinter. Så hur tänker HBK? Kortsiktigt eller långsiktigt... Det här är ett av klubbens viktigaste beslut på länge.
 
Förlängningar:
Viktor Ljung är nämnd ovan. HBK jobbar även med att förlänga med Markus Johansson, som spelade från start mot Hammarby i mittlåset.
 
Stojan Lukics, Simon Silverholts och Malkolm Nilssons förlängningar har jag berättat om tidigare.
 
In:
Jag har hört lite namn som varit/är på tapeten, men inget som är stekhett.
Därför konstaterar jag bara att HBK behöver förstärka i defensiven med ytterbackar där Ljung kan lämna samtidigt som Jesper Westerberg dessvärre troligen drog av korsbandet mot Hammarby.
Kanske måste en etablerad mittback in också beroende på vad som händer med Liverstam/MAK.
Mittfältet behöver förstärkas också även om Junes Barny har tagit för sig där på slutet.
Och inte minst i anfallet är behovet störst där tre av fyra anfallare ser ut att försvinna.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela