Kickoff

Dags för hjärtan och hjältar

Publicerad 2015-10-17 13:55:35 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Vinst för att fortsätta pressa Falkenberg.
Förlust eller oavgjort och Superettan kan vara den bistra verkligheten redan på söndag kväll.
Det är dags för hjärtan och hjältar att visa sig i Halmstads BK.
 
Hösten är här.
AIK är på ingång.
Men det blåser sedan länge allt snålare runt Örjans Vall.
Ingen som följer de fyrfaldiga svenska mästarna på något sånär regelbunden basis behöver en påminnelse om vad som står på spel i morgon eftermiddag.
Hopp eller förtvivlan för alla HBK-fans liksom spelare, ledare, mattanter, funktionärer, frivilliga och alla andra som engagerar sig kring Klubben.
Seger mot AIK är det enda sättet som HBK på egen hand fortsätter påverka vad som händer i bottenstriden i ytterligare minst en omgång.
Förlust och antagligen även oavgjort och HBK:s öde beseglas på Falkenbergs IP några timmar senare.
 
Ur det perspektivet är det inte längre intressant vilka "om" och "men" som kan spela in i 90 minuters fotboll mellan ett lag som slåss om guld och ett som slåss för sin överlevnad.
HBK har bara sig själva att skylla att man är i den här sitsen.
Men det är historia.
Nu handlar det om poängen.
Det handlar om hjärta och hjältar.
Det handlar om vilka som har modet, kunskapen, kvaliteten att kliva fram och visa vägen trots en tung uppförsbacke.
De senaste höstarna har det funnit gott om dem i HBK-tröjan, men i år är det fortfarande upp till bevis.
Vilka spelare kan göra skillnaden?
Som Kristoffer Fagercrantz hösten 2012, som Mikael Boman, Stojan Lukic, Gudjon Baldvinsson, Kristinn Steindórsson och Marcus Antonsson de senaste åren. För att nämna några.
Blir det Stojan Lukic, Fredrik Liverstam, Mohammed Ali Khan, Jesper Westerberg, Antonio Rojas, Matthew Rusike och James Keene?
Eller någon mer oväntad?
Det kan bara de själva svara på.
Jag vet att hoppet fortfarande lever i HBK-truppen.
Men när slutsignalen går mot AIK bör samtliga spelare kunna se sig själva i spegeln och säga att de har gjort precis allt de har kunnat för tre poäng.
För allsvensk överlevnad.

Backskada inför AIK

Publicerad 2015-10-16 12:48:19 i Allsvenskan, Halmstads BK,

Viktor Ljung klev av onsdagens träning.
Han tränade inte under fredagen och är tveksam till start mot AIK.
Andreas Bengtsson ser därmed ut att ta steget ner som vänsterback.
 
Hade fredagsförmiddagen ledig så jag tog en tur ner till Örjans Vall.
Där kunde jag konstatera att Viktor Ljung återigen saknades på träningen. Jan Jönsson berättade efteråt att den skadeförföljde vänsterbacken klev av onsdagens träning och nu är tveksam till start mot AIK på söndag. Det ska dock handla om framsida lår och inte baksidan den här gången.
Ljung var högaktuell för startelvan när Christoffer Andersson är avstängd. Nu ser den platsen ut att tas av Andreas Bengtsson som flyttas ner till sin normala position efter att ha imponerat som vänsterytter i två matcher mot MFF och Blåvitt.
 
Övriga förändringar i startelvan är inte så svåra att lista ut. Fredrik Liverstam ersätter Alexander Berntsson som mittback och Matthew Rusike kliver in i elvan som vänsterytter/forward beroende på hur Jönsson tänker formera laget på söndag. Alternativ finns, men 4-5-1 har ju varit lyckosamt i de senaste omgångarna så jag ser i alla fall ingen anledning att frångå det konceptet. HBK måste ju göra allt de kan för att optimera chanserna att vinna mot AIK.
Och på sätt sätta press på Falkenberg som möter Åtvidaberg hemma 17.30 på söndag.
 
*  *  *
HBK tränar även i morgon lördag, men förväntad startelva är alltså:
Stojan Lukic - Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Mohammed Ali Khan, Andreas Bengtsson - Snorre Krogsgård, Antonio Rojas, Eric Smith, Junes Barny, Matthew Rusike - James Keene.
 
*  *  *
AIK har Kenny Pavey avstängd på söndag.
 
*  *  *
Andreas Bengtsson är värd att nämna ytterligare. Han har verkligen tagit för sig när han fått chansen vilket är väldigt roligt och Bengtsson ser ut att bli en spelare att bygga vidare på oavsett serietillhörighet nästa säsong. Rejäl, framfusig, tar för sig. Helt klart lovande.
 
*  *  *
4-5-1. De centrala mittfältarna får mer tid på sig med bollen, passningsalternativ närmare sig och ytorna blir inte lika avslöjande bakom dem. Det är tre stora anledningar till att det funkat så bra.
 
*  *  *
På tal om centrala mittfältare så var Antonio Rojas ett litet rivjärn på den delen av träningen som jag såg. Rojas är lite som Mikael Boman, växer när hösten kommer.
 
*  *  *
Janne Jönsson avslutade träningen med att snacka med gruppen om vikten att reflektera över sina insatser i match och på träning. Om man gör något dålig, varför? Och vad ska man göra i stället? I en grupp är det naturligt att man har vissa spelare som reflekterar mer (på gott och ont) än andra. Men ska man bli bättre handlar det om att kunna se vilka svaga bitar man måste jobba med. Annars är det svårt att utvecklas. Det gäller ju i allt man gör. Framför allt för unga spelare som vill lära sig och bli bättre krävs det att man synar sina egna insatser och det har väl inte alla gjort. Men det är något Jönsson och tränarstaben jobbar på att förbättra hela tiden.

Jönsson om missade succévärvningen - och framtiden

Publicerad 2015-10-11 22:42:48 i Allsvenskan, Halmstads BK, Jan Jönsson,

Jag har inte bloggat alls så mycket som jag hade tänkt inför den här säsongen och det finns så klart anledningar till det. Tiden är en faktor så klart. Hur som helst, jag ber om ursäkt för att det inte har blivit mer från mig här.
 
Här får ni en text som en del av er kanske har missat. Jag intervjuade Janne Jönsson till Kvällspostens allsvenska extrabilaga som kom ut förra söndagen. En del har säkert läst den och min HBK-krönika där, andra inte.
Här är intervjun i sin helhet i alla fall. En del intressant tycker jag själv. Ni som läser Kvällsposten och kikar in i bloggen från tid till annan har så klart koll på att HBK hade en STOR chans att värva Martin Broberg i sommar. Man gjorde inte det, och Brobergs succé i Örebro har väl alla sett. I intervjun erkänner Jan Jönsson att han ångrar att HBK inte värvade Broberg och förklarar varför affären inte blev av.
Jönsson ger också ett dagsaktuellt svar på om han fortsätter träna HBK om klubben åker ner i superettan till nästa år.
 
###
 
Halmstads tränare Jan Jönsson har inte gett upp hoppet om att hålla Halmstads BK kvar i allsvenskan även om läget är dystert.
Blir det en degradering räknar Jönsson ändå med att fortsätta som klubbens tränare nästa år.
– Svaret i dag är ja, säger Jan Jönsson.
 
Halmstads BK är med fyra omgångar kvar nära att åka ur allsvenskan för andra gången sedan 2011.
Fem poäng skiljer upp till Falkenberg på kvalplatsen.
Det var knappast så HBK:s tränare Jan Jönsson tänkte sig säsongen när han tog över förra hösten efter tio framgångsrika år i Norge.
– Nej. Det är för tidigt att summera helheten nu, men samtidigt som det inte var det var jag nog medveten att vi gick in i ett tufft år. Kanske att det har varit lite tuffare än jag befarat. Både med större siffror ekonomiskt och att det i december-januari fortfarande fanns förhoppningar om att ett par av dem som sen försvann skulle vara kvar, säger Jan Jönsson och syftar på Marcus Antonsson och Richard Magyar.
En tunn spelartrupp förstärktes i somras offensivt med Matthew Rusike och Alexander Henningsson. Men man lyckades inte ta in en mer fysisk central mittfältare trots försök.
Man hade också chansen att värva Martin Broberg, som i stället hamnade i Örebro där han nu har gjort nio mål på tolv matcher.
Ångrar du att ni inte värvade honom?
– Ja, det gör jag. Men vi blev inte färdiga. Det ligger en del ekonomi i det. Det var inte så våldsamt, men tillräckligt för att det skulle bromsa vårt tempo. Jag tror det börjar rätta till sig. Vi hade signaler att vi skulle klara vissa operationer, men vi klarade ändå inte av det. Det var en sån bricka vi kanske borde blivit färdiga med, erkänner Jönsson.

I dagsläget har HBK inte vunnit på elva matcher. Man gör för få mål och har släppt in för många. Jan Jönsson kan inte minnas att han varit med om en liknande vinstfri svit i karriären.
Efter derbyförlusten mot Falkenberg var det upprört på sina håll bland supportrarna. Jan Jönsson säger att han inte har känt av någon massiv kritik utifrån.
– Nej, men är det så är det också förståeligt för vi sitter i ett läge med för få gjorda mål. I det här läget man är så reageras det rent allmänt på om inte laget visar hjärta där ute. Men det tycker jag att vi har gjort. Vi har inte gjort mål på de tre senaste och då ska vi ha kritik för det, men det är tre jämna matcher och hjärtat har varit med.
Det har varit ett prövande år för Halmstads BK. Jan Jönsson är i vanlig ordning ändå positiv i sinnet och vill hellre se möjligheterna inför avslutningen.
– Ja, jag har nog en förmåga där. Även om det var positivt i Norge i tio år så känner man av såna här stunder och då blir man luttrad. Då sticker jag sällan av om det är fem raka segrar, det är fötterna på jorden. Och jag försöker att inte gräva ner mig om vi som nu står med elva raka utan seger. Man strävar så hårt efter vinsten så jag får inte bli för tung i sinnet.
 
Hur stora är era chanser att nå kvalplatsen?
– De finns där definitivt och då ligger jag inte och ljuger för mig själv på kvällarna. Det känner jag från spelarna också. Första chansen vi har att göra något är Göteborgsmatchen. Ett första krav till oss är att försvara på ett bra sätt. När vi gjorde det mot Malmö skapade vi offensivt också. Du ska dels vara bra och ha lite tur för att sno åt dig tre poäng mot Göteborg. Men det är inte osannolikt i mitt stilla inre.
Du skrev på ett treårskontrakt inför säsongen. Om ni ändå åker ur, tränar du Halmstad i superettan nästa år?
– Ja, i utgångsläget. Sen måste både jag och föreningen göra en utvärdering och då får man gå in i sig själv. Vad kan vi göra, kunde vi ha gjort något mer? Nu vet jag också att det är en hel del processer i gång som är positiva för föreningen, som arenan, säger Jan Jönsson.
– Svaret är ja i dag.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela