Kickoff

En vändning utan återkomst?

Publicerad 2016-02-19 23:14:07 i Dusan Djuric, Halmstads BK, Silly Season,

I Dalarna ska Halmstads mest efterlängtade återvändare spela Superettanfotboll.
Mot klubben som fostrade honom och där han skulle tas emot som en hjälte.
Finns det någon återvändo efter den vändningen?
 
Dusan Djuric spelar i superettan 2016.
Den meningen hade fått de flesta HBK-supportrar att jubla högt för ett par dagar sedan.
Inte fredagen den 19 februari. Inte efter att Dusan Djuric, 1,5 vecka efter att han bett om att få komma och träna med HBK igen, presenterats som nyförvärv i Dalkurd.
Det är alltså i Dalarna som Halmstads störste fotbollsspelare på senare år ska sikta mot allsvenskan.
Behövde man en måttstock på hur konstigt det klubbvalet är för den landslagsmeriterade HBK-profilen räckte det att se presskonferensen där han delvis fick stå i skuggan av ett annat nyförvärv Tom Söderberg i lokaltidningens sändning.
Inget illa om den förre Häcken- och Elfsborgsbacken Söderberg, men så skulle det aldrig ha blivit om Dusan skrivit på för HBK, sin moderklubb.
Hans signatur hade varit det närmaste fotbollsfeber som drabbat Halmstad på rätt många år nu.
 
Jag var tämligen övertygad om att den här gången skulle Dusan Djuric skriva på för HBK. Säsongen ut i alla fall, kanske längre. Han har varit tydlig tidigare (bland annat i intervjuer jag gjort med honom) med att det var HBK som gällde i Sverige och har alltid varit en trygghetsmänniska som velat ha nära till familjen i Halmstad.
Hade det inte funnits utländska alternativ med i bilden i somras (som av någon anledning inte blev av) hade han skrivit på redan då. Sedan dess har han bott kvar hemma.
Varför det inte blev något nu undrar förstås de flesta. Jag vet inte eftersom jag inte fått tag i huvudpersonen själv. HBK ska i alla fall ha fört konkreta diskussioner med Dusan om ett kontrakt och ska ha varit flexibla i kontraktslängd och upplägg för att hitta en lösning. Hur konkret det var? Vet ej.
Men HBK ska ha trott på en lösning den här gången. Om man tog för lång tid på sig och inte märkte hur Dalkurd kom in i bilden vet jag inte.
Däremot vet jag att Dusan ringde klubbchefen Fredrik Andersson och berättade om sitt beslut innan presskonferensen som inte gav några klara svar på frågan "varför".
 
Det kanske inte heller spelar någon roll, men för Dusans del får man ju hoppas att han har tagit med det i sitt beslut när han valde ett ettårskontrakt i Dalarna före Örjans Vall. Inom idrotten är minnet långt, på gott och ont. I slutändan har Dusan Djuric nu tänt hoppet och släckt det abrupt för HBK och klubbens fans två gånger det senaste året. På sociala medier har besvikelsen varit påtaglig. Hjälteglorian har hamnat rejält på sniskan för en spelare som kunde gjort skillnaden i år och ett par år framöver.
Och vad jag hör från HBK-håll kan en återkomst i framtiden nu bli svår. HBK-ledningen kan förvisso förändras, men det är många besvikna personer, i klubben och bland medlemmar och supportrar som ska vända andra kinden till för att göra det till verklighet.
Kommer HBK eller Dusan själv för den delen vara beredd att göra de ansträngningar som det i alla fall i dag låter som kommer krävas?
Jag tvivlar.
 
Visst kan HBK klara sig utan Dusan Djuric, visst kan Dalkurd, som gästar Örjans Vall den 23 maj, visa sig vara ett bra fotbollsmässigt val av ex-HBK:aren, men oavsett hur det går på planen, bortsett från Dalkurd finns det mest förlorare i den här historien nu.
Och det är mest förbaskat synd.

Första testet i cupen - men ingen Djuric

Publicerad 2016-02-19 13:56:00 i Dusan Djuric, Halmstads BK, Silly Season, Superettan, Svenska cupen,

Janne Jönsson ser ut att mönstra sitt starkaste manskap mot IK Frej i säsongens första tävlingsmatch i Svenska cupen.
Det är bara på mittfältet han funderar i två fall.
 
Stojan Lukic - Markus Johansson, Fredrik Liverstam, Mohammed Ali Khan - Adnan Kojic, Antonio Rojas, Junes Barny, Sead Haksabanovic, Andreas Bengtsson - Fredrik Olsson, Alexander Ruud Tveter.
Så ser med största sannolikhet HBK:s första tävlingsstartelva ut för säsongen när Frej gästar i Svenska cupen.
Janne Jönsson bytte västar på två spelare under dagens träning och det var på Barny och Rojas som ersattes av Kristoffer Fagercrantz och Alexander Henningsson (vill jag minnas). Det är de två platserna som är mer öppna inför morgondagen och som Janne Jönsson skulle fundera lite till på.
Men det blir starkast möjliga lag och fortsatt 3-5-2 som gäller.
I mål står Stojan Lukic, bland annat för att det var hans tur i ordningen. Malkolm Nilsson skulle stått mot Gais, men fick lämna återbud då.
 
Matchmässigt är det inte så mycket att orda om på förhand tycker jag. HBK måste visa att man gör fortsatta framsteg med 3-5-2, att backarna förstår sina roller, att ytan bakom ytterbackarna inte blir en svaghet och att man kan ha både mycket bollinnehav och många spelare framåt i offensiven. Barny i den tillbakadragna rollen på mitten blir också intressant att följa.
Målen kommer komma om chanserna skapas. Fredrik Olsson ser precis så bra ut som han värvats för att vara. En goalgetter som saknades i fjol. Alexander Ruud Tveter sägs också ha kommit väldigt bra in i laget och med Olsson. Det ska bli intressant att se dem i en tävlingsmatch i morgon.
 
###
Dusan Djuric till Dalkurd - och inte HBK - enligt Fotbollskanalen.
Jag var på dagens träning och där var inte Djuric med. Ska ha haft en lättare känning i knäet och rehabade troligen i stället. Men sjukdom/skada brukar det ju heta när en spelare är på väg någon annanstans också.
Jag har inte fått bekräftat att han är klar för Dalkurd, däremot ska det ha surrats om det lite någon dag.
Pratade med HBK:s klubbchef Fredrik Andersson som inte visste något om det och inte ville kommentera något förrän det i så fall var klart.
Klockan 15 har Dalkurd kallat till presskonferens. Jag får återkomma i ärendet efter det.
 
Dalarnas Tidning direktsänder den på webben. Här är länk om ni vill kika.

Kan Fagercrantz få sin drömroll?

Publicerad 2016-02-07 23:08:12 i Försäsong, Halmstads BK,

Hattrick av Fredrik Olsson.
Anfallaren visar redan varför han kommer bli viktig i år.
Kanske att Kristoffer Fagercrantz också får göra det - i sin drömroll.
 
Man ska passa sig för att dra för långa eller klara slutsatser av tidig försäsong.
Men efter 0-3 mot Helsingborg och 1-4 mot Hammarby fanns det rätt tydliga orosmoln kring lagbygget och vilken väg HBK ska vandra in i superettan.
Janne Jönsson vill spela 4-4-2 i år, men mot Hammarby i träningslägrets första match testade man ändå 3-5-2.
HBK släppte dock till stora ytor bakom ytterbackarna och det såg mer otydligt ut i rollfördelningen mellan ytterback/mittback än vad som borde vara fallet.
Testandet, utgår jag ifrån, kommer av att HBK spelade som mest stabilt och bra med tre centrala mittfältare i fjol och för 4-4-2 krävs det den defensiva mittfältsvärvning som HBK inte fått till än. Sebastian Crona, som varit aktuell, har den senaste tiden varit hos Öster och där borde han få kontrakt om han vill.
 
Mot Gefle gjorde HBK ett nytt försök med 3-5-2 och det föll ut klart bättre. 5-1-seger imponerar stort på pappret (matchen sändes inte så jag har inte sett den) och det låter som att insatsen i stort också var klart mycket bättre än senast.
Av det man kan utläsa visar Fredrik Olsson redan vilken målskytt han är, vilket HBK saknade i fjol. Ett äkta hattrick mot allsvenskt motstånd inom loppet av sju minuter imponerar. Av det jag sett av Olsson hittills tycker jag särskilt att hans rörelsemönster är väldigt bra och det borgar för att han kommer ta sig till lägen.
Sen gäller det att han har någon som sätter in bollarna där.
Och det är här Kristoffer Fagercrantz kommer in.
HBK:s kvalhjälte från 2012 har haft svårt att få speltid under HBK:s år i allsvenskan och även hamnat ute på en kant när det väl blivit spel. Det finns skäl för att det blivit så, bland annat hade ju "Fagge" problem med kosten under 2013.
Men Fagge är fortsatt truppens bästa passningsspelare. Det handlar i hans fall bara om att han behöver tid med bollen som han inte får i allsvenskan på ett fyrmannamittfält.
Men med fem man på mitten är det en annan, tja, femma.
I fjol fick "Fagge" se Eric Smith få den tillbakadragna rollen mellan backlinje och mittfält där Smith fick tid att hämta boll, titta upp och starta anfallen.
Jag vet att Fagercrantz gärna hade fått chansen i just den rollen eftersom han där kunnat få utlopp för sin fina högerfot.
Det fick han inte.
Men mot Gefle hoppade han in och assisterade till två av målen.
Därmed ger han också Janne Jönsson något att fundera på.
 
Frågan blir i så fall vilka spelare Jönsson ska satsa på centralt på mitten.
Utöver Fagercrantz finns stjärnskottet Sead Haksabanovic, Junes Barny och Antonio Rojas att tillgå.
Barny hittade rätt när han flyttades ner på mitten i fjol, medan Rojas är den mest riviga av HBK:s nuvarande centrala mittfältare. Det är en smaksak egentligen.
Dilemmat med Barny och Rojas som balanserande är att ingen av dem är riktigt vass i positionsspelet.
Jag tillhör dem som vill se Haksabanovic som en startspelare centralt så utifrån tidigare resonemang hade jag valt Fagercrantz i den släpande rollen på mitten med Rojas och Haksabanovic framför sig.
Barny då? I det läget får han inleda på bänken men kan också konkurrera om en anfallsplats.
I slutändan handlar det dock om vilken uppställning som ger bäst förutsättningar. Både defensivt och offensivt.

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela