Kickoff

Kan Fagercrantz få sin drömroll?

Publicerad 2016-02-07 23:08:12 i Försäsong, Halmstads BK,

Hattrick av Fredrik Olsson.
Anfallaren visar redan varför han kommer bli viktig i år.
Kanske att Kristoffer Fagercrantz också får göra det - i sin drömroll.
 
Man ska passa sig för att dra för långa eller klara slutsatser av tidig försäsong.
Men efter 0-3 mot Helsingborg och 1-4 mot Hammarby fanns det rätt tydliga orosmoln kring lagbygget och vilken väg HBK ska vandra in i superettan.
Janne Jönsson vill spela 4-4-2 i år, men mot Hammarby i träningslägrets första match testade man ändå 3-5-2.
HBK släppte dock till stora ytor bakom ytterbackarna och det såg mer otydligt ut i rollfördelningen mellan ytterback/mittback än vad som borde vara fallet.
Testandet, utgår jag ifrån, kommer av att HBK spelade som mest stabilt och bra med tre centrala mittfältare i fjol och för 4-4-2 krävs det den defensiva mittfältsvärvning som HBK inte fått till än. Sebastian Crona, som varit aktuell, har den senaste tiden varit hos Öster och där borde han få kontrakt om han vill.
 
Mot Gefle gjorde HBK ett nytt försök med 3-5-2 och det föll ut klart bättre. 5-1-seger imponerar stort på pappret (matchen sändes inte så jag har inte sett den) och det låter som att insatsen i stort också var klart mycket bättre än senast.
Av det man kan utläsa visar Fredrik Olsson redan vilken målskytt han är, vilket HBK saknade i fjol. Ett äkta hattrick mot allsvenskt motstånd inom loppet av sju minuter imponerar. Av det jag sett av Olsson hittills tycker jag särskilt att hans rörelsemönster är väldigt bra och det borgar för att han kommer ta sig till lägen.
Sen gäller det att han har någon som sätter in bollarna där.
Och det är här Kristoffer Fagercrantz kommer in.
HBK:s kvalhjälte från 2012 har haft svårt att få speltid under HBK:s år i allsvenskan och även hamnat ute på en kant när det väl blivit spel. Det finns skäl för att det blivit så, bland annat hade ju "Fagge" problem med kosten under 2013.
Men Fagge är fortsatt truppens bästa passningsspelare. Det handlar i hans fall bara om att han behöver tid med bollen som han inte får i allsvenskan på ett fyrmannamittfält.
Men med fem man på mitten är det en annan, tja, femma.
I fjol fick "Fagge" se Eric Smith få den tillbakadragna rollen mellan backlinje och mittfält där Smith fick tid att hämta boll, titta upp och starta anfallen.
Jag vet att Fagercrantz gärna hade fått chansen i just den rollen eftersom han där kunnat få utlopp för sin fina högerfot.
Det fick han inte.
Men mot Gefle hoppade han in och assisterade till två av målen.
Därmed ger han också Janne Jönsson något att fundera på.
 
Frågan blir i så fall vilka spelare Jönsson ska satsa på centralt på mitten.
Utöver Fagercrantz finns stjärnskottet Sead Haksabanovic, Junes Barny och Antonio Rojas att tillgå.
Barny hittade rätt när han flyttades ner på mitten i fjol, medan Rojas är den mest riviga av HBK:s nuvarande centrala mittfältare. Det är en smaksak egentligen.
Dilemmat med Barny och Rojas som balanserande är att ingen av dem är riktigt vass i positionsspelet.
Jag tillhör dem som vill se Haksabanovic som en startspelare centralt så utifrån tidigare resonemang hade jag valt Fagercrantz i den släpande rollen på mitten med Rojas och Haksabanovic framför sig.
Barny då? I det läget får han inleda på bänken men kan också konkurrera om en anfallsplats.
I slutändan handlar det dock om vilken uppställning som ger bäst förutsättningar. Både defensivt och offensivt.

Kommentarer

Postat av: Martin

Publicerad 2016-02-08 22:58:25

Du glömmer ett annat alternativ som bör vara gångbart: Alexander Henningsson. Förpassa Barny och Rojas till bänken och spela Fagerkrantz, Haksabanovic och Henningsson. Synpunkt?

Svar: Glömmer inte, anser bara att det finns ett antal namn före honom som är bättre där. Jag anser att Henningsson är användbar och kommer få speltid men mer som ytterbacksalternativ eller inhoppande anfallare som kan hota i djupled med sin snabbhet. Men givetvis går han att använda även centralt och kommer säkert göra någon match där också.
Fredrik Jonsson

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela