Kickoff

Kaptenens osäkra framtid i HBK

Publicerad 2016-01-30 12:13:37 i Allsvenskan, Halmstads BK, Silly Season, Superettan,

Fredrik Liverstam blir kvar i HBK.
Men längre än en säsong?
Det är tveksamt i dagsläget.
 
Kunde efter HBK:s träning i går berätta att HBK-tränaren Jan Jönsson räknar med att lagkaptenen Fredrik Liverstam blir kvar i HBK den här säsongen. Något som fler sedan snappade upp.
Ett väldigt positivt besked för HBK - om det blir så för det svenska transferfönstret är som bekant öppet till den 31 mars.
Men frågan är om någon klubb möter HBK:s prislapp. Tveksamt.
 
HBK fick ett bud innan jul från Örebro, men svarade strax innan nyår att man ville ha dubbelt så mycket betalt. Det har jag hört från flera håll. Sedan Örebro i stället värvat hemvändaren Michael Almebäck är Liverstam inte aktuell längre. Och därmed ser han ut att bli kvar. Det norska spåret som jag har skrivit om tidigare i höst verkar inte längre aktuellt.
 
HBK har därefter erbjudit en förlängning, men den har Liverstam, som varit öppen för att prata nytt kontrakt, tackat nej tilll eftersom han var besviken på budet.
Därmed är hans långsiktiga framtid i klubben alltjämt osäker. Det är upp till HBK att visa sin kapten att man vill behålla honom med ett kontrakt som även matchar värderingen man har på honom utåt.
 
###
Första träningensmatchen mot Helsingborg borta i dag. HBK startar med Sead Haksabanovic på vänsterkanten med frihet att röra sig inåt.
Just nu är det kanske bättre med Junes Barny och Antonio Rojas centralt, men på sikt (redan under säsongen) finns HBK:s största potential med Haksabanovic centralt.
Spännande dock med Ruud Tveter och Fredrik Olsson på topp.

HBK värvar - och testar IFK-stjärnans bror

Publicerad 2016-01-20 17:09:00 i Halmstads BK, Silly Season, Superettan,

HBK tappar Eric Smith och värvar - som väntat - Alexander Ruud Tveter.
Samtidigt testar man två provspelare den här veckan.
IFK-stjärnan Haitam Aleesamis lillebror och en allsvenskt meriterad mittfältare.
 
 
Alexander Ruud Tveter är klar för HBK på ett tvåårskontrakt. Jag har inte sett honom själv i aktion, men hör från kunnigt folk som gjort det att det ska vara en riktigt bra spelare på superettannivå. 24 år gammal kan han också bli mer än så, men om HBK går upp i höst är det redan oroväckande att kontraktet sedan löper ut ett år senare. Kontraktsförlängningar var ju ingen paradgren på slutet vid Örjans Vall. Kanske bättre lycka vid Kombihallen där kansliet ligger nu.
Skämt åsido. Jag tror Ruud Tveter och Fredrik Olsson blir ett bra anfallspar i superettan, men det är väl en fråga vi får ta längs vägen.
Text om värvningen finns här.
 
Eric Smith till IFK Norrköping. Väntat, jag skrev det för ett antal veckor sedan att han troligen skulle bli Alexander Franssons ersättare. Prislapp 1-1,5 miljon enligt min kollega Daniel Kristoffersson som brukar ha bra koll på transfers. Kan återkomma med mer om Smith senare.
 
Jag får rätt många frågor om rykten kring spelare och i texten kring Ruud Tveter kan jag även berätta att HBK har två provspelare på plats. Haitam Aleesamis lillebror Ayoub Aleesami, 19 år, som kan spela båda mittback och ytterback och som Janne Jönsson fått tips om av sina norska kontakter gjorde sitt första pass på onsdagsförmiddagen.
Då var förre Gais-mittfältaren Linus Tornblad, 22 år, också med. En kvick mittfältare som jag minns gjorde det bra för Gais i allsvenskan 2012. Efter det har han haft en del skadeproblematik.
Båda spelarna finns med HBK resten av veckan och deltar även i en internmatch på lördag som börjar cirka 10.30/11.00 om ni vill kika.
Klä er varmt, det är utomhus.
Vad jag förstår är det dock mer bekanta sig med spelarna och se dem i HBK-miljö som gäller i första hand kring provspelarna, men imponerar de kan det ju ändra sig.
 

Målvakt kontrakterad - Ruud Tveter högaktuell

Publicerad 2016-01-15 23:26:00 i Halmstads BK, Silly Season, Superettan,

Isak Pettersson har skrivit A-lagskontrakt.
Och provspelande norrmanen Alexander Ruud Tveter har imponerat.
Även om anfallaren inte har erbjudits något kontrakt än låter det som att HBK vill ha anfallaren.
 
HBK skrev under fredagen ett tvåårskontrakt med målvaktstalangen Isak Pettersson som tränat med A-truppen sedan fjolårssäsongen.
HBK pratar varmt om målvakten som, bortsett från att han inte är så lång för att vara målvakt, ser riktigt intressant ut. Vad jag hör så finns det anledning för HBK-fans att ha förhoppningar på den unge målvaktstalangen på sikt. Nästa säsong får han finna sig i att konkurrera med Malkolm Nilsson om platsen bakom Stojan Lukic. Det vore dock bara logiskt om Nilsson (troligen) eller Pettersson går på lån under 2016. Tre målvakter är i regel en för mycket.
 
Under veckan har HBK haft provspelare på besök. Norrmannen Alexander Ruud Tveter har imponerat på sin omgivning och även om han inte erbjudits något kontrakt än kommer HBK säkert att göra det. En spelartyp som till viss del sägs påminna om Mikael Boman, fast lite snabbare i djupled och med en vass vänsterbössa.
- En stor och stark anfallare som är snabb för sin storlek. Han hade fint samspel med Fredrik Olsson. Vi vill se mer av honom, säger Fredrik Andersson.
Det är inte heller omöjligt att Ruud Tveter är med nästa vecka igen.
Det kommer inte den andre provspelaren Daniel Jarl vara.
- Vi har fyra starka mittbackar redan så det skulle kännas dumt att ta in en femte. Däremot var det intressant att se honom och han visade fina kvaliteter.
 
Nästa vecka kommer Sebastian Crona vara med är tanken. Halmiamittfältaren har alternativ, men nappar han inte på något av dem så vill HBK att han fortsätter köra med dem. Crona är första alternativet om (när?) Eric Smith blir såld.
- Inget är klart. Vi har inte fått något nytt bud, säger Fredrik Andersson.
Petar Petrovic, som tränade med HBK tidigare i vinter, bröt sitt kontrakt med Malmö FF under fredagen. Han är dock inte aktuell för HBK i dagsläget.
 
På tal om Fredrik Andersson. Han har preliminärt tänkt att kliva av sin roll som klubbchef den siste februari, men HBK har fortfarande inte hittat hans ersättare. Samtidigt går tiden, men Fidde konstaterar att en månads överlämning kan bli för lite och öppnar för att stanna lite längre i sin roll. Han har inte hittat sitt nästa jobb än heller.
Och han är öppen för en återkomst till HBK i framtiden - som sportchef.
- Jag har varit med och identifierat att det behövs en sportchef, men det förutsätter spel i allsvenskan. Den dagen det händer kommer jag söka den tjänsten.

HBK vill ha mittfältaren med när träningen drar igång

Publicerad 2016-01-05 21:56:29 i Halmstads BK, Silly Season, Superettan,

Sebastian Crona kommer med all sannolikhet träna med HBK när försäsongen börjar på fredag.
Men så många fler potentiella nyförvärv ser i dagsläget inte ut att finnas med när HBK-truppen återsamlas.
 
Halmiakaptenen gjorde ett gott intryck i november när han tränade med HBK och får nu fortsätta göra det. Även om inget var hundra procent spikat i dag så är det HBK:s intention att ha med Crona från fredag. Han är också fortsatt aktuell för en övergång, men en mittfältsvärvning hänger på om någon mittfältare lämnar. Närmast ligger ju Eric Smith till hands där buden innan jul var för låga. Men Norrköping har ju sålt Alexander Fransson för runt 20 miljoner kronor sedan dess och det lär komma nya, högre bud på Smith misstänker jag.
 
Dardan Mustafa, Gefleanfallaren, hoppas HBK få ner för att bekanta sig med framöver, men som det lät i dag så kommer han inte vara med redan när träningen drar igång. Kanske nästa vecka - om Gefle går med på att han får åka ner.
 
Patrik Ingelsten är återigen på marknaden och jag har skrivit om att han velat gå till HBK två gånger de senaste två åren. Ingen gång har HBK nappat. Det skulle förvåna om man gör det nu heller även om Ingelsten till rätt pris kunde vara nyttig i gruppen.
 

Ett perfekt jobb som kan leda till större uppdrag

Publicerad 2016-01-05 18:37:45 i Allsvenskan,

Assisterande tränare i AIK.
Jens Gustafsson är tillbaka som tränare på allsvensk nivå och AIK-jobbet är intressant på många vis.
Jag skulle inte heller bli förvånad om den förre HBK-tränaren redan om ett år eller två är huvudtränare i Solnaklubben.
 
Under måndagen blev det klart att Jens Gustafsson tar "ett steg tillbaka" från att ha varit huvudtränare (dock utan sådant jobb sedan halvåret i det nya U21-landslaget tog slut efter EM) till att bli assisterande tränare i AIK till Andreas Alm och bredvid Nebojsa Novakovic.
Fast även om jobbet inte är en huvudtränarroll så känns det mer eller mindre perfekt som Jens Gustafssons nästa utmaning.
I stället för att ta något mer osäkert tränarjobb på division 1- eller superettan-nivå där det funnits flera bud sedan han överraskande fick kicken av HBK för strax över ett år sedan har han avvaktat något bättre.
Att bli assisterande tränare i AIK är ett utmärkt sätt att växa in och etablera sig i en av svensk fotbolls allra största och mest utmanande miljöer.
Det kommer vara lärorikt, utvecklande och utan den tyngsta pressen som Andreas Alm har.
 
Det känns samtidigt som att AIK har värvat väldigt medvetet här.
Andreas Alm har uppnått bra resultat men inga titlar under sina år som AIK-tränare och han har därför suttit löst varje vinter känns det som.
Det skulle inte förvåna mig om AIK-ledningen ser Jens Gustafsson som en framtida ersättare den dagen Alm lämnar - om inte Nebojsa Novakovic vill ha jobbet förstås.
Oavsett. Fram till den dagen kommer säkert Jens Gustafsson lära sig mycket på vägen.
Och blir det inte i AIK som nästa huvudtränaruppdrag kommer så lär tiden i klubben underlätta vägen till nästa tränarjobb rejält ändå.
 

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela