Kickoff

Inga sista minuten-värvningar - men "Fidde" blir kvar

Publicerad 2016-03-31 19:15:33 i Halmstads BK, Silly Season, Superettan,

Halmstads BK letade, men hittade inte rätt.
Därför värvar inte klubben mer innan transferfönstret stänger vid midnatt.
I stället håller man på pengarna till sommaren om det behövs förstärkningar då.
 
HBK-tränaren Jan Jönsson bekräftade det ganska väntade besked när jag pratade med honom i eftermiddags.
HBK har förvisso letat, men alternativen har varit alltför osäkra kort för att klubbledningen skulle vilja agera.
Man har säkert tittat åt Ängelholm där sex spelare i ÄFF som inte gått med på klubbens lönesänkning har varit fria att lämna. Utlandet har annars varit det hetaste alternativet, men inte heller där fanns något tillräckligt lockande. Det förstod jag på Jönsson redan för ett par dagar sedan.
 
Därmed går HBK in i säsongen med 15 utespelare som blir 17 när Jesper Westerberg (som tränar lätt med laget utan att vara tacklingsbar) och Ivo Pekalski blir spelklara framåt våren/sommaren.
Jag har redan varit inne på att HBK:s trupp är skadekänslig och det är bara att konstatera att för HBK:s del får inget hända anfallsparet Fredrik Olsson och Alexander Ruud Tveter. Där bakom finns i dagsläget Simon Silverholt, Sead Haksabanovic kan flyttas fram som släpande anfallare och Junes Barny, som dock hittat en bra roll på mitten.
Numerären är Janne Jönsson medveten om är få och det troliga är att någon U-lagsspelare som visar framfötterna (Alexander Arvidsson ligger bra till) kan få kliva upp i A-truppen under våren.
Och sedan kommer ett sommarfönster där HBK eventuellt agerar i stället.
 
# # #
Jag pratade lite kort med Fredrik Andersson häromdagen också. "Fidde", som meddelade i november att han ämnar sluta som klubbchef, berättar nu att han räknar med att bli kvar säsongen ut i alla fall. Och konstaterade att om HBK går upp i allsvenskan till nästa år kanske den sportchefsroll (eller en mer sportsligt orienterad tjänst) som han helst vill ha blir en möjlighet. Time will tell.
 
# # #
Så. Vilket nyförvärv håller ni som bäst inför säsongen? Vilken spelare kommer göra störst nytta under året?

Spännande - men det finns hål kvar

Publicerad 2016-03-01 00:36:00 i Halmstads BK, Silly Season, Superettan,

Rebin Asaad gör Halmstads BK än mer spännande offensivt.
Hur långt det räcker i superettan?
Det beror på hur mycket truppens bredd testas.
 
 
Precis som jag avslöjade under måndagen så värvar HBK Rebin Asaad. Kontraktet är, liksom med tidigare värvningar på två år.
Det är svårt att inte jämföra med Dusan Djuric, som valde Dalkurd ett par dagar innan Asaad gjorde sin första HBK-träning förra veckan.
Då matchade egentligen inte Djuric någon av HBK:s tänkta värvningsprofiler eftersom han var mer offensivt lagd än balanserande på mitten.
Rebin Asaad är inte exakt samma, men ändå en liknande spelartyp av det jag har sett. Duktig på att driva bollen framåt, teknisk, dribblingssäker, ser öppningar.
Han är också tio år yngre än Dusan Djuric som däremot är oändligt mer erfaren.
Det är en spännande värvning, men är det den värvning som HBK behövde mest?
Kanske inte.
 
Klart är att HBK med Asaad har sex(!) mittfältare som slåss om tre centrala platser.
Man kan med fog hävda att Janne Jönsson därmed satt 3-5-2 som system för säsongen.
Utöver Asaad finns Junes Barny, Antonio Rojas, Sead Haksabanovic, Kristoffer Fagercrantz och Alexander Henningsson. Den sistnämnde ser Janne Jönsson nämligen som en spelare som konkurrerar främst i två positioner, den offensive ytterbacken eller centralt på mitten. Inte i anfallet som djupledshot med sin snabbhet i första eller andra hand.
Asaad skulle kunna användas på en kant i ett 4-4-2, men är inte en ytter utan en spelare som bryter inåt i planen då.
Så ska inte truppen bli alltför felbalanserad behövs nu fem man på mitten, vilket varit lyckat sedan träningslägret och redan tagit HBK vidare i Svenska cupen.
 
Men är truppen tillräckligt balanserad över 30 omgångar i superettans snålblåst ens med fem man på mitten?
Både ja och nej.
Utan Perparim Beqaj i truppen (som behövde en flytt för att få A-lagsfotboll) vad finns bakom 2016-års "Boman/Baldvinsson" Alexander Ruud Tveter och Fredrik Olsson? Inte mycket mer än Simon Silverholt och en Sead Haksabanovic som kan gå som tia. I nuläget har HBK fler målvakter på A-lagskontrakt än anfallsspelare.
 
Och klarar sig HBK utan en riktig balanserande mittfältare? Junes Barny har fått den rollen (före främst Kristoffer Fagercrantz) och Janne Jönsson sa i dag att han ser framsteg i Barnys sätt att hantera den rollen. Vilket är positivt för HBK. Men Barny är, trots sin stora arbetskapacitet, laglojalitetet och skicklighet med bollen, inte en defensiv mittfältare som är van att skydda ytor framför sin backlinje. Det är något han måste lära sig under säsongen.
Ur det perspektivet är det bra att HBK spelar i den klart mer förlåtande superettan där HBK kommer ha råd att bjuda på chanser eftersom effektiviteten inte är allsvensk.
Men jag personligen tycker att HBK hade behövt värva den typ av defensiv mittfältare som de sökt i rätt många transferfönster i rad nu utan att lyckas få in.
I vinter har man bland annat haft ögonen på en annan Ängelholmsmittfältare, Sebastian Carlsén, som sedermera förlängde med ÄFF, men som var mer den spelaren.
Men där finns ju trumfkortet Ivo Pekalski, som jag avslöjat att HBK visat intresse för att värva, när han blir frisk efter sin korsbandsoperation. Väntar man in Pekalski för den rollen, då är det förstås helt rätt att prioritera andra områden nu.
 
Det är egentligen de enda "hålen" som jag ser i dagens HBK-trupp som annars ser väldigt stark ut på pappret. Där anfallskraften i Olsson och Ruud Tveter är en klar förbättring från i fjol, där både Liverstam och MAK ger pondus och ledaregenskaper i backlinjen, där Kojic redan imponerar och där Sead Haksabanovic har tagit ytterligare steg i vinter.
Utan skador på nyckelspelare blir hålen inte heller kännbara. Då ska HBK med det här laget absolut utmana om en plats till allsvenskan i årets superettan. Kanske blir Rebin Asaad ett utropstecken på vägen.
 
###
Rebin Asaad får tröja nummer 16. Han ville dock, precis som HBK:s tidigare ÄFF-värvningar Rojas och Barny, helst haft tian.
 
###
På tal om målvakter så har jag varit inne på tidigare att jag tycker att HBK ska låna ut en av sina målvakter för att få rätt speltid på tillräckligt bra nivå. Det finns förfrågningar och det är väl troligt att en målvakt lånas ut innan seriestarten.
 
###
En fullspäckad hockeytisdag i Växjö och en onsdag att packa resväskan på. Sen väntar två veckors efterlängtad semester för min del. Det ska bli riktigt skönt!

Om

Min profilbild

Fredrik Jonsson

Sportreporter och fotbollskrönikör för Kvällsposten/Expressen. Tidigare mångårig sportreporter med fotbollsansvar på Sundsvalls Tidning. Jag har bevakat A-landslaget och Allsvenskan/Superettan i många år. Jag har även arbetat på Sportbladet och Smålandsposten, samt bott och studerat i Milano, Italien i nästan ett år. Skriver här initierat om fotboll och tennis. Följ mig även på twitter: Frejon81.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela